Nysatsningen Grill del Mundo smygstartar med Pop-Up

Nysatsningen Grill del Mundo smygstartar med Pop-Up

KROGNYTT GBG: Till årsskiftet öppnar den världsomspännande restaurangsatsningen Grill del Mundo. Men den nyfikne kan få försmak redan nu. 

Med två våningar, runt hundra sittplatser och uteservering öppnar Grill del Mundo inom ett par månader. Som namnet förråder ska restaurangen fyllas av inspiration från hela världen.

– Det blir en exotisk inredning med allt från frukter till enhörningar och buffelhår och köket kommer att fördjupa sig i ett land per säsong, Korea, Etiopien och Kanada är först ut, säger restaurangchef Kent Vouti.


Några av Malmös bästa krogar presenterar Matnatten

Några av Malmös bästa krogar presenterar Matnatten

KROGNYTT MALMÖ: Med inspiration från bland annat matfestivalen Copenhagen Cooking bjuder Malmös krögare in till matnatten – en krogrunda bland stadens bästa restauranger.

På fredag är det dags för matnatten. Ett festspel där 24 malmökrogar bjuder in till krogrunda genom att tillaga en särskilt utvald rätt som serveras mot uppvisande av en förinskaffad så kallad matknapp. Matknappen kostar enbart åttio kronor och tio av de kronorna går direkt till Stadsmissionen. Kvällen kommer bjuda en uppsjö av matupplevelser; allt från gratinerad havskräfta hos Johan P och kaninrisotto på La Grappa till hamburgare, både vegetarisk och med anka, hos Dubbel Dubbel.


Jonas gamla lokaler på Kungsholmen blir kvarterskrog för alla

Jonas gamla lokaler på Kungsholmen blir kvarterskrog för alla

KROGNYTT STHLM: I mitten av november öppnar 39WÄST i Jonas Lundgrens före detta lokaler på Fleminggatan 39. Det ska bli en hemtrevlig avslappnad restaurang med meny för alla plånböcker.

Inom bara ett par veckor öppnar kvarterskrogen 39WÄST, en restaurang som kommer att drivas av Magnus Bentzer i samarbete med MODIS Restauranger AB. Magnus driver sedan tjugo år tillbaka även restaurang AubergineLinnégatan 30.

– Det kommer bli en exklusiv restaurang som samtidigt är folklig och för alla. Du kan lika gärna beställa köttbullar med gräddsås som färsk hummer. Allt självklart gjort på de finaste av råvaror. Maten serveras på stora porslinsfat med den klassiska söndagsmiddagen som förebild. Gästerna får plocka, dela och äta efter hunger och smak. Vill gästen bara ta en enstaka rätt eller ett glas vin tillsammans med dagens tidning går det självklart bra både i matsal och bar, förklarar Magnus Bentzer.


Duå delikatessbutik öppnar två nya barer

Duå delikatessbutik öppnar två nya barer

KROGNYTT UMEÅ: Till månadsskiftet öppnar Per och Lars Åkerlund, Duon bakom den hyllade delikatessbutiken Duå, två nya konceptbarer.

Som komplement till delikatessbutiken DuåStorgatan 44 öppnar Per och Lars Åkerlund två nya koncept, Råvarubaren och Open/Closed. Råvarubaren blir en opretentiös vinbar med sydländska vibbar och plats för upp till trettio personer.

– Vi vill få till en enkel, charmigt slarvig känsla. Vad gäller vinet blir det fokus på Frankrike, Spanien och Italien, mycket för att det känns naturligt då en hel del av maten vi serverar kommer därifrån.  Förhoppningsvis kan vi också få umeåborna att börja dricka sherry på allvar. Maten bli enkel, vällagad och rättfram, berättar Per Åkerlund.


New Yorks dolda cocktailbarer gästar Stockholm

New Yorks dolda cocktailbarer gästar Stockholm

KROGNYTT STHLM: Nästa helg får baren på Story Hotel besök av Alex Day och Natasha David, barmästarna bakom de hyllade speakeasy-barerna Death & Co och Nitecap.

Fredagen den 31:a oktober och lördagen den 1:a november gästas Story Hotel av Alex Day och Natasha David, två av personerna bakom New Yorks mest inflytelserika barer.
Gästspelet arrangeras av Bartender’s Choice Awards i samarbete med whiskeyproducenten Jameson.

– Att vi lyckas välkomna Alex Day hit får nästan ses som en bedrift i sig med tanke på alla järn i elden den mannen har. Att Death & Co har inspirerat många bartendrar i Stockholm under flera år vet vi sedan tidigare och att deras bok precis har släppts kunde inte komma mera lägligt. Det kommer att bli trångt, mysigt och massor av fantastiska cocktails, säger Jakob Sundin på Bartenders’ Choice Awards.


Ivan Jurman öppnar Kvarteret Åkern

Ivan Jurman öppnar Kvarteret Åkern

KROGNYTT MALMÖ: I november öppnar Ivan Jurman, tidigare kock på Bastard och Smak, en kvarterskrog nära Möllevångstorget.

En helt vanlig, extra bra kvarterskrog, det är vad Ivan Jurman ska öppna inom kort. På Kvarteret Åkern kommer tre av fem rätter att vara vegetariska, de övriga två serveras med kött eller fisk som ett tillbehör till rätternas huvudroll, grönsakerna.

