Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

2016 års priser och utnämningar

2016 års priser och utnämningar
4 mar 2016

WHITE GUIDE: White Guide hyllar de restauranger, företag och personer som presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga under året. Med våra upplevelsepriser vill vi också hylla alla trogna restauranggäster vilka är White Guides egentliga uppdragsgivare. Utan gäster vore alla ansträngningar i kök, vinkällare och matsalar förgäves. Och vår guide utan mening.

Årets Bästa Restaurang – Restaurangkultur
Årets vinnare i bedömningsgrenen Restaurangkultur ger en hel­gjuten restaurangupplevelse i absolut världsklass och en bländande matupplevelse i Internationell Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör matpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk restaurangkultur just nu.

  • Fäviken Magasinet, Järpen/Åre.
    För att ha skapat en av världens främsta gastro-destinationer och ha omvandlat fjällvärldens knapphet till en outtömligt rik källa för återuppväckt och nyskapad lokal gastronomi, som levereras med en service och en ambiance som till fullo stöttar husets unika personlighet och skapar en helgjuten restaurangkultur i yppersta världsklass.

Årets Bästa Mästarklass – Gastronomi 
Årets vinnare i bedömningskategorin Gastronomi ger en bländande matupplevelse i absolut världsklass och en restaurangupplevelse i Internationell Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin matpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör totalpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk gastronomi just nu.

  • Esperanto, Stockholm.
    För att ha vidareutvecklat Nordens mest finstämt sensuella gastronomi till osannolika höjder, ett eget smakrike som respektfullt bryggar öst och väst och oupphörligt utforskar de finare nyanserna i smaker, aromer och texturer i en oslagbar rytmisk helhet och visuell elegans.

Årets Stjärnskott – i samarbete med Martin & Servera
Med utmärkelsen Årets Stjärnskott premieras nykomlingar på stjärnhimlen, men allt annat än supernovor med kort brinntid. De stjärnskott som premieras bjuder redan från start på säker och avancerad matlagning i kombination med hög nivå på helhetsupplevelsen.

  • Imouto, Stockholm.
    För att utifrån en gammal hantverkstradition ha skapat en ny kulinarisk scen med en unik föreställning, där råvarukult och subtila smaker drivs till sin yttersta spets inför hänförda gäster.

Årets Banbrytare
Årets Banbrytare är en utmärkelse som hyllar förnyelse. Den ges till en restaurang som tagit ett radikalt grepp inom det gastronomiska eller innoverat restaurangkulturen, vilket resulterat i en annorlunda och njutbar restaurangupplevelse med fortsatt potential. Med utmärkelsen Årets Banbrytare premierar White Guide en intressant utvecklingslinje i svensk restaurangvärld just nu.

  • Omakase Köttslöjd, Stockholm.
    För att med humor och självdistans ha skapat ett lika oväntat som underhållande stickspår i Sveriges pågående kärleks­affär med Japan, där kött och charkuterier från egna charken i Hälsingland skickligt tolkas efter japanska förebilder.

Årets Serviceupplevelse – i samarbete med Lavazza
Med utmärkelsen Årets Serviceupplevelse premieras en restaurang som bidragit till att berika och utveckla servicekulturen. Hela serviceuppläggets idé och genomförande; omhändertagandet av gästen, kunskapen om mat och dryck och hur den förs över, liksom rätt tonträff i tilltal, från bordsbokning till avtackning, är alla viktiga moment i en stor serviceupplevelse.

  • Spritmuseum, Stockholm.
    För att med stark personlighet och egenart förena klassisk service med en modern busig glimt i ögat och en mat- och dryckesfilosofi skapad av ett tätt samarbete mellan kock och sommelier.

Årets Merroir Award – i samarbete med Norges Sjømatråd
Med utmärkelsen premieras en restaurang, där råvaror från marina miljöer och matlagning med marint tema excellerat under året. Syftet är att främja hållbart nyttjande av fisk, skaldjur och grön sjömat och lyfta fram de smakegenskaper som är förknippade med identifierade ursprung.

  • Sturehof, Stockholm.
    För att med en alltmer hållbar och ursprungsförsäkrad varuförsörjning ständigt utveckla en av landets främsta klassiska fiskkrogar –  senast med förlängning i separata ostron- och skaldjursbarer och en sprittande fräsch fiskmarknad och till och med egen fiskebåt.

