Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
En toppkrogs första skedtag

En toppkrogs första skedtag

16 jun 2012

KROGNYTT: Rivningsarbetet är klart och i veckan påbörjades bygget av oaxenduons nya restaurang på Kungliga Djurgården.

Första matskedstaget är gjort. Det gamla förfallna båtvarvet på Djurgården är borta och bygget av Magnus Ek och Agneta Green drömrestaurang har påbörjats.

– Äntligen! Den marina miljön i kombination med närheten till city och alla kommunikationer är perfekta för vår nya restaurang och vi har längtat efter att få komma igång med arbetet på riktigt, säger Agneta Green.

På en av Djurgårdens bästa adresser kommer restaurangen att erbjuda plats för 32 gäster i en finare matsalen och 70 gäster i en informellare, mer bistrolik del. Under sommarsäsong öppnar uteserveringen med ytterligare 70 platser längs med kajen. Förhoppningen är också att parets båt, Prince af Orangiën, ska fortsätta drivas som ett hotell och ta emot restaurangens gäster.

– Vi ser fram emot att kunna ha öppet året runt och bli mer tillgängliga än vad vi var på en ö med enbart färjeförbindelse. Men vi kommer att fortsätta jobba på vårt naturtrogna vis i köket, så våra stamgäster kommer känna sig hemma, säger Magnus Ek.

Restaurangen, som ännu inte fått något namn, förväntas öppna före sommaren 2013.

 

Fler krognyheter

 • KROGNYTT: LA-gästspel på Story Hotel

  KROGNYTT: LA-gästspel på Story Hotel

  KROGNYTT STHLM: Den 19-20 februari blir det celebert barbesök när hypade Los Angeles-baren The Walker Inn håller pop up i baren på Ling Long.

  The Walker Inn huserar vanligtvis bakom en hemlig dörr längst in på Normandie Club i Koreatown i Los Angeles. Den intima baren har plats för endast 25 gäster. Nu kommer gänget bakom den till Stockholm, om än bara för två kvällar. Baren, som öppnade sommaren 2015, har gjort sig ett namn med drinkar som Big Sur: vit vermouth, eau-de-vie på Douglasgran, Islaywhisky, pressad lime och en touch absinth, toppad med dimma på svart te, tobak och kardemumma.

  Alex Day, ägare av The Walker Inn, ser fram emot Stockholmsbesöket, som blir hans tredje. Med sig har han barchefen Katie Emmerson och delägaren Devon Tarby. Han utlovar drinkar både från drinklistan i LA samt inspirerade av lokala ingredienser.


   

 • KROGNYTT: Ölbaren har snidat om till Arne's

  KROGNYTT: Ölbaren har snidat om till Arne's

  KROGNYTT ÅRE: Samma adress men med nytt namn och koncept. Tidigare Ölbaren, numera Arne's har tagit klivet från 16-rätters avsmakningsmeny och långsittning till avslappnad streetfood med inspiration från hela världen.

  Arne's öppnade i december 2015. Det nya konceptet är enkelt – vällagad streetfood i opretentiös förpackning. Köksmästarrollen axlas fortfarande av Bri Stundon men tillsammans med ny kollega, Patrik Andersson, som tidigare varit Sous Chef på Fjällpuben.

  – Nytt koncept har inneburit nytt blod. Förutom att ägarna är desamma så är det egentligen bara jag som är kvar från Ölbarentiden. Vi kände att konceptet behövdes fräschas upp ordentligt och ville erbjuda Åres krogscen något helt nytt. Resultatet blev Arne's, säger Bri Stundon.


   

 • KROGNYTT: Gastronomi på hög höjd under Åre Gastronomy Week

  KROGNYTT: Gastronomi på hög höjd under Åre Gastronomy Week

  KROGNYTT ÅRE: Ikväll får 14 lyckliga äta middag på 1274 meters höjd – i Åre kabinbana. Den unika måltidsupplevelsen är bara en av många programpunkter under Åre Gastronomy Week med startskott idag.

