Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Fredrik Malmstedt till Nobiskoncernen

Fredrik Malmstedt till Nobiskoncernen

30 okt 2012

KOCKNYTT: Fredrik Malmstedt, grundare av 50 Kvadrat, och hans ”Köttbutik” förstärker Nobiskoncernen ytterligare.

Furillen – den 500 hektar stora halvön har med sitt karga landskap och vilda natur alltid lockat besökare till norra Gotland. Vid årskiftet 2011-2012 tog Nobiskoncernen över driften av halvöns hotell och restaurang, Fabriken Furillen.  Och sedan den 1 oktober i år är också Fredrik Malmstedt, grundare av 50 Kvadrat, ny delägare och vd.

– Just nu ligger mitt största fokus på att höja standarden på mat, dryck och service, berättar Fredrik Malmstedt.

Samtidigt vill den nya ägarkonstellationen locka nya gäster med fler aktivitetsmöjligheter. Planer finns exempelvis på en tennisbana, styckningskurser och matlagningskurser.

– Även om man är här för att ta det lugnt ska det finnas möjlighet till att aktivera sig. Det gör det också möjligt att ta emot större företag, fortsätter Fredrik Malmstedt.

I samband med att Fredrik Malmstedt gick in som delägare och vd på Furillen blev Nobiskoncernen Fredriks nya partner i ”Köttbutiken” på Gotland.

– Nobis köpte upp Ejmunds del. Tanken är nu att Köttbutiken ska fungera som köttgrossist till alla delar av Nobiskoncernen. Dessutom ska vi fortsätta arbetet med att ta fram och utveckla utnyttjandet av oädla styckningsdetaljer från hela djuren, säger Fredrik Malmstedt.

Köttbutiken kommer bli en plats där företag likväl som kockarna i koncernen kan träffas och vidareutbildas genom olika kurser.

– Det är väldigt sällan man har möjlighet som kock att stycka hela djur. Tanken är att använda Gotland och Furillen som en inspirationsplats och utbildning. Det är viktigt att våra kockar utvecklas samtidigt som det svetsar ihop grupperna och restaurangerna, avslutar Fredrik Malmstedt.

För utvecklingsarbetet i Köttbutiken ansvarar Fredrik Malmstedt och Stefano Catenacci.

För mer information besök kottbutiken.nu och furillen.com

Fler krognyheter hittar du här:

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Kvinnliga kockar på Sverigeturné

    KROGNYTT: Kvinnliga kockar på Sverigeturné

    KROGNYTT SVERIGE: Nätverket TakeOver tar över köket på några av Sveriges bästa restauranger. Med fyra olika nedslag i Sveriges tre största städer under sommaren och hösten bjuds gäster på kockarnas tolkningar av restaurangernas olika matfilosofier.

    TakeOver består av 50 yrkesverksamma kockar inom den högre gastronomin – som alla är kvinnor. Efter ett fullbokat och lovprisat gästspel på 19 Glas förra året föddes idén till en turné. Den drivs och projektleds av Linn Söderström, känd som “Kock-Linn” på P3 och frilansande privatkock, samt Lisa Lönner Pulkkinen som driver restaurangen Husmor Lisa Fine Home Dining och är kock på Pontusgruppen. Det första gästspelet sker den 9 maj, på Restaurang Ekstedt i Stockholm. De sju kockarna ser mycket fram emot att få ta över Ekstedts kök, där all mat lagas med hjälp av eld och traditionella metoder.

    – Själv gör jag en Ekstedt-tolkning av min rätt från Årets Kock-tävlingen förra året, med svensk anka. Vi kommer att nyttja olika rökmetoder mycket och det blir nog något rökt element i varje rätt. Jag gillar själv att röka på äppelträ, det blir en subtil röksmak och det är ett typiskt svenskt träslag och en restprodukt vi borde använda mer av, säger Lisa Lönner Pulkkinen.


     

  • KROGNYTT: Passion för hantverk när Sturegatan blir med ny krog

    KROGNYTT: Passion för hantverk när Sturegatan blir med ny krog

    KROGNYTT STHLM: Stockholm Meeting Selection utvecklar verksamheten med ett nytt restaurangkoncept och satsar på en smakrik mötesplats med hantverket i centrum. Idag den 29 april öppnar Restaurang Hantverket.

    I december 2015 öppnade Sturegatan 15, en toppmodern konferensanläggning ett stenkast från Humlegården. Sedan fyra månader tillbaka har det snickrats på mötesplatsens nya restaurang i lokalen bredvid.