Årets Terroir Award – i samarbete med Coop
Med utmärkelsen premieras en restaurang, som förnyat och eller fördjupat förhållningssättet till råvaror från växtriket med hänsyn till ursprung, smakkvalitet och hållbarhet. Priset hyllar kraften i mångfald och den rikedom som olika ursprung och karaktärer bidrar till på våra matbord – liksom i våra liv.

  • Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås.
    För att ha tolkat den skånska terroirens mustiga dialekt och de många uttryck som traktens trädgårdar, marker, ängar och skogar ger, översatt i en livsbejakande gastronomi med stark egenart och perfekt tonträff.

Årets Värt en Resa
Med utmärkelsen Årets Värt en Resa premieras en restaurang där arbetet i gastronomins tjänst och nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. Såväl den lilla krogen på landsbygden som de lyxigare säsongs- och storstadsrestaurangerna kan vara resan värd.

  • Gula Hönan, Hemse.
    För att med osviklig familjär charm och hög kulinarisk finess ha skapat en vallfärdsort för vänner av en helgjuten pensionatupplevelse i en fantastisk omgivning. 

Årets Hjärtekrog
Med utmärkelsen Årets Hjärtekrog vill vi hedra en krog där det är särskilt gott att vara. Givetvis handlar det om mat och dryck, men det kan också vara stämningen, miljön eller bara något som ”sitter i väggarna” – något genuint och sympatiskt som får oss att må extra bra och som lockar till ständiga återbesök.

  • Surfers, Visby.
    För att skapat en färgsprakande trivsam upplevelse med ett unikt mat- och dryckeskoncept där både smakernas mångfald och gästernas blandning lockar allt fler.

Årets Vinupplevelse – i samarbete med Champagne Bollinger
Med utmärkelsen Årets Vinupplevelse premieras en restaurang som under året utmärkt sig genom ett ambitiöst arbete med vin där urval, hantering, mat- och vinmatchning samt förmågan att förmedla kunskap alla är viktiga delar.

  • PM & Vänner, Växjö.
    För att med en av Nordens absolut bästa vinkällare som främsta vapen bjuda på ett sommelieri och vinartisteri av världsklass med den dynamik och djup i dryckesurvalen som bara ett väl genomtänkt vinkoncept kan skapa.

Årets Ölupplevelse – i samarbete med Galatea
Med utmärkelsen Årets Ölupplevelse vill vi premiera en restaurang där ett seriöst arbete med öl och ett intressant urval visar att ölets hela smakregister kan motsvara vinets förmåga att lyfta fram maten.

  • Rex Brasseri, Umeå.
    För att med smittande entusiasm och gedigen kunskap ha lyft ölets roll som smakupplevelse och ackompanjemang till gastronomi i en jazzig omgivning.

Årets Hållbara Gastronomi – i samarbete med KRAV
Med utmärkelsen Årets Hållbara Gastronomi premieras en restaurang som förenar en stor måltidsupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbar­heten i den egna verksamheten och bakomliggande led. För dem är ekologi en viktig grund för en hållbar utveckling inom restaurangbranschen – och i förlängningen för oss alla.

  • Lilla Bjers Gårdskrog, Visby.
    För att med stort tålamod och kunskap ha utvecklat en närmast religiös passion för närodlat och ekologiskt i kombination med hög gastronomisk profil.

Årets Rising Star
Med utmärkelsen Årets White Guide Rising Star vill vi uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter.

  • Filip Fastén, Agrikultur, Stockholm.
    För att i liten blygsam skala prova ut stora viktiga ambitioner, både vad gäller hållbar gastronomi och hållbar personalpolitik, som resulterar i ett härligt organiserat kaos.

Årets Smakutvecklare i livsmedelsbranschen – i samarbete med Livsmedelsföretagen
Med utmärkelsen Årets Smakutvecklare premieras en livsmedelsproducent som presterat en viktig innovation när det gäller smak och upplevd kvalitet och därmed bidragit till gastronomins utveckling och spridning – antingen under året som gått eller under längre tid, utan att det uppmärksammats efter förtjänst.

