Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

2015 års priser och utnämningar

2015 års priser och utnämningar
9 mar 2015

WHITE GUIDE: White Guide hyllar de restauranger, företag och personer som presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga under året. Med våra upplevelsepriser vill vi också hylla alla trogna restauranggäster vilka är White Guides egentliga uppdragsgivare. Utan gäster vore alla ansträngningar i kök, vinkällare och matsalar förgäves. Och vår guide utan mening.

Årets Bästa Restaurang
Årets Bästa Restaurang ger en helgjuten restaurangupplevelse i världsklass och en bländande matupplevelse i internationell mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör matbedömningen. Med utmärkelsen Årets Bästa Restaurang premierar White Guide höjdpunkten i svensk gastronomi och restaurangkultur just nu.

  • Fäviken Magasinet, Järpen.
    För att ha skapat en fullfjädrad gastronomisk tidsmaskin, som inte bara tar oss tillbaka till det bästa av där och då, över det mest njutbara här och nu till det som håller också i ett utmanande framöver – och för att med sällsamt snille lyckas slå en brygga mellan dåtid, nutid och framtid i en förtrollande paketering i yppersta världsklass. 

Årets Matupplevelse
Årets Matupplevelse är tillsammans med Årets Bästa Restaurang White Guides förnämsta utmärkelse. Den ges till en restaurang som presterar en annorlunda, fantastisk matupplevelse i mästarklass och allt sammanvägt en strålande restaurangupplevelse. Med utmärkelsen Årets Matupplevelse premierar White Guide en frontlinje i svensk gastronomi just nu.

  • Gastrologik, Stockholm.
    För att med alla sinnen på rätt våglängd navigera genom producenternas ymniga råvaruvärldar i kompromisslös jakt på det allra bästa från mark, skog och vatten – och i en lika känslig som radikal matlagning förvandla håvorna till en storslagen fest för öga och gom med smaker och aromer i perfekt pitch.

Årets Stjärnskott – i samarbete med Martin & Servera
Med utmärkelsen Årets stjärnskott premieras nykomlingar på stjärnhimlen, men allt annat än supernovor med kort brinntid. De stjärnskott som premieras bjuder redan från start på säker och avancerad matlagning i kombination med hög nivå på helhetsupplevelsen.

  • Koka, Göteborg.
    För att med stort gastronomiskt självförtroende ha skapat en informell krog där gästerna bjuds på stora smakmässiga upplevelser i mötet mellan mat och vin tillsammans med en chosefri service i en härlig atmosfär, som ger en ny definition åt begreppet hjärtligt.

Årets Serviceupplevelse – i samarbete med American Express 
Med utmärkelsen Årets Serviceupplevelse premieras en restaurang som bidragit till att föra restaurangkulturen framåt. Omhändertagandet av gästen, kunskap om mat och dryck, matsalsarbetets upplägg och servicearbetets genomförande liksom rätt tonträff i tilltal, från bordsbokning till avtackning, är alla viktiga moment i en stor serviceupplevelse.

  • Fäviken Magasinet, Järpen.
    För att successivt snickra på en fullödig serviceupplevelse som har samma äkthet och egenart som husets gastronomi med stora inslag av spektakulär och nyskapande underhållning samtidigt som alla detaljer i det klassiska serviceupplägget ägnas största möjliga omsorg.

Årets Vinupplevelse – i samarbete med OenoforosMed utmärkelsen Årets Vinupplevelse premieras en restaurang som under året utmärkt sig genom ett ambitiöst arbete med vin där urval, hantering, mat- och vinmatchning samt förmågan att förmedla kunskap alla är viktiga delar.

  • Operakällaren, Stockholm.
    För att ha utvecklat sitt klassiska vinarbete till en elegant, kunnig och väldigt underhållande föreställning i samklang med tiden, där gamla vördnadsvärda rashästar från ett av Sveriges finaste vinstall utmanas av yngre vilda förmågor som tämjs i magnifika matmatchningar.

Årets Ölupplevelse – i samarbete med Galatea
Med utmärkelsen Årets Ölupplevelse vill vi premiera en restaurang där ett seriöst arbete med öl och ett intressant urval visar att ölets hela smakregister kan motsvara vinets förmåga att lyfta fram maten.

