NYTESTAT: Kvarteret Åkern

NYTESTAT: Kvarteret Åkern

NYTESTAT: En skönt grön kvarterskrog

"På "fel"-sida av Nobelvägen, några kvarter från Möllevångstorget, har Ivan Jurman från Bastard öppnat områdets grönaste kvarterskrog. I det öppna köket serveras rustika..."

Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide App. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.

I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.


Magnus & Magnus återinviger med fokus på krogupplevelsen

Magnus & Magnus återinviger med fokus på krogupplevelsen

KROGNYTT GBG: Efter en tids renovering öppnar Göteborgsinstitutionen Magnus & Magnus på nytt. Ombyggnationen är ett resultat av att krögare Magnus Gunnarsson upplevde ett för stort restaurangfokus. För att skapa en mer uppslupen krogupplevelse ges nu bargästerna mer plats.

Restaurang Magnus & Magnus, som i folkmun kallas m2, har funnits på Magasinsgatan 8 i Göteborg sedan 1998. Kvarterskrogen, som till ytan påminner om en lägenhet, har alltid haft fokus på mat och dryck ger nu ytterligare fokus åt bargästerna:

– Vi vill ha ett ställe där man lätt kan slinka in i matbaren. Här kommer våra barmästare Joacim Häll och Victor Larsson att blanda cocktails som matchar maten och vice versa, berättare krögaren Magnus Gunnarsson.


Bio Rios nyöppnade matsalong tänjer gränser

Bio Rios nyöppnade matsalong tänjer gränser

KROGNYTT STHLM: Bio Rios nyöppnade Matsalong, Salong 2, satsar på festlig franskinspirerad mat helt utan kött, en ekologisk vinlista och ett brett ölsortiment. Ambitionen är att sudda ut gränserna för vad en biograf kan vara.

Husmor Daniel Israelsson och verksamhetschef Katja Uneborg värjer sig för orden bistro och restaurang, när de väljer att kalla nyöppnade Salong 2 för just Matsalong. Konceptet är ett matigt café med fullständiga rättigheter där det serveras frukost och lunch som sedan övergår i à la carte-servering kvällstid. På helgerna servera brunch mellan klockan 11-15. Den som vill kan även boka bord inne i Salong 1 i själva biosalongen för att äta den specialkomponerade biomenyn med ett glas vin eller öl till filmen.

Daniel Israelson, som tidigare jobbat med matperformance, berättar att de kommer att laborera med teman inom mat, dryck och film. Att jobba utan kött på menyn går i linje med detta:


Uppmärksammad kockduo öppnar eget på Söder

Uppmärksammad kockduo öppnar eget på Söder

KROGNYTT STHLM: Kontroversiella duon Jocke Almqvist och Kalle Nilsson blev medialt uppmärksammade i höstas när de, redan efter ett par veckor, tvärt fick avsluta samarbetet med Niklas Ekstedt och Kåken. Nu öppnar de den egna restaurangen Punk Royale där ledstjärnan är att det skall vara opretentiöst och gott snarare än korrekt.

Kockarna Jocke Almqvist och Kalle Nilsson, som tidigare drev mästarklassrestaurangen Ölbaren i Åre, flyttade för ett knappt år sedan till Stockholm. Duon blev då särskilt uppmärksammade för sina fantasifulla rätter, där de inte värjde för att servera ponny på V75-sedlar, obscent formade isglassar och en saltservering där saltet formats som kokainlinor.

Nu satsar Almqvist och Nilsson på den egna krogen Punk Royale. Restaurangen kommer att ligga på Folkungagatan 128 och öppningen är planerad till påsk.


Noma är Danmarks bästa restaurang

Noma är Danmarks bästa restaurang

WHITE GUIDE DANMARK: Danmarks största restaurangguide har lanserats – White Guide 2015/16. Den innehåller 330 recensioner av nytestade krogar runt om i Danmark. Hela 40 krogar har kvalificerat sig till Internationell Mästarklass och Mästarklass, varav 17 återfinns utanför köpenhamnsområdet.

Mellan juli 2014 och mars 2015 har White Guides danska testare finkammat landet för att hitta de bästa krogarna från norr till söder. I samband med lanseringen av guiden delades tio priser ut till restaruanger som går i bräschen för utvecklingen i branschen just nu.

Det är andra gången som White Guide kommer ut i Danmark. I den nya boken har 85 restauranger tillkommit sedan förra året. Precis som i den svenska guiden återbesöks samtliga restauranger varje år och ges nya recensioner och poäng.


