Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Daniel Berlin gräver i sin skånska mylla

Daniel Berlin gräver i sin skånska mylla

20 okt 2012
Av White Guide

NYTESTAT: Få svenska krogar har blivit så hyllade som Daniel Berlins byakrog i Skåne-Tranås på Österlen. Här skapar hela familjen Berlin hemma-hos-känsla med hemma-hos-råvaror.

Lennart Brummer heter reklammannen som rustade upp den gamla Österlenlängan och skapade sin drömrestaurang – en fransk bykrog på skånska. Detta hände på 1990-talet och var starten för det som nu är Daniel Berlin Krog.

Lennart Brummers koncept var att hylla det skånska arvet med franska rätter. Det kunde heta ”himmagjord lantpaté mä rö sås”. Idag är det bara skånskt som gäller. Helst ska det växa granngårds och vara uppdraget ur jorden samma eftermiddag. Ingen dag är densamma lik. Antalet presentationer kan därför variera mycket.

Vid vårt senaste besök fick vi arton olika rätter inräknat sex amuser. Bland de inledande smakproven imponerade vakteläggen med små hättor av krasseblad och persiljesalt samt en tomatemulsion. Lika vackert på en stenbädd presenterades äppelmunkarna med sidfläsk och rökt majo.

Mest underhållande och mycket imponerande är rotsellerin som kolgrillats nästan hela dagen och som serverades i en buljong med prästost och sagogryn. Mäster Berlin gjorde en rejäl show när det stora rotsellerifatet bars in och han själv fick gröpa ur de rykande heta selleriknölarna.

En udda skönhet var den lättbakade torsken från Ålabodarna nära Landskrona. En tunn skiva genomskinlig äpple ovanpå stöddes av en knippe strandväxter som strandmålla. Subtilt i smaken.

Mer strandfynd i nästa rätt med torskhuvud – där finns både strandkål och tång tillsammans med blomkålskräm och nanotunna skivor av blomkål. Elegant i både smak och textur.

Kvällens rödaste rätt var oxråbiffen med tunna skivor rödbeta, oxmärg, fläderbär och en kraftig skånsk kavring. Alltihop smaksatt med en buljong på oxe och rödbeta.

Det är genomarbetat gourmetshow som bjuds i Skåne Tranås. Och frågan är om Daniel Berlin har någon överman i Sverige, förutom Magnus Nilsson på Fäviken, när det gäller att gräva där man står.

 

White Guide Presentkort