Afrikansk pop up i Falsterbo

Afrikansk pop up i Falsterbo

KROGNYTT FALSTERBO: Afrikanska restaurangtält, champagnebar och pingisbord – så lyder utbudet när Restaurang Sjögatan slår upp dörrarna till sin sommarkrog.

Falsterbo har fått ett exotiskt sommarkrogsinslag. Den nya krögartrion Mårten Boreson, Hjalmar Litzén och Roger Anderson har satt upp ett afrikanskt safaritält, där de varje dag – till mitten av augusti serverar middagar.

– Inspirationen kommer från besök i Kenya och Masa Mara där all hotell- och restaurangverksamhet är placerad i denna typ av tält, berättar Mårten Boreson och fortsätter:

– Dessutom finns en utomhusdel med champagnebar, pingisbord och olika sittavdelningar. Här har vi snarare hämtat inspiration från Long Island och Sunset Beach.


Sturehof öppnar ny bar


Sturehof öppnar ny bar


KROGNYTT STHLM: I augusti får Sturegallerian ett nytt inslag. Direkt efter sommarsemestrarna öppnar Svenska Brasserier upp vinbar med ett trettiotal platser där det kommer att erbjudas en enklare meny och härliga viner.

Sturegallerian blir med ny bar. Detta då hålet ovanför Hedengrens ska byggas över och förses med en vinbar i Sturehofs regi. Tanken är att det ska gå att njuta ett gott glas tillsammans med Sturehofs mat mitt i människovimlet - precis som på Sturehofs nuvarande servering, fast inomhus.

– Matsedeln kommer att erbjuda en hel del att äta både till lunch och till middag. Rätterna är mer anpassade för bar, på det sätt att det är rätter som går fortfar att tillaga men har samma noga utvalda råvaror som på Sturehof, säger Carl Carboni på Svenska Brasserier.


Cocktailbaren le Noceur blir sommarbar

Cocktailbaren le Noceur blir sommarbar

KROGNYTT STHLM: Lagom till semestern lyfter Pontus Frithiof och hans team bakom le Noceur in sommarkänslor och sommarmöbler och regisserar en utebar - inne - som för tankarna till både Franska Rivieran och Ibiza.

Under sju veckor kommer cocktailbaren på Brunnsgatan 1 Cocktailbaren le Noceur förvandlas. Det blir hundra kvadratmeter konstgräs och solstolar tillsammans med färgglada drinkar och semestermusik.

– Barteamet har fått stor frihet att skapa en rolig sommarbar, de kopplar loss baren från resten av huset och släpper alla hämningar, säger Pontus Frithiof.

Barchef Ola Carlson vill att det ska kännas lättsamt och lockande att komma in.


Restaurang Grodan bakom satsning i kungliga Operan

Restaurang Grodan bakom satsning i kungliga Operan

KROGNYTT STHLM: Grodan intar kungliga Operan. I sommar blir det restaurang och bar på husets två terrasser och till hösten öppnar en helt ny restaurangdel i källaren.

Den 26 juni öppnar Operans två terrasser med två nya restauranger. Dessa kommer att drivas av teamet bakom restaurang Grodan - bröderna Mats och Clas Broström tillsammans med Leif ”Blixten”Henriksson. Utöver de öppna restaurangerna ingår även drift av personalmatsal för Operan och Operakällaren samt garderober.

Det utlovas en helt nybyggd cocktailbar i rummet innanför terrassen som vetter mot strömmen och Kungliga slottet.


Restaurang Jonas stänger

Restaurang Jonas stänger

KROGNYTT STHLM: I slutet av juni månad stänger restaurang Jonas dörrarna för gott. Men Jonas Lundgren är strax aktuell med restaurang YOLO på Djursholm.

Restaurang Jonas öppnade i november 2011, knappt ett år därefter utsågs restaurangen till årets stjärnskott 2012 av White Guide.

Trots det goda ryktet har verksamheten gått med förlust sedan starten och nu har teamet beslutat sig för att stänga. Det är inte klart om vad som kommer att hända i framtiden, men den 16 augusti öppnar Jonas Lundgren och Sarah Korduner Izosimonv restaurang YOLO – You Only Live Once, på Djursholm.


Crister Svantesson i spetsen för krogsatsning på Borgholm

Crister Svantesson i spetsen för krogsatsning på Borgholm

KROGNYTT ÖLAND: I sommar satsar Rent a Chef på en fisk och skaldjursrestaurang. Hamnkontoret Restaurang & Bar på Borgholm ska erbjuda klassiska rätter med fokus på fisk och skaldjur.