  En vecka fullspäckad av måltidsupplevelser, event och gästspel med smak av hela Jämtland utlovas av Calle Hedman, projektledare för Åre Gastronomy Week. En av programmets första punkter är middagen i kabinbanan.

  – Intresset har varit mycket stort och vi har lottat ut vem som får köpa platserna. Nu återstår 14 personer som får uppleva kvällens speciella middag. Det vill säga om vädret tillåter – det kan ju vara lite lynnigt i Åre så för säkerhets skull har vi satt ett reservdatum imorgon, säger Calle Hedman.


   

 • KROGNYTT: Systrar gästspelar för välgörenhet på Babettes Gästabud

  KROGNYTT: Systrar gästspelar för välgörenhet på Babettes Gästabud

  KROGNYTT STHLM: På måndag gästspelar Tatiana och Katia Levha från restaurang Le Servan i Paris på Babette. Skön mat av oemotståndligt coola tjejer utlovas – och alla intäkter går till Rädda barnen.

  Systrarna Levha har charmat både krogrecensenter, kockar och matintresserade från hela världen med sin bistro Le Servan sedan de öppnade våren 2014. Nu har turen kommit till Stockholm – närmare bestämt, restaurang Babette på Roslagsgatan.

  Babettes Gästabud har skapats för att bjuda in gäster och vänner som restaurang Babette beundrar – för att ha roligt tillsammans och ge restaurangens gäster en varierad måltidsupplevelse. Fyra gästspel per år planeras och alla intäkter går till välgörande ändamål.
   


   

 • KROGNYTT: Babetteduo öppnar Tabac på Östermalm

  KROGNYTT: Babetteduo öppnar Tabac på Östermalm

  KROGNYTT STHLM: På måndag öppnar Jon Lacotte och Johan Agrell nya Schmaltz Tabac och Delicatessen. En butik med ambition att göra den lokala affären runt hörnet till en social mötesplats – med kvalitet och hållbarhet i fokus.

  Schmaltz Tabac och Delicatessen kommer att vara en blandning mellan tobaksaffär, café, delikatessbutik och dagligvarubutik. Johan Agrell och Jon Lacotte, som är två av fyra krögare på Babette på Roslagsgatan fick idén att starta butik tillsammans med Dan Källström. Inspirationen kommer från resor till bland annat Paris samt den gemensamma känslan av att det saknades något på hemmaplan – butiker som tillhandahåller vardagliga produkter – men med det lilla extra i form av utbud och service. När de fick tillgång till lokalen på Nybrogatan var konceptet givet.

  - Tänk dig ett 7-Eleven där du tar bort 90 procent av godiset och ersätter det med saker du faktiskt behöver. Tråkiga saker som toapapper och tandkräm men också fantastiska saker som de bästa sardellerna, mjölk från Järna mejeri eller ägg från Solmarka utanför Kalmar, säger Johan Agrell.


   

 • KROGNYTT: Sturehof uppdaterar skaldjursbaren

  KROGNYTT: Sturehof uppdaterar skaldjursbaren

  KROGNYTT STOCKHOLM: Sturehofs skaldjursbar har fått ett nytt utseende, samt möjligheten att slå sig ned och äta på plats.

  Klassiska brasseriet Sturehof har sin utgångspunkt i såväl det franska som svenska köket, med tyngdpunkt på fisk och skaldjur. Lite extra fokus blir det varje höst under de populära skaldjursdagarna, med skaldjur i alla former samt gästspel – senast i höstas av Philippe Pezac.

  Nu har man uppdaterat skaldjursbaren, som fått 15 sittplatser. Tanken är att platserna ska inbjuda till spontanitet, och de är därför inte bokningsbara. Officiell premiär blir det 10 februari, med “bubbel och brak”.


   

 • KROGNYTT: Stjärnspäckat gästspel på Enoteca Maglia

  KROGNYTT: Stjärnspäckat gästspel på Enoteca Maglia

  KROGNYTT GBG: Den 4 februari gästas Robert Maglia och hans Enoteca Maglia i Majorna av kockarna Robert “Bobbo” Nilsson och Peter J Skogström, från lunch till sent på kvällen.

