Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

KROGNYTT: Nytt hälsosamt snabbmatskoncept till Stockholm

KROGNYTT: Nytt hälsosamt snabbmatskoncept till Stockholm

KROGNYTT STHLM: I slutet av maj öppnar Hawaiian Poké på Mäster Samuelsgatan 9. Smakrika sallader med influenser från Hawaii och Japan kommer stå i fokus och konceptet blir det första av sitt slag i Skandinavien. 

På nya Hawaiian Poké kommer menyn vara baserad på olika variationer av maträtten poké, i grunden en rå sushisallad med ris som bas. Ursprungligen härstammar maträtten från Hawaii, men har influerats av det japanska köket. Bakom konceptet står Susanne Wallman och Aaron Colman som hämtat inspiration från Kalifornien och New York, där pokétrenden går varm just nu.  

– Vi har saknat ett större utbud av hälsosam och naturlig snabbmat i Stockholm. Första Hawaiian Poké blir lite som en pop-up restaurang och är tänkt som ett första steg i lanseringen av vårt snabbmatskoncept, säger Susanne Wallman.


 

KROGNYTT: Stockholmsrestauranger gör hembesök

KROGNYTT: Stockholmsrestauranger gör hembesök

KROGNYTT STHLM: I samarbete med Stockholm Gas kommer tre kända Stockholmskrogar att flytta hem till tre olika privatpersoner. Det är Luzette, Strandvägen 1 och Pelikan som tre torsdagar i rad ska skapa mat i helt vanliga hemmakök.

Experimentet börjar den 19 maj, då Luzette ska få plats i en 50 kvadrat stor lägenhet på Telefonplan, fortsätter den 26 maj då Strandvägen 1 ska ta sig till Solna, och avslutas med Pelikan den 2 juni på Rörstrandsgatan. Det sammanhängande temat är förstås gas, och all mat lagas på gasspis. I Pelikans fall kommer Södermalmskrogen flytta in hos Svante, 81, som bor på 121 kvadratmeter med ett kök som “renoverades 1990”. På menyn står sparrissoppa, pepparstek och crème brulée. Och priset borde vara svårslaget – det är nämligen helt gratis, mot att man inte har något emot att bli filmad.

Läs mer och ansök om bordsbokning HÄR.


 

KROGNYTT: Kvinnliga kockar på Sverigeturné

KROGNYTT: Kvinnliga kockar på Sverigeturné

KROGNYTT SVERIGE: Nätverket TakeOver tar över köket på några av Sveriges bästa restauranger. Med fyra olika nedslag i Sveriges tre största städer under sommaren och hösten bjuds gäster på kockarnas tolkningar av restaurangernas olika matfilosofier.

TakeOver består av 50 yrkesverksamma kockar inom den högre gastronomin – som alla är kvinnor. Efter ett fullbokat och lovprisat gästspel på 19 Glas förra året föddes idén till en turné. Den drivs och projektleds av Linn Söderström, känd som “Kock-Linn” på P3 och frilansande privatkock, samt Lisa Lönner Pulkkinen som driver restaurangen Husmor Lisa Fine Home Dining och är kock på Pontusgruppen. Det första gästspelet sker den 9 maj, på Restaurang Ekstedt i Stockholm. De sju kockarna ser mycket fram emot att få ta över Ekstedts kök, där all mat lagas med hjälp av eld och traditionella metoder.

– Själv gör jag en Ekstedt-tolkning av min rätt från Årets Kock-tävlingen förra året, med svensk anka. Vi kommer att nyttja olika rökmetoder mycket och det blir nog något rökt element i varje rätt. Jag gillar själv att röka på äppelträ, det blir en subtil röksmak och det är ett typiskt svenskt träslag och en restprodukt vi borde använda mer av, säger Lisa Lönner Pulkkinen.


 

KROGNYTT: Passion för hantverk när Sturegatan blir med ny krog

KROGNYTT: Passion för hantverk när Sturegatan blir med ny krog

KROGNYTT STHLM: Stockholm Meeting Selection utvecklar verksamheten med ett nytt restaurangkoncept och satsar på en smakrik mötesplats med hantverket i centrum. Idag den 29 april öppnar Restaurang Hantverket.

I december 2015 öppnade Sturegatan 15, en toppmodern konferensanläggning ett stenkast från Humlegården. Sedan fyra månader tillbaka har det snickrats på mötesplatsens nya restaurang i lokalen bredvid.

- Det känns fantastiskt att äntligen öppna dörrarna till Restaurang Hantverket. Här vill vi visa kärleken till hantverket genom mat, inredning och dryck. Vi har skapat en miljö där vi verkligen har jobbat med detaljerna för att framhäva hantverk i olika former, säger Torbjörn Blomqvist, ägare till restaurangen och VD för Stockholm Meeting Selection.

På nya Restaurang Hantverket finns 85 sittplatser och restaurangen kommer att erbjuda lunch och middag samt egenproducerad öl och hantverksmässiga cocktails.

– I baren kommer vi bland annat göra egentillverkad ginger beer och grenadine. Vi kommer även jobba mycket med detaljer som handskuren is och brännmärkta garnityr. Vår ambition är att baren ska leva ett eget liv, sida vid sida med restaurangen, säger nya restaurangchefen Anette Åsell.


 

KROGNYTT: Jonas Lundgren i ny restaurangsatsning på Hallwylska

KROGNYTT: Jonas Lundgren i ny restaurangsatsning på Hallwylska

KROGNYTT STHLM: Den 11 maj öppnar Hallwylska Museet en ny sommarrestaurang på innergården. Ansvarig för satsningen blir den rutinerade kocken Jonas Lundgren, som vill skapa en enkel men tydlig och vällagad matprofil.

Hallwylska museet tar därmed klivet från bar- och caféverksamhet till fullfjädrad restaurang på Hamngatan i centrala Stockholm. Restaurangen kommer att finnas på museets vackra innergård och maten kommer tillagas i ett specialdesignat, mobilt kök.

– Till öppningen lyfter vi in en mobil glasbox på innergården. Glasboxen kommer fungera som vårt kök, lite som en food truck, fast ändå inte, säger Jonas Lundgren.

Den nya restaurangen kommer erbjuda 75 sittplatser utomhus (regnsäkrade vid behov) och en à la carte-meny som ofta byter skepnad.


 

Nytestat: Food Village, Stockholm

Nytestat: Food Village, Stockholm

NYTESTAT: Mästarklassvittring i saluhallen 

"Abborre på benet? Fasiken så jobbigt - en mardröm av ilsket retsamma småben. Men masochisten i oss säger förstås - det ska vi ha!  

    Det visar sig vara en magnifik firre som uppenbarar sig på serveringsbrickan av trä - eller två firrar rättare sagt, för på Food Village beställer man en eller två av allt, om inte per 100 gram. Hjälmar-abborren serveras skinnad hel med magen mot brickan, stjärten glatt på svaj och den knepiga ryggfenan med alla sina småben ersatt med en glittrande frisk sikromstopping. Filéerna, packade med milt aromatisk köttsaft, faller snyggt av till vänster och höger efter blott en beröring av kniven. Klickar av brynt smör adderar sötma och en tillköpt kronärtsskocka barigoule syra och lite beska. Det är smaker och flavörer i väldigt god balans.

   Gustav Otterberg, en av Sveriges mest begåvade matkreatörer, tröttnade på att bränna vid käket på Ekstedt, där han senast agerade köksmästare...."

Var? Virkesvägen 3C, Stockholm.

Mer om Food Village HÄR.

Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket. Appen kan behöva startas om för att nya restauranger ska dyka upp – vi jobbar på en lösning.

I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


 

KROGNYTT: Hållbarhet i fokus på nya Restaurang Natur

KROGNYTT: Hållbarhet i fokus på nya Restaurang Natur

KROGNYTT GBG: Bord 27 har fått en lillasyster. I februari öppnade krögaren och kocken Peter Orrmyr upp portarna till Restaurang Natur– en kvarterskrog med förkärlek till grönsaker och naturvin.

Inom loppet av ett år har Peter Orrmyr med familj öppnat två krogar i Göteborgs innerstad. Våren 2015 öppnade Bord 27 i Vasastan och för två månader sedan invigdes Restaurang Natur i Lorensberg.

– Vi älskar naturviner, därav namnet på den nya restaurangen. Från början tänkte vi faktiskt öppna en naturvinsbar, men när vi hittade lokalen så var det ingen bar utan en restaurang och det blev Restaurang Natur istället, säger Peter Orrmyr.

På Restaurang Natur är menyn fokuserad på grönsaker medan proteinet får spela andrafiol. Här arbetas det utifrån ett hållbart helhetstänk och de flesta råvarorna är närproducerade och ekologiska.

– Vi väljer dock att inte prata särskilt högt om att vi jobbar på ett visst sätt. Vi skriver exempelvis inget om att vi har en ekologisk meny på vår hemsida. Vi vill istället försöka normalisera begreppet hållbart. Det ska liksom inte behöva nämnas, det ska vara en självklarhet, säger Peter Orrmyr.


 

KROGNYTT: Gäddquenellernas brödraskap dubbar in två svenskar

KROGNYTT: Gäddquenellernas brödraskap dubbar in två svenskar

KROGNYTT SVERIGE: Det ansedda franska brödraskapet Le Confrérie de la Quenelle Sauce Nantua är i Sverige för första gången. Två svenskar blir nu riddare - Mikael Mölstad och Pelle Sturén.

I matlandet Frankrike finns många brödraskap för att hylla olika franska livsmedel och maträtter. Genom att dubba riddare även utanför gränserna får man en möjlighet att föra ut budskapet om den franska gastromomins förträfflighet. Ett av de mest kända brödraskapen är Le Confrérie de la Quenelle Sauce Nantua - översatt Brödraskapet för Queneller med Nantuasås. Det handlar alltså om en Frankrikes nationalrätter gäddqueneller med kräftsås. Nantua är namnet på en ort nära schweiziska gränsen där rätten har sitt ursprung.

Nu har ytterligare två svenskar blivit introducerade i brödraskapet: vin- och matskribenten samt en av White Guides grundare Mikael Mölstad och Sturehofsprofilen och källarmästaren Pelle Sturén. Sedan tidigare är tre svenskar de enda utlänningar som finns med - nämligen Björn Blomberg, Per Nordlind och Thomas Mortensen. Dubbningen av de båda riddarna skedde på restaurang Sturehof i Stockholm, som också är utvald som svensk ambassad för brödraskapet för sin passion att servera Gäddqueneller med Nantuasås. Själva dubbningen utfördes av brödraskapets stormästare Arlette Berger från Nantua.

De svenska riddarna av Le Confrérie de la Quenelle Sauce Nantua från vänster: restaurangchef Thomas Mortensen, Sturehof, källarmästare Pelle Sturén, Sturehof, krögare Per Nordlind, Mikael Mölstad samt  Björn Blomberg. De rosa baskrarna är brödraskapets signatur.


 

KROGNYTT: Edin Dzemat satsar stort i Kosta

KROGNYTT: Edin Dzemat satsar stort i Kosta

KROGNYTT SMÅLAND: Nu skrider Edin Dzemat till verket med storslagna planer i Kosta, i anslutning till Kosta Boda Art Hotel. I samarbete med Torsten Jansson skapar han två nya restauranger. Den 15 september öppnar Brasserie by EDz, och omkring ett år senare fine dining-restaurangen dzeMAT, med smak av både Småland och Bosnien.

Edin Dzemat blev utsedd till årets White Guide Rising Star 2014 och har varit kapten för det svenska kocklandslaget. Han drev under fem framgångsrika år Linnéa Art Restaurant i Göteborg, även då i samarbete med entreprenören Torsten Jansson. Förra året valde de dock att avveckla restaurangen och fokusera på Småland. Planerna på att skapa en kulinarisk destination i Kosta har funnits länge – och nu var det dags att iscensätta dem.

– Vi har högt tryck på den befintliga restaurangen på hotellet, så i första steget öppnar vi nu ett brasserie med öppen vinkällare med 50 platser på hotellet i september, säger Edin Dzemat.

Men det är när dzeMAT, som öppnar 2017, kommer på tal som Edin Dzemat verkligen lyser upp. Nya rekryteringar är igång, bland annat av Anders Oskarsson, Årets Konditor 2015 och med erfarenhet från det svenska kocklandslaget. Restaurangen kommer att ligga ett par hundra meter från hotellet i den så kallade Stenstugan, som byggdes 1859 och har inhyst både sliperi och tillverkning av deglar, som används för att smälta glasmassa. Passande nog kommer den nya restaurangen vara just något av en smältdegel för det bästa av Småland samt Bosnien, Edin Dzemats födelseland. Han kommer bland annat att använda sig av den traditionella tillagningstekniken sač, där maten både bakas och röks samtidigt.

Läs hela artikeln


 

KROGNYTT: Karibisk känsla på Fjäderholmarna

KROGNYTT: Karibisk känsla på Fjäderholmarna

KROGNYTT STHLM: När Fjäderholmarna öppnar för säsongen erbjuder man en tropisk touch i form av nya baren Gustavia, som kommer att servera bland annat fruktiga drinkar, öl från Barbados och torsktacos.

Det är Matmagasinet som döpts om till Skärgårdskompaniet och nu även hyser baren med karibiskt tema. Skärgårdskompaniet ska servera à la carte med klassiska svenska rätter, i kontrast till Gustavia (döpt efter huvudstaden i fd svenskkolonin Saint-Barthélemy). Bakom Skärgårdsmagasinet står Martin Erikson, kanske bättre känd som E-Type. Erikson, som själv är skärgårdsbo, lägger nu alltså en skärgårdskrog till meritlistan som sedan tidigare inkluderar vikingakrogen Aifur och planer på en krog på Dalarö.

Stora Fjäderholmen, som nås med båt från centrala Stockholm och Nacka Strand, hyser även klassiska Fjäderholmarnas Krog samt mikrobryggeri. Nytt för i år är även att man börjar med chokladtillverkning. Krogen öppnar den 30 april och Skärgårdskompaniet den 8 maj.

skargardskompaniet.com


 

White Guide Presentkort