Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

Johan & Nyström är Sveriges bästa café

Johan & Nyström är Sveriges bästa café
3 jun 2014

WHITE GUIDE CAFÉ: White Guide Café 2014 har presenterats. Efter förra årets premiärsuccé var intresset för lanseringen än större. I närvaro av närmare 300 personer från caféer, branschorganisationer, media och regering hyllades också sju caféer i olika kategorier.

Årets bästa café enligt White Guide Café finns på söder i Stockholm: Johan & Nyströms Konceptbutik. Årets Kaffebar heter Drop Coffee – även det på söder i Stockholm. Det främsta konditoriet är en trendsättare i Växjö: PM Bröd & Sovel. Det främsta Hållbara Caféet är Gunnebo kaffehus i Mölndal utanför Göteborg. Årets Stjärnskott heter Söderberg & Sara Bageri i Ystad. Årets Fikaställe är Pâtisserie David i Malmö. Även Årets Värt en Resa finns i Skåne – klassiska Flickorna Lundgren på Skäret.

– Cafébranschen i Sverige är inne i en spännande utvecklingsfas där kvalitet, yrkeskunnande och råvaror blir allt viktigare, både för baristorna, konditorerna och bagarna. Det finns en fantastisk entusiasm i denna bransch som upplever en ny vår när fikaintresset växer i den unga generationen. Därför hoppas jag verkligen att denna cafébok blir en tummad resekamrat i jackfickan i storstadsdjungeln och i handskfacket på bilsemestern – eller som en app, säger Lena Ilkjaer projektledare för White Guide Café.

Totalt i White Guide Café 2014 rankas 263 caféer av närmare 350 testade över hela Sverige. Där redovisas också trender och notiser från kaffets och konditoriernas värld.

– White Guide Café har vuxit rejält i år – allt eftersom vi upplevt allt fler cafépärlor både ute i landet och i storstäderna. Det gläder oss mycket. I år har vi också kompletterat guiden med nya symboler som markerar våra bästa kaffe- och bakverksupplevelser under året. Vi hoppas nu bara att svenskarna blir ett ännu mer fikande folk tack vare White Guide Café, säger Mikael Mölstad, redaktionschef och en av grundarna till White Guide.

White Guide Café – årets pristagare 2014

Årets Bästa Café
Årets Bästa Café är vårt finaste pris. Det ges till ett café som bjuder på en mycket hög nivå i Mästarklass på alla de delar som utgör en caféupplevelse. Vinnaren kvalificerar sig genom sin totalpoäng. Om fler caféer presterar på samma nivå avgör poängen på drycker och bakverk. Med utmärkelsen Årets Bästa Café premierar White Guide Café det bästa inom den svenska cafékulturen just nu.
• Johan & Nyström Konceptbutik, Stockholm
Motivering: För att med osviklig känsla för service, kunskap och kvalitet ha skapat ett eget kaffe- och teuniversum, komplett med ypperliga bakverk, hög storstadpuls och stort hjärta.

Årets Konditori – i samarbete med Arla Foods
Med utmärkelsen Årets Konditori premierar vi ett café som på ett utomordentligt sätt presenterar ett brett urval av bakverk, kondi-torivaror och bredda bröd med de bästa råvarorna som bas – där både tradition och innovation väger högt samtidigt som nivån på kaffepresentationer, servering, miljö och stämning ger en helhetsupplevelse värd att återkomma till.
• PM Bröd & Sovel, Växjö
Motivering: För att de levererar hela bredden inom klassiskt konditorhantverk – med en modern twist – där hållbara råvaror betyder lika mycket som nybakat bröd, hemgjorda pålägg och egna praliner.

Årets Kaffebar – i samarbete med Löfbergs
Med utmärkelsen Årets Kaffebar premierar vi ett café där kaffet står i centrum och där innovation och djup kunskap är viktiga ingredienser liksom högsta kvalitet på råvaror. En miljö och ett utbud av bakverk och bredda bröd i samklang med totalupplevelsen tillhör också bedömningen.
• Drop Coffee, Stockholm
Motivering: För att ha skapat ett möte mellan de senaste landvinningarna på specialkaffe- och baristafronten och en bredare publik – med hjälp av kunskap, pedagogik och glimten i ögat.