  • Scandinavian Organics, Stockholm.
    För att ha insett förädlingspotentialen och hållbarhetsperspektivet i en helt ny kategori av råvaror, slaktrester – och för modet att satsa på en tillräckligt stor volym för att alla ska ha råd med välsmakande ekologiska produkter.

Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning – i samarbete med Visita – Svensk Besöksnäring 
Med denna utmärkelse premierar vi en stark och tydlig linje i vinnarens professionella gärning, som bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.

  • Björn Persson, Koka, Göteborg.
    För att med stor entusiasm, kunnighet och känsla för ambiance ha skapat västsvenska mattempel som Kock & Vin och Koka samt ett koppel av restauranger med tydligt fokus på gästen, designidén och gastronomin – allt kopplat till stora glädjeämnen i glaset.

Global Gastronomy Award 2016 – i samarbete med Electrolux
Global Gastronomy Award delas ut för tionde året i rad, sedan 2010 i ett samarbete mellan White Guide och Electrolux. Utmärkelsen går till en internationell matkreatör eller annan gastronomisk personlighet, som fortfarande är aktiv och som blivit en förebild och inspirationskälla i den samtida gastronomin.

  • Dan Barber, Blue Hill, New York.
    För sin enastående klarsyn om våra utmaningar när det gäller framtidens mat, livsmedelsförsörjning och gastronomi – och inte minst hur vi återskapar förlorade smakvärldar. Hyllad som fadern till  ”farm-to-table” har han insett att det lokala greppet inte räcker långt för att skona planeten och säkra liv, hälsa och välbefinnande – vi måste ställa om hela vårt förhållningssätt till mat.

 

Mer från förstasidan

  • Sveriges bästa caféer avslöjas snart – här är alla nomineringar!

    Sveriges bästa caféer avslöjas snart – här är alla nomineringar!

    WHITE GUIDE: För femte året kan kan vi med stolthet presentera en ny upplaga av White Guide Café, guiden som hjälper dig att hitta rätt bland alla caféer i Sverige.

    Att fika är en svensk folksport och utbudet av caféer har aldrig varit så stort. Vare sig du är ute efter en kopp brygg och en klassisk prinsesstårta eller veganska semlor och en gurkmejalatte finns vägledning att hämta i årets upplaga av White Guide Café. Vi presenterar också trender, tips och speciella fynd.

    Under året har vår hemliga testpanel besökt över 400 caféer och i guiden presenteras de 351 som vi anser förtjänar en plats bland Sveriges bästa caféer.

    Guiden lanseras med kalas den 8 maj i Eric Ericsonhallen, Skeppsholmen, Stockholm. Då avslöjar vi de bästa caféerna inom åtta olika kategorier.

    Läs hela nyheten och pressmeddelandet HÄR!


     

  • NYTESTAT: TAK, Stockholm

    NYTESTAT: TAK, Stockholm

    NYTESTAT: Modern mix på hög nivå

    På Brunkebergsåsen växer Stockholms nya nöjeskvarter fram under namnet Urban Escape. Högst upp i byggnaden ligger Tak, en av de senaste årens mest omtalade restaurangöppningar. Anledningen är den meriterade och medaljerade Frida Ronge, bland annat White Guides Rising Star 2013. Hennes nordicnippon-kök har nu fått ett eget hem i huvudstaden.

    Det är en sympatisk och finurlig mix av svenska och japanska råvaror, smaker och tekniker som presenteras. Jakten på de perfekta komponenterna är central, merparten produceras på ett hållbart sätt. Den egna ”algpotatisen” (odlad 25 meter från havet och således täckt av alger vilket ger en fastare konsistens och näringsirikare potatis) är ett sådant exempel. Den serveras tillsammans med arenkha-kaviar (sillrom), syrad grädde och sill med milt rökig smak. Omisskännligt svenskt men med en havssmakande japansk ton.

    Läs hela recensionen HÄR!


     

  • White Guide söker nya testare

    White Guide söker nya testare

    WHITE GUIDE: Har du starka egna idéer om hur det ska smaka och vara på krogen?
    Då kanske du ska tänka två gånger innan du söker som krogtestare hos oss.

