Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Global Gastronomy Award 2013

Global Gastronomy Award 2013

27 jan 2013

För sjunde året i rad delar White Guide ut det ärofyllda priset White Guide Global Gastronomy Award. Årets vinnare, Gastón Acurio hyllas för sin framåtblickande lokala gastronomi.

Juryns motivering: ”För att ha utvecklat en rik och framåtblickande lokal gastronomi – la Cocina Novoandina – som hämtar traditionella och nya råvaror från Stilla Havets djup, Andernas höjder och Amazonas djungler, med potential att lösa många av våra hälso- och försörjningsfrågor, samt för sitt stora engagemang i kockutbildning av fattiga ungdomar i Sydamerika.”

Peru rymmer en av världens rikaste biomångfalder. Här växer över 4 000 potatissorter, simmar mer än 2 000 fiskarter och exploderar majs och chili i hundratals färg- och smakrika varianter. Med denna råvarurikedom som utgångspunkt är Gastón Acurio den drivande kraften i utvecklingen av det nya andinska köket, som också blivit en social rörelse som engagerar många unga peruaner.

I Peru är mat lika centralt i folksjälen som fotboll i Brasilien eller musik i Argentina. Över 80 000 unga peruaner går i kockutbildning. Acurio driver själv en kockskola, Pachacútec Culinary School, för fattiga peruanska ungdomar, som därigenom får en chans till en framtid.

Som son till en av Perus främsta politiker var det inte oväntat att Gastón Acurio skulle bli diplomat. Att han skulle bli det peruanska kökets främsta ambassadör i världen låg dock inte i korten, då han for till Europa för juridikstudier. Dessa övergav han snart för att börja på kockskolan Le Cordon Bleu i Paris, där han träffade sin hustru Astrid som studerade till dessertkock. 1994 öppnade de sin Astrid & Gastón i Lima, idag på 35:e plats på The World’s 50 Best Restaurants.

Idag driver Gastón Acurio ett drygt 30-tal restauranger i Sydamerika, USA och Europa.

Gastón Acurio kommer till Sverige för att ta emot sitt pris på White Guide Gala på Grand Hotel i Stockholm den 4 mars 2012. Han kommer också – såsom tidigare Henderson, Redzepi, Passard och Chang – att gästspela i köket hos Mathias Dahlgren (presenteras separat inom kort).

Tidigare års mottagare av White Guide Global Gastronomy Award:
2007: Ferran Adrià, El Bulli, Roses
2008: Charlie Trotter, Charlie Trotter’s, Chicago
2009: Fergus Henderson, St. John, London
2010: René Redzepi, Noma, Köpenhamn
2011: Alain Passard, l’Arpège, Paris
2012: David Chang, Momofuko, New York

Utmärkelsen White Guide Global Gastronomy Award går till en internationell matkreatör eller annan gastronomisk personlighet, som fortfarande är aktiv och som blivit en förebild och inspirationskälla i den samtida gastronomin

Priset delas ut i samarbete med Electrolux.

 

Mer från förstasidan

  • KROGNYTT: Mathias Dahlgren stänger Matsalen – och öppnar nytt 2017

    KROGNYTT: Mathias Dahlgren stänger Matsalen – och öppnar nytt 2017

    KROGNYTT STHLM: Efter snart tio år med Matsalen på Grand Hôtel längtar Mathias Dahlgren efter en nystart. Den 22 december stänger därför Matsalen och Matbordet för att 2017 ge plats åt en helt ny restaurangsatsning.

    – Just nu upplever vi en intressant utveckling av svensk restaurangkultur och jag vill fortsätta vara en aktiv del av den. Men först ska vi under de kommande fyra månaderna se till att vi stänger Matsalen och Matbordet med flaggan i topp, säger Mathias Dahlgren, Sveriges hittills ende vinnare av kock-VM Bocuse d’Or.