  Det är därmed ett gäng med stor erfarenhet och en lång rad rad priser och medaljer från NM, EM, VM och Bocuse D’Or som kommer att stå vid grytorna. Skogström och Nilsson, som driver lunchrestaurang tillsammans i Malmö, har också vunnit Årets Kock, 2006 respektive 1998. Nu ska alla tre tillbringa en lång dag i köket. Den inleds med gös, lamm och risotto till lunch vid 11.30, en fyrarätters avsmakningsmeny med början klockan 17 och sedan en åttarätters från 20.15.


   

 • KROGNYTT: Grönsaker i fokus när Fredrik Eriksson öppnar i city

  KROGNYTT: Grönsaker i fokus när Fredrik Eriksson öppnar i city

  KROGNYTT STHLM: Det är den rutinerade krögaren och kocken Fredrik Eriksson som fått uppdraget att driva Nationalmuseets nya restaurangverksamhet när museet återöppnar 2018.

  Museibyggnaden genomgår just nu en omfattande renovering och en helt ny restaurangdel uppförs i lokaler som tidigare varit kontorsutrymmen. Den nya satsningen kommer att innefatta lunch- och middagsservering, café, bar/bistro samt festvåning med utsikt över Kungliga slottet och Gamla stan.

  – Det kommer bli en fantastisk miljö att jobba med. I restaurangen kommer vi möta alla typer av gäster och det gäller att kunna erbjuda något för alla. Allt från en trerättersmiddag till en kaffe latte. Menyn kommer vara bred, med svenska rötter och stort fokus på grönsaker, säger Fredrik Eriksson.


   

 • KROGNYTT: Eatery Social kommer till Stockholm

  KROGNYTT: Eatery Social kommer till Stockholm

  KROGNYTT STHLM: Taquerian Eatery Social expanderar till Clarion Hotel Stockholm vid Skanstull. Restaurangen kommer att erbjuda mat och dryck med influenser från Mexiko, Latinamerika och Kalifornien – samt med en touch av Södermalm.

  Den första Eatery Social-restaurangen öppnade i maj i Malmö, och snart är det också dags för Stockholm att få njuta av tacos, tortillas, quesadillas och mycket mer, signerat Marcus Samuelsson som utvecklat grundkonceptet tillsammans med Frida Nilsson.

  Restaurangen ska vara en mötesplats inte bara för människor, utan flera olika länder och influenser – inte minst Södermalm. På drinklistan samsas Agua Frescas, tequila och mezcal med lokalbryggt öl.


   

 • KROGNYTT: Gulddrakarna 2016 utsedda

  KROGNYTT: Gulddrakarna 2016 utsedda

  KROGNYTT STHLM: I måndags tillkännagavs vinnarna av Dagens Nyheters krogpris Gulddraken i fem kategorier. Kategorierna löd som vanligt Krog Budget, Mellan och Lyx, samt Kafé och Bar. Dessutom delades flera hedersdrakar ut.

  I den prestigefyllda Lyxkategorin blev DN:s recensenter hänförda av snidandet hos Omakase Köttslöjd“lekfull och kreativ matlagning med vidunderlig precision” löd motiveringen. Omakase Köttslöjd slog därmed ut Aloë, Oaxen Krog, restaurang Volt och Spritmuseum i samma kategori. Nudlarna hos Ai Ramen tog hem förstapriset i Budgetkategorin framför bland annat Katarina Ölcafé och Falafelbaren. Och bästa kafé blev Enskedeparkens bageri, vars faluröda stuga och fredagspizzor “redan blivit en institution söder om Söder”. DN delade för andra året i rad också ut stipendier till elever på restaurangskolor i Stockholm och på Gotland, som nu får möjlighet att besöka samtliga krogvinnare. Framtidsdraken gick till Angelica Österberg och Hanna Lukowiesky från Wisbygymnasiet. Förra veckan delade man även ut tre stycken hederspris till Ricard Constantinou, Erika Lindström och Seyhmus Ceylan.


   

White Guide Presentkort