  • Thörnströms Kök, Göteborg.
    För att med osviklig passion ha introducerat och vidareutvecklat en hantverksinspirerad öllista samt utvecklat gästernas förståelse och entusiasm för öl som dryck till modern gastronomi.

Årets Kaffeupplevelse – i samarbete med Lavazza
Med utmärkelsen Årets Kaffeupplevelse vill vi premiera en restaurang som bjuder på en kaffeupplevelse utöver det vanliga, där både stunden och njutningen blir en omistlig del i avslutningen av en god middag.

  • Upper House Dining, Gothia Towers, Göteborg.
    För att ha skapat en njutningsfylld kaffestund där kaffets kvalitet och presentation tillsammans med exceptionellt underhållande kaffegodis blir en integrerad del av hela den gastronomiska upplevelsen.

Årets Merroir Award – i samarbete med Norges Sjømatråd
Med utmärkelsen premieras en restaurang, där råvaror från marina miljöer och matlagning med marint tema excellerat under året. Syftet är att främja hållbart nyttjande av fisk, skaldjur och grön sjömat och lyfta fram de smakegenskaper som är förknippade med identifierade ursprung.

  • Hoze, Göteborg.
    För att våga bryta många invanda tabun om hur sjömat ska sourcas, hanteras, beredas och presenteras för att smaker, aromer och konsistenser ska komma maximalt till sin rätt - allt paketerat i ett kunnigt och inspirerande dialogformat.

Årets Hållbara Gastronomi – i samarbete med KRAV
Med utmärkelsen Årets Hållbara Gastronomi premieras en restaurang som förenar en stor måltidsupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i den egna verksamheten och bakomliggande led. För dem är ekologi en viktig grund för en hållbar utveckling inom restaurangbranschen – och i förlängningen för oss alla.

  • Lilla Bjers Gårdskrog, Visby.
    För att ha tagit närodlat och ekologiskt till nya höjder där råvarans smakkvalitet i än högre grad matchar nivån på det kreativa och gastronomiska handlaget.

Årets Värt en Resa – i samarbete med Sverigeflyg och Malmö Aviation
Med utmärkelsen Årets Värt en Resa premieras en restaurang där arbetet i gastronomins tjänst och nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. Såväl den lilla krogen på landsbygden som de lyxigare säsongs- och storstadsrestaurangerna kan vara resan värd.

  • Ambiance Restaurant, Tygelsjö/Malmö.
    För att med fransk esprit och intuition subtile locka gäster från när och fjärran till en unik gastronomisk oas i en skånsk by med hela Öresundsförbindelsen runt hörnan.

Årets Hjärtekrog
Med utmärkelsen Årets Hjärtekrog vill vi hedra en krog där det är särskilt gott att vara. Givetvis handlar det om mat och dryck, men det kan också vara stämningen, miljön eller bara något som ”sitter i väggarna” – något genuint och sympatiskt som får oss att må extra bra och som lockar till ständiga återbesök.

  • Jazzköket, Östersund.
    För att skapat ett svängigt vardagsrum för jämtar och tillresta som vill uppleva en krog där trivseln är lika hög som nivån på gastronomin och ansvaret för djur och natur.

Årets Smakutvecklare i livsmedelsbranschen – i samarbete med Livsmedelsföretagen
Med utmärkelsen Årets Smakutvecklare premieras en livsmedelsproducent som presterat en viktig innovation när det gäller smak och upplevd kvalitet och därmed bidragit till gastronomins utveckling och spridning – antingen under året som gått eller under längre tid, utan att det uppmärksammats efter förtjänst.

  • Wapnö Gård, Halmstad.
    För att ha slagit en brygga mellan det bästa av lokal självförsörjning och riksvid potential och ha gett "gårdsmejeri" en ny innebörd, genom att med gammaldags mejeritradition som bas ha utvecklat ett högprofilerat sortiment av mjölk-, smör- och yoghurtprodukter som bjuder på höga och rena smaker samtidigt som allt är producerat med ansvar i en modern mejerianläggning med stor volymkapacitet.