     

  • NYTESTAT: Villa Strandvägen, Ystad

    NYTESTAT: Villa Strandvägen, Ystad

    NYTESTAT SKÅNE: En villa värd att vänta på

    Målarfärgen har knappt hunnit torka efter renoveringen av Sandskogens värdshus – numera omdöpt till Villa Strandvägen, med flerfaldige Årets Kock-finalisten Daniel Müllern i spetsen. Tillsammans med Ystad Saltsjöbad har han sett till att stadsarkitekt Peter Boisens vackra trävilla från 1899 fått ett påkostat ansiktslyft. Öppningen har skjutits fram i ett antal gånger – men resultatet är värt att vänta på...

    Läs hela recensionen HÄR.

    Var? Strandvägen 1, Ystad.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • White PAPER: Fem minuter med Fredrik Westman

    White PAPER: Fem minuter med Fredrik Westman

    White PAPER: Fem minuter... med Fredrik Westman, vd för Optifreeze, som genom svensk forskning har listat ut hur man fryser känsliga livsmedel som jordgubbar utan att cellerna förstörs och de tinar och blir till en vattnig gegga.

    Hur kom ni på tekniken?
    ”Genom att härma naturens eget sätt att skydda sig mot låga temperaturer. Vissa växter klarar det utmärkt. Cyklar man på den skånska slätten i mars så är det fortfarande grönt på fälten av höstvetet, till exempel. Det beror på att vetet har vissa sockerarter i sig, som bildas naturligt och omsluter cellerna i växten och skyddar dem från att sprängas vid frysning. Då funderar man så klart på om tekniken går att överföra till växter som inte själva har samma egenskaper – och det gör det. Forskare vid avdelningen för livsmedelsteknik vid Lunds Tekniska Högskola lyckades komma på hur. Sedan bildade vi Optifreeze för att vidareutveckla och sälja tekniken.”

    I nya formatet Fem minuter... gör vi korta intervjuer med intressanta personer i mat- och forskningsvärlden. Läs hela intervjun HÄR


     

  • NYTESTAT: Lundgrens Garage, Borgholm

    NYTESTAT: Lundgrens Garage, Borgholm

    Nytestat: Barbecue och pratmat i garaget

    På Lundgrens Garage är man lika välkommen i mjukisbyxor som i kostym och finklänning. Här flirtas det i baren och kompisgäng i blandade åldrar från 20+ till pensionärer umgås kring ordentliga middagar i matsalen och utomhus under bar himmel. Barbecue och pratmat är garagets specialitet... 

    Läs hela recensionen HÄR.

    Var? Köpmangatan 18, Borgholm.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • NYTESTAT: Eksgården, Färjestaden

    NYTESTAT: Eksgården, Färjestaden

    NYTESTAT: Livet på landet för lyxsökare

    Eksgården Krog & Rum mitt ute på den öländska landsbygden är Christofer Johanssons nya skaparverkstad. Både miljön och menyn har fått en makeover och friska vindar och idéer har svept in från Christofers tidigare kök, Krakas Krog på Gotland. Eksgårdens standardrätter har bytts mot en mer modern och närproducerad gastronomi. Vi får hembakt bröd i hemsydda brödpåsar. Vi knaprar nyskördade, milt peppriga, plommonstora rädisor till fransk äppelcider. Tre vita sparrisar – inkokta i aningen kraftig vinäger – serveras med en generös klick Kalixlöjrom, hemgjord gräddfil och en tysk blommig Riesling...

    Var? Gårdby 149, Färjestaden.

    Mer om Eksgården HÄR.

    Läs hela recensionen HÄR.


     

  • Nytestat: Adam/Albin, Stockholm

    Nytestat: Adam/Albin, Stockholm

    NYTESTAT: Ystert glädjerus med maxat mums

    "Det är rena kocksläppet. Två av landets mest begåvade kockar är på grönbete bland vanliga kroggäster efter åratal utan egen finkrog. De har dessutom tagit med sig erkänt skickliga profiler på service och vin. Det riktigt sjunger i smakerna. Glada gäster kring de två bastanta långborden i vitbetsad ask låter sig mer än villigt överösas av den ena smakbomben efter den andra. Kläm försiktigt med fingrarna på den chilioljepenslade, varma pilgrimmaren. Doppa i den feta blåmusselmajon och stoppa i munnen. Fingra vidare på den flottiga, friterade briochen som ska toppas med röran på krabbtaska, ägghack och stekt lök ..."