    - Det känns fantastiskt att äntligen öppna dörrarna till Restaurang Hantverket. Här vill vi visa kärleken till hantverket genom mat, inredning och dryck. Vi har skapat en miljö där vi verkligen har jobbat med detaljerna för att framhäva hantverk i olika former, säger Torbjörn Blomqvist, ägare till restaurangen och VD för Stockholm Meeting Selection.

    På nya Restaurang Hantverket finns 85 sittplatser och restaurangen kommer att erbjuda lunch och middag samt egenproducerad öl och hantverksmässiga cocktails.

    – I baren kommer vi bland annat göra egentillverkad ginger beer och grenadine. Vi kommer även jobba mycket med detaljer som handskuren is och brännmärkta garnityr. Vår ambition är att baren ska leva ett eget liv, sida vid sida med restaurangen, säger nya restaurangchefen Anette Åsell.


     

  • KROGNYTT: Jonas Lundgren i ny restaurangsatsning på Hallwylska

    KROGNYTT: Jonas Lundgren i ny restaurangsatsning på Hallwylska

    KROGNYTT STHLM: Den 11 maj öppnar Hallwylska Museet en ny sommarrestaurang på innergården. Ansvarig för satsningen blir den rutinerade kocken Jonas Lundgren, som vill skapa en enkel men tydlig och vällagad matprofil.

    Hallwylska museet tar därmed klivet från bar- och caféverksamhet till fullfjädrad restaurang på Hamngatan i centrala Stockholm. Restaurangen kommer att finnas på museets vackra innergård och maten kommer tillagas i ett specialdesignat, mobilt kök.

    – Till öppningen lyfter vi in en mobil glasbox på innergården. Glasboxen kommer fungera som vårt kök, lite som en food truck, fast ändå inte, säger Jonas Lundgren.

    Den nya restaurangen kommer erbjuda 75 sittplatser utomhus (regnsäkrade vid behov) och en à la carte-meny som ofta byter skepnad.


     

  • Nytestat: Food Village, Stockholm

    Nytestat: Food Village, Stockholm

    NYTESTAT: Mästarklassvittring i saluhallen 

    "Abborre på benet? Fasiken så jobbigt - en mardröm av ilsket retsamma småben. Men masochisten i oss säger förstås - det ska vi ha!  

        Det visar sig vara en magnifik firre som uppenbarar sig på serveringsbrickan av trä - eller två firrar rättare sagt, för på Food Village beställer man en eller två av allt, om inte per 100 gram. Hjälmar-abborren serveras skinnad hel med magen mot brickan, stjärten glatt på svaj och den knepiga ryggfenan med alla sina småben ersatt med en glittrande frisk sikromstopping. Filéerna, packade med milt aromatisk köttsaft, faller snyggt av till vänster och höger efter blott en beröring av kniven. Klickar av brynt smör adderar sötma och en tillköpt kronärtsskocka barigoule syra och lite beska. Det är smaker och flavörer i väldigt god balans.

       Gustav Otterberg, en av Sveriges mest begåvade matkreatörer, tröttnade på att bränna vid käket på Ekstedt, där han senast agerade köksmästare...."

    Var? Virkesvägen 3C, Stockholm.

    Mer om Food Village HÄR.

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket. Appen kan behöva startas om för att nya restauranger ska dyka upp – vi jobbar på en lösning.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • KROGNYTT: Hållbarhet i fokus på nya Restaurang Natur

    KROGNYTT: Hållbarhet i fokus på nya Restaurang Natur

    KROGNYTT GBG: Bord 27 har fått en lillasyster. I februari öppnade krögaren och kocken Peter Orrmyr upp portarna till Restaurang Natur– en kvarterskrog med förkärlek till grönsaker och naturvin.

    Inom loppet av ett år har Peter Orrmyr med familj öppnat två krogar i Göteborgs innerstad. Våren 2015 öppnade Bord 27 i Vasastan och för två månader sedan invigdes Restaurang Natur i Lorensberg.

    – Vi älskar naturviner, därav namnet på den nya restaurangen. Från början tänkte vi faktiskt öppna en naturvinsbar, men när vi hittade lokalen så var det ingen bar utan en restaurang och det blev Restaurang Natur istället, säger Peter Orrmyr.

    På Restaurang Natur är menyn fokuserad på grönsaker medan proteinet får spela andrafiol. Här arbetas det utifrån ett hållbart helhetstänk och de flesta råvarorna är närproducerade och ekologiska.

    – Vi väljer dock att inte prata särskilt högt om att vi jobbar på ett visst sätt. Vi skriver exempelvis inget om att vi har en ekologisk meny på vår hemsida. Vi vill istället försöka normalisera begreppet hållbart. Det ska liksom inte behöva nämnas, det ska vara en självklarhet, säger Peter Orrmyr.


