2018 års priser och utnämningar

2018 års priser och utnämningar
5 mar 2018

WHITE GUIDE: White Guide hyllar de restauranger, företag och personer som presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga under året. Med våra upplevelsepriser vill vi också hylla alla trogna restauranggäster vilka är White Guides egentliga uppdragsgivare. Utan gäster vore alla ansträngningar i kök, vinkällare och matsalar förgäves. Och vår guide utan mening.

Årets Bästa Restaurang – Restaurangkultur & Gastronomi

Årets vinnare i bedömningsgrenen Restaurangkultur ger en helgjuten restaurangupplevelse i absolut världsklass och en bländande matupplevelse i Global Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör matpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk restaurangkultur just nu.

Årets vinnare i bedömningskategorin Gastronomi ger en bländande matupplevelse i absolut världsklass och en restaurangupplevelse i Global Mästarklass. Vinnaren kvalificerar sig genom sin matpoäng och om flera restauranger skulle prestera på samma nivå avgör totalpoängen. Med utmärkelsen premierar White Guide höjdpunkten i svensk gastronomi
just nu.

  • Frantzén, Stockholm.
    För att ha skapat en ny kultplats för gastronomi i högsta divisionen, där inga ansträngningar sparats och inget lämnats åt slumpen för att leverera en restaurangupplevelse som kombinerar kulinariskt artisteri med ett värdskap i världsklass.

Årets Stjärnskott
Med utmärkelsen Årets Stjärnskott premieras nykomlingar på stjärnhimlen, men allt annat än supernovor med kort brinntid. De stjärnskott som premieras bjuder redan från start på säker och avancerad matlagning i kombination med hög nivå på helhetsupplevelsen.

  • Ichi, Stockholm.
    För att med sparsmakad japansk elegans ha skapat en storartad smakupplevelse där Kyoto möter Stockholm med service och matpresentationer på högsta nivå.

Årets Banbrytare
Årets Banbrytare är en utmärkelse som hyllar förnyelse. Den ges till en satsning som tagit ett radikalt grepp inom det gastronomiska eller innoverat restaurangkulturen, vilket resulterat i en annorlunda och njutbar restaurangupplevelse med fortsatt potential. Med utmärkelsen Årets Banbrytare premierar White Guide en intressant utvecklingslinje i svensk restaurangvärld just nu.

  • Rutabaga, Stockholm.
    För att ha modet och kreativiteten att erbjuda en ny typ av modern finkrogsupplevelse där grönsaker har uppgraderats från tillbehör till tallrikens stjärnor.

Årets Serviceupplevelse
Med utmärkelsen Årets Serviceupplevelse premieras en restaurang som bidragit till att berika och utveckla servicekulturen. Hela serviceuppläggets idé och genomförande; omhändertagandet av gästen, kunskapen om mat och dryck och hur den förs över, liksom rätt tonträff i tilltal, från bordsbokning till avtackning, är alla viktiga moment i en stor serviceupplevelse.

  • Frantzén, Stockholm 
    För att ha gett fine dining en ny modern definition, där varje gäst behandlas ”furstligt informellt” av ytterst kompetent personal i varje fas av besöket från första till sista hisstur.

Årets Merroir Award
Med utmärkelsen premieras en restaurang, där råvaror från marina miljöer och matlagning med marint tema excellerat under året. Syftet är att främja hållbart nyttjande av fisk, skaldjur och grön sjömat och lyfta fram de smakegenskaper som är förknippade med identifierade ursprung.

  • Tak & Unn, Stockholm.
    För att ha gift ihop nordisk västkust och asiatisk östkust i två högprofilerade paketeringar som på var sitt sätt bjuder på maritim gastronomi på hög höjd.

Årets Terroir Award – i samarbete med Coop
Med utmärkelsen premieras en restaurang, som förnyat och eller fördjupat förhållningssättet till råvaror från växtriket med hänsyn till ursprung, smakkvalitet och hållbarhet. Priset hyllar kraften i mångfald och den rikedom som olika ursprung och karaktärer bidrar till på våra matbord – liksom i våra liv.

  • SAV, Tygelsjö.
    För att genom sin gastronomi med stor kunskap och ren glädje förmedla sydsveriges alla terroirer till sina gäster - från djupaste skog till öppnaste åker.

