Jonas Dahlbom tar över Ölbaren

Jonas Dahlbom tar över Ölbaren

KROGNYTT ÅRE: Det blir den hyllade kocken och krögaren Jonas Dahlbom som tar över rodret på den mångfaldigt hyllade gastropuben Ölbaren i Åre.

– Det här är en utmaning jag längtat efter, säger Jonas Dahlbom.

Till säsongsöppningen den tolfte december signeras Ölbaren i Åre av Jonas Dahlbom. Restaurangen har under de senaste tre åren drivits av kockduon Jocke Almqvist och Kalle Nilsson som både kammade hem Årets Värt en Resa och Årets Marina Gastronomi i senaste upplagan av White Guide.


Petri Pumpa gör Comeback

Petri Pumpa gör Comeback

KROGNYTT MALMÖ: Den 18:e oktober återuppstår den folkkära skånekrogen Petri Pumpa genom gästspel på Mat & Vin Slottsparken. En sann nostalgitripp där hela det gamla gardet från såväl matsal som kök bjuder in till lunch.

Det är trettio år sedan Thomas Drejing startade mångfaldigt hyllade restaurangen Petri Pumpa i Lund. Detta firas nu med ett gediget gästspel där tidigare sommelierer, servis och kökspersonal samlas för att bjuda in till lunch på Mat & Vin Slottsparken. En gastronomisk show där många nog kommer att känna igen sig.

– Än är inte menyn satt, under åttio och nittiotalet hade Petri Pumpa alltid en matsedel som skrevs på morgonen inför lunch och på eftermiddagen inför kvällen. Tanken är densamma nu, vi kommer att laga det som är bäst just då, i mitten av oktober. Men visst blir det en meny i samma anda, säger Thomas Drejing.


Årets Ekokock finns hos Lilla Bjers

Årets Ekokock finns hos Lilla Bjers

KROGNYTT GOTLAND: Luqaz Ottosson, kock hos Lilla Bjers på Gotland har vunnit den allra första upplagan av Årets Ekokock. Han blir därmed profilkock för KRAV med uppgift att sprida kunskap om betydelsen att välja ekologisk och KRAV-märkt mat.

I våras belönades Lilla Bjers med White Guides pris, Årets Hållbara Gastronomi. Numera kan den KRAV-certifierade restaurangen stoltsera med sin Luqaz Ottosson – som nyligen utsågs till Årets Ekokock och med detta också blir ambassadör för det kravmärkta köket.

– Luqaz lagar god, spännande, naturlig och modern mat baserat på vad trädgården har att erbjuda, han blir en utmärkt ambassadör, säger Ulrika Brydling, tävlingsledare för Årets Ekokock.


Oleary's nya restaurangkedja till Sverige

Oleary's nya restaurangkedja till Sverige

KROGNYTT SVERIGE: Oleary’s Trademark har expanderat sin restaurangkedja och öppnar nu ännu ett koncept – Boston Grill.

Idag driver Oleary’s Trademark sportbarkedjan Oleary’s. Kedjan startades 1988 och genom åren har över hundra restauranger brett ut sig i elva länder. Målet är att fortsätta växa. Nystartade Boston Grill är ett steg mot ett segment kedjan kallar ”Casual Fine”, avslappnat med en opretentiös men genuin matupplevelse.

– Det har länge funnits en önskan från befintliga franchisetagare och övriga parter på restaurangmarknaden att vi ska utveckla ett nytt varumärke. Med Boston Grill riktar vi oss till en bred målgrupp. Sporten är närvarande men inte vårt huvudtema. Menyutbudet skiljer sig från en traditionell O’Learysrestaurang då vi här erbjuder en annorlunda Bostoninspirerad meny där hav och land möts genom klassiska steakhouserätter och New England-inspirerade fiskrätter. Att använda ekologiska råvaror i så stor utsträckning som möjligt är en ambition, säger Wilhelm Vintilescu, VD O’Learys Trademark.


Adam & Albin lunchsatsar med nytt nudelkoncept

Adam & Albin lunchsatsar med nytt nudelkoncept

KROGNYTT STHLM: Snabbt, gott och nyttigt när Adam och Albin öppnar upp Matstudion för lunch.

Redan den 23 september utökar kockduon, Adam Dahlberg och Albin Wessman, öppettiderna i sin matstudio. Snart serveras lunch med nudelfokus.

Anledningen?

”Nudlar är beroendeframkallande, vi har länge varit besatta”, konstaterar krögarduon.

Resultatet av detta blir nu en svensk version av en japans ”noodle bar”.

”Vi tycker att nudlar är underskattade. Våra nylagade kvalitetsnudlar kombinerade med fantastiska råvaror är en stor och härlig gastronomisk upplevelse som vi nu erbjuder som lunch, förklarar de.


