Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

Global Gastronomy Awards hyllar hållbar gastronomi

Global Gastronomy Awards hyllar hållbar gastronomi
27 sep 2018

WHITE GUIDE GLOBAL: Årets upplaga av White Guides Global Gastronomy Awards gick av stapeln den 23 september i Mexico City. Evenemanget hölls på restaurang Pujol, huvudarena för 2017 års prismottagare: Enrique Olvera. Under tio år i rad var Global Gastronomy Award en del av White Guide-galan i Stockholm, men 2017 omstöptes prisutdelningen till ett eget evenemang, som nomadiserar till föregående mottagares hemmaplan. Det första globala stoppet var New York där 2016 års pristagare Dan Barber överlämnade priset till Enrique Olvera, som nu skickade stafetten vidare till David Thompson. Det innebär att evenemanget 2019 hålls i Bangkok.

Bild: Pre-plate award-mottagare Malena Martínez och Pía Léon från Mater Iniciativa och Post-plate award-mottagare Dra. Refugio Rodríguez-Vázquez.

I tolv år har White Guides Global Gastronomy Award hedrat några av världens mest uppskattade och framåtblickande kockar. Den förste att få utmärkelsen var Kataloniens Ferran Adrià 2007, som i många avseenden kickstartade den samtida gastronomin. Mottagarna av priset är alla ledande innovatörer, som inte bara utmärkt sig genom sin gastronomiska gärning, utan inspirerat djupt och brett också utanför det som presenteras på tallriken. Några har brutit ny mark genom sitt förhållningssätt till råvaror och livsmedelsteknologi, några har återvunnit och vidareutvecklat förlorade kunskaper, medan andra har tänkt nytt och tagit radikala grepp för att minska miljöpåverkan eller initiera social förändring genom sin verksamhet. Sammantaget har dessa pristagare breddat gastronomins tyngd och relevans och visat på dess förmåga att driva förändring med ansvar.

Global Gastronomy Pre-plate och Post-plate Awards
I samma anda har Global Gastronomy Awards sedan förra året byggts ut med två hållbarhetspriser som lyfter fram och hedrar viktiga hållbarhetsinitiativ i början och slutet av livsmedelkedjan. Pre-plate-utmärkelse fokuserar på råvaruinitiativ och Post-plate-utmärkelsen hedrar ansträngningar för att minska avfall, svinn och andra biprodukter från livsmedelssystemet.

Vid Mexico City-evenemanget presenterade White Guide Global årets hållbarhetsrelaterade priser i samråd med Stockholm Resilience Center.

Pre-plate-priset gick till Mater Iniciativa, där det peruanska syskonparet Malena och Virgilio Martínez och den senares hustru, Pía Léon – just utnämnd till Latinamerikas bästa kvinnliga kock – kombinerat forskning och inspirerad gastronomi för att bredda vår förståelse för växtrikets outnyttjade, och delvis bortglömda, potential som uthållig näringskälla.

Post-plate-priset gick till en mexikansk forskare, Dr Refugio Rodriguez Vazquez, som utvecklat ny billig teknik att rena mark som förorenats av petroleumspill och andra utsläpp genom kaffesump och annat matavfall som aktiveras mikrobiologiskt.

Detta är prismotiveringarna:

The Global Gastronomy Pre-plate Award 2018

  • MALENA MARTÍNEZ, PÍA LÉON and VIRGILIO MARTÍNEZ – Mater Iniciativa, Peru

“For contributing to reduce pressure on biodiversity, increasingly threatened by monocultures, by promoting forgotten traditional and newly explored wild plants that have both culinary and nutritional value, and stimulate a demand for unusual produce through creative cooking.”

Läs mer: Promoting nutritional diversity for the benefit of people and planet

The Global Gastronomy Post-plate Award 2018

  • DRA. REFUGIO RODRÍGUEZ-VÁZQUEZ – Mexico City, Mexico

“For developing cheap, fast and sustainable bioremediation techniques that use residual and waste products from food production to purify contaminated soil, and thereby turn a major problem into part of the solution.”

Läs mer: Using food waste to clean up the soil

Global Gastronomy Award 2018

  • DAVID THOMPSON – Bangkok, Thailand.

“By exploring, recording and restoring the rich and partly lost treasures of traditional Thai cooking – from royal cuisine to street food – David Thompson has identified the key building blocks and original paths of an integrated Thai gastronomy that bridges the past and the future.”

Läs mer: David Thompson, Bangkok, föräras 2018 års Global Gastronomy Award

Läs pressmeddelandet HÄR (eng)

 

Mer från förstasidan

  • KROGNYTT: Kvarterskrog en halv trappa ner på LIVS

    KROGNYTT: Kvarterskrog en halv trappa ner på LIVS

    KROGNYTT STHLM: Konstnären och barmästaren Martin Ljungqvist har med Göran Vestin som kökschef öppnat bistron LIVS på Bjurholmsgatan 18 på Söder i Stockholm.

