Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Äntligen färsk löjrom

Äntligen färsk löjrom

6 okt 2012

KROGNYTT: Idag lördag och i ytterligare fyra dagar har du möjlighet att njuta purfärsk Kalixlöjrom på Grand Hôtel i Stockholm.

Bottenvikens röda guld – löjromen från bräckvattensskärgården mellan Haparanda och Piteå, är en delikatess vi kan njuta året runt. Men endast ett par unika dagar är den helt färsk.

– Färsk löjrom från Siklöjan fiskas bara under en mycket begränsad tid och anses vara en unik svensk delikatess, säger Andreas Askling, kökschef på Grand Hôtel.

Det firar hotellet med löjromsdagar i Cadierbaren. Andreas Askling har precis som tidigare år specialkomponerat en guldskimrandemeny och förväntas under dessa dagar servera ett ton av den färska löjrommen.

– I årets specialkomponerade löjromsmeny får gästerna smaka olika kombinationer där Kalixlöjromen står i fokus på nya, oväntade sätt för att stimulera smaklökarna, avslutar Andreas Askling.

Fler krognyheter hittar du här:

 

Fler krognyheter

 • KROGNYTT: Systrar gästspelar för välgörenhet på Babettes Gästabud

  KROGNYTT: Systrar gästspelar för välgörenhet på Babettes Gästabud

  KROGNYTT STHLM: På måndag gästspelar Tatiana och Katia Levha från restaurang Le Servan i Paris på Babette. Skön mat av oemotståndligt coola tjejer utlovas – och alla intäkter går till Rädda barnen.

  Systrarna Levha har charmat både krogrecensenter, kockar och matintresserade från hela världen med sin bistro Le Servan sedan de öppnade våren 2014. Nu har turen kommit till Stockholm – närmare bestämt, restaurang Babette på Roslagsgatan.

  Babettes Gästabud har skapats för att bjuda in gäster och vänner som restaurang Babette beundrar – för att ha roligt tillsammans och ge restaurangens gäster en varierad måltidsupplevelse. Fyra gästspel per år planeras och alla intäkter går till välgörande ändamål.
   


   

 • KROGNYTT: Babetteduo öppnar Tabac på Östermalm

  KROGNYTT: Babetteduo öppnar Tabac på Östermalm

  KROGNYTT STHLM: På måndag öppnar Jon Lacotte och Johan Agrell nya Schmaltz Tabac och Delicatessen. En butik med ambition att göra den lokala affären runt hörnet till en social mötesplats – med kvalitet och hållbarhet i fokus.

  Schmaltz Tabac och Delicatessen kommer att vara en blandning mellan tobaksaffär, café, delikatessbutik och dagligvarubutik. Johan Agrell och Jon Lacotte, som är två av fyra krögare på Babette på Roslagsgatan fick idén att starta butik tillsammans med Dan Källström. Inspirationen kommer från resor till bland annat Paris samt den gemensamma känslan av att det saknades något på hemmaplan – butiker som tillhandahåller vardagliga produkter – men med det lilla extra i form av utbud och service. När de fick tillgång till lokalen på Nybrogatan var konceptet givet.

  - Tänk dig ett 7-Eleven där du tar bort 90 procent av godiset och ersätter det med saker du faktiskt behöver. Tråkiga saker som toapapper och tandkräm men också fantastiska saker som de bästa sardellerna, mjölk från Järna mejeri eller ägg från Solmarka utanför Kalmar, säger Johan Agrell.


   

 • KROGNYTT: Sturehof uppdaterar skaldjursbaren

  KROGNYTT: Sturehof uppdaterar skaldjursbaren

  KROGNYTT STOCKHOLM: Sturehofs skaldjursbar har fått ett nytt utseende, samt möjligheten att slå sig ned och äta på plats.

  Klassiska brasseriet Sturehof har sin utgångspunkt i såväl det franska som svenska köket, med tyngdpunkt på fisk och skaldjur. Lite extra fokus blir det varje höst under de populära skaldjursdagarna, med skaldjur i alla former samt gästspel – senast i höstas av Philippe Pezac.

