Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

2016 års priser och utnämningar

2016 års priser och utnämningar
4 mar 2016

WHITE GUIDE: White Guide hyllar de restauranger, företag och personer som presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga under året. Med våra upplevelsepriser vill vi också hylla alla trogna restauranggäster vilka är White Guides egentliga uppdragsgivare. Utan gäster vore alla ansträngningar i kök, vinkällare och matsalar förgäves. Och vår guide utan mening.

Årets Bästa Restaurang – Restaurangkultur
Årets vinnare i bedömningsgrenen Restaurangkultur ger en hel­gjuten restaurangupplevelse i absolut världsklass och en bländande matupplevelse i Internationell Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör matpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk restaurangkultur just nu.

  • Fäviken Magasinet, Järpen/Åre.
    För att ha skapat en av världens främsta gastro-destinationer och ha omvandlat fjällvärldens knapphet till en outtömligt rik källa för återuppväckt och nyskapad lokal gastronomi, som levereras med en service och en ambiance som till fullo stöttar husets unika personlighet och skapar en helgjuten restaurangkultur i yppersta världsklass.

Årets Bästa Mästarklass – Gastronomi 
Årets vinnare i bedömningskategorin Gastronomi ger en bländande matupplevelse i absolut världsklass och en restaurangupplevelse i Internationell Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin matpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör totalpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk gastronomi just nu.

  • Esperanto, Stockholm.
    För att ha vidareutvecklat Nordens mest finstämt sensuella gastronomi till osannolika höjder, ett eget smakrike som respektfullt bryggar öst och väst och oupphörligt utforskar de finare nyanserna i smaker, aromer och texturer i en oslagbar rytmisk helhet och visuell elegans.

Årets Stjärnskott – i samarbete med Martin & Servera
Med utmärkelsen Årets Stjärnskott premieras nykomlingar på stjärnhimlen, men allt annat än supernovor med kort brinntid. De stjärnskott som premieras bjuder redan från start på säker och avancerad matlagning i kombination med hög nivå på helhetsupplevelsen.

  • Imouto, Stockholm.
    För att utifrån en gammal hantverkstradition ha skapat en ny kulinarisk scen med en unik föreställning, där råvarukult och subtila smaker drivs till sin yttersta spets inför hänförda gäster.

Årets Banbrytare
Årets Banbrytare är en utmärkelse som hyllar förnyelse. Den ges till en restaurang som tagit ett radikalt grepp inom det gastronomiska eller innoverat restaurangkulturen, vilket resulterat i en annorlunda och njutbar restaurangupplevelse med fortsatt potential. Med utmärkelsen Årets Banbrytare premierar White Guide en intressant utvecklingslinje i svensk restaurangvärld just nu.

  • Omakase Köttslöjd, Stockholm.
    För att med humor och självdistans ha skapat ett lika oväntat som underhållande stickspår i Sveriges pågående kärleks­affär med Japan, där kött och charkuterier från egna charken i Hälsingland skickligt tolkas efter japanska förebilder.

Årets Serviceupplevelse – i samarbete med Lavazza
Med utmärkelsen Årets Serviceupplevelse premieras en restaurang som bidragit till att berika och utveckla servicekulturen. Hela serviceuppläggets idé och genomförande; omhändertagandet av gästen, kunskapen om mat och dryck och hur den förs över, liksom rätt tonträff i tilltal, från bordsbokning till avtackning, är alla viktiga moment i en stor serviceupplevelse.

  • Spritmuseum, Stockholm.
    För att med stark personlighet och egenart förena klassisk service med en modern busig glimt i ögat och en mat- och dryckesfilosofi skapad av ett tätt samarbete mellan kock och sommelier.

Årets Merroir Award – i samarbete med Norges Sjømatråd
Med utmärkelsen premieras en restaurang, där råvaror från marina miljöer och matlagning med marint tema excellerat under året. Syftet är att främja hållbart nyttjande av fisk, skaldjur och grön sjömat och lyfta fram de smakegenskaper som är förknippade med identifierade ursprung.

  • Sturehof, Stockholm.
    För att med en alltmer hållbar och ursprungsförsäkrad varuförsörjning ständigt utveckla en av landets främsta klassiska fiskkrogar –  senast med förlängning i separata ostron- och skaldjursbarer och en sprittande fräsch fiskmarknad och till och med egen fiskebåt.