Oaxen Krog och KOKS i internationellt middagssamarbete

Oaxen Krog och KOKS i internationellt middagssamarbete

KROGNYTT STHLM: Den 29 mars bjuder kockarna Magnus Ek från Oaxen Krog och Poul Andrias Ziska från KOKS på Färöarna in till "Four hands dinner" i Oaxens lokaler på Djurgården. Middagen är en del i ett två dagar långt samarbete, där den andra kvällen är på KOKS.

Två meriterade kockar går samman i ett nytt samarbete – två kvällar, i två olika länder. Poul Andrias Ziska, chefskock på restaurant KOKS i Tórshavn Färöarna och Magnus Ek som tillsammans med Agneta Green driver Oaxen Krog.

De båda kockarna förklarar att deras respektive matlagning har många likheter och beskriver den som ren och naturlig – baserad på lokalt framställda råvaror av hög kvalitet:


NYTESTAT: Vedertagna Ingredienser, Spritmuseum

NYTESTAT: Vedertagna Ingredienser, Spritmuseum

NYTESTAT STHLM: Hisnande matlagning i Spritmuseums kök

Det är högt i tak i de båda galärskjulen från 1700-talet som då var förvaringsplats för krigsskepp och som nu hyser Spritmuseum. Det är ännu högre höjd på...

Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide App. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i menyn (i vissa fall krävs det att du startar om appen).

I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

White Guide App finns att ladda ner både för iPhone och Android.


Malmös nya naturvinsbar korkar snart upp första flaskan

Malmös nya naturvinsbar korkar snart upp första flaskan

KROGNYTT MALMÖ: En mörk lokal har gjorts ljus och inbjudande, en envis golvbrunn har besegrats och serveringstillståndet är nystämplat. Snart öppnar Bord 13, Malmös nya naturvinsbar.

KROGNYTT MALMÖ: En mörk lokal har gjorts ljus och inbjudande, en envis golvbrunn har besegrats och serveringstillståndet är nystämplat. Snart öppnar Bord 13, Malmös nya naturvinsbar.

Den nya krögartrion tillika gamla Nomakollegorna Robert Jakobsson och Besnik Gashi från B.A.R samt vinimportören Pontus Elofsson, är mitt i de sista förberedelserna för nya Bord 13. En mat- och vinbar med naturligt och ekologiskt som den gemensamma nämnaren. Miljötänk på tallriken är inget nytt, men nu blir det grönt även i glasen – oavsett faktiskt färg.

– Jag bor själv i Köpenhamn, och här är det betydligt vanligare med naturviner. Det känns som sunt förnuft att skona miljön om man kan, förklarar Robert Jakobsson.

Ambitionen är också att bjuda på många anledningar till ett besök.


Nudelmästare gästspelar på Adam och Albin matstudio

Nudelmästare gästspelar på Adam och Albin matstudio

KROGNYTT STHLM: Under två dagar i slutet av mars bjuder Adam & Albin Matstudio in Haan Palcu-Chang för ett spännande gästspel, där det utlovas ”ultimata thailändska nudelrätter”, hip hop och öl.

Matstudion, som under gästspelet byter namn till ”Haan’s Noodle Shop” kommer mellan den 28 och 29 mars erbjuda lunch, middag och barhäng signerat Haan Palcu-Chang. Haan, har sitt ursprung i Thailand, men är uppväxt i Toronto och har jobbat på Maenam i Vancouver och Michelinkrogarna Kiin Kiin och Kokkeriet i Köpenhamn.

Under gästspelet kommer Haan att bjuda på Northern Style Thai dry noodels tonsatt med hip hop-beats och kall öl – två av Haans favoriter. En smaksensation med oerhörd balans, utsökthet och komplexitet utlovas av kocken själv.


B.A.R. håller middag till förmån för Barncancerfonden

B.A.R. håller middag till förmån för Barncancerfonden

KROGNYTT MALMÖ: Nu på söndag ser en ny tradition dagens ljus. Besnik Gashi och Robert Jakobsson från B.A.R. bjuder in Karim Khouani i köket för att laga middag till förmån för Barncancerfonden.

– Det är egentligen två tankar som ligger bakom. Först ville vi göra något informellt, laga käk tillsammans med kollegor och ha trevligt. Sen har det varit mycket jobb de senaste åren och då behöver man ibland stanna upp och reflektera över vad som egentligen är viktigt – våra barn till exempel, säger Besnik Gashi.

Det hela mynnar ut i en blivande tradition, där Besnik och Robert Jakobsson kommer att bjuda in kockar för att skapa en gemensam middag. Alla intäkter går sedan till ett välgörande ändamål, valt av den gästande kocken. Först ut är Ambiance à Vindåkras Karim Khouani, som valde Barncancerfonden. Pengarna kommer att skänkas i var gästs namn.