Årets Värt en Resa
Med utmärkelsen Årets Värt en Resa premieras en restaurang där arbetet i gastronomins tjänst och nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. Såväl den lilla krogen på landsbygden som de lyxigare säsongs- och storstadsrestaurangerna kan vara resan värd.

  • Falkenberg. För att ha skapat en grogrund för entusiastiska matentreprenörer att utveckla en kreativitet som gjort staden till en spännande svensk restaurang-destination.

Årets Hjärtekrog
Med utmärkelsen Årets Hjärtekrog vill vi hedra en krog där det är särskilt gott att vara. Givetvis handlar det om mat och dryck, men det kan också vara stämningen, miljön eller bara något som ”sitter i väggarna” – något genuint och sympatiskt som får oss att må extra bra och som lockar till ständiga återbesök.

  • Familjen, Göteborg.
    För att ha skapat en hjärtlig och välkomnande restaurangmiljö där personal och prisvärde lockar olika typer gäster att känna sig som en del av den familjära stämningen.

Årets Dryckesupplevelse
Med utmärkelsen Årets Dryckesupplevelse premieras en restaurang som under året utmärkt sig genom ett ambitiöst arbete med drycker där urval, hantering, mat- och dryckesmatchning samt förmågan att förmedla kunskap alla är viktiga delar.

  • Folii, Stockholm.
    För att med stort yrkeskunnande, engagemang och personlighet ha skapat en ny typ av vinbar där upplevelsen i glaset maxas med hjälp av en levande vinlista, service, mat och ambience.

Årets Ljudmiljö – i samarbete med Hörselskadades förening i Stockholm
Med utmärkelsen Årets Ljudmiljö premieras en restaurang där man medvetet satsat på att utveckla en akustik som gynnar det goda samtalet vid bord och barer vilket skapar en miljö och stämning där alla känner sig välkomna.

  • Taverna Brillo, Stockholm.
    För att på ett designmässigt kreativt sätt ha skapat en ljudmiljö som gynnar det goda samtalet trots en krävande lokal där olika verksamheter blandas.

Årets Hållbara Gastronomi – i samarbete med KRAV
Med utmärkelsen Årets Hållbara Gastronomi premieras en restaurang som förenar en stor måltidsupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i den egna verksamheten och bakomliggande led. För dem är ekologi en viktig grund för en hållbar utveckling inom restaurangbranschen – och i förlängningen för oss alla.

  • Volt Restaurang, Stockholm
    För att ha kombinerat en hög innovationsnivå vad gäller smak och teknik med en ambitiös strategi för att främja hållbara och ekologiska råvaror.

Årets Rising Star
Med utmärkelsen Årets White Guide Rising Star vill vi uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter.

  • Emma Shields, Flickan, Stockholm.
    För att med stor kunskap och ambition utveckla och utmana både sig själv och köken hon representerar. Och för att vid ung ålder redan nått tävlingsframgångar både nationellt och internationellt.

Årets Smakutvecklare i livsmedelsbranschen – i samarbete med Livsmedelsföretagen
Med utmärkelsen Årets Smakutvecklare premieras en livsmedelsproducent som presterat en viktig innovation när det gäller smak och upplevd kvalitet och därmed bidragit till gastronomins utveckling och spridning – antingen under året som gått eller under längre tid, utan att det uppmärksammats efter förtjänst.

  • Roots of Malmö, Malmö.
    För att med inspiration från en mångtusenårig tradition av fermenterade tedrycker ha skapat en bubblande törstsläckare packad med nyttigheter och präglad av nyskapande smaksättningar från naturens skafferi.

Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning
Med denna utmärkelse premierar vi en stark och tydlig linje i vinnarens professionella gärning, som bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.

  • Malin Söderström, Stockholm.
    För att med en jordnära matfilosofi under många år ha varit en inspirerande förebild i en mansdominerad kockvärld genom både tävlingsengagemang, utbildningsprogram och framtidsorienterade krogprojekt.

Läs gärna också hela pressmeddelandet för White Guide 2018 HÄR!
Foto: Markus Crépin Sundström

 

Mer från förstasidan

  • White PAPER #2 2018 i butik nu

    White PAPER #2 2018 i butik nu

    WHITE PAPER: Sommartid är fikatid och den 14 maj släpptes årets upplaga av White Guide Café. I White PAPER har vi därför grävt ner oss i olika aspekter av de olika cafétrender vi har noterat på våra testrundor runt om i landet – vi skriver om färskmalet mjöl, fermenteringsmetoder för kaffe, instavänliga bakverk och besöker världens (?) bästa croissantbagare.

