Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

2016 års priser och utnämningar

2016 års priser och utnämningar
4 mar 2016

WHITE GUIDE: White Guide hyllar de restauranger, företag och personer som presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga under året. Med våra upplevelsepriser vill vi också hylla alla trogna restauranggäster vilka är White Guides egentliga uppdragsgivare. Utan gäster vore alla ansträngningar i kök, vinkällare och matsalar förgäves. Och vår guide utan mening.

Årets Bästa Restaurang – Restaurangkultur
Årets vinnare i bedömningsgrenen Restaurangkultur ger en hel­gjuten restaurangupplevelse i absolut världsklass och en bländande matupplevelse i Internationell Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör matpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk restaurangkultur just nu.

  • Fäviken Magasinet, Järpen/Åre.
    För att ha skapat en av världens främsta gastro-destinationer och ha omvandlat fjällvärldens knapphet till en outtömligt rik källa för återuppväckt och nyskapad lokal gastronomi, som levereras med en service och en ambiance som till fullo stöttar husets unika personlighet och skapar en helgjuten restaurangkultur i yppersta världsklass.

Årets Bästa Mästarklass – Gastronomi 
Årets vinnare i bedömningskategorin Gastronomi ger en bländande matupplevelse i absolut världsklass och en restaurangupplevelse i Internationell Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin matpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör totalpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk gastronomi just nu.

  • Esperanto, Stockholm.
    För att ha vidareutvecklat Nordens mest finstämt sensuella gastronomi till osannolika höjder, ett eget smakrike som respektfullt bryggar öst och väst och oupphörligt utforskar de finare nyanserna i smaker, aromer och texturer i en oslagbar rytmisk helhet och visuell elegans.

Årets Stjärnskott – i samarbete med Martin & Servera
Med utmärkelsen Årets Stjärnskott premieras nykomlingar på stjärnhimlen, men allt annat än supernovor med kort brinntid. De stjärnskott som premieras bjuder redan från start på säker och avancerad matlagning i kombination med hög nivå på helhetsupplevelsen.

  • Imouto, Stockholm.
    För att utifrån en gammal hantverkstradition ha skapat en ny kulinarisk scen med en unik föreställning, där råvarukult och subtila smaker drivs till sin yttersta spets inför hänförda gäster.

Årets Banbrytare
Årets Banbrytare är en utmärkelse som hyllar förnyelse. Den ges till en restaurang som tagit ett radikalt grepp inom det gastronomiska eller innoverat restaurangkulturen, vilket resulterat i en annorlunda och njutbar restaurangupplevelse med fortsatt potential. Med utmärkelsen Årets Banbrytare premierar White Guide en intressant utvecklingslinje i svensk restaurangvärld just nu.

  • Omakase Köttslöjd, Stockholm.
    För att med humor och självdistans ha skapat ett lika oväntat som underhållande stickspår i Sveriges pågående kärleks­affär med Japan, där kött och charkuterier från egna charken i Hälsingland skickligt tolkas efter japanska förebilder.

Årets Serviceupplevelse – i samarbete med Lavazza
Med utmärkelsen Årets Serviceupplevelse premieras en restaurang som bidragit till att berika och utveckla servicekulturen. Hela serviceuppläggets idé och genomförande; omhändertagandet av gästen, kunskapen om mat och dryck och hur den förs över, liksom rätt tonträff i tilltal, från bordsbokning till avtackning, är alla viktiga moment i en stor serviceupplevelse.

  • Spritmuseum, Stockholm.
    För att med stark personlighet och egenart förena klassisk service med en modern busig glimt i ögat och en mat- och dryckesfilosofi skapad av ett tätt samarbete mellan kock och sommelier.

Årets Merroir Award – i samarbete med Norges Sjømatråd
Med utmärkelsen premieras en restaurang, där råvaror från marina miljöer och matlagning med marint tema excellerat under året. Syftet är att främja hållbart nyttjande av fisk, skaldjur och grön sjömat och lyfta fram de smakegenskaper som är förknippade med identifierade ursprung.