    Var? Rådmansgatan 16, Stockholm.

    Mer om Adam/Albin HÄR.

    Läs hela recensionen HÄR!


     

  • Sveriges 100+ bästa sommarkrogar

    Sveriges 100+ bästa sommarkrogar

    WHITE GUIDE: På väg ut i sommarsverige? Låt White Guide guida dig till landets och sommarens bästa krogupplevelser.

    Bryggservering med havet som granne, pinfärsk fisk, skaldjursplatåer, grillbuffér, nyskördade primörer och svala sommarviner. Detta, och mycket mer, finns att njuta i hela landet. Nedan har vi listat våra hundra bästa sommarfavoriter. Restaurangerna är uppdelade på landskap och sorterade i bokstavsordningKlicka på varje krognamn för att läsa om den. 

    I år tipsar vi även om gästspel, nya krogar och annat aktuellt sommaren 2016. Dessa är ej testade.

    Registrera dig som Guiding Guest och du får tillgång till kompletta recensioner och poäng. restauranger finns också tillgängliga i White Guide App. Guiden kan också köpas som bok HÄR.

    Glad sommar önskar White Guide-redaktionen!

    Hela sommarkrogslistan finns HÄR!


     

  • Nytestat: Restaurang Derelict, Stockholm

    Nytestat: Restaurang Derelict, Stockholm

    NYTESTAT: Mer förföriskt än förfallet

    "Ingen som passerat Pelles Bakficka vid Norra Stationsgatan hade drömt om att öppna krog här. Tio meter från ytterdörren dundrar trafiken fram mot nybygget vid Norrtull. För kocken Erik Löth var både läget och lokalen perfekt. Hit skulle hans kroggäster bara ta sig för att de verkligen ville. Inga spontanbesök – vilket underlättas av att stället inte ens har en skylt. De invigda hittar dörren tack vare några klisterlappar på ett elskåp. Lokalen har fått en rå, industriaktig design med tegelväggar, plåt och kopparrör ..."

    Var? Norra Stationsgatan 51, Stockholm.

    Mer om Restaurang Derelict HÄR.

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • Nytestat: Restaurang Tullhuset, Kalmar

    Nytestat: Restaurang Tullhuset, Kalmar

    NYTESTAT: Stilkrockar och snygga vinmatchningar

    "Jonas Åhman, hyllad krögare på Trädgårdsgatan 26, har slagit upp portarna för sin nya krog i det tjusiga Tullhuset, byggt 1886, mitt i Kalmar hamn. Pyttekrogen i Borgholm har klättrat upp till kategorin mycket god klass men förväntningarna på storslagen trollflöjtsk smakmagi kommer lite på skam här hos Kalmarfilialen. Stilen är mer rustik än ekvilibristisk. Visst finns finliret och fräschören i råvarorna, som i sashimin på pilgrimsmussla och laxloin, och nog känns det avskalade konceptet med få rätter på menyn trovärdigt. Ändå blir vår smarriga trerättersmeny aldrig riktigt någon föreställning."

    Var? Ölandsgatan 30, Kalmar.

    Mer om Restaurang Tullhuset HÄR.

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • White Paper #2 2016 – i handeln nu

    White Paper #2 2016 – i handeln nu

    WHITE PAPER: Välkommen till nya White PAPER – i nytt, läsvänligt format men fullspäckad med mer läsning än någonsin. I det nya numret har vi rest till Mongoliet, Ryssland, Marocko och Panama, provat heta trender och nya krogar, funderat över vad hållbarhet egentligen innebär och häpnat över företaget som kan frysa din sallad och tina den igen – utan att det märks. Vårt nya format innebär också en indelning i fyra perspektiv att se på gastronomin; INSIDE, OUTSIDE, FORWARD och BEYOND.

    Läs mer om nya White PAPER.


     

White Guide Presentkort