Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
GQ blir Grossmanns

GQ blir Grossmanns

12 okt 2012

KROGNYTT: Restaurang GQ nyöppnar och precis som det nya namnet – Grossmann – skvallrar om, är det krögare Jürgen Grossmann som återtagit ansvaret i köket.
– Nu blir det back to basic, säger han.

Restaurang GQ omprofilerar sig och hoppas kunna locka en bredare publik med en enklare och mer tillgänglig meny.

– Efter många år med olika matstilar och samarbeten med flertalet unga, fantastiska, matglada och kreativa köksmästare har jag den stora önskan att själv gå tillbaka till köket och spisen för att praktisera mina samlade kunskaper, berättar Jürgen Grossmann.

Sagt och gjort, från och med den 18 oktober är det Jürgen själv som ansvarar för grytorna.

– Det blir back to basic, det ska inte ligga tusen saker på tallriken, utan kanske tre. Långkok och vällagad mat, vilket också är det våra gäster älskar och efterfrågar, säger Margit Grossmann och Jürgen fyller i:

– Jag kommer servera vacker och fantastisk god mat utan onödigt krångel eller show. Dessutom klassiker som på grund av deras smak just har blivit klassiker.

Det nya konceptet och namnet gäller matbar, bar och matsal medan festvåningarna och cateringverksamheten behåller namnet GQ.

En ny webbplats med mer information presenteras inom kort.

Fler krognyheter hittar du här:

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Mathias Dahlgren stänger Matsalen – och öppnar nytt 2017

    KROGNYTT: Mathias Dahlgren stänger Matsalen – och öppnar nytt 2017

    KROGNYTT STHLM: Efter snart tio år med Matsalen på Grand Hôtel längtar Mathias Dahlgren efter en nystart. Den 22 december stänger därför Matsalen och Matbordet för att 2017 ge plats åt en helt ny restaurangsatsning.

    – Just nu upplever vi en intressant utveckling av svensk restaurangkultur och jag vill fortsätta vara en aktiv del av den. Men först ska vi under de kommande fyra månaderna se till att vi stänger Matsalen och Matbordet med flaggan i topp, säger Mathias Dahlgren, Sveriges hittills ende vinnare av kock-VM Bocuse d’Or.


     

  • KROGNYTT: Mother gör om konceptet

    KROGNYTT: Mother gör om konceptet

    KROGNYTT STHLM: Det servicelösa konceptet blev inte långvarigt på Mother, nu gör Melker och Danyels om konceptkrogen.
    – Vi har lyssnat på våra kunder och har under sommaren gjort om restaurangen för att passa våra olika målgrupper, berättar Melker Andersson.

    Efter en tuff start nyöppnar nu Mother med tre olika koncept. Restaurangen delas upp i delarna Market, Lounge och Restaurang. Market blir enkelt, snabbt och tillgängligt – ett café och juicebar öppet från morgon till kväll. Lounge är namnet på den gamla cafédelen som nu omvandlats till just en lounge med soffor och fåtöljer. Paddorna med menyer finns kvar, men beställningarna sker via personal. Restaurangen blir den tredje delen med en meny om femton halvportioner, tre huvudrätter samt en femrättersmeny.


     

  • NYTESTAT: Villa Strandvägen, Ystad

    NYTESTAT: Villa Strandvägen, Ystad

    NYTESTAT SKÅNE: En villa värd att vänta på

    Målarfärgen har knappt hunnit torka efter renoveringen av Sandskogens värdshus – numera omdöpt till Villa Strandvägen, med flerfaldige Årets Kock-finalisten Daniel Müllern i spetsen. Tillsammans med Ystad Saltsjöbad har han sett till att stadsarkitekt Peter Boisens vackra trävilla från 1899 fått ett påkostat ansiktslyft. Öppningen har skjutits fram i ett antal gånger – men resultatet är värt att vänta på...

    Läs hela recensionen HÄR.

    Var? Strandvägen 1, Ystad.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • KROGNYTT: Snabbare sushi med Saikō Express

    KROGNYTT: Snabbare sushi med Saikō Express

    KROGNYTT MALMÖ: Saikō, Malmös mest ansedda sushirestaurang med skånsk-japansk fusion, expanderar. I Slottstaden blir det först pop-up i en gammal blomsterbutik med något enklare sushi under namnet Saikō Express – och sedan ett nytt projekt.

    In en intervju med Sydsvenskan berättar Pontus Johansson, den prisade sushikocken bakom Saikō, att planen efter pop-upen är att starta ett projekt vars detaljer ännu är okända, tillsammans med Jonas Klasén, tidigare bakom bland annat finkrogen Trappaner som han drev tillsammans med Tareq Taylor. Under Malmöfestivalen deltar Saikō också med ett mattält på Davidshallsbron, där man kan äta friterad maiko eller grissida.

    saiko.se


     

  • NYTESTAT: Lundgrens Garage, Borgholm

    NYTESTAT: Lundgrens Garage, Borgholm

    Nytestat: Barbecue och pratmat i garaget

    På Lundgrens Garage är man lika välkommen i mjukisbyxor som i kostym och finklänning. Här flirtas det i baren och kompisgäng i blandade åldrar från 20+ till pensionärer umgås kring ordentliga middagar i matsalen och utomhus under bar himmel. Barbecue och pratmat är garagets specialitet... 

    Läs hela recensionen HÄR.

    Var? Köpmangatan 18, Borgholm.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • KROGNYTT: Smakfull pop-up med Marcus Samuelsson

    KROGNYTT: Smakfull pop-up med Marcus Samuelsson

    KROGNYTT STHLM: Den 20-21 augusti kommer Marcus Samuelsson till Sverige och Umami Park för en pop-up som ska kombinera smakerna från hans restauranger Red Rooster och Eatery Social. Förutom mat och dryck fylls kvällen med konst och musik.

