Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Dan Barber tilldelas Global Gastronomy Award 2016

Dan Barber tilldelas Global Gastronomy Award 2016

6 mar 2016

WHITE GUIDE: Global Gastronomy Award delas ut för tionde året i rad, sedan 2010 i ett samarbete mellan White Guide och Electrolux. Utmärkelsen går till en internationell matkreatör eller annan gastronomisk personlighet, som fortfarande är aktiv och som blivit en förebild och inspirationskälla i den samtida gastronomin. Priset delas ut vid ett gästspel med Dan Barber på Fotografiska i början av september 2016.

Dan Barber awarded White Guide Global Gastronomy Award 2014. Read more HERE

  • Global Gastronomy Award 2016 – i samarbete med Electrolux
        Dan Barber, Blue Hill, New York, USA

För sin enastående klarsyn om våra utmaningar när det gäller framtidens livsmedelsförsörjning och gastronomi – och inte minst hur vi återskapar förlorade smakvärldar. Hyllad som fadern till ”farm-to-table” har han insett att det lokala greppet inte räcker för att säkra liv, hälsa och välbefinnande, för oss eller planeten. Vi måste ställa om hela vårt förhållningssätt till mat, där vi förstår och bygger på naturens egna lagar och kretslopp. Det handlar inte om nostalgi, utan om vetenskap.”

Om Dan Barber:
Dan Barber är mer matfilosof och forskare än kock. Hans huvudrestaurang, Blue Hill at Stone Barns, är detta till trots en av världens bästa enligt World 50 Best-listan, där han 2015 gjorde entré på plats 49. Restaurangen ligger i Rockefellers gamla bondgård upstate New York, trekvart från staden, tillsammans med ett forsknings- och utbildningscenter, Stone Barns Center for Food & Agriculture.

Det är storslaget och pastoralt på samma gång, den perfekta scenografin för en annorlunda måltid, som talar lika mycket till hjärna och hjärta som till smaklökar och mage. Det är tungt fokus på det vegetariska, som är Barbers främsta egna fält både när det gäller forskning och lantbruk. Han samarbetar med ledande universitet för att kombinera tidigare generationers kunskap om jordbruk och djurhållning med den senaste forskningen, bland annat när det gäller naturlig genetik. Stor smak är en av de egenskaper Barber letar efter i olika råvaror, och han går långt djupare i sin jakt än någon annan före honom. Smaken sitter i generna – och i jorden, för att öka smakvärdet måste vi arbeta med båda.

I boken The Third Plate (2014) argumenterar han för en omställning av hela vår livsmedelsförsörjning, både i metoder och inriktning. Det är delvis omtumlande teorier, som dock prövas ut i praktiken på hans farm och krog. I sin filial på Manhattan har han nyligen utmanat det gastronomiska etablissemanget genom att göra fine dining på sopor, avfall, rens och rester. Enligt New Yorks Times kritiker var måltiden på WastED årets mest intressanta.

Läs mer om Dan Barber i White PAPER, #1/2016.

Tidigare års mottagare av priset:

  • 2007:  Ferran Adrià, El Bulli, Roses, Spanien
  • 2008:  Charlie Trotter, Charlie Trotter’s, Chicago, USA
  • 2009:  Fergus Henderson, St. John, London, England
  • 2010:  René Redzepi, Noma, Köpenhamn, Danmark
  • 2011:  Alain Passard, l’Arpège, Paris, Frankrike
  • 2012:  David Chang, Momofuko, New York, USA
  • 2013:  Gastón Acurio, Astrid y Gastón, Lima, Peru
  • 2014: Massimo Bottura, Osteria Francescana, Modena, Italien
  • 2015: Magnus Nilsson, Fäviken Magasinet, Järpen/Åre, Sverige

Läs pressmeddelandet i sin helhet HÄR

 

Mer från förstasidan

  • Sveriges bästa sommarkrogar

    Sveriges bästa sommarkrogar

    WHITE GUIDE: På väg ut i sommarsverige? Låt White Guide guida dig till landets och sommarens bästa krogupplevelser.

