Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Fredrik Malmstedt till Nobiskoncernen

Fredrik Malmstedt till Nobiskoncernen

30 okt 2012

KOCKNYTT: Fredrik Malmstedt, grundare av 50 Kvadrat, och hans ”Köttbutik” förstärker Nobiskoncernen ytterligare.

Furillen – den 500 hektar stora halvön har med sitt karga landskap och vilda natur alltid lockat besökare till norra Gotland. Vid årskiftet 2011-2012 tog Nobiskoncernen över driften av halvöns hotell och restaurang, Fabriken Furillen.  Och sedan den 1 oktober i år är också Fredrik Malmstedt, grundare av 50 Kvadrat, ny delägare och vd.

– Just nu ligger mitt största fokus på att höja standarden på mat, dryck och service, berättar Fredrik Malmstedt.

Samtidigt vill den nya ägarkonstellationen locka nya gäster med fler aktivitetsmöjligheter. Planer finns exempelvis på en tennisbana, styckningskurser och matlagningskurser.

– Även om man är här för att ta det lugnt ska det finnas möjlighet till att aktivera sig. Det gör det också möjligt att ta emot större företag, fortsätter Fredrik Malmstedt.

I samband med att Fredrik Malmstedt gick in som delägare och vd på Furillen blev Nobiskoncernen Fredriks nya partner i ”Köttbutiken” på Gotland.

– Nobis köpte upp Ejmunds del. Tanken är nu att Köttbutiken ska fungera som köttgrossist till alla delar av Nobiskoncernen. Dessutom ska vi fortsätta arbetet med att ta fram och utveckla utnyttjandet av oädla styckningsdetaljer från hela djuren, säger Fredrik Malmstedt.

Köttbutiken kommer bli en plats där företag likväl som kockarna i koncernen kan träffas och vidareutbildas genom olika kurser.

– Det är väldigt sällan man har möjlighet som kock att stycka hela djur. Tanken är att använda Gotland och Furillen som en inspirationsplats och utbildning. Det är viktigt att våra kockar utvecklas samtidigt som det svetsar ihop grupperna och restaurangerna, avslutar Fredrik Malmstedt.

För utvecklingsarbetet i Köttbutiken ansvarar Fredrik Malmstedt och Stefano Catenacci.

För mer information besök kottbutiken.nu och furillen.com

Fler krognyheter hittar du här:

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Campfire samlar gästerna kring lägerelden

    KROGNYTT: Campfire samlar gästerna kring lägerelden

    KROGNYTT STHLM: Samlingen av urbana koncepthotell kring Brunkebergstorg växer ytterligare efter sommaren då Downtown Camper by Scandic flyttar in. Scandic välkomnar naturen in i storstaden och vill skapa ett “base camp” för urbana upptäckare med välbefinnande och gemenskap i centrum.

    Hotellets restaurang heter Campfire och namnet är en flirt både med konceptet lägereld som social mittpunkt men också med den faktiska eldstad som kommer att vara en central del i matsalen. Förhoppningen är att samla både resenärer och Stockholmare och att förena den urbana närmiljön med längtan till naturen.

    Johan Mata kommer att arbeta som Food and Beverage Manager och Claes Benediktsson blir Campfires nye kökschef. Johan har tidigare ansvarat för mat- och dryckeskonceptet på Jamie's Italian på Scandic Anglais. Claes har senast arbetat som kreativ köksmästare på Scandic Continental men har dessförinnan varit på Nosh & Chow, Grill och Brasserie Le Rouge.


     

  • KROGNYTT: Hantverksöl på Stockholm Brewers Festival

    KROGNYTT: Hantverksöl på Stockholm Brewers Festival

    KROGNYTT STHLM: Stockholms mikrobryggerier står i fokus och hyllas i två dagar under den amerikanskinspirerande ölfestivalen Stockholm Brewers Festival “Katarina Kegger”.

    Mark Stein och Austin Davis grundade i år Stockholm Brewers Festival som är en bryggeridriven, oberoende organisation och arbetar för att främja utvecklingen av microbryggerier i Stockholm och för att lyfta produkterna och personerna bakom. Ambitionen är att anordna event av liknande karaktär varje kvartal.

    – Vi startade Stockholm Brewers Festival eftersom vi hade hemlängtan och ville att Stockholmare skulle få uppleva mer av den lokala samhörigheten som hantverksölsscenen skapar. Den del som vi har kommit att uppskatta väldigt mycket i USA, säger Mark Stein.