Om Wapnö:
Wapnö Gård utanför Halmstad har gett begreppet gårdsmejeri en helt ny innebörd. Med anor från medeltiden som ett dominerande slott i södra Halland har gården från start haft stor tillgång till både mark och ekonomibyggnader. Idag är Wapnö Gård Sveriges största mjölkgård med över 1 400 kor. Gården är självförsörjande på energi och allt foder kommer från egna marker. På det egna gårdsmejeriet har man lyckats kombinera småskalig hantverkskultur och gammaldags mejeritradition med moderna krav på rationell produktion och hygien. Deras koncept ”härproducerat” har väckt stort intresse.
Sortimentet av mejeriprodukter utvecklas löpande, dock med begränsningen att all mjölk ska komma från den egna gårdens kossor. De smakmässiga kvaliteterna är höga antingen de producerar gammaldags mjölk, smör, yoghurt eller färskost. Från att endast ha distribuerat sina produkter lokalt görs nu sortimentet tillgängligt i storstadsregionerna. Allt detta gör Wapnö Gårds mejeri till unik producent av produkter där ingen behöver tveka om ursprunget.

Årets White Guide Rising Star
Med utmärkelsen Årets White Guide Rising Star vill vi uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter.

  • Lina Ahlin Olofsson, Restaurant Frantzén, Stockholm
    För att med en till synes omättlig kunskapstörst och stora, närmast kaxiga ambitioner samt imponerande kreativ talang vilja ta aktiv del i utvecklingen av den ultimata matupplevelsen.

Om Lina Ahlin Olofsson:
26-åriga Lina Ahlin Olofsson drömmer om att styra ett eget trestjärnigt kök. För att nå sitt mål har hon utbildat sig till måltidskreatör och kulinarisk kock vid Grythyttan Universitet. Färdigheterna har hon förfinat på några av Sveriges bästa restauranger: Gastrologik, Fäviken Magasinet och sedan drygt två år; Restaurant Frantzén. För sin målmedvetenhet och kunskapstörst tilldelas hon White Guides Stipendium som ger henne möjlighet att under året praktisera i köket hos förra årets mottagare av Global Gastronomy Award, Massimo Bottura, på hans trestjärniga restaurang Osteria Francescana. Lina beskriver själv sin matfilosofi som samtida med en öppenhet för världen – samtidigt som hon gärna hämtar kunskap och inspiration från den svenska mattraditionen.
”Jag tror på det enkla och naturliga där råvarorna ska tala för sig själva, jag vill följa naturen med dess växlingar och låta djur växa upp värdigt och i lugn i ro”, förklarar Lina Ahlin Olofsson.

Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning – i samarbete med Visita – Svensk Besöksnäring
Med denna utmärkelse premierar vi en stark och tydlig linje i vinnarens professionella gärning, som bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.

  • Per Bengtsson, PM & Vänner, Växjö
    För att genom en sällsynt entusiastisk enträgen gastronomisk gärning som väckt genklang över alla gränser nu ha skapat ett komplett gastrohotell likt en kulinarisk fästning i den tidigare garnisonsstaden.

Om Per Bengtsson:
Föga anade den 25-årige Per Bengtsson vilken betydelse han skulle få för Växjö som gastronomisk vallfärdsort när han startade PM & Vänner med Monica Carlsson 1992. Men efter ekonomistudier USA och kockerfarenheter från Bordeaux kände han att tiden var inne för att börja bygga sin dröm. Tack vare sin smittande entusiasm för vin, gastronomi och stora restaurangupplevelser har PM & Vänner blivit ett namn som skapar respekt i stora delar den gastronomiska världen.
Hans grundtema för kökets kreativitet har alltid varit Smålands ängar, skog och sjöar. Och devisen ”det är alltid svårare att ta bort än att lägga till” har varit en ledstjärna. Om kockarna lever upp till detta har Per Bengtsson själv haft svårare att göra detsamma. Under årens lopp har han lagt till många olika verksamheter inom ramen för varumärket PM & Vänner. Idag omfattar det bland annat PM & Vänner Hotel, PM Restaurant, PM Bistro, PM Bröd & Sovel, PM Fest & konferens samt även en takbar i det nybyggda gastrohotellet, som omfamnar restaurang och bistro.