Årets Terroir Award – i samarbete med Coop
Med utmärkelsen premieras en restaurang, som förnyat och eller fördjupat förhållningssättet till råvaror från växtriket med hänsyn till ursprung, smakkvalitet och hållbarhet. Priset hyllar kraften i mångfald och den rikedom som olika ursprung och karaktärer bidrar till på våra matbord – liksom i våra liv.

  • Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås.
    För att ha tolkat den skånska terroirens mustiga dialekt och de många uttryck som traktens trädgårdar, marker, ängar och skogar ger, översatt i en livsbejakande gastronomi med stark egenart och perfekt tonträff.

Årets Värt en Resa
Med utmärkelsen Årets Värt en Resa premieras en restaurang där arbetet i gastronomins tjänst och nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. Såväl den lilla krogen på landsbygden som de lyxigare säsongs- och storstadsrestaurangerna kan vara resan värd.

  • Gula Hönan, Hemse.
    För att med osviklig familjär charm och hög kulinarisk finess ha skapat en vallfärdsort för vänner av en helgjuten pensionatupplevelse i en fantastisk omgivning. 

Årets Hjärtekrog
Med utmärkelsen Årets Hjärtekrog vill vi hedra en krog där det är särskilt gott att vara. Givetvis handlar det om mat och dryck, men det kan också vara stämningen, miljön eller bara något som ”sitter i väggarna” – något genuint och sympatiskt som får oss att må extra bra och som lockar till ständiga återbesök.

  • Surfers, Visby.
    För att skapat en färgsprakande trivsam upplevelse med ett unikt mat- och dryckeskoncept där både smakernas mångfald och gästernas blandning lockar allt fler.

Årets Vinupplevelse – i samarbete med Champagne Bollinger
Med utmärkelsen Årets Vinupplevelse premieras en restaurang som under året utmärkt sig genom ett ambitiöst arbete med vin där urval, hantering, mat- och vinmatchning samt förmågan att förmedla kunskap alla är viktiga delar.

  • PM & Vänner, Växjö.
    För att med en av Nordens absolut bästa vinkällare som främsta vapen bjuda på ett sommelieri och vinartisteri av världsklass med den dynamik och djup i dryckesurvalen som bara ett väl genomtänkt vinkoncept kan skapa.

Årets Ölupplevelse – i samarbete med Galatea
Med utmärkelsen Årets Ölupplevelse vill vi premiera en restaurang där ett seriöst arbete med öl och ett intressant urval visar att ölets hela smakregister kan motsvara vinets förmåga att lyfta fram maten.

  • Rex Brasseri, Umeå.
    För att med smittande entusiasm och gedigen kunskap ha lyft ölets roll som smakupplevelse och ackompanjemang till gastronomi i en jazzig omgivning.

Årets Hållbara Gastronomi – i samarbete med KRAV
Med utmärkelsen Årets Hållbara Gastronomi premieras en restaurang som förenar en stor måltidsupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbar­heten i den egna verksamheten och bakomliggande led. För dem är ekologi en viktig grund för en hållbar utveckling inom restaurangbranschen – och i förlängningen för oss alla.

  • Lilla Bjers Gårdskrog, Visby.
    För att med stort tålamod och kunskap ha utvecklat en närmast religiös passion för närodlat och ekologiskt i kombination med hög gastronomisk profil.

Årets Rising Star
Med utmärkelsen Årets White Guide Rising Star vill vi uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter.

  • Filip Fastén, Agrikultur, Stockholm.
    För att i liten blygsam skala prova ut stora viktiga ambitioner, både vad gäller hållbar gastronomi och hållbar personalpolitik, som resulterar i ett härligt organiserat kaos.

Årets Smakutvecklare i livsmedelsbranschen – i samarbete med Livsmedelsföretagen
Med utmärkelsen Årets Smakutvecklare premieras en livsmedelsproducent som presterat en viktig innovation när det gäller smak och upplevd kvalitet och därmed bidragit till gastronomins utveckling och spridning – antingen under året som gått eller under längre tid, utan att det uppmärksammats efter förtjänst.

  • Scandinavian Organics, Stockholm.
    För att ha insett förädlingspotentialen och hållbarhetsperspektivet i en helt ny kategori av råvaror, slaktrester – och för modet att satsa på en tillräckligt stor volym för att alla ska ha råd med välsmakande ekologiska produkter.

Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning – i samarbete med Visita – Svensk Besöksnäring 
Med denna utmärkelse premierar vi en stark och tydlig linje i vinnarens professionella gärning, som bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.

