Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
ÅRETS NOMINERINGAR - White Guide 2013

ÅRETS NOMINERINGAR - White Guide 2013

7 feb 2013

SVERIGES BÄSTA RESTAURANGER OCH BARER AVSLÖJAS SNART

På White Guide Gala den 4 mars lanseras årets upplaga av White Guide. Sveriges bästa restauranger koras och landets största restaurangupplevelser hyllas genom priser i olika kategorier. Nya och etablerade kockstjärnor från hela landet kommer att lysa från scenen.

Av närmare 800 testade restauranger och 90 testade barer presenterar vi 507 restauranger och 40 barer i årets upplaga av White Guide.

Här är årets kategorier:

  • Årets Bästa Restaurang
  • Årets Matupplevelse
  • Årets Stjärnskott
  • Årets Serviceupplevelse
  • NYHET: Årets Marina Gastronomi
  • Årets Fyrfota Gastronomi
  • NYHET: Årets Nära Gastronomi
  • NYHET: Årets Hållbara Gastronomi
  • Årets Vinupplevelse
  • Årets Ölupplevelse
  • Årets Kaffeupplevelse
  • Årets Bar 2013
  • Årets Hjärtekrog

Restaurangerna är presenterade i bokstavsordning inom varje kategori. Vinnarna presenteras den 4 mars på White Guide Gala i samband med lanseringen av White Guide 2013.

Nominerade till Årets Bästa Restaurang

  • Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
  • Esperanto, Stockholm
  • Frantzén/Lindeberg, Stockholm
  • Fäviken Magasinet, Åre/Järpen
  • Gastrologik, Stockholm
  • Mathias Dahlgren Matsalen, Stockholm
  • Operakällaren, Stockholm

Nominerade till Årets Matupplevelse

  • Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
  • Esperanto, Stockholm
  • Frantzén/Lindeberg, Stockholm
  • Fäviken Magasinet, Åre/Järpen

Nominerade till Årets Stjärnskott – i samarbete med Menigo 

  • B.A.R krog & vinbar, Malmö
  • Bhoga, Göteborg
  • Speceriet, Stockholm
  • Ölbaren, Åre

Nominerade till Årets Serviceupplevelse – i samarbete med American Express

  • Bhoga, Göteborg
  • Esperanto, Stockholm
  • Fäviken Magasinet, Åre/Järpen
  • Sjömagasinet, Göteborg

Nominerade till Årets Marina Gastronomi – i samarbete med Norges Sjømatråd

  • F12, Stockholm
  • Gastro, Helsingborg
  • vRÅ, Göteborg
  • West Coast, Göteborg

Nominerade till Årets Fyrfota Gastronomi – i samarbete med Svenskt Kött

  • AG Restaurang & Bar, Stockholm
  • Bhoga, Göteborg
  • Skebo Herrgård, Skebobruk
  • Speceriet, Stockholm

Nominerade till Årets Nära Gastronomi – i samarbete med LRF och Svenskt Sigill

  • Gastrologik, Stockholm
  • Görgen på Höjden, Rättvik
  • Hävvi i Glen, Åsarna
  • Kock & Vin, Göteborg

Nominerade till Årets Hållbara Gastronomi – i samarbete med KRAV

  • Lilla Bjers Gårdsrestaurang, Visby
  • PM & Vänner, Växjö
  • Wasa Allé, Göteborg
  • Ängavallen, Vellinge

Nominerade till Årets Vinupplevelse – i samarbete med Oenoforos

  • 19 Glas, Stockholm
  • Bloom in the Park, Malmö
  • Esperanto, Stockholm
  • Mathias Dahlgren Matsalen, Stockholm

Nominerade till Årets Ölupplevelse – i samarbete med Galatea

  • Jernberghska Krog & Café, Eskilstuna
  • Kock & Vin, Göteborg
  • Swedish Taste, Göteborg
  • Ölbaren, Åre

Nominerade till Årets Kaffeupplevelse – i samarbete med Löfbergs

  • Agatons Restaurang & Bar, Ramundberget
  • Gastrologik, Stockholm
  • Kock & Vin, Göteborg
  • Thörnströms Kök, Göteborg

Nominerade till Årets Bar 2013 – i samarbete med Diageo

  • Avalon, Göteborg
  • Bhoga, Göteborg
  • Familjen, Göteborg
  • Guldbaren på Nobis Hotel, Stockholm
  • Kåken, Stockholm
  • Little Quarter/Marie Laveau, Stockholm
  • Tjoget/Linje 10/Purple Room, Stockholm
  • Svartengrens, Stockholm

