Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Gastronomisk galleria mitt i Stockholm

Gastronomisk galleria mitt i Stockholm

16 apr 2012

KROGNYTT: Stockholm har berikats med en ny galleria. En galleria där gastronomi spelar en central roll och där några av Sveriges mest väletablerade krögare öppnat filial.

Mood Stockholm öppnade den 23 mars i gamla Salénhuset. Ambitionen är att skapa en galleria som inte liknar något annat i Stockholm. Där krögare likväl som butiksägare brinner för just sin verksamhet och service. Restaurangerna ska fylla alla gästers behov, oavsett tid på dygnet. Redan nu utlovar utbudet gott. På de tre olika våningsplanen finns de allra seriösaste krogsatsningarna likväl som ambitiös, vällagad snabbmat, barer och kaféer. 

Boqueria drivs av Vassa Eggen-trion Kristofer Sandström, Christian Olsson och Robin Moderato. Här serveras tapas med influenser från hela Spanien.
– Vi gillar det sättet att umgås och äta och kände att formatet saknades i Stockholm. Efter många resor har vi låtit oss inspireras av olika pintxosbarer och Boquerior och bjuder här på en egen tolkning av det spanska köket, säger Christian Olsson.

Eat - European Asian Taste drivs av personerna bakom LUX Stockholm och B.A.R; Henrik Norström, Daniel Frick och Peter Johansson. Ambitionen är uttalat hög och målsättningen är att vara en av Sveriges bästa asiatiska restauranger.

Gemensamt för de båda är att restaurangerna är att de är indelade i två delar. En á la carte restaurang och en enklare snabbmatsdel, som på kvällen förvandlas till barer – mitt i gallerian.

På tal om snabbmat är det just det som Melker Andersson, Danyel Couet och Jonas Ålund tänkte på när de öppnade restaurang Vigårda Barbeque.
– Vi är tre kockar som gillar god mat, schyssta råvaror, bondgårdar, åkrar och grönsaksland. Som många andra tycker vi om att äta snabbt ibland, och har därför länge funderat på att öppna en snabbmatsrestaurang, berättar Melker Andersson.

Vigårda Barbeque lagar maten över en stor träkålsgrill med mottot att det ska vara enkelt, snabbt, nyttigt och fräscht.

Utöver detta har Royal Copenhagen öppnat filial och serverar alla dagar i veckan smørrebrød direkt i butiken. Ichaicha bjuder på japansk smakupplevelse både att ta med eller att äta på plats och krögare Erik Videgård står tillsammans med Café Saturnus bakom satsningen Café Egoïste.
– Förvänta dig allt du någonsin önskat från ett franskt Café/Bistro och lite till, lovar Erik.

Många löften och höga ambitioner. White Guide ser fram emot besök på samtliga krogar under året.

 

Fler krognyheter

 • KROGNYTT: Passion för hantverk när Sturegatan blir med ny krog

  KROGNYTT: Passion för hantverk när Sturegatan blir med ny krog

  KROGNYTT STHLM: Stockholm Meeting Selection utvecklar verksamheten med ett nytt restaurangkoncept och satsar på en smakrik mötesplats med hantverket i centrum. Idag den 29 april öppnar Restaurang Hantverket.

  I december 2015 öppnade Sturegatan 15, en toppmodern konferensanläggning ett stenkast från Humlegården. Sedan fyra månader tillbaka har det snickrats på mötesplatsens nya restaurang i lokalen bredvid.

  - Det känns fantastiskt att äntligen öppna dörrarna till Restaurang Hantverket. Här vill vi visa kärleken till hantverket genom mat, inredning och dryck. Vi har skapat en miljö där vi verkligen har jobbat med detaljerna för att framhäva hantverk i olika former, säger Torbjörn Blomqvist, ägare till restaurangen och VD för Stockholm Meeting Selection.

  På nya Restaurang Hantverket finns 85 sittplatser och restaurangen kommer att erbjuda lunch och middag samt egenproducerad öl och hantverksmässiga cocktails.

  – I baren kommer vi bland annat göra egentillverkad ginger beer och grenadine. Vi kommer även jobba mycket med detaljer som handskuren is och brännmärkta garnityr. Vår ambition är att baren ska leva ett eget liv, sida vid sida med restaurangen, säger nya restaurangchefen Anette Åsell.


   

 • KROGNYTT: Jonas Lundgren i ny restaurangsatsning på Hallwylska

  KROGNYTT: Jonas Lundgren i ny restaurangsatsning på Hallwylska

  KROGNYTT STHLM: Den 11 maj öppnar Hallwylska Museet en ny sommarrestaurang på innergården. Ansvarig för satsningen blir den rutinerade kocken Jonas Lundgren, som vill skapa en enkel men tydlig och vällagad matprofil.

