Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Gastronomisk galleria mitt i Stockholm

Gastronomisk galleria mitt i Stockholm

16 apr 2012

KROGNYTT: Stockholm har berikats med en ny galleria. En galleria där gastronomi spelar en central roll och där några av Sveriges mest väletablerade krögare öppnat filial.

Mood Stockholm öppnade den 23 mars i gamla Salénhuset. Ambitionen är att skapa en galleria som inte liknar något annat i Stockholm. Där krögare likväl som butiksägare brinner för just sin verksamhet och service. Restaurangerna ska fylla alla gästers behov, oavsett tid på dygnet. Redan nu utlovar utbudet gott. På de tre olika våningsplanen finns de allra seriösaste krogsatsningarna likväl som ambitiös, vällagad snabbmat, barer och kaféer. 

Boqueria drivs av Vassa Eggen-trion Kristofer Sandström, Christian Olsson och Robin Moderato. Här serveras tapas med influenser från hela Spanien.
– Vi gillar det sättet att umgås och äta och kände att formatet saknades i Stockholm. Efter många resor har vi låtit oss inspireras av olika pintxosbarer och Boquerior och bjuder här på en egen tolkning av det spanska köket, säger Christian Olsson.

Eat - European Asian Taste drivs av personerna bakom LUX Stockholm och B.A.R; Henrik Norström, Daniel Frick och Peter Johansson. Ambitionen är uttalat hög och målsättningen är att vara en av Sveriges bästa asiatiska restauranger.

Gemensamt för de båda är att restaurangerna är att de är indelade i två delar. En á la carte restaurang och en enklare snabbmatsdel, som på kvällen förvandlas till barer – mitt i gallerian.

På tal om snabbmat är det just det som Melker Andersson, Danyel Couet och Jonas Ålund tänkte på när de öppnade restaurang Vigårda Barbeque.
– Vi är tre kockar som gillar god mat, schyssta råvaror, bondgårdar, åkrar och grönsaksland. Som många andra tycker vi om att äta snabbt ibland, och har därför länge funderat på att öppna en snabbmatsrestaurang, berättar Melker Andersson.

Vigårda Barbeque lagar maten över en stor träkålsgrill med mottot att det ska vara enkelt, snabbt, nyttigt och fräscht.

Utöver detta har Royal Copenhagen öppnat filial och serverar alla dagar i veckan smørrebrød direkt i butiken. Ichaicha bjuder på japansk smakupplevelse både att ta med eller att äta på plats och krögare Erik Videgård står tillsammans med Café Saturnus bakom satsningen Café Egoïste.
– Förvänta dig allt du någonsin önskat från ett franskt Café/Bistro och lite till, lovar Erik.

Många löften och höga ambitioner. White Guide ser fram emot besök på samtliga krogar under året.

 

Fler krognyheter

 • Produktionsbolag bakom nyöppnade Indio Kitchen

  Produktionsbolag bakom nyöppnade Indio Kitchen

  KROGNYTT STHLM: Japansk-peruanskt på menyn när produktionsbolag öppnar söderkrog. Menyn bjuder bland annat sushi och ceviche.

  Produktionsbolaget Indio har utökat sin verksamhet, i slutet av april hade de smygpremiär för sin nya restaurang med samma namn. Indio Kitchen har legat på idéstadiet under en längre tid och initiativtagarna har hållit en låg profil – fram tills nu.

  Mattias Montero jobbar till vardags på produktionsbolaget med kan numera också titulera sig som krögare. I köket kommer Gian Luca Montero, senast från East, att komponera en meny som är inspirerad av Japan och Peru.


   

 • Krögarpar öppnar Borrwalls Kök

  Krögarpar öppnar Borrwalls Kök

  KROGNYTT STHLM: Nyöppnade Borrwalls Kök drivs av krögarparet Lena och Lennart Borrwall – som utlovar mat lagad från grunden, tillredd av en kunnig hand och serverad i familjär miljö.

  Lena och Lennart Borrwall har tidigare drivit restauranger och värdshus både i och utanför Stockholm. Nu har de landat på Tjärhovsgatan där de i början av april öppnade Borrwalls Kök – en liten restaurang med endast 32 sittplatser och en dynamisk meny. Delar av menyn kommer att bytas kontinuerligt medan en del rätter förväntas bli stående husfavoriter.