  • Sturehof, Stockholm.
    För att med en alltmer hållbar och ursprungsförsäkrad varuförsörjning ständigt utveckla en av landets främsta klassiska fiskkrogar –  senast med förlängning i separata ostron- och skaldjursbarer och en sprittande fräsch fiskmarknad och till och med egen fiskebåt.

Årets Terroir Award – i samarbete med Coop
Med utmärkelsen premieras en restaurang, som förnyat och eller fördjupat förhållningssättet till råvaror från växtriket med hänsyn till ursprung, smakkvalitet och hållbarhet. Priset hyllar kraften i mångfald och den rikedom som olika ursprung och karaktärer bidrar till på våra matbord – liksom i våra liv.

  • Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås.
    För att ha tolkat den skånska terroirens mustiga dialekt och de många uttryck som traktens trädgårdar, marker, ängar och skogar ger, översatt i en livsbejakande gastronomi med stark egenart och perfekt tonträff.

Årets Värt en Resa
Med utmärkelsen Årets Värt en Resa premieras en restaurang där arbetet i gastronomins tjänst och nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. Såväl den lilla krogen på landsbygden som de lyxigare säsongs- och storstadsrestaurangerna kan vara resan värd.

  • Gula Hönan, Hemse.
    För att med osviklig familjär charm och hög kulinarisk finess ha skapat en vallfärdsort för vänner av en helgjuten pensionatupplevelse i en fantastisk omgivning. 

Årets Hjärtekrog
Med utmärkelsen Årets Hjärtekrog vill vi hedra en krog där det är särskilt gott att vara. Givetvis handlar det om mat och dryck, men det kan också vara stämningen, miljön eller bara något som ”sitter i väggarna” – något genuint och sympatiskt som får oss att må extra bra och som lockar till ständiga återbesök.

  • Surfers, Visby.
    För att skapat en färgsprakande trivsam upplevelse med ett unikt mat- och dryckeskoncept där både smakernas mångfald och gästernas blandning lockar allt fler.

Årets Vinupplevelse – i samarbete med Champagne Bollinger
Med utmärkelsen Årets Vinupplevelse premieras en restaurang som under året utmärkt sig genom ett ambitiöst arbete med vin där urval, hantering, mat- och vinmatchning samt förmågan att förmedla kunskap alla är viktiga delar.

  • PM & Vänner, Växjö.
    För att med en av Nordens absolut bästa vinkällare som främsta vapen bjuda på ett sommelieri och vinartisteri av världsklass med den dynamik och djup i dryckesurvalen som bara ett väl genomtänkt vinkoncept kan skapa.

Årets Ölupplevelse – i samarbete med Galatea
Med utmärkelsen Årets Ölupplevelse vill vi premiera en restaurang där ett seriöst arbete med öl och ett intressant urval visar att ölets hela smakregister kan motsvara vinets förmåga att lyfta fram maten.

  • Rex Brasseri, Umeå.
    För att med smittande entusiasm och gedigen kunskap ha lyft ölets roll som smakupplevelse och ackompanjemang till gastronomi i en jazzig omgivning.

Årets Hållbara Gastronomi – i samarbete med KRAV
Med utmärkelsen Årets Hållbara Gastronomi premieras en restaurang som förenar en stor måltidsupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbar­heten i den egna verksamheten och bakomliggande led. För dem är ekologi en viktig grund för en hållbar utveckling inom restaurangbranschen – och i förlängningen för oss alla.

  • Lilla Bjers Gårdskrog, Visby.
    För att med stort tålamod och kunskap ha utvecklat en närmast religiös passion för närodlat och ekologiskt i kombination med hög gastronomisk profil.

Årets Rising Star
Med utmärkelsen Årets White Guide Rising Star vill vi uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter.

