Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Äntligen färsk löjrom

Äntligen färsk löjrom

6 okt 2012

KROGNYTT: Idag lördag och i ytterligare fyra dagar har du möjlighet att njuta purfärsk Kalixlöjrom på Grand Hôtel i Stockholm.

Bottenvikens röda guld – löjromen från bräckvattensskärgården mellan Haparanda och Piteå, är en delikatess vi kan njuta året runt. Men endast ett par unika dagar är den helt färsk.

– Färsk löjrom från Siklöjan fiskas bara under en mycket begränsad tid och anses vara en unik svensk delikatess, säger Andreas Askling, kökschef på Grand Hôtel.

Det firar hotellet med löjromsdagar i Cadierbaren. Andreas Askling har precis som tidigare år specialkomponerat en guldskimrandemeny och förväntas under dessa dagar servera ett ton av den färska löjrommen.

– I årets specialkomponerade löjromsmeny får gästerna smaka olika kombinationer där Kalixlöjromen står i fokus på nya, oväntade sätt för att stimulera smaklökarna, avslutar Andreas Askling.

Fler krognyheter hittar du här:

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Käk öppnar i Örebro saluhall

    KROGNYTT: Käk öppnar i Örebro saluhall

    KROGNYTT ÖREBRO: När Käk öppnar sin första restaurang utanför Stockholm faller valet på Örebro. Men om man får tro krögarna Petter Askergren, Oskar Jakobsson och Dimitris "Dimman" Anastasopoulos, är det bara början.

    De sistnämnda drev fram till januari i år även krogen Judit & Bertil, där Käk också startade som en popuprestaurang. Den första egna restaurangen, i Hornstull, öppnade för tre år sedan och den andra förra året i Sundbyberg. Käks ambition är att servera street food av hög kvalitet från hela världen. För det mesta har det inneburit hamburgare, men experimentlustan är påtaglig.

    – Vi filar alltid på konceptet och vi är absolut öppna för att göra om allt om vi skulle känna för det. Vi är öppna för förändring - det viktiga för oss är intressant och gott käk, säger Petter Askergren.

    – Vi har tittat på var vi skulle kunna öppna utanför Stockholm ett tag. Jag har ju spelat och turnerat mycket i Sverige och hade en känsla för var det skulle kunna funka bra. Dessutom är det bra reseavstånd från Stockholm, för vi är väldigt involverade och på plats hela tiden. Vi är glada att det blev just saluhallen, det känns som ett ödmjukt sätt att komma in i en stad, att få vara med och bidra till något. Men vi har planer på fler ställen i Sverige så småningom.

    Kvalitetstänket sträcker sig även till personalens villkor. Gänget tittar på en modell där varje anställd ska ha fast lön, möjlighet att påverka sina egna arbetstider och att utvecklas tillsammans.

    Käk öppnar i Örebro Saluhall lördagen den 7 maj. På kvällen spelar Petter Askegren – musiker såväl som vinskribent och krögare – på nattklubben Ritz.

    käk.se


     

  • KROGNYTT: Streetfood i skärgårdsmiljö på Waxholms Hotell

    KROGNYTT: Streetfood i skärgårdsmiljö på Waxholms Hotell

    KROGNYTT STHLM: Nattklubben och restaurangen Kabyssen på Waxholms Hotell har fått nytt liv som Restaurang Lilla Strand. Hotellet satsar nu på en ungdomligare meny och slopar nattklubbskonceptet.

    Under vinterhalvåret har Waxholms Hotell genomgått en omfattande renovering. I fredags öppnade Restaurang Lilla Strand i före detta Kabyssens lokaler. Det nya restaurangkonceptet erbjuder en meny inspirerad av streetfood med smaker från hela världen. Ansvarig för kökets kreativa utveckling blir kocken Thomas Xanazzi, vinnare av SM i streetfood 2014.

    Samtidigt går nattklubbskonceptet i graven och hotellet satsar istället på en loungemiljö med stort fokus på både bardel och musikutbud i form av DJs och livespelningar.