    Det finns många missuppfattningar om krogtestare och krogtester. Att det skulle vara glamoröst är en av dem. Att testa krogar är ett tufft jobb som kräver sin man och kvinna. Därför söker vi nu nya testare över hela Sverige – men särskilt dig utanför storstäderna.

    Grundkravet på våra testare är att de verkligen förstår sig på mat, dryck och restaurangkultur, har krogvana och kan beskriva sina upplevelser väl, sakligt korrekt men också med de där små observationerna som får andra att känna att de också var där – och ta ställning till om de vill dit eller inte. 

    Den största och farligaste missuppfattningen om krogrecensioner är att det bara handlar om att tycka och gilla. Vi tycker alla olika och vi gillar alla olika. Som testare för White Guide måste man hålla sitt eget gillande och tyckande i schack. Vi är ute efter är korrekta och målande beskrivningar av hur mat, dryck, service och ambiance kan upplevas som gäst. Den bästa recensionen är mycket sparsam med värdeord, men lyckas ändå förmedla upplevelsen i sin fulla rika bredd – för varje läsare att själv bedöma; gilla eller inte. Vår värdering uttrycks i poäng och klassificering. Det ska förstås ge vägledning.


     

  • Hela 351 caféer listas i White Guide Café 2017 – inklusive 42 nya

    Hela 351 caféer listas i White Guide Café 2017 – inklusive 42 nya

    Den 8 maj hålls White Guide Cafés releasefest Kalaset i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen i Stockholm. Men redan nu kan vi presentera alla de caféer som kommer att ta plats i den nya White Guide Café 2017-18.

    Årets guide innehåller hela 351 caféer jämfört med förra årets 336. 42 nya caféer har kvalificerat sig till guiden. Under året har White Guides anonyma testare besökt över 400 caféer runt om i hela Sverige.

    – I år ser vi bland annat att konditorerna vågar ta ut svängarna med ett utbud som varierar efter säsong och där både ursvenska och mer exotiska nya smaker används. Te är också äntligen på väg att få upprättelse som dryck och banar väg för nya, nördiga tebarer med minst lika avancerade tekniker som baristornas. Superfoods präglar annars många dryckesmenyer med juicer och smoothies på ingredienser som fytoplankton och pulver på asiatiska ’mirakelsvampar’, säger caféredaktör Lena Ilkjær.

    Läs hela nyheten och pressmeddelandet HÄR!


     

  • White PAPER: Sista måltiden på Noma

    Noma has left the building – och för första och sista gången publicerar White PAPER en recension av en stängd restaurang.

    Text: Lena Ilkjær och Linda Dahl
    Publicerad i White PAPER #1 2017

    DET VILAR EN KÄNSLA AV UPPSLUPPEN OTÅLIGHET över matsalen, stegen är lätta och varenda medarbetare tycks brinna av lust att berätta om vad som finns på tallriken. Vi är på Noma, den sista månaden som den världsberömda krogen håller öppet, och det är plattan i mattan hela vägen in i kaklet. Vi hade inte förväntat oss mindre.

    Läs hela texten HÄR.


     

  • White PAPER #1 2017 – i handeln nu

    White PAPER #1 2017 – i handeln nu

    WHITE PAPER: I det nya numret firar vi utgivningen av White Guide 2017-18 och funderar på hur framtidens mat kommer att smaka. Vi äter kött utan djur, dricker sprit utan alkohol och 3D-printar mat. Dessutom: En sista måltid på Noma – åtminstone på Strandgade – och en första på Enigma, Albert Adriàs nya restaurang i Barcelona. Vi spenderar fem minuter med världens bästa kokboksförläggare och bjuder på recensioner av helt nya restauranger ur årets guide.

    Ett urval av vad som går att läsa i det senaste numret:

    INNOVATION, REVOLUTION OCH EVOLUTION. På matfronten mycket nytt.
    LÄGET? Det våras för krogarna – och den gröna gastronomin.
    NYTESTAT. Rutabaga.
    NYKOMLINGAR. Tar plats i årets White Guide.
    ALGER, TÅNG OCH SJÖGRÄS. Det gröna från det blå. 
    MAGNUS EK. Mottagare av Årets Merroir Award med Oaxen Krog.
    TORRLAGD. Senaste partytricket? Dricka sprit utan alkohol.
    MYCELMAGI. Vi vänder oss till svampen för att må bra.
    SÖDER MÖTER SÖDER. Titti Qvarnström bjöd in Antonella Scatigna för att gästspela i Malmö.
    PROTEINSKIFTE PÅ GÅNG. Sexbent, odlad i labb eller från UV-belyst svamp – och EU-förordningarna som hämmar experimentlustan.
    MAT I 3D. Är matprintern den nya micron?

