New Yorks dolda cocktailbarer gästar Stockholm

New Yorks dolda cocktailbarer gästar Stockholm

KROGNYTT STHLM: Nästa helg får baren på Story Hotel besök av Alex Day och Natasha David, barmästarna bakom de hyllade speakeasy-barerna Death & Co och Nitecap.

Fredagen den 31:a oktober och lördagen den 1:a november gästas Story Hotel av Alex Day och Natasha David, två av personerna bakom New Yorks mest inflytelserika barer.
Gästspelet arrangeras av Bartender’s Choice Awards i samarbete med whiskeyproducenten Jameson.

– Att vi lyckas välkomna Alex Day hit får nästan ses som en bedrift i sig med tanke på alla järn i elden den mannen har. Att Death & Co har inspirerat många bartendrar i Stockholm under flera år vet vi sedan tidigare och att deras bok precis har släppts kunde inte komma mera lägligt. Det kommer att bli trångt, mysigt och massor av fantastiska cocktails, säger Jakob Sundin på Bartenders’ Choice Awards.


Ivan Jurman öppnar Kvarteret Åkern

Ivan Jurman öppnar Kvarteret Åkern

KROGNYTT MALMÖ: I november öppnar Ivan Jurman, tidigare kock på Bastard och Smak, en kvarterskrog nära Möllevångstorget.

En helt vanlig, extra bra kvarterskrog, det är vad Ivan Jurman ska öppna inom kort. På Kvarteret Åkern kommer tre av fem rätter att vara vegetariska, de övriga två serveras med kött eller fisk som ett tillbehör till rätternas huvudroll, grönsakerna.

– I det här kvarteret är folk mycket medvetna, politiskt engagerade och värnar om miljön. Vi vill att restaurangutbudet ska spegla det klientelet. Det har ju länge varit mycket thailändsk kyckling och inte så mycket kvalitet här omkring, det vill vi ändra på, säger Ivan Jurman.


Paul Svensson bakom Fotografiskas gastronomiska nysatsning

Paul Svensson bakom Fotografiskas gastronomiska nysatsning

KROGNYTT STHLM: Det har rivits ner, byggts nytt och öppnats restaurang på Fotografiska. Muséets gastronomiska profil Paul Svensson ska rama in konstupplevelsen med smakupplevelsen.

Intill fotografiskas stora panoramafönster som vetter ut mot Stockholms inlopp, har Fotografiska och Paul Svensson, tidigare F12- gruppen, öppnat en restaurang bestående av både en kafédel och en à la carte för muséets gäster. Tillsammans med matsalen för husets konferensgäster finns nu plats för drygt 330 matgäster.

För att utöka upplevelsen är matlagningen flyttad närmare gästerna i form av ett öppet kök. Fokus ligger på det gröna, ekologiska och närproducerade och råvarorna varierar beroende på vad som är bäst just nu.


KROGKRITIK: NOOK, Stockholm

KROGKRITIK: NOOK, Stockholm

SUPERSMARR TILL RENA FULPRISER 

WHITE PAPER #3: Göteborgs gamla toppkrog Kock & Vin har återuppstått i en ny, enklare inkarnation i Stockholms SoFo, där stjärnkocken Claes Grännsjö och stjärnsommelieren Alexander Bäckman fyller sitt Nook med glada gäster som kalasar på det som är Stockholms just nu mest prisvärda menyer, med välgjorda cocktails och klyftiga vinval därtill.

Mikael Mölstad och Lars Peder Hedberg åt och drack, den senare skrev. Foto: Magnus Skoglöf

Mat 33 Service 18 

NOOK Åsögatan 176, 116 32 Stockholm, Tel 08 702 12 22, Webb nookrestaurang.se

På många krogar – inte minst toppkrogarna – skulle man önska att få bänka sig med personalen och hugga in på det käk som de får. Lagat på riktigt bra råvaror med gediget kunnande, men utan alla de extra krumbukter som gästerna ute i matsalen får utstå. Inte så på Nook. Här är filosofin att servera just den mat som kocken själv vill äta. Och den är supermumsig, en väldigt personlig mix av samtida nordiskt och orientaliskt, främst Korea, där kocken har sina rötter. Kocken är Claes Grännsjö, som höll fanan i absoluta toppen under många år på Kock & Vin i Göteborg, innan han för något år sedan flyttade till Stockholm och sin käresta. Efter en lite vinglig bana på diverse ställen i huvudstaden slog Grännsjö till slut sina påsar ihop med före detta kollegan från Götet, sommelieren Alexander Bäckman, som på Nook agerar både i den rollen och som hovmästare. På sätt och vis kan man alltså säga att Kock & Vin har återuppstått, fast i en enklare tappning, faktiskt precis det som deras gamle mentor i Göteborg, Björn Persson, försöker göra med sitt Koka, det nedkokade ursprungliga Kock & Vin. 


Premiär för Nordens första Jamie’s Italian

Premiär för Nordens första Jamie’s Italian

KROGNYTT STHLM: I dag öppnar Jamie Oliver sin världsberömda restaurangkedja Jamie’s Italian på Scandic Anglais. Med 195 platser och stor bar kommer restaurangen erbjuda rustika italienska rätter.

Tidigare i år offentliggjorde Jamie Oliver och Scandic sina planer om att starta nordens första Jamies Italian i Stockholm. Tiden är inne. Med fokus på kvalitet, hållbarhet och socialt ansvar ska den nyöppnade restaurangen erbjuda ett varierande utbud av ekologiska produkter och färsk pasta där flera av rätterna kommer att kosta under två hundra kronor.