    Ett axplock ur innehållet i #2:

    • LÄGET? Nyöppnings-tempot är fortsatt högt
    • Nykomlingarna. Vi listar de bästa nya fiken 2018
    • Nytestat. MESTIZA, NOI och Soi 29
    • Stjärnskott. Möt konditorn Frida Leijon
    • Wagashi? Yogashi? Vi reder ut begreppen kring japanska bakverk
    • Färskvara. Nu vill vi ha mjölet nymalet
    • Ögongodis. Därför gillar vi regnbågar
    • Svinnfritt. Nu öppnar återvinningskrogarna
    • Kaffe. Nästa smaknyckel i kaffevärlden kan handla om jäsning
    • Noma 2.0. Så smakar framtiden
    • Kockkvinnor. Nu skapar de sina egna nätverk
    • Labbet. Där croissanten utforskas
    • Gaggan. Startar tofukrog i Thailand
    • Vespertine. Los Angeles knasigaste krog
    • Ljudet. Som får oss att fly krogen
    • Socker. En sliskig historia

    Prenumerera? Det gör du HÄR.


     

  • PM Bröd & Sovel är Sveriges bästa café 2018

    PM Bröd & Sovel är Sveriges bästa café 2018

    WHITE GUIDE CAFÉ: Måndag den 14 maj, på White Guide Café - Kalaset på Stora Teatern i Göteborg, korades åtta värdiga vinnare av White Guides priser. Samtidigt presenterades den nya guiden, dit hela 338 caféer har kvalificerat sig.

    Närmare 300 caféägare, journalister och branschfolk minglade och hyllade vinnarna av årets cafépriser under releasen av årets upplaga av White Guide Café på Stora Teatern i Göteborg.

    Totalt kvalificerade sig 338 caféer till årets guide. Under året har White Guides anonyma testare besökt närmare 450 caféer för att sålla fram de allra bästa.

    ÅRETS PRISTAGARE läs vidare HÄR

    ÅRETS MÄSTARKLASSLISTA läs vidare HÄR

    Pressmeddelandet i sin helhet HÄR


     

  • Sveriges bästa caféer 2018 – mästarklasslistan

    Sveriges bästa caféer 2018 – mästarklasslistan

    WHITE GUIDE CAFÉ: Här är de caféer i Sverige som presterar i mästarklass enligt White Guide Café. Caféerna är rankade efter totalpoäng i första hand och summan av dryck- och bakverksbetyg i andra hand. Den första siffran anger totalpoäng av 40 möjliga och den andra siffran anger summan av dryck- och bakverksbetyget.

    MÄSTARKLASS 2018

    1. 1. PM BRÖD & SOVEL, Växjö 36/25
    2. 2. R C CHOCOLAT, Sigtuna 36/24
    3. 3. OLOF VIKTORS BAGERI OCH CAFÉ, Glemmingebro 36/22
    4. 4. GÜNTHERSKA HOVKONDITORI & SCHWEIZERI, Uppsala 35/25
    5. 5. DA MATTEO MAGASINSGATAN, Göteborg 35/23
              VETE-KATTEN, Stockholm 35/23

    Läs vidare HÄR


       

    1. Dubbelt kalas när White Guide Café lanseras i Göteborg

      Dubbelt kalas när White Guide Café lanseras i Göteborg

      WHITE GUIDE CAFÉ: För sjätte året i rad lanserar vi stolt White Guide Café. I samband med det kan du i år kalasa mer än någonsin. 

      Samtidigt som White Guide Café lanseras på Stora Teatern i Göteborg arrangeras för första gången ett fikaevenemang vid intilliggande Millenniumplatsen. Där deltar en rad utställare - bland andra Turistrådet Västsverige och Lokalproducerat i Västs gemensamma varumärke Smaka på Västsverige tillsammans med Bjertorps Slott och deras "Fika med guldkant"- paket. Evenemanget pågår kl 12-18. 

