Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
ÅRETS NOMINERINGAR - White Guide 2013

ÅRETS NOMINERINGAR - White Guide 2013

7 feb 2013

SVERIGES BÄSTA RESTAURANGER OCH BARER AVSLÖJAS SNART

På White Guide Gala den 4 mars lanseras årets upplaga av White Guide. Sveriges bästa restauranger koras och landets största restaurangupplevelser hyllas genom priser i olika kategorier. Nya och etablerade kockstjärnor från hela landet kommer att lysa från scenen.

Av närmare 800 testade restauranger och 90 testade barer presenterar vi 507 restauranger och 40 barer i årets upplaga av White Guide.

Här är årets kategorier:

  • Årets Bästa Restaurang
  • Årets Matupplevelse
  • Årets Stjärnskott
  • Årets Serviceupplevelse
  • NYHET: Årets Marina Gastronomi
  • Årets Fyrfota Gastronomi
  • NYHET: Årets Nära Gastronomi
  • NYHET: Årets Hållbara Gastronomi
  • Årets Vinupplevelse
  • Årets Ölupplevelse
  • Årets Kaffeupplevelse
  • Årets Bar 2013
  • Årets Hjärtekrog

Restaurangerna är presenterade i bokstavsordning inom varje kategori. Vinnarna presenteras den 4 mars på White Guide Gala i samband med lanseringen av White Guide 2013.

Nominerade till Årets Bästa Restaurang

  • Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
  • Esperanto, Stockholm
  • Frantzén/Lindeberg, Stockholm
  • Fäviken Magasinet, Åre/Järpen
  • Gastrologik, Stockholm
  • Mathias Dahlgren Matsalen, Stockholm
  • Operakällaren, Stockholm

Nominerade till Årets Matupplevelse

  • Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
  • Esperanto, Stockholm
  • Frantzén/Lindeberg, Stockholm
  • Fäviken Magasinet, Åre/Järpen

Nominerade till Årets Stjärnskott – i samarbete med Menigo 

  • B.A.R krog & vinbar, Malmö
  • Bhoga, Göteborg
  • Speceriet, Stockholm
  • Ölbaren, Åre

Nominerade till Årets Serviceupplevelse – i samarbete med American Express

  • Bhoga, Göteborg
  • Esperanto, Stockholm
  • Fäviken Magasinet, Åre/Järpen
  • Sjömagasinet, Göteborg

Nominerade till Årets Marina Gastronomi – i samarbete med Norges Sjømatråd

  • F12, Stockholm
  • Gastro, Helsingborg
  • vRÅ, Göteborg
  • West Coast, Göteborg

Nominerade till Årets Fyrfota Gastronomi – i samarbete med Svenskt Kött

  • AG Restaurang & Bar, Stockholm
  • Bhoga, Göteborg
  • Skebo Herrgård, Skebobruk
  • Speceriet, Stockholm

Nominerade till Årets Nära Gastronomi – i samarbete med LRF och Svenskt Sigill

  • Gastrologik, Stockholm
  • Görgen på Höjden, Rättvik
  • Hävvi i Glen, Åsarna
  • Kock & Vin, Göteborg

Nominerade till Årets Hållbara Gastronomi – i samarbete med KRAV

  • Lilla Bjers Gårdsrestaurang, Visby
  • PM & Vänner, Växjö
  • Wasa Allé, Göteborg
  • Ängavallen, Vellinge

Nominerade till Årets Vinupplevelse – i samarbete med Oenoforos

  • 19 Glas, Stockholm
  • Bloom in the Park, Malmö
  • Esperanto, Stockholm
  • Mathias Dahlgren Matsalen, Stockholm

Nominerade till Årets Ölupplevelse – i samarbete med Galatea

  • Jernberghska Krog & Café, Eskilstuna
  • Kock & Vin, Göteborg
  • Swedish Taste, Göteborg
  • Ölbaren, Åre

Nominerade till Årets Kaffeupplevelse – i samarbete med Löfbergs

  • Agatons Restaurang & Bar, Ramundberget
  • Gastrologik, Stockholm
  • Kock & Vin, Göteborg
  • Thörnströms Kök, Göteborg

Nominerade till Årets Bar 2013 – i samarbete med Diageo

  • Avalon, Göteborg
  • Bhoga, Göteborg
  • Familjen, Göteborg
  • Guldbaren på Nobis Hotel, Stockholm
  • Kåken, Stockholm
  • Little Quarter/Marie Laveau, Stockholm
  • Tjoget/Linje 10/Purple Room, Stockholm
  • Svartengrens, Stockholm

Nominerade till Årets Hjärtekrog

  • Bastard, Malmö
  • deVille, Stockholm
  • Frank, Västerås
  • Magnus & Magnus M2, Göteborg

 

Mer från förstasidan

  • Välkommen till White Guide Gala 2018

    Välkommen till White Guide Gala 2018

    WHITE GUIDE 18: Vi har nöjet att presentera den den fjortonde upplagan av White Guide där Sveriges bästa restauranger koras och landets största restaurangupplevelser och personligheter hyllas genom priser i olika kategorier.

