Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

KROGKRITIK: NOOK, Stockholm

KROGKRITIK: NOOK, Stockholm
17 okt 2014

SUPERSMARR TILL RENA FULPRISER 

WHITE PAPER #3: Göteborgs gamla toppkrog Kock & Vin har återuppstått i en ny, enklare inkarnation i Stockholms SoFo, där stjärnkocken Claes Grännsjö och stjärnsommelieren Alexander Bäckman fyller sitt Nook med glada gäster som kalasar på det som är Stockholms just nu mest prisvärda menyer, med välgjorda cocktails och klyftiga vinval därtill.

Mikael Mölstad och Lars Peder Hedberg åt och drack, den senare skrev. Foto: Magnus Skoglöf

Mat 33 Service 18 

NOOK Åsögatan 176, 116 32 Stockholm, Tel 08 702 12 22, Webb nookrestaurang.se

På många krogar – inte minst toppkrogarna – skulle man önska att få bänka sig med personalen och hugga in på det käk som de får. Lagat på riktigt bra råvaror med gediget kunnande, men utan alla de extra krumbukter som gästerna ute i matsalen får utstå. Inte så på Nook. Här är filosofin att servera just den mat som kocken själv vill äta. Och den är supermumsig, en väldigt personlig mix av samtida nordiskt och orientaliskt, främst Korea, där kocken har sina rötter. Kocken är Claes Grännsjö, som höll fanan i absoluta toppen under många år på Kock & Vin i Göteborg, innan han för något år sedan flyttade till Stockholm och sin käresta. Efter en lite vinglig bana på diverse ställen i huvudstaden slog Grännsjö till slut sina påsar ihop med före detta kollegan från Götet, sommelieren Alexander Bäckman, som på Nook agerar både i den rollen och som hovmästare. På sätt och vis kan man alltså säga att Kock & Vin har återuppstått, fast i en enklare tappning, faktiskt precis det som deras gamle mentor i Göteborg, Björn Persson, försöker göra med sitt Koka, det nedkokade ursprungliga Kock & Vin. 

Nook ligger på Åsögatan, strax bortom de mest myllrande hipsterstråken på Söders SoFo, men den hade kunnat ligga rejält avigt till och ändå vara smockfull varje kväll. Fantastiskt prisvärde lockar förstås. Det finns två menyer, en för 300 och en för 400 kr, som båda ger enastående valuta för pengarna. Att här är trivsamt avslappnat och glammigt på typiskt samtida Söder-manér bidrar förstås också. Här har ingen designer varit inne och strömlinjeformat. Möblerna verkar närmast hoprafsade på diverse auktionssajter men både större sällskap, par och ”pinnar” bereds plats genom flexibla arrangemang med väggsoffor och olika storlek på borden. Bäckman är matsalens bläckfisk – han är överallt hela tiden, tar samtliga roller på golvet och säkrar allas trivsel. Lokalen är delad i två avdelningar, där den mindre har karaktär av ambitiös bar. Som bar håller den hög nivå och har givetvis ett stort urval karaktärsstarka gin och tonics från ambitiösa mikroproducenter. En husgjord tonic är också på g, precis som trenden påbjuder. Med en läskande GT i handen är frestande att slå till på många snacks medan menyerna betraktas. Här rekommenderas dock försiktighet. Snacksen är inga små munsbitar precis, utan snarast förrätter, och det är lätt att bli mätt innan menyerna rullar igång. Här är det street food-inspirerat och mycket Korea. En ssäm med stekt finkryddig koreansk blodkorv, Marenne- ostron och syrad kimchi presenteras på ett stort salladsblad, som rullas ihop över godsakerna och äts med handen, smarr i kvadrat för ynka 65 kr. För samma facila peng kan man njuta smarr i kubik i form en porkbun med sidfläsk, hoisinsås, sticklök och picklad gurka, en ogenerad blinkning till David Chang i NY.

