Vollmers öppnar sin fjärde Malmökrog

Vollmers öppnar sin fjärde Malmökrog

KROGNYTT MALMÖ: Bröderna Vollmers fortsätter att berika Malmös restaurangkartan. I början av september öppnar de Snapphane, en restaurang som tänker ekologiskt och säsongsanpassat.

Den fjärde september öppnar Ebbe och Mats Vollmer sin fjärde restaurang, Snapphane. Sedan tidigare driver de Restaurang Vollmers - Årets trettonde bästa restaurang enligt White Guide - och restaurangerna Sot och Gyoza. Snapphane kommer att ligga i Mayfair Hotel-huset, i nära anslutning till de två sistnämnda krogarna.


Rosendals Trädgård dukar upp till Stockholm Byfest

Rosendals Trädgård dukar upp till Stockholm Byfest

KROGNYTT STHLM: På söndag samlas några av Sveriges vassaste kockar, trädgårdsmästare, bagare, bryggare och vinimportörer på Rosendals Trädgård för att botanisera bland Rosendals flora och bjuda in till den årliga byfesten.

Det har blivit hög tid för den årliga byfesten på Rosendals Trädgård på Djurgården. I år gästas skördefesten av kockar från restaurang Mathias Dahlgren, Gastrologik, Oaxen Slip & Krog och Svartengrens som under söndagen kommer att ge sig ut bland de biodynamiska odlingarna på Rosendal och samla in råvaror. Som komplement till skörden ska det tillagas lamm ur beståndet från Kungens Får.

– Vi arbetar aktivt med Rosendal till vardags så det känns självklart och helt naturligt att vara med på detta. Det är ett riktigt roligt event där vi kockar får träffas och laga mat för den goda sakens skull. Känslan av att ses på söndagmorgonen och inte ha planerat någonting utan bara laga mat efter den inspiration som ges är härlig, berättar Jacob Holmström, på Gastrologik.


Nu öppnar Fredrik Erikssons nästa restaurang

Nu öppnar Fredrik Erikssons nästa restaurang

KROGNYTT STHLM: Första september öppnar Fredrik Eriksson en systerkrog till Långbro Värdshus. Det blir en restaurang i två plan med catering, festvåningsverksamhet och konferensmöjligheter.

Efter Fredrik Erikssons stora framgångar med Långbro Värdshus har det blivit dags för ytterligare en restaurangsatsning. Den första september öppnas dörrarna till Restaurang Asplund i området Ingenting i Solna. Restaurangen huserar i en byggnad från 1930-talet, ritad av Gunnar Asplund.

– Till en början blir det frukost och lunch men så fort Solna och restaurangen är mogna drar vi även igång med middagar, berättar Fredrik Eriksson.


Sören Polonius till Esperanto

Sören Polonius till Esperanto

KROGNYTT STHLM: Esperanto topprekryterar och förstärker matsalsteamet med den flerfaldige sommeliermästaren Sören Polonius.

I våras utsåg White Guide för andra året i rad Esperanto till Sveriges bästa restaurang. Nu stärks teamet genom rekrytering av en Sveriges främsta sommelierer, Sören Polonius. Sören Polonius har tidigare arbetat som sommelier på Bon Lloc och nu senast som chefssommelier för F12 Gruppen.

– Jag har haft åtta fantastiska år med Melker och Danyel på grupp F12 och det är en fantastisk känsla att stå inför ett nytt äventyr. Det är en möjlighet för mig att lära mig något nytt samtidigt som att jag förhoppningsvis har en del att bidra med. Jag ska in i ett vasst team och det ska bli riktigt kul att få växa in i det teamet, säger Sören Polonius.

Sören är också aktuell som initiativtagare och lagledare för Sveriges sommelierlandslag.


Melker Andersson säljer krogimperiet

Melker Andersson säljer krogimperiet

KROGNYTT STHLM: Peter Nordin med finansiärer har gjort en snabb resa för att bli dominerande i Stockholm. Nu tar de över flera av F12-gruppens mest kända krogar.

Melker Andersson med kompanjon Danyel Couet i F12-gruppen drar ner på sitt krogengagemang i Stockholm. De säljer nu Trattorian, Orangeriet och Pontonen på Kungsholmen samt Le Rouge i Gamla Stan till Peter Nordin inom PDF Brasserie Group.

