Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

Esperanto är Sveriges Bästa Restaurang 2014

Esperanto är Sveriges Bästa Restaurang 2014
3 mar 2014

WHITE GUIDE: Närmare 1000 personer jublade när vinnarna presenterades på White Guide Gala i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm idag den 3 mars. På galan korades årets bästa restauranger i olika kategorier och de största restaurangupplevelserna i landet hyllades. Av närmare 800 testade restauranger presenterar vi i år 589 restauranger i årets upplaga av White Guide. Fler än någonsin.

Årets bästa restaurang är enligt White Guide 2014 Esperanto, Stockholm. 

För fortsatt arbete med att fullända ett av Skandinaviens mest säregna kök och troligen den mest poetiska gastronomi man kan hitta väster om Japan, där även matsals- och dryckesarbete hela tiden vidareutvecklas mot en helhetsupplevelse som i allt präglas av en lågmäld och självklar elegans.

Årets Matupplevelse finns också i Stockholm, Oaxen Krog. Lilla Ego i Stockholm blev Årets Stjärnskott. Ölbaren i Åre fick två priser: Årets Marina Gastronomi och Årets Värt en Resa.

Om årets White Guide:

White Guide hyllar de restauranger, företag och personer som presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga. Med våra upplevelsepriser vill vi också hylla alla trogna restauranggäster som är White Guides egentliga uppdragsgivare. Utan dem vore alla ansträngningar i kök, vinkällare, matsal – och guide – utan mening.

– Den svenska gastronomin växer på alla bredder – i år presenterar vi därför fler restauranger än någonsin – 589. Av dem är 99 nya i White Guide och de flesta av dem är också helt nya krogetableringar. Mycket händer i storstäderna, men det puttrar i allt fler grytor ute i landet också, förklarar Mikael Mölstad, redaktionschef och en av grundarna av White Guide.

– Hela restaurangkulturen håller på att svänga – från finkrogen och representationsätandet till mer informella mötesplatser för de verkligt matintresserade. Det skapar helt nya mönster, även i själva gastronomin, där det nya nordiska köket verkar sjunga på sista versen. I White PAPER avslöjar vi vad som kommer härnäst, säger Lars Peder Hedberg, ansvarig utgivare för White PAPER och en av grundarna av White Guide.

Läs om årets alla vinnare och utmärkelser här:

Mästarklasslistan 2014 här:

Läs pressmeddelandet i sin helhet här:

Tillbaka

 

Mer från förstasidan

  • KROGNYTT: Katja Palmdahl flyttar in i Botaniska Trädgården

    KROGNYTT: Katja Palmdahl flyttar in i Botaniska Trädgården

    KROGNYTT GBG: Lördagen den 28 maj öppnar Katja och Patrick Palmdahl restaurang AnyDay i Botaniska Trädgården. Det blir fullt fart redan från start för att förse Botaniska Trädgårdens 600.000 årliga gäster med mat, dryck och fika.

    – Vi hinner nog inte stanna upp förrän till hösten, på grund av Botaniskas höga besökstryck. Då får vi hinna fira öppningen, och gå in i en lite lugnare höst- och vinterfas med kortare öppettider, lunch och mysig vinterfika, säger Katja Palmdahl.

    Serveringen i Botaniska Trädgården har varit stängd under en längre tid på grund av renovering, och nu när paret Palmdahl tar över är det med höga ambitioner. Målet på sikt är att bli KRAV-certifierade och att servera det godaste från regionen, i samarbete med Smaka på Västsverige. Till nästa sommar hoppas man kunna utnyttja läget mitt i parken med odling på egna lotter i anslutning till restaurangen.

    – Menyn är fokuserad på grönt, med protein som tillbehör. Vad vi än gör så blir det mycket grönsaker och frukt, med riktigt trädgårdskänsla, och utbud efter säsong, säger Katja Palmdahl.

    Katja och Patrick Palmdahl driver även Lilla Spinneriet i Lindome utanför Göteborg, och Katja Palmdahl har jobbat på en rad välkända Göteborgskrogar samt gett ut flera kokböcker. Namnet är väl valt – under sommarsäsongen kommer AnyDay att ha öppet 10-21 alla dagar, och den enda dagen på året restaurangen inte har öppet alls är julafton.


     

  • KROGNYTT: Svenska Brasserier övergår till biogas

    KROGNYTT: Svenska Brasserier övergår till biogas

    KROGNYTT STHLM: Svenska Brasseriers restauranger, där bland annat Sturehof och Riche ingår, går över till att laga mat på förnyelsebar energi. Krogarna har tecknat ett avtal med Stockholm Gas som kommer att leverera 100 procent biogas.