  • Björn Persson, Koka, Göteborg.
    För att med stor entusiasm, kunnighet och känsla för ambiance ha skapat västsvenska mattempel som Kock & Vin och Koka samt ett koppel av restauranger med tydligt fokus på gästen, designidén och gastronomin – allt kopplat till stora glädjeämnen i glaset.

Global Gastronomy Award 2016 – i samarbete med Electrolux
Global Gastronomy Award delas ut för tionde året i rad, sedan 2010 i ett samarbete mellan White Guide och Electrolux. Utmärkelsen går till en internationell matkreatör eller annan gastronomisk personlighet, som fortfarande är aktiv och som blivit en förebild och inspirationskälla i den samtida gastronomin.

  • Dan Barber, Blue Hill, New York.
    För sin enastående klarsyn om våra utmaningar när det gäller framtidens mat, livsmedelsförsörjning och gastronomi – och inte minst hur vi återskapar förlorade smakvärldar. Hyllad som fadern till  ”farm-to-table” har han insett att det lokala greppet inte räcker långt för att skona planeten och säkra liv, hälsa och välbefinnande – vi måste ställa om hela vårt förhållningssätt till mat.

 

Mer från förstasidan

  • Sveriges bästa sommarkrogar

    Sveriges bästa sommarkrogar

    WHITE GUIDE: På väg ut i sommarsverige? Låt White Guide guida dig till landets och sommarens bästa krogupplevelser.

    Bryggservering med havet som granne, pinfärsk fisk, skaldjursplatåer, grillbuffér, nyskördade primörer och svala sommarviner. Detta, och mycket mer, finns att njuta i hela landet. Nedan har vi listat ett urval av våra sommarfavoriter. Restaurangerna är uppdelade på landskap och sorterade i bokstavsordning. Klicka på varje krognamn för att läsa mer om krogen. Samtliga krogar är med i 2017 års upplaga av White Guide.

    Registrera dig som Guiding Guest och du får tillgång till kompletta recensioner och poäng. Restauranger finns också tillgängliga i White Guide App för iOS. Guiden kan också köpas som bok HÄR.

    Glad sommar önskar White Guide-redaktionen!

    Hela sommarkrogslistan finns HÄR!


     

  • White Guide Nordic 2017-18 är här!

    White Guide Nordic 2017-18 är här!

    WHITE GUIDE: Idag den 26 juni släpptes 2017-18 års upplaga av White Guide Nordic i Köpenhamn. Förutom prisutdelning hölls också ett trendseminarium med en rad olika talare samt en galamiddag komponerad av Kamilla Seidler.

    Såväl Danmark, Norge samt Sverige finns representerade i den absoluta toppen av årets topplista i guiden.

    I samband med prisutdelningen av White Guide Nordic delades också Global Gastronomy Award ut, som i år gick till mexikanske kocken Enrique Olvera med motiveringen “For having elevated Mexican classics and beloved street food to new heights, bridging modesty and sophistication, hindsight and modernity – and for bringing the rich spectrum of regional fare into the limelight, including indigenous and ancient delicacies, whose secrets he has successfully unlocked.” Läs mer om 2017 års Global Gastronomy Award HÄR!

    Läs hela nyheten HÄR!


     

  • 2017 års Global Gastronomy Award går till Enrique Olvera

    2017 års Global Gastronomy Award går till Enrique Olvera

    WHITE GUIDE: Den elfte upplagan av Global Gastronomy Award, i samarbete med Electrolux, går till Enrique Olvera, Pujol, Mexico City. 

    “For having elevated Mexican classics and beloved street food to new heights, bridging modesty and sophistication, hindsight and modernity – and for bringing the rich spectrum of regional fare into the limelight, including indigenous and ancient delicacies, whose secrets he has successfully unlocked.” Så lyder motiveringen till årets pris, som går till Enrique Olvera. Global Gastronomy Award går till en internationell matkreatör eller annan gastronomisk personlighet, som fortfarande är aktiv och som blivit en förebild och inspirationskälla i den samtida gastronomin.

    Enrique Olvera lyfter det mexikanska köket till oanade höjder, och arbetar aktivt med att omdefiniera och framhäva de många och rustika traditionerna som finns i Mexikos långa gastronomiska historia, som spänner över århundraden. På egna restaurangen Pujol i Mexico City arbetar han med ingredienser såsom ursprungliga arter av majs, vilda örter, grönsaker frukter och nötter, samt insekter. Priset överlämnas formellt vid en ceremoni i New York i september i år.

    Läs hela pressmeddelandet HÄR!

    Se Enrique Olveras tacktal HÄR!