Det är inte helt lätt att förstå prisskillnaderna mellan de två menyerna, eftersom råvarorna är lika förträffliga i båda. Den billigare menyn inleds med en sashimi på torskrygg med bonitoflingor och ostronemulsion, knapriga kaprisbär på fläder och fin syra från lättpicklad gurka. Det är intressanta subtila smaker i fin balans och mycket vackert. Hade inte gurkan varit så grovt skuren hade rätten kunnat platsa på vilket fine dining-etablissemang som helst. Det rockar mera, ja rejält, i förrätten i den dyrare menyn; tartar på oxhjärta med rökt oxmärg, purjo och kantareller, allt finskuret och hopföst i ena änden av tallriken. Trots ganska högt skruvade smaker är det texturerna som tar för sig här. Hjärtats lite glatta muskulatur, tuggiga höstkantareller, mjäll purjo, smältande märg och ovanpå krunchiga smulor av sojakavring. Nämnde vi smarr? Nu är det en bärnstensfärgad Viña Tondonia 1999 i glaset, en arkaisk rioja (det var väl det gamle Generalissimo Franco helst såg i vitvinsglaset?), härligt omodern med örtig slocknad frukt och så mycket ek att hela parketten tycks ha gått åt, men det funkar till tartaren med sina mättade rökiga toner. Till den finstämda sashimin sitter en spenslig riesling från Reichsrat i Bühl bättre. Till varje rätt har Alexander Bäckman tre viner med olika stuk och i olika prisklasser att föreslå, en så mycket bättre idé än det fasta vinpaketet, som förutsätter alla har samma preferenser och lika tjock plånbok. Här har man möjlighet att slå på stort till ena rätten och klunka billigt till den andra. Den vackra skivan lammstek dryper av sin mörkrosa saft, toppas av svart fermenterad vitlök med rejält umamidjup och sekunderas av en rödgrön röra på aubergine och bakade Viken-tomater med höga sesamtoner, vilket ger rätten dess unika karaktär men samtidigt raderar det finare registret i grönsakerna. I den dyrare menyn briljerar en kummel – tack för att  denna västkustens toppråvara lyfts fram i rampljuset också i Stockholm. En rejäl ryggbit, närmast en sadel, är hårt stekt på ytan men med all sin juice bevarad i det fasta köttet innanför. Halstrad gemsallad och dito bondbönor samt en puré på limabönor bjuder på ett rikt aromatiskt spektrum, där sötma och en elegant liten beska slår igenom. Alltsammans vilar i ett lödigt havskräftskum, berikat med parmesan. Här har Grännsjö monterat ihop en veritabel umamibomb och trots risken för explosion vill man ha mer. I dessertdelen vinner den billiga menyn med sin lakritsglass med lemoncurd, blåbär och pistasch. Lakrits kan lätt det bli för mycket av men här är det väl doserat och fint balanserat mot citrus och pistasch. Jord av smulad torkad chokladkaka bidrar till bredd i texturupplevelsen. I den andra desserten går smarret rentav överstyr. Glass av brynt smör, myltade hjortron, syltade granskott, rostad mandel, knaprig sockerkaka – ja det är höga, täta smaker i en riktig konsistenscirkus mot en klangbotten av dov sötma. Men var är fräschören? Det är nästan så man ber om en citronklyfta för att krama några droppar ovanpå härligheten. VILL MAN SL. P. STORT  på riktigt rekommenderas ”spädgrisfest”, ett riktigt kalas för i sammanhanget blygsamma 2400 kr. Lillnassen är helstekt och spansk förstås, blott tre veckor gammal. Den räcker för fyra och även åtta, som också får en låda ostron och diverse koreanskt godis, såsom blodkorven, kimchi, sriracha och godjochang att smaska på. Man går inte hungrig från Nook, nej mätt – och väldigt nöjd. Mera smarr för pengarna går bara inte att få. Det är Mästarklass – men inte Internationell Mästarklass. Dit förstår vi att Grännsjö och Bäckman heller inte siktar. Men faktum är att smarr är något av en fälla. En riktigt stor matupplevelse måste kryddas med lite osäkerhet om hur gott det egentligen är, om inte köket passerat gränsen på den ena eller andra kanten. En riktigt stor matupplevelse ska lämna dig i bryderi om kocken har förstått något som du har en väg kvar att förstå.

Detta är ett utdrag ur White PAPER #3 2014

Mer krogkritik och långläsning hittar du HÄR

Tillbaka

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Nu öppnar Portals bar

    KROGNYTT: Nu öppnar Portals bar

    KROGNYTT STHLM: I nästa vecka blir restaurang Portal med bar – en bar som innehåller det restaurangen saknat; ett öppet kök, chambre séparée, gemensamhetsbord och studiokök.

    Årets Kockvinnaren 2012 Klas Lindberg öppnade Portal för nästan precis två år sedan. Året efter fick han möjlighet att ta över lokalerna intill – på andra sidan portalen.

