Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

2016 års priser och utnämningar

2016 års priser och utnämningar
4 mar 2016

WHITE GUIDE: White Guide hyllar de restauranger, företag och personer som presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga under året. Med våra upplevelsepriser vill vi också hylla alla trogna restauranggäster vilka är White Guides egentliga uppdragsgivare. Utan gäster vore alla ansträngningar i kök, vinkällare och matsalar förgäves. Och vår guide utan mening.

Årets Bästa Restaurang – Restaurangkultur
Årets vinnare i bedömningsgrenen Restaurangkultur ger en hel­gjuten restaurangupplevelse i absolut världsklass och en bländande matupplevelse i Internationell Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör matpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk restaurangkultur just nu.

  • Fäviken Magasinet, Järpen/Åre.
    För att ha skapat en av världens främsta gastro-destinationer och ha omvandlat fjällvärldens knapphet till en outtömligt rik källa för återuppväckt och nyskapad lokal gastronomi, som levereras med en service och en ambiance som till fullo stöttar husets unika personlighet och skapar en helgjuten restaurangkultur i yppersta världsklass.

Årets Bästa Mästarklass – Gastronomi 
Årets vinnare i bedömningskategorin Gastronomi ger en bländande matupplevelse i absolut världsklass och en restaurangupplevelse i Internationell Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin matpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör totalpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk gastronomi just nu.

  • Esperanto, Stockholm.
    För att ha vidareutvecklat Nordens mest finstämt sensuella gastronomi till osannolika höjder, ett eget smakrike som respektfullt bryggar öst och väst och oupphörligt utforskar de finare nyanserna i smaker, aromer och texturer i en oslagbar rytmisk helhet och visuell elegans.

Årets Stjärnskott – i samarbete med Martin & Servera
Med utmärkelsen Årets Stjärnskott premieras nykomlingar på stjärnhimlen, men allt annat än supernovor med kort brinntid. De stjärnskott som premieras bjuder redan från start på säker och avancerad matlagning i kombination med hög nivå på helhetsupplevelsen.

  • Imouto, Stockholm.
    För att utifrån en gammal hantverkstradition ha skapat en ny kulinarisk scen med en unik föreställning, där råvarukult och subtila smaker drivs till sin yttersta spets inför hänförda gäster.

Årets Banbrytare
Årets Banbrytare är en utmärkelse som hyllar förnyelse. Den ges till en restaurang som tagit ett radikalt grepp inom det gastronomiska eller innoverat restaurangkulturen, vilket resulterat i en annorlunda och njutbar restaurangupplevelse med fortsatt potential. Med utmärkelsen Årets Banbrytare premierar White Guide en intressant utvecklingslinje i svensk restaurangvärld just nu.

  • Omakase Köttslöjd, Stockholm.
    För att med humor och självdistans ha skapat ett lika oväntat som underhållande stickspår i Sveriges pågående kärleks­affär med Japan, där kött och charkuterier från egna charken i Hälsingland skickligt tolkas efter japanska förebilder.

Årets Serviceupplevelse – i samarbete med Lavazza
Med utmärkelsen Årets Serviceupplevelse premieras en restaurang som bidragit till att berika och utveckla servicekulturen. Hela serviceuppläggets idé och genomförande; omhändertagandet av gästen, kunskapen om mat och dryck och hur den förs över, liksom rätt tonträff i tilltal, från bordsbokning till avtackning, är alla viktiga moment i en stor serviceupplevelse.

  • Spritmuseum, Stockholm.
    För att med stark personlighet och egenart förena klassisk service med en modern busig glimt i ögat och en mat- och dryckesfilosofi skapad av ett tätt samarbete mellan kock och sommelier.

Årets Merroir Award – i samarbete med Norges Sjømatråd
Med utmärkelsen premieras en restaurang, där råvaror från marina miljöer och matlagning med marint tema excellerat under året. Syftet är att främja hållbart nyttjande av fisk, skaldjur och grön sjömat och lyfta fram de smakegenskaper som är förknippade med identifierade ursprung.

  • Sturehof, Stockholm.
    För att med en alltmer hållbar och ursprungsförsäkrad varuförsörjning ständigt utveckla en av landets främsta klassiska fiskkrogar –  senast med förlängning i separata ostron- och skaldjursbarer och en sprittande fräsch fiskmarknad och till och med egen fiskebåt.