White Guide Global Gastronomy Award 2015 – i samarbete med Electrolux
För nionde året i rad delar White Guide ut det ärofyllda priset White Guide Global Gastronomy Award. Utmärkelsen går till en internationell matkreatör eller annan gastronomisk personlighet, som fortfarande är aktiv och som blivit en förebild och inspirationskälla i den samtida gastronomin.

  • Magnus Nilsson, Fäviken Magasinet, Järpen/Åre
    För att ha utvecklat en helt enastående lokal och personlig gastronomi, som glimrar som ett norrsken högt och vida kring, där han avlockar skogar, marker och kringliggande vatten sina inneboende hemligheter, med djupaste förståelse för terroirens möjligheter och hållbarhetens utmaningar med dörren på glänt till den myllrande mikrobiologins parallella universum i en restaurangkultur som bryggar historia och framtid, konst och vetenskap – kryddat med lika delar poesi och humor.

Om Magnus Nilsson: 
Magnus Nilsson är kocken och matfilosofen som på bara fem år har skapat en av världens främsta gastronomiska destinationer: Fäviken Magasinet, nära Åre och Järpen i Jämtland. Till den gamla gården, som en gång var mejeriskola, vallfärdar idag entusiaster från alla kontinenter för att uppleva Magnus Nilssons unika ultralokala gastronomi med rötterna djupt i den jämtländska matkulturen. Hans utgångspunkt är det gamla jämtländska självhushållet, där inget gick till spillo av det enkla skälet att man inte hade råd och livhanken måste upprätthållas. Säsongen var kort och världen långt borta. Man var tvungen ta till vara allt, försöka förstå och lita på kretsloppen och vara klurig i att förlänga livslängden på alla livsmedel.
Många av dessa färdigheter och kunskaper har nu återskapats och nyskapats på Fäviken. Med hjälp av modern vetenskap arbetar nu Magnus Nilsson vidare på alla de fronter, där förfäderna var tvungna att ge upp. Idag är hans restaurang inte bara ett återskapande av det som var njutbart i dåtid, utan tar det vidare till en hållbar framtid. Fäviken Magasinet har gjort en supersnabb resa upp på listan över världens bästa restauranger, World’s 50 Best Restaurants, och hamnade 2014 på plats 19. 

Tidigare års mottagare av White Guide Global Gastronomy Award

  • 2007 Ferran Adrià, El Bulli, Roses, Spanien
  • 2008 Charlie Trotter, Charlie Trotter’s, Chicago, USA
  • 2009 Fergus Henderson, St. John, London, England
  • 2010 René Redzepi, Noma, Köpenhamn, Danmark
  • 2011 Alain Passard, l’Arpège, Paris, Frankrike
  • 2012 David Chang, Momofuku, New York, USA
  • 2013 Gastón Acurio, Astrid & Gastón och La Mar, Lima, Peru
  • 2014 Massimo Bottura, Osteria Francescana, Modena, Italien

Förra årets vinnare och pristagare, HÄR

Tillbaka

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Gin och öl från källan på Folkungagatan 136

    KROGNYTT: Gin och öl från källan på Folkungagatan 136

    KROGNYTT STHLM: Inom kort blir det möjligt att provsmaka gin och öl direkt från källan på Södermalm. I ny lokal om 240 kvadratmeter öppnar Modernist Brewery och Stockholms Bränneri tillsammans bryggeri och destilleri med tillhörande bar.

    Visionen om att skapa en mötesplats för småskalig dryck nära konsumenten ledde till en gemensam jakt efter lokal i centrala Stockholm. I höst flyttar Modernist Brewery och Stockholm Bränneri produktionen till samma adress och bjuder samtidigt in allmänheten att ta del av hantverksprocessen.

    – Vi har längtat efter det här så länge. I de nya lokalerna kommer vi äntligen att kunna ta emot våra kunder och ge dem en större inblick i vårt arbete. Förr i tiden låg det flera destillerier och bryggerier på Södermalm, och med det här projektet vill vi ta tillbaka en del av den fina hantverkstraditionen till innerstaden, säger Jonas Rundqvist från Modernist Brewery.