    Läs chefredaktör Lena Ilkjaers ledare HÄR
    Prenumerera? Det gör du HÄR.


     

  • NYTESTAT: Hantverket Mat & Bar, Stockholm

    NYTESTAT: Hantverket Mat & Bar, Stockholm

    NYTESTAT: Kreativt mathantverk på förnäm adress

    "I entrén möter en stor, klädsamt sliten snickarbänk i kontrast till den i övrigt så modernt inredda lokalen och fastigheten på Sturegatan 15, som ovanför krogen även rymmer ett större konferenscenter. Till vänster ligger den spatiösa baren med bekväma fåtöljer att mellanlanda i på väg till middagsbordet. Eller förlägg hela kvällen till Spritbordet, där bartendrarna skräddarsyr paket av drinkar och maträtter för grupper om åtta...."

    Läs hela recensionen HÄR!


     

  • Sveriges bästa restauranger korade – White Guide 2017 är här!

    Sveriges bästa restauranger korade – White Guide 2017 är här!

    WHITE GUIDE: Över 700 personer jublade när vinnarna presenterades från Kongresshallens scen på Svenska Mässan i Göteborg under White Guide Gala idag den 6 mars. På galan korades årets bästa restauranger i olika kategorier och de största restaurang­upplevelserna i landet hyllades. Av närmare 800 testade restauranger kvalificerade sig i år 600 restauranger i just utkomna upplagan av White Guide.

    Årets bästa restaurang är enligt White Guide 2017 Esperanto i Stockholm. Årets Stjärnskott blev Adam/Albin, Stockholm, medan Årets Banbrytare tilldelades TakeOver, pop-up-konceptet med enbart kvinnliga kockar. Årets Serviceupplevelse finns hos Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås.

    Årets Merroir Award tilldelades Oaxen Krog, Stockholm och Terroir Award gick till
    Fotografiskas Restaurang, Stockholm. Årets Hållbara Gastronomi stod Volt i Stockholm
    för. Göteborgskrogen Bhoga fick pris för Årets Ölupplevelse medan Årets Vinupplevelse gick
    till Krakas Krog på Gotland. Den sydskånska krogen Hörte Brygga blev Årets Värt en Resa

    Läs hela nyheten HÄR!

    Alla vinnare och motiveringar finns i pressmeddelandet HÄR


     

  • 2017 års priser och utnämningar

    2017 års priser och utnämningar

    WHITE GUIDE: White Guide hyllar de restauranger, företag och personer som presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga under året. Med våra upplevelsepriser vill vi också hylla alla trogna restauranggäster vilka är White Guides egentliga uppdragsgivare. Utan gäster vore alla ansträngningar i kök, vinkällare och matsalar förgäves. Och vår guide utan mening.

    Se alla priser och utnämningar HÄR!


     

  • White Guide Rising Star till Rod Pérez

    White Guide Rising Star till Rod Pérez

    White Guide ger i år utmärkelsen White Guide Rising Star till Rodrigo ”Rod” Pérez, köksmästare på Ekstedt i Stockholm. Med utmärkelsen Rising Star vill vi uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter. Mottagaren av utmärkelsen ska vara 30 år eller yngre.

    White Guide Rising Star 2017:
    Rodrigo ”Rod” Pérez, Ekstedt, Stockholm.

    Motivering: För att med stor ambition och begåvning ha styrt två av Sveriges mest komplexa kök och samtidigt med kunskap och närvaro flätat samman kök och matsal på ett imponerande gästvänligt sätt.

    Prisutdelningen äger rum måndagen den 6 mars under White Guide Gala på stora scenen på Kongresshallen, Svenska Mässan i Göteborg.


     

White Guide Presentkort