Årets Terroir Award – i samarbete med Coop
Med utmärkelsen premieras en restaurang, som förnyat och eller fördjupat förhållningssättet till råvaror från växtriket med hänsyn till ursprung, smakkvalitet och hållbarhet. Priset hyllar kraften i mångfald och den rikedom som olika ursprung och karaktärer bidrar till på våra matbord – liksom i våra liv.

  • Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås.
    För att ha tolkat den skånska terroirens mustiga dialekt och de många uttryck som traktens trädgårdar, marker, ängar och skogar ger, översatt i en livsbejakande gastronomi med stark egenart och perfekt tonträff.

Årets Värt en Resa
Med utmärkelsen Årets Värt en Resa premieras en restaurang där arbetet i gastronomins tjänst och nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. Såväl den lilla krogen på landsbygden som de lyxigare säsongs- och storstadsrestaurangerna kan vara resan värd.

  • Gula Hönan, Hemse.
    För att med osviklig familjär charm och hög kulinarisk finess ha skapat en vallfärdsort för vänner av en helgjuten pensionatupplevelse i en fantastisk omgivning. 

Årets Hjärtekrog
Med utmärkelsen Årets Hjärtekrog vill vi hedra en krog där det är särskilt gott att vara. Givetvis handlar det om mat och dryck, men det kan också vara stämningen, miljön eller bara något som ”sitter i väggarna” – något genuint och sympatiskt som får oss att må extra bra och som lockar till ständiga återbesök.

  • Surfers, Visby.
    För att skapat en färgsprakande trivsam upplevelse med ett unikt mat- och dryckeskoncept där både smakernas mångfald och gästernas blandning lockar allt fler.

Årets Vinupplevelse – i samarbete med Champagne Bollinger
Med utmärkelsen Årets Vinupplevelse premieras en restaurang som under året utmärkt sig genom ett ambitiöst arbete med vin där urval, hantering, mat- och vinmatchning samt förmågan att förmedla kunskap alla är viktiga delar.

  • PM & Vänner, Växjö.
    För att med en av Nordens absolut bästa vinkällare som främsta vapen bjuda på ett sommelieri och vinartisteri av världsklass med den dynamik och djup i dryckesurvalen som bara ett väl genomtänkt vinkoncept kan skapa.

Årets Ölupplevelse – i samarbete med Galatea
Med utmärkelsen Årets Ölupplevelse vill vi premiera en restaurang där ett seriöst arbete med öl och ett intressant urval visar att ölets hela smakregister kan motsvara vinets förmåga att lyfta fram maten.

  • Rex Brasseri, Umeå.
    För att med smittande entusiasm och gedigen kunskap ha lyft ölets roll som smakupplevelse och ackompanjemang till gastronomi i en jazzig omgivning.

Årets Hållbara Gastronomi – i samarbete med KRAV
Med utmärkelsen Årets Hållbara Gastronomi premieras en restaurang som förenar en stor måltidsupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbar­heten i den egna verksamheten och bakomliggande led. För dem är ekologi en viktig grund för en hållbar utveckling inom restaurangbranschen – och i förlängningen för oss alla.

  • Lilla Bjers Gårdskrog, Visby.
    För att med stort tålamod och kunskap ha utvecklat en närmast religiös passion för närodlat och ekologiskt i kombination med hög gastronomisk profil.

Årets Rising Star
Med utmärkelsen Årets White Guide Rising Star vill vi uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter.

  • Filip Fastén, Agrikultur, Stockholm.
    För att i liten blygsam skala prova ut stora viktiga ambitioner, både vad gäller hållbar gastronomi och hållbar personalpolitik, som resulterar i ett härligt organiserat kaos.

Årets Smakutvecklare i livsmedelsbranschen – i samarbete med Livsmedelsföretagen
Med utmärkelsen Årets Smakutvecklare premieras en livsmedelsproducent som presterat en viktig innovation när det gäller smak och upplevd kvalitet och därmed bidragit till gastronomins utveckling och spridning – antingen under året som gått eller under längre tid, utan att det uppmärksammats efter förtjänst.

  • Scandinavian Organics, Stockholm.
    För att ha insett förädlingspotentialen och hållbarhetsperspektivet i en helt ny kategori av råvaror, slaktrester – och för modet att satsa på en tillräckligt stor volym för att alla ska ha råd med välsmakande ekologiska produkter.

Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning – i samarbete med Visita – Svensk Besöksnäring 
Med denna utmärkelse premierar vi en stark och tydlig linje i vinnarens professionella gärning, som bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.