    Stockholmskrogarna Sturehof, Riche, Teatergrillen, Taverna Brillo och Luzette tar steget och börjar tillaga maten med 100 procent grön gas. Ekologiskt och närodlat har under en tid varit en tydlig samhällstrend. Nu vävs råvaran och djurhållningen ihop med personalpolitik och energifrågor. 

    Biogasen tar just nu en huvudroll hos de medvetna restaurangerna, vilket även uppmärksammas av White Guide med en ny märkning*.

    – Det känns självklart att våra restauranger nu övergår till att tillaga mat av förnybar energi. Att utveckla hållbarheten är en fråga som jag drivit länge vilket gör det extra spännande då vi med biogasen tar ett större ansvar för miljön, säger Pg Nilsson, Svenska Brasseriers grundare och huvudägare.


     

  • Noma är Danmarks bästa restaurang för tredje året i rad

    Noma är Danmarks bästa restaurang för tredje året i rad

    WHITE GUIDE DANMARK: Bistronomi, från fine till fun och folkligt – White Guide Danmark 2016/17 är här. Den innehåller 331 recensioner av nytestade krogar runt om i Danmark, varav 99 nya. Hela 47 krogar har kvalificerat sig till Internationell Mästarklass och Mästarklass. Även krogar från Grönland och Färöarna finns med.

    Det är tredje gången som White Guide kommer ut i Danmark.  Precis som i den svenska guiden återbesöks samtliga restauranger varje år och ges nya recensioner och poäng. I samband med lanseringen av guiden delades tio priser ut till restauranger – se listan nedan.

    "Rörelsen från fine till fun och folklig dining har pågått i flera år, men inte förrän vid utgivningen av förra årets guide noterade vi det verkliga genombrottet för genren vi kallar 'bistronomi' – originell och modig gastronomi i medvetet informell miljö. Det finns inte längre någon motsättning mellan riktigt bra mat och en festlig upplevelse, vilket kan sägas vara en av de sista spikarna i kistan för uppfattningen att toppgastronomi bara är till för de rika, eller riktigt hängivna. Det finns inget elitistiskt hos gästerna på Hærværk i Århus eller Eldorado i Köpenhamn, även om båda är bland de restauranger som för restaurangkultur och gastronomi framåt i snabb takt", sammanfattar redaktör Rasmus Holmgård temat för årets guide.

    För tredje året i rad vann Noma den åtråvärda titeln Årets Restaurang – men till årsskiftet stänger vid det här laget den ikoniska förebilden för nynordiska restauranger för att öppna på ny adress 2017.

    Mer information finns på whiteguide.dk.

    Hela den danska mästarklasslistan hittar du HÄR.

    Köp ditt exemplar av White Guide Danmark HÄR - eller direkt i vår app.

    Vinnarna av White Guides priser 2016/17

    • Årets bästa restaurang – Noma
    • Årets vinupplevelse – Era Ora
          i samarbete med Vinakademiet och Dansk Sommelier Forening
    • Årets serviceupplevelse – Søllerød Kro
          i samarbete med De Forenede Dampvaskerier
    • Årets bästa nya restaurang – Ante 
          i samarbete med Gastromand
    • Årets feel good-upplevelse – Huset Blom
          i samarbete med Catering Engros
    • Årets prisvärda – 20a
          i samarbete med H.W. Larsen
    • Årets innovatör – Alchemist
          i samarbete med Arla Unika
    • Årets vinlista – Malling Kro
          i samarbete med Spiegelau
    • Årets Ölupplevelse – WarPigs
          i samarbete med Jacobsen
    • Årets Rising Star – Bryan Fransisco, Tree Top
          i samarbete med Lavazza

     

  • Snart släpps White Guide Danmark – med 331 restauranger

    Snart släpps White Guide Danmark – med 331 restauranger

    WHITE GUIDE DANMARK: På måndag den 23 maj släpps årets White Guide för Danmark. Det blir mingel, prisceremoni och lanseringsmiddag på Skuespilhuset i Köpenhamn i samband med släppet. 331 restauranger finns i årets guide, varav 99 helt nya.

    – Det tekniska och estetiska självförtroendet hos Danmarks bästa restauranger är vid det här laget väl befäst, och till stor del präglas årets trender mer av en mognad än att uppfinna hjulet på nytt . Kanske kan man till och med hävda att på de högre gastronomiska höjderna pågår det lika mycket en avveckling som en utveckling, säger Rasmus Holmgård, redaktör för den danska guiden.