    Bryggservering med havet som granne, pinfärsk fisk, skaldjursplatåer, grillbuffér, nyskördade primörer och svala sommarviner. Detta, och mycket mer, finns att njuta i hela landet. Nedan har vi listat ett urval av våra sommarfavoriter. Restaurangerna är uppdelade på landskap och sorterade i bokstavsordning. Klicka på varje krognamn för att läsa mer om krogen. Samtliga krogar är med i 2017 års upplaga av White Guide.

    Registrera dig som Guiding Guest och du får tillgång till kompletta recensioner och poäng. Restauranger finns också tillgängliga i White Guide App för iOS. Guiden kan också köpas som bok HÄR.

    Glad sommar önskar White Guide-redaktionen!

    Hela sommarkrogslistan finns HÄR!


     

  • White PAPER: Parabere Forum till Malmö

    White PAPER: Parabere Forum till Malmö

    Karin Ericson var på årets Parabere Forum för White PAPERs räkning, där hon bland annat mötte sydafrikanska kocken och aktivisten Margot Janse. Hennes rapport kan läsas nedan. Parabere Forum är en oberoende internationell plattform som lyfter fram kvinnors syn och röst i matfrågor ur olika perspektiv, som gastronomi, hållbarhet, näring och jordbruk. 

    Nästa års stora nyhet är att Parabere kommer till Malmö:

    – Parabere Forum och det svenska samhället delar värderingar när det gäller mångfald, inkludering och jämlikhet. Vi är övertygade om att 2018 års forum i Malmö ger möjligheter att skapa förändring, utveckling och förbättring, säger Maria Canabal, grundare av forumet.

    Läs hela artikeln HÄR!


     

  • WHITE GUIDE: Nomineringsvecka för White Guide Junior & Senior

    WHITE GUIDE: Nomineringsvecka för White Guide Junior & Senior

    WHITE GUIDE: Under veckan har de nominerade i de olika kategorierna för White Guide Juniors & White Guide Seniors kategorier presenterats. Som tidigare är initiativet att lyfta fram och premiera offentliga måltider, och eldsjälarna bakom dem, för våra yngsta och äldsta medborgare.

    White Guide Junior fyller i år fem år. Några av kategorierna som återkommer 2017 är exempelvis Årets Skolrestaurang, Årets Förskolekök, Årets Seniormåltid och Årets Måltidschef. I år presenteras för första gången också två helt nya kategorier: Årets Klimatkök, i samarbete med Oatly, riktar sig till skolköken i vårt land, och Årets Hållbara Skolmatskommun riktar sig till landets 290 kommuner i allmänhet och de ansvariga kost- och måltidscheferna i synnerhet. Dessa två nyheter kompletterar kategorin Årets Hållbara Offentliga Restaurang där White Guide Junior tillsammans med KRAV lyfter fram de förskole- och skolrestauranger som är bäst på ekologiska livsmedel.

    Nomineringen till 2017 års priser har varit öppen för alla. Den 19 september 2017 tillkännages vinnarna under prisutdelning med gala i Eriksbergshallen i Göteborg. Dagen inleds med en mingellunch, som sedan följs av spännande seminarier och debatter. Under eftermiddagen har gästerna en längre paus för att sedan återkomma för en trerätters galamiddag som pågår tills mörkret faller.

    Läs allt om White Guide Junior och Senior på whiteguidejunior.com!


     

  • White PAPER: En ny dimension

    White PAPER: En ny dimension

    Idag kan en 3D-printer för mat leverera selfies i marsipan, göra pannkakor i form av en golden retriever eller dinosauriekex av spenat. Imorgon kanske den styr hela ditt kök. Det är bara ett par detaljer som måste lösas först. Som att lära den att laga mat.

    Text: Lena Ilkjær
    Publicerad i White PAPER #1 2017
    Foto: 3D Systems

    År 2030 kommer 80 procent av all mat som serveras på restaurang att skrivas ut på en 3D-printer. Har du skrivit om detta?” Så löd det uppfordrande sms:et från min bror, författat från åskådarbänken på en teknikkonferens, och jag fick skamset erkänna att nej, det hade jag inte gjort. Eller ens haft lust med. Kanske för att konceptet ”3D-food-printer” de senaste fem åren har slängts in i en bisats lite här och var i allehanda trendspaningar utan att det direkt framgår vad den stora revolutionen skulle innebära. Och dessutom: vaddå printa mat? Av vad? Bilder av hittepåmat av puré och printers modell Nespresso poppar omedelbart upp i huvudet – inte direkt någon våt dröm för hängivna matlagare.


