Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
2014 års vinnare och motiveringar

2014 års vinnare och motiveringar

3 mar 2014
Av White Guide

Årets bästa restauranger har korats och de största restaurangupplevelserna i landet har hyllats. I årets White Guide har närmare 800 restauranger bedömts – av dessa presenteras 589 restauranger, fler än någonsin, i årets upplaga.

Här är årets vinnare och dess motiveringar:

Årets Bästa Restaurang
Årets Bästa Restaurang ger en helgjuten restaurangupplevelse i världsklass och en bländande matupplevelse i internationell mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör matbedömningen. Med utmärkelsen Årets Bästa Restaurang premierar White Guide höjdpunkten i svensk gastronomi och restaurangkultur just nu.
Esperanto, Stockholm.
För fortsatt arbete med att fullända ett av Skandinaviens mest säregna kök och troligen den mest poetiska gastronomi man kan hitta väster om Japan, där även matsals- och dryckesarbete hela tiden vidareutvecklas mot en helhetsupplevelse som i allt präglas av en lågmäld och självklar elegans.

Årets Matupplevelse
Årets Matupplevelse är tillsammans med Årets Bästa Restaurang White Guides förnämsta utmärkelse. Den ges till en restaurang som presterar en annorlunda, fantastisk matupplevelse i mästarklass och allt sammanvägt en strålande restaurangupplevelse. Med utmärkelsen Årets Matupplevelse premierar White Guide en frontlinje i svensk gastronomi just nu.
Oaxen Krog, Stockholm.
För att ha återuppväckt en av svensk gastronomis viktigaste experimentverkstäder genom tiderna, och efter två års Törnrosasömn med teknisk snillrikhet och ett fördomsfritt förhållande till råvarorna åter går i bräschen för att expandera gränserna i vårt svenska smakuniversum.

Årets Stjärnskott – i samarbete med Menigo
Med utmärkelsen Årets stjärnskott premieras nykomlingar på stjärnhimlen, men allt annat än supernovor med kort brinntid. De stjärnskott som premieras bjuder redan från start på säker och avancerad matlagning i kombination med hög nivå på helhetsupplevelsen.
Lilla Ego, Stockholm.
För att med fantastisk energi, skaparglädje, självförtroende och en nypa självironisk humor ha skapat en modern kvarterskrog i en slags punk-tappning, där stora smakupplevelser med högt underhållningsvärde och ett härligt, hjärtlig gästmottagande tar krogen direkt in på Mästarklasslistan.

Årets Serviceupplevelse – i samarbete med American Express 
Med utmärkelsen Årets Serviceupplevelse premieras en restaurang som bidragit till att föra restaurangkulturen framåt. Omhändertagandet av gästen, kunskap om mat och dryck, matsalsarbetets upplägg och servicearbetets genomförande liksom rätt tonträff i tilltal, från bordsbokning till avtackning, är alla viktiga moment i en stor serviceupplevelse.
Gothia Towers Upper House, Göteborg.
För ett ambitiöst omtag i ett ultraklassiskt serviceupplägg – som väcker upp, definierar om och gjuter ny energi i traditionella och delvis avsomnade serviceinslag – baserat på gedigen kunskap och levererat med värme, lyhördhet och humor.

Årets Vinupplevelse – i samarbete med Oenoforos
Med utmärkelsen Årets Vinupplevelse premieras en restaurang som under året utmärkt sig genom ett ambitiöst arbete med vin. Valet av viner, vinets hantering och presentation, mat- och vinmatchning liksom vinlistans komposition samt förmågan att på ett intresseväckande sätt förmedla kunskap är alla viktiga delar i en stor vinupplevelse.
PM & Vänner, Växjö.
För att efter många år i krogtoppen ha lyckats med bedriften att lyfta sitt vinarbete ytterligare ett snäpp. Dynamiska vinmenyer som anpassar sig efter både kök, vinkällare och gäster är vi inte bortskämda med – nu dessutom med en duo i världsklass i spetsen för sommelleriet.

Årets Ölupplevelse – i samarbete med Galatea
Med utmärkelsen Årets Ölupplevelse vill vi premiera en restaurang som har ett seriöst arbete med öl och ett intressant urval, som visar att ölets smakregister mycket väl kan motsvara vinets förmåga att lyfta fram maten på ett mycket bra sätt.
The Flying Elk, Stockholm.
För ett kreativt, ambitiöst och på många sätt utmanande arbete med säsongsanpassade ölsorter som förtjänstfullt kombineras i menyer med smakstinna gastropubsrätter där ölets aromatiska mångfald skapar nya upplevelser.

Årets Kaffeupplevelse – i samarbete med Löfbergs
Med utmärkelsen Årets Kaffeupplevelse vill vi premiera en restaurang som avslutar måltiden med en kaffeupplevelse utöver det vanliga, som bidrar med intressanta detaljer till helheten och öppnar sinnena för kaffets rika aromvärld.
Gastrologik, Stockholm.
För att ha förfinat en kaffepresentation med både droppkaffe och espresso, där egna kaffeblandningar och rostningar har fokus på ursprung och säsong – och dessutom förstärker upplevelsen genom sinnrikt utvecklade kaffekoppar.