      Mer information hittar du HÄR

      Biljetter till White Guide Cafégala ”Kalaset” hittar du HÄR

      Program:
      Klockan 13.30-15.00 i Kristallfoajén

      • Te som måltidsdryck, Åsa Lundberg, Tesommelier
      • Se KRAV certifieringen som en möjlighet med Josefine Larsson, Marknads- och regelutvecklare på KRAV.
      • Omvärldsanalys: Nya gästbeteenden med Ingela Stenson, Omvärlsdsanalytiker, United Minds

      Klockan 15.00 -17:00 på stora scenen

      • Trendpresentation med Lena Ilkjær, Caféredaktör
      • Prisutdelning med Johanna Westman

      Vi korar vi de bästa caféerna i åtta olika kategorier: Årets Bästa Café,  Årets Konditori, Årets Kaffebar, Årets Hållbara Café, Årets Fikaställe, Årets Stjärnskott, Årets Värt en Resa samt Årets Bageri.

      Foto: Frida Winter


       

    2. NYTESTAT: Soi 29, Malmö

      NYTESTAT: Soi 29, Malmö

      NYTESTAT: Äntligen en uppdaterad Thai

      GOD KLASS

      Bergsgatan 29
      211 34, Malmö
      soi29thaikitchen.com

      THAIKROGAR FINNS DET GOTT OM i Malmö. Ambitiösa thaikrogar: not so many. Den som dessutom vill ha ett glas gott vin till maten har fått välja ett annat kök. Tills nu. Soi 29, som drivs av kvartetten Fredrik Kassam, David Fredriksson, Alexander Norén och Johanna Jarevik, är ett mycket välkommet tillskott i stans krogflora.

      LOKALEN, PLOCKEPINNS GAMLA, är väl tilltagen där den lite råa industrikänslan har balanserats upp med mossgröna textilier, som också bidrar till akustiken. Det går fint att föra ett intimt samtal här trots storleken och servicen är vänligt uppmärksam och förklarar gärna de finare aspekterna av rätterna och ger en heads up på hur het upplevelsen blir.


       

    3. Sveriges bästa caféer avslöjas snart – här är alla nomineringar!

      Sveriges bästa caféer avslöjas snart – här är alla nomineringar!

      WHITE GUIDE CAFÉ: För sjätte året kan kan vi med stolthet presentera en ny upplaga av White Guide Café, guiden som hjälper dig att hitta rätt bland alla caféer i Sverige.

      Att fika är en svensk folksport och utbudet av caféer har aldrig varit så stort. Vare sig du är ute efter en slät kopp kaffe och en budapestbakelse eller en nyfriterad vegansk munk och en rödbetslatte så finns vägledning att hämta i årets upplaga av White Guide Café. Vi presenterar också trender, tips och speciella fynd.

      Under året har vår hemliga testpanel besökt över 400 caféer och i guiden presenteras de 338 som vi anser förtjänar en plats bland Sveriges bästa caféer.

      Guiden lanseras med kalas den 14 majStora Teatern i Göteborg. Samtidigt arrangeras ett fikaevenemang på den intilliggande Millenniumplatsen utanför Stora Teatern. Där deltar en rad utställare - bland andra Turistrådet Västsverige och Lokalproducerat i Västs gemensamma varumärke Smaka på Västsverige tillsammans med Bjertorps Slott och deras ”Fika med guldkant”- paket.


       

    4. 100% Cirkulärt tilldelas Kalf & Hansen, Stockholm

      100% Cirkulärt tilldelas Kalf & Hansen, Stockholm

      WHITE GUIDE: I samband med GastroNord delades priset 100% cirkulärt ut för andra gången. Priset som instiftats av White Guide på initiativ av Stockholm Gas ges till en restaurang som arbetar långsiktigt för att minska miljöpåverkan och utveckla nya resurssnåla driftsupplägg.

      100% CIRKULÄRT TILLDELAS KALF & HANSEN, Stockholm

      Motiveringen lyder: Närmare 100% ekologiskt och närmare 0% svinn. Siffrorna säger egentligen mer än ord – och årets mottagare har verkligen koll på hela flödet från råvara till avfall. Man arbetar på ett medvetet sätt för att applicera företagets miljöfilosofi och åtaganden i alla led – från personalens kläder, över kökets energiförbrukning och transporter till att genom både via sociala medier och inne på restaurangen visa sina gäster att ett cirkulärtänk är en integrerad och omistlig del av företagets kärna.


