Husman13 är Varbergs nya vardagsrum

Husman13 är Varbergs nya vardagsrum

KROGNYTT VARBERG: I veckan öppnar krögarna bakom Vin & Skafferi Hus 13 på Varbergs Fästning en ny lunchkrog. Husman 13 erbjuder vällagad husmanskost med personlig twist.

Krögarparet Isabelle Åkerblom (tidigare Oaxen, Mathias Dahlgren) och Carl Strannesten (Lydmar, Operakällaren och Volt) har precis startat lunchrestaurangen Husman 13 tillsammans med restaurang Hus 13’ns grundare Mattias Svensson. Från och med idag laddas måndagar till fredagar med goda vällagade luncher i en enkel, varm och välkomnande miljö.

– Vi ser Husman 13 som en mötesplats för de som vill komma och äta god, vällagad mat i en härlig, avslappnad miljö. Tanken är att börja med lunchöppet så får vi se vart vi hamnar framöver. Från och med idag har vi lunchöppet tisdag till lördag. Och så kör vi kvällsöppet på torsdagar och en mysig after work på fredagar, berättar Isabelle Åkerblom.


Visbys krogpärla Surfers öppnar i Stockholm

Visbys krogpärla Surfers öppnar i Stockholm

KROGNYTT STHLM: Förra helgen smygöppnade Mymlan Isenborg och Jonathan Bergström en systerkrog till Surfers Visby.  Ikväll drar de igång på riktigt.

– Ja ikväll drar vi igång för alla, vi har precis fått igång telefonen och nu kör vi på ända fram till söndag, säger Mymlan Isenborg.

Efter tre års letande har Mymlan Isenborg och Jonathan Bergström hittat adressen att öppna Surfers Stockholm på. Nu fylls Regeringsgatan 88 med ett sydost-kinesiskt kök, en vältalig vinlista och somrigt friska drinkar.

– Vi är väldigt glada att kunna välkomna gäster även i Stockholm, det här är något vi har längtat efter att göra. Det roliga är att vi har så många medarbetare med oss från Gotland och att de har fått vara med under utformningen. Hela restaurangen har byggts av våra kockar, servitriser och bartenders, berättar Mymlan Isenborg.


Noma är Nordens bästa restaurang

Noma är Nordens bästa restaurang

WHITE GUIDE NORDIC: Idag lanserades White Guide Nordic – den första helt nordiska guiden. Totalt listas 250 restauranger där vi i toppen hittar Noma (Köpenhamn) – följt av Esperanto (Stockholm), Fäviken Magasinet (Järpen), Geranium (Köpenhamn) och Maaemo (Oslo).

Den första nordiska guiden presenterar totalt 250 restauranger. Av dessa kommer 86 från Sverige, 73 från Danmark, inklusive Färöarna, 44 från Norge, inklusive Svalbard, 38 från Finland och 9 från Island.

Mästarklassrestaurangerna rankas på en ”Top 30 Nordic List”. Samtliga restauranger är rankade och grupperade efter land, kategori och läge.

White Guide Nordic 2015 kommer att säljas via etablerade kanaler samt som e-bok. Samtidigt presenteras en helt ny webb – whiteguide-nordic.com

För mer info besök den nya webben eller läs pressmeddelandet i sin helhet HÄR


Nystartade Lyran varvar småskaligt med mångkultur

Nystartade Lyran varvar småskaligt med mångkultur

KROGNYTT MALMÖ: Under hösten har nyöppnade Lyran Matbar etablerat konceptet att arbeta med säsongens råvaror, helt utan meny.
 
Lyran Matbar i Malmö är menyerna definitivt inte skrivna i sten. Målet med Malmös nya folkkära kvarterskrog är att arbeta utefter en säsongsskriven råvarulista som byts dagligen och efter tillgång. Bakom restaurangen står Jörgen Lloyd, som efter åtta på kvarterskrogen Mrs Brown öppnat eget med sin fru.

– Det är en dröm för mig att ha en egen restaurang, och hålla i alla tömmarna själv säger han till Sydsvenskan.

Hos Lyran tillagas köttet från näsa till svans, fisk köps från fiskeauktionerna och så ges stor plats för det vegetariska, då Jörgen och hans fru Melissa Gardarsdottir odlar sina egna grönsaker.


Svenska Brasserier öppnar Stockholms Matmarknad

Svenska Brasserier öppnar Stockholms Matmarknad

KROGNYTT STHLM: Under december månad smygöppnar Svenska Brasserier Stockholms Matmarknad. Marknaden som ligger i direkt anslutning till Sturehof kommer att erbjuda närproducerat och pinfärskt i allt från fisk och skaldjur till färdiglagade rätter.

Under vintern får Sturegallerian en egen matmarknad. Bakom satsningen står Svenska Brasserier som driver Sturehof, Riche, Teatergrillen, Taverna Brillo och Luzette.

Stockholms Matmarknad, som breder ut sig runt Sturehofs bar Oktagonen vill ta svenskarnas butiksrond tillbaka ett par snäpp, till tiden då tillsatser i mat inte fanns med på kartan, tiden då du kände din lokala slaktare och då mat inhandlades närproducerad och färsk.

– Som de flesta uppskattar vi god mat. Men vi känner att det inte längre räcker till, vi vill att maten ska vara mer än god, både då vi handlar råvaror och äter ute. Grunden för Stockholms Matmarknad är att du ska lita på att det är hög kvalitet, på vart maten kommer ifrån och att den är hållbart producerad, förklarar initiativtagare PG Nilsson.