  • Björn Persson, Koka, Göteborg.
    För att med stor entusiasm, kunnighet och känsla för ambiance ha skapat västsvenska mattempel som Kock & Vin och Koka samt ett koppel av restauranger med tydligt fokus på gästen, designidén och gastronomin – allt kopplat till stora glädjeämnen i glaset.

Global Gastronomy Award 2016 – i samarbete med Electrolux
Global Gastronomy Award delas ut för tionde året i rad, sedan 2010 i ett samarbete mellan White Guide och Electrolux. Utmärkelsen går till en internationell matkreatör eller annan gastronomisk personlighet, som fortfarande är aktiv och som blivit en förebild och inspirationskälla i den samtida gastronomin.

  • Dan Barber, Blue Hill, New York.
    För sin enastående klarsyn om våra utmaningar när det gäller framtidens mat, livsmedelsförsörjning och gastronomi – och inte minst hur vi återskapar förlorade smakvärldar. Hyllad som fadern till  ”farm-to-table” har han insett att det lokala greppet inte räcker långt för att skona planeten och säkra liv, hälsa och välbefinnande – vi måste ställa om hela vårt förhållningssätt till mat.

 

Mer från förstasidan

  • KROGNYTT: Sinti har flyttat till Linnegatan

    KROGNYTT: Sinti har flyttat till Linnegatan

    KROGNYTT GBG: Borden räckte inte till så Victor Fuentes och Natai da Silva Aires fick flytta in till Linnégatan 32 i hjärtat av Göteborg. Här bjuder de på en färgstark matresa över hela världen.

    För ungefär ett år sedan öppnade sommelieren Victor Fuentes och hans exfru Natai da Silva Aires sin första egna krog vid Skanstorget. Det gick som tåget, lokalen blev för liten och sedan i somras har de nu dubbelt så stor yta på Göteborgs krogtätaste gata.

    – Vi är en familjerestaurang där vi lagar mat från hela världen som vi själva älskar. Just nu finns till exempel rätter från Teneriffa och Marocko. Råbiffen från Korea är populär. Men det finns alltid något från Sydamerika på menyn eftersom jag kommer från Chile och Natai från Uruguay, berättar Victor Fuentes.


     

  • White Guide Junior/Senior 2018 är här!

    White Guide Junior/Senior 2018 är här!

    WHITE GUIDE JUNIOR/SENIOR: För sjätte gången har Sveriges bästa offentliga mat på förskolor, skolor och seniorboenden utsetts. I tretton olika kategorier prisades olika enheter, kockar och personer som lyfter den offentliga gastronomin. 

    Av drygt 200 testade förskolor, skolor och och seniorboenden har nu landets bästa offentliga matupplevelser korats – från Vellinge i Söder, till Umeå i norr. 

    Under ledning av av Sandra Mastio och Lisa Lemke på Eriksbergshallen i Göteborg stod det sent i tisdag kväll klart att Årets Skolrestaurang återigen är Nannaskolan i Uppsala, Årets Bästa Föreskolekök är Skogsbackens förskola i Stenungsund och att den bästa seniormaten finns – också den för andra året i rad – på Vardaga Silverpark i Täby utan för Stockholm.


     

  • White Guide lanserar rikstäckande hotell- och barguide

    White Guide lanserar rikstäckande hotell- och barguide

    WHITE GUIDE GLOBAL: Sverige är en allt hetare destination, för både internationella och inhemska resenärer. De behöver en modern pålitlig guide i digitala och tryckta format också för att bo bra och gå ut på ett lyckat glas. Äntligen kommer en välresearchad, pålitlig och inspirerande guide till de bästa hotell- och barupplevelserna i Sverige, efter att White Guide har sovit och skålat sig landet runt. 

    Den svenska besöksnäringen expanderar kraftigt. Vi har ett restaurangutbud i världsklass, en unik kafékultur och sedan ett par år också ett myllrande barliv med ambitiösa vin-, öl- och cocktailbarer, de senare ofta kopplade till hotell. Parallellt ökar utbudet av spännande hotell, inte bara i storstäderna utan också ute i landet, där några till och med blivit resmål i sig. 

    – Fokus ligger på stora och bra upplevelser. White Guide har assisterat sina användare i femton år att hitta rätt bord, nu ska vi också hjälpa dem att hitta rätt säng och rätt barstol, säger White Guides publisher Lars Peder Hedberg.

