Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

2015 års priser och utnämningar

2015 års priser och utnämningar
9 mar 2015

WHITE GUIDE: White Guide hyllar de restauranger, företag och personer som presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga under året. Med våra upplevelsepriser vill vi också hylla alla trogna restauranggäster vilka är White Guides egentliga uppdragsgivare. Utan gäster vore alla ansträngningar i kök, vinkällare och matsalar förgäves. Och vår guide utan mening.

Årets Bästa Restaurang
Årets Bästa Restaurang ger en helgjuten restaurangupplevelse i världsklass och en bländande matupplevelse i internationell mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör matbedömningen. Med utmärkelsen Årets Bästa Restaurang premierar White Guide höjdpunkten i svensk gastronomi och restaurangkultur just nu.

  • Fäviken Magasinet, Järpen.
    För att ha skapat en fullfjädrad gastronomisk tidsmaskin, som inte bara tar oss tillbaka till det bästa av där och då, över det mest njutbara här och nu till det som håller också i ett utmanande framöver – och för att med sällsamt snille lyckas slå en brygga mellan dåtid, nutid och framtid i en förtrollande paketering i yppersta världsklass. 

Årets Matupplevelse
Årets Matupplevelse är tillsammans med Årets Bästa Restaurang White Guides förnämsta utmärkelse. Den ges till en restaurang som presterar en annorlunda, fantastisk matupplevelse i mästarklass och allt sammanvägt en strålande restaurangupplevelse. Med utmärkelsen Årets Matupplevelse premierar White Guide en frontlinje i svensk gastronomi just nu.

  • Gastrologik, Stockholm.
    För att med alla sinnen på rätt våglängd navigera genom producenternas ymniga råvaruvärldar i kompromisslös jakt på det allra bästa från mark, skog och vatten – och i en lika känslig som radikal matlagning förvandla håvorna till en storslagen fest för öga och gom med smaker och aromer i perfekt pitch.

Årets Stjärnskott – i samarbete med Martin & Servera
Med utmärkelsen Årets stjärnskott premieras nykomlingar på stjärnhimlen, men allt annat än supernovor med kort brinntid. De stjärnskott som premieras bjuder redan från start på säker och avancerad matlagning i kombination med hög nivå på helhetsupplevelsen.

  • Koka, Göteborg.
    För att med stort gastronomiskt självförtroende ha skapat en informell krog där gästerna bjuds på stora smakmässiga upplevelser i mötet mellan mat och vin tillsammans med en chosefri service i en härlig atmosfär, som ger en ny definition åt begreppet hjärtligt.

Årets Serviceupplevelse – i samarbete med American Express 
Med utmärkelsen Årets Serviceupplevelse premieras en restaurang som bidragit till att föra restaurangkulturen framåt. Omhändertagandet av gästen, kunskap om mat och dryck, matsalsarbetets upplägg och servicearbetets genomförande liksom rätt tonträff i tilltal, från bordsbokning till avtackning, är alla viktiga moment i en stor serviceupplevelse.

  • Fäviken Magasinet, Järpen.
    För att successivt snickra på en fullödig serviceupplevelse som har samma äkthet och egenart som husets gastronomi med stora inslag av spektakulär och nyskapande underhållning samtidigt som alla detaljer i det klassiska serviceupplägget ägnas största möjliga omsorg.

Årets Vinupplevelse – i samarbete med OenoforosMed utmärkelsen Årets Vinupplevelse premieras en restaurang som under året utmärkt sig genom ett ambitiöst arbete med vin där urval, hantering, mat- och vinmatchning samt förmågan att förmedla kunskap alla är viktiga delar.

  • Operakällaren, Stockholm.
    För att ha utvecklat sitt klassiska vinarbete till en elegant, kunnig och väldigt underhållande föreställning i samklang med tiden, där gamla vördnadsvärda rashästar från ett av Sveriges finaste vinstall utmanas av yngre vilda förmågor som tämjs i magnifika matmatchningar.

Årets Ölupplevelse – i samarbete med Galatea
Med utmärkelsen Årets Ölupplevelse vill vi premiera en restaurang där ett seriöst arbete med öl och ett intressant urval visar att ölets hela smakregister kan motsvara vinets förmåga att lyfta fram maten.