– I det här kvarteret är folk mycket medvetna, politiskt engagerade och värnar om miljön. Vi vill att restaurangutbudet ska spegla det klientelet. Det har ju länge varit mycket thailändsk kyckling och inte så mycket kvalitet här omkring, det vill vi ändra på, säger Ivan Jurman.


Paul Svensson bakom Fotografiskas gastronomiska nysatsning

Paul Svensson bakom Fotografiskas gastronomiska nysatsning

KROGNYTT STHLM: Det har rivits ner, byggts nytt och öppnats restaurang på Fotografiska. Muséets gastronomiska profil Paul Svensson ska rama in konstupplevelsen med smakupplevelsen.

Intill fotografiskas stora panoramafönster som vetter ut mot Stockholms inlopp, har Fotografiska och Paul Svensson, tidigare F12- gruppen, öppnat en restaurang bestående av både en kafédel och en à la carte för muséets gäster. Tillsammans med matsalen för husets konferensgäster finns nu plats för drygt 330 matgäster.

För att utöka upplevelsen är matlagningen flyttad närmare gästerna i form av ett öppet kök. Fokus ligger på det gröna, ekologiska och närproducerade och råvarorna varierar beroende på vad som är bäst just nu.


KROGKRITIK: NOOK, Stockholm

KROGKRITIK: NOOK, Stockholm

SUPERSMARR TILL RENA FULPRISER 

WHITE PAPER #3: Göteborgs gamla toppkrog Kock & Vin har återuppstått i en ny, enklare inkarnation i Stockholms SoFo, där stjärnkocken Claes Grännsjö och stjärnsommelieren Alexander Bäckman fyller sitt Nook med glada gäster som kalasar på det som är Stockholms just nu mest prisvärda menyer, med välgjorda cocktails och klyftiga vinval därtill.

Mikael Mölstad och Lars Peder Hedberg åt och drack, den senare skrev. Foto: Magnus Skoglöf

Mat 33 Service 18 

NOOK Åsögatan 176, 116 32 Stockholm, Tel 08 702 12 22, Webb nookrestaurang.se

På många krogar – inte minst toppkrogarna – skulle man önska att få bänka sig med personalen och hugga in på det käk som de får. Lagat på riktigt bra råvaror med gediget kunnande, men utan alla de extra krumbukter som gästerna ute i matsalen får utstå. Inte så på Nook. Här är filosofin att servera just den mat som kocken själv vill äta. Och den är supermumsig, en väldigt personlig mix av samtida nordiskt och orientaliskt, främst Korea, där kocken har sina rötter. Kocken är Claes Grännsjö, som höll fanan i absoluta toppen under många år på Kock & Vin i Göteborg, innan han för något år sedan flyttade till Stockholm och sin käresta. Efter en lite vinglig bana på diverse ställen i huvudstaden slog Grännsjö till slut sina påsar ihop med före detta kollegan från Götet, sommelieren Alexander Bäckman, som på Nook agerar både i den rollen och som hovmästare. På sätt och vis kan man alltså säga att Kock & Vin har återuppstått, fast i en enklare tappning, faktiskt precis det som deras gamle mentor i Göteborg, Björn Persson, försöker göra med sitt Koka, det nedkokade ursprungliga Kock & Vin. 


Premiär för Nordens första Jamie’s Italian

Premiär för Nordens första Jamie’s Italian

KROGNYTT STHLM: I dag öppnar Jamie Oliver sin världsberömda restaurangkedja Jamie’s Italian på Scandic Anglais. Med 195 platser och stor bar kommer restaurangen erbjuda rustika italienska rätter.

Tidigare i år offentliggjorde Jamie Oliver och Scandic sina planer om att starta nordens första Jamies Italian i Stockholm. Tiden är inne. Med fokus på kvalitet, hållbarhet och socialt ansvar ska den nyöppnade restaurangen erbjuda ett varierande utbud av ekologiska produkter och färsk pasta där flera av rätterna kommer att kosta under två hundra kronor.

– Scandic och Jamie Oliver är en perfekt matchning eftersom att vi delar samma grundläggande värderingar. Skandinavien är Jamie’s tredje största marknad och vi vet att han är otroligt populär här. Vår ambition är att kunna expandera Jamie’s Italian på Scandics hotell i Norden, men för tillfället fokuserar vi på den första restaurangen, säger Ulrika Garbrant, Scandics Food & Beverage Manager.


LRF vidareutvecklar konceptet By:fiket och startar By:torget

LRF vidareutvecklar konceptet By:fiket och startar By:torget

KROGNYTT STHLM: LRF fortsätter att satsa på matupplevelser av svenska råvaror från Sveriges bönder och öppnar lunchrestaurangen By:torget. Menyerna till restaurangen har tagits fram av kocksystrarna Ulrika och Carina Brydling.

I somras startade Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, sin stora satsning om att, så småningom, kunna erbjuda bondens produkter på restauranger och kaféer runt om i Sverige genom att etablera By:fiket på Stadshagen i Stockholm. Nu vidgar de konceptet genom att öppna By:torget i Kungens Kurva Shoppingcenter.

– Det är spännande att nu ta nästa steg i By-konceptet och starta en lunchrestaurang som serverar mat baserad på råvaror från Sveriges bönder. För LRF är det viktigt att gästerna ska veta att maten de äter är framtagen med stor hänsyn till djur och miljö och att det tydligt framgår var råvarorna kommer ifrån, säger Per Åhrlin, VD Bygruppen.


Electrolux Ostogram