Rent a Chef är en av Sverige största leverantörer av professionella kockar. Företaget erbjuder allt från hemmakockar till matlagningskvällar i företagets matstudios i Stockholm, Göteborg och Malmö. Nu tar de sin verksamhet vidare genom att under sommarmånaderna driva Hamnkontoret Restaurang & Bar.

– Det här blir ett utmärkt komplement till vårt redan befintliga utbud av kockuthyrning till privatpersoner och våra matlagningskurser. Vi känner oss ärade att Crister Svantesson kommer till oss och lagar sina fantastiska rätter, restaurangen passar honom som handen i handsken, säger Gunnar Frykfors, VD på Rent a Chef.


Urban Deli gästspelar på vandrarhemmet af Chapman

Urban Deli gästspelar på vandrarhemmet af Chapman

Krognytt STHLM: Under sommarmånaderna öppnar Urban Deli en tillfällig restaurang på vandrarhemmet af Chapman.

Urban Deli ligger inte på latsidan. Första restaurangverksamheten startade vid Nytorget på Södermalm för att sedan breddas mot Sickla köpcentrum och nu kan de som firar sommar i Stockholm se fram emot ett Urban DeliSkeppsholmen.

I Svenska Turistföreningens klassiska vandrarhem och fartyg af Chapman erbjuds plats på däck där innovativ och god gatuköksmat serveras.


Ölbaren poppar upp på Clarion Post

Ölbaren poppar upp på Clarion Post

KROGNYTT GBG: Efter fullbokade veckor hos Niklas Ekstedts Kåken turnerar kockduon Jocke Almqvist och Kalle Nilsson frön Ölbaren i Åre vidare till Göteborg.

Ölbaren i Åre tar pop up-krogen vidare. Nästa destination är Göteborg för att vid sex tillfällen skaka om 30 sittplatser i en del av Nordas matsal på Clarion Post Hotel. Det blir en förutbestämd meny med en mängd olika rätter.

– Det kommer som vanligt bli extremt kul, dekadent och jäkligt gott, lite flippat också såklart. Vi hoppas givetvis på succé. Det känns spännande att komma ner till Göteborg och trampa helt ny mark. Det finns mycket härliga krogar här men ingen som spelar hårt på det humoristiska och stökiga, det ska vi se till att göra. Som alltid blir det givetvis mat på absolut toppnivå, säger Kalle Nilsson.


Mister French på Skeppsbrokajen öppnar i ny skepnad

Mister French på Skeppsbrokajen öppnar i ny skepnad

KROGNYTT STHLM: Förra våren öppnade restaurangen med frågan Who is Mister French? i gamla Pontus By The Seas lokaler. Till sommarens öppning får vi svaret på frågan. Restaurangen har genomgått en totalrenovering och blivit Mr French.

Då Who is Mr French öppnade förra våren var det bara en smygstart. Till denna säsong har restaurangen fullbordat sitt koncept genom att genomgå en totalrenovering - från storstadssofistikerad strandklubb till ett 20 – talets upplevelsebrasseri med inspiration från The Great Gatsby.

Mr French kommer ha plats med drygt 150 sittplatser inomhus och 140 utomhus. Utöver det finns ett loungeområde med cocktailservering för över hundra sittande. Baren rymmer över 400 personer.


Jonas Lundgren öppnar restaurang YOLO

Jonas Lundgren öppnar restaurang YOLO

KROGNYTT STHLM: I augusti förser Jonas Lundgren Djursholms torgs promenadstråk med en ny restaurang. Restaurang YOLO ska bjuda avslappnad miljö i kombination med högklassig mat och service.

YOLO – You Only Live Once, är ett samarbete mellan ägare och djursholmsbo Sarah Korduner och kreativ ledare Jonas Lundgren. Tillsammans öppnar de restaurang med 40 sittplatser där det ska serveras både lunch och middag.

– Det blir ett levande kreativt kök med rötterna i de svenska smakerna. Naturligt, närproducerat och småskaligt är våra ledord, men vi binder oss inte till det svenska utan är lika välkomnande för råvaror som finns utanför landets gränser.  Det blir fokus på den bästa råvaran för dagen, säger Jonas Lundgren.


Electrolux Ostogram