    När Waxholms Hotell renoverades genomfördes även en nyrenovering av hotellets huvudrestaurang Matsalen samt den anslutande baren, Augustas bar. Dessvärre brandskadades lokalerna i förra vecka och en nyöppning planeras nu istället till hösten.

    Restaurang Lilla Strand ligger i bottenplan på Hotell Waxholm och erbjuder en stor uteservering med utsikt mot havet.

    Läs mer HÄR.


     

  • KROGNYTT: Nytt hälsosamt snabbmatskoncept till Stockholm

    KROGNYTT: Nytt hälsosamt snabbmatskoncept till Stockholm

    KROGNYTT STHLM: I slutet av maj öppnar Hawaiian Poké på Mäster Samuelsgatan 9. Smakrika sallader med influenser från Hawaii och Japan kommer stå i fokus och konceptet blir det första av sitt slag i Skandinavien. 

    På nya Hawaiian Poké kommer menyn vara baserad på olika variationer av maträtten poké, i grunden en rå sushisallad med ris som bas. Ursprungligen härstammar maträtten från Hawaii, men har influerats av det japanska köket. Bakom konceptet står Susanne Wallman och Aaron Colman som hämtat inspiration från Kalifornien och New York, där pokétrenden går varm just nu.  

    – Vi har saknat ett större utbud av hälsosam och naturlig snabbmat i Stockholm. Första Hawaiian Poké blir lite som en pop-up restaurang och är tänkt som ett första steg i lanseringen av vårt snabbmatskoncept, säger Susanne Wallman.


     

  • KROGNYTT: Stockholmsrestauranger gör hembesök

    KROGNYTT: Stockholmsrestauranger gör hembesök

    KROGNYTT STHLM: I samarbete med Stockholm Gas kommer tre kända Stockholmskrogar att flytta hem till tre olika privatpersoner. Det är Luzette, Strandvägen 1 och Pelikan som tre torsdagar i rad ska skapa mat i helt vanliga hemmakök.

    Experimentet börjar den 19 maj, då Luzette ska få plats i en 50 kvadrat stor lägenhet på Telefonplan, fortsätter den 26 maj då Strandvägen 1 ska ta sig till Solna, och avslutas med Pelikan den 2 juni på Rörstrandsgatan. Det sammanhängande temat är förstås gas, och all mat lagas på gasspis. I Pelikans fall kommer Södermalmskrogen flytta in hos Svante, 81, som bor på 121 kvadratmeter med ett kök som “renoverades 1990”. På menyn står sparrissoppa, pepparstek och crème brulée. Och priset borde vara svårslaget – det är nämligen helt gratis, mot att man inte har något emot att bli filmad.

    Läs mer och ansök om bordsbokning HÄR.


     

  • KROGNYTT: Kvinnliga kockar på Sverigeturné

    KROGNYTT: Kvinnliga kockar på Sverigeturné

    KROGNYTT SVERIGE: Nätverket TakeOver tar över köket på några av Sveriges bästa restauranger. Med fyra olika nedslag i Sveriges tre största städer under sommaren och hösten bjuds gäster på kockarnas tolkningar av restaurangernas olika matfilosofier.

    TakeOver består av 50 yrkesverksamma kockar inom den högre gastronomin – som alla är kvinnor. Efter ett fullbokat och lovprisat gästspel på 19 Glas förra året föddes idén till en turné. Den drivs och projektleds av Linn Söderström, känd som “Kock-Linn” på P3 och frilansande privatkock, samt Lisa Lönner Pulkkinen som driver restaurangen Husmor Lisa Fine Home Dining och är kock på Pontusgruppen. Det första gästspelet sker den 9 maj, på Restaurang Ekstedt i Stockholm. De sju kockarna ser mycket fram emot att få ta över Ekstedts kök, där all mat lagas med hjälp av eld och traditionella metoder.

