Dessertmästaren Joel Lindqvist öppnar hemmakrog

Dessertmästaren Joel Lindqvist öppnar hemmakrog

KROGNYTT MALMÖ: Joel Lindqvist, segrare i senaste säsongen av Dessertmästarna på Kanal 5, öppnar under våren dörrarna till en ny restaurang – hemma hos sig själv.

Joel Lindqvist och sambon Astrid Stenbeck välkomnar från den 27:e februari tio gäster åt gången till sitt hem på S:t Knut i Malmö och en exklusiv sexrätters efterrättsmeny. Under 2015 blir det 1-2 tillfällen per månad och den som vill bänka sig vid långbordet får betala 1500 kronor. I priset ingår noga utvalda drycker, bland annat i form av en drink som specialkomponerats för en av rätterna.

– Desserterna glöms ofta helt bort på krogen. Här får de spela huvudrollen. Idén har funnits i bakhuvudet länge, berättar Joel.

Den som förväntar sig en sockerchock får tänka om. Joel Lindqvist är känd för sina långt ifrån traditionella desserter och grönsaker och örter lär dyka upp på tallriken.


Nyöppnade Babette – Vasastans hemliga krogpärla

Nyöppnade Babette – Vasastans hemliga krogpärla

KROGNYTT STHLM: I det tysta öppnade för drygt två veckor sedan restaurang Babette. Restaurangen – som ligger i en gammal pizzeria – har lyft pizzan till finrummet och serverar den tillsammans med utvalda viner som byts varje dag.

Det är en anmärkningsvärt kompetent krögarkvartett som öppnat i Sibirien i Vasastan. Förväntningarna var således höga men informationen har varit hemlighetsfull. In i det längsta var det oklart vad restaurangen skulle heta, vilken typ av mat som skulle serveras och vilka viner skulle korkas upp. Det enda som var klart var att hjärnorna bakom den nya restaurangen var meriterade sommeliererna Fredrik Lundberg, Jon Lacotte och Johan Agrell, alla senast från Frantzéns vinbar Gaston, och köksmästare Olle T Cellton, från restaurang Niklas.

Den 19e januari slog Babette upp sina dörrar och nu står det klart att här finns 20 sittplatser plus ytterligare ett par i baren. Det serveras en meny bestående av pizza och snacks, fem till sju förrätter, två varmrätter, ost och dessert. Menyn är levande och byts dagligen men grundkonceptet med pizza, snacks och à la carte, är det samma.


Gulddraken har hyllat sina krogfavoriter

Gulddraken har hyllat sina krogfavoriter

KROGNYTT STHLM: Närmare 600 inbjudna gäster samlades under måndagskvällen på Restaurang K-Märkt i Stockholm för att bevittna när tidningen DN delade ut 2015 års Gulddrakar till stadens bästa krogar.

De senaste veckorna har den karaktäristiska Gulddraken synts lite varstans. Detta för att det i veckan var dags att dela ut årets drakar till huvudstadens bästa krogar. Traditionsenligt delades de ut i kategorierna; kafé, bar, budgetrestaurang, mellanprisrestaurang och lyxrestaurang.

Galan hölls på ett fullsatt Restaurang K-Märkt i Garnisonen och gästerna bjöds på dessertbuffé signerat hyllade konditorn Daniel Roos. Juryn bakom Gulddraken består av Krogkommissionens hemliga medlemmar som alltid jobbar anonymt. Varje testställe besöks av minst två personer vid minst två tillfällen. Nytt för i år var att Krogkommissionen för första gången delade ut stipendium till unga lovande kroglöften inom restaurangbranschen som fick chansen att äta på alla vinnande krogar. Dessutom delades priset Årets Krogprofil ut till arkitekten Jonas Bohlin som formgivit bland annat Restaurang Luzette, Riche och Taverna Brillo.


Björn Frantzén i samarbete med NK

Björn Frantzén i samarbete med NK

KROGNYTT STHLM: I måndags blev det klart – stjärnkrögaren Björn Frantzén ingår samarbete med NK och tar över driften av Bobergs Matsal.

I samband med NKs 100-årsjubileum tar Björn Frantzén över anrika Bobergs Matsalplan 4. Och krögaren sätter en helt egen prägel på restaurangen. Våningsplanet kommer bland annat att bjuda att på flera olika restauranger med olika koncept – alla under Frantzéns styrning. Samarbetet är en storsatsning och ombyggnationen är redan i full gång.

– Vi är otroligt stolta över att Björn Frantzén vill driva restauranger på NK. Hans fokus på kvalité, från val av råvaror till gästens totalupplevelse, passar i vår utveckling av NK. Vi tror att NK tillsammans med Frantzén kan komma att bli en självklar matdestination för alla våra besökare, säger Mattias Nygårds, VD på NK i ett pressmeddelande. Björn Frantzén fortsätter:


Tareq Taylor öppnar Kockeriet – och bjuder in gästen i köket

Tareq Taylor öppnar Kockeriet – och bjuder in gästen i köket

KROGNYTT MALMÖ: I ett gammalt spannmålsmagasin på Norra Vallgatan 28 i Malmö har krögaren Tareq Taylor – bland annat känd från tv-programmen Trädgårdsonsdag, Go’kväll och Sommarlov – öppnat matstudion Kockeriet där gästerna själva är deltagare i skapandet av sin egen middag.

