Årets Svenska Gastronomiska Hyllning går till Per Bengtsson

Årets Svenska Gastronomiska Hyllning går till Per Bengtsson

WHITE GUIDE: White Guide och Visita – Svensk Besöksnäring, hyllar Per Bengtsson för en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning. Mottagaren är någon som under många år utvecklat en tydlig linje i sin gastronomi och därmed bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.

Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning  – i samarbete med Visita – Svensk Besöksnäring, går till:

  • Per Bengtsson, PM & Vänner, Växjö.

Motivering: För att genom en sällsynt entusiastisk enträgen gastronomisk gärning som väckt genklang över alla gränser nu ha skapat ett komplett gastro-hotell likt en kulinarisk fästning i den tidigare garnisonsstaden.

Prisutdelningen äger rum måndagen den 9 mars under White Guide Gala i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm. 


POP UP: Ett hejdundrande läckert jämt-kalas

POP UP: Ett hejdundrande läckert jämt-kalas

”En enda kväll – en oförglömlig afton i det gastronomiska norrskenets tecken"

POP UP: Magnus Nilsson är idag Sveriges internationellt mest hyllade matkreatör, som på kort tid gjort Jämtland till en global gastro-destination. Nu har han som förste svensk också vunnit Global Gastronomy Award, och det firar vi med ett oförglömligt ”one night stand”.

Den 9:e mars, direkt efter galan får Stockholm smaka på den unika Fäviken-upplevelsen i dussinet fantastiska serveringar med roliga drycker, dito mingel och underhållning. Fäviken Magasinet ligger just nu på plats 19 bland världens bästa restauranger enligt World’s 50 Best Restaurants.


På allmän begäran – grishuvudet åter på Oaxens meny

På allmän begäran – grishuvudet åter på Oaxens meny

KROGNYTT STHLM: Oaxens nordiska bistro, Slipen, välkomnar åter en rad gamla klassiker till menyn. Vad sägs om skärgårdskrogens efterfrågade favorit, konfiterat grishuvud?

Vid årsskiftet presenterade Oaxen en rad nyheter till menyn – gamla som nya. Numera syns både ärtsoppa serverad med fläskkorv, fläsklägg, fläsksida och söndagsstek på till helgens familjemiddag. Söndagsmiddagen är en trerättersmeny att dela på två personer eller fler. Menyn byts varje vecka men varmrätten alltid är en stek med olika tillbehör.

Den stora nyheten är emellertid att de – på allmän begäran – tar tillbaka det knaperstekta, konfiterade grishuvudet från Nibble Gård.

– Grishuvudena är lätt att tillaga men tar tid. Vi börjar med att raka huvudena innan vi saltar och kryddar dem. De vacumförpackas och får rimma i kylen tre till fyra dygn. Sen bakar vi dem på låg värme i minst 48 timmar. Därefter spolas de av och kyls ner innan de ångbakas. När de har svalnat något lossar vi försiktigt skallbenet från kött och skinn, förklarar Magnus Ek, krögare på Oaxen.


Zink Grill öppnar igen

Zink Grill öppnar igen

KROGNYTT STHLM: Sedan Zink Grill eldhärjades i februari förra året har restaurangen varit stängd för renovering. Nästan på dagen, ett år senare, är det nu  återinvigning i de gamla lokalerna.

Under ett års tid har restaureringen av Zink GrillBiblioteksgatan 5 pågått. Den 20 februari slår restaurangen upp dörrarna på nytt.

– Vi har nu ett helt nytt kök, en ny kolgrill och en ny ventilationsanläggning. Vi har flyttat runt, rumsterat och förbättrat, berättar krögaren och ägaren Peter Nordin.

Restaurangen, som serverar såväl frukost, lunch, after work och kvälls-à la carte, öppnar på nytt den 20 februari klockan 07:30. Precis som tidigare kommer krogen fokusera på kolgrillat kött och charkuterier. Men i samband med nyöppningen utlovas dessutom mer grillade grönsaker, fiskar och skaldjur.


Brasserie Makalöst har öppnat i Kungsträdgården

Brasserie Makalöst har öppnat i Kungsträdgården

KROGNYTT STHLM: I en 1600-talsbyggnad med utsikt mot Lantmäteribacken och Kungsträdgården ligger nyöppnade Hotell Kungsträdgården med tillhörandeBbrasserie Makalös. Hotellet och restaurangen öppnade i början av året och siktar på ett avspänt men exklusivt värdskap.

Beläget på Västra Trädgårdsgatan i Stockholm erbjuder Hotell Kungsträdgården 98 individuellt dekorerade rum i gustaviansk stil. Hotellets gäster har också tillgång till restaurang, bar, gym och relaxavdelning.

Bakom hotellets restaurang, Brasserie Makalös, står krögaren Yohan Adell – internationellt meriterad kock och kokboksförfattare. Restaurangens kökschef är Meredith Noah som närmast kommer från Hôtel Ritz i Paris. Brasserie Makalös satsar på elegant, fransk husmanskost med medelhavsinslag kombinerat med regionala svenska klassiker.


Under Bron och Verket skapar unik nattlig middagsupplevelse

Under Bron och Verket skapar unik nattlig middagsupplevelse

KROGNYTT STHLM: Klubbetablissemanget Under Bron ligger bakom ett nattligt middagskoncept som kommer att äga rum under fyra fredagar och lördagar i mars. Ett begränsat antal besökare kommer vid varje tillfälle att få möjligheten att möta mat, dryck, musik och konst i en ny spännande nattlig tappning.