Tidigare har F12-gruppen sålt Villa Godthem till gruppen. De äger inom kort nio krogar och caféer. Det började med Prinsen och Zink Grill – och senare tillkom Villa Godthem, Wienercaféet Anno 1904, il Tempo och senast Café Milano och Bar Burger Café i Kungsträdgården. Och 1 september kan Trattorian och Le Rouge läggas till på listan.


Walking Dinner när Gamla Stans mest krogtäta kvarter jubilerar

Walking Dinner när Gamla Stans mest krogtäta kvarter jubilerar

KROGNYTT STHLM: Plocka fram guldpengarna – de behövs när Djuret, Pubologi och The Burgundy tillsammans firar 10 år.

Det finns alltid en anledning att fira. Så resonerar teamet bakom Gamla Stans mest krogtäta kvarter; Djuret, Pubologi, The Burgundy, Tweed, Svinet och Leijontornet 12 x 8. Den 1 september firar de tre förstnämnda krogarna tillsammans 10 år vilket firas med en ”Walking Dinner”.

Vi bjuder in alla, och då menar vi alla i ungefär hela världen, på en sällan skådad walking dinner på fem av våra ätochdrickinrättningar,” förklarar krögare Daniel Crespi.

Kroghuset öppnas klockan 17.00 och för 10 kronor – per matbit och dryck – serveras respektive krogars signaturrätter.


Fokus på svensk mat när LRF startar kafékedja

Fokus på svensk mat när LRF startar kafékedja

KROGNYTT STHLM: Med kockduon Ulrika och Carina Brydling i ryggen ska LRF:s nya kafésatsning By:fiket ta form. Första stället har redan smygöppnat och snart väntas restauranger poppa upp över hela landet.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF satsar på en kafékedja. Redan under juli månad smygöppnade det första By:fiketKungsholmen i Stockholm, bara ett stenkast från LRF’s kontor. Den officiella öppningsdagen är 26 augusti.

Menyerna planeras av systrarna Brydling och i största möjliga mån ska det serveras rätter gjorda på svenska råvaror. Huvudnumret är grillade smörgåsar – landskapsmackor – som serveras tillsammans med soppor. 


Gävle får ett nytt restaurangnäste

Gävle får ett nytt restaurangnäste

KROGNYTT GÄVLE: Sista helgen i september öppnar kockduon Tommy Holmberg och Robert Roos restaurang Nästet på Söderbacken.

Café Moccas lokal på Södra Kungsgatan ska få nya ägare. Detta då Robert Roos, som tidigare arbetat på Esperanto och Högbo Brukshotell tillsammans med Tommy Holmberg från Brasseri Absint och Bakfickan, öppnar upp sitt näste. Restaurangen som kommer ha drygt sextio sittplatser ska erbjuda både luncher och middagar.

– Det blir social diner – mat för allt och från världens alla hörn. Vi kommer även att servera en del mindre rätter, berättar Robert Roos för Gefle Dagblad. Tommy Holmberg fyller i;


Melker öppnar dörrarna till nästa Malmökrog

Melker öppnar dörrarna till nästa Malmökrog

KROGNYTT MALMÖ: Vigårda är nästa restaurang ut i Grupp F12 malmösatsning.

Centralstationen blir snabbmatsrestaurangen Vigårdas hemadress i Malmö. På torsdag öppnar gruppens tredje Vigårda-restaurang.

– Det känns roligt att äntligen få öppna Vigårda i en gastronomiskt spännande region med så många duktiga kockar, och där intresset för bra och genuin mat är stort, säger Melker Andersson.


Ölbaren-kockar lämnar Åre för Kåken i Stockholm

Ölbaren-kockar lämnar Åre för Kåken i Stockholm

KROGNYTT STHLM: Efter tre intensiva år lämnar Jocke Almqvist och Kalle Nilsson Ölbaren i Åre för att samarbeta med Niklas Ekstedt och öppna upp Kåken till gastronomisk dekadens.

Redan den 28 augusti slår Kåken upp dörrarna i en helt ny skepnad. Den populära kockduon Jocke Almqvist och Kalle Nilsson har valt att lämna Åre för att dra igång inne hos Niklas Ekstedt.

– Vi stod lite i ett vägskäl och kände att vi är redo för något nytt, säger Jocke Almqvist och talar i termerna gastronomisk dekadens, vällagade rätter och en hel del humor.

Trettio bokningsbara platser ska erbjuda en Meny Royale med drygt tjugo serveringar. Det blir högt tempo, hög kvalitet och riktigt gott.


Electrolux Ostogram