  • Thörnströms Kök, Göteborg.
    För att med osviklig passion ha introducerat och vidareutvecklat en hantverksinspirerad öllista samt utvecklat gästernas förståelse och entusiasm för öl som dryck till modern gastronomi.

Årets Kaffeupplevelse – i samarbete med Lavazza
Med utmärkelsen Årets Kaffeupplevelse vill vi premiera en restaurang som bjuder på en kaffeupplevelse utöver det vanliga, där både stunden och njutningen blir en omistlig del i avslutningen av en god middag.

  • Upper House Dining, Gothia Towers, Göteborg.
    För att ha skapat en njutningsfylld kaffestund där kaffets kvalitet och presentation tillsammans med exceptionellt underhållande kaffegodis blir en integrerad del av hela den gastronomiska upplevelsen.

Årets Merroir Award – i samarbete med Norges Sjømatråd
Med utmärkelsen premieras en restaurang, där råvaror från marina miljöer och matlagning med marint tema excellerat under året. Syftet är att främja hållbart nyttjande av fisk, skaldjur och grön sjömat och lyfta fram de smakegenskaper som är förknippade med identifierade ursprung.

  • Hoze, Göteborg.
    För att våga bryta många invanda tabun om hur sjömat ska sourcas, hanteras, beredas och presenteras för att smaker, aromer och konsistenser ska komma maximalt till sin rätt - allt paketerat i ett kunnigt och inspirerande dialogformat.

Årets Hållbara Gastronomi – i samarbete med KRAV
Med utmärkelsen Årets Hållbara Gastronomi premieras en restaurang som förenar en stor måltidsupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i den egna verksamheten och bakomliggande led. För dem är ekologi en viktig grund för en hållbar utveckling inom restaurangbranschen – och i förlängningen för oss alla.

  • Lilla Bjers Gårdskrog, Visby.
    För att ha tagit närodlat och ekologiskt till nya höjder där råvarans smakkvalitet i än högre grad matchar nivån på det kreativa och gastronomiska handlaget.

Årets Värt en Resa – i samarbete med Sverigeflyg och Malmö Aviation
Med utmärkelsen Årets Värt en Resa premieras en restaurang där arbetet i gastronomins tjänst och nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. Såväl den lilla krogen på landsbygden som de lyxigare säsongs- och storstadsrestaurangerna kan vara resan värd.

  • Ambiance Restaurant, Tygelsjö/Malmö.
    För att med fransk esprit och intuition subtile locka gäster från när och fjärran till en unik gastronomisk oas i en skånsk by med hela Öresundsförbindelsen runt hörnan.

Årets Hjärtekrog
Med utmärkelsen Årets Hjärtekrog vill vi hedra en krog där det är särskilt gott att vara. Givetvis handlar det om mat och dryck, men det kan också vara stämningen, miljön eller bara något som ”sitter i väggarna” – något genuint och sympatiskt som får oss att må extra bra och som lockar till ständiga återbesök.

  • Jazzköket, Östersund.
    För att skapat ett svängigt vardagsrum för jämtar och tillresta som vill uppleva en krog där trivseln är lika hög som nivån på gastronomin och ansvaret för djur och natur.

Årets Smakutvecklare i livsmedelsbranschen – i samarbete med Livsmedelsföretagen
Med utmärkelsen Årets Smakutvecklare premieras en livsmedelsproducent som presterat en viktig innovation när det gäller smak och upplevd kvalitet och därmed bidragit till gastronomins utveckling och spridning – antingen under året som gått eller under längre tid, utan att det uppmärksammats efter förtjänst.

  • Wapnö Gård, Halmstad.
    För att ha slagit en brygga mellan det bästa av lokal självförsörjning och riksvid potential och ha gett "gårdsmejeri" en ny innebörd, genom att med gammaldags mejeritradition som bas ha utvecklat ett högprofilerat sortiment av mjölk-, smör- och yoghurtprodukter som bjuder på höga och rena smaker samtidigt som allt är producerat med ansvar i en modern mejerianläggning med stor volymkapacitet.