    Nya White Guide Hotel+Bar med cirka 100 hotell och 50 barer lanseras den 3 december 2018 – som guidebok, app och webb, de senare med bokningsfunktionalitet. Med White Guide Global AB som utgivare görs den på både engelska och svenska och får en bred internationell spridning. Ett urval av de svenska hotellen och barerna kommer också att presenteras i nya White Guide Nordic, som publiceras inför sommarsäsongen 2019.


     

  • NYTESTAT: Etoile, Stockholm

    NYTESTAT: Etoile, Stockholm

    NYTESTAT: Finurligt, opretentiöst och lekfullt

    MYCKET GOD KLASS

    Etoile
    Norra Stationsgatan 51
    113 44 Stockholm
    restaurantetoile.se

    NÄR RESTAURANG ETOILES FÖREGÅNGARE, Derelict, öppnade på samma adress, gjorde de en grej av platsen och lokalen. En gisten gammal dörr utan skylt, bullrigt trafikkaos utanför fönstret, spartansk inredning, grabbig service, lätt hängiga personalkläder och rock’n’roll även på tallriken. Konsekvent och väl fungerande. Gänget på Etoile har utan att egentligen ändra särskilt mycket, skapat något helt annat. Plötsligt upplevs biltrafiken som välkommet storstadssorl och utsikten mot solnedgången över Hagastaden känns romantisk. Den vackra träpanelen på en av väggarna och kristallkronan i taket har i ett nafs gjort lokalen till rena myspyset, och tack vare knappt märkbara, väl utvalda detaljer och knep, är också akustiken en av de bästa.


     

  • NYTESTAT: Årstiderna i Kockska Huset, Malmö

    NYTESTAT: Årstiderna i Kockska Huset, Malmö

    NYTESTAT: Dubbelgardering i tegelvalven

    MYCKET GOD KLASS

    Årstiderna i Kockska Huset
    Frans Suellsgatan 3
    211 22 Malmö
    arstiderna.pieplowsrestauranger.se

    MALMÖS BASTION I DEN KLASSISKA GENREN vänder blad. Eller tja, de sonderar i alla fall den moderna terrängen. Årstiderna, i de pampiga 1500-talsvalven i Kockska huset, har drivits av familjen Pieplow sedan 1997. Den är känd som krogen där du alltid kan få en klassiskt tillagad meunière och stans bästa lunchwienerschnitzel (jodå, det kan du fortfarande). Det är också en stensäker destination för mången representationsmiddag när utländska gäster ska trakteras med svenska klassiker som löjromstoast eller glass med varma hjortron. Men nu är det nya tider: sedan mitten av augusti signeras menyerna Anders Vendel, som plockats in som gastronomisk inspiratör.


     

  • NYTESTAT: Eriks Basar, Stockholm

    NYTESTAT: Eriks Basar, Stockholm

    NYTESTAT: Intensiv elegans på Fridhemsplan

    MYCKET GOD KLASS

    Hantverkargatan 71D
    Stockholm
    eriks.se/basaren

    STOCKHOLMSKLASSIKERN GONDOLEN TRONAR FÖR tillfället över det massiva Slussenbygget och innehar sin självklara plats som kronjuvelen i restauranggruppen Eriks Restauranger. Utöver Bakfickan på Östermalm har gruppen växt ytterligare – innan sommaren öppnade nytillskottet Eriks Basar på Kungsholmen. Även om Erik Lallerstedt är den som åsyftas i namnet är det dottern Anna Lallerstedt som står för verksamheten.


     

  • David Thompson, Bangkok, föräras 2018 års Global Gastronomy Award

    David Thompson, Bangkok, föräras 2018 års Global Gastronomy Award

    GLOBAL GASTRONOMY AWARD: För tolfte året i rad delar White Guide ut Global Gastronomy Award, ett av matvärldens mest prestigefyllda personliga priser. Årets pristagare David Thompson beskrivs som en brobryggare mellan tradition och innovation i det thailändska köket.

    Global Gastronomy Award har sedan 2007 – med Ferran Adria som första pristagare –  delats ut till en ledande innovatör inom gastronomin, som inspirerat matkulturen djupt och brett – också utanför det som presenteras på tallriken.

    Efter att ha delats ut i Stockholm i tio år nomadiserar nu Global Gastronomy Award till förra årets pristagares hemmaplan. Förra året överlämnades priset till Enrique Olvera, Mexico, av 2016 års pristagare, Dan Barber i New York. Den 24:e september är det Olveras tur att lämna över priset till årets pristagare, David Thompson, vid en ceremoni i Mexico City.


