Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
En toppkrogs första skedtag

En toppkrogs första skedtag

16 jun 2012

KROGNYTT: Rivningsarbetet är klart och i veckan påbörjades bygget av oaxenduons nya restaurang på Kungliga Djurgården.

Första matskedstaget är gjort. Det gamla förfallna båtvarvet på Djurgården är borta och bygget av Magnus Ek och Agneta Green drömrestaurang har påbörjats.

– Äntligen! Den marina miljön i kombination med närheten till city och alla kommunikationer är perfekta för vår nya restaurang och vi har längtat efter att få komma igång med arbetet på riktigt, säger Agneta Green.

På en av Djurgårdens bästa adresser kommer restaurangen att erbjuda plats för 32 gäster i en finare matsalen och 70 gäster i en informellare, mer bistrolik del. Under sommarsäsong öppnar uteserveringen med ytterligare 70 platser längs med kajen. Förhoppningen är också att parets båt, Prince af Orangiën, ska fortsätta drivas som ett hotell och ta emot restaurangens gäster.

– Vi ser fram emot att kunna ha öppet året runt och bli mer tillgängliga än vad vi var på en ö med enbart färjeförbindelse. Men vi kommer att fortsätta jobba på vårt naturtrogna vis i köket, så våra stamgäster kommer känna sig hemma, säger Magnus Ek.

Restaurangen, som ännu inte fått något namn, förväntas öppna före sommaren 2013.

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Premiär för Teaterkällaren

    KROGNYTT: Premiär för Teaterkällaren

    KROGNYTT GBG: Den 1 oktober är det premiär för nya restaurangen Teaterkällaren, belägen i Stora Teaterns källare. Ansvariga är gänget bakom populära The Barn – men den här gången blir det en "stökig" vinkällare med influenser från Sydeuropa.

    Fyrklövern som driver Teaterkällaren är Linus Johansson, Maher Sahli, Alfred Karlsson och Marcus Martinsson och kökschefen heter Ali Gorbani. I källaren kan man enligt gänget förvänta sig mycket vin och några klassiker, i både svensk och fransk tappning. Oväntade kombinationer utlovas också. Konceptet blir ganska olikt det som råder på fine burger-restaurangen The Barn.


     

  • KROGNYTT: Babette får en syster på Södermalm

    KROGNYTT: Babette får en syster på Södermalm

    KROGNYTT STHLM: Pizzorna följer inte med när sommeliererna och kockarna bakom Babette i Vasastan öppnar Café Nizza i korsningen Borgmästargatan/Åsögatan på Söder.

    Trots det italienskt klingande namnet blir det mer galliska grepp i köket och Babettes omtalade pizzor kommer inte att dyka upp på den nya krogen.

    – Vi ska försöka jobba lite mer onischat, lite fransk spontanitet i vårt kök. Inga färdiga recept utan mer att kockarna får gå på känsla. Här har vi lite mer möjligheter också eftersom det är en annan sorts kök och större lokal, säger kocken Jacob Ker Lamb till tidningen Mitt i Stockholm.

    Café Nizza tar över bistron Hjördis gamla lokaler och öppnar i oktober, med öppettider 12-00 alla dagar i veckan.


     

  • KROGNYTT: Snart öppnar Matateljén Gamla Enskede

    KROGNYTT: Snart öppnar Matateljén Gamla Enskede

    KROGNYTT STHLM: I slutet av oktober slår Matateljén Gamla Enskede upp dörrarna, och bakom dem gömmer sig såväl en deli som en intim restaurang med öppet kök och grön meny. Bakom står bland annat Henrik Sauer från Svartsö Krog.

    Två par öppnar restaurangen tillsammans: Henrik Sauer och Anna Klyvare samt Jacob Holst och Ellen Dixdotter. Henrik Sauer driver även populära skärgårdskrogen Svartsö Krog, då tillsammans med Mikael Fredriksson.