  Hallwylska museet tar därmed klivet från bar- och caféverksamhet till fullfjädrad restaurang på Hamngatan i centrala Stockholm. Restaurangen kommer att finnas på museets vackra innergård och maten kommer tillagas i ett specialdesignat, mobilt kök.

  – Till öppningen lyfter vi in en mobil glasbox på innergården. Glasboxen kommer fungera som vårt kök, lite som en food truck, fast ändå inte, säger Jonas Lundgren.

  Den nya restaurangen kommer erbjuda 75 sittplatser utomhus (regnsäkrade vid behov) och en à la carte-meny som ofta byter skepnad.


   

 • Nytestat: Food Village, Stockholm

  Nytestat: Food Village, Stockholm

  NYTESTAT: Mästarklassvittring i saluhallen 

  "Abborre på benet? Fasiken så jobbigt - en mardröm av ilsket retsamma småben. Men masochisten i oss säger förstås - det ska vi ha!  

      Det visar sig vara en magnifik firre som uppenbarar sig på serveringsbrickan av trä - eller två firrar rättare sagt, för på Food Village beställer man en eller två av allt, om inte per 100 gram. Hjälmar-abborren serveras skinnad hel med magen mot brickan, stjärten glatt på svaj och den knepiga ryggfenan med alla sina småben ersatt med en glittrande frisk sikromstopping. Filéerna, packade med milt aromatisk köttsaft, faller snyggt av till vänster och höger efter blott en beröring av kniven. Klickar av brynt smör adderar sötma och en tillköpt kronärtsskocka barigoule syra och lite beska. Det är smaker och flavörer i väldigt god balans.

     Gustav Otterberg, en av Sveriges mest begåvade matkreatörer, tröttnade på att bränna vid käket på Ekstedt, där han senast agerade köksmästare...."

  Var? Virkesvägen 3C, Stockholm.

  Mer om Food Village HÄR.

  Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket. Appen kan behöva startas om för att nya restauranger ska dyka upp – vi jobbar på en lösning.

  I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

  Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


   

 • KROGNYTT: Hållbarhet i fokus på nya Restaurang Natur

  KROGNYTT: Hållbarhet i fokus på nya Restaurang Natur

  KROGNYTT GBG: Bord 27 har fått en lillasyster. I februari öppnade krögaren och kocken Peter Orrmyr upp portarna till Restaurang Natur– en kvarterskrog med förkärlek till grönsaker och naturvin.

  Inom loppet av ett år har Peter Orrmyr med familj öppnat två krogar i Göteborgs innerstad. Våren 2015 öppnade Bord 27 i Vasastan och för två månader sedan invigdes Restaurang Natur i Lorensberg.

  – Vi älskar naturviner, därav namnet på den nya restaurangen. Från början tänkte vi faktiskt öppna en naturvinsbar, men när vi hittade lokalen så var det ingen bar utan en restaurang och det blev Restaurang Natur istället, säger Peter Orrmyr.

  På Restaurang Natur är menyn fokuserad på grönsaker medan proteinet får spela andrafiol. Här arbetas det utifrån ett hållbart helhetstänk och de flesta råvarorna är närproducerade och ekologiska.

  – Vi väljer dock att inte prata särskilt högt om att vi jobbar på ett visst sätt. Vi skriver exempelvis inget om att vi har en ekologisk meny på vår hemsida. Vi vill istället försöka normalisera begreppet hållbart. Det ska liksom inte behöva nämnas, det ska vara en självklarhet, säger Peter Orrmyr.


   

 • KROGNYTT: Gäddquenellernas brödraskap dubbar in två svenskar

  KROGNYTT: Gäddquenellernas brödraskap dubbar in två svenskar

  KROGNYTT SVERIGE: Det ansedda franska brödraskapet Le Confrérie de la Quenelle Sauce Nantua är i Sverige för första gången. Två svenskar blir nu riddare - Mikael Mölstad och Pelle Sturén.

  I matlandet Frankrike finns många brödraskap för att hylla olika franska livsmedel och maträtter. Genom att dubba riddare även utanför gränserna får man en möjlighet att föra ut budskapet om den franska gastromomins förträfflighet. Ett av de mest kända brödraskapen är Le Confrérie de la Quenelle Sauce Nantua - översatt Brödraskapet för Queneller med Nantuasås. Det handlar alltså om en Frankrikes nationalrätter gäddqueneller med kräftsås. Nantua är namnet på en ort nära schweiziska gränsen där rätten har sitt ursprung.