  Nu har man uppdaterat skaldjursbaren, som fått 15 sittplatser. Tanken är att platserna ska inbjuda till spontanitet, och de är därför inte bokningsbara. Officiell premiär blir det 10 februari, med “bubbel och brak”.


   

 • KROGNYTT: Stjärnspäckat gästspel på Enoteca Maglia

  KROGNYTT: Stjärnspäckat gästspel på Enoteca Maglia

  KROGNYTT GBG: Den 4 februari gästas Robert Maglia och hans Enoteca Maglia i Majorna av kockarna Robert “Bobbo” Nilsson och Peter J Skogström, från lunch till sent på kvällen.

  Det är därmed ett gäng med stor erfarenhet och en lång rad rad priser och medaljer från NM, EM, VM och Bocuse D’Or som kommer att stå vid grytorna. Skogström och Nilsson, som driver lunchrestaurang tillsammans i Malmö, har också vunnit Årets Kock, 2006 respektive 1998. Nu ska alla tre tillbringa en lång dag i köket. Den inleds med gös, lamm och risotto till lunch vid 11.30, en fyrarätters avsmakningsmeny med början klockan 17 och sedan en åttarätters från 20.15.


   

 • KROGNYTT: Grönsaker i fokus när Fredrik Eriksson öppnar i city

  KROGNYTT: Grönsaker i fokus när Fredrik Eriksson öppnar i city

  KROGNYTT STHLM: Det är den rutinerade krögaren och kocken Fredrik Eriksson som fått uppdraget att driva Nationalmuseets nya restaurangverksamhet när museet återöppnar 2018.

  Museibyggnaden genomgår just nu en omfattande renovering och en helt ny restaurangdel uppförs i lokaler som tidigare varit kontorsutrymmen. Den nya satsningen kommer att innefatta lunch- och middagsservering, café, bar/bistro samt festvåning med utsikt över Kungliga slottet och Gamla stan.

  – Det kommer bli en fantastisk miljö att jobba med. I restaurangen kommer vi möta alla typer av gäster och det gäller att kunna erbjuda något för alla. Allt från en trerättersmiddag till en kaffe latte. Menyn kommer vara bred, med svenska rötter och stort fokus på grönsaker, säger Fredrik Eriksson.


   

 • KROGNYTT: Eatery Social kommer till Stockholm

  KROGNYTT: Eatery Social kommer till Stockholm

  KROGNYTT STHLM: Taquerian Eatery Social expanderar till Clarion Hotel Stockholm vid Skanstull. Restaurangen kommer att erbjuda mat och dryck med influenser från Mexiko, Latinamerika och Kalifornien – samt med en touch av Södermalm.

  Den första Eatery Social-restaurangen öppnade i maj i Malmö, och snart är det också dags för Stockholm att få njuta av tacos, tortillas, quesadillas och mycket mer, signerat Marcus Samuelsson som utvecklat grundkonceptet tillsammans med Frida Nilsson.

  Restaurangen ska vara en mötesplats inte bara för människor, utan flera olika länder och influenser – inte minst Södermalm. På drinklistan samsas Agua Frescas, tequila och mezcal med lokalbryggt öl.


   

 • KROGNYTT: Gulddrakarna 2016 utsedda

  KROGNYTT: Gulddrakarna 2016 utsedda

  KROGNYTT STHLM: I måndags tillkännagavs vinnarna av Dagens Nyheters krogpris Gulddraken i fem kategorier. Kategorierna löd som vanligt Krog Budget, Mellan och Lyx, samt Kafé och Bar. Dessutom delades flera hedersdrakar ut.