  • Filip Fastén, Agrikultur, Stockholm.
    För att i liten blygsam skala prova ut stora viktiga ambitioner, både vad gäller hållbar gastronomi och hållbar personalpolitik, som resulterar i ett härligt organiserat kaos.

Årets Smakutvecklare i livsmedelsbranschen – i samarbete med Livsmedelsföretagen
Med utmärkelsen Årets Smakutvecklare premieras en livsmedelsproducent som presterat en viktig innovation när det gäller smak och upplevd kvalitet och därmed bidragit till gastronomins utveckling och spridning – antingen under året som gått eller under längre tid, utan att det uppmärksammats efter förtjänst.

  • Scandinavian Organics, Stockholm.
    För att ha insett förädlingspotentialen och hållbarhetsperspektivet i en helt ny kategori av råvaror, slaktrester – och för modet att satsa på en tillräckligt stor volym för att alla ska ha råd med välsmakande ekologiska produkter.

Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning – i samarbete med Visita – Svensk Besöksnäring 
Med denna utmärkelse premierar vi en stark och tydlig linje i vinnarens professionella gärning, som bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.

  • Björn Persson, Koka, Göteborg.
    För att med stor entusiasm, kunnighet och känsla för ambiance ha skapat västsvenska mattempel som Kock & Vin och Koka samt ett koppel av restauranger med tydligt fokus på gästen, designidén och gastronomin – allt kopplat till stora glädjeämnen i glaset.

Global Gastronomy Award 2016 – i samarbete med Electrolux
Global Gastronomy Award delas ut för tionde året i rad, sedan 2010 i ett samarbete mellan White Guide och Electrolux. Utmärkelsen går till en internationell matkreatör eller annan gastronomisk personlighet, som fortfarande är aktiv och som blivit en förebild och inspirationskälla i den samtida gastronomin.

  • Dan Barber, Blue Hill, New York.
    För sin enastående klarsyn om våra utmaningar när det gäller framtidens mat, livsmedelsförsörjning och gastronomi – och inte minst hur vi återskapar förlorade smakvärldar. Hyllad som fadern till  ”farm-to-table” har han insett att det lokala greppet inte räcker långt för att skona planeten och säkra liv, hälsa och välbefinnande – vi måste ställa om hela vårt förhållningssätt till mat.

 

Mer från förstasidan

  • KROGNYTT: Cirkus när Anders Vendel tar över The More Bistro

    KROGNYTT: Cirkus när Anders Vendel tar över The More Bistro

    KROGNYTT MALMÖ: Anders Vendel tar från och med september över The More Bistro, som får namnet Cirkus. Med en enklare, bredare meny ska restaurangen i Mazettis gamla chokladfabrik bli mer folklig.

    Rockaden i Malmös och Lunds krogliv fortsätter. Under de senaste veckorna har vi rapporterat att Bantorget 9 har rekryterat Daniel Lindgren från The More Bistro samt att Anders Vendel lämnar över Sture till Ambiance à Vindåkras Karim Khouani – och nu står det klart att den som ersätter Daniel Lindgren blir just Anders Vendel. Han har en diger meritlista av skånska toppkrogar bakom sig, och driver sedan 2013 även restaurangen Vendels Matrum på The More Hotel i Lund.


     

  • Nytestat: Restaurang Derelict, Stockholm

    Nytestat: Restaurang Derelict, Stockholm

    NYTESTAT: Mer förföriskt än förfallet

    "Ingen som passerat Pelles Bakficka vid Norra Stationsgatan hade drömt om att öppna krog här. Tio meter från ytterdörren dundrar trafiken fram mot nybygget vid Norrtull. För kocken Erik Löth var både läget och lokalen perfekt. Hit skulle hans kroggäster bara ta sig för att de verkligen ville. Inga spontanbesök – vilket underlättas av att stället inte ens har en skylt. De invigda hittar dörren tack vare några klisterlappar på ett elskåp. Lokalen har fått en rå, industriaktig design med tegelväggar, plåt och kopparrör ..."