    I år hålls galan för första gången på Blå Hallen, Stadshuset i Stockholm där nya och etablerade restaurangstjärnor från hela landet kommer att lysa från scenen. Det bjuds på mingel med goda smakbitar och drycker tillsammans med hela krogsverige.

    När: Måndag 5 mars 2018
    Tid: 17.00 –20.30
    Klädsel: Fest
    Prisutdelning: 18.00 –19.30

    Biljetter bokar du HÄR

    Pressackreditering? Maila mail@whiteguide.se


     

  • Och de nominerade är...

    Och de nominerade är...

    WHITE GUIDE 18: På White Guide Gala den 5 mars lanseras den fjortonde upplagan av White Guide. Sveriges bästa restauranger koras och landets största restaurangupplevelser hyllas genom priser i olika kategorier, för första gången i Blå Hallen, Stadshuset, Stockholm.

    Av närmare 800 testade restauranger presenteras 600 restauranger i årets upplaga av White Guide.
     

    ÅRETS NOMINERINGAR

    WHITE GUIDE 2018

    Presenterade i bokstavsordning inom varje kategori.

    Vinnarna presenteras måndag den 5 mars på White Guide Gala på Stadshuset i Stockholm i samband med lanseringen av White Guide 2018.


     

  • Nomineringar Årets Dryckesupplevelse

    Nomineringar Årets Dryckesupplevelse

    WHITE GUIDE 18: Årets Dryckesupplevelse är ett nytt pris som i år ersätter Årets Vinupplevelse och Årets Ölupplevelse därför att upplevelsen och kvaliteten inte längre enbart styrs av glasets innehåll.

    Med utmärkelsen Årets Dryckesupplevelse premieras en restaurang som under året utmärkt sig genom ett ambitiöst arbete med drycker där urval, hantering, mat- och dryckesmatchning samt förmågan att förmedla kunskap alla är viktiga delar.

    Nominerade till Årets Dryckesupplevelse 2018:

    • Ambar, Stockholm
    • Bhoga Restaurang, Göteborg
    • Folii, Stockholm
    • PM & Vänner, Växjö
    • SAV, Tygelsjö
    • Unn, Stockholm
    • Winery Kitchen, Stockholm.

    Priset delas ut på White Guide Gala den 5 mars i Blå Hallen, Stadshuset, Stockholm.


     

  • Nomineringar Årets Serviceupplevelse

    Nomineringar Årets Serviceupplevelse

    WHITE GUIDE 18: Med utmärkelsen Årets Serviceupplevelse premieras en restaurang som bidragit till att berika och utveckla servicekulturen. Hela serviceuppläggets idé och genomförande; omhändertagandet av gästen, kunskapen om mat och dryck och hur den förmedlas till gästen, liksom rätt tonträff i tilltal, från bordsbokning till avtackning, är alla viktiga moment i en stor serviceupplevelse.

    Nominerade till Årets Serviceupplevelse 2018:

    • Adam/Albin, Stockholm.
    • Bloom in the Park/Embassy of Sagrantinia, Malmö
    • Frantzén, Stockholm.
    • Taxinge Krog, Nykvarn.

    Priset delas ut på White Guide Gala den 5 mars i Blå Hallen, Stadshuset, Stockholm.


     

  • Nomineringar Årets Hållbara Gastronomi

    Nomineringar Årets Hållbara Gastronomi

    WHITE GUIDE 18: Årets Hållbara Gastronomi premierar en restaurang som förenar en stor måltidsupplevelse med en tydlig ­strävan att förbättra hållbarheten i den egna verksamheten och bakomliggande led. För dem är ekologiska ­råvaror en ­viktig grund för en hållbar utveckling inom restaurangbranschen – och i förlängningen för oss alla. 

    Nominerade till Årets Hållbara Gastronomi är ett samarbete mellan White Guide i och KRAV. Priset premierar en tydlig strävan för en hållbar utveckling och delas ut på White Guide Gala den 5 mars i Blå Hallen, Stadshuset, Stockholm.

    Nominerade till Året Hållbara Gastronomi 2018 är: 

    • Kalf & Hansen, Stockholm
    • Lilla Bjers Gårdskrog, Visby
    • Eco by StrandNära, Mörbylånga
    • Restaurang Volt, Stockholm

     

  • 600 restauranger listas i White Guide 2018 – inklusive 87 nya

    600 restauranger listas i White Guide 2018 – inklusive 87 nya

    WHITE GUIDE: Den 5 mars är det premiär för White Guide – Sveriges Bästa Restauranger 2018. Galan äger rum i Blå Hallen, Stadshuset, Stockholm. Men redan nu kan vi avslöja alla de restauranger som kommer att ta plats i White  Guide 2018. Det händer mycket i krogsverige och till årets White Guide har vi testat och bedömt cirka 800 restauranger - varav 600 tar plats i guiden.

