Sören Polonius till Esperanto

Sören Polonius till Esperanto

KROGNYTT STHLM: Esperanto topprekryterar och förstärker matsalsteamet med den flerfaldige sommeliermästaren Sören Polonius.

I våras utsåg White Guide för andra året i rad Esperanto till Sveriges bästa restaurang. Nu stärks teamet genom rekrytering av en Sveriges främsta sommelierer, Sören Polonius. Sören Polonius har tidigare arbetat som sommelier på Bon Lloc och nu senast som chefssommelier för F12 Gruppen.

– Jag har haft åtta fantastiska år med Melker och Danyel på grupp F12 och det är en fantastisk känsla att stå inför ett nytt äventyr. Det är en möjlighet för mig att lära mig något nytt samtidigt som att jag förhoppningsvis har en del att bidra med. Jag ska in i ett vasst team och det ska bli riktigt kul att få växa in i det teamet, säger Sören Polonius.

Sören är också aktuell som initiativtagare och lagledare för Sveriges sommelierlandslag.


Melker Andersson säljer krogimperiet

Melker Andersson säljer krogimperiet

KROGNYTT STHLM: Peter Nordin med finansiärer har gjort en snabb resa för att bli dominerande i Stockholm. Nu tar de över flera av F12-gruppens mest kända krogar.

Melker Andersson med kompanjon Danyel Couet i F12-gruppen drar ner på sitt krogengagemang i Stockholm. De säljer nu Trattorian, Orangeriet och Pontonen på Kungsholmen samt Le Rouge i Gamla Stan till Peter Nordin. Tidigare har F12-gruppen sålt Villa Godthem till Peter Nordin. Denne äger nu tillsammans med sina finansiärer ett tiotal krogar och caféer. Det började med Prinsen och Zink Grill  – och senare har tillkommit bland annat Mr French, Wienercaféet, Il Tempo och senast Café Milano och Brut Bar i Kungsträdgården.


Walking Dinner när Gamla Stans mest krogtäta kvarter jubilerar

Walking Dinner när Gamla Stans mest krogtäta kvarter jubilerar

KROGNYTT STHLM: Plocka fram guldpengarna – de behövs när Djuret, Pubologi och The Burgundy tillsammans firar 10 år.

Det finns alltid en anledning att fira. Så resonerar teamet bakom Gamla Stans mest krogtäta kvarter; Djuret, Pubologi, The Burgundy, Tweed, Svinet och Leijontornet 12 x 8. Den 1 september firar de tre förstnämnda krogarna tillsammans 10 år vilket firas med en ”Walking Dinner”.

Vi bjuder in alla, och då menar vi alla i ungefär hela världen, på en sällan skådad walking dinner på fem av våra ätochdrickinrättningar,” förklarar krögare Daniel Crespi.

Kroghuset öppnas klockan 17.00 och för 10 kronor – per matbit och dryck – serveras respektive krogars signaturrätter.


Fokus på svensk mat när LRF startar kafékedja

Fokus på svensk mat när LRF startar kafékedja

KROGNYTT STHLM: Med kockduon Ulrika och Carina Brydling i ryggen ska LRF:s nya kafésatsning By:fiket ta form. Första stället har redan smygöppnat och snart väntas restauranger poppa upp över hela landet.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF satsar på en kafékedja. Redan under juli månad smygöppnade det första By:fiketKungsholmen i Stockholm, bara ett stenkast från LRF’s kontor. Den officiella öppningsdagen är 26 augusti.

Menyerna planeras av systrarna Brydling och i största möjliga mån ska det serveras rätter gjorda på svenska råvaror. Huvudnumret är grillade smörgåsar – landskapsmackor – som serveras tillsammans med soppor. 


Gävle får ett nytt restaurangnäste

Gävle får ett nytt restaurangnäste

KROGNYTT GÄVLE: Sista helgen i september öppnar kockduon Tommy Holmberg och Robert Roos restaurang Nästet på Söderbacken.

Café Moccas lokal på Södra Kungsgatan ska få nya ägare. Detta då Robert Roos, som tidigare arbetat på Esperanto och Högbo Brukshotell tillsammans med Tommy Holmberg från Brasseri Absint och Bakfickan, öppnar upp sitt näste. Restaurangen som kommer ha drygt sextio sittplatser ska erbjuda både luncher och middagar.