     

  • Premiär för White Guide Göteborg/Västsverige

    Premiär för White Guide Göteborg/Västsverige

    Lördagen den 27 maj lanseras White Guide Göteborg/Västsverige 2017-18 på Food Market Magasinsgatan, en mat- och gatufest i hjärtat av Göteborg. I guiden presenteras regionens bästa restauranger, caféer och ett urval hotell – på både svenska och engelska.

    White Guide Göteborg/Västsverige har samproducerats med Göteborg & Co samt Turistrådet Västsverige och blir den tredje regionala guiden efter Skåne och Stockholm. Guiden är tvåspråkig (svenska och engelska) och kommer därmed vara tillgänglig för en stor marknad.

    Guiden omfattar samtliga restauranger och caféer i Göteborg och Västsverige (Västergötland, Bohuslän och Dalsland) som är med White Guide 2017-18 och White Guide Café 2017-18, som utkom i mars respektive maj i år. Dessutom presenteras ett urval av 25 hotell med stor personlighet.

    Läs mer om White Guide Göteborg/Västsverige HÄR!


     

  • White Guide Nordic släpps den 26 juni

    White Guide Nordic släpps den 26 juni

    WHITE GUIDE: Den 26 juni släpps nya White Guide Nordic – med de närmare 350 bästa restaurangerna i Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island. För att bättre harmonisera med perioden när både natur och den nordiska gastronomin står i full blom har släppet flyttats till tidig sommar.

    När White Guide Nordic nu släpps för fjärde gången sker det för första gången i Danmark och Köpenhamn – tidigare år har lanseringen skett i Oslo, Helsingfors samt Stockholm. Förutom den nya guiden presenteras samma dag också ett trendseminarium om nordisk gastronomi, tillkännagivandet av årets mottagare av White Guide Global Gastronomy Award samt galamiddag signerad Kamilla Seidler, gastronomisk ledare på restaurang Gustu i Bolivia, i samarbete med elever från Hotel- & Restaurantsskolen i Köpenhamn.

    Trendseminarium
    2004 föddes Nordic Kitchen Manifesto. Tretton år senare har hajpen lagt sig – men avtrycket på den gastronomiska världen är större än någonsin. Matmanifestets principer appliceras idag över nationer och regioner i hela världen. Har New Nordic blivit New Global?


     

  • White PAPER: Coconuts!

    White PAPER: Coconuts!

    Olivoljan har fått konkurrens av kokosolja som den feta undergöraren, men det finns mycket lite substans i de olika mirakulösa påståendena. Rapsoljan och även den bespottade palmoljan innehåller faktiskt mer vitaminer än kokosoljan.

    Text: Gunnar Rundgren och Ann-Helen Meyer von Bremen
    Publicerad i White PAPER #2 2017

    KOKOSFETTET HAR ÖMSAT SKINN från sin tidigare image som ett industrifett med hälsorisker till en exklusiv premiumolja som anses förgylla både mat och hud. Och redan där, i namnförändringen från fett till olja, eller rättare sagt, jungfruolja, förstår man att det har skett en transformation åt det mer exklusiva hållet. Fast egentligen är allt kokosfett just fett på våra breddgrader eftersom smälttemperaturen ligger runt 25 grader, medan det handlar om olja i tropikerna. Det syns också på priset. I jungfrulig oljeform närmar sig prislappen 300 kronor kilot, vilket är nästan sju gånger mer än kokosfett.