– Scandic och Jamie Oliver är en perfekt matchning eftersom att vi delar samma grundläggande värderingar. Skandinavien är Jamie’s tredje största marknad och vi vet att han är otroligt populär här. Vår ambition är att kunna expandera Jamie’s Italian på Scandics hotell i Norden, men för tillfället fokuserar vi på den första restaurangen, säger Ulrika Garbrant, Scandics Food & Beverage Manager.


LRF vidareutvecklar konceptet By:fiket och startar By:torget

LRF vidareutvecklar konceptet By:fiket och startar By:torget

KROGNYTT STHLM: LRF fortsätter att satsa på matupplevelser av svenska råvaror från Sveriges bönder och öppnar lunchrestaurangen By:torget. Menyerna till restaurangen har tagits fram av kocksystrarna Ulrika och Carina Brydling.

I somras startade Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, sin stora satsning om att, så småningom, kunna erbjuda bondens produkter på restauranger och kaféer runt om i Sverige genom att etablera By:fiket på Stadshagen i Stockholm. Nu vidgar de konceptet genom att öppna By:torget i Kungens Kurva Shoppingcenter.

– Det är spännande att nu ta nästa steg i By-konceptet och starta en lunchrestaurang som serverar mat baserad på råvaror från Sveriges bönder. För LRF är det viktigt att gästerna ska veta att maten de äter är framtagen med stor hänsyn till djur och miljö och att det tydligt framgår var råvarorna kommer ifrån, säger Per Åhrlin, VD Bygruppen.


Mathias Dahlgren firar stjärnor genom att kasta ut spisen

Mathias Dahlgren firar stjärnor genom att kasta ut spisen

KROGNYTT STHLM: Under sommarmånaderna har Mathias Dahlgren byggt om Matsalens kök. Framöver ligger fokus på den levande elden varpå spisen har fått ta köksvägen ut.

Efter fem år med två stjärnor laddar Mathias Dahlgren för förnyelse.

– Restaurang och matscenen förändras hela tiden. Våra gäster idag har ett annat behov och vill åt andra upplevelser än för fem år sedan. Människor är mer nyfikna och söker en helhet i matupplevelsen, samtidigt som modern teknik gör att restaurangköket förändras. Därför har vi valt att öppna upp arbetet i köket för gästerna, genom att bjuda in dem köksvägen rakt in i restaurangens hjärta – köket, säger Mathias Dahlgren. 


Mannerström blir kreativ inspiratör på Gropen

Mannerström blir kreativ inspiratör på Gropen

KROGNYTT GBG: Efter succén med tv-programmet ”Leifs Restaurang” som spelats in på Restaurang Gropen blir nu Leif Mannerström kreativ idégivare för Gropen som samtidigt döps om till ”Mannerström på Gropen”.

I våras inledde Stureplansgruppen ett samarbete med Leif Mannerström och spelade in tv-programmet ”Leifs Restaurang” på restaurang Gropen. I programmet utbildar Leif Mannerström restaurangpersonal.

Restaurang Gropen är en legendomspunnen restaurang som startade sin verksamhet på Stora Teatern i Göteborg 1859, där höll den igång fram till 1940 då restaurangen stängdes för gott. För två år sedan öppnades Gropen upp igen och nu har Stureplansgruppen, som driver krogen, möjligheten att knyta Leif Mannerström till sin verksamhet.


Bistro Jarl arrangerar unikt gästspel med Joseph Viola

Bistro Jarl arrangerar unikt gästspel med Joseph Viola

KROGNYTT STHLM: Under tre kvällar i november gästar Joseph Viola, som är en av de främsta representanterna för Bistro Gastronomique, Lyons uppgraderade husmanskost, Bistro Jarl. Kvällarna bjuder en specialkomponerad à la carte.

För första gången någonsin kommer Lyons stolthet Joseph Viola till Sverige. Joseph Viola är utnämnd Meilleur Ouvrier de France – en av de bästa hantverkarna i Frankrike - och driver Bouchon Lyonnais-restaurangerna Daniel & Denise. Konceptet Bouchon Lyonnais härstammar från tiden då husmanskosten utvecklades för att mätta de som krävde enkel men vällagad mat. På en Bouchon Lyonnais-restaurang finns exempelvis föreskrifter kring vad som får serveras och till vilken prisnivå.

– Detta gästspel passar Bistro Jarl perfekt. Nu fortsätter vi att förstärka vår franska profil. För våra gäster innebär detta att de får smaka på unik mat och testa något nytt, för vår personal innebär det stor inspiration och utveckling, säger Bistro Jarls krögare Per Nordlind. 


Daniel Lindeberg öppnar bageri och kafé i Orminge

Daniel Lindeberg öppnar bageri och kafé i Orminge

KAFÉNYTT STHLM: Den tidigare två stjärnigt belönade krögaren Daniel Lindeberg satsar nu på egen verksamhet i Orminge.

Efter flera år som krögare på Frantzén/Lindeberg och senare som konditorchef på Wienerbageriet är det nu dags för Daniel Lindeberg att starta upp sin helt egna verksamhet.

Om tre veckor öppnar han dörrarna till sitt bageri och kafé i Orminge Centrum. Och han ser fram emot att komma till förorten.

– Jag är kanske naiv efter att ha varit i konditori- och stjärnkrogsvärlden i tio år. Men varför ska man inte kunna äta en riktig kanelbulle i förorten? De flesta i Stockholm bor utanför stan. Min största mardröm är att folk ska säga, där är stjärnkocken som flyttade till förorten. Jag har inga stjärnor längre. Men jag gillar att göra saker med kvalitet, säger han till nvp.se och fortsätter:


Electrolux Ostogram