    – Äntligen ska vi öppna. Precis som med restaurangen har det varit en stor och omfattande ombyggnation. Men nu känns det oerhört roligt och inspirerande. Baren kommer att komplettera och utveckla verksamheten på Portal, berättar Klas Lindberg.

    Lokalen är i tre halvetage med baren i samma höjd som restaurangen. En trappa ner blir ett studiokök för kurser och evenemang och en trappa upp, med utsikt över Atlas, finns möjlighet till ett stort privat rum. För inredningen står arkitektfirman Claesson Koivisto Rune och illustratören och konstnären Jesper Waldersten har gjort en närmare 100 kvadratmeter stor målning på det mörkt blåa taket.


     

  • KROGNYTT: En restaurang och två barer på nya Bank Hotel

    KROGNYTT: En restaurang och två barer på nya Bank Hotel

    KROGNYTT STHLM: Det anrika bankpalatset på Arsenalgatan 6 har tack vare Stureplansgruppen fått nytt liv. I dagarna öppnar Bank hotel med krogen Bonnie’s och barerna Papillon och Sophie’s bar.

    Det pampiga huset i Stockholms hjärta som byggdes 1907-1910 av Bankaktiebolaget Södra Sverige har nu blivit elegant boutique-hotell. Bland marmorpelare och mahognytäckta väggar kan gäster och stockholmare snart bli mätta morgon, middag och kväll.

    Restaurang Bonnie’s kommer att servera à la carte-frukost, -lunch och -middag. Menyn influeras av Europas kuststäder och flera av rätterna kommer att serveras från vagn. Enklare rätter och after work erbjuds i baren Sophie’s bar, som beskrivs som en all day lounge. Bar nummer två, Papillon, är av det elegantare slaget och i en miljö inspirerad av en bankdirektörs kontor serveras båda ambitiösa cocktails och eftermiddagste.


     

  • KROGNYTT: Anders och Mikaela Vendel uppdaterar Årstiderna

    KROGNYTT: Anders och Mikaela Vendel uppdaterar Årstiderna

    KROGNYTT MALMÖ: Anrika malmökrogen Årstiderna i Kockska Huset nystartar. I höst står ny meny, nya kockar, nytt kök och ny vinbar på agendan.

    Stammisarna behöver inte deppa ihop – alla kommer att känna igen sig. Mycket av det som gör Årstiderna klassiskt och unikt finns kvar, som till exempel silvervagnen, lovar Anders Vendel – som tillsammans med sin fru Mikaela nu står för förändringarna i det  Kockska Huset på Frans Suellsgatan 3 i Malmö.

    – Årstiderna har haft samma meny med vällagad mat i 31 år och det har vi stor respekt för. Vi kommer att låta det klassiska möta det ”moderna” på samma tallrik. Det kan till exempel vara en piggvar på det klassiska sättet med champagnesås och kaviar tillsammans med råstekt hummer och sjögräs, berättar Anders Vendel.


     

  • KROGNYTT: Stockholm Brewing lagar cirkulärt på Farm Restaurant & Bar

    KROGNYTT: Stockholm Brewing lagar cirkulärt på Farm Restaurant & Bar

    KROGNYTT STHLM: Hantverksbryggeriet Stockholm Brewing var först i Sverige med att få provsmakningstillstånd på sitt bryggeri på Södermalm. Nu lämnar de sina gamla lokaler för att flytta till Magasin 3 i Frihamnen i Stockholm där bryggeriet kommer växa sig större. I anslutning till bryggeriet öppnar också Farm Restaurant & Bar med mycket grönsaker och öl direkt från fatet.

    Niklas Jakobsson är en av grundarna av bryggeriet Stockholm Brewing och ansvarig för flytten till Frihamnen. Farm Restaurant & Bar öppnas tillsammans med Mauritz och Agnes Larsson Stormgaard. Agnes har tidigare arbetat på Esperanto och Mathias Dahlgren och är även utbildad sommelier. Mauritz har jobbat på Mistral och Oaxen och är grundare till Karshamra Mat & Trädgård utanför Botkyrka där både han och Agnes arbetar idag. Odlingen kommer vara en stor del av nya restaurangen och bryggeriet där ekologi och krettsloppstänk kommer genomsyra hela verksamheten.