    Var? Norra Stationsgatan 51, Stockholm.

    Mer om Restaurang Derelict HÄR.

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • Nytestat: Restaurang Tullhuset, Kalmar

    Nytestat: Restaurang Tullhuset, Kalmar

    NYTESTAT: Stilkrockar och snygga vinmatchningar

    "Jonas Åhman, hyllad krögare på Trädgårdsgatan 26, har slagit upp portarna för sin nya krog i det tjusiga Tullhuset, byggt 1886, mitt i Kalmar hamn. Pyttekrogen i Borgholm har klättrat upp till kategorin mycket god klass men förväntningarna på storslagen trollflöjtsk smakmagi kommer lite på skam här hos Kalmarfilialen. Stilen är mer rustik än ekvilibristisk. Visst finns finliret och fräschören i råvarorna, som i sashimin på pilgrimsmussla och laxloin, och nog känns det avskalade konceptet med få rätter på menyn trovärdigt. Ändå blir vår smarriga trerättersmeny aldrig riktigt någon föreställning."

    Var? Ölandsgatan 30, Kalmar.

    Mer om Restaurang Tullhuset HÄR.

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • White Paper #2 2016 – i handeln nu

    White Paper #2 2016 – i handeln nu

    WHITE PAPER: Välkommen till nya White PAPER – i nytt, läsvänligt format men fullspäckad med mer läsning än någonsin. I det nya numret har vi rest till Mongoliet, Ryssland, Marocko och Panama, provat heta trender och nya krogar, funderat över vad hållbarhet egentligen innebär och häpnat över företaget som kan frysa din sallad och tina den igen – utan att det märks. Vårt nya format innebär också en indelning i fyra perspektiv att se på gastronomin; INSIDE, OUTSIDE, FORWARD och BEYOND.

    Läs mer om nya White PAPER.


     

  • Sveriges Bästa Caféer korade – White Guide Café 2016 är här!

    Sveriges Bästa Caféer korade – White Guide Café 2016 är här!

    WHITE GUIDE: Den 30 maj, på White Guide Café-Kalaset på Skeppsholmen, korades åtta värdiga vinnare av White Guides priser. Samtidigt presenterades den nya guiden, där hela 336 caféer har kvalificerat sig.

    Över 300 caféägare, journalister och branschfolk minglade och ­hyllade vinnarna av årets cafépriser under releasen av årets upplaga av White Guide Café på Skeppsholmen i Stockholm.

    Hela 336 caféer (jämfört med 316 förra året) har kvalificerat sig till årets guide. Under året har White Guides anonyma testare besökt över 400 caféer för att sålla fram de allra bästa.

    Läs hela artikeln HÄR.


     

  • Idag lanseras White Guide Café 2016-17

    Idag lanseras White Guide Café 2016-17

    WHITE GUIDE: Idag lanseras White Guide Café 2016 på Skeppsholmen i Stockholm. För fjärde året kan vi med stolthet presentera guiden som hjälper dig att hitta rätt bland alla caféer i Sverige.

    Sedan premiären för tre år sedan har vi gjort succé vilket visar att det finns ett stort behov av vägledning i denna växande bransch. I White Guide Café presenteras de bästa caféerna: från härliga sommaroaser och klassiska kondis till hippa kaffebarer och veganfik. Vi presenterar också trender, tips och analyser.

    Här presenteras också årets vinnare i olika kategorier samt omdömen och fakta om alla caféer. Av över 400 testade caféer presenterar vi i år 336 över hela landet.

    Läs hela artikeln HÄR.


     

  • Noma är Danmarks bästa restaurang för tredje året i rad

    Noma är Danmarks bästa restaurang för tredje året i rad

    WHITE GUIDE DANMARK: Bistronomi, från fine till fun och folkligt – White Guide Danmark 2016/17 är här. Den innehåller 331 recensioner av nytestade krogar runt om i Danmark, varav 99 nya. Hela 47 krogar har kvalificerat sig till Internationell Mästarklass och Mästarklass. Även krogar från Grönland och Färöarna finns med.

