Stefan Karlsson öppnar dörrarna till SK – Mat och Människor

Stefan Karlsson öppnar dörrarna till SK – Mat och Människor

KROGNYTT GBG: Årets krögare 2013, Stefan Karlsson, öppnar snart sin nya restaurang –  SK Mat och Människor. Här ska säsong och de bästa av svenska råvaror spela huvudrollen.

Vid årsskiftet stängde Stefan Karlsson sin stjärnkrog Fond i Göteborg. Men han är redan aktuell med en ny restaurang. Den 24 april öppnar SK Mat & Människor med 42 sittplatser, Chef’s table och en vinbar.

– Med passion för svenska smaker har vi skapat en varm och personlig miljö där gästerna ska kunna njuta av de bästa var säsong har att erbjuda. Det blir långt ifrån vita dukar och silverbestick utan en avslappnad stämning med fokus på mat och smaker av högsta kvalitet, säger Stefan Karlsson, kökschef och delägare i den nya restaurangen.


Sjögräs lämnar över stafettpinnen till Arga Snickaren

Sjögräs lämnar över stafettpinnen till Arga Snickaren

KROGNYTT STHLM: För ett par veckor stängde Sjögräs, den populära söderkrogen som har funnits i mer än tjugo år. Men till sommaren får restauranglokalen nytt liv då Anders Öfvergård, känd som arga snickaren, öppnar nytt.

Anders Öfvergård från det populära byggprogrammet ”Arga snickaren” Kanal 5 har en gedigen restaurangbakgrund. Redan som artonåring började han arbeta på Café Opera och har sedan dess varit restaurangchef på Grodan och drivit ett flertal restauranger.

Efter ett antal år i byggbranschen har nu suget efter restaurang hunnit ikapp. Tillsammans med tre kollegor skapar han nu en ny restaurang i Sjögräs gamla lokaler.


Nobisgruppen öppnar hotell i Art Nouveau-stil

Nobisgruppen öppnar hotell i Art Nouveau-stil

KROGNYTT STHLM: Nobisgruppen öppnar ny hotellsatsning på Sveavägen 48. Miss Clara ska vara ett personligt boutiquehotell med hög standard.

Mellan Bonniers förlagshus och reklam-och designskolan Berghs ligger Nobisgruppens nya satsning, Miss Clara. I en byggnad i sann Art Nouveau stil från 1910-talet huserar 92 rum, restaurang och cocktailbar.

– Miss Clara är en unik hotellupplevelse. Hon är lite av den rebelliska lillasystern i sammanhanget, lite ungdomligare och mer avslappnad. Med Nobis Hotel skapade vi Stockholms första samtida lyxhotell. Miss Clara är ett naturligt nästa steg, ett yngre komplement som saknats i Stockholm, säger Gustavo Catenacci, VD på Miss Clara.


Ölbaren i Åre flyttar in hos Niklas

Ölbaren i Åre flyttar in hos Niklas

KROGNYTT STHLM: Under årets White Guide-gala knep Ölbaren i Åre både utmärkelserna ”Årets Marina Gastronomi” och ”Årets Värt En Resa”. Nu lämnar Jocke Almqvist och Kalle Nilsson byn för att under två veckor driva pop up-restaurang i Niklas Ekstedts lokaler.

Årets värt en resa gäller både Åre och Stockholm. Mellan den 14:e och 24:e maj fyller kockduon Jocke Almqvist och Kalle Nilsson restaurang Niklas bardel Kåken med Ölbaren.

– Det kommer smälla, vi har sjukt mycket sköna idéer. Det blir ingen vanlig ”gå ut och äta” upplevelse utan vi tänker osvenskt, går ett steg för långt och gör det som kanske ingen förväntar sig, säger Jocke Almqvist.


Malmö Centralstation blir med två nya restauranger

Malmö Centralstation blir med två nya restauranger

KROGNYTT MALMÖ: Efter omfattande renoveringsarbeten står nu den Kungliga väntsalen i Malmö Centralstation klar att öppna restaurang. Först ut är Bistro Royal by Andreas Pieplow och senare i år öppnar Melker Andersson Restaurang Vigårda.

Kungalängan i Malmö Centralstation har moderniserats rejält och står nu klar för nyöppnanden av såväl butiker som restauranger. Redan i vår öppnar Bistro Royal by Andreas Pieplow i Kungliga väntsalen och senare under våren öppnar Melker Andersson Restaurang Vigårda i den östra delen av Kungalängan.