Enligt Tareq Taylor var idén bakom Kockeriet att skapa en mötesplats där kockar och matintresserade gäster tillsammans utforskar matlagningskonsten och delar stunder med mat och dryck tillsammans. Matsalen är utformad med fyra köksstationer och varje middagstillfälle har rum för 25 - 35 gäster, där alla äter sin måltid tillsammans vid gemensamma långbord. Som gäst anländer man mellan 19:00 och 19:30 och sätter sig därefter till bords. Gästerna ges under kvällen möjlighet att hjälpa till med allt från att montera tallrikarna, presentera menyn, servera maten och plocka undan disken.

– Tanken med Kockeriet har hela tiden varit att skapa en plats där middagen blir interaktiv. Det skall kännas som om att man kommer hem till mig, och en plats där vi alla tillsammans skapar en härlig kväll med god mat och gott sällskap förklarar Tareq och fortsätter:


Fiskekrogen och Hoze öppnar Bifångst

Fiskekrogen och Hoze öppnar Bifångst

KROGNYTT GBG: När Fiskekrogen nyligen renoverades förvandlades "gamla hyllan" i mitten av lokalen till Bifångst, en liten restaurang om 25 sittplatser.

I dagarna öppnar dörrarna till Bifångst, en restaurang i samarbete mellan Fiskekrogens Lars Ahlström och kocken José Cerdá – som också driver restaurang HOZE.

– Bifångst har fått sitt namn för att detta är just en bakficka inne på Fiskekrogen, berättar José Cerdá och fortsätter:

– Vi uppmärksammar bifångster och serverar dem här – men det är inte vårt huvudfokus. Vi satsar på innovativ nynordisk matlagning med nyanser av Japan och medelhavet.


Toppkrogar i nytt välgörenhetsprojekt

Toppkrogar i nytt välgörenhetsprojekt

KROGNYTT STHLM: Söndagen den 1 februari går fyra av Stockholms bästa krogar samman i projektet Eat for Hope – en unik kollaboration där intäkterna oavkortat går till färdigställandet av det självförsörjande Econef Children’s center i norra Tanzania.

I samband med att Caroline Nicholas, Econef Tanzanias grundare, besöker Stockholm för att tala om vikten av att odla ekologiskt går eventet Eat for Hope av stapeln. Projektet är ett samarbete mellan de naturorienterade stockholmskrogarna Spritmuseum, Oaxen Krog och Slip, Restaurang Volt och Gro Restaurang samt de lika naturorienterade vinimportörerna Winetrade, Vin och Natur och Franska Kvalitetsviner.

– Vi tycker att det är fint att kunna få vara en del av någonting stort och betydelsefullt. Vi har plats och rum här på Spritmuseum. Tiden, vinet, råvarorna och tillslut de lagade rätterna är ett resultat av goda relationer, samarbeten och en stark vilja att bidra till projektet – volontärer är vi allihopa. Det känns kul och i linje med det vi vill göra säger Erika Lindström, Restaurangchef och sommelier på Spritmuseum. Magnus Ek, krögare på Oaxen Krog och Slip fortsätter:


Unikt samarbete bakom Nobis pizzasatsning

Unikt samarbete bakom Nobis pizzasatsning

KROGNYTT STHLM: Under våren öppnar Nobiskoncernen pizzeria, detta i samarbete med världskända Pizzeria da Michele, i italienska Neapel.

Pizza är Nobiskoncernens nästa satsning. På Sveavägen 44 öppnar de i vår pizzeria tillsammans med napoleonska Pizzeria da Michele – av många räknade som en av världens bästa pizzerior.

Pizzeria da Michele har av journalister världen över beskrivits som ”Pizzans heliga tempel” och på sin hemsida berättar Da Michele själva att de gjort pizza i fem generationer. Än i dag är lever de efter gammelfarfar Micheles instruktioner:

”Det finns bara två sorters napolitansk pizza – Marinara och Margherita – och inget skräp får användas vid tillagningen eftersom det påverkar den genuina smaken.”


598 restauranger listas i White Guide 2015 – 87 helt nya!

598 restauranger listas i White Guide 2015 – 87 helt nya!

WHITE GUIDE: Rekordmånga restauranger har kvalificerat sig till årets guide. Av totalt 598 restauranger är hela 87 nya – 74 av dem är dessutom helt nya krogetableringar sedan förra guiden kom ut. Det betyder att 13 restauranger gjort come back. Här presenteras hela listan!

Den 9 mars avhålls den stora White Guide GalaGrand Hôtel i Stockholm. Men redan nu kan vi presentera alla de restauranger som kommer att ta plats i den nya White Guide 2015.

Rekordmånga restauranger har kvalificerat sig: 598 restauranger listas i årets guide. Förra året fanns 589 restauranger med i guiden varav 126 var nya. Även om det inte har kommit med lika många nya i den kommande guiden är ändå föryngringen god i krogbranschen.


Björn Persson öppnar skärgårdskrog

Björn Persson öppnar skärgårdskrog

KROGNYTT HUNNEBOSTRAND: Göteborgskrögaren Björn Persson öppnar sommarfilial. I dagarna blev det klart att han övertar restaurang Eat på kajen i Hunnebostrand.

Ett spontanköp och en dröm, berättar Björn Persson. Men att låta Kock- och Vingruppen växa med en sommarkrog känns som ett naturligt steg.

– Vi har under en lång period arbetat med att förnya det västsvenska köket på KOKA och Familjen. Det känns därför självklart för oss att få komma lite närmare havet och så mycket närmare än på kajen i Hunnebostrand går knappast att komma, förklarar han.

Restaurangen har fått namnet Perssons på Kajen och kommer att inhysa åtminstone tre stycken Perssons; Björn och hans fru Sofie samt driftchef Marie Persson.