Marcus Jernmark ny köksmästare på Frantzén

Marcus Jernmark ny köksmästare på Frantzén

KROGNYTT STHLM: I början av nästa år förstärker Björn Frantzén sitt köksteam genom att topprekrytera New York-chef Marcus Jernmark.

 – Jag ser väldigt mycket fram emot det här. Björns matlagning är fantastisk och jag ser chansen att kunna bygga ett riktigt starkt team och utveckla restaurangen ytterligare, säger Marcus Jernmark.
 
Under hösten har restaurang Frantzéns gäster fått glädjen att uppleva den nya interiör som förskönat stjärnkrogens matsal och kök. Och snart får köket ytterligare ett hantverksmässigt tillskott. Efter öppningen nästa år går rollen som köksmästare till Marcus Jernmark, som efter tio år i New York har en gedigen bakgrund från Svenska Konsulatet, Aquavit och Per Se.
 
– Jag har varit inne på att flytta tillbaka till Europa ett tag men var inte alls övertygad om att det skulle bli Sverige. När Björns nuvarande köksmästare Jim Löfdahl ringde och frågade om jag ville börja på Frantzén så kändes det rätt. Jag och Björn har samma grundfilosofi och råvarutänk, men vårt sätt att laga mat skiljer sig till vissa delar och det kommer vara utvecklande att inspireras och lära sig av varandra. 
 


Krögarna bakom Johan P startar Savoy Grill

Krögarna bakom Johan P startar Savoy Grill

KROGNYTT MALMÖ: Krögarduon Niklas Billsten och Joakim Nilsson har påbörjat byggnationen av Savoys klassiska gamla kroglokal och nyöppnar inom kort som Savoy Grill.

Klassikern Savoys gamla kroglokal har stått tom ända sedan Café le fil du Rasoir stängde vid årsskiftet. Men nu är det dags för krögarduon Niklas Billsten och Joakim Nilsson från fiskrestaurangen Johan P att ta över.

Krögarduon bygger om Savoylokalen och satsar på ett öppet kök, så att gästerna kan se maten tillagas.

– Det blir grillat över öppen eld och vi flyttar köket till Savoys gamla hylla, berättar Niklas Billsten för Sydsvenskan.


Fäviken öppnar upp för slagbordet

Fäviken öppnar upp för slagbordet

KROGNYTT JÄRPEN: Magnus Nilsson är aktuell med en nysatsning i de jämtländska skogarna. På slagbordet bjuds en fri tolkning av svensk matkultur och ett nytt uttryck för kreativitet.

Under hösten har Magnus Nilsson och teamet på Fäviken Magasinet smygstartat slagbordet – ett bord från mitten av sjuttonhundratalet som dukas upp för en svensk festmåltid. Tanken är att erbjuda ett nytt format av svensk mat genom att utveckla matlagningen till dess fullkomlighet.

– Vi kommer att servera svensk mat så som man helst skulle vilja äta den hemma men aldrig gör. Som att till exempel tillaga en kåldolme så bra det bara går. Det blir ingen förenkling av det vi redan gör, det handlar om lika mycket förhantverk, men i ett format där vi speglar de rätter som ligger till grund för hela vårt Svenska sätt att äta och njuta, berättar Magnus Nilsson.


Pop-restaurang med nordiskt kök på Formex

Pop-restaurang med nordiskt kök på Formex

KROGNYTT STHLM: Till nästa års Formex-mässa laddar mässrestaurangers köksmästare Thomas Andreasson för en nordisk pop up-restaurang som ska inspireras av den svenska naturen.

I början av nästa år är det dags för Formex att inta Stockholmsmässan. Utställningen som fokuserar på nordisk inredningsdesign kommer denna gång också fokusera på det nordiska köket. Detta i form av pop up-restaurangen Nordic Eat. Det blir en kombinerad designutställning och restaurang som sätter maten i lika stor fokus som inredningen.

Området för restaurangen omfattar fyra sittavdelningar som visar olika stilar och aktuella trender på det dukade bordet. Till detta skapar mässrestaurangers köksmästare Thomas Andreasson en meny präglad av det svenska köket. Det blir rätter med smaker från havet, skogen, bondgården och fjällen och maten är huvudsakligen baserad på ekologiska råvaror.


Le Rouge-delägaren Marco Baudone öppnar eget

Le Rouge-delägaren Marco Baudone öppnar eget

KROGNYTT STHLM: I december har Gamla Stan ytterligare en krog att glädjas åt. Detta då Le Rouges kökschef och delägare Marco Baudone slipat knivarna för att öppna Kornhamnstorg 53.

Sedan åtta år tillbaka har Marco Baudone drivit den franskromantiska bistron Le Rouge i Gamla Stan. Innan dess är han känd från både F12, Operakällaren och Riche, men har också en gedigen stjärnkrogskarriär ute i Europa, hos Guy Savoy i Paris och på Ristorante Gualtiero Marchesi utanför Milano. Nu har det blivit tid för Marco Baudone att öppna eget.

– Jag tror att Kornhamnstorg 53 kan bidra till en ännu mer levande stadsdel, oavsett om det är tidigt i ottan eller kring småtimmarna. Hos oss är alla välkomna då vi strävar efter att vara tillgängliga samt att servera enkel och god mat. Våra gäster kan välja om de vill ta en snabb bit mat i baren efter jobbet, äta frukost på uteserveringen eller hyra vårt chambre separée för större sällskap, säger han till besöksliv.se


Electrolux Ostogram