     

  • KROGNYTT: Helkvällsupplevelse på Swing by Golfbaren

    KROGNYTT: Helkvällsupplevelse på Swing by Golfbaren

    KROGNYTT STHLM: Efter dryga tio år av pétanquesvingande, pastissörplande och sydfranska vindar på Surbrunnsgatan 46 är det nu andra bollar som rullar. Boulebar har flyttat ut och Swing by Golfbaren flyttat in, med minigolf, menyer influerade av 30-talets New York och färgstarka cocktails.

    Sedan hösten 2016 har Swing by Golfbaren erbjudit helkvällsupplevelser i form av mat, dryck och minigolf. Förebilden är 1930-talets New York där minigolfen föddes på taken i Manhattan. Även om golfen står i centrum satsas det även på mat och dryck av hög nivå. Kocken bakom det nya matkonceptet heter José Campos Martinez.

    – Mycket av inspirationen på menyn kommer från 30-talets Little Ukraine - ett område i New York som lagt grunden till flera av dagens smaker, säger José.


     

  • KROGNYTT: Grillat och somrigt på Grillo i Gävle

    KROGNYTT: Grillat och somrigt på Grillo i Gävle

    KROGNYTT GÄVLE: Berggrenska Gården är en anrik byggnad i centrala Gävle som länge huserat restaurang. I sommar fylls innergården av 250 sittplatser, specialdesignade grillar, somriga drinkar och god mat.

    Bakom öppningen av Grillo står Viktor Nygren, Mannie Ersgård, Jonas Levin och Robert Roos. Robert Roos kommer ha rollen som matansvarig på Grillo och har senast varit på Nästet i Gävle. Robert har tidigare varit på Esperanto under restaurangens två första år och även efter det arbetat tillsammans med Sayan Isaksson. Efter att ha flyttat tillbaka från Stockholm till hemstaden Gävle har han sett ett uppsving i restaurangintresset hos stadens invånare.

    – Jag märker att folk är ute och äter mer, uppskattar god mat och branschen är inte lika priskänslig som jag upplever att den har varit, säger Robert Roos.


     

  • KROGNYTT: AG blir med nötköttsbutik

    KROGNYTT: AG blir med nötköttsbutik

    KROGNYTT STHLM: Den gamla teaffären vid bron på St Eriksgatan är helt urblåst. Johan Jureskog och Klas Ljungquist från Restaurang AG och Rolfs kök har tagit över och sätter nu igång med renoveringen. I början av hösten öppnar här AG:s köttbutik.

    – I dag har vi hela tiden omkring tre ton kött hemma på AG. Vi styckar där men letar efter en större lokal. Då kan vi ta emot helfall och också arbeta direkt med uppfödare. Och när vi kan ta emot större volymer och fler olika styckningsdetaljer blir det också vettigt att ha en butik, säger Johan Jureskog.

    Det blir bara nötkött i hyllorna, dels från gräsuppfödda djur, dels mer marmorerat och hängmörat – och det blir uteslutande ett premiumsortiment.

    – Vi kan inte fajtas med de affärer som säljer biff för 199 kronor kilot. Men vi vill att det ska vara kul att gå och handla hos oss, lite som att gå in i en elegant klädbutik. Vi ska försöka få till en app så att man kan slinka in och plocka upp en färdigpackad kasse och så hoppas vi på tillstånd så att vi kan ha en liten servering för den som inte har bråttom utan vill ta ett glas och något litet att äta medan vi gör i ordning beställningen. Men vi ska inte öppna en ny restaurang. Fokus är på butiken, fortsätter Johan Jureskog.


     

  • KROGNYTT: E.A.T vill skapa wow-känsla i Malung

    KROGNYTT: E.A.T vill skapa wow-känsla i Malung

    KROGNYTT DALARNA: Sedan 2014 har Anders Kullander drivit Hemköp i Malung från konkursmässig till rekordsäljande. Nu ska han omvandla pizzerian i samma byggnad, stängd sedan flera år tillbaka, till restaurang.

    Nu pågår omfattande renoveringar men innan midsommar hoppas Anders att restaurangen kan öppna. Namnet E.A.T är en förkortning av 'Eat and Teach'. Eat är förstås självförklarande - på fredagar och lördagar blir det klassisk à la carte, på tisdagar och torsdagar serveras lunch och på söndagar dukas det upp till brunch. Andra delen av namnet, Teach, syftar till onsdagar då det blir temakväll i restaurangen. Det kan bland annat hållas utbildningar där gästerna får lära sig mer om exempelvis vin, olivolja eller ost. En annan idé är att bjuda in jaktlag och köra på temat hur viltkött kan tillagas.

    – Restaurangen blir som en förlängning av butiken. Gästen ska kunna äta något gott på fredagen och sedan fråga kocken som jobbar i butiken på tisdagen hur det kan återskapas hemma, säger Anders Kullander.