    Umami Park är en blivande stadsdel med bostäder och lokaler i Hallonbergen/Sundbyberg. Medan projektet växer fram har man under tiden haft en rad olika kulturevent: bland annat konstutställningar, konserter och loppmarknad. Och nu är det matens tur, när Samuelsson under en helg i augusti med middag på lördagen och lunch på söndagen serverar en trerättersmeny inspirerad av egna restaurangerna – Red Rooster i Harlem och Eatery Social i Skanstull och Malmö. Det blir ceviche, tacos, rostad kyckling, mac ‘n’ cheese och mer av maten som har kommit att bli Samuelssons signum.

    Hela menyn kostar 385 kr och kan bokas via hemsidan. 

    popup.umamipark.se


     

  • NYTESTAT: Eksgården, Färjestaden

    NYTESTAT: Eksgården, Färjestaden

    NYTESTAT: Livet på landet för lyxsökare

    Eksgården Krog & Rum mitt ute på den öländska landsbygden är Christofer Johanssons nya skaparverkstad. Både miljön och menyn har fått en makeover och friska vindar och idéer har svept in från Christofers tidigare kök, Krakas Krog på Gotland. Eksgårdens standardrätter har bytts mot en mer modern och närproducerad gastronomi. Vi får hembakt bröd i hemsydda brödpåsar. Vi knaprar nyskördade, milt peppriga, plommonstora rädisor till fransk äppelcider. Tre vita sparrisar – inkokta i aningen kraftig vinäger – serveras med en generös klick Kalixlöjrom, hemgjord gräddfil och en tysk blommig Riesling...

    Var? Gårdby 149, Färjestaden.

    Mer om Eksgården HÄR.

    Läs hela recensionen HÄR.


     

  • KROGNYTT: NM i Food Truck avgörs i Sverige

    KROGNYTT: NM i Food Truck avgörs i Sverige

    KROGNYTT MARIEFRED: För andra året i rad står Sverige och Mariefred värd för NM i food truck. Förra året kom hela 12000 besökare och såg vinnare koras i flera olika kategorier, bland annat bästa design och bästa vegorätt.

    Den 22-23 juli avgörs NM i Food Truck i Mariefred. Förra året deltog 23 truckar, och i år är antalet nästan det dubbla – 40 stycken. Inträdet är gratis och arrangörerna hoppas på många hungriga besökare även i år. Förra årets besökarantal gjorde mästerskapet till Nordens i särklass största festival för streetfood och food trucks. Vill man prova på så många olika truckars mat som möjligt serveras smakportioner för endast 20 kr, och utbudet sträcker sig från tacos till crêpes, japanskt, koreanskt och mängder av lokala godsaker från åker och skog.

    En jury korar vinnare i kategorierna Kött, Vego, Fisk samt Dessert, tillsammans med pris för bästa kreativa rätt och bästa truckdesign. Folkets pris delas också ut med hjälp av SMS-röstning. Juryn består av Niklas Ekstedt, Mattias Kroon, Fredrik Åström från Svenska Kulturpärlor, kommunalrådet Jacob Högfeldt, Bie Siepel och kocken Robert Schweitz från Annas Hembageri som nyligen fick utnämningen Årets Bästa Café av White Guide.

    Läs mer HÄR.


     

  • KROGNYTT: Pontus Frithiof lyfter unga kocktalanger

    KROGNYTT: Pontus Frithiof lyfter unga kocktalanger

    KROGNYTT STHLM: Den 22 augusti är det säsongspremiär för The Dinner Club på Atelier 23. Under hösten kommer åtta unga gästkockar bjuda på unika måltidsupplevelser på hög höjd för totalt 24 gäster åt gången.

    I våras lanserades middagskonceptet The Dinner Club på Atelier 23 med syftet att skapa ett forum för unga och oetablerade kocktalanger. Efter en lyckad första säsong fortsätter projektet även till hösten, då det kommer att arrangeras två gästspel i månaden fördelat på åtta tillfällen.

    – Vi har otroligt många nya kocktalanger i Sverige och ambitionen är att lyfta dem. The Dinner Club ger dem en egen scen för en kväll, där de får visa sina färdigheter och prova nya djärva kombinationer samtidigt som våra gäster får minnesvärda upplevelser, säger Pontus Frithiof.


     

  • KROGNYTT: Österlen möter Asien på Östangård

    KROGNYTT: Österlen möter Asien på Östangård

    KROGNYTT ÖSTERLEN: Elin Dahn Gellerfelt och Janne Häggemo har på kort tid hunnit skaffa sig två krogar på Österlen. I påskas nyöppnade Skillinge Hamnkrog i parets regi, och sedan en vecka driver Elin Dahn Gellerfelt även restaurangen Mat på Östangård, där hon serverar sin egen favoritmat – japanska smaker på lokala råvaror, med fokus på fisk och grönt.

    När paret flyttade till en gård utanför Borrby var planen att öppna restaurang hemma, men ödet ville annorlunda och de erbjöds istället chansen att köpa populära Skillinge Hamnkrog. När Carina och Jocke Wahlsten, som äger Östangård, hade ätit på hamnkrogen ledde det i sin tur till en förfrågan om inte Elin Dahn Gellerfelt även kunde ta över restaurangen på Östangård, med instruktionen “gör vad du vill”! Det hon ville var att servera smakerna som trollbundit henne ända sedan 7-årsåldern, då hon upptäckte sushi för första gången och experimenterade med en tub wasabi till mellis. Det har lett till en karriär med stort fokus på havet – bland annat som sushiansvarig på Melker Anderssons Restaurang Kungsholmen och köksansvarig på Restaurang Pontus seafood/rawbar.


     

White Guide Presentkort