Johan & Nyström blir kaffekedja

Johan & Nyström blir kaffekedja

KROGNYTT HELSINGFORS: Efter framgångarna för den av White Guide prisade konceptbutiken Johan & Nyström på söder, lanserar kafferosteriet ett franchisekoncept för Johan & Nyström Coffee Stores.

I våras kammade Johan & Nyström konceptbutik i Stockholm hem White Guide Cafés mest prestigefyllda pris, Årets bästa Café. Efter fina utmärkelser och priser har det blivit dags att bredda konceptet. En första konceptbutik har precis öppnats på Helsingfors flygplats, terminal ett och under hösten/vintern väntar öppningar på Arlanda flygplats, terminal två och fyra.

– Johan & Nyströms mission är att sprida en bättre kaffekultur, förmedla vårt hantverk och rosta godare, roligare och mer hållbart kaffe. Det är inte ett jobb, det är en livsstil och en passion. Vårt franchisekoncept med fullt fokus på högsta kvalitet och specialkaffe är ytterligare ett led i att nå ut med vår kafferevolution, säger Johan Damgaard, VD på Johan & Nyström.


Ekstedt och Hellberg julbordssatsar

Ekstedt och Hellberg julbordssatsar

KROGNYTT STHLM: Under julen får Gamla Riksarkivet på Riddarholmen sällskap av kockarna Christian Hellberg och Niklas Ekstedt. Tillsammans dukar de upp för ett dignande svenskt julbord med hemlagade delikatesser, klassiker och personliga favoriter.

Mellan den 24 november och 20 december blir det livat i de nyrenoverade lokalerna i Gamla Riksarkivet som för första gången ska servera ett traditionsenligt julbord. Niklas Ekstedt och Christian Hellberg har hämtat inspiration från hela Sverige och många av rätterna kommer att återspegla deras hemtrakter i Fjällbacka och Jämtland.

Det Gamla Riksarkivet förvaltas sedan en tid tillbaka av Stureplansgruppen.


Melker Andersson startar nytt restaurangkoncept

Melker Andersson startar nytt restaurangkoncept

KROGNYTT STHLM: Grupp F12 har skrivit avtal med det internationella fastighetsbolaget Pembroke Real Estate och startar till nästa höst verksamhet i det Pembrokeägda Mästerhuset som just nu byggs på Mäster Samuelsgatan i Stockholm.

Under hösten 2015 startar Grupp F12 ett nytt restaurangkoncept. Det blir restaurang, bar och saluhallsdel med inriktning på naturliga och lokalproducerade råvaror.

– Det känns fantastiskt roligt och samtidigt spännande att vara med och skapa en helt ny restaurangupplevelse i Stockholm, helt ensam i sitt slag. Vi är glada att ha The Retail Headquarters och Pembroke som samarbetspartners i detta projekt, säger Melker Andersson.


Grythyttans Gästgivaregård nysatsar

Grythyttans Gästgivaregård nysatsar

KROGNYTT BERGSLAGEN: Med Spendrups som ny driftansvarig har Grythyttans Gästgivaregård renoverats och fått nytt krogkoncept.

Sedan maj i år har familjen Spendrup förvaltat den anrika Gästgivaregården i Grythyttan. Under sommaren har gården renoverats, köket har restaurerats och salongerna tapeserats.

Lagom till att uppfräschningen är klar presenteras nu restaurangens nya koncept – ”Familjen Spendrups Vinkök”. Här är målsättningen att arbeta med svenska råvaror efter säsong, och ansvarig för det blir Loka Brunns köksmästare Erik Lindeberg. Kombinationen av mat och dryck står i fokus, vilket i lämpligt då de nu ansvarar för den 3 000 flaskor stora vinkällaren.


Gamla PrimeWine Bar blir kvartersbistro

Gamla PrimeWine Bar blir kvartersbistro

KROGNYTT STHLM: I höst öppnar Susanna Rönn - som drivit modellagenturen MIKAs tillsammans med Mika Kjellberg - en kvartersbistro på Östermalmstorg 5. Det lovas en bred meny med inspiration från det svenska, sydostasiatiska, italienska och franska köket.

Snart är det liv i gamla PrimeWine Bars lokaler igen. Den elfte september öppnar SANNAs - en kvartersbistro som med generösa öppettider och ombytlig meny ska locka en bred publik. Det blir fokus på lokala säsongsbaserade råvaror i allt från långkok och vällagad snabbmat till sötsaker.

– Vi kommer erbjuda en flexibel meny i griffeltavleform. Vinlistan ska vara i ständig förändring med fokus på småskaliga producenter, ekologiskt jordbruk och personligt uttrycksfulla vinmakare. Dessutom blir det både en frukostmeny och en Take Away meny, berättar Susanna Rönn.


Electrolux Ostogram