SPISA på världskartan med ambitiös pop up-bar

SPISA på världskartan med ambitiös pop up-bar

KROGNYTT GÖTEBORG: I början av december drar Kock och Vingruppen igång med [kåk´tejl], en pop up-bar om tolv platser i hörnet på restaurang Spisas bar. Det blir en meny med full fokus på smaker, kombinationer och barkunskap.

Kock och Vingruppen som består av KOKA, Björns Bar, Familjen och Spisa Matbar får en ny [kåk´tejl] – bar. Detta då ägarna till Spisa Matbar; Björn Persson, hans fru Sofie Persson och Rikard Nilsson öppnar en pop-up. De bokningsbara platserna hos [kåk´tejl] erbjuder en egen bartender och en meny bestående av tre cocktails som matchas med utvalda smårätter.  Tanken är att skruva upp nivån och visa på världsklassdrinkar serverade på ett nytt fräscht sätt.
 
– När SPISA Matbar startade hade vi mycket höga ambitioner med baren, tillsammans med vår barchef Sly har vi delat ambitionen om att hamna i absolut topp i Sverige och även ta en plats på den internationella scenen. Göteborg har ett bra barliv, senaste åren har ett antal av stadens barer utmärkt sig som bäst i Sverige, Bhoga, Familjen och Avalon tillhörde alla toppen senast det begav sig i White Guides Internationell Mästarklass. Genom starten av [kåk´tejl] så vill vi starta en scen för riktigt seriösa drinkälskare, berättar Björn Persson.


Kafé Esaias expanderar

Kafé Esaias expanderar

CAFÉNYTT STHLM: Till månadsskiftet tar det av White Guide hyllade mästerklass-kaféet Esaias ytterligare ett steg och öppnar Kafé Orion vid Odenplan. Här väntar höga ambitioner med stor fokus på råvarukvalitet.

I höstas utnämnde White Guide Café Esaias till Sveriges tredje vassaste kafé. Det har blivit tid för teamet som öppnade kaféet för tre år sedan att ta steget vidare. I månadsskiftet november/december slår de upp ytterligare kafédörrar på Norrtullsgatan 10. På nya Kafé Orion utlovas samma höga ambitionsnivå på såväl kaffe och mat som på service.

– Vi ser mycket fram emot att öppna dörren på Kafé Orion för nya och gamla gäster, det blir som en oas nästan mitt på Odenplan. Kaffet står i fokus även denna gång, med kaffebönor efter säsong i kopp eller till försäljning. Menyn präglas av enkelhet med råvaran i fokus, atmosfären i lokalen kommer göra det där lilla extra, säger Joel Wredlert, restaurangchef och barista tillika en av fyra delägare.


Krogarnas Fête de Beaujolais Nouveau

Krogarnas Fête de Beaujolais Nouveau

KROGNYTT: I dag släpps primörvinerna från Beaujolais. I samband med detta spetsar flera av landets topp-krogar sina vinlistor med pigga primörviner till generösa priser.

Lagom till världspremiären för årets Beaujolais Nouveauviner korkar flertalet kända krogar upp och erbjuder nysläppta primörer till generösa priser.

Restaurang VOLT i Stockholm öppnar upp för vinbordet och serverar årets Beaujolais Nouveau med tillhörande snacks för femtio kronor. På Hornstulls Bodega serveras kyckling och Beaujolais under kodnamnet; ”Le Petit Poulet och Beaujolais” och på Far i Hatten i Malmö blir det smårätter av vilda djur och vilda grönsaker för sextio kronor stycket och ett glas Beaujolais för femtio kronor.

– Vi har laddat med Beaujolais i mängder från de allra bästa producenterna; Foillard, Lapierre, Julie Balagny, Guignier, Dufaitre, Yvon Métras och vi har även några flaskor kvar från den legendariska Dessous de Cep, om du är riktigt snäll så kanske vi har sparat en flaska Nouveau från förra året också, berättar Anna Vasseur, sommelier på restaurang Tranan.


Restaurang Vigårda öppnar i Mall of Scandinavia

Restaurang Vigårda öppnar i Mall of Scandinavia

KROGNYTT STHLM: Melker Anderssons och Danyel Couets snabbmatskedja Vigårda fortsätter att expandera. Under hösten 2015 öppnar de en ny restaurang i Solna.

Efter att den första Vigårda-restaurangen öppnat i MOOD-gallerian i Stockholm för två år sedan stod det tidigt klart att Grupp F12 har planer om att expandera verksamheten. Året därpå öppnades en andra restaurang i mathallen K25 på Kungsgatan och året därefter en på centralstationen i Malmö. När nu det nya köpcentrumet Mall of Scandinavia öppnar i Arenastaden i Solna nästa höst invigs ett fjärde Vigårda, vilket anses vara ytterligare ett steg mot nationell expansion.

– Att öppna i Mall of Scandinavia känns som ett naturligt beslut då området har stora möjligheter. Det blir en helt ny stadsdel med arbetsplatser, bostäder, evenemang och mycket mer. Genom sitt läge, sina flöden och struktur passar det nya köpcentrumet perfekt för oss, säger Daniel Garpenbeck, VD för Vigårda.


Bar Central öppnar nytt på Birger Jarlsgatan

Bar Central öppnar nytt på Birger Jarlsgatan

KROGNYTT STHLM: Nästa år öppnar söderkrogen Bar Central en systerkrog på Birger Jarlsgatan. Med hundra sittplatser och central bar ska krogens östeuropeiska influenser utvecklas vidare.