Årets Hållbara Café – i samarbete med KRAV
Med utmärkelsen Årets Hållbara Café premieras ett café som på ett utomordentligt sätt kombinerar en sympatisk caféupplevelse med en tydlig strävan att förbättra hållbarheten i sin verksamhet. För dem är ekologiska råvaror en viktig grund inom cafébranschen – och i förlängningen för oss alla.
• Gunnebo Kaffehus, Mölndal
Motivering: För att ha skapat en ekologisk upplevelse i toppklass med stort hjärta i en unik miljö med smakrika och vackra bakverk – ofta gjorda på hemodlade råvaror.

Årets Stjärnskott
Med utmärkelsen Årets Stjärnskott uppmärksammar vi en nykomling på caféhimlen – men allt annat än en supernova med kort brinntid. De stjärnskott som premieras erbjuder redan från start en genomarbetad upplevelse där alla delar har betydelse.
• Söderberg & Sara Bageri, Ystad
Motivering: För att med framgång ha skapat en sympatisk kombination av fantastiskt kaffe och lysande ekologiskt bagerihantverk på ett och samma café – där kvalitet genomsyrar hela upplevelsen.

Årets Fikaställe
Med utmärkelsen Årets Fikaställe premierar vi ett café där kaffe och bakverk ligger på hög nivå och tillsammans med miljön skapar en skön stämning som lockar till äkta svensk fikasamvaro för alla typer av gäster i alla generationer.
• Pâtisserie David, Malmö
Motivering: För att med stor passion och hantverksskicklighet ha skapat en trivsam fransk oas fylld av smak, charm och oändliga valmöjligheter – allt i en levande historisk miljö.

Årets Värt en Resa
Med utmärkelsen Årets Värt en Resa lyfter vi fram ett café där kaffe- och bakverkskulturen blomstrar vilket tillsammans med nivån på helhetsupplevelsen lockar till sig långväga gäster. Såväl det lilla caféet på landsbygden som det större caféet i storstäderna kan vara resan värd.
• Flickorna Lundgren på Skäret, Skäret
Motivering: För att med genuin kaffe- och bakverksglädje ha vårdat sitt skånska kulturarv i en prunkande trädgård där gästerna njuter lika mycket av samvaron som utsikten.

Bilder från evenemanget finns på vår facebooksida.

White Guide Café 2014 köper du HÄR:

Tillbaka

 

 

 

 

 

Mer från förstasidan

  • KROGNYTT: Ny krögare på Pumphuset

    KROGNYTT: Ny krögare på Pumphuset

    KROGNYTT LANDSKRONA: Efter tio år lämnar Niclas Lundblad över rodret på Pumphuset i Borstahusen, strax utanför Landskrona, till Niclas Robertsson. Restaurangen nyöppnar i början av april.

    Pumphuset, som förutom krog också hyser museum och konsthall, ligger nästintill i Öresund. En kort färjetur bort ligger ön Ven och det är också därifrån som den nye ägaren Niclas Robertsson tar sig till Pumphuset. Där driver han idag restaurang/café/bar Bread on Wine. Tidigare basade han över Pio Country Club, strax utanför Halmstad.


     

  • KROGNYTT: Omstart på Aloë

    KROGNYTT: Omstart på Aloë

    KROGNYTT STHLM: Prisbelönta och stjärnprydda Aloë i Älvsjö öppnar igen den 12 april efter några månaders stängning. Mer glädje, mer umgänge och ännu mer förfinad gastronomi utlovas av Daniel Höglander och Niclas Jönsson.

    Länge har gastronomi i toppklass varit synonymt med perfektion i minsta detalj, ofta med en viss dos stelbenthet där gästerna sitter högtidligt vid borden och låter maten tysta mun. Detta vill Daniel Höglander och Niclas JönssonAloë förändra.

    – Vi öppnar i en ny tappning där vi har förfinat vår produkt och samtidigt vill vi vara mer sociala, att våra gäster ska mötas och ha roligt. Vi har nu ett mycket större och bokningsbart community table med plats för tio personer. Till bordet kommer man en halvtimme före alla andra gäster och kan då mingla en stund och kanske lära känna nya människor, berättar Niclas Jönsson.


     

  • KROGNYTT: Livejazz och cocktails på Bar 115

    KROGNYTT: Livejazz och cocktails på Bar 115

    KROGNYTT STHLM: Nyligen blev Vasastan i Stockholm en jazz- och cocktailbar rikare. Bar 115 på Sankt Eriksgatan 115 vill erbjuda den perfekta AW:n. 