    – Själv gör jag en Ekstedt-tolkning av min rätt från Årets Kock-tävlingen förra året, med svensk anka. Vi kommer att nyttja olika rökmetoder mycket och det blir nog något rökt element i varje rätt. Jag gillar själv att röka på äppelträ, det blir en subtil röksmak och det är ett typiskt svenskt träslag och en restprodukt vi borde använda mer av, säger Lisa Lönner Pulkkinen.


     

  • KROGNYTT: Passion för hantverk när Sturegatan blir med ny krog

    KROGNYTT: Passion för hantverk när Sturegatan blir med ny krog

    KROGNYTT STHLM: Stockholm Meeting Selection utvecklar verksamheten med ett nytt restaurangkoncept och satsar på en smakrik mötesplats med hantverket i centrum. Idag den 29 april öppnar Restaurang Hantverket.

    I december 2015 öppnade Sturegatan 15, en toppmodern konferensanläggning ett stenkast från Humlegården. Sedan fyra månader tillbaka har det snickrats på mötesplatsens nya restaurang i lokalen bredvid.

    - Det känns fantastiskt att äntligen öppna dörrarna till Restaurang Hantverket. Här vill vi visa kärleken till hantverket genom mat, inredning och dryck. Vi har skapat en miljö där vi verkligen har jobbat med detaljerna för att framhäva hantverk i olika former, säger Torbjörn Blomqvist, ägare till restaurangen och VD för Stockholm Meeting Selection.

    På nya Restaurang Hantverket finns 85 sittplatser och restaurangen kommer att erbjuda lunch och middag samt egenproducerad öl och hantverksmässiga cocktails.

    – I baren kommer vi bland annat göra egentillverkad ginger beer och grenadine. Vi kommer även jobba mycket med detaljer som handskuren is och brännmärkta garnityr. Vår ambition är att baren ska leva ett eget liv, sida vid sida med restaurangen, säger nya restaurangchefen Anette Åsell.


     

  • KROGNYTT: Jonas Lundgren i ny restaurangsatsning på Hallwylska

    KROGNYTT: Jonas Lundgren i ny restaurangsatsning på Hallwylska

    KROGNYTT STHLM: Den 11 maj öppnar Hallwylska Museet en ny sommarrestaurang på innergården. Ansvarig för satsningen blir den rutinerade kocken Jonas Lundgren, som vill skapa en enkel men tydlig och vällagad matprofil.

    Hallwylska museet tar därmed klivet från bar- och caféverksamhet till fullfjädrad restaurang på Hamngatan i centrala Stockholm. Restaurangen kommer att finnas på museets vackra innergård och maten kommer tillagas i ett specialdesignat, mobilt kök.

    – Till öppningen lyfter vi in en mobil glasbox på innergården. Glasboxen kommer fungera som vårt kök, lite som en food truck, fast ändå inte, säger Jonas Lundgren.

    Den nya restaurangen kommer erbjuda 75 sittplatser utomhus (regnsäkrade vid behov) och en à la carte-meny som ofta byter skepnad.


     

  • Nytestat: Food Village, Stockholm

    Nytestat: Food Village, Stockholm

    NYTESTAT: Mästarklassvittring i saluhallen 

    "Abborre på benet? Fasiken så jobbigt - en mardröm av ilsket retsamma småben. Men masochisten i oss säger förstås - det ska vi ha!  

        Det visar sig vara en magnifik firre som uppenbarar sig på serveringsbrickan av trä - eller två firrar rättare sagt, för på Food Village beställer man en eller två av allt, om inte per 100 gram. Hjälmar-abborren serveras skinnad hel med magen mot brickan, stjärten glatt på svaj och den knepiga ryggfenan med alla sina småben ersatt med en glittrande frisk sikromstopping. Filéerna, packade med milt aromatisk köttsaft, faller snyggt av till vänster och höger efter blott en beröring av kniven. Klickar av brynt smör adderar sötma och en tillköpt kronärtsskocka barigoule syra och lite beska. Det är smaker och flavörer i väldigt god balans.