       

    5. 100% Cirkulärt delas ut på GastroNord

      100% Cirkulärt delas ut på GastroNord

      WHITE GUIDE: För andra gången delar White Guide tillsammans med initiativtagare Stockholm Gas och intressenter ut priset 100% Cirkulärt till en restaurang som långsiktigt arbetar för att minska miljöpåverkan och utveckla nya resurssnåla driftsupplägg.

      För att främja en fortsatt och mer hållbar tillväxt inom restaurangnäringen instiftade White Guide 2016 priset 100% Cirkulärt.

      Restaurangerna har själva nominerat sig genom att lämna in bidrag som sedan bedömts av en jury bestående av representanter från White Guide samt partners och intressenter: Coest, Hörselskadades Riksförbund i Stockholm, Karma, KRAV och Stockholm Gas.

      Första året omfattades bara restauranger i Stockholm och då gick priset gick till Restaurang Volt. I år har krogar i hela landet kunna nominera sig och efter juryns arbete är följande tre restauranger nominerade:

      • Kalf & Hansen, Stockholm
      • Stedsans in the Woods, Hyltebruk
      • Lilla Bjers Gårdskrog, Visby

      Vinnaren avslöjas på Torsdag klockan 14.00 på GastroNord.


       

    6. CAFÉSPANINGEN 2017

      CAFÉSPANINGEN 2017

      WHITE PAPER: Med mindre än en månad kvar till nytt caféguides-släpp värmer vi upp med förra årets stora caféspaning. Vad säger ni? Är den aktuell för 2018 också eller har ni sett några nya trender (kommentera gärna på vår facebooksida)?

      Text: Lena Ilkjaer
      Publicerat i White PAPER #2 2017

      Teerna taggar upp

      Ekvilibristisk tebryggning, japanska bakverk, insektsjuice, veganskt och kaffe med svamp är några av årets roligaste nya trender.

      ATT TA EN FIKA. Det är ganska få så enkla saker som kan betyda så mycket. Och trots (eller kanske tack vare) våg efter våg av tekniska landvinningar som skenbart för oss närmare varandra (men rent praktiskt skiljer oss åt) verkar vårt behov av att mötas över en fika snarare öka. En kaffe och en kanelbulle framför datorn ÄR ingen fika, och helheten i att mötas och umgås är så mycket större än de enskilda komponenterna, eller produkterna, som är involverade.
            Det är just den här skärningspunkten, där miljö, bakverk, drycker och stämning går upp i en högre enhet, som White Guide Café försöker ringa in. Ett café kan leverera kaffe i yppersta världsklass, utan att vi vill slå oss ner någon längre stund. Ett konditori kan ha de sprödaste, läckraste småkakorna och frasigaste croissanterna, men om de langas fram utan minsta beskrivning, leende eller personlighet blir det aldrig ett ställe dit vi återvänder. Fika är kultur, en integrerad och ganska unik del av Sverige – ett land där alkoholen så länge har varit tabubelagd att vi hittat andra sätt att sätta guldkant på tillvaron än ett glas rött efter jobbet.


       

    7. NYTESTAT: Mestiza, Göteborg

      NYTESTAT: Mestiza, Göteborg

      NYTESTAT: Jorden-runt-resa i pintxosformat

      GOD KLASS

      Det är ett virrvarr av ursprung, traditioner och upplevelser på Mariuxi Ingber Robles och maken Kiki’s ny krog Mestiza. Som namnet antyder blandas här smaker från flera olika delar av världen och på menyn samsas spanska och italienska delikatesser med sydamerikanska innovationer. Som tidigare kökschef på Puta Madre är Robles ett välkänt namn på den göteborgska krogscenen och redan flockas gästerna på den lilla krogen.

      Husets specialitet är pintxos: Små rätter som dukas upp i bufféform på bardisken och serveras på fat efter eget val och tycke. Vi inleder med ljuvligt salta boquerones toppat med smakrik tapenade. Sedan följer en variant med kokt ägg och Nduja – en kryddstark italiensk bredbar korv – båda presenterade på små brödbitar som traditionen kräver. Mest maxade är smakerna i anklevertoasten med karamelliserad getost. Utöver pintxos finns ett fåtal större rätter, så som mör karré med en klassik mole och coleslaw på rödkål. Kryddigt, välavvägt och med samma varma, autentiska känsla som präglar den intima lokalen.


       

    White Guide Presentkort