    Bar 115, som ligger i fyrstjärniga Elite Palace Hotel, fokuserar på hållbarhet, livejazz och lyxig plockmat. Här finns gott om plats för större sällskap, med runt 100 platser.

    Drinklistan kommer vara säsongsbetonad. Välkomponerade signaturdrinkar som den fräscha Charente Fizz, med smak av grape och blodapelsin, varvas med Manhattan och varianter på Martini i en hommage till de mytomspunna klassiker som idag ofta hamnar i skymundan. Här serveras och drinken "A drink called Ove". 

    – Vi torkar överbliven frukt från hotellet och använder som garnityr, tar till vara på överblivet vin till sockerlag, har nedbrytbara servetter och undviker sugrör, säger barmästare Eric ”Esset” Sandberg (tidigare Mister French, Nosh and Chow).


     

  • KROGNYTT: Lilla Slottskrogen öppnar på Näsby Slott

    KROGNYTT: Lilla Slottskrogen öppnar på Näsby Slott

    KROGNYTT STHLM: I maj öppnar Näsby Slott i Täby en egen krog, Lilla Slottskrogen. En kvarterskrog med närproducerad säsongsbaserad mat på menyn i maffig historisk miljö med anor från 1200-talet.

    Länge har Näsby Slott lockat både nära och fjärran gäster för konferenser, fester och bröllop. Nu satsar Stockholm Meeting Selection, som driver inte bara Näsby Slott och ytterligare tio verksamheter med både hotell och slott, på att också locka matintresserade. Lilla Slottskrogen, belägen inne i slottet, beräknas öppna kring den åttonde maj.

    – Vi vill att fler Täbybor ska äta här ofta och känna sig som hemma. Det blir inte fine dining, snarare bistromat med hög kvalitet, berättar Vanja Vilbern, marknads- och kommunikationsansvarig på Stockholm Meeting Selection.


     

  • KROGNYTT: Nytt kinesiskt mikrobryggeri på Kungsholmen

    KROGNYTT: Nytt kinesiskt mikrobryggeri på Kungsholmen

    KROGNYTT STHLM: I krogen Proviants gamla lokaler på Arbetargatan på Kungsholmen har nu restaurang China flyttat in. Det är krögarens Peter Lius nionde restaurang i Stockholm och här serveras traditionell och autentisk kinesisk mat med specialbryggt öl.

    Lokalen har sedan tidigare utrustning för att brygga öl och det var just mikrobryggeriet som lockade krögaren att etablera sig just här, rapporterar Vårt Kungsholmen. När Peter Liu tog över kontraktet fanns redan fem 200-literstankar på plats.

    Gästerna kan till att börja med välja mellan tre fatöl: en folköl, en mellanöl och en starkare pale ale som man kallar China Pale Ale. Planer finns på att utöka med fler ölsorter och även sälja på flaska. Ambitionen är att ölen ska skräddarsys till maten.

    restaurantchina.se/kungsholmen


     

  • KROGNYTT: Lilla Napoli gräddar vidare

    KROGNYTT: Lilla Napoli gräddar vidare

    KROGNYTT FALKENBERG: I december kom nyheten att Lilla Napoli lägger ner verksamheten efter en uppsägning av hyreskontraktet då en ny fastighetsägare köpt lokalen. Nu visar det sig att det fanns felaktigheter i uppsägningen och att Lilla Napoli kan grädda vidare – tills vidare.

    Via Instagram meddelar krögarna att det varit en jobbig period med oviss framtid sedan uppsägningen i december. Helt säker är framtiden fortfarande inte för pizzerian som huserar i den lilla före detta kiosken, men efter juridisk granskning av uppsägningsavtalet står det klart att Lilla Napoli fortsätter med verksamheten tills vidare. 

    – Vi har fått kämpa för att gå till jobbet under de här fyra månaderna, men nu är det nya tider och jakten på den perfekta Pizza Napoletanan är igång igen, ett tag till i varje fall, skriver krögarna.

    Då krogen fortsätter att hålla öppet har White Guide beslutat att publicera recensionen som i och med beskedet om stängning hastigt tog bort från årets lansering – läs den HÄR eller i White Guide App. 


     

  • KROGNYTT: San Greal vill vara vardagslyxig champagnebar

    KROGNYTT: San Greal vill vara vardagslyxig champagnebar

    KROGNYTT MALMÖ: I maj öppnar champagnebaren San Greal i S:t Gertruds kulturkvarter. Ledorden är ”ditt dekadenta vardagsrum”.