Om Wapnö:
Wapnö Gård utanför Halmstad har gett begreppet gårdsmejeri en helt ny innebörd. Med anor från medeltiden som ett dominerande slott i södra Halland har gården från start haft stor tillgång till både mark och ekonomibyggnader. Idag är Wapnö Gård Sveriges största mjölkgård med över 1 400 kor. Gården är självförsörjande på energi och allt foder kommer från egna marker. På det egna gårdsmejeriet har man lyckats kombinera småskalig hantverkskultur och gammaldags mejeritradition med moderna krav på rationell produktion och hygien. Deras koncept ”härproducerat” har väckt stort intresse.
Sortimentet av mejeriprodukter utvecklas löpande, dock med begränsningen att all mjölk ska komma från den egna gårdens kossor. De smakmässiga kvaliteterna är höga antingen de producerar gammaldags mjölk, smör, yoghurt eller färskost. Från att endast ha distribuerat sina produkter lokalt görs nu sortimentet tillgängligt i storstadsregionerna. Allt detta gör Wapnö Gårds mejeri till unik producent av produkter där ingen behöver tveka om ursprunget.

Årets White Guide Rising Star
Med utmärkelsen Årets White Guide Rising Star vill vi uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter.

  • Lina Ahlin Olofsson, Restaurant Frantzén, Stockholm
    För att med en till synes omättlig kunskapstörst och stora, närmast kaxiga ambitioner samt imponerande kreativ talang vilja ta aktiv del i utvecklingen av den ultimata matupplevelsen.

Om Lina Ahlin Olofsson:
26-åriga Lina Ahlin Olofsson drömmer om att styra ett eget trestjärnigt kök. För att nå sitt mål har hon utbildat sig till måltidskreatör och kulinarisk kock vid Grythyttan Universitet. Färdigheterna har hon förfinat på några av Sveriges bästa restauranger: Gastrologik, Fäviken Magasinet och sedan drygt två år; Restaurant Frantzén. För sin målmedvetenhet och kunskapstörst tilldelas hon White Guides Stipendium som ger henne möjlighet att under året praktisera i köket hos förra årets mottagare av Global Gastronomy Award, Massimo Bottura, på hans trestjärniga restaurang Osteria Francescana. Lina beskriver själv sin matfilosofi som samtida med en öppenhet för världen – samtidigt som hon gärna hämtar kunskap och inspiration från den svenska mattraditionen.
”Jag tror på det enkla och naturliga där råvarorna ska tala för sig själva, jag vill följa naturen med dess växlingar och låta djur växa upp värdigt och i lugn i ro”, förklarar Lina Ahlin Olofsson.

Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning – i samarbete med Visita – Svensk Besöksnäring
Med denna utmärkelse premierar vi en stark och tydlig linje i vinnarens professionella gärning, som bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.

  • Per Bengtsson, PM & Vänner, Växjö
    För att genom en sällsynt entusiastisk enträgen gastronomisk gärning som väckt genklang över alla gränser nu ha skapat ett komplett gastrohotell likt en kulinarisk fästning i den tidigare garnisonsstaden.

Om Per Bengtsson:
Föga anade den 25-årige Per Bengtsson vilken betydelse han skulle få för Växjö som gastronomisk vallfärdsort när han startade PM & Vänner med Monica Carlsson 1992. Men efter ekonomistudier USA och kockerfarenheter från Bordeaux kände han att tiden var inne för att börja bygga sin dröm. Tack vare sin smittande entusiasm för vin, gastronomi och stora restaurangupplevelser har PM & Vänner blivit ett namn som skapar respekt i stora delar den gastronomiska världen.
Hans grundtema för kökets kreativitet har alltid varit Smålands ängar, skog och sjöar. Och devisen ”det är alltid svårare att ta bort än att lägga till” har varit en ledstjärna. Om kockarna lever upp till detta har Per Bengtsson själv haft svårare att göra detsamma. Under årens lopp har han lagt till många olika verksamheter inom ramen för varumärket PM & Vänner. Idag omfattar det bland annat PM & Vänner Hotel, PM Restaurant, PM Bistro, PM Bröd & Sovel, PM Fest & konferens samt även en takbar i det nybyggda gastrohotellet, som omfamnar restaurang och bistro.