     

  • KROGNYTT: Gäddquenellernas brödraskap dubbar in två svenskar

    KROGNYTT: Gäddquenellernas brödraskap dubbar in två svenskar

    KROGNYTT SVERIGE: Det ansedda franska brödraskapet Le Confrérie de la Quenelle Sauce Nantua är i Sverige för första gången. Två svenskar blir nu riddare - Mikael Mölstad och Pelle Sturén.

    I matlandet Frankrike finns många brödraskap för att hylla olika franska livsmedel och maträtter. Genom att dubba riddare även utanför gränserna får man en möjlighet att föra ut budskapet om den franska gastromomins förträfflighet. Ett av de mest kända brödraskapen är Le Confrérie de la Quenelle Sauce Nantua - översatt Brödraskapet för Queneller med Nantuasås. Det handlar alltså om en Frankrikes nationalrätter gäddqueneller med kräftsås. Nantua är namnet på en ort nära schweiziska gränsen där rätten har sitt ursprung.

    Nu har ytterligare två svenskar blivit introducerade i brödraskapet: vin- och matskribenten samt en av White Guides grundare Mikael Mölstad och Sturehofsprofilen och källarmästaren Pelle Sturén. Sedan tidigare är tre svenskar de enda utlänningar som finns med - nämligen Björn Blomberg, Per Nordlind och Thomas Mortensen. Dubbningen av de båda riddarna skedde på restaurang Sturehof i Stockholm, som också är utvald som svensk ambassad för brödraskapet för sin passion att servera Gäddqueneller med Nantuasås. Själva dubbningen utfördes av brödraskapets stormästare Arlette Berger från Nantua.

    De svenska riddarna av Le Confrérie de la Quenelle Sauce Nantua från vänster: restaurangchef Thomas Mortensen, Sturehof, källarmästare Pelle Sturén, Sturehof, krögare Per Nordlind, Mikael Mölstad samt  Björn Blomberg. De rosa baskrarna är brödraskapets signatur.


     

  • KROGNYTT: Edin Dzemat satsar stort i Kosta

    KROGNYTT: Edin Dzemat satsar stort i Kosta

    KROGNYTT SMÅLAND: Nu skrider Edin Dzemat till verket med storslagna planer i Kosta, i anslutning till Kosta Boda Art Hotel. I samarbete med Torsten Jansson skapar han två nya restauranger. Den 15 september öppnar Brasserie by EDz, och omkring ett år senare fine dining-restaurangen dzeMAT, med smak av både Småland och Bosnien.

    Edin Dzemat blev utsedd till årets White Guide Rising Star 2014 och har varit kapten för det svenska kocklandslaget. Han drev under fem framgångsrika år Linnéa Art Restaurant i Göteborg, även då i samarbete med entreprenören Torsten Jansson. Förra året valde de dock att avveckla restaurangen och fokusera på Småland. Planerna på att skapa en kulinarisk destination i Kosta har funnits länge – och nu var det dags att iscensätta dem.

    – Vi har högt tryck på den befintliga restaurangen på hotellet, så i första steget öppnar vi nu ett brasserie med öppen vinkällare med 50 platser på hotellet i september, säger Edin Dzemat.

    Men det är när dzeMAT, som öppnar 2017, kommer på tal som Edin Dzemat verkligen lyser upp. Nya rekryteringar är igång, bland annat av Anders Oskarsson, Årets Konditor 2015 och med erfarenhet från det svenska kocklandslaget. Restaurangen kommer att ligga ett par hundra meter från hotellet i den så kallade Stenstugan, som byggdes 1859 och har inhyst både sliperi och tillverkning av deglar, som används för att smälta glasmassa. Passande nog kommer den nya restaurangen vara just något av en smältdegel för det bästa av Småland samt Bosnien, Edin Dzemats födelseland. Han kommer bland annat att använda sig av den traditionella tillagningstekniken sač, där maten både bakas och röks samtidigt.

    Läs hela artikeln


     

  • KROGNYTT: Karibisk känsla på Fjäderholmarna

    KROGNYTT: Karibisk känsla på Fjäderholmarna

    KROGNYTT STHLM: När Fjäderholmarna öppnar för säsongen erbjuder man en tropisk touch i form av nya baren Gustavia, som kommer att servera bland annat fruktiga drinkar, öl från Barbados och torsktacos.