       Gustav Otterberg, en av Sveriges mest begåvade matkreatörer, tröttnade på att bränna vid käket på Ekstedt, där han senast agerade köksmästare...."

    Var? Virkesvägen 3C, Stockholm.

    Mer om Food Village HÄR.

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket. Appen kan behöva startas om för att nya restauranger ska dyka upp – vi jobbar på en lösning.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • KROGNYTT: Hållbarhet i fokus på nya Restaurang Natur

    KROGNYTT: Hållbarhet i fokus på nya Restaurang Natur

    KROGNYTT GBG: Bord 27 har fått en lillasyster. I februari öppnade krögaren och kocken Peter Orrmyr upp portarna till Restaurang Natur– en kvarterskrog med förkärlek till grönsaker och naturvin.

    Inom loppet av ett år har Peter Orrmyr med familj öppnat två krogar i Göteborgs innerstad. Våren 2015 öppnade Bord 27 i Vasastan och för två månader sedan invigdes Restaurang Natur i Lorensberg.

    – Vi älskar naturviner, därav namnet på den nya restaurangen. Från början tänkte vi faktiskt öppna en naturvinsbar, men när vi hittade lokalen så var det ingen bar utan en restaurang och det blev Restaurang Natur istället, säger Peter Orrmyr.

    På Restaurang Natur är menyn fokuserad på grönsaker medan proteinet får spela andrafiol. Här arbetas det utifrån ett hållbart helhetstänk och de flesta råvarorna är närproducerade och ekologiska.

    – Vi väljer dock att inte prata särskilt högt om att vi jobbar på ett visst sätt. Vi skriver exempelvis inget om att vi har en ekologisk meny på vår hemsida. Vi vill istället försöka normalisera begreppet hållbart. Det ska liksom inte behöva nämnas, det ska vara en självklarhet, säger Peter Orrmyr.


     

  • KROGNYTT: Gäddquenellernas brödraskap dubbar in två svenskar

    KROGNYTT: Gäddquenellernas brödraskap dubbar in två svenskar

    KROGNYTT SVERIGE: Det ansedda franska brödraskapet Le Confrérie de la Quenelle Sauce Nantua är i Sverige för första gången. Två svenskar blir nu riddare - Mikael Mölstad och Pelle Sturén.

    I matlandet Frankrike finns många brödraskap för att hylla olika franska livsmedel och maträtter. Genom att dubba riddare även utanför gränserna får man en möjlighet att föra ut budskapet om den franska gastromomins förträfflighet. Ett av de mest kända brödraskapen är Le Confrérie de la Quenelle Sauce Nantua - översatt Brödraskapet för Queneller med Nantuasås. Det handlar alltså om en Frankrikes nationalrätter gäddqueneller med kräftsås. Nantua är namnet på en ort nära schweiziska gränsen där rätten har sitt ursprung.

    Nu har ytterligare två svenskar blivit introducerade i brödraskapet: vin- och matskribenten samt en av White Guides grundare Mikael Mölstad och Sturehofsprofilen och källarmästaren Pelle Sturén. Sedan tidigare är tre svenskar de enda utlänningar som finns med - nämligen Björn Blomberg, Per Nordlind och Thomas Mortensen. Dubbningen av de båda riddarna skedde på restaurang Sturehof i Stockholm, som också är utvald som svensk ambassad för brödraskapet för sin passion att servera Gäddqueneller med Nantuasås. Själva dubbningen utfördes av brödraskapets stormästare Arlette Berger från Nantua.

    De svenska riddarna av Le Confrérie de la Quenelle Sauce Nantua från vänster: restaurangchef Thomas Mortensen, Sturehof, källarmästare Pelle Sturén, Sturehof, krögare Per Nordlind, Mikael Mölstad samt  Björn Blomberg. De rosa baskrarna är brödraskapets signatur.


     

White Guide Presentkort