    Det är Sydsvenskan som rapporterar om den blivande champagnebaren, som ersätter en pub kvarteret med anor från 1500-talet. Projektledaren Camilla Berglund menar att mousserande passar till allt, och att menyn kommer att bestå av smårätter i vardagsrumskänsla.

    – Om man ska dricka ett glas champagne en vanlig onsdagskväll i Malmö idag måste man antingen ha något att fira eller så får man skämmas. Vi vill ändra på det och ta ner champagnen och andra mousserande viner till en vardagslyxnivå. Man ska kunna dricka champagne oavsett veckodag, säger San Greals projektledare Camilla Berglund till Sydsvenskan.


     

  • KROGNYTT: Paul Svensson öppnar gatukök med nytt slooow food-koncept

    KROGNYTT: Paul Svensson öppnar gatukök med nytt slooow food-koncept

    KROGNYTT STHLM: Beställ den 4:e april och ät ett halvår senare när grönsakerna är redo att tillagas.

    Den 4:e april öppnar det tillfälliga gatuköket för beställningar och först när maten är beställd läggs fröerna i jorden. Maten beräknas att serveras cirka sex månader senare.

    - Ett halvår är den tiden det tar att plantera, odla och skörda råvarorna till maten som serveras. Generellt sett så odlas det idag betydligt mycket mer råvaror i världen än vi faktiskt behöver, framförallt eftersom att vi sällan tar vara på hela råvaran. Därför är antalet rätter som serveras begränsat och styrs av den tillgängliga odlingsytan på Rosendal, säger Paul Svensson. 


     

  • KROGNYTT: 34B – en trappa ner på Nabo

    KROGNYTT: 34B – en trappa ner på Nabo

    KROGNYTT STHLM: Restaurang Nabo vid Tegnérlunden i Stockholm öppnar under kommande helg nya baren 34B. Enkelhet och transparens i både drinklista och barmeny utlovas.

    Lokalen ligger en trappa ner från Nabo och har även en egen ingång från just Tegnérgatan 34B. Inför öppningen har källarlokalen fått en ordentlig makeover. Taket har höjts, golvet sänkts, och innerväggar rivits vilket ger plats för 55 sittande gäster. Baren kommer att fokusera på cocktails och öl.

    – Våra hus-cocktails kommer alla att kosta 110 kronor, vilket ligger rejält under snittet i Stockholm. Vi vill göra det så enkelt som möjligt och ha en klassisk inriktning som kombinerar komplexitet och enkelhet. Vi drar ned på antalet spritsorter och alla drinkar serveras dessutom i samma typ av glas, berättar Måns Borg, barchef på 34B med ett förflutet på GuldbarenNobis hotel.


     

  • KROGNYTT: Två restauranger på nya Blique by Nobis

    KROGNYTT: Två restauranger på nya Blique by Nobis

    KROGNYTT STHLM: I Philips gamla lager på Gävlegatan 18 i Stockholm öppnas nya hotellet Blique by Nobis i slutet av april. Hotellet hyser två à la carterestauranger, tre barer, innergård och takterrass med utsikt över hela stan.

    En restaurang på taket - Arc, en på bottenplanet - Boketto. Båda med möjlighet att äta under bar himmel, då den sistnämnda har tillgång till en innegård. Båda kommer att servera mat med inspiration från Europa och Asien. 

    – På Arc kommer vi dessutom att servera fisk och skaldjur från skandinaviska vatten till förrätt. Till huvudrätterna ligger betoningen på koreanskt, med tillbehör från det köket, berättar Daniel Franzén, VD på Blique by Nobis.

    Ansvariga för driften och maten på hotellet blir kökschefen Caroline Ekhult och de båda köksmästarna Lars Åberg och Fredrik Danielsson. Åberg, som tar hand om Arc och Boketto, har tidigare jobbat inom F12-gruppen och kommer senast från NOI by Nobis. Danielsson, som blir köksmästare för event, kommer senast från Esperanto och har tidigare jobbat på bland annat Operakällaren och på trestjärniga El Raco de Can Fabes i Barcelona. 


     

White Guide Presentkort Stockholm Gas iZettle

Sidan har flyttat

Se innehållet på vår nya hemsida.
eller vänta kvar så skickas du vidare..