    I anslutning till det nya bryggeriet och destilleriet kommer det att byggas en bar med plats för 20-30 gäster där regelbundna provningar ska anordnas. Till en början erbjuds provsmakning av öl, och på sikt tillkommer även utbudet från Stockholms Bränneri, som därmed blir det första småskaliga gindestilleriet i Stockholm att erbjuda provsmakning av sina produkter.

    – Vår ambition är att skapa en riktigt bra gin med nordiska influenser och vi siktar på att ha en färdig produkt till årsskiftet. Det känns otroligt roligt att våra gäster kommer kunna följa hela processen fram till färdig produkt, och vi ser fram emot att kunna servera vår första gin på plats, säger Anna Röhsman från Stockholms Bränneri.

    Modernist Brewery och Stockholm Bränneri flyttar in på Folkungagatan 136 den 1 september. Baren slår upp portarna senare under hösten och planeras vara öppen för provningar en dag i veckan.

    modernistbrewery.com
    @stockholmsbranneri


     

  • KROGNYTT: Cirkus när Anders Vendel tar över The More Bistro

    KROGNYTT: Cirkus när Anders Vendel tar över The More Bistro

    KROGNYTT MALMÖ: Anders Vendel tar från och med september över The More Bistro, som får namnet Cirkus. Med en enklare, bredare meny ska restaurangen i Mazettis gamla chokladfabrik bli mer folklig.

    Rockaden i Malmös och Lunds krogliv fortsätter. Under de senaste veckorna har vi rapporterat att Bantorget 9 har rekryterat Daniel Lindgren från The More Bistro samt att Anders Vendel lämnar över Sture till Ambiance à Vindåkras Karim Khouani – och nu står det klart att den som ersätter Daniel Lindgren blir just Anders Vendel. Han har en diger meritlista av skånska toppkrogar bakom sig, och driver sedan 2013 även restaurangen Vendels Matrum på The More Hotel i Lund.


     

  • KROGNYTT: Krögarbyte och nysatsning på Galtström

    KROGNYTT: Krögarbyte och nysatsning på Galtström

    KROGNYTT SUNDSVALL: På Medelpads före detta järnbruk Galtströms Bruk, har café och restaurang i den historiska miljön tagits över av Tommy Forsgren och sonen Michael, som driver vidare med nysatsning på norrländsk känsla och det lokala i såväl leverantörer som smaker.

    Galtströms Bruk erbjuder även fungerande ånglok, historisk kyrka, ruiner och vandring. Galtströms café och restaurang satsar nu på norrländska smaker med ingredienser som strömming, ren och kantareller, och lokala leverantörer, såväl för smakernas skull som för miljöns och för att främja det lokala näringslivet.

    – Vi vill ta vara på och bevara känslan här ute. Vi vill behålla den familjära miljön som finns här. Det gamla hederliga finns kvar, men på ett fräscht och modernt sätt och med en norrländsk känsla, berättar Michael Forsgren för Sundsvalls Tidning.

    Galtströms café och restaurang har sommaröppet alla dagar 12-21. Läs mer HÄR.


     

  • KROGNYTT: Woodstockholm öppnar vinbar över sommaren

    KROGNYTT: Woodstockholm öppnar vinbar över sommaren

    KROGNYTT STHLM: Matbar, showroom och kiosk – Woodstockholm växer och frodas på Mosebacke Torg. Nu är det dags för nästa projekt: under sommaren förvandlas Woodstockholms showroom till en vinbar.

    Woodstockholms showroom fungerar vanligtvis som möbelbutik om dagarna och chambre separée om kvällarna. I lokalen, som ligger vägg i vägg med matbaren, erbjuds avsmakningsmenyer för privata middagssällskap om max 14 gäster. Under sommaren går nu den privata middagsverksamheten i dvala och lokalen öppnas upp för allmänheten i form av en vinbar.

    – Det är en fantastisk lokal och vi kände att vi ville fylla den med roligt innehåll även under sommarmånaderna. Om det är någon som vill boka en privat middag säger vi såklart inte nej, men i huvudsak kommer vi köra vinbar med skönt häng hela sommaren, säger sommelieren Gustav Hyllienmark.


