Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

NYTESTAT: Yolo, Stockholm

NYTESTAT: Yolo, Stockholm

NYTESTAT: Välgjort och elegant i lyxigt förortscentrum

"Jonas Lagerström har ersatt Jonas Lundgren som kreativ ledare på Yolo. Nye Jonas har arbetat under gamle Jonas ledning i Yolos kök, har även erfarenheter från Noma och The fat duck samt är medlem i det svenska kocklandslaget. Yolo ligger mitt på den gata som utgör Djursholms centrum och i den hemtrevliga och eleganta matsalen träffas välklädda familjer och medelålders par. Det finns även en bardel med enklare meny..."

Var? Vendevägen 14, Djursholm

Mer om Yolo HÄR

Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide restaurangapp. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.


 

KROGNYTT: Vinet nummer ett på nya The Winery Hotel

KROGNYTT: Vinet nummer ett på nya The Winery Hotel

KROGNYTT STHLM: I januari öppnar det storslagna projektet The Winery Hotel i Solna. Förutom själva hotellverksamheten satsas det stort på restaurang, vinutbildningar och ett eget vineri – allt i syfte att låta vinet genomsyra hotellets alla delar.

The Winery Hotel ligger bara ett stenkast från Brunnsviken och Hagaparkens natursköna omgivningar och att detta är en satsning som är unik för Sverige står redan nu klart. När dörrarna öppnas i januari 2016 kommer man – förutom de 184 hotellrummen, att erbjuda en takterrass, vinotek, en restaurang med plats för 160 ätande gäster också att satsa på egen vintillverkning. I hotellets lobby kommer nämligen ett helt eget vineri att se dagens ljus.

Bakom projektet står ägarfamiljerna Östlundh, Söder och Ruhne, alla med en gemensam passion för vin. Medan familjerna Östlundh och Söder tar med sig gedigna erfarenheter från hotellbranschen bidrar familjen Ruhne med vinkunskapen. Sedan 80-talet driver de vingården Terreno i Toscana och producerar både vin och olivolja. Dottern Sofia Ruhne ansvarar för vinmakningen på familjegården.


 

KROGNYTT: Saori Ichihara gästar Restaurang vRÅ

KROGNYTT: Saori Ichihara gästar Restaurang vRÅ

KROGNYTT GBG: Hyllade krögaren Frida Ronge vill slå ett slag för duktiga kvinnliga kockar, och bjuder som ett led i detta, Saori Ichihara för ett två dagar långt gästspel på sin restaurang vRÅ.

Frida Ronge har gjort sig till ett namn inom den japansksvenska-matlagningsvågen efter att bland annat ha drivit restaurang Yasuragi, startat upp Restaurang Råkultur och knipit andraplatsen på Seven Sushi Samurai i London. Nu driver hon krogen vRÅ på hemmaplan i Göteborg och det är hit hon har bjudit in stjärnskottet Saori Ichihara för ett gästspel.

Saori Ichihara flyttade från Japan till Sverige för två år sedan och har redan knipit en bronsmedalj Årets Kock 2015. Saori arbetade tidigare på Shibumi men är sedan en tid tillbaka fast stationerad i köket på tvåstjärniga Oaxen Krog.


 

KROGNYTT: Vietnamesisk street food i Vasastan

KROGNYTT: Vietnamesisk street food i Vasastan

KROGNYTT STHLM: Alldeles intill Vasaparken ligger en nyöppnad vietnamesisk restaurang som trots obefintlig marknadsföring ändå drar fullsatt hus. Här serveras enkel men högklassig vietnamesisk street food som för tankarna till Hanoi.

Sedan en tid tillbaka driver kokboksförfattarinnan Minh Du Alneng den vietnamesiska bistron Minh Mat i Vasastan i Stockholm. Med såväl lunch- som kvällsmeny fokuserar hon på det vietnamesiska kökets kulinariska mångfald, i kombination med råvaror från svenska gårdar. Rätterna är traditionellt vietnamesiska inriktad på asiatisk street foodkultur samt med en stor mycket veganska rätter – allt under devisen att Minh mat är din mat.

Råvarorna är ekologiska och Minh använder varken natriumglutamat (MSG) eller odlade tigerräkor. Inför höstens meny utlovas bland annat vegansk bánh bèo - ångkokta risplättar med shiitake, yuba sticks och breadcrumbs med kimchi. Till detta serveras ett utvalt utbud av ekologiska ölsorter.


 

NYTESTAT: Imouto, Stockholm

NYTESTAT: Imouto, Stockholm

NYTESTAT: Så nära havet det går att komma

"Det har alltid legat något sakralt över att träda in i Esperantos matsal. Kanske för den unika ambiancen i den gamla teatern? Eller för att man har högt ställda förväntningar på matupplevelsen? Ändå är något lite annorlunda nu. Kaffe- och testationen till vänster innanför dörrarna har ersatts av en fullfjädrad, nio-platsers sushibar. Framför de för byggnaden så typiska gamla rockkrokarna längs väggen, har överstekock Sayan Isaksson med sedvanlig detaljfetish skapat..."

Var? Kungstensgatan 2, Stockholm

Mer om Imouto HÄR

Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide restaurangapp. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.


 

KROGNYTT: Bar Nombre öppnar nytt i DeVilles gamla lokaler

KROGNYTT: Bar Nombre öppnar nytt i DeVilles gamla lokaler

KROGNYTT STHLM: Det är ett rutinerat krögargäng som tagit över Restaurang DeVilles gamla lokaler i Vasastan. Här öppnar Bar Nombre nu Le Nom och med grönsaker i fokus samt en avslappnad stämning vill Le Nom vara med och göra Roslagsgatan till en av Stockholms bästa restauranggator.