Årets Marina Gastronomi – i samarbete med Norges Sjømatråd
Med utmärkelsen Årets Marina Gastronomi premieras en restaurang, där råvaror från marina miljöer och matlagning med marint tema excellerat under året. Syftet är att främja hållbart nyttjande av råvaror från hav och andra vatten, och att intressera både kockar och restaurangbesökare för de unika smakupplevelser som vattenråvarorna bjuder.
Ölbaren, Åre.
För att med sitt fulla fokus på intressant sjömat, som spänner från klassiska högdjur ur djupet till udda bifångster – där alla delar och detaljer tas till vara – ha skapat en unik marin gastronomi där underhållningsvärdet är lika högt som nivån på smaker och presentationer.

Årets Nära Gastronomi – i samarbete med LRF och Svenskt Sigill
Med utmärkelsen Årets Nära Gastronomi premieras en restaurang där närproducerade och närhämtade råvaror från svenska gårdar, marker, skogar och sjöar har en huvudroll och därmed bidrar till att lyfta fram den rika mångfalden i vårt lands skafferi – och möta höga krav i nutid och framtid.
Hvita Hjorten, Lidköping.
För att med ett passionerat förhållande till närodlade grönsaker, närfångat från vatten och skog och hela djur från traktens bönder ha utvecklat en underhållande och säsongsanpassad gastronomi som bjuder på en lustfylld kavalkad av naturnära smaker.

Årets Hållbara Gastronomi – i samarbete med KRAV
Med utmärkelsen Årets Hållbara Gastronomi premieras en restaurang som på ett utomordentligt sätt förenar en stor måltidsupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i den egna verksamheten och i bakomliggande led. För dem är ekologiska råvaror en viktig grund för en hållbar utveckling på restaurangscenen – och i förlängningen för oss alla.
Lilla Bjers Gårdskrog, Visby.
För att konsekvent ha utvecklat ett ekologiskt och hållbart tänkande med grund i egna odlingar, som tillsammans med ett varsamt kreativt handlag i köket, resulterar i smakrika rätter, som smeker både gom och samvete.

Årets Värt en Resa – i samarbete med Sverigeflyg
Med utmärkelsen Årets Värt en Resa premieras en restaurang där arbetet i gastronomins tjänst och nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. Såväl den lilla krogen på landsbygden som de lyxigare säsongs- och storstadsrestaurangerna kan vara resan värd.
Ölbaren, Åre.
För att i den jämtländska fjällmetropolen ha utvecklat en restaurangupplevelse som bjuder på en överraskande och egensinnig parad av smaker från hav och närområde tillsammans med ett dryckesval på högsta nivå – allt i ett glatt och högt tempo.

Årets Hjärtekrog
Med utmärkelsen Årets Hjärtekrog vill vi hedra en krog där det är särskilt gott att vara. Givetvis handlar det om mat och dryck, men det kan också vara stämningen, miljön eller bara något som ”sitter i väggarna” – något genuint och sympatiskt som får oss att må extra bra och som lockar till ständiga återbesök.
Magnus & Magnus m2, Göteborg.
För att sedan mer än femton år ha givit göteborgare och tillresta ett kulinariskt vardagsrum på restaurangtäta Magasinsgatan, där trivseln är lika stor som omtanken från personalen och förnyelsen på tallrikarna.

Årets Smakutvecklare i livsmedelsbranschen – i samarbete med Livsmedelsföretagen
Med utmärkelsen premieras en livsmedelsproducent som presterat en viktig innovation när det gäller smak och upplevd kvalitet och därmed bidragit till gastronomins utveckling och spridning – antingen under året som gått eller under längre tid, utan att det uppmärksammats efter förtjänst.
Findus, Bjuv
För ett långt och målmedvetet utvecklingsarbete med fokus på kvalitet och smak, i hela kedjan från fröförädling till förpackning - senast dokumenterat i satsningen på frysta, lätt förvällda ärter och bönor, som kan njutas i full aromrikedom efter två minuter i mikron.

Årets Acqua Panna & S. Pellegrino Rising Star – i samarbete med White Guide
Med utmärkelsen Acqua Panna & S. Pellegrino Rising Star vill vi uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter. Mottagaren av utmärkelsen ska vara 30 år eller yngre.
Edin Dzemat, Linnea Art Restaurant, Göteborg.
För att med en till synes outtömlig energi, gastronomiskt gehör och inte så lite kaxighet utmana sig själv både i tävlingssammanhang och i rollen som kökschef, dessutom med ett stort engagemang i matsalens betydelse för restaurangupplevelsen.

Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning – i samarbete med Visita – Svensk Besöksnäring
Utmärkelsen premierar en stark och tydlig linje i vinnarens professionella gärning, som bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.
Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm
För att ömsint ha vårdat och vidareutvecklat en av landets främsta kulinariska institutioner och med respekt, skicklighet och kärleksfulla utmaningar ha förvaltat och förräntat arvet efter nestorn i svensk gastronomi, Tore Wretman, och hans efterföljare, Werner Vögeli.

Tillbaka

 

White Guide Presentkort