     

  • White PAPER #2 2017 – i handeln nu

    White PAPER #2 2017 – i handeln nu

    WHITE PAPER: I det nya numret fikar vi veganskt och dricker regnbågsdrycker, mörkrost och cocktail till maten. Dessutom häpnar vi över krogexplosionen just nu, sätter tänderna i frasig baklava och äter lunch i byggdammet på Bangkoks senaste och hetaste krog innan den ens öppnat. Men framförallt får vi flottiga fingrar när vi petar i fettets värld – allt från palmolja till kokos till ister. Dessutom ett gäng recensioner av helt nya caféer ur årets caféguide

    Ett urval av vad som går att läsa i det senaste numret:

    TEERNA TAGGAR UPP. Årets trender på caféhimlen.
    LÄGET? Rena rama krogexplosionen.
    GOTT & BLANDAT. Trender och tendenser på caféfronten.
    MIXOLOGI. Cocktails + mat = trend! 
    NYTESTAT. Frida Ronges TAK.
    FEM MINUTER... med årets caféstjärnskott Borgmästargården och Sara Wennström.
    BAKLAVA. Bakverksbubblaren från öst.
    VEGANVÄNLIGT. Nu också på fiken.
    FRASFAKTORN. Så bakas en perfekt croissant.
    KLIMATKRIGARE. The Perennial är ingen vanlig krog.
    GARIMA ARORA. Bangkoks nya stjärnskott.
    PALMOLJA. Missförstådd värsting?
    COCO-NUTS. 2017 är året då allt ska vara gjort på kokos.
    TOMATFISK? Hugo Wikström och Peckas samodlar tomater och regnbåge.
    FETT PÅ KROGEN. Så blir kletet till klirr.

    Läs chefredaktör Lena Ilkjaers ledare HÄR
    Prenumerera? Det gör du HÄR.


     

  • Sveriges bästa caféer korade – White Guide Café 2017 är här!

    Sveriges bästa caféer korade – White Guide Café 2017 är här!

    Idag den 8 maj, på White Guide Café-kalaset på Skeppsholmen, korades åtta värdiga vinnare av White Guides årliga priser. Samtidigt presenterades den nya guiden, där hela 351 caféer har kvalificerat sig.

    Närmare 300 caféägare, journalister och branschfolk minglade och hyllade vinnarna av årets cafépriser under releasen av årets upplaga av White Guide Café på Skeppsholmen i Stockholm. Hela 351 caféer (jämfört med 336 förra året) har kvalificerat sig till årets guide. Under året har White Guides anonyma testare besökt närmare 450 caféer för att sålla fram de allra bästa.

    – Några av årets trender är att kvalitetsteer verkligen gör sitt intåg på caféerna, Sverige har bland annat fått sin första helt renodlade tebar, Teajunkie i Malmö. På bakverkssidan visar konditorerna framfötterna och tar mer plats och skapar egna, personligt präglade sötsaker. Med tanke på konkurrensen från närmast dygnet-runt-öppna restauranger i storstäderna och dagligvaruhandeln är det viktigare än någonsin för caféer att satsa på ett innovativt och personligt utbud – och de gör de verkligen. Fikakulturen är ytterst välmående i Sverige just nu, säger Lena Ilkjær, chefredaktör White Guide Café.

    Läs hela nyheten och pressmeddelandet HÄR!

     


     

  • Sveriges bästa caféer avslöjas snart – här är alla nomineringar!

    Sveriges bästa caféer avslöjas snart – här är alla nomineringar!

    WHITE GUIDE: För femte året kan kan vi med stolthet presentera en ny upplaga av White Guide Café, guiden som hjälper dig att hitta rätt bland alla caféer i Sverige.

    Att fika är en svensk folksport och utbudet av caféer har aldrig varit så stort. Vare sig du är ute efter en kopp brygg och en klassisk prinsesstårta eller veganska semlor och en gurkmejalatte finns vägledning att hämta i årets upplaga av White Guide Café. Vi presenterar också trender, tips och speciella fynd.

    Under året har vår hemliga testpanel besökt över 400 caféer och i guiden presenteras de 351 som vi anser förtjänar en plats bland Sveriges bästa caféer.

    Guiden lanseras med kalas den 8 maj i Eric Ericsonhallen, Skeppsholmen, Stockholm. Då avslöjar vi de bästa caféerna inom åtta olika kategorier.

    Läs hela nyheten och pressmeddelandet HÄR!


     

White Guide Presentkort