     

  • NYTESTAT: Krusmyntagården, Gotland

    NYTESTAT: Krusmyntagården, Gotland

    NYTESTAT: Haveri med havsutsikt

    Också ett bra ställe

    Krusmyntagården
    Krusmyntavägen 4
    622 76 Visby
    krusmynta.se

    DET VAR SOM ATT ETT MULLRANDE JUBEL steg ur det kalkrika djupet av den gotländska myllan när det stod klart att Filip Fastén skulle stå vid rodret på anrika Krusmyntagården. Kunde det vara sant? Skulle vi få se denne moderne mästare på grön gastronomi klafsa omkring i den mäktiga gamla örtagården och nypa små blad och skott och rötter och rovor till sin spis? Skulle han resa ön runt och samla säsongens primörer från de ypperliga gotländska producenterna och vi skulle få detta förädlat på vår meny?

    ALLA SOM VAR PÅ PLATS FÖR TRE ÅR SEDAN när Fastén hade en kort men blossande ljuvlig sommarflört med restaurangen på Furillen kände hur lyckat detta skulle kunna bli. Krusmyntagården, denna rosenkindade gamla dam, denna gigant och institution som varit ett självklart stopp för både tillresta och bofasta under ett halvt sekel hade hamnat i famnen på den smarte och smärte kavaljeren. Ända sedan gården annonserades ut för 17 miljoner i vintras hade oron varit betydande att friaren skulle bli någon med dollar i blicken och lammkebab i huvudet. Sanningen om Krusmyntagården är ju att läget, ryktet, utsikten, örterna, allt gör att gästerna strömmar hit alldeles oavsett vad som står på menyn. Folk äter grillad råtta bara de får se solnedgången just här.


     

  • NYTESTAT: Restaurang Rot, Gotland

    NYTESTAT: Restaurang Rot, Gotland

    NYTESTAT: Mycket smak även utan eld

    GOD KLASS

    Restaurang Rot
    Norrlanda Mangsarve 169
    622 50 Romakloster, Gotland
    restaurangrot.se

    ”ALDRIG I MANNAMINNE HADE TORKAN drabbat landet så svårt. Utfallet från åker och jord var knappa. Därtill hade stränga bud utgått att ingen fick värma sin mat över elden. Minsta gnista kunde sätta hela socknen i brand. Bekymrade stodo de och undrade hur det skulle gå med maten.

    NU ÄR DET INTE KARL-OSKAR OCH KRISTINA som står med magarna kurrande, ej heller befinner vi oss i Småland, utan på Gotland, i Norrlanda socken. En skock fastlänningar, bligar en smula fåraktigt på ynglingen som berättar att dagens middag inte går att laga som sig bör. Eldningsförbudet gör inte undantag ens för hyllade krögare och tillresta turister. Restaurang Rot får inte tända sin tjusiga Kamadogrill. Normalt sett lagas allt på den här restaurangen, just där. Det är liksom själva grejen. Ynglingen tittar medlidsamt på oss medan vi stirrar på den kalla grillen. Kanske kunde vi informerats om detta i förväg? Hur som helst så får vi helt enkelt lita på att Luqaz Ottosons team fixar biffen ändå. Eller grönsakerna. Ty där inne i ladan, i köket som just håller på att byggas, finns en liten induktionsplatta och en ugn, som blir kvällens värmekällor.


     

  • Sveriges bästa sommarkrogar 2018

    Sveriges bästa sommarkrogar 2018

    WHITE GUIDE: På väg ut i sommarsverige? Låt White Guide guida dig till landets och sommarens bästa krogupplevelser.

    Bryggservering med havet som granne, pinfärsk fisk, skaldjursplatåer, grillbuffér, nyskördade primörer och svala sommarviner. Detta, och mycket mer, finns att njuta i hela landet. Nedan har vi listat ett urval av våra sommarfavoriter. Restaurangerna är uppdelade på landskap och sorterade i bokstavsordning. Klicka på varje krognamn för att läsa mer om krogen. Samtliga krogar är med i 2018 års upplaga av White Guide.

    Registrera dig som Guiding Guest och du får tillgång till kompletta recensioner och poäng. Restauranger finns också tillgängliga i White Guide App för iOS. Guiden kan också köpas som bok HÄR.

    Glad sommar önskar White Guide-redaktionen!


     

White Guide Presentkort