     

  • White PAPER: Parabere Forum till Malmö

    White PAPER: Parabere Forum till Malmö

    Karin Ericson var på årets Parabere Forum för White PAPERs räkning, där hon bland annat mötte sydafrikanska kocken och aktivisten Margot Janse. Hennes rapport kan läsas nedan. Parabere Forum är en oberoende internationell plattform som lyfter fram kvinnors syn och röst i matfrågor ur olika perspektiv, som gastronomi, hållbarhet, näring och jordbruk. 

    Nästa års stora nyhet är att Parabere kommer till Malmö:

    – Parabere Forum och det svenska samhället delar värderingar när det gäller mångfald, inkludering och jämlikhet. Vi är övertygade om att 2018 års forum i Malmö ger möjligheter att skapa förändring, utveckling och förbättring, säger Maria Canabal, grundare av forumet.

    Läs hela artikeln HÄR!


     

  • WHITE GUIDE: Nomineringsvecka för White Guide Junior & Senior

    WHITE GUIDE: Nomineringsvecka för White Guide Junior & Senior

    WHITE GUIDE: Under veckan har de nominerade i de olika kategorierna för White Guide Juniors & White Guide Seniors kategorier presenterats. Som tidigare är initiativet att lyfta fram och premiera offentliga måltider, och eldsjälarna bakom dem, för våra yngsta och äldsta medborgare.

    White Guide Junior fyller i år fem år. Några av kategorierna som återkommer 2017 är exempelvis Årets Skolrestaurang, Årets Förskolekök, Årets Seniormåltid och Årets Måltidschef. I år presenteras för första gången också två helt nya kategorier: Årets Klimatkök, i samarbete med Oatly, riktar sig till skolköken i vårt land, och Årets Hållbara Skolmatskommun riktar sig till landets 290 kommuner i allmänhet och de ansvariga kost- och måltidscheferna i synnerhet. Dessa två nyheter kompletterar kategorin Årets Hållbara Offentliga Restaurang där White Guide Junior tillsammans med KRAV lyfter fram de förskole- och skolrestauranger som är bäst på ekologiska livsmedel.

    Nomineringen till 2017 års priser har varit öppen för alla. Den 19 september 2017 tillkännages vinnarna under prisutdelning med gala i Eriksbergshallen i Göteborg. Dagen inleds med en mingellunch, som sedan följs av spännande seminarier och debatter. Under eftermiddagen har gästerna en längre paus för att sedan återkomma för en trerätters galamiddag som pågår tills mörkret faller.

    Läs allt om White Guide Junior och Senior på whiteguidejunior.com!


     

  • White PAPER: En ny dimension

    White PAPER: En ny dimension

    Idag kan en 3D-printer för mat leverera selfies i marsipan, göra pannkakor i form av en golden retriever eller dinosauriekex av spenat. Imorgon kanske den styr hela ditt kök. Det är bara ett par detaljer som måste lösas först. Som att lära den att laga mat.

    Text: Lena Ilkjær
    Publicerad i White PAPER #1 2017
    Foto: 3D Systems

    År 2030 kommer 80 procent av all mat som serveras på restaurang att skrivas ut på en 3D-printer. Har du skrivit om detta?” Så löd det uppfordrande sms:et från min bror, författat från åskådarbänken på en teknikkonferens, och jag fick skamset erkänna att nej, det hade jag inte gjort. Eller ens haft lust med. Kanske för att konceptet ”3D-food-printer” de senaste fem åren har slängts in i en bisats lite här och var i allehanda trendspaningar utan att det direkt framgår vad den stora revolutionen skulle innebära. Och dessutom: vaddå printa mat? Av vad? Bilder av hittepåmat av puré och printers modell Nespresso poppar omedelbart upp i huvudet – inte direkt någon våt dröm för hängivna matlagare.


     

  • Premiär för White Guide Göteborg/Västsverige

    Premiär för White Guide Göteborg/Västsverige

    Lördagen den 27 maj lanseras White Guide Göteborg/Västsverige 2017-18 på Food Market Magasinsgatan, en mat- och gatufest i hjärtat av Göteborg. I guiden presenteras regionens bästa restauranger, caféer och ett urval hotell – på både svenska och engelska.

    White Guide Göteborg/Västsverige har samproducerats med Göteborg & Co samt Turistrådet Västsverige och blir den tredje regionala guiden efter Skåne och Stockholm. Guiden är tvåspråkig (svenska och engelska) och kommer därmed vara tillgänglig för en stor marknad.