– Det blir social diner – mat för allt och från världens alla hörn. Vi kommer även att servera en del mindre rätter, berättar Robert Roos för Gefle Dagblad. Tommy Holmberg fyller i;


Melker öppnar dörrarna till nästa Malmökrog

Melker öppnar dörrarna till nästa Malmökrog

KROGNYTT MALMÖ: Vigårda är nästa restaurang ut i Grupp F12 malmösatsning.

Centralstationen blir snabbmatsrestaurangen Vigårdas hemadress i Malmö. På torsdag öppnar gruppens tredje Vigårda-restaurang.

– Det känns roligt att äntligen få öppna Vigårda i en gastronomiskt spännande region med så många duktiga kockar, och där intresset för bra och genuin mat är stort, säger Melker Andersson.


Ölbaren-kockar lämnar Åre för Kåken i Stockholm

Ölbaren-kockar lämnar Åre för Kåken i Stockholm

KROGNYTT STHLM: Efter tre intensiva år lämnar Jocke Almqvist och Kalle Nilsson Ölbaren i Åre för att samarbeta med Niklas Ekstedt och öppna upp Kåken till gastronomisk dekadens.

Redan den 28 augusti slår Kåken upp dörrarna i en helt ny skepnad. Den populära kockduon Jocke Almqvist och Kalle Nilsson har valt att lämna Åre för att dra igång inne hos Niklas Ekstedt.

– Vi stod lite i ett vägskäl och kände att vi är redo för något nytt, säger Jocke Almqvist och talar i termerna gastronomisk dekadens, vällagade rätter och en hel del humor.

Trettio bokningsbara platser ska erbjuda en Meny Royale med drygt tjugo serveringar. Det blir högt tempo, hög kvalitet och riktigt gott.


Tjoget öppnar vinbar

Tjoget öppnar vinbar

KROGNYTT STHLM: I september öppnar dörrarna till Hornstulls Bodega – områdets första vinbar – driftat av Tjoget.

Tjoget-teamet fortsätter att satsa på dryck. Linje Tio har vunnit många priser för sina cocktails och ölen skummar på systerrestaurangen Bierhaus. I september är det dags för vinet att få sin rättfärdiga plats.

Smålandsduon Fredrik Iveskär, sommelier som tidigare arbetat på Djuret, Pubologi och PM & Vänner, och Robert Andersson, sommelier från bland annat på Fäviken Magasinet och PM & Vänner, har rekryterats. Tillsammans blir de ansvariga för vinbarssatsningen ”Hornstulls Bodega”.

”En publik vinbar som med generös prissättning, avslappnad och professionell service och en levande meny riktar sig till alla”, lyder konceptet.


Afrikansk pop up i Falsterbo

Afrikansk pop up i Falsterbo

KROGNYTT FALSTERBO: Afrikanska restaurangtält, champagnebar och pingisbord – så lyder utbudet när Restaurang Sjögatan slår upp dörrarna till sin sommarkrog.

Falsterbo har fått ett exotiskt sommarkrogsinslag. Den nya krögartrion Mårten Boreson, Hjalmar Litzén och Roger Anderson har satt upp ett afrikanskt safaritält, där de varje dag – till mitten av augusti serverar middagar.

– Inspirationen kommer från besök i Kenya och Masa Mara där all hotell- och restaurangverksamhet är placerad i denna typ av tält, berättar Mårten Boreson och fortsätter:

– Dessutom finns en utomhusdel med champagnebar, pingisbord och olika sittavdelningar. Här har vi snarare hämtat inspiration från Long Island och Sunset Beach.


Sturehof öppnar ny bar


Sturehof öppnar ny bar


KROGNYTT STHLM: I augusti får Sturegallerian ett nytt inslag. Direkt efter sommarsemestrarna öppnar Svenska Brasserier upp vinbar med ett trettiotal platser där det kommer att erbjudas en enklare meny och härliga viner.

Sturegallerian blir med ny bar. Detta då hålet ovanför Hedengrens ska byggas över och förses med en vinbar i Sturehofs regi. Tanken är att det ska gå att njuta ett gott glas tillsammans med Sturehofs mat mitt i människovimlet - precis som på Sturehofs nuvarande servering, fast inomhus.

– Matsedeln kommer att erbjuda en hel del att äta både till lunch och till middag. Rätterna är mer anpassade för bar, på det sätt att det är rätter som går fortfar att tillaga men har samma noga utvalda råvaror som på Sturehof, säger Carl Carboni på Svenska Brasserier.


Electrolux Ostogram