     

  • NYTESTAT: Krusmyntagården, Gotland

    NYTESTAT: Krusmyntagården, Gotland

    NYTESTAT: Haveri med havsutsikt

    Också ett bra ställe

    Krusmyntagården
    Krusmyntavägen 4
    622 76 Visby
    krusmynta.se

    DET VAR SOM ATT ETT MULLRANDE JUBEL steg ur det kalkrika djupet av den gotländska myllan när det stod klart att Filip Fastén skulle stå vid rodret på anrika Krusmyntagården. Kunde det vara sant? Skulle vi få se denne moderne mästare på grön gastronomi klafsa omkring i den mäktiga gamla örtagården och nypa små blad och skott och rötter och rovor till sin spis? Skulle han resa ön runt och samla säsongens primörer från de ypperliga gotländska producenterna och vi skulle få detta förädlat på vår meny?

    ALLA SOM VAR PÅ PLATS FÖR TRE ÅR SEDAN när Fastén hade en kort men blossande ljuvlig sommarflört med restaurangen på Furillen kände hur lyckat detta skulle kunna bli. Krusmyntagården, denna rosenkindade gamla dam, denna gigant och institution som varit ett självklart stopp för både tillresta och bofasta under ett halvt sekel hade hamnat i famnen på den smarte och smärte kavaljeren. Ända sedan gården annonserades ut för 17 miljoner i vintras hade oron varit betydande att friaren skulle bli någon med dollar i blicken och lammkebab i huvudet. Sanningen om Krusmyntagården är ju att läget, ryktet, utsikten, örterna, allt gör att gästerna strömmar hit alldeles oavsett vad som står på menyn. Folk äter grillad råtta bara de får se solnedgången just här.


     

  • KROGNYTT: À la carte året om på Hovs Hallar

    KROGNYTT: À la carte året om på Hovs Hallar

    KROGNYTT BÅSTAD: Hovs Hallar på Bjärehalvön i Skåne har i alla tider lockat besökare för det vidunderliga landskapets skull. Nu vill chefskocken Henrik Kristensson göra hotellet invid klippor, raukar och hav till en matdestination.

    Under sommaren är det fullproppat på parkeringen utanför Hovs Hallars hotell i nordvästra Skåne. Till hösten lägger sig lugnet. Men det förunderliga landskapet där döden spelar schack med Nils Poppe i Ingmar Bergmans film Det sjunde inseglet, fortsätter att locka gäster till de vindlande vandringslederna längs stup och klapperstensstränder även under andra årstider.

    Restaurang Hovs Hallar har länge haft öppet för lunch året om, men nu kommer det också att finnas en à la carte till höst-, vinter och vårkvällarna.


     

  • KROGNYTT: Mer grönt när The Fishery öppnar i Gallerian

    KROGNYTT: Mer grönt när The Fishery öppnar i Gallerian

    KROGNYTT STHLM: Kocken Malin Söderström har sedan 2016 tillsammans med Carl Ullsten drivit The Fishery i mattorget Teatern i Ringen Centrum, Skanstull. I höst får konceptet en syster som flyttar in i Gallerian i centrala Stockholm, men då i sällskap av ett - ännu hemligt - grönare koncept.

    Krögare Malin Söderström, som så sent som i våras tilldelades White Guides hyllning som för Årets Långtida Betydelsefull Gastronomiska Gärning är åter aktuell med ny krogsatsning. 

    The Fishery serverar fisk, skaldjur och ätbara vattenväxter - ackompanjerat av bubbliga drycker. I mitten av september öppnar The Fishery även i en 144 kvadratmeter stor lokal i Gallerian i Stockholm, men då tillsammans med ett ytterligare koncept. Det nya konceptet är fortfarande hemligt och kommer ha grönare fokus.


     

  • KROGNYTT: Flickan krymper och blir Flickan Counter Dining

    KROGNYTT: Flickan krymper och blir Flickan Counter Dining

    KROGNYTT STHLM: Daniel Crespis egna krogkvarter i Gamla Stan visar ännu en gång prov på ombytlighet i rasande tempo. 2016 kom Omakase Köttslöjd som 2017 blev Flickan som i höst blir Flickan Counter Dining. Hänger ni med?

    Det var bara förra året som köttiga konceptet Omakase Köttslöjd försvann för att lämna plats för nya restaurangen Flickan. Med 16 sittplatser gick det knappast att tro att Flickan kunde bli mindre, men efter sommaren krymper antalet sittplatser till hälften och Flickan blir Flickan Counter Dining.

    Kökschef är fortsatt Patrik Castillo Grönlund och maten som serveras kommer fortfarande byggas kring exceptionella råvaror, precis som