     

  • KROGNYTT: 7 Flaskor gör avskalad pop-up

    KROGNYTT: 7 Flaskor gör avskalad pop-up

    KROGNYTT UPPSALA: I Drycks gamla lokal, precis vägg-i-vägg med restaurangen Dryck och Mat, är det Raul Nunez som leker med tanken på hur en bar är uppbyggd. Det blir en avskalad pop-up-cocktailbar med mycket hantverk och finess.

    – Konceptet bygger på att ta in sju flaskor sprit och sedan gör jag en drinklista baserat på de sorterna. Flaskorna byts ut efter humör eller när de tar slut, säger Raul Nunez.

    Han driver nu tillsammans med krögarna bakom Dryck och Mat pop-upbaren 7 Flaskor i den lilla lokalen som från början var Dryck men som nu fungerar bland annat som en chambre séparée till restaurangen. Raul har närmare 10 års erfarenhet i branschen och har arbetat på barer i Uppsala och Stockholm där han skapat innovativa cocktailmenyer.


     

  • KROGNYTT: Vegansk streetfood hos MIM på Hisingen

    KROGNYTT: Vegansk streetfood hos MIM på Hisingen

    KROGNYTT GBG: Ida och Staffan Wittrock är veganerna som saknade vällagad vegansk streetfood, vars viktigaste egenskap inte var att vara nyttig utan helt enkelt att smaka gott. Så de tog saken i egna händer - nästa vecka öppnar MIM på Hisingen.

    MIM står för More is More och speglar en inställning hos grundarna att servera överdådig mat med extra allt.

    – Vi har helt och hållet skippat nyttighetstänket - det finns andra ställen som har den inriktningen. Hos oss blir det ingen halvmesyr - det blir god mat och trevligt sällskap fullt ut, säger Staffan Wittrock.

    Menyn kommer förändras allt eftersom, men till en början innehåller den några varianter på fransk tarte flambée och amerikanska hot dogs med matiga toppings, som till exempel en chilidog på seitankorv med jackfruit chili, rostade svarta bönor, limeaioli, krossade nachos, koriander och en hel inlagd chili. I baren finns en generös samling hantverksmässiga cocktails, samt minst lika goda mocktails, öl och bubbel.


     

  • KROGNYTT: Vikingaglöd på Djurgården

    KROGNYTT: Vikingaglöd på Djurgården

    KROGNYTT STHLM: Nya museet Vikingaliv öppnar sista helgen i april i Wasahamnen på Djurgården, mellan Spritmuseum och Aquaria. Här bjuds inte bara andlig spis, utan samtidigt slår restaurang Glöd upp dörrarna. Krögaren Anna Broms utlovar en blandning av mustiga grytor, vegetariska rätter, matiga smörgåsar och sallader. Och för den som vill gå all in – Vikingapanna med rotfrukter, konfiterad fläsklägg och ett glas mjöd.

    – Vi tänker inte fördjupa oss i vikingamat utan det ska främst vara gott och rätter man känner igen. På min andra restaurang, Broms på Karlaplan, har vi en del asiatiska inslag men det blir det inte här utan ett mer rent nordiskt kök som köttbullar med gräddsås och våra hemgjorda korvar, säger Anna Broms.

    Restaurangen har drygt 100 platser – plus en uteservering när vädret är mindre lynnigt. I början håller man öppet dagligen till åtta precis som museet, men så småningom troligen lite senare in på kvällarna. Det går bra att bara titta in på promenadfika, lunch eller middag utan att också besöka utställningen. 


     

  • KROGNYTT: Taverna Gusto serverar napolitansk finpizza

    KROGNYTT: Taverna Gusto serverar napolitansk finpizza

    KROGNYTT LULEÅ: Entreprenörduon Simon Vanler och Kristofer Foss fortsätter konceptenligt med välgjord streetfood på schyssta råvaror och breddar sig till det italienska köket när Taverna Gusto öppnar.

    Simon Vanler och Kristofer Foss är sedan tidigare grundare av Tapas de Papá och Bastard Burgers, en hamburgerrestaurang som finns både i Luleå och Uppsala. Tillsammans med Joakim Olausson, som blir restaurangchef, slår de snart upp dörrarna till Taverna Gusto - en italiensk restaurang med fokus på bra pizza.

    – En italiensk master pizzaiolo är här nu för att lära oss hur man går tillväga för att laga äkta napolitansk pizza och lär oss alla tekniker. Han har även visat oss rätt hantering av den napolitanska pizzaugnen vi har installerat, säger Simon Vanler.


     

White Guide Presentkort