Det är tre år sedan Robert Rudinski öppnade Bar Central Nytorget. Med en gedigen riesling-betonad vinlista, ett kök med östeuropeiska influenser och hantverksöl har krogen blivit ett populärt vattenhål för söderborna. Så i februari nästa år öppnar ytterligare en Bar Central, detta i Museets lokaler på Birger Jarlsgatan 41. Bakom projektet står nuvarande krögaren Robert Rudinski, Kim Choukri, tidigare från Johan Lidby Vinhandel och Jakub Vávra, som också äger Indigo och Babylon.

– Tanken är att vi ska vidareutveckla det som Bar Central är idag. I köket blir det östeuropeiskt med medelhavsinfluenser, en hel del Bar Central-klassiker men också mycket nytt. Vinlistan kommer att växa och blir större än idag, förklarar Kim Choukri.


Reggeaklubb och karibisk mat under Kåkens nya gästspel

Reggeaklubb och karibisk mat under Kåkens nya gästspel

KROGNYTT STHLM: Nu drar Niklas Ekstedts Kåken igång med ett nytt gästspel som ska förvandla det populära etablissemanget till en stor karibisk strandbar.

I somras förvandlade kollektivet Orlando’s Jamaican, som bedriver en food-truck verksamhet, Gotland till en karibisk ö. Orlando’s Jamaican har gjort sig kända för sin färgglada husvagn med lyktor, brassestolar, iskall öl och dofterna från köket.

Under ett par torsdagar framöver är det dags för Orlando's Jamaican att inta Kåken. Det utlovas en helkväll i rött, grönt och gult med reggae i högtalarna, karibiskt på tallrikarna, romdrinkar i baren och en bris av sommaren. För musiken står Swedish Tiger, Patrik Arve, och Rigo - Rodrigo Pencheff, båda kända från band som Teddybears och Infinite Mass.


Andreas Hedlund i spetsen för ny krogsatsning i Solna

Andreas Hedlund i spetsen för ny krogsatsning i Solna

KROGNYTT STHLM: Sommaren 2015 öppnar restaurang Villa Wera, en mötesplats med lunch, deli och bageri. Bakom satsningen står bland annat Årets Kock 2002, Andreas Hedlund.

Det har blivit dags för ytterligare en restaurangöppning i Solna. Matprofilerna Andreas Hedlund, Johan Lundström och Jenny Härstam Hedlund står bakom nya Villa Wera, som blir ett tillskott för den som vill förgylla arbetsdagen med vällagad mat och härlig atmosfär.

– Hos oss kommer man att känna sig välkommen och personligt mottagen, vi ser besöket som mer än bara god mat från vårt kök och härligt bröd från vårt bageri. Vi vill vara det sköna avbrottet som ger energi, säger Jenny Härstam Hedlund.


Giles Clark gästar Spritmuseum

Giles Clark gästar Spritmuseum

KROGNYTT STHLM: Fredagen den 21 november är det dags för ytterligare ett gästspel på Spritmuseum. Denna gång är Giles Clark från Koya i London på besök.

I samband med årets matfestival Taste of Stockholm bjöd Spritmuseums Petter Nilsson och Erika Lindström på tre kvällars gästspel med Leandro Carreira från One Leicester Street Hotel i London och Daniel Burns från Luksus i New York. Nu är det dags igen. Fredagen den 21 november kommer Giles Clark på besök. Giles är för närvarande Sous Chef på Koya i London men planerar flytta till Japan inom kort.

– Det här är med säkerhet den mest lovande unga engelska kocken jag känner till. Giles har trots sin låga ålder hunnit se både det ena och det andra och utifrån sina erfarenheter skapat ett eget uttryck. Det blir grönsaker i fokus den här kvällen, berättar Petter Nilsson.


Restaurang AG bjuder in till kött-duell

Restaurang AG bjuder in till kött-duell

KROGNYTT STHLM: Mot slutet av november bjuder köttrestaurangen AG på en nervkittlande kött-duell mellan krogens egen Johan Jureskog och den berömde italienska slaktaren Dario Cecchini.

Den 18e och 19e november gästas restaurang AG av Dario Cecchini, en av världens mest berömda slaktare känd för att dra fulla hus med sina mästerliga köttshower. Det blir då inget mindre än en köttduell mot vår alldeles särskilde köttstyckare Johan Jureskog.

– Dario är bland de mest karismatiska personer jag träffat. Det han har gjort för köttbranschen är vad Dom Pérignon har gjort för champagne. Den som inte blir ”köttifierad” av hans meny skulle jag vilja träffa, säger Johan Jureskog.


Grupp F12 laddar för tre nya projekt

Grupp F12 laddar för tre nya projekt

KROGNYTT STHLM: Efter försäljningen av Trattorian, Orangeriet, Pontonen på Kungsholmen och Le Rouge satsar Grupp F12 på tre nya etableringar med tre helt olika koncept.

Inom en snar framtid är det dags för Grupp F12 att öppna Kött- och FiskebarenVasagatan. En restaurang som följer samma koncept som KöttbarenTegnérgatan, med skillnaden att det nu också blir en fiskebar.

– Det känns spännande att slå ihop Fiskbaren med vårt redan etablerade koncept Köttbaren. Det ger oss chansen att ge våra gäster större valmöjlighet. Samtidigt tycker vi att det är fantastiskt kul att få öppna en fiskrestaurang, säger Danyel Couet.

Strax efter nyår väntar nästa nyöppning, Publico Fredsgatan 12. Då stjärnkrogen F12 stängdes var målet att öppna en ny restaurang med festligare vibbar framåt kvällen, vilket nu blir verklighet. Både kök och inredning på Publico kommer att ha sydamerikanska influenser. Smakerna ska vara fräscha och kryddiga samtidigt som inredningen blir lugn, harmonisk och mysig.


Electrolux Ostogram