     

  • Nytestat: Restaurang Derelict, Stockholm

    Nytestat: Restaurang Derelict, Stockholm

    NYTESTAT: Mer förföriskt än förfallet

    "Ingen som passerat Pelles Bakficka vid Norra Stationsgatan hade drömt om att öppna krog här. Tio meter från ytterdörren dundrar trafiken fram mot nybygget vid Norrtull. För kocken Erik Löth var både läget och lokalen perfekt. Hit skulle hans kroggäster bara ta sig för att de verkligen ville. Inga spontanbesök – vilket underlättas av att stället inte ens har en skylt. De invigda hittar dörren tack vare några klisterlappar på ett elskåp. Lokalen har fått en rå, industriaktig design med tegelväggar, plåt och kopparrör ..."

    Var? Norra Stationsgatan 51, Stockholm.

    Mer om Restaurang Derelict HÄR.

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • CAFÉNYTT: Ekologiskt på Svalnässtranden

    CAFÉNYTT: Ekologiskt på Svalnässtranden

    CAFÉNYTT LIDKÖPING: Mia Jonson, bonde och grönsaksodlare på Lilla Labäck, tar i år över serveringen på Svalnässtranden. I naturskön miljö på Vänerns Riviera kommer man att kunna njuta ekologisk mat och bakverk, främst baserade på utbud från den egna gården.

    Mia Jonson och hennes man Janne odlar grönsaker som vanligtvis leveras till exklusiva restauranger – några av kunderna är Volt, Fotografiska och Fäviken Magasinet. Men nu kommer man att kunna njuta dem även på Svalnässtranden.

    – Jag ser mig själv först och främst som bonde, och det är fantastiskt att arbeta med restauranger som värdesätter grönsaker på samma sätt som jag själv gör. I år har vi till exempel leverat glasrabarber till Björn Frantzén. Men det händer också att vi får grönsaker över – nu ser jag den perfekta möjligheten att kunna ta till vara på allt och få servera riktigt bra ekologisk mat i egen regi. Även mat “to go” ska vara riktigt bra, säger Mia Jonson.

    Svalnässtranden har hittills bara haft en enklare kioskverksamhet, nu ska den i lagom tempo utvecklas mot café. För att kunna servera mat av rätt kvalitet har ett kök skapats på Lilla Labäcks gård, där mat bereds och kakor och bullar bakas. Så småningom är ambitionen att även ha fullständiga rättigheter.

    Läs mer HÄR.


     

  • KROGNYTT: Brasserie Lipp bjuder alla barn på ostron

    KROGNYTT: Brasserie Lipp bjuder alla barn på ostron

    KROGNYTT GBG: Med en ny kampanj vill Brasserie Lipp på Avenyn lyfta fram ostron som ett hållbart, hälsosamt och festligt livsmedel – för alla generationer. I sommar får alla yngre gäster testa ostron helt gratis.

    I dagarna lanserade Brasserie Lipp Youtube-filmen The Greatest Oyster Challenge in the History of Mankind, där en testpanel bestående av barn mellan 3 och 9 år får testa ostron för första gången. I filmen får barnen smaka både råa ostron och ”oyster nuggets” – efter recept speciellt framtaget av Ola Andersson, kökschef på Brasserie Lipp.

    – Vi vet att ostron gör mindre avtryck på klimatet än köttbullar. Många tänker kanske att det bara kan ätas rått, men det är ett livsmedel med stora möjligheter om man släpper loss fantasin, berättar Ola Andersson.

    Samtidigt meddelar restaurangen att de bjuder alla barn, vars föräldrar också beställer in delikatesser på gratis ostron under hela sommaren. Jens Odén, delägare på Brasserie Lipp summerar kampanjen:

    – För oss kombinerar den flera saker. Vi vill sporra föräldrar att utmana sin veckomatsedel och visa på möjligheterna i ett livsmedel som har oerhört många fördelar ur både hälso- och klimatsynpunkt, och vi vill fostra en ny generation ostronälskare!

    Se barnen testa ostron för första gången HÄR.

    brasserielipp.se


     

  • KROGNYTT: Sture får Ambiance

    KROGNYTT: Sture får Ambiance

    KROGNYTT MALMÖ: I helgen serveras sista middagen på Sture – men inte för gott. När Anders Vendel tackar för sig tar istället tar en av Malmös mest hyllade krögare över: Karim Khouani, från Ambiance à Vindåkra. Namnet på den nya krogen blir Ambiance at Sture.