    Guiden omfattar samtliga restauranger och caféer i Göteborg och Västsverige (Västergötland, Bohuslän och Dalsland) som är med White Guide 2017-18 och White Guide Café 2017-18, som utkom i mars respektive maj i år. Dessutom presenteras ett urval av 25 hotell med stor personlighet.

    Läs mer om White Guide Göteborg/Västsverige HÄR!


     

  • White Guide Nordic släpps den 26 juni

    White Guide Nordic släpps den 26 juni

    WHITE GUIDE: Den 26 juni släpps nya White Guide Nordic – med de närmare 350 bästa restaurangerna i Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island. För att bättre harmonisera med perioden när både natur och den nordiska gastronomin står i full blom har släppet flyttats till tidig sommar.

    När White Guide Nordic nu släpps för fjärde gången sker det för första gången i Danmark och Köpenhamn – tidigare år har lanseringen skett i Oslo, Helsingfors samt Stockholm. Förutom den nya guiden presenteras samma dag också ett trendseminarium om nordisk gastronomi, tillkännagivandet av årets mottagare av White Guide Global Gastronomy Award samt galamiddag signerad Kamilla Seidler, gastronomisk ledare på restaurang Gustu i Bolivia, i samarbete med elever från Hotel- & Restaurantsskolen i Köpenhamn.

    Trendseminarium
    2004 föddes Nordic Kitchen Manifesto. Tretton år senare har hajpen lagt sig – men avtrycket på den gastronomiska världen är större än någonsin. Matmanifestets principer appliceras idag över nationer och regioner i hela världen. Har New Nordic blivit New Global?


     

  • White PAPER: Coconuts!

    White PAPER: Coconuts!

    Olivoljan har fått konkurrens av kokosolja som den feta undergöraren, men det finns mycket lite substans i de olika mirakulösa påståendena. Rapsoljan och även den bespottade palmoljan innehåller faktiskt mer vitaminer än kokosoljan.

    Text: Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen
    Publicerad i White PAPER #2 2017

    KOKOSFETTET HAR ÖMSAT SKINN från sin tidigare image som ett industrifett med hälsorisker till en exklusiv premiumolja som anses förgylla både mat och hud. Och redan där, i namnförändringen från fett till olja, eller rättare sagt, jungfruolja, förstår man att det har skett en transformation åt det mer exklusiva hållet. Fast egentligen är allt kokosfett just fett på våra breddgrader eftersom smälttemperaturen ligger runt 25 grader, medan det handlar om olja i tropikerna. Det syns också på priset. I jungfrulig oljeform närmar sig prislappen 300 kronor kilot, vilket är nästan sju gånger mer än kokosfett.


     

  • White PAPER #2 2017 – i handeln nu

    White PAPER #2 2017 – i handeln nu

    WHITE PAPER: I det nya numret fikar vi veganskt och dricker regnbågsdrycker, mörkrost och cocktail till maten. Dessutom häpnar vi över krogexplosionen just nu, sätter tänderna i frasig baklava och äter lunch i byggdammet på Bangkoks senaste och hetaste krog innan den ens öppnat. Men framförallt får vi flottiga fingrar när vi petar i fettets värld – allt från palmolja till kokos till ister. Dessutom ett gäng recensioner av helt nya caféer ur årets caféguide

    Ett urval av vad som går att läsa i det senaste numret:

    TEERNA TAGGAR UPP. Årets trender på caféhimlen.
    LÄGET? Rena rama krogexplosionen.
    GOTT & BLANDAT. Trender och tendenser på caféfronten.
    MIXOLOGI. Cocktails + mat = trend! 
    NYTESTAT. Frida Ronges TAK.
    FEM MINUTER... med årets caféstjärnskott Borgmästargården och Sara Wennström.
    BAKLAVA. Bakverksbubblaren från öst.
    VEGANVÄNLIGT. Nu också på fiken.
    FRASFAKTORN. Så bakas en perfekt croissant.
    KLIMATKRIGARE. The Perennial är ingen vanlig krog.
    GARIMA ARORA. Bangkoks nya stjärnskott.
    PALMOLJA. Missförstådd värsting?
    COCO-NUTS. 2017 är året då allt ska vara gjort på kokos.
    TOMATFISK? Hugo Wikström och Peckas samodlar tomater och regnbåge.
    FETT PÅ KROGEN. Så blir kletet till klirr.

    Läs chefredaktör Lena Ilkjaers ledare HÄR
    Prenumerera? Det gör du HÄR.


     

White Guide Presentkort