Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
GQ blir Grossmanns

GQ blir Grossmanns

12 okt 2012

KROGNYTT: Restaurang GQ nyöppnar och precis som det nya namnet – Grossmann – skvallrar om, är det krögare Jürgen Grossmann som återtagit ansvaret i köket.
– Nu blir det back to basic, säger han.

Restaurang GQ omprofilerar sig och hoppas kunna locka en bredare publik med en enklare och mer tillgänglig meny.

– Efter många år med olika matstilar och samarbeten med flertalet unga, fantastiska, matglada och kreativa köksmästare har jag den stora önskan att själv gå tillbaka till köket och spisen för att praktisera mina samlade kunskaper, berättar Jürgen Grossmann.

Sagt och gjort, från och med den 18 oktober är det Jürgen själv som ansvarar för grytorna.

– Det blir back to basic, det ska inte ligga tusen saker på tallriken, utan kanske tre. Långkok och vällagad mat, vilket också är det våra gäster älskar och efterfrågar, säger Margit Grossmann och Jürgen fyller i:

– Jag kommer servera vacker och fantastisk god mat utan onödigt krångel eller show. Dessutom klassiker som på grund av deras smak just har blivit klassiker.

Det nya konceptet och namnet gäller matbar, bar och matsal medan festvåningarna och cateringverksamheten behåller namnet GQ.

En ny webbplats med mer information presenteras inom kort.

Fler krognyheter hittar du här:

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Bockholmsgruppen tar över Le Rouge

    KROGNYTT: Bockholmsgruppen tar över Le Rouge

    KROGNYTT STHLM: Redan den 1 oktober tar Bockholmsgruppen över de anrika lokalerna i Gamla Stan. Le Bar förvandlas då till en kvarterskrog á la Nytorget 6 och Le Rouge till ett stimmigt brasserie med lax och entrecôte på menyn.

    Bockholmsgruppen växer så det knakar, nästa etablering blir i Gamla Stan då gruppen nyligen förvärvade Le Rouge från PDF Brasserie Group.

    – Vi hade egentligen siktet inställt på deVille, men tappade restaurangen precis i slutförhandlingarna. Vi har letat efter nya lokaler länge och vill växa, även om växandet i sig inte är det viktigaste. Att ta över Le Rouge känns helt rätt för oss, berättar Mathias Pihlblad för White Guide.

    Om mindre än en månad, den 1 oktober, får gruppen tillgång till restauranger och kommer då att hålla stängt, som längst, i 14 dagar innan dörrarna öppnas under Bockholmens flagg.


     

  • NYTESTAT: Lokal Izakaya, Stockholm

    NYTESTAT: Lokal Izakaya, Stockholm

     NYTESTAT: Kul finess på ny avslappnad izakaya

    "Det är många krogar som byter koncept, men långt ifrån alla som lyckas. Krögarna på restaurang Lokal hade trend- och känselspröten på rätt plats när de (äntligen) gjorde slag i saken. Lokal har gått från en drinkdestination där maten, à la fransk bistro, spelat andrafiol – till en elegant izakaya med maten högt på piedestal. Och Izakaya, vad är då det? Herrn vid grannbordet är den tredje som ställer samma fråga..."

    Var? Scheelegatan 8, Stockholm

    Mer om Lokal Izakaya HÄR


     

  • KROGNYTT: Erfaren krögartrio öppnar nytt i Naglos gamla lokaler

    KROGNYTT: Erfaren krögartrio öppnar nytt i Naglos gamla lokaler

    KROGNYTT STHLM: När krögarbröderna Lukas och Robin Moderato återförenas med barndomsvännen Christopher Ellertsson i nya satsningen Carousel är målet tydligt – att styra bort kroggästerna från den stimmiga Stureplan till de vackra stråken runt Operan.

    Under det senaste året har bröderna Robin och Lukas Moderato båda två lämnat sina gamla projekt. I juni stängde Lukas ner Restaurang deVille och Robin har lämnat Vassa Eggen och Boqueria. Nu förenas bröderna på nytt då de tillsammans med vännen Christopher Ellertsson tagit över Naglos gamla lokaler vid Gustaf Adolfs torg.