White Guide Global Gastronomy Award 2015 – i samarbete med Electrolux
För nionde året i rad delar White Guide ut det ärofyllda priset White Guide Global Gastronomy Award. Utmärkelsen går till en internationell matkreatör eller annan gastronomisk personlighet, som fortfarande är aktiv och som blivit en förebild och inspirationskälla i den samtida gastronomin.

  • Magnus Nilsson, Fäviken Magasinet, Järpen/Åre
    För att ha utvecklat en helt enastående lokal och personlig gastronomi, som glimrar som ett norrsken högt och vida kring, där han avlockar skogar, marker och kringliggande vatten sina inneboende hemligheter, med djupaste förståelse för terroirens möjligheter och hållbarhetens utmaningar med dörren på glänt till den myllrande mikrobiologins parallella universum i en restaurangkultur som bryggar historia och framtid, konst och vetenskap – kryddat med lika delar poesi och humor.

Om Magnus Nilsson: 
Magnus Nilsson är kocken och matfilosofen som på bara fem år har skapat en av världens främsta gastronomiska destinationer: Fäviken Magasinet, nära Åre och Järpen i Jämtland. Till den gamla gården, som en gång var mejeriskola, vallfärdar idag entusiaster från alla kontinenter för att uppleva Magnus Nilssons unika ultralokala gastronomi med rötterna djupt i den jämtländska matkulturen. Hans utgångspunkt är det gamla jämtländska självhushållet, där inget gick till spillo av det enkla skälet att man inte hade råd och livhanken måste upprätthållas. Säsongen var kort och världen långt borta. Man var tvungen ta till vara allt, försöka förstå och lita på kretsloppen och vara klurig i att förlänga livslängden på alla livsmedel.
Många av dessa färdigheter och kunskaper har nu återskapats och nyskapats på Fäviken. Med hjälp av modern vetenskap arbetar nu Magnus Nilsson vidare på alla de fronter, där förfäderna var tvungna att ge upp. Idag är hans restaurang inte bara ett återskapande av det som var njutbart i dåtid, utan tar det vidare till en hållbar framtid. Fäviken Magasinet har gjort en supersnabb resa upp på listan över världens bästa restauranger, World’s 50 Best Restaurants, och hamnade 2014 på plats 19. 

Tidigare års mottagare av White Guide Global Gastronomy Award

  • 2007 Ferran Adrià, El Bulli, Roses, Spanien
  • 2008 Charlie Trotter, Charlie Trotter’s, Chicago, USA
  • 2009 Fergus Henderson, St. John, London, England
  • 2010 René Redzepi, Noma, Köpenhamn, Danmark
  • 2011 Alain Passard, l’Arpège, Paris, Frankrike
  • 2012 David Chang, Momofuku, New York, USA
  • 2013 Gastón Acurio, Astrid & Gastón och La Mar, Lima, Peru
  • 2014 Massimo Bottura, Osteria Francescana, Modena, Italien

Förra årets vinnare och pristagare, HÄR

Tillbaka

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Katja Palmdahl flyttar in i Botaniska Trädgården

    KROGNYTT: Katja Palmdahl flyttar in i Botaniska Trädgården

    KROGNYTT GBG: Lördagen den 28 maj öppnar Katja och Patrick Palmdahl restaurang AnyDay i Botaniska Trädgården. Det blir fullt fart redan från start för att förse Botaniska Trädgårdens 600.000 årliga gäster med mat, dryck och fika.

    – Vi hinner nog inte stanna upp förrän till hösten, på grund av Botaniskas höga besökstryck. Då får vi hinna fira öppningen, och gå in i en lite lugnare höst- och vinterfas med kortare öppettider, lunch och mysig vinterfika, säger Katja Palmdahl.

    Serveringen i Botaniska Trädgården har varit stängd under en längre tid på grund av renovering, och nu när paret Palmdahl tar över är det med höga ambitioner. Målet på sikt är att bli KRAV-certifierade och att servera det godaste från regionen, i samarbete med Smaka på Västsverige. Till nästa sommar hoppas man kunna utnyttja läget mitt i parken med odling på egna lotter i anslutning till restaurangen.