    Av dessa 600 är 87 nya - de flesta nya krogetableringar sedan förra guiden, samt fem restauranger som gjort come­back. Av förra årets 600 restauranger var 80 nya. Förnyelsen i branschen och den höga takten i nyöppnandet fortsätter med andra ord. Vi konstaterar också att kvaliteten på årets urval av krogar är högre än någonsin tidigare. Som en konsekvens ökar då risken för att restauranger som inte hållit jämna steg med konkurrensen rör sig nedåt i placeringsordningen eller hamnar utanför de 600 – de behöver inte alls ha blivit sämre, det är ribban som höjts.


     

  • White PAPER: Världens hemligaste nudlar

    White PAPER: Världens hemligaste nudlar

    WHITE PAPER #4: I flera veckor jagade Linda Dahl utan framgång historien bakom Hoi Ans stolthet, cab lau-nudlarna, på plats i Vietnam. Flera år senare hittade hon den äntligen: på en krog i Stockholm.

    Text: Linda Dahl Foto: Minh Mat
    Publicerat i White PAPER #4 2017

    JAG BEFINNER MIG I DEN IDYLLISKA staden Hoi An i Vietnam och har precis ätit en legendarisk skål cao lau-nudlar. ”Receptet är hemligt och det är bara en enda familj som känner till det. Vill du veta mer måste du gifta dig med någon ur familjen som tillverkar nudlarna.” Snacket går mellan kvinnorna bakom de rykande grytorna. Varje kväll fylls ödetomten med folk som sitter på en brokig samling plastmöbler och äter sanslöst god street food. De gulbruna nudlarna, tjocka som fettuccine, är själva hjärtat i upplevelsen. Silkeslena med tuggig konsistens och lätt rökig smak ligger de i en lätt lakrits- och kaneldoftande saltsöt såsig buljong tillsammans med frodigt feta skivor av grissida, knapriga riskrutonger, spröda böngroddar och mängder av färska örter. Jag får veta att människor från hela världen reser hit för att få smaka stadens nudelstolhet, cao lau. Med munnen full av nudlar nickar jag och pekar på mig själv.


     

  • Äntligen säsong för vinterkrogarna

    Äntligen säsong för vinterkrogarna

    WHITE GUIDE: Jul och nyår i fjällen? Varje år listar White Guide landets bästa vinterkrogar och caféer. Hela listan hittar du HÄR

    Använd dig gärna av vårt avancerade sök för en mer specifik sökning. Välj ”vinterkrog” under övrigt. (Observera att recensionen är från fjolårets besök.)

    Därtill flera nysatsningar i landet, som vi inte hunnit besöka än men skrivit om här: 

    Med önskan om en god jul och ett gott nytt år,

    White Guide


     

  • NYTESTAT: Mutantur, Malmö

    NYTESTAT: Mutantur, Malmö

    NYTESTAT: Urban gastrobar levererar

    Denna publicering ligger för nära lanseringen av White Guide 2018, varför vi inte avslöjar klass och poäng här.

    Foto: Markus Crépin Sundström

    Ska ni till det där nya stället? Vad hette det nu? Muttan … nånting? Tja – att plocka sitt krognamn ur ett latinskt citat om att tiderna förändras och vi med dem är inte alls en dum tanke i dagens minst sagt föränderliga krogvärld. Men frågan är om Alexander Sjögren och co verkligen hade provkört uttalet (på skånska) innan de tryckte visitkorten. MUtantur, MuTANtur eller kanske MutanTUR? Efter ett par googlingar inser vi att korrekt uttal enligt latinkunniga är något i stil med ”motantoor”, vilket känns tveksamt om Malmös krogpublik någonsin kommer att anamma. Men det spelar heller ingen som helst roll eftersom de flesta redan verkar ha hittat hit.


     

  • White PAPER: Köttets lustar

    White PAPER: Köttets lustar

    WHITE PAPER #4: Processat växtprotein från andra sidan jorden hellre än ett rådjur skjutet runt knuten? När det gäller att äta kött styrs diskussionerna ofta av känslor. Men ytterst sett kanske frågan handlar mindre om djuren och mer om oss själva. Vad är egentligen människans plats i naturen? Utanför den eller mitt i?

    Text: Ann Helene Meyer von Bremen
    Publicerat i White PAPER #4 2017

    DET BLEV EN NYHET NÄR MILJÖPARTIETS Gustaf Fridolin på en direkt fråga berättade att han åt kött fyra-fem gånger i veckan. Lite senare under hösten sa Stefan Löfven i en partiledardebatt att han numera äter mindre kött och nye moderatledaren Ulf Kristersson har även han fått redogöra för sitt köttätande. Köttfrågan verkar ha utvecklats till en lika obligatorisk, moralisk och känslig fråga som drogfrågan är för amerikanska politiker.


     

White Guide Presentkort