    Martin Ljungqvist som bor i området hade länge haft span på den ganska ruffa, men precis lagom stora, lokalen på en bakgata med bra läge. Den 10 oktober öppnade han LIVS tillsammans med kocken Göran Vestin.

    – Jag och Göran har precis samma tänk när det gäller kvalitet. Vi jobbar säsongsbaserat och råvarudrivet, med råvaror från små producenter. Min familj har en gård utanför Linköping och därifrån får vi lamm bland annat, berättar Martin Ljungqvist som tidigare arbetade som barchef på Babajan.

    Kökschefen Göran Vestin jobbade tidigare på Saturne i Paris och nu senast på Spritmuseum och Sushi Sho.


     

  • KROGNYTT: Nya krögare på En gaffel kort

    KROGNYTT: Nya krögare på En gaffel kort

    KROGNYTT SIMRISHAMN: Efter sex år tar Linda och Linus Persson av sig krögarrocken på En gaffel kort – och överräcker den till en taggad trio som redan är varma i kläderna.

    Det är Ystads Allehanda som rapporterar att Jonas Peterson, Daniel Malm och Oscar Mårtensson nu tar över En gaffel kort på Maritim, vilket gäller såväl krogen som hotellverksamheten och uthyrningen av Skeppet på Marint centrum. Kvarterskrogen med maten som är stans godaste enligt senaste upplagan av White Guide ska drivas vidare i samma anda av trion som pluggat tillsammans i Grythyttan. 

    För tre år sedan flyttade krogen in på Hotell Maritim och utökade då verksamheten med lunch, och frukost till hotellets gäster. Krögarparet Persson kände till sist att krogens popularitet gjorde att de kom alltför långt från närkontakten med gästerna. Nu väntar nya äventyr – ännu är det dock oklart vad.

    – Det blir första gången som jag och Linda står till arbetsmarknadens förfogande, säger Linus Persson till Ystads Allehanda. 


     

  • KROGNYTT: Dubbelt så mycket Ai Ramen

    KROGNYTT: Dubbelt så mycket Ai Ramen

    KROGNYTT STHLM: Ai Ramen expanderar med ytterligare en restaurang, denna gång i de gamla Klarakvarteren. Dessutom blir det bar.

    De senaste åren har flera ramen-ställen poppat upp i Stockholm, men Ai Ramen var först enligt grundarna själva. Nu blir det dubbelt så mycket nudelsoppa när man öppnat ytterligare en restaurang på Söder – förutom den befintliga på Erstagatan 22 finns Ai Ramen nu även på Brogatan 27, där man förutom restaurang även öppnar bar. Bar Pitch har döpts efter skivaffären Pitch Control, som en gång låg på samma adress.

    – Vi tycker det känns otroligt roligt att få möjligheten att göra något i de gamla Klarakvarteren. Vi har alla en relation med Gamla Brogatan då den var en spännande plats i city. Vi hoppas kunna bidra med att göra gatan till en levande mötesplats igen. Ett eko från fornstora dagar som penetrerar den själlösa plats som kommersiella intressen byggt upp, säger grundaren Erik Rehnby till Nöjesguiden.

    airamen.se


     

  • KROGNYTT: Nyöppning för Uppsalas anrika saluhall

    KROGNYTT: Nyöppning för Uppsalas anrika saluhall

    KROGNYTT UPPSALA: Uppsala saluhall med anor tillbaka till 1909 har nyöppnat efter en omfattande renovering. Konceptet är att kombinera mathandel med restauranger och kafé.

    Saluhallen köptes för fem år sedan av Svenssons Krogar som har flera restauranger i staden och som drivit verksamheter i byggnaden sedan 1997. I den nya saluhallen kan man köpa fisk, kött, ost, delikatesser samt välja från ett mindre utbud av frukt, grönsaker och blommor. Här finns också restaurangplatser och ett kafé.

    – Vi skapar en mötesplats för både uppsalabor och turister. Förutom att göra sina inköp i saluhallen kan våra gäster komma hit från morgon till kväll för frukost, brunch, lunch och middag, säger David Åström, vd för Svenssons Krogar.


     

  • White PAPER #4 2018 i butik nu

    White PAPER #4 2018 i butik nu

    WHITE PAPER: White Guide har lanserat en ny guide helt ägnad åt Sveriges hotell och barer. Det uppmärksammar vi förstås i det nya numret av White PAPER där vi bland annat djupdyker i hotellens hållbarhetstänk och tittar in bakom kulisserna hos prisvinnande MJ’s i Malmö och Omnipollo i Stockholm. På trendsidan testar vi att göra bean to bar-choklad i ett hemmakök, ryser av äckel på ett nytt matmuseum och undersöker om high tech i matsalen är något som är här för att stanna på krogen.

    Ett axplock ur innehållet i #4:


     

  • KROGNYTT: Fler och mer tar plats på nya Upper House

    KROGNYTT: Fler och mer tar plats på nya Upper House

    KROGNYTT GBG: Upper House i toppen av Gothia Towers har delats i två. En mindre, intimare och lyxigare fine dining-del och en öppnare casual dining-del. I helt ny vinbar serveras ostron och champagne.