    – Menyn är fokuserad på grönt, med protein som tillbehör. Vad vi än gör så blir det mycket grönsaker och frukt, med riktigt trädgårdskänsla, och utbud efter säsong, säger Katja Palmdahl.

    Katja och Patrick Palmdahl driver även Lilla Spinneriet i Lindome utanför Göteborg, och Katja Palmdahl har jobbat på en rad välkända Göteborgskrogar samt gett ut flera kokböcker. Namnet är väl valt – under sommarsäsongen kommer AnyDay att ha öppet 10-21 alla dagar, och den enda dagen på året restaurangen inte har öppet alls är julafton.


     

  • KROGNYTT: Svenska Brasserier övergår till biogas

    KROGNYTT: Svenska Brasserier övergår till biogas

    KROGNYTT STHLM: Svenska Brasseriers restauranger, där bland annat Sturehof och Riche ingår, går över till att laga mat på förnyelsebar energi. Krogarna har tecknat ett avtal med Stockholm Gas som kommer att leverera 100 procent biogas.

    Stockholmskrogarna Sturehof, Riche, Teatergrillen, Taverna Brillo och Luzette tar steget och börjar tillaga maten med 100 procent grön gas. Ekologiskt och närodlat har under en tid varit en tydlig samhällstrend. Nu vävs råvaran och djurhållningen ihop med personalpolitik och energifrågor. 

    Biogasen tar just nu en huvudroll hos de medvetna restaurangerna, vilket även uppmärksammas av White Guide med en ny märkning*.

    – Det känns självklart att våra restauranger nu övergår till att tillaga mat av förnybar energi. Att utveckla hållbarheten är en fråga som jag drivit länge vilket gör det extra spännande då vi med biogasen tar ett större ansvar för miljön, säger Pg Nilsson, Svenska Brasseriers grundare och huvudägare.


     

  • KROGNYTT: Sommarpremiär för EAT BAO

    KROGNYTT: Sommarpremiär för EAT BAO

    KROGNYTT STHLM: Imorgon den 25 maj är det premiär för EATs sommarrestaurang EAT BAO, belägen på “hemlig” terrass i MOOD Stockholm. På menyn står Gua Bao, taiwanesisk streetfoodklassiker – och party, med DJ-spelningar varje kväll.

    – Efterfrågan har varit stor och när vi nu öppnar upp igen är det med ny spännande meny, nytt kök och förlängda öppettider. Min egen favorit är vår nya Vegan Bao - tofu panerad med kimchirostade sesamfrön, säger Henrik Norström, kreativ ledare på Restaurang EAT.

    Henrik Norström & co driver även Lux Dag för Dag på Lilla Essingen och Restaurang B.A.R. på Blasieholmen. EAT serverar smaker från Kinas alla regioner och med EAT BAO vill man gärna locka de som är på jakt efter både god mat och och partystämning. Man håller öppet onsdag–fredag mellan 16 och 23 hela sommaren in i september och står även rustade inför mer typiskt svenskt sommarväder – med utfällbart tak och värmare.

    Läs mer HÄR


     

  • KROGNYTT: Babette + Teatern = Galinas

    KROGNYTT: Babette + Teatern = Galinas

    KROGNYTT STHLM: Igår fick Teatern i Ringens Köpcentrum sitt senaste tillskott – en pizzeria. Den heter Galinas och bakom står delar av gänget från Babette på Roslagsgatan.

    På Babette, som ligger i en gammal pizzeria, serveras det betydligt mer än bara pizzor, men de har ändå blivit en publikfavorit. Nu kan man alltså få mer av dem på Galinas, som på den nuvarande menyn har åtta olika pizzor samt bland annat ett urval av charkuterier, oliver och ostar. Mellan 11-14 kan man få pizza a libretto, vilket i Neapel brukar betyda en mindre del av pizzan som viks för att kunna ätas på språng – en pizzaslice, alltså. På menyn finns alltifrån klassisk pizza med tomatsås, mozzarella och oregano till en variant med gorgonzola, hasselnöt och svartkål. Öppettiderna är samma som för resten av Teatern.