  Borrwalls Kök har öppet både lunch och kväll. På nuvarande menyn syns såväl älgköttbullar som färsk sparris. Inspirationen hämtar krögarparet i sin långa branscherfarenhet, resor världen över och en aldrig sinande entusiasm för krögarlivet:


   

 • Färgstarkt när Grill Del Mundo nyöppnar

  Färgstarkt när Grill Del Mundo nyöppnar

  KROGNYTT GBG: Göteborgs restaurangen Grill Del Mundo öppnar på nytt efter fem års frånvaro. Krögaren Miki Ingber utlovar ett gränslöst, smakfullt och surrealistiskt kök där man tar ut svängarna mer än tidigare.

  Det blir en ny – men samtidigt bekant tappning när restaurang Grill Del Mundo på nytt öppnar upp sin verksamhet.

  – Eftersom konceptet är oerhört dynamiskt och organiskt så går det aldrig ur tiden – utan kan anpassas. Vi frågade oss hur ett Grill Del Mundo skulle se ut nu, och kom fram till att det fanns en spänning i att tolka vårt gamla skötebarn år 2015, berättar Miki Ingber.

  Planerna för nyöppningen inleddes för nästan två år sedan och har under tiden utvecklats och förfinats fram till sista stund. Miki Ingbers tanke är nu att ständigt ändra och finslipa för att ta ut svängarna där man minst anar. Men huvudfokuset förblir – att skapa en mötesplats för alla.


   

 • NYTESTAT: Woodstockholm Matbar

  NYTESTAT: Woodstockholm Matbar

  NYTESTAT: Möbelproducent ger Mosebacke gastronomiskt liv

  "Känslan som infinner sig när man sätter sig på formgivare Lars Stensös snygga stolar är - bekväm! Vi syftar då både på stolens ergonomi och..."

  Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide App. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.

  I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.


   

 • Malmö har fått sin första food truck – premiär för Nordic Street Food

  Malmö har fått sin första food truck – premiär för Nordic Street Food

  KROGNYTT MALMÖ: Sedan förra veckan rullar den första street food-trucken på Malmös gator. I staden där de flesta av världens kök finns blev det första på hjul modernt nordiskt. Bakom Nordic Street Food ligger Pernilla Elmquist, som har ett förflutet som matskribent och en säsong av Sveriges Mästerkock i bagaget.

  Hon driver företaget tillsammans med sambon Jens Almgren, utbildad sommelier. Även om de bara hunnit servera officiell gatulunch i några dagar har de vanan inne – 40 000 portioner har langats genom luckan på privata evenemang de senaste två åren. Så lång tid har det tagit Malmö att godkänna och dra upp riktlinjer för food trucks.

  – Många som ville vara med har gett upp på vägen, men vi har fått det att gå runt ändå. Det känns fantastiskt att äntligen få servera street food även på sättet vi tänkt från början, säger Jens Almgren.


   

 • Nytt café i anrikt hus

  Nytt café i anrikt hus

  CAFÉNYTT ÖSTERLEN: Det stora huset i fiskebyn Kåseberga på Österlen som genom åren hyst bland annat lanthandel och fine dining signerad Daniel Müllern blir nu lanthandel igen – och mer därtill. I påskhelgen var det smygpremiär för nya Kåsessons Café & Lanthandel. Nyblivna ägarinnan Maria Åkesson sluter därmed cirkeln på mer än ett sätt, då huset byggdes av hennes farfar.

  I köket bakas eget bröd och konditorivaror till caféet, och i butiken saluförs utvalda produkter från nordiska producenter, något som ligger varmt om hjärtat hos Maria Åkesson som under tjugotalet år utbildat andra inom småskalig livsmedelsproducering.

  – Men det här blir mer praktiskt än något jag gjort innan. Nu får jag en chans att använda min kunskap för att framhäva det fantastiska nordiska livsmedelshantverket, säger Maria.


   

 • K-märkt expanderar med ny lunchrestaurang i city

  K-märkt expanderar med ny lunchrestaurang i city

  KROGNYTT STHLM: För sju månader sedan öppnade lunchrestaurangen K-märkt i Garnisonen på Östermalm. Restaurangen har vuxit snabbt och serverar dagligen drygt 800 lunchgäster från sin 16 meter långa köksbar. Nu expanderar ägartrion Johan Gottberg, Jens Dolk och Daniel Roos genom att öppna ett mindre K-märkt i city.