    Inflytten på Adelgatan innebär att Karim Khouani överger de tidigare planerna på en vinbar på Davidshall för att fokusera på de båda Ambiance-krogarna. Ambitionerna är höga: Ambiance at Sture ska bli ännu bättre än Ambiance à Vindåkra, som redan har en Michelinstjärna. För Sydsvenskan berättar han också att lokalen kommer att behållas i stort sett orörd, med den klassiska träinredningen som får tankarna att gå till arvet som en av Malmös bättre restauranger, både som Sture och innan dess Sturehof.

    Den sista middagen blir inte vilken som helst: Efter tio års verksamhet i lokalerna har Anders Vendel på lördagen den 18 juni bjudit in Stures alla köksmästare genom tiderna för att laga en alldeles speciell meny under rubriken “The last waltz”. Kockarna inkluderar Alexander Sjögren, nybliven bronsmedaljör i Bocuse d’Or Europe som tävlar om världsmästartiteln nästa år. De lyckliga som får ta del av måltiden är främst Stures alla stammisar.

    Efter den sista middagen blir det uppehåll ett tag innan restaurangen öppnar i Khouanis regi runt den 1 september. Man kommer då att hålla öppet för både lunch och middag.


     

  • KROGNYTT: Ny restaurang på klassisk nattklubbsadress

    KROGNYTT: Ny restaurang på klassisk nattklubbsadress

    KROGNYTT STHLM: Krögarkvartetten bakom nattklubben Collage Stockholm utvecklar verksamheten med nytt restaurangkoncept.  I höst öppnar nya Restaurang Bardot på Ingemar Bergmans gata.

    I sommar genomgår nedervåningen på nattklubben Collage en totalförvandling och byggs om till fullfjädrad restaurang. På nya Restaurang Bardot kommer det erbjudas en à la carte meny med sydeuropeiska influenser och ansvarig i köket blir kocken Frans Schubert, tidigare köksmästare på Le Rouge i Gamla Stan. Restaurangchef blir Helena Ung, tidigare Riche samt Teatergrillen och barchef blir Simon Swedin, senast från Noppes.

    – På Restaurang Bardot kommer vi ta ett ta ett tydligt steg bort från den rådande bistrotrenden. Vi kommer erbjuda en varm och ombonad middagsupplevelse i en miljö med lyxig vardagsrumskänsla, långt ifrån vitt kakel och marmor, säger Frans Schubert.

    Till en början kommer restaurangen vara öppen för middag men i framtiden planeras även frukost- och lunchservering.

    – En typisk gäst kommer nog vara i åldern trettio plus med tanke på klientelet som verkar i närområdet, men det kommer vara en restaurang tillgänglig för alla och det ska vara mysigt att hänga här hela dagen, säger Frans Schubert.

    Restaurang Bardot kommer erbjuda 80 sittplatser, en bar med 20 sittplatser samt en året-runt-öppen uteservering. Öppning sker i början av september på Ingmar Bergmans gata 2.


     

  • KROGNYTT: Massimo Bottura överst på World’s 50 Best-listan

    KROGNYTT: Massimo Bottura överst på World’s 50 Best-listan

    KROGNYTT: Massimo Bottura och hans Osteria Francescana i italienska Modena hamnade överst på listan när World’s 50 Best Restaurants tillkännagavs i går. Noma, som tagit hem titeln flera år i rad, hamnade på plats 5.

    Det var mestadels europeiskt bland de översta tio restaurangerna, men även USA, Peru och Japan tog hem topplaceringar. Vad gäller Norden återfinns ytterligare tre restauranger bland de översta 50: danska Geranium och Relæ samt Fäviken Magasinet. Frantzén, som annars med stor sannolikhet hade varit med på listan, är det inte i år, på grund av att man stänger och återöppnar 2017, som White Guide tidigare berättat om. Daniel Berlin hamnar på plats 93 (listans namn till trots tillkännages faktiskt 100 placeringar). Högsta nykomling blev The Clove Club i London, som nyligen gästspelade hos Oaxen Krog, på nummer 26.


     

White Guide Presentkort ekologiskakryddor.se