    Årets trender har man sammanfattat under följande rubriker:

    • Gastronomisk fest og farver
    • Vildskab og verdenskøkken
    • Skærpekød og cobrastøv*
    • Fra fine til fun og folkelig
    • Mormor og morgenmad
    • Hibiscus og habaneros
    • Motown og moonjam

    På måndag och tisdag rapporterar vi från galan och om årets pristagare här på White Guide – häng också gärna med på whiteguide.dk.

    * Skærpekød är en mycket traditionell teknik att långhänga fårkött, och cobrastøv – torkat, pulvriserat kobraskinn – hittar man på menyn hos Alchemist i Köpenhamn.


     

  • Nytestat: Restaurang Galleriet, Görvälns Slott

    Nytestat: Restaurang Galleriet, Görvälns Slott

    NYTESTAT: Utflykt med extra allt

    "Det är med viss ansträngning vi når toppen. Grusgången och trapporna dit upp är osedvanligt branta. Men det är uppenbart varför Elsa Elisabeth Brahe 1659 var sugen på att bygga just här, utsikten över Görvälnsviken är hänförande. Och så château det är, ur den öppna försommardörren letar sig softa hits, en hotellanställd vattnar makligt olivträden i kvällssolen och vi ångrar att vi inte kom tidigare och hann ta en aperitif.

    ”Hur är läget?” Den tatuerade ynglingen möter på tröskeln till den lilla matsalen..."

    Var? Görvälns Slott, Järfälla.

    Mer om Galleriet HÄR

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • Sveriges bästa caféer 2016 avslöjas snart – här är alla nomineringar

    Sveriges bästa caféer 2016 avslöjas snart – här är alla nomineringar

    För fjärde året kan kan vi med stolthet presentera en ny upplaga av White Guide Café, guiden som hjälper dig att hitta rätt bland alla caféer i Sverige.

    Att fika är en svensk folksport och utbudet av caféer har aldrig varit så stort. Vare sig du är ute efter handbryggt droppkaffe och en klassisk budapestbakelse eller veganska raw food-muffins och en matcha­latte finns vägledning att hämta i årets upplaga av White Guide Café. Vi presenterar också trender, tips och speciella fynd.
    Under året har vår hemliga testpanel besökt över 400 caféer och i guiden presenteras de 336 som vi anser förtjänar en plats bland Sveriges bästa caféer.

    Årets stora nyhet i guiden är att vi har spetsat vårt klassificerings­system – med formella krav på höga poäng både för bakverk och dryck för att rankas på Mästarklass-listan. Vi har också anpassat poäng­systemet så att caféer med spetskompetenser på dryck eller bakverk premieras med en högre klassificering

    Boken lanseras med kalas den 30 maj i Eric Ericsonhallen (Skeppsholmskyrkan), Skeppsholmen, Stockholm. Då avslöjar vi de bästa caféerna inom åtta olika kategorier.

    Här är årets priskategorier:

    • Årets Bästa Café
    • Årets Konditori
    • Årets Kaffebar
    • Årets Hållbara Café
    • Årets Stjärnskott
    • Årets Fikaställe
    • Årets Värt en Resa
    • Årets Bageri

    Se samtliga nominerade HÄR


     

  • Hela 336 caféer listas i White Guide Café 2016 – inklusive 54 nya

    Hela 336 caféer listas i White Guide Café 2016 – inklusive 54 nya

    WHITE GUIDE: Den 30 maj hålls White Guide Café-Kalaset på Skeppsholmen i Stockholm. Men redan nu kan vi presentera alla de caféer som kommer att ta plats i nya White Guide Café 2016-17.

    Årets guide innehåller hela 336 caféer jämfört med förra årets 316. 54 nya caféer har kvalificerat sig till guiden. Under året har White Guides anonyma testare besökt över 400 caféer runt om i hela Sverige.

    – Café- och fikakulturen har en unik roll i Sverige, och det är en väldigt spännande och innovativ bransch att bevaka. Just nu ser vi i synnerhet stor utveckling inom olika typer av mer hälsosamma bakverk – raw food och glutenfritt är exempelvis på stark frammarsch. Vi ser också en branschglidning där fler caféer söker serveringstillstånd och satsar på att förlänga öppettiderna med bar- och matservering, säger caféredaktör Lena Ilkjaer.

    På de följande två sidorna presenteras alla 336 caféer i årets guide, där de nya är markerade med en prick ().