    galinaspizza.se
     


     

  • Nytestat: Restaurang Galleriet, Görvälns Slott

    Nytestat: Restaurang Galleriet, Görvälns Slott

    NYTESTAT: Utflykt med extra allt

    "Det är med viss ansträngning vi når toppen. Grusgången och trapporna dit upp är osedvanligt branta. Men det är uppenbart varför Elsa Elisabeth Brahe 1659 var sugen på att bygga just här, utsikten över Görvälnsviken är hänförande. Och så château det är, ur den öppna försommardörren letar sig softa hits, en hotellanställd vattnar makligt olivträden i kvällssolen och vi ångrar att vi inte kom tidigare och hann ta en aperitif.

    ”Hur är läget?” Den tatuerade ynglingen möter på tröskeln till den lilla matsalen..."

    Var? Görvälns Slott, Järfälla.

    Mer om Galleriet HÄR

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • KROGNYTT: Hantverket i centrum på nya Antibarbarus

    KROGNYTT: Hantverket i centrum på nya Antibarbarus

    KROGNYTT GBG: Den 28 maj öppnar restaurang Antibarbarus i Kvillebäcken i Göteborg. Krögarna Kristian Hedborg och Jonathan Skatz hämtar inspiration från streetfood världen över och fokuserar på hantverk, hållbarhet – och kaffedrinkar.

    Några få meter från Antibarbarus ligger prisade kaffebaren Alkemisten, som även den drivs av Kristian Hedborg, men då tillsammans med systern Mikaela Hedborg. Hon är bartender i grunden och ansvarar för kaffedrinkarna på Antibarbarus. Ribban är högt satt för både mat och kaffe – helst till att delta i kaffedrinks-VM som första svenska representant.

    – Antibarbarus är också en skrift av August Strindberg som berör alkemi, så vi spinner vidare på det temat och restaurangen ska ha samma stil som caféet. Hållbarhetstänket är viktigt för oss, och att ha en relation med våra leverantörer. Det blir streetfoodinspirerat men inte hamburgare direkt utan lite roligare saker – kanske ramen, kinesiska steamed buns och så vidare. Menyn kommer att ändras ofta för att ha en levande restaurang, säger Kristian Hedborg.


     

  • KROGNYTT: Ulriksdals Wärdshus köps av Svenska Brasserier

    KROGNYTT: Ulriksdals Wärdshus köps av Svenska Brasserier

    KROGNYTT STHLM: Anrika Ulriksdals Wärdshus övergår från och med den 1 september i Svenska Brasseriers ägo. Det blir ett annorlunda men välkommet tillskott i krogkoncernens utbud.

    – Ulriksdals Wärdshus är en fin och välskött restaurang i en fantastisk miljö. Det är med stolthet vi tar över ansvaret för verksamheten och, precis som vi har gjort med Sturehof och Riche, varsamt fortsätter att förädla en traditionsrik verksamhet. Med en 148-årig historia blir Ulriksdals Wärdshus vår äldsta restaurang, säger Niklas Nordin, vd för Svenska Brasserier.

    Förutom Sturehof och Riche ingår även Stockholms Matmarknad, Teatergrillen, Taverna Brillo, Brillobox och Luzette i Stockholm i krogkoncernens utbud. Man har också en helt ny krog på gång – nästa år är det premiär för Tommy Myllymäkis Kvarnbacken, som White Guide tidigare rapporterat.

    Med förvärvet av Ulriksdals Wärdshus kompletterar Svenska Brasserier sitt erbjudande med konferensverksamhet, bröllop, julbord och får större möjligheter att ta emot stora sällskap samt anordna catering. I köpet av Ulriksdals Wärdshus ingår även 1.5 hektar arrendemark framför värdshuset ner mot Edsviken.

    ulriksdalswardshus.se


     

  • KROGNYTT: Brons till Sverige i Bocuse D’Or Europe

    KROGNYTT: Brons till Sverige i Bocuse D’Or Europe

    KROGNYTT SVERIGE: Ikväll avgjordes Bocuse D’Or Europe 2016, kock-EM, i Budapest. Det blev ett svenskt brons till Alexander Sjögren och Sverige är nu kvalificerade till kock-VM 2017 med råge. Guld respektive silver gick till värdnationen Ungern och Norge.