    Valet av plats är ingen slump. Det var här Christopher och Lukas vägar korsades när de båda för mer än 20 år sedan jobbade i köket på den dåvarande restaurangen Parlamentet. Och sedan dess har de följts åt. I början av 2000-talet drev de the Dining Club och därefter har de alla drivit ett flertal uppskattade stockholmskrogar på egna håll. Nu förenas de alltså på nytt i ett gemensamt drömprojekt:


     

  • KROGNYTT: BrewDog öppnar ölbar på söder

    KROGNYTT: BrewDog öppnar ölbar på söder

    KROGNYTT: Södermalmsborna har blivit med en ny ölbar då BrewDog Bar nyligen slog upp sina dörrar. Här satsar man på hantverksmässig craft beer i en energisk miljö där alla skall känna sig välkomna.

    Namnet BrewDog är kanske för de flesta förknippade med ett bryggeri och ölsorter men företaget satsar även på ölbarer runt om i världen. Sedan tidigare har de en bar på Kungsholmen i Stockholm och en i Göteborg. Nu är det alltså dags för premiären av den tredje svenska ölbaren i kedjan. Denna gång blir adressen Ringvägen i Stockholm.

    I den nya baren serveras 18 ölsorter på fat där fokus främst ligger på BrewDogs egna nya alster. Vissa av ölsorterna är dessutom särskilt framtagna till att endast serveras i de svenska BrewDog-barerna. Som ett komplement finns också ett stort utbud av gästande ölsorter, många från nordiska hantverksbryggerier.


     

  • KROGNYTT: The Flying Elk nöjessatsar med ny bar

    KROGNYTT: The Flying Elk nöjessatsar med ny bar

    KROGNYTT STHLM: Gastropuben the Flying Elk presenterar nu det nya konceptet The Flying Elk Back Bar. Här vill man erbjuda Stockholms krogbesökare den bästa mixen av musik, öl och pubmat.

    Back Bar är belägen längst in i The Flying Elk här har man som uttalad ambition att ena alla sorters besökare – det med hjälp av öl, musik och "pub grub". Ansvarig för detta är Frantzéngruppens senaste rekrytering, Chris Thompson.

    – Vi ska locka inbitna hiphopare, headbangande rockers och precis allting däremellan. Och allt det över levande ljus, ett stänk festfeeling och noga utvalda förfriskningar i glasen. Vi serverar helt enkelt förstklassigt barhäng tillsammans med en meny i minst samma klass, berättar Chris själv via The Flying Elks sociala medier.


     

  • KROGNYTT: Restaurang Printz flyttar till nytt superköpcentrum

    KROGNYTT: Restaurang Printz flyttar till nytt superköpcentrum

    KROGNYTT STHLM: Restaurang Printz packar flyttlådor och förbereder för lokalbyte. I juni stängde den gamla verksamheten och flyttlasset går mot nya köpcentret Mall of Scandinavia. Snart slår man upp dörrarna i konceptet förblir: egentillverkade korvar av hög kvalitet.

    Restaurang Printz öppnade för ett drygt år sedan vid Tele 2 Arena i Slakthusområdet i Stockholm. Sedan dess har Printz satsat på tre koncept i ett; den traditionella korvkiosken Grillen, Mathallen och Akademien, med en tydligare restaurangkänsla. Fokus har legat på olika typer av egentillverkade korvar samt bröd från Vallentuna Stenugnsbageri. Till detta erbjuds ettstort ölutbud med 25 sorter på fat och över 300 på flaska. Om det nya konceptet kommer att gå helt i linje med det tidigare vill Printz inte avslöja. Klart är emellertid att restaurangen, precis som tidigare, kommer fortsätta med egentillverkning av korv och charkuterier.


     

  • KROGNYTT: Story Hotel presenterar asiatiskt krogkoncept

    KROGNYTT: Story Hotel presenterar asiatiskt krogkoncept

    KROGNYTT STHLM: Det kinesiska köket står i fokus när Story Hotel öppnar konceptkrogen Ling Long i sina hotellokaler på Riddargatan.

    I veckan var det premiär för Story Hotels nya asiatiska satsning Ling Long. Namnet är taget från en kinesisk modetidning från 30-talet med den ungefärliga översättningen ”Elegant and fine”. Vilket också är det genomgående temat – inriktningen på maten fokuserar på smaker från det kinesiska sichuanköket samt Singapore och Bali.

