Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

2013 års vinnare och motiveringar

4 mar 2013
Av White Guide

.

Årets bästa restauranger har korats och de största restaurangupplevelserna i landet har hyllats. I årets White Guide har närmare 800 restauranger och 90 barer bedömts – av dessa presenteras 507 restauranger och 40 barer i årets upplaga. Här är årets vinnare och dess motiveringar:

Årets Bästa Restaurang

Esperanto, Stockholm
Motivering: För en gastronomi, som envetet och med en intellektuell twist vidareutvecklats i sitt eget spår till en prestation i yppersta världsklass – och som nu matchas av ett vin- och matsalsarbete i högsta divisionen. Vad gäller råvaror, tekniker och estetik har köket hittat alla de hållbara bryggorna mellan nordiskt och japanskt, i ett oslagbart artisteri som går att njuta med alla sinnen.

Årets Matupplevelse

Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
Motivering: För en stor upplevelse i det lilla formatet, där den nära omgivningen aktivt efterforskas på de bästa råvarorna, som avlockas dofter och smaker man inte trodde fanns – i en inspirerad, sinnlig matlagning med förståelse för säsong och skönheten i det enkla.

Årets Stjärnskott – i samarbete med Menigo

Bhoga, Göteborg
Motivering: För att utan åthävor och onödigt konceptualiserande ha skapat en restaurang där professionalism och skaparglädje står lika högt i tak i kök, matsal, vinkällare och cocktailbar. Tack vare det kreativa, nära samarbetet dem emellan och ett högst personligt bemötande, blir totalupplevelsen både underhållande och innovativ.

Årets Serviceupplevelse – i samarbete med American Express

Esperanto, Stockholm
Motivering: För att utifrån en traditionell grund ha skapat ett lättsamt, kunnigt, elegant och i alla avseenden smidigt matsalsarbete, där teamet gör rätt saker vid rätt tidpunkt med en mjuk, stämningshöjande attityd som gör att man känner sig både glad och omhändertagen.

Årets Vinupplevelse – i samarbete med Oenoforos

19 Glas, Stockholm
Motivering: För att med genuin kunskap, pedagogisk ådra och uppenbar kärlek till produkterna, bjuda på en spännande smakresa för alla vinälskare. Och för att erbjuda ett urval viner som inte bara är brett och karaktärsfullt, utan också går att beställa på glas.

Årets Ölupplevelse – i samarbete med Galatea

Swedish Taste, Göteborg
Motivering: För ett angenämt varierat utbud av handplockade brygder med personlig karaktär från små bryggerier över hela Norden. Ett utbud som kunnigt presenteras och fantasifullt kombineras med maträtter.

Årets Kaffeupplevelse – i samarbete med Löfbergs

Agatons Restaurang & Bar, Ramundberget
Motivering: För att ha utvecklat en kaffeupplevelse vid gästens bord, där valet mellan olika klassiska bryggtekniker och specialkomponerade kaffeblandningar av estatebönor ger en både visuell och smakmässig underhållning på högsta nivå.

Årets Bar 2013 – i samarbete med Diageo

Bhoga, Göteborg
Motivering: För att med mod och målmedvetenhet skapa ett eget universum av smakkombinationer som ligger vid sidan av, och i många fall före rådande cocktailtrender. För att genom intimt samarbete med köket, smakmässig finkänslighet och stor uppfinningsrikedom erbjuda dryckesupplevelser av högsta klass både före, under och efter måltiden.

Årets Hjärtekrog

Frank, Västerås
Motivering: För sin avspända attityd, sitt personliga tilltal och det varma bemötande som uppskattas av en härlig mix av tjejgäng, firmafolk, dejtande par och ensamätare. Livligt, avspänt och fullspikat. En krog som Frank borde alla ha i kvarteret.

Årets Marina Gastronomi – i samarbete med Norges Sjømatråd

F12, Stockholm
Motivering: För ett mycket ambitiöst arbete med fisk och andra havets frukter, även från växtriket under ytan, som erbjuds i en samtidigt mogen och nyskapande gastronomi, som under året imponerat storligen både på kvällen och till lunch, där vattenmaten har en särskilt framträdande roll.

Årets Fyrfota Gastronomi – i samarbete med Svenskt Kött

Bhoga, Göteborg
Motivering: För ett kreativt arbete med näruppfött kött, som ibland får samspela med havsråvara i finstämda surf’n’turfs, men alltid anrättas med kunskap om köttråvarans hela register, från rått till extrema långkok, som årets sötintensiva ”nötkola” på kossa från Dalsjöfors.

Årets Hållbara Gastronomi – i samarbete med KRAV

PM & Vänner, Växjö
Motivering: För att år efter år med hög gastronomisk nivå ha utvecklat ett långsiktigt och ambitiöst hållbarhetstänkande både vad gäller egen odling och förhållandet till sina leverantörer, och inte bara för att ha satt Småland på den gastronomiska kartan utan också stöttat en hållbar gastronomiutveckling i landet genom en tävling för unga ekokockar.

Årets Nära Gastronomi – i samarbete med LRF och Svenskt Sigill

Gastrologik, Stockholm
Motivering: För att konsekvent ha utvecklat sitt nynordiska kök utan fast meny, där säsongernas många växlingar får prägla matlagningen utifrån den förädling de närhämtade råvarorna kräver för att deras inneboende karaktär och smak av ursprung ska bli tydliga.

Årets Värt En Resa – i samarbete med Sverigeflyg

Krakas Krog, Katthammarsvik
Motivering: För att ha på den gotländska landsbygden ha skapat en gastronomisk vallfärdsort för alla som uppskattar vackra miljöer, hög servicenivå och strålande vinval till ambitiösa anrättningar på närhämtade råvaror.

 

White Guide Presentkort Stockholm Gas iZettle