    Det är tredje gången som White Guide kommer ut i Danmark.  Precis som i den svenska guiden återbesöks samtliga restauranger varje år och ges nya recensioner och poäng. I samband med lanseringen av guiden delades tio priser ut till restauranger – se listan nedan.

    "Rörelsen från fine till fun och folklig dining har pågått i flera år, men inte förrän vid utgivningen av förra årets guide noterade vi det verkliga genombrottet för genren vi kallar 'bistronomi' – originell och modig gastronomi i medvetet informell miljö. Det finns inte längre någon motsättning mellan riktigt bra mat och en festlig upplevelse, vilket kan sägas vara en av de sista spikarna i kistan för uppfattningen att toppgastronomi bara är till för de rika, eller riktigt hängivna. Det finns inget elitistiskt hos gästerna på Hærværk i Århus eller Eldorado i Köpenhamn, även om båda är bland de restauranger som för restaurangkultur och gastronomi framåt i snabb takt", sammanfattar redaktör Rasmus Holmgård temat för årets guide.

    Läs hela artikeln HÄR.


     

  • Snart släpps White Guide Danmark – med 331 restauranger

    Snart släpps White Guide Danmark – med 331 restauranger

    WHITE GUIDE DANMARK: På måndag den 23 maj släpps årets White Guide för Danmark. Det blir mingel, prisceremoni och lanseringsmiddag på Skuespilhuset i Köpenhamn i samband med släppet. 331 restauranger finns i årets guide, varav 99 helt nya.

    – Det tekniska och estetiska självförtroendet hos Danmarks bästa restauranger är vid det här laget väl befäst, och till stor del präglas årets trender mer av en mognad än att uppfinna hjulet på nytt . Kanske kan man till och med hävda att på de högre gastronomiska höjderna pågår det lika mycket en avveckling som en utveckling, säger Rasmus Holmgård, redaktör för den danska guiden.

    Läs hela artikeln HÄR.


     

  • Nytestat: Restaurang Galleriet, Görvälns Slott

    Nytestat: Restaurang Galleriet, Görvälns Slott

    NYTESTAT: Utflykt med extra allt

    "Det är med viss ansträngning vi når toppen. Grusgången och trapporna dit upp är osedvanligt branta. Men det är uppenbart varför Elsa Elisabeth Brahe 1659 var sugen på att bygga just här, utsikten över Görvälnsviken är hänförande. Och så château det är, ur den öppna försommardörren letar sig softa hits, en hotellanställd vattnar makligt olivträden i kvällssolen och vi ångrar att vi inte kom tidigare och hann ta en aperitif.

    ”Hur är läget?” Den tatuerade ynglingen möter på tröskeln till den lilla matsalen..."

    Var? Görvälns Slott, Järfälla.

    Mer om Galleriet HÄR

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • Sveriges bästa caféer 2016 avslöjas snart – här är alla nomineringar

    Sveriges bästa caféer 2016 avslöjas snart – här är alla nomineringar

    För fjärde året kan kan vi med stolthet presentera en ny upplaga av White Guide Café, guiden som hjälper dig att hitta rätt bland alla caféer i Sverige.

    Att fika är en svensk folksport och utbudet av caféer har aldrig varit så stort. Vare sig du är ute efter handbryggt droppkaffe och en klassisk budapestbakelse eller veganska raw food-muffins och en matcha­latte finns vägledning att hämta i årets upplaga av White Guide Café. Vi presenterar också trender, tips och speciella fynd.
    Under året har vår hemliga testpanel besökt över 400 caféer och i guiden presenteras de 336 som vi anser förtjänar en plats bland Sveriges bästa caféer.

    Läs hela artikeln HÄR.


     

White Guide Presentkort ekologiskakryddor.se