I två år har krögargänget bakom Bar Nombre letat efter den rätta lokalen för nyetablering. Deville hade "alla rätt" och sedan ett par dagar tillbaka driver de nu restaurangen Le Nom.

– Vi vill inte driva en för stor restaurang. Här kände vi i att vi skulle kunna vara personliga både med mat och service, berättar krögare Anderas Johansson.

– Det händer mycket i den här delen av Vasastan. Restauranglivet har utvecklats enormt sen vi öppnade Bar Nombre för fyra år sedan. Roslagsgatan kommer ju bli en av stans bästa restauranggator nu med Babette, MOAS och oss.


 

KROGNYTT: Fågeltema på ny street food-krog

KROGNYTT: Fågeltema på ny street food-krog

KROGNYTT STHLM: Frågan om varför det inte fanns någon street food-restaurang med fokus på kyckling i Stockholm ledde till att tre vänner skapade just detta. Snart slår Restaurang Bird upp sina dörrarna och på menyn står fågel och ägg.

I slutet av september öppnar nya konceptrestaurangen BirdRegeringsgatan. Bakom satsningen står vännerna Mattias Wittrock, Oskar Davidsson och Filip Jakobsson. Kockarna Mattias och Oskar lärde känna varandra när de studerade psykologi och formade drömmen om en restaurang under sena sena middagar och trötta skoldagar. När Filip Jakobsson anslöt fanns plötsligt både praktiska och ekonomiska förutsättningarna att förverkliga projektet. Mattias Wittrock berättar om grundidén:

– Koncepten kring vad vi velat göra har kommit och gått genom åren, men drömmen om att starta något eget har alltid levt. Idén till Bird föddes för cirka ett år sedan. Det handlar om att fylla en gastronomisk lucka i Stockholms krogvärld. Vi ställde oss lite samma fråga som Jon Widegren gjorde när han startade Flippin burgers: Varför finns det ingen street food-restaurang med kyckling i Stockholm? Snart finns det!

Bird kommer att ha 24 sittplatser och ett antal barplatser och målet är enkelt:


 

KROGNYTT: Toppkrögare från Singapore gästar Hjerta

KROGNYTT: Toppkrögare från Singapore gästar Hjerta

KROGNYTT STHLM: Ett möte i ett av Londons sämre kvarter har nu, ett antal år senare lett till ett unikt gästspel där Singapore-restaurangen Burnt Ends besöker Restaurang Hjerta. I oktober landar krögare Dave Pynt i Stockholm för att i två dagar bjud stockholmarna på BBQ.

Efter att ha drivit en pop up-restaurang med BBQ-tema under en bro i London flyttade David Pynt till Singapore för att prova lyckan i Asien. Numera har Dave Pynt och hans restaurang Burnt Ends fått en fast adress och har även tilldelats en prestigefylld 30-plats på listan över Asia’s 50 Best Restaurants.

Burnt Ends serveras australiensisk BBQ lagat med lokala råvaror från Singapore. Samma koncept tar Dave Pynt nu med sig till Restaurang Hjerta under två dagar i oktober. Lördagen den 10 oktober serveras en kvällsmeny och dagen efter dukar man upp till en söndagsbrunsch. Med hjälp av fyra grillar och ett utekök kommer kajen utanför Restaurang Hjerta att förvandlas till en BBQ-restaurang av högsta klass med Davy Pynt bakom grillarna.


 

KROGNYTT: Eld, kött och kärlek på Svartengrens Sverigeturné

KROGNYTT: Eld, kött och kärlek på Svartengrens Sverigeturné

KROGNYTT GOTLAND: Med pop up-turnén Eld, Kött och Kärlek är stockholmsrestaurangen Svartengrens på en unik, gastronomisk genomresa i Sverige. Nästa stopp är Visby då de under två kvällar i slutet på september utlovar de "en galen middag i en magisk miljö med spännande smakupplevelser".

Restaurang Svartengrens befinner sig på en Sverigeresa och nästa anhalt på pop up-turnén är Visby. Den 25 och 26 september kommer Svartengrens tillsammans med vinimportören Savino att besöka gotländska Restaurang Italienaren.

– Bakgrundsidén till turnén är att vi vill ta Svartengrens ut i landet och samtidigt bjuda på det bästa från de olika platserna vi kommer till. Vi bibehåller Svartengrens närodlade och ekologiska tänk men ändrar råvaror beroende på vad som är bra i just det området, berättar Christian Brangenfeldt från Svartengrens.


 

KROGNYTT: Rykande färskt för bröderna Vollmer på Malmö Rökeri

KROGNYTT: Rykande färskt för bröderna Vollmer på Malmö Rökeri

KROGNYTT MALMÖ: Ebbe och Mats Vollmer stuvar om i sitt restaurangutbud. Före detta Sot blir från och med 1 oktober Malmö Rökeri.

Det blir ett stort, öppet kök bland 1300-talsvalvenKansligatan och den självklara platsen i rampljuset intas av rökarna. Urskånskt och och rykande färskt är mottot, och bröderna Vollmer framhäver att man gärna ska vara tidigt på plats om man vill njuta helt nyrökt – vid 17-tiden varje dag dukas nämligen dagens rökta special fram. På premiärmenyn har bland annat ankbröst, lax och tomatvinägrett fått en rökt ton.

Bröderna Vollmers har sedan tidigare restaurangerna Vollmers, som fick en Michelinstjärna 2015, och Snapphane.

Malmö Rökeri håller öppet för lunch på vardagar samt söndagar, då en särskild söndagslunch dukas upp, samt kvällstid tisdag-lördag.


 

White Guide Presentkort WHITE GUIDE GALA FILM 2015