  Nu har ytterligare två svenskar blivit introducerade i brödraskapet: vin- och matskribenten samt en av White Guides grundare Mikael Mölstad och Sturehofsprofilen och källarmästaren Pelle Sturén. Sedan tidigare är tre svenskar de enda utlänningar som finns med - nämligen Björn Blomberg, Per Nordlind och Thomas Mortensen. Dubbningen av de båda riddarna skedde på restaurang Sturehof i Stockholm, som också är utvald som svensk ambassad för brödraskapet för sin passion att servera Gäddqueneller med Nantuasås. Själva dubbningen utfördes av brödraskapets stormästare Arlette Berger från Nantua.

  De svenska riddarna av Le Confrérie de la Quenelle Sauce Nantua från vänster: restaurangchef Thomas Mortensen, Sturehof, källarmästare Pelle Sturén, Sturehof, krögare Per Nordlind, Mikael Mölstad samt  Björn Blomberg. De rosa baskrarna är brödraskapets signatur.


   

 • KROGNYTT: Edin Dzemat satsar stort i Kosta

  KROGNYTT: Edin Dzemat satsar stort i Kosta

  KROGNYTT SMÅLAND: Nu skrider Edin Dzemat till verket med storslagna planer i Kosta, i anslutning till Kosta Boda Art Hotel. I samarbete med Torsten Jansson skapar han två nya restauranger. Den 15 september öppnar Brasserie by EDz, och omkring ett år senare fine dining-restaurangen dzeMAT, med smak av både Småland och Bosnien.

  Edin Dzemat blev utsedd till årets White Guide Rising Star 2014 och har varit kapten för det svenska kocklandslaget. Han drev under fem framgångsrika år Linnéa Art Restaurant i Göteborg, även då i samarbete med entreprenören Torsten Jansson. Förra året valde de dock att avveckla restaurangen och fokusera på Småland. Planerna på att skapa en kulinarisk destination i Kosta har funnits länge – och nu var det dags att iscensätta dem.

  – Vi har högt tryck på den befintliga restaurangen på hotellet, så i första steget öppnar vi nu ett brasserie med öppen vinkällare med 50 platser på hotellet i september, säger Edin Dzemat.

  Men det är när dzeMAT, som öppnar 2017, kommer på tal som Edin Dzemat verkligen lyser upp. Nya rekryteringar är igång, bland annat av Anders Oskarsson, Årets Konditor 2015 och med erfarenhet från det svenska kocklandslaget. Restaurangen kommer att ligga ett par hundra meter från hotellet i den så kallade Stenstugan, som byggdes 1859 och har inhyst både sliperi och tillverkning av deglar, som används för att smälta glasmassa. Passande nog kommer den nya restaurangen vara just något av en smältdegel för det bästa av Småland samt Bosnien, Edin Dzemats födelseland. Han kommer bland annat att använda sig av den traditionella tillagningstekniken sač, där maten både bakas och röks samtidigt.

  Läs hela artikeln


   

 • KROGNYTT: Karibisk känsla på Fjäderholmarna

  KROGNYTT: Karibisk känsla på Fjäderholmarna

  KROGNYTT STHLM: När Fjäderholmarna öppnar för säsongen erbjuder man en tropisk touch i form av nya baren Gustavia, som kommer att servera bland annat fruktiga drinkar, öl från Barbados och torsktacos.

  Det är Matmagasinet som döpts om till Skärgårdskompaniet och nu även hyser baren med karibiskt tema. Skärgårdskompaniet ska servera à la carte med klassiska svenska rätter, i kontrast till Gustavia (döpt efter huvudstaden i fd svenskkolonin Saint-Barthélemy). Bakom Skärgårdsmagasinet står Martin Erikson, kanske bättre känd som E-Type. Erikson, som själv är skärgårdsbo, lägger nu alltså en skärgårdskrog till meritlistan som sedan tidigare inkluderar vikingakrogen Aifur och planer på en krog på Dalarö.

  Stora Fjäderholmen, som nås med båt från centrala Stockholm och Nacka Strand, hyser även klassiska Fjäderholmarnas Krog samt mikrobryggeri. Nytt för i år är även att man börjar med chokladtillverkning. Krogen öppnar den 30 april och Skärgårdskompaniet den 8 maj.

  skargardskompaniet.com


   

 • KROGNYTT: Konst och mat i fokus när Görvälns Slott nysatsar

  KROGNYTT: Konst och mat i fokus när Görvälns Slott nysatsar

  KROGNYTT STHLM: Med köksmästare Stefan Ekengren i spetsen har Görvälns Slott utvecklat både mat- och restaurangkoncept. Idag den 21 april invigs Restaurang Galleriet där gastronomi och konst kommer förenas på såväl väggar som på tallrik.

