Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Bland gastrotroll och rejting-botar

Bland gastrotroll och rejting-botar

4 mar 2018

WHITE PAPER: Ledare

En värld där man inte längre vet vad som är sant eller falskt – infokalyps – där är vi snart. Informationssamhället, som vi känner det, är på väg att bli ett av de första offren när artificiell intelligens tar över, inte bara manipulerar fakta utan fabricerar alternativa sanningar. Detta är ett hot mot vetenskap och evidens, seriös journalistik och i förlängningen det fria ordet och hela demokratins grundvalar.

I ljuset av den stora hotbilden kan det tyckas småttigt att konstatera att även guidejournalistik och krogkritik har drabbats. En första fas av äkta användargenererat innehåll; uteätares upplevelser, tyck och ”likes”, var en fräsch motvikt till professionella bedömares kritik och rekommendationer. Men snart tog algoritmerna över och alternativa sanningar ”trendades” fram utan urskillning mellan sant och falskt. Det gav utrymme för en helt ny och lönsam nisch för gastrotroll som skrev falska recensioner på uppdrag.

Än så länge är vi smartare än algoritmerna. Ett gastrotroll i London, Oobah Butler, har visat att man kan skapa en helt fiktiv krog via sociala media och rejting-botar och till och med trenda upp den till #1 på TripAdvisor. Den fejkade The Shed at Dulwich är definitivt årets krog i världen, för den illustrerar hur fragil verkligheten är, också i gastronomins värld.

Årets krog i Sverige är tveklöst nya Frantzén i Stockholm. Den är på riktigt. Även de översvallande recensionerna är på riktigt. Här presteras en gastronomi – och framför allt ett värdskap – i världsklass, det är så gott som alla seriösa bedömare överens om.

För en gång skull även White Guide och Guide Michelin. Bara DN har haft en avvikande uppfattning, även om de främst klagat på att champagnen och kaffet inte ingår i menypriset. DN har en kunnig och seriös krogkritik, men det behöver inte betyda att man kommer fram till samma slutsatser som andra seriösa bedömare. Oenighet är av godo, det är också en del av det fria informationssamhället.

Frantzéns nya stjärnglans mattas på hemmaplan av kritik för att hans medarbetare inte är kollektivanslutna. Varken han eller hans finansiärer har förstås ”råd med” en så ful spricka i varumärket, så det blir med all sannolikhet rättning i ledet.

Lars Peder Hedberg
Ansvarig utgivare

 

White Guide Presentkort Stockholm Gas iZettle

Sidan har flyttat

Se innehållet på vår nya hemsida.
eller vänta kvar så skickas du vidare..