    I Bocuse d’Or Europe tävlar tjugo kockar mot varandra i två dagar. De främsta elva tar sig vidare till VM-finalen i Lyon i januari 2017. Varje team består av en kock, en commis (köksassistent), en coach och en president. För Sveriges del bestod teamet förutom Alexander Sjögren av Hampus Risberg, commis, Jonas Lundgren, coach och Henrik Norström, president. Under tävlingen har kock och commis har fem timmar och 35 minuter på sig att tillaga en fisk- och en kötträtt från grunden och servera det till juryn.

    Alexander Sjögren har haft en lång och intensiv uppladdning inför tävlingen, som White Guide tidigare rapporterat om. Och det lönade sig alltså med en pallplats. I år var det odlad stör respektive kronhjortskalv som tillagades. Alexander Sjögrens kronhjort, som presenterades på silvertallrik, hade arrangerats med bland annat speglar för att likna en svensk skog med vatten och grönska. Hampus Risberg vann också pris som tävlingens bäste commis. Det gick också bra för resten av Norden – förutom tidigare nämnda Norge på en andraplats så kvalificerade sig även Island, Finland och Danmark till VM 2017.

    Läs mer HÄR.


     

  • KROGNYTT: Restaurang Frantzén stänger – och öppnar på ny adress

    KROGNYTT: Restaurang Frantzén stänger – och öppnar på ny adress

    KROGNYTT STHLM: Den 9 juli serverar kocken och krögaren Björn Frantzén sista menyn på Restaurang Frantzén i Gamla Stan. I början av 2017 återuppstår restaurangen i helt ny skepnad.

    Efter åtta år på Lilla Nygatan i Gamla Stan flyttar Restaurang Frantzén till större lokaler. Nysatsningen innebär inte bara ny adress i Stockholm utan även en totalförändring av helhetsupplevelsen. 

    – Det tog oss flera tusen rätter att komma dit vi är idag. Men vårt nära decennium i lokalen på Lilla Nygatan var en uppvärmning. Det är nu dags för nästa stora steg, att få skapa den totalupplevelse som vi alltid har drömt om, säger Björn Frantzén.

    Nya Restaurang Frantzén beräknas öppna i februari 2017, belägen i ett townhouse i flera våningar som ägs av Antonia Ax:son Johnsons bolag Axfast, och kommer drivas av Björn Frantzén samt den nuvarande köksmästaren Marcus Jernmark. Trots att den nya restaurangen blir hela 500 kvadratmeter stor väljer man att behålla antal sittplatser och satsar även fortsättningsvis på en intim middagsupplevelse för totalt 22 gäster.


     

  • KROGNYTT: Premiär för nya Scandic Haymarket

    KROGNYTT: Premiär för nya Scandic Haymarket

    KROGNYTT STHLM: Idag den 10 maj slår Scandic Haymarket upp dörrarna. Hotellet blir Scandickedjans första signatursatsning men också en av de största någonsin på mat och dryck.

    Hotellet ligger i gamla PUB-huset på – förstås – Hötorget. Man har hämtat inspiration från både dåtid och nutid, med inredning som för tankarna till 1920-talet, ett årtionde man vill ha med sig “dekadensen” ifrån. Man har såväl bevarat som återskapat inredning, och presenterar inte mindre än tre olika restauranger under samma tak: Paul’s, ett amerikanskt brasseri med egen dessertmästare, klassisk atmosfär och “sensuell” mat som är både europeisk och amerikansk; Americain, en cocktailbar influerad av filmen Casablanca och med karibiska inslag, där maten hämtas från Paul’s, och så Gretas, ett hela-dagen-café där dagen börjar med en kaffe och avslutas med champgan eoch ostron. Paul’s är förstås döpt efter PUBs grundare Paul U. Bergström, och Gretas efter varuhusets genom åren mest kända expedit: Greta Garbo, som fick arbete på hattavdelningen 1920.

    Läs mer HÄR.


     

White Guide Presentkort ekologiskakryddor.se