    Ansiktena bakom Ling Long är Umur Telmen, Anna Viola Edman och Alex Sehlstedt som möttes på Halv grek plus turk. Menyn som serveras består såväl av en lunchmeny med olika sorter bibimbap och sallader, en barmeny samt en à la carte-meny som delats in i kategorierna Kall och rå, Grillat och krispigt, Ångad och Brässerat. Till detta tillkommer en egenkomponerad drinklista med tydlig asiatisk inspiration.


     

  • KROGNYTT: Lokal har nyöppnat som Izakaya

    KROGNYTT: Lokal har nyöppnat som Izakaya

    KROGNYTT STHLM: Restaurang Lokal har gått från en franskinspirerad bistro till en fullbordad Izakaya. Numera står det asiatiska köket i fokus och gästerna uppmanas att dela på rätterna.

    Kungsholmsbaserade Restaurang Lokal har bytt namn till Lokal Izakaya och i samband med det har man ändrat inriktning på sin meny.

    En Izakaya är en form av informell Japansk pub som serverar smårätter till drinkar. Namnet är en sammanslagning av ”I” (att stanna) och ”Sakaya” (Sake shop) vilket indikerar att ursprungsbetydelsen var sakeförsäljare med sittplatser där gästerna kunde slå sig ner på ett glas. Precis som på en traditionell Izakaya fokuserar Lokal numera på just smårätter. Nya menyn är uppdelad på mellanrätter, maki, gunkan, combo samt helportioner och tanken är att  dela på maten:


     

  • KROGNYTT: Thörnströms Kök öppnar Kockbaren

    KROGNYTT: Thörnströms Kök öppnar Kockbaren

    KROGNYTT GBG: Med ny färgsättning och utvecklad bar blir hösten en nystart för Thörnströms Kök.

    I samband med att Thörnströms Kök öppnar för höstsäsongen presenterar krögarparet Håkan och Anne Thörnström en ny matsalssatsning. Restaurangen har genomgående fått nya, ljusare färgval och den befintliga baren har byggts om till ett öppet serveringskök som fått namnet Kockbaren.

    – Kockbaren kommer framför allt att vara ett avslutningskök, där vi kan lägga sista handen på anrättningarna precis före servering. Men här ska vi också kunna fresta med ostron och champagne och självklart kommer gästerna att hälsas välkomna i baren precis som vanligt, berättar Anne och Håkan Thörnström.

    Tanken är att nysatsningen skall ge ny inspiration för restaurangen som varit öppen sedan 1997 och fick en stjärna i Guide Michelin 2011. Håkan och Anne avslutar:


     

  • KROGNYTT: Jonas Lundgren lämnar YOLO

    KROGNYTT: Jonas Lundgren lämnar YOLO

    KROGNYTT STHLM: Prisbelönte kocken Jonas Lundberg meddelar att han och Restaurang YOLO nu går skilda vägar. YOLO fortsätter sin verksamhet i egen regi medan Lundgren istället går vidare till nya projekt.

    Restaurang YOLO öppnade på Djursholm för drygt ett år sedan med Jonas Lundgren, silvermedaljör i Bocuse d’Or 2009, som kreativ ledare. YOLO har sedan dess blivit en uppskattad kvarterskrog och ett självklart inslag i centrala Djursholm.

    Nu meddelar Jonas Lundgren att han lämnar YOLO till förmån för nya projekt – något som han också förtydligar, alltid har varit planen. Redan i samband med öppningen av YOLO i augusti 2014 berättade Jonas att tanken var att hjälpa YOLO vid uppstarten och därefter söka en ny lokal för att öppna upp Restaurang Jonas på nytt. Restaurang Jonas som låg på Kungsholmen öppnade 2011 och satsade påexklusiv fine dining. Restaurangen stängde 2014 och sedan dess har Jonas varit på jakt efter nya och bättre lokaler. Om det är dessa lokaler som nu har dykt upp och i vilken form Jonas Lundgren kommer att gå vidare är fortfarande hemligt.


     

White Guide Presentkort WHITE GUIDE GALA FILM 2015