  Framöver kommer gästerna på Görvälns Slott få njuta av en unik matupplevelse på boutiquehotellet i Järfälla. Under den senaste tiden har restaurangens matsal renoverats och gjorts om till ett konstgalleri. Projektet har planerats under en längre tid av kökschefen Stefan Ekengren och restaurangchefen Josefin Carlsson tillsammans med ägarna Maria och Johan Eklund.

  – Att skapa Restaurang Galleriet har varit en långsiktig process som började redan när jag tog över som köksmästare för två år sedan. Vi vill erbjuda våra gäster något annorlunda och fortsätta växa som en självklar restaurangdestination i Stockholm, säger Stefan Ekengren.

  På restaurangens väggar kommer gästkonstnärer ställa ut fotokonst med matmotiv. Konstutställningarna kommer att lösa av varandra med tre till fyra månaders mellanrum och tavlorna, som är till salu, presenteras på baksidan av restaurangens meny. Första gästkonstnären är matfotografen Magnus Skoglöf.

  – Magnus respekt för maten, råvarorna och hantverket speglas i alla hans verk och betraktaren kan nästan känna smak och doft bara genom att titta på bilderna. Vi har den stora äran att visa klassiker ur hans portfolio och nya fotografier som aldrig tidigare visats, säger Maria Eklund.

  Samtidigt uppdateras restaurangens meny från à la carte till en avsmakningsmeny med tio rätter. Menyn kommer kunna ätas i sin helhet eller som utvalda rätter – tre, fem eller sju.

  – Maten kommer fortsatt vara inspirerad av klassiskt traditionella svenska rätter, men vi kommer satsa ännu mer på renodlad och rak matlagning. Nyskapande gastronomi med rötter i den svenska kokkonsten, säger Stefan Ekengren.

  Görvälns Slott ligger i ett naturreservat i Järfälla utanför Stockholm. På hotellet finns 38 unikt inredda hotellrum och under 2016 öppnar hotellet ytterligare 9 hotellrum samt en vinkällare.

  gorvalnsslott.se


   

 • KROGNYTT: Svenskt guld i sommelier-VM

  KROGNYTT: Svenskt guld i sommelier-VM

  KROGNYTT SVERIGE: Svenske Arvid Rosengren tog i natt hem förstaplatsen i prestigefyllda tävlingen Meilleur Sommelier du Monde som hölls i Argentina. Rosengren är sedan 2013 regerande Europamästare – och efter flera timmars kamp stod det klart att även världsmästartiteln var hans.

  Rosengren, som kommer från Malmö, läste till sommelier i Grythyttan och har jobbat i Stockholm, London och Köpenhamn. Idag arbetar han på italienska restaurangen Charlie Bird i Soho i New York. Han driver även King Street Sommeliers med två kompanjoner, en vinservice för privatkunder. Samtliga nordiska länder var representerade i semifinalen, inklusive ytterligare en svensk, Robert Andersson. De som gjorde Rosengren sällskap ända till prispallen var Julie Dupoy-Young, Irland, samt David Biraud, Frankrike.

  Momenten var många och kluriga, och inkluderade allt från klassisk blindprovning till mat- och vinmatchning till att dekantera en magnumflaska ung malbec. Rosengren lyckades bäst och även hans personliga stil gick hem hos domarna, som uttalat sökte en vinnare med “karisma”. Detta är andra gången Sverige tar hem guldet – 2007 var det Andreas Larsson som lyckades med samma bedrift. Även han vann både EM och VM.


   

 • CAFÉNYTT: Mia Öhrn startar fikavandringar i Stockholm

  CAFÉNYTT: Mia Öhrn startar fikavandringar i Stockholm

  CAFÉNYTT STHLM: Den 23 april är det premiär för guidade fikaturer signerade konditorn och kokboksförfattaren Mia Öhrn. Under två timmar kommer deltagarna få provsmaka både kaffe och bakverk på några av Mias favoritställen.

  I vår får kaffe- och bakverksentusiaster möjlighet att dela fikastunder med Mia Öhrn när hon personligen guidar till ett tiotal caféer och konditorier i centrala Stockholm. Hon ser mycket fram emot att dela med sig av sina smultronställen.

  – Bland det roligaste jag vet är att hitta nya, trevliga caféer och att hjälpa andra att hitta dit. För att vi ska bibehålla det fina utbud av unika caféer vi har i Sverige gäller det att folk hittar till dem och ser till att besöka dem istället för att bara gå till kedjor, säger Mia Öhrn.


   

White Guide Presentkort