Nominerade till Årets Hjärtekrog

  • Bastard, Malmö
  • deVille, Stockholm
  • Frank, Västerås
  • Magnus & Magnus M2, Göteborg

 

Mer från förstasidan

  • KROGNYTT: Kvinnliga kockar på Sverigeturné

    KROGNYTT: Kvinnliga kockar på Sverigeturné

    KROGNYTT SVERIGE: Nätverket TakeOver tar över köket på några av Sveriges bästa restauranger. Med fyra olika nedslag i Sveriges tre största städer under sommaren och hösten bjuds gäster på kockarnas tolkningar av restaurangernas olika matfilosofier.

    TakeOver består av 50 yrkesverksamma kockar inom den högre gastronomin – som alla är kvinnor. Efter ett fullbokat och lovprisat gästspel på 19 Glas förra året föddes idén till en turné. Den drivs och projektleds av Linn Söderström, känd som “Kock-Linn” på P3 och frilansande privatkock, samt Lisa Lönner Pulkkinen som driver restaurangen Husmor Lisa Fine Home Dining och är kock på Pontusgruppen. Det första gästspelet sker den 9 maj, på Restaurang Ekstedt i Stockholm. De sju kockarna ser mycket fram emot att få ta över Ekstedts kök, där all mat lagas med hjälp av eld och traditionella metoder.

    – Själv gör jag en Ekstedt-tolkning av min rätt från Årets Kock-tävlingen förra året, med svensk anka. Vi kommer att nyttja olika rökmetoder mycket och det blir nog något rökt element i varje rätt. Jag gillar själv att röka på äppelträ, det blir en subtil röksmak och det är ett typiskt svenskt träslag och en restprodukt vi borde använda mer av, säger Lisa Lönner Pulkkinen.


     

  • Nytestat: Food Village, Stockholm

    Nytestat: Food Village, Stockholm

    NYTESTAT: Mästarklassvittring i saluhallen 

    "Abborre på benet? Fasiken så jobbigt - en mardröm av ilsket retsamma småben. Men masochisten i oss säger förstås - det ska vi ha!  

        Det visar sig vara en magnifik firre som uppenbarar sig på serveringsbrickan av trä - eller två firrar rättare sagt, för på Food Village beställer man en eller två av allt, om inte per 100 gram. Hjälmar-abborren serveras skinnad hel med magen mot brickan, stjärten glatt på svaj och den knepiga ryggfenan med alla sina småben ersatt med en glittrande frisk sikromstopping. Filéerna, packade med milt aromatisk köttsaft, faller snyggt av till vänster och höger efter blott en beröring av kniven. Klickar av brynt smör adderar sötma och en tillköpt kronärtsskocka barigoule syra och lite beska. Det är smaker och flavörer i väldigt god balans.

       Gustav Otterberg, en av Sveriges mest begåvade matkreatörer, tröttnade på att bränna vid käket på Ekstedt, där han senast agerade köksmästare...."

    Var? Virkesvägen 3C, Stockholm.

    Mer om Food Village HÄR.

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket. Appen kan behöva startas om för att nya restauranger ska dyka upp – vi jobbar på en lösning.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • White Guide tilldelas välrenommerat journalistdiplom

    White Guide tilldelas välrenommerat journalistdiplom

    WHITE GUIDE: ​White Guide och White PAPER fick i måndags motta diplom från Lilla Sällskapet för sin journalistiska gärning inom svensk matkultur. Lilla Sällskapet är Sveriges äldsta gastronomiska sällskap grundat redan 1814. Deras journalistdiplom har sedan 1980-talet tilldelats gastronomiska skribenter för att uppmuntra kvalitet och nyskapande.

    Årets mottagare av journalistdiplomet är White Guide med magasinet White PAPER. I motiveringen hette det bland annat ”för en lekamlig och grävande journalistik med pennan i ena handen och gaffeln i den andra”. Juryn, den 21-hövdade medlemsskaran i Lilla Sällskapet, påpekar också White Guides roll i att visa vägen till ”gastronomins högborgar och lyfta det svenska köket till en rättmätig och årligen uppdaterad piedestal”.

    På plats på Villa Godthem i Stockholm för att ta emot diplomet fanns White Guides Mikael Mölstad. På bilden tillsammans med de två övriga diplomerade: PG Nilsson på Svenska Brasserier som fick Lilla Sällskapets Smaksked samt Berit Wahlgren på järnvägsrestaurangen Östra Station i Stockholm som erhöll Lilla Sällskapets Diplom.