    – Vi bor alla i Gamla Enskede, vilket är en del av anledningen till att vi öppnar något här. Matateljén kommer att bli ett ställe att hänga på för god lunch, en kaffe i delin eller afterwork på en fredag. Vi kommer även att erbjuda matlagningskurser och liknande i det öppna köket, berättar Henrik Sauer.

    Maten som lagas kommer främst att vara vegetarisk, medan protein i form av kött eller ost adderas från utbudet i delin.

    – Jag har förstås matfilosofin med mig från Svartsö, där jag redan lagar mycket vegetariskt, men ska jobba med lite lättare mat här. Vi har endast runt 25 sittplatser totalt i deli och restaurang och det blir möjligheter för en lite annorlunda inriktning och kanske enskilda sällskap, säger Henrik Sauer.

    Matateljén Gamla Enskede öppnar i slutet av oktober på Stora Gungans Väg 7. Till att börja med blir det lunch onsdag–söndag, brunch på helgen, och efter hand även middagsservering.


     

  • KROGNYTT: Frantzén öppnar i Hongkong

    KROGNYTT: Frantzén öppnar i Hongkong

    KROGNYTT INTERNATIONELLT: Tätt i spåren på nyheten att Björn Frantzén nyöppnar 2017 kommer nu nyheten att han även slår upp portarna till en helt ny restaurang – i Hongkong.

    Björn Frantzén har varit högaktuell i år, bland annat med ett gästspel i Dubai och inte minst nyheten att fine dining-krogen stängde i juli för att nyöppna på 500 kvadrat i centrala Stockholm 2017. Och nu kommer alltså nyheten att det ska öppna en helt ny krog i Hongkong. Den heter Frantzén’s Kitchen och skall servera en nordisk smakupplevelse på lokala råvaror – en spännande utmaning i ett område som redan är starkt influerat av många olika matkulturer. Kökschef Jim Löfdahl ska ha hand om den nya restaurangen. Projektet utförs tillsammans med lokala entreprenörerna Arne och Helen Lindman. En smygtitt på menyn avslöjar bland annat “Nordic sushi”, en pilgrimsmussla med dashi och torkad korall samt en makron med foie gras.


     

  • KROGNYTT: Folkölsbutiken serverar hantverksöl på Söder

    KROGNYTT: Folkölsbutiken serverar hantverksöl på Söder

    KROGNYTT STHLM: Folkölstrenden bara växer. Nu har en specialbutik för nordisk hantverksdryck öppnat på Hornsgatan. Här finns inte bara öl från hantverksbryggerier, utan också lemonader, sodor, folkmjöd och årgångsmust – och servering.

    – Vi hade invigningsgalej i slutet av augusti. Det kom 200 personer, ett gäng pensionärer spelade folkmusik, vi snackade och drack folköl. Och sedan har folk fortsatt komma. Verkligen över förväntan, säger grundaren Johan Palo.


     

  • KROGNYTT: Bagarguld och konditorsilver på NM

    KROGNYTT: Bagarguld och konditorsilver på NM

    KROGNYTT SVERIGE: Bedros Kabranian, Sara Fjärrstrand och Kim Lund i Svenska Bagarlandslaget upprepade segern från i fjol och konditorerna Fredrik Otterberg och Rhian Shellshear kom tvåa på Nordiska Mästerskapen som avgjordes i Oslo 2–3 september.

    Bagarna tävlar i tre grenar – matbröd, söta bröd och skådebröd. Det svenska laget vann också pris för bästa matbröd och skådebröd.
    – Fantastiskt att försvara förra årets vinst. Vi har tränat stenhårt och det ger resultat, säger en stolt Bedros Kabranian.


     

  • KROGNYTT: Proviants tredje restaurang öppnar på Gärdet

    KROGNYTT: Proviants tredje restaurang öppnar på Gärdet

    KROGNYTT STHLM: Kungsholmen, Östermalm – och nu Gärdet. Efter en smygstart är Proviants nya restaurang i full drift vid nybyggda Musikhögskolan. Precis som på de andra ställena är inriktningen så gott som helt fokuserad på svenska råvaror och producenter.

