Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

Årets priser och utnämningar

 

Årets Bästa Restaurang

Frantzén/Lindeberg, Stockholm
Motivering: För en gastronomi i yppersta världsklass som tänjer på gränserna uppåt och framåt i såväl kök som matsal – och där passionen för de perfekta råvarorna i säsong bara överträffas av ambitionen att avlocka dem sina innersta hemligheter inför gästerna i ett sprakande fyrverkeri av smaker och texturer. 

Årets Matupplevelse

Ekstedt, Stockholm
Motivering: För att ha både återskapat och innoverat ett rikt, spännande och underhållande lowtechkök, som bygger på känsla och hantverk och återför gastronomin till sitt egentliga ursprung – den öppna elden.

Årets stjärnskott – i samarbete med Martin Olsson

Restaurang Jonas, Stockholm
Motivering: För en örtgrönskande svensk debut med en show av matupplevelser från lekfulla aptitretarparader till sprudlande dessert-tallrikar där vin och service går hand i hand med ombonad akustik.

Årets Serviceupplevelse – i samarbete med American Express

Mathias Dahlgren Matsalen, Stockholm
Motivering: För att ha knäppt upp en knapp i det formella matsalsupplägget som levereras med en allt säkrare och mer avspänd attityd och kryddas med stämningshöjande serviceinnovationer.

Årets Miljö & Stämningsupplevelse

Puta Madre, Göteborg
Motivering: För den skickligt genomförda sammetsdraperade miljön som får gästernas hjärtan att slå lite snabbare och tillsammans med servisens klädsel skapar en oemotståndlig tidsresa till sorglöshetens land.

Årets Värt en Resa

Skebo Herrgård, Skebobruk
Motivering: För att ha skapat en gastronomisk destination i fin herrgårdsmiljö på lagom avstånd från storstaden med spännande smakupplevelser som lokalhämtas från djupa Roslagsskogar.

Årets Hjärtekrog

Belle Epoque, Malmö 
Motivering: För att vara den opretentiösa kvarterskrogen som alla söker, avslappnat tillgänglig både i attityd och pris men samtidigt med höga ambitioner i form av kreativ svensk mat.

Årets Vinupplevelse – i samarbete med VinUnic

Grand Hôtel i Lund, Lund
Motivering: För att ha utvecklat en av Sveriges främsta klassiker-källare till en rik källa för upplevelser av både historiskt djup och framåtblick där tradition förenas med de senaste hantverksvinerna.

Årets Ölupplevelse – i samarbete med Galatea

Pubologi, Stockholm
Motivering: För att presentera en ständigt föränderlig öllista av mikrobryggda specialöl och vardagsbärs från när och fjärran samt berätta om dryckernas karaktär med både allvar och klackspark.

Årets Kaffeupplevelse – i samarbete med Löfbergs Lila

Lux Stockholm, Stockholm
Motivering: För att värna om måltidens avslut på alla sätt och främst genom en varierad meny av estatekaffen med tydliga karaktärer som matchar ambitionsnivån i kök och vinkällare.

Årets Bar 2012 – i samarbete med Diageo

Marie Laveau/Little Quarter, Stockholm 
Motivering: För att med stor övertygelse servera drinkar av klassiskt amerikanskt snitt och samtidigt utveckla tekniken, förfina hantverket och spetsa kompetensen.

Årets FYRFOTA GASTRONOMI – i samarbete med Visit Sweden

50 Kvadrat, Visby
Motivering: För sitt engagemang med lokalt uppfödda djur i en kreativ gastronomi som tar vara på djurens alla ädla och mindre ädla delar och lyfter fram deras bästa egenskaper.

Årets NATURNÄRA GASTRONOMI – i samarbete med Svenskt Kött

Fäviken Magasinet, Åre/Järpen
Motivering: För en kontinuerlig utforskning av sitt närområde efter råvaror och smaksättare – och för att omsätta det gamla självhushållets principer i en nyskapande gastronomi. 

Årets Rising Star – i samarbete med S.Pellegrino

JACOB HOLMSTRÖM, Gastrologik, Stockholm
Motivering: För att inom ramen för det nynordiska köket ha hittat ett eget uttryck med internationell inspiration som i hög grad bygger på att vi också äter med ögat.

Årets MATVÄN 2012 – i samarbete med Mat & Vänner

PER VIDLUND, Ängsö Fisk, Västerås
Motivering: För att med öppenhet, kvalitetstänkande och stort yrkeskunnande se möjligheter istället för svårigheter i den hårda fiskenäringen och utvecklat fisket, både hållbarhets- och kvalitetsmässigt.

Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning – i samarbete med SHR

DANYEL COUET och MELKER ANDERSSON, Grupp F12, Stockholm
Motivering: För att vara ett tryggt lackmuspapper i tiden, som skickligt samplar i globala trender i både gryta, flaska och matsal och översätter det i hållbara restaurangkoncept.

White Guide Global Gastronomy Award – i samarbete med Electrolux

DAVID CHANG, Momofuku Restaurants, New York
Motivering: För att i en kunskapsbaserad och underhållande neofusion ha skapat en inspirerande koppling mellan här och nu, där och då, med rötterna i storstadens etniska mångfald – en äkta urban terroir.
For having created an inspiring, delicious and entertaining synergy between here and there, now and then in a research based New American cuisine with its roots in the rich ethnical pattern of the contemporary world city – a genuine urban terroir.

 

White Guide Presentkort