  Den 21 april öppnar EpicenterMalmskillnadsgatan vid Brunkebergstorg. Samtidigt öppnar K-märkt Epicenter i samma lokal. En "mini"-restaurang där tanken, precis som systerrestaurangen K-märkt, är att ge besökare i city en möjlighet att njuta billiga luncher:

  – Det ska bli riktigt kul att låta ännu fler få uppleva vår vision om att förena kvalitet och kärlek till maten med lunch för rimlig peng, berättar ägartrion.


   

 • Restaurang CG skapar matkoncept för nyöppnat hotell

  Restaurang CG skapar matkoncept för nyöppnat hotell

  KROGNYTT LULEÅ: Luleås nya, 15 våningar höga, hotell vill ge gäster en mat- och dryckesupplevelse på hög höjd – ur dubbel bemärkelse. Skoogskoncernen går nu samman med Restaurang CG för att tillsammans utveckla ett koncept för såväl frukost, lobbybar som skybar och restaurang.

  Skoogs Handels AB i Piteå vidareutvecklar sin verksamhet då de tillsammans med Restaurang CG i Luleå bildar ett nytt driftbolag. Det nya bolaget skall ta hand om helhetskonceptet för den mat och dryck som serveras på Skoogs City Hotell i Piteå och förväntningarna är höga hos båda parter.

  – Det känns riktigt bra att knyta en vass och erfaren restaurangpartner till projektet. Att vi dessutom hittar kompetensen lokalt ser vi som en stor bonus. Vi har besökt CGs flera gånger och gillar verkligen maten, servicen och atmosfären. Och på den vägen är det, säger Roland Skoog, VD, Skoogs Bränsle AB.


   

 • Lindgården drivs vidare i familjeanda

  Lindgården drivs vidare i familjeanda

  KROGNYTT VISBY: Nyligen blev det klart att värdshuset Lindgården övergår i entreprenören Joachim Kuylenstiernas ägo. Lindgården kommer att drivas av Frida Domnauer och Sonny Gustafsson, båda med lång erfarenhet inom krogbranschen.

  Joachim Kuylenstierna är en av nyckelpersonerna bakom utvecklingen av norra Gotland. Sonny Gustafsson är sedan tjugotalet år en av de största krogprofilerna i Åre och ligger bakom bland annat Broken, Vinbaren och Timmerstugan där. 2014 var han en av initiativtagarna till Bungenäs Matsal på norra Gotland. Frida Domnauer har lång erfarenhet inom restaurangbranschen. Kanske kommer Lindgården att blomstra lite extra i sommar, då hon även är utbildad florist.

  Trion kommer att driva restaurangen vidare i samma anda som Lars-Gunnar “Linkan” Lindqvist, som gick bort förra året och vars föräldrar grundade värdshuset 1968.


   

 • Happy M Kitchen öppnar sockerfri livsstilsrestaurang

  Happy M Kitchen öppnar sockerfri livsstilsrestaurang

  KROGNYTT GBG: Nyöppnade Happy M Kitchen i Göteborg serverar en ekologisk meny utan vare sig socker, kött och mejeriprodukter och endast med små inslag av gluten. Restaurangen, som har mottot ”Vi gör bönor sexiga och grönsaker glamorösa” vill inspirera till att äta bra mat på ett lustfyllt sätt.

  Sedan den 23 mars kan man besöka Happy M Ktchen i Göteborg i Wasa Allés gamla lokaler på Vasagatan 24. Restaurangen erbjuder lunch, middag, fika och snacks. Dryckesmässigt är det kallpressade ekologiska juicer, naturviner och ekologisk öl som gäller. 

  Happy M Kitchen inspireras av Kaliforniens lifestyle-restauranger samtidigt som de plockar upp influenser från Japan och Medelhavsländerna. Fokus ligger på naturlig gourmetmat. Storleken på rätterna är anpassade efter det man själva kallar ”meal sharing” där tanken är att gästerna delar på ett antal rätter runt bordet.


   

WHITE GUIDE GALA FILM 2015