    – Vi var väl inte helt klara förra veckan men ölkranarna och pizzaugnen funkade, och vädret var vackert, så vi tyckte att det var lika bra att köra, säger Proviants Andreas Wallander och tittar ut över uteserveringen vid Valhallavägen. Här kan kaffesugna kan slinka in redan vid sju, och sedan serveras frukost fram till tio.


     

  • KROGNYTT SVERIGE: Maya Samuelsson vann Nordic Ruinart Challenge

    KROGNYTT SVERIGE: Maya Samuelsson vann Nordic Ruinart Challenge

    KROGNYTT SVERIGE: I tät konkurrens med 23 andra sommelierer från Finland, Danmark, Sverige och Norge vann svenska Maya Samuelsson Nordic Ruinart Challenge igår. Den tidigare vinnaren av Lily Bollinger Award kan nu sätta ännu ett pris på hyllan, och får också en resa till Reims. 

    – Usch, det var nervöst. Jag skakar fortfarande, säger Maya Samuelsson från utbildningsföretaget Vinkällan, som vann sommeliertävlingen Nordic Ruinart Challenge,som avgjordes i Stockholm igår – detta trots att hon börjar bli en rutinerad tävlingsdeltagare med en plats i sommelierlandslaget och titeln Årets Lily som tidigare främsta merit. Uppgiften var ”enkel”: identifiera fyra olika mousserande viner och föreslå passande matmatchning.

    – Annorlunda med endast blindprovning på tävling. Teori kan du alltid plugga in så det sitter men i provning hänger det mycket på dagsformen. Fast i morse kändes det verkligen inte som att jag var på tå. Å andra sidan är mousserande ett favoritområde.

    Förstapriset är en studieresa till Ruinart i Reims – med rikliga tillfällen att dricka champagne.


     

  • KROGNYTT: Både mat och show på Kasai Dinner Club

    KROGNYTT: Både mat och show på Kasai Dinner Club

    KROGNYTT STHLM: Pressinvigning på Kasai Dinner Club i Hotellets gamla lokaler på Östermalm. Men är det inte väldigt mörkt? Och glest möblerat?
    – Belysningen, inredning och annat fastnade i Baltikum men vi fick grejorna precis nu, verkligen fem i tolv, säger en lätt svettig Paulo Fagundez som tillsammans med Jerry Forsberg och Felix Granander ligger bakom den nya restaurangen.

    Det funkar med improvisation och nödköpta pinaler. På den stora utegården blommar körsbärsträden (året om, tänka sig) och chef Danny Elmaleh skickar ut en radda japanskinspirerade trevligheter att dela på, som signaturrätten crispy fried tuna (”den är vi ensamma om i Sverige”) och en het gryta med frikadeller, skaldjur och kimchi. Kimchi? Jo, grunden är en izakaya med sushi- och robatagrillbarer, men det japanska får input från andra asiatiska kök och Kalifornien.


     

  • NYTESTAT: Portal, Stockholm

    NYTESTAT: Portal, Stockholm

    NYTESTAT STOCKHOLM: En Carl Butler 2.0 – med mycket smarr och ambiance

    Att hyllade tävlingskockar öppnar eget är en av det senaste årets tydligaste trender i krog-Stockholm. Nyligen slog Adam/Albin upp dörrarna till sin kultplats för supermums. Och nu är det Klas Lindbergs tur, Årets Kock 2012 och Olympisk Guldmedaljör samma år. Även han sällar sig till den breda krets av toppkockar, som väljer att omsätta sin medaljerade skicklighet i det dynamiska mellansegmentet – han kallar det själv ”bistro” – och där fokusera på mumsighet och välavvägt smarr...

    Var? S:t Eriksgatan 1, Stockholm.

    Läs hela recensionen HÄR.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

White Guide Presentkort