Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
”Jag gillar att vara en mythbuster”

”Jag gillar att vara en mythbuster”

7 dec 2015

WHITE GUIDE: Brännland iscider har gjort något så ovanligt som att karva ut en egen nisch i vinbranschen. Och det är bara början.

2010 bestämde sig Andreas Sundgren för att lämna mjukvarubranschen för att satsa på något som verkligen intresserade honom: livsmedels- och dryckesproduktion.
      ”Först tänkte jag starta antingen ett bryggeri eller osttillverkning på en getfarm. Att det blev äpplen berodde på att jag redan för fem år sedan tyckte att bryggarbranschen började bli överhettad.”
Det första tanken vara att göra en cider på lokala äpplen från Umeåtrakten och sälja till krogar. Men det visade sig att svenska trädgårdsäpplen inte lämpar sig för den typ av fransk och engelsk cider som var Andreas förebild.
      ”De ger vin med mycket högre syra och sötma, jag fick hälla ut de två första omgångarna. Men då hade jag redan gett mig in i leken och bloggat om att jag skulle göra världens bästa cider.”
Han vände blicken mot Kanada, där man sedan 90-talet experimenterat med iscider, som antingen kan göras på ”naturligt” frusna äpplen som hänger kvar på trädet efter frost, eller på äppelmust som fryses för att separera ut vattnet och koncentrera sötman, det är i stort sett samma process som med icewine.
      ”Jag fick kontakt med kanadensiska producenter och en amerikansk mentor – och 2012 fick vi äntligen fram 500 flaskor som vi tyckte var bra.”
Sedan gick det undan, Jens Dolk hade med iscidern på sin ”Sverigeresa” med TV4, och när restaurang Frantzén köpte 30 flaskor förstod Andreas att han hade något riktigt bra på gång.
      ”Vi sålde slut på de 9000 flaskor som Systembolaget tog in året därpå på ett knappt halvår. Den senaste årgången gjorde vi 18000 flaskor av, och intresset bara ökar. Nu serverar åtta Michelin-krogar i London som har vår cider, sist drack jag den på The Social Club i London där de serverar den till anklever. Då blir man lite stolt.”
Visionerna för framtiden är många. Förutom att öka produktionen av iscidern, som görs på äpplen från södra Sverige, har Brännland satt igång ett storskaligt planteringsprojekt strax utanför Umeå – målet är att kunna leverera norrländsk terroir-cider om 2–3 år. Ett annat projekt är att utveckla den halvtorra pärlande cidern ”P” som kom ut i begränsad upplaga i år.
       ”Mycket av det jag har hållit på med de senaste åren kan sammanfattas med ”mythbusting”. Det finns många gamla sanningar i odlings- och cidervärlden som jag ser med nya ögon på. Odlingsexperterna säger att jag inte kan tjäna pengar på äppelodling i Norrland – men är de fast i gamla räkneexperiment med ett pris på 3 kronor per äpple. Med ett förädlingsvärde som i våra produkter så kan det i allra högsta grad bli lönsamt.”
Och att Andreas förstår lönsamhet har han redan visat: redan efter tre år visar företaget svarta siffor – och han har nyligen investerat i en mustanläggning som ska fördubbla kapaciteten.

Motivering:
Djupa svenska äppelaromer, med rund, rik sötma och en knivskarp men elegant syra som balanserar. Norrländska Brännland Cider lockar rika kvaliteter ur svenska äpplen efter kanadensisk förebild, där sötma och komplexa äppelaromer utvinns genom kyla. Här kombineras frukt från äppelriket med vinteräpplen från Västerbotten, vars must fryses och därmed koncentreras innan jäsning. Nu odlar Brännland sina egna äpplen i syfte att skapa en helt ny norrländsk äppelterroir. Midnattssol, tidig frost och klara vinternätter – ett recept med mytisk kraft.

Tillbaka

 

White Guide Presentkort Stockholm Gas iZettle

Sidan har flyttat

Se innehållet på vår nya hemsida.
eller vänta kvar så skickas du vidare..