    Läs pressmeddelandet i sin helhet HÄR

    För ytterligare information:

    Mikael Mölstad
    070-727 21 22
    mikael.molstad@whiteguide.se

    lillasallskapet.se

    Foto: Björn Lindberg


     

  • Nytestat: BELLE, Malmö

    Nytestat: BELLE, Malmö

    NYTESTAT: Trångt bland mellanrätterna - men Belle får plats

    "Belle har droppat tillägget 'Epoque' från namnet och bytt både inredning och inriktning. Det är inte utan att man sörjer det förtjusande enkla koncept som därmed försvunnit: en kött, en fisk, en veg. Istället har Belle drabbats av den veritabla flodvåg som svept över landet och lämnat efter sig ett hav av mellanrätter - som gjorda för att delas. Faktiskt delas det ända in i dryckeslistan, och då pratar vi inte en pava rött, utan gin- och bourbonbaserade blandningar serverade i fontän eller punschskål. Vi nöjer oss med varsin drink och konstaterar att de, som alltid varit Belles forte, är bättre än någonsin..."

    Var? Södra Skolgatan 43, Malmö

    Mer om BELLE HÄR

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • Nytt hållbarhetspris för restauranger

    Nytt hållbarhetspris för restauranger

    WHITE GUIDE: På initiativ av White Guide och Stockholm Gas instiftas ett nytt hållbarhetspris. Priset ”100 % cirkulärt” går till den restaurang som har det mest ambitiösa och heltäckande hållbarhetsarbetet. Råvaror och tillagning är en självklar del men lösningar för cirkulär hushållning är en viktig del i bedömningskriterierna.

    Det första priset kommer att delas ut till en Stockholmsrestaurang i början av september under White Guides temadagar ”Lokal/Global gastronomi – Lokalt/Globalt ansvar”.

    – Vi vill verkligen uppmuntra branschen att arbeta mer hållbart. God mat får ännu bättre eftersmak om den tillagas på ett hållbart sätt. Priset är ett bra initiativ för att uppmärksamma de som kommit längst och kan vara förebilder för andra säger Mikael Mölstad, en av grundarna till White Guide.


     

  • App 3.0 – aldrig har det varit enklare att ha koll på restaurangscenen!

    App 3.0 – aldrig har det varit enklare att ha koll på restaurangscenen!

    WHITE GUIDE: I samband med lanseringen av White Guide Sverige 2016-17 är det premiär för White Guide App 3.0, som förutom Sverige nu också innefattar Danmark, Norden och den svenska caféguiden. Som användare kan du enkelt förflytta dig mellan de olika guiderna och få tillgång till kompletta recensionstexter och tillhörande restaurangnyheter. Med vår nya interaktiva kartfunktion blir det ännu enklare att hitta rätt.

    Med appen är du alltid uppdaterad på de senaste nyheterna och recensionerna och kan enkelt navigera till de bästa krogarna just där du befinner dig. Varje restaurang och café presenteras med kompletta fakta, poäng, karta, recensionstext och direktkontakt till webb och bokning. Du kan kommentera och dela informationen via exempelvis Facebook och Twitter.

    Exklusivt för våra svenska och danska användare är att vi regelbundet testar nyöppnade restauranger, vars recensioner under en tid endast finns tillgängliga i appen.


     

  • WHITE PAPER #3: Mår vi bättre utan gluten?

    WHITE PAPER #3: Mår vi bättre utan gluten?

    WHITE PAPER: Är skepsisen mot gluten symtom på en ny folksjukdomsepidemi eller masspsykos? Oavsett så är glutenfritt en av västvärldens snabbast växande marknader inom livsmedelsindustrin. Vi tar en närmare titt på varför.

    Text: Lisa Förare Winbladh
    Illustration: Anders Wieslander

     
    ”VARFÖR ÄR BRÖDET GLUTENFRITT”, undrar en gäst på restaurang Yolo i Stockholm.
    ”Vi vill inte att någon ska känna sig exkluderad”, förklarar servitören.
          Det är lätt att falla i fniss. Ska inbillningssjuka sätta menyn numera? Vad är nästa steg? Triggervarningar på menyer som innehåller animaliska produkter? Genuscertifierad prinsesstårta? Men fnisset fastnar lätt i halsen om du tittar närmare på fenomenet glutenfritt. Enligt en undersökning av United Minds undviker runt tio procent av svenskarna gluten. I vissa amerikanska undersökningar hamnar siffran på uppåt trettio procent. Den amerikanska marknaden av glutenfria produkter är värd åtta miljarder och får gratis draghjälp av en drös kändisar som Lady Gaga och Miley Cyrus. Även i Sverige har försäljningen av glutenfria produkter skjutit i höjden; på ICA ökade försäljningen med hisnande 25 procent förra året.