    Den 30 maj avslöjas poäng och klassificeringar – i bok, webb och app. På releasefesten – Kalaset – hyllas dessutom vinnare i olika klasser där Årets Bästa Café är höjdpunkten. De övriga priserna är Årets Konditori, Årets Kaffebar, Årets Värt en Resa, Årets Fikaställe, Årets Hållbara Café, Årets Stjärnskott samt Årets Bageri. Samtidigt publiceras recensioner och trendrapporter kring cafébranschen i restaurang- och matmagasinet White PAPER.

    Läs pressmeddelandet i sin helhet, inklusive hela cafélistan, HÄR.


     

  • White Guide tilldelas välrenommerat journalistdiplom

    White Guide tilldelas välrenommerat journalistdiplom

    WHITE GUIDE: ​White Guide och White PAPER fick i måndags motta diplom från Lilla Sällskapet för sin journalistiska gärning inom svensk matkultur. Lilla Sällskapet är Sveriges äldsta gastronomiska sällskap grundat redan 1814. Deras journalistdiplom har sedan 1980-talet tilldelats gastronomiska skribenter för att uppmuntra kvalitet och nyskapande.

    Årets mottagare av journalistdiplomet är White Guide med magasinet White PAPER. I motiveringen hette det bland annat ”för en lekamlig och grävande journalistik med pennan i ena handen och gaffeln i den andra”. Juryn, den 21-hövdade medlemsskaran i Lilla Sällskapet, påpekar också White Guides roll i att visa vägen till ”gastronomins högborgar och lyfta det svenska köket till en rättmätig och årligen uppdaterad piedestal”.

    På plats på Villa Godthem i Stockholm för att ta emot diplomet fanns White Guides Mikael Mölstad. På bilden tillsammans med de två övriga diplomerade: PG Nilsson på Svenska Brasserier som fick Lilla Sällskapets Smaksked samt Berit Wahlgren på järnvägsrestaurangen Östra Station i Stockholm som erhöll Lilla Sällskapets Diplom.

    Läs pressmeddelandet i sin helhet HÄR

    För ytterligare information:

    Mikael Mölstad
    070-727 21 22
    mikael.molstad@whiteguide.se

    lillasallskapet.se

    Foto: Björn Lindberg


     

  • Nytestat: Food Village, Stockholm

    Nytestat: Food Village, Stockholm

    NYTESTAT: Mästarklassvittring i saluhallen 

    "Abborre på benet? Fasiken så jobbigt - en mardröm av ilsket retsamma småben. Men masochisten i oss säger förstås - det ska vi ha!  

        Det visar sig vara en magnifik firre som uppenbarar sig på serveringsbrickan av trä - eller två firrar rättare sagt, för på Food Village beställer man en eller två av allt, om inte per 100 gram. Hjälmar-abborren serveras skinnad hel med magen mot brickan, stjärten glatt på svaj och den knepiga ryggfenan med alla sina småben ersatt med en glittrande frisk sikromstopping. Filéerna, packade med milt aromatisk köttsaft, faller snyggt av till vänster och höger efter blott en beröring av kniven. Klickar av brynt smör adderar sötma och en tillköpt kronärtsskocka barigoule syra och lite beska. Det är smaker och flavörer i väldigt god balans.

       Gustav Otterberg, en av Sveriges mest begåvade matkreatörer, tröttnade på att bränna vid käket på Ekstedt, där han senast agerade köksmästare...."

    Var? Virkesvägen 3C, Stockholm.

    Mer om Food Village HÄR.

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket. Appen kan behöva startas om för att nya restauranger ska dyka upp – vi jobbar på en lösning.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • Nytestat: BELLE, Malmö

    Nytestat: BELLE, Malmö

    NYTESTAT: Trångt bland mellanrätterna - men Belle får plats

    "Belle har droppat tillägget 'Epoque' från namnet och bytt både inredning och inriktning. Det är inte utan att man sörjer det förtjusande enkla koncept som därmed försvunnit: en kött, en fisk, en veg. Istället har Belle drabbats av den veritabla flodvåg som svept över landet och lämnat efter sig ett hav av mellanrätter - som gjorda för att delas. Faktiskt delas det ända in i dryckeslistan, och då pratar vi inte en pava rött, utan gin- och bourbonbaserade blandningar serverade i fontän eller punschskål. Vi nöjer oss med varsin drink och konstaterar att de, som alltid varit Belles forte, är bättre än någonsin..."

    Var? Södra Skolgatan 43, Malmö

    Mer om BELLE HÄR

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

White Guide Presentkort ekologiskakryddor.se