    Det är Matmagasinet som döpts om till Skärgårdskompaniet och nu även hyser baren med karibiskt tema. Skärgårdskompaniet ska servera à la carte med klassiska svenska rätter, i kontrast till Gustavia (döpt efter huvudstaden i fd svenskkolonin Saint-Barthélemy). Bakom Skärgårdsmagasinet står Martin Erikson, kanske bättre känd som E-Type. Erikson, som själv är skärgårdsbo, lägger nu alltså en skärgårdskrog till meritlistan som sedan tidigare inkluderar vikingakrogen Aifur och planer på en krog på Dalarö.

    Stora Fjäderholmen, som nås med båt från centrala Stockholm och Nacka Strand, hyser även klassiska Fjäderholmarnas Krog samt mikrobryggeri. Nytt för i år är även att man börjar med chokladtillverkning. Krogen öppnar den 30 april och Skärgårdskompaniet den 8 maj.

    skargardskompaniet.com


     

  • KROGNYTT: Konst och mat i fokus när Görvälns Slott nysatsar

    KROGNYTT: Konst och mat i fokus när Görvälns Slott nysatsar

    KROGNYTT STHLM: Med köksmästare Stefan Ekengren i spetsen har Görvälns Slott utvecklat både mat- och restaurangkoncept. Idag den 21 april invigs Restaurang Galleriet där gastronomi och konst kommer förenas på såväl väggar som på tallrik.

    Framöver kommer gästerna på Görvälns Slott få njuta av en unik matupplevelse på boutiquehotellet i Järfälla. Under den senaste tiden har restaurangens matsal renoverats och gjorts om till ett konstgalleri. Projektet har planerats under en längre tid av kökschefen Stefan Ekengren och restaurangchefen Josefin Carlsson tillsammans med ägarna Maria och Johan Eklund.

    – Att skapa Restaurang Galleriet har varit en långsiktig process som började redan när jag tog över som köksmästare för två år sedan. Vi vill erbjuda våra gäster något annorlunda och fortsätta växa som en självklar restaurangdestination i Stockholm, säger Stefan Ekengren.

    På restaurangens väggar kommer gästkonstnärer ställa ut fotokonst med matmotiv. Konstutställningarna kommer att lösa av varandra med tre till fyra månaders mellanrum och tavlorna, som är till salu, presenteras på baksidan av restaurangens meny. Första gästkonstnären är matfotografen Magnus Skoglöf.

    – Magnus respekt för maten, råvarorna och hantverket speglas i alla hans verk och betraktaren kan nästan känna smak och doft bara genom att titta på bilderna. Vi har den stora äran att visa klassiker ur hans portfolio och nya fotografier som aldrig tidigare visats, säger Maria Eklund.

    Samtidigt uppdateras restaurangens meny från à la carte till en avsmakningsmeny med tio rätter. Menyn kommer kunna ätas i sin helhet eller som utvalda rätter – tre, fem eller sju.

    – Maten kommer fortsatt vara inspirerad av klassiskt traditionella svenska rätter, men vi kommer satsa ännu mer på renodlad och rak matlagning. Nyskapande gastronomi med rötter i den svenska kokkonsten, säger Stefan Ekengren.

    Görvälns Slott ligger i ett naturreservat i Järfälla utanför Stockholm. På hotellet finns 38 unikt inredda hotellrum och under 2016 öppnar hotellet ytterligare 9 hotellrum samt en vinkällare.

    gorvalnsslott.se


     

  • KROGNYTT: Svenskt guld i sommelier-VM

    KROGNYTT: Svenskt guld i sommelier-VM

    KROGNYTT SVERIGE: Svenske Arvid Rosengren tog i natt hem förstaplatsen i prestigefyllda tävlingen Meilleur Sommelier du Monde som hölls i Argentina. Rosengren är sedan 2013 regerande Europamästare – och efter flera timmars kamp stod det klart att även världsmästartiteln var hans.

    Rosengren, som kommer från Malmö, läste till sommelier i Grythyttan och har jobbat i Stockholm, London och Köpenhamn. Idag arbetar han på italienska restaurangen Charlie Bird i Soho i New York. Han driver även King Street Sommeliers med två kompanjoner, en vinservice för privatkunder. Samtliga nordiska länder var representerade i semifinalen, inklusive ytterligare en svensk, Robert Andersson. De som gjorde Rosengren sällskap ända till prispallen var Julie Dupoy-Young, Irland, samt David Biraud, Frankrike.

    Momenten var många och kluriga, och inkluderade allt från klassisk blindprovning till mat- och vinmatchning till att dekantera en magnumflaska ung malbec. Rosengren lyckades bäst och även hans personliga stil gick hem hos domarna, som uttalat sökte en vinnare med “karisma”. Detta är andra gången Sverige tar hem guldet – 2007 var det Andreas Larsson som lyckades med samma bedrift. Även han vann både EM och VM.


     

White Guide Presentkort