     

  • White PAPER #1 2016 – i handeln nu

    White PAPER #1 2016 – i handeln nu

    WHITE PAPER: Årets första nummer av White PAPER går förstås i krogtrendernas tecken. White Guide är släppt och i tidningen bjuder vi på smakprover från årets bästa, och hetaste krogar, analyserar vad som händer i köken och går på upptäcktsfärd bland de råvaror som kockarna just nu svärmar för, exempelvis den svarta kaviaren som åter tågat in i krogköken. Dessutom…

    • Trender i toppen, mitten och i glasen – häng med!
    • Fem i topp Läs recensionerna av Sveriges fem bästa krogar.
    • Nykomlingarna Tio utvalda krogar det kommer att snackas om i år.
    • Björn Persson Intervju med götets krogkung som prisas för Långtida Gastronomisk gärning.
    • Buljongkungen Scandinavian Organics är Årets Smaksättare i Livsmedelsbranschen.
    • Alkoholfritt 3.0 De är inte många, men de finns. Möt krogarna som satsar på alkoholfritt.
    • Dan Barber Vi har hälsat på hos matvärldens Indiana Jones, som belönats med årets Global Gastronomy Award.
    • Framtidens fisk Vad väntar runt hörnet när vi har lärt oss att odla hållbart?

     

  • Dan Barber tilldelas Global Gastronomy Award 2016

    Dan Barber tilldelas Global Gastronomy Award 2016

    WHITE GUIDE: Global Gastronomy Award delas ut för tionde året i rad, sedan 2010 i ett samarbete mellan White Guide och Electrolux. Utmärkelsen går till en internationell matkreatör eller annan gastronomisk personlighet, som fortfarande är aktiv och som blivit en förebild och inspirationskälla i den samtida gastronomin. Priset delas ut vid ett gästspel med Dan Barber på Fotografiska i början av september 2016.

    Dan Barber awarded White Guide Global Gastronomy Award 2014. Read more HERE

    • Global Gastronomy Award 2016 – i samarbete med Electrolux
          Dan Barber, Blue Hill, New York, USA

    För sin enastående klarsyn om våra utmaningar när det gäller framtidens livsmedelsförsörjning och gastronomi – och inte minst hur vi återskapar förlorade smakvärldar. Hyllad som fadern till ”farm-to-table” har han insett att det lokala greppet inte räcker för att säkra liv, hälsa och välbefinnande, för oss eller planeten. Vi måste ställa om hela vårt förhållningssätt till mat, där vi förstår och bygger på naturens egna lagar och kretslopp. Det handlar inte om nostalgi, utan om vetenskap.”


     

  • Sveriges bästa restauranger korade – White Guide 2016 är här!

    Sveriges bästa restauranger korade – White Guide 2016 är här!

    WHITE GUIDE: Närmare 800 personer jublade när vinnarna presenterades från scenen på Kungliga Operan under White Guide Gala idag den 7 mars. På galan korades årets bästa restauranger i olika kategorier och de största restaurangupplevelserna i landet hyllades. Av närmare 800 testade restauranger kvalificerade sig i år 600 restauranger i just utkomna upplagan av White Guide. Det är fler än någonsin tidigare.

    Årets bästa restaurang är enligt White Guide 2016 Fäviken Magasinet utanför Järpen i Jämtland. Årets bästa gastronomi stod Stockholmsrestaurangen Esperanto för. Årets Stjärnskott blev den lilla sushikrogen Imouto, i samma lokal som Esperanto, medan Årets banbrytare ligger i Gamla Stan och heter Omakase Köttslöjd. Årets Serviceupplevelse finns på Djurgården hos Spritmuseum.

    Årets Merroir Award gick till Sturehof i Stockholm och Daniel Berlin i Skåne Tranås hedrades med Årets Terroir Award. Även Årets Hållbara Gastronomi, Vin- och ölupplevelsen liksom Värt en resa gick i år till restauranger utanför huvudstaden.


     

White Guide Presentkort