  I den prestigefyllda Lyxkategorin blev DN:s recensenter hänförda av snidandet hos Omakase Köttslöjd“lekfull och kreativ matlagning med vidunderlig precision” löd motiveringen. Omakase Köttslöjd slog därmed ut Aloë, Oaxen Krog, restaurang Volt och Spritmuseum i samma kategori. Nudlarna hos Ai Ramen tog hem förstapriset i Budgetkategorin framför bland annat Katarina Ölcafé och Falafelbaren. Och bästa kafé blev Enskedeparkens bageri, vars faluröda stuga och fredagspizzor “redan blivit en institution söder om Söder”. DN delade för andra året i rad också ut stipendier till elever på restaurangskolor i Stockholm och på Gotland, som nu får möjlighet att besöka samtliga krogvinnare. Framtidsdraken gick till Angelica Österberg och Hanna Lukowiesky från Wisbygymnasiet. Förra veckan delade man även ut tre stycken hederspris till Ricard Constantinou, Erika Lindström och Seyhmus Ceylan.


   

 • KROGNYTT: Helsingborgskrögare i gemensam satsning

  KROGNYTT: Helsingborgskrögare i gemensam satsning

  KROGNYTT HELSINGBORG: Nya nätverket Görgott ska få upp farten på Helsingborgs krogliv. Via gemensamma evenemang och erbjudanden ska besökarna lockas.

  Nätverket, som bildades förra året, har redan hunnit få 53 medlemmar – men målet är 100.

  – Jobbar vi ihop och hjälps åt kan vi göra Helsingborg till en intressant krogstad som ännu fler människor tar del av, säger Dan Palmsten, Görgotts ordförande, till Helsingborgs Dagblad.

  Satsningen innebär bland annat att barn erbjuds gratis mat hos nätverkets medlemmar om man går ut och äter under sport- eller höstlovet, och en minimässa som gick av stapeln den 19 januari. Andra helgen i juni anordnar man också Krogracet, där medverkande krögare skapar en rätt för 80 kronor som berättigar till en stämpel. Den som samlar fyra stämplar är med i en utlottning av en middag för två. En rad kända krogar deltar i satsningen, bland annat från Fridas, Gastro och Dunker Bar & Matsalar.
   


   

 • KROGNYTT: Villa Anna utökar och nysatsar

  KROGNYTT: Villa Anna utökar och nysatsar

  KROGNYTT UPPSALA: Närmare två månader lång har väntelistan stundtals varit till en av Villa Annas 20 middagsplatser. Nu utökas platserna till 34, samtidigt som man introducerar en pianolounge och nya lunchkonceptet “Fresh Market”.

  Villa Anna, som också innefattar ett hotell, passar när matsalen görs om på att även introducera ett nytt matkoncept. Matsalen går mot nordiskt, i såväl inredning som på menyn. Man utökar också antalet mellanrätter för att ge gästen möjlighet att frångå formatet med klassisk trerättersmeny. I pianoloungen blir det enklare rätter och barhäng, och till lunchen fokus på ekologiskt och närproducerat. Även frukosten kommer att utökas.

  Teamet bakom Villa Anna driver även La Parilla på Vaksalsgatan i Uppsala.


   

 • KROGNYTT: Gastronomiska Akademiens guldmedalj till Myllymäki

  KROGNYTT: Gastronomiska Akademiens guldmedalj till Myllymäki

  KROGNYTT SVERIGE: Den 16 januari tillkännagavs Gastronomiska Akademiens belöningar för framstående matkulturella insatser 2015. Utöver guldmedaljen delades silvermedalj, guldpenna och tre diplom ut.

  Tommy Myllymäki belönades för utomordentliga insatser för svensk matkultur. Han har tävlat flertalet gånger i Bocuse D’Or och har ett nytt stort restaurangprojekt i Stockholm på gång. Silvermedaljen fick Viola Adamsson, doktor i nordisk gastronomi, som enligt akademien höjt statusen för våra nordiska mattraditioner. Som kuriosa kan också nämnas att hon representerat Sverige i grötkokningsmästerskap.

  Årets guldpenna fick Ann-Helen Meyer von Bremen, undersökande matjournalist. Bland de tre diplomen kan nämnas skånska gården Larsviken, som bevarar 550 sorters potatis. Gastronomiska Akademien har som mål att värna om och verka för den gastronomiska kulturen och gastronomins utveckling i Sverige, och bildades 1958 på initiativ av Sten Broman, Fritiof Nilsson Piraten och Tore Wretman.


   

White Guide Presentkort