Late Night Dining kommer vid totalt åtta tillfällen under fyra veckors tid att erbjuda en sittning per kväll med plats för 16 gäster. Middagen startar klockan 22.00 och öppettiderna sträcker sig fram till 05.00.

– På Verket, gillar vi att experimentera med de olika delar som Late Night Dining erbjuder. De senaste åren har vi sett hur maten och konsten närmat sig varandra och det är något vi vill utveckla. Vi ser också hur strukturerna i samhället är väldigt traditionella vad gäller tider och dygnsrytm. Samtidigt lever vi och våra besökare på natten och då bör vi kunna avnjuta en middag vars syfte inte enbart är att stilla hungern. Så vi gör det ordentligt och för att berika Stockholm med ännu en korsbefruktning, säger Leo Forssell, PR­ och bokningsansvarig på Verket och Under Bron.


En hel stjärnhimmel hos Vollmers

En hel stjärnhimmel hos Vollmers

KROGNYTT MALMÖ: För fjärde året i rad samlas en rad stjärnkockar i Vollmers kök. Bröderna Mats och Ebbe Vollmer har bjudit in vänner med en synnerligen tung meritlista från hela världen. Den 8 mars ska tio kockar och elva Michelinstjärnor samsas i ett kök på några få kvadratmeter – hur går det?

– Alla lämnar sina egon utanför köket så det är inga problem. Det brukar vara en jäkligt härlig stämning och mycket snack, från lunchen innan service till nattamaten efteråt, berättar Mats Vollmer.

Inom en radie på några hundra meter driver bröderna numer tre välbesökta restauranger – förutom Vollmers och Snapphane även SOT Steak och Tapas.

– Jo, vi har mycket att göra, men detta är ett hjärteprojekt och vi tar oss gärna tid. Det har alltid handlat om ren glädje, inte PR, inte pengar. Det var först förra året som det stod en enda rad om det i media.


Årets Kock 2015 finns hos Swedish Taste

Årets Kock 2015 finns hos Swedish Taste

KROGNYTT GBG: På hemmaplan fick Swedish Taste-kocken, Thomas Sjögren, ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj – i guld.

Åtta av Sveriges bästa kockar möttes under onsdagen i finalen Årets Kock – SM i professionell matlagning. Segrare och Årets Kock 2015 blev Thomas Sjögren.

Thomas Sjögren är blott 23 år, men har redan gedigen tävlingserfarenhet efter ett par år med Juniorkocklandslaget. Och idag var han den av finalisterna som lyckades bäst med tävlingsuppgifterna i finalen.

Juryns motivering löd:
Med välbalanserade fisk- och skaldjurskompositioner med stor respekt för huvudråvarorna. En välkomponerad lammrätt där vinnaren hanterat huvudråvaran på bästa möjliga sätt med personliga kombinationer.


Público invigd i F12:s gamla lokaler

Público invigd i F12:s gamla lokaler

KROGNYTT STHLM: Tillsammans med koncept- och produktionsbyrån Segrén Hedlund öppnar Grupp F12 den nya konceptrestaurangen Público med förhoppningen att skapa en kontinental mötesplats där mat och musik står i lika stort fokus.

Sedan Restaurang F12 stängde ner verksamheten 2014, efter närmare 20 år Fredsgatan 12 har lokalerna varit under ombyggnad. Den 30 januari var det emellertid dags att återigen öppna dörrarna – denna gång med det helt nya konceptet Público. Här ska restaurang och nattklubb förenas med latinamerikansk mat, dryck och klubbmusik.

Tanken är att erbjuda ett stort antal rätter som är skapade för att delas vid bordet och influenserna kommer att hämtas från Mexico och Peru – en kontinental känsla är ledordet. Teamet bakom konceptrestaurangen blir köksmästare Jonas Svensson, matsalsansvariga Sofia Andersson samt i baren Pete McConnell. Pete ansvarar således för den 18 meter långa pisco- och cevichebar som finns i matsalen.


Daniel Crespi och hyllad bartendertrio i gemensam pop up-satsning

Daniel Crespi och hyllad bartendertrio i gemensam pop up-satsning

KROGNYTT STHLM: Den 4 februari i år ser ett nytt barkoncept dagens ljus i Gamla Stan. Baren öppnas av meriterade bartenderkollektivet Bottles, bestående av Björn Kjellberg och Micke Karlsson, senast från Little Quarter, och Hampus Thunholm från Shibumi, tillsammans med krögaren Daniel Crespi på Lilla Nygatan.

Konceptet beskrivs som en ambulerande permanent pop up-bar i ständig förändring och förflyttning, där plats och tema kommer att bytas kontinuerligt. Permanent rum är alltid Victory Hotels och Leijontornet-restaurangerna. Men med en mobil bar och tillhörande möblemang kommer Bottles att inta olika delar av kvarteret runt Lilla Nygatan under ett par veckor i taget. De restauranger som ingår i gruppen kring Lilla Nytorget – Pubologi, Tweed, The Burgundy, Leijontornet 12x8, Djuret och Svinet – kan således med stor sannolikhet förvänta sig besök av Bottles. Baren kommer också dyka upp för oväntade mellanspel på udda platser i huset – varken lägenheten, hotelsviter, källarutrymmen, bastuanläggningar, takterrasser eller innergårdar går säkra...

– Bakgrunden till konceptet kommer från att vi tre bakom Bottles länge funderat kring och slipat på en plan på hur man bäst öppnar en bar utan att öppna en hel krog. I kombination och ett väldigt långt och ömsesidigt flirtande med Daniel Crespi har det nu blivit verklighet, berättar Björn Kjellberg.