    Nu kan ännu fler ta del av Upper Houses kokkonst. Den stora restaurangen har delats upp i två. En lite mer intim, där upp till 25 gäster vid endast sju bord serveras minst 20 smaker under fyra och en halv timme. Och för fler gäster som kanske vill äta affärsmiddag eller något gott före eller efter en föreställning.

    – Vi märkte att många ville äta hos oss, men under lite enklare förhållanden. Därför beslöt vi att gå våra gäster till mötes. Vi har byggt om och smugit igång vårt nya koncept. Det har blivit en succé, vilket är mycket roligt, berättar Gothia Hotels Food and beverage manager Johan Jansson.


     

  • KROGNYTT: Smakrikt på nya Palett

    KROGNYTT: Smakrikt på nya Palett

    KROGNYTT STHLM: Även innan har man kunnat äta på klassiska biljardhaket JoLo & Co i Vasastan, men nu uppgraderas matsalsdelen betydligt och byter samtidigt namn till Palett.

    På Jolo & Co står biljardborden på rad. Stället ägs och drivs av Anders Bohman, Michael Juhlin och Ann-Sofie Löfgren. Den sistnämnda är såväl förbundskapten i Svenska Biljardförbundet som SM- och EM-medaljör i samma sport. 

    – Vi har funderat länge på hur vi ska kunna bevara biljarddelen av JoLo & Co, som ligger oss varmt om hjärtat, och samtidigt driva restaurangdelen på ett modernt och sofistikerat sätt som passar innerstaden med sin medvetna och kunniga restaurangpublik, säger Ann-Sofie Löfgren.


     

  • White Guide har korat Sveriges bästa hotell och barer 2019

    White Guide har korat Sveriges bästa hotell och barer 2019

    WHITE GUIDE GLOBAL: Sveriges bästa hotellupplevelse finns i Växjö, men Sveriges bästa bar ligger i Stockholm. Idag, den 3 december, korade White Guide Sveriges bästa hotell och barer.

    Sverige är känt för sin vassa restaurang- och cafékultur, där man kan hitta stora upplevelser över hela landet. En våg av nya och omstöpta hotell matchar denna framkantsposition allt bättre, liksom allt fler och mer intressanta cocktail-, öl- och vinbarer.

    – White Guide har hjälpt passionerade gäster att hitta rätt bord i femton år. Nu ska vi hjälpa dem att hitta rätt säng och rätt barstol. Framför allt vill vi lyfta fram de stora personligheterna, hotell och barer som bjuder på nytänkande, härlig stämning eller unika upplevelser av något slag, Lars Peder Hedberg, White Guides publisher.

    Med White Guide Global AB som utgivare görs den på både engelska och svenska och får en bred internationell spridning. Ett urval av de svenska hotellen och barerna kommer också att presenteras i nya White Guide Nordic, som publiceras inför sommarsäsongen 2019.

    Allt om Sveriges BÄSTA HOTELL hittar du HÄR

    Allt om Sveriges BÄSTA BARER hittar du HÄR


     

  • HÄR ÄR SVERIGES BÄSTA BARER 2019

    HÄR ÄR SVERIGES BÄSTA BARER 2019

    WHITE GUIDE GLOBAL: Från bivax-is i norr till ”beer mojito” i väst, naturvin på tapp i syd och barstolsbokning i öst – det kreativa bar-Sverige är på väg att hinna ikapp krog-Sverige.

    Innovativt, superkul och stundtals fabulöst härligt – vi kallar det forward, fun och fab. Den svenska barscenen har utvecklats explosivt de senaste åren. Glasen glimrar av spännande öl, intressanta viner och välgjorda nytänkta drinkar.

    Vi har testat närmare 100 barer över hela landet: vin-, öl- och cocktailbarer – varav 65 har kvalificerat sig för full listning. De tre storstäderna dominerar, men 14 barer håller glasen högt ute i landet.

    BARVINNARNA 2019: 


     

  • HÄR ÄR SVERIGES BÄSTA HOTELL 2019

    HÄR ÄR SVERIGES BÄSTA HOTELL 2019

    WHITE GUIDE GLOBAL: Från spektakulära destinationshotell till nytänkande och särskilt rekommendabla hotellerbjudanden i myllrande storstad. Totalt har vi testat mer än 150 hotell över hela landet, hundra listas i nya White Guide Hotel + Bar 2019.

    Hotellen har bedömts, poängsätts, klassificeras, rankas och beskrivs med fokus på det som gör dem värda att besöka. En del kommer att få märkningen ”forward” (nytänkande), ”fun” (toppstämning) och ”fab” (spektakulärt i något avseende, wow!-faktor).

    HOTELLVINNARE 2019:

    Tio hotell nominerades för toppriset – och vinnare blev:

    Sveriges bästa hotellupplevelse 2019:


     

White Guide Presentkort