Noma flyttar från Köpenhamn till Japan

Noma flyttar från Köpenhamn till Japan

KROGNYTT KÖPENHAMN: I början av nästa år ska René Redzepi ta hela restaurang Noma till Japan för ett två månaders gästspel.

René Redzepis drömmar om Japan slog sig fast då han för fem år sedan blev inbjuden av krögaren Murata från den hyllade restaurangen Kikunoi i Japan. Under början av 2015 blir dröm och vision verklighet.

– Ända sedan det besöket har jag i hemlighet planerat den här temporära förflyttningen, jag är överväldigad av rikedomen i den japanska matkulturen, säger René Redzepi.


Nya Carnegiebryggeriet har invigts - Stockholms första hanverksbryggeri med egen restaurang

Nya Carnegiebryggeriet har invigts - Stockholms första hanverksbryggeri med egen restaurang

KROGNYTT STHLM: I den K-märkta Lumafabriken i Hammarby Sjöstad ligger det Nya Carnegiebryggeriet. Ett ölmecka som startats genom ett unikt samarbete mellan Carlsberg Sverige och Brooklyn Brewery. Ambitionen är att skapa en samlingsplats för alla som vill utforska ölets värld.

Efter mer än två års planerande har det Nya Carnegiebryggeriet nu invigts. Syftet är att skapa ett modernt hantverksbryggeri som vilar på gamla anor och förenar historia, innovation och kvalitet.

Bryggeriet brygger småskalig kvalitetsöl med ambitionen att vara så väl nyskapande som välsmakande. Redan från premiären finns fem olika öl som har utvecklats i nära samarbete med Brooklyn Brewery.

– Ända sedan starten har vi på Brooklyn Brewery rest mycket för att förkovra oss i olika ölkulturer. I Sverige har detta alltid välkomnats varför det är naturligt för oss att samarbeta med våra vänner här. Tillsammans ska vi skriva ett nytt kapitel i ölets historia, säger Garrett Oliver, bryggmästare på Brooklyn Brewery i New York.


Tradition lever vidare

Tradition lever vidare

KROGNYTT STHLM: Restaurang Tradition öppnar sin tredje restaurang i Stockholm. Denna gång är det Gamla Stan som får möjligheten att äta riktigt svensk husmanskost.

Efter succén i Vasastan och på Södermalm så öppnar krögarduon Jonas Petersson och Fredrik Sjöblom ytterligare en restaurang. Denna gång på Österlånggatan i Gamla Stan.

Precis som på de andra restaurangerna ska det serveras vällagade svenska husmansrätter gjorda enligt duons egna hantverk.

– Det är ett perfekt läge och känns fantastiskt för oss att få öppna ytterligare en Tradition då fler och fler efterfrågar riktigt svensk husman, säger Jonas Petterson.


Italien intar Urban Deli

Italien intar Urban Deli

KROGNYTT STHLM: Italienska delikatesser och en Paolo Roberto i matsalen då restaurang och butik Urban Deli nu förvandlas till en bit av Italien.

Italien tar grepp om Urban Delis restauranger i Stockholm och i Sickla. Fram till den 13e april serveras en italiensk meny, italienska hits och extra många italienska viner.

Som om inte det vore nog klingar högljudda italienska farser ifrån kockarna köket.
Såväl butik som matsal gästas av Italienska producenter som visar upp parmaskinka, olivolja, ostar och korvar från sina gårdar. Dessutom finns det chans att springa på den italienska hustomten Paolo Roberto.


POPupSTHLM – pop up-restaurang med gastronomi från hela världen

POPupSTHLM – pop up-restaurang med gastronomi från hela världen

KROGNYTT STHLM: Daniella Illerbrand, Elin Svartengren och Agnes Ek är trion som har utvecklat det nya restaurangkonceptet POPupSTHLM, en pop up-restaurang som bjuder in gastronomiska personligheter till att presentera sitt koncept fullt ut.

Med grundfilsofin att de älskar mat, restauranger och spännande händelser ska Daniella Illerbrand, Agnes Ek, båda har tidigare arbetat hos Mathias Dahlgren, och Elin Svartengren, från bland annat restaurang Landet, bjuda in gastronomiskt intressanta personer till att genomföra sina egna koncept på ny mark och inför ny publik.

Först ut är restaurangen Le Mary Celeste, från Paris. Under två kvällar, 10-11 april, kommer kocken Haan Palcu Chang att laga sin mat i Färgfabrikens lokaler. Barmästare Carlos Madriz står för drinkarna medan restaurangen ägare berättar om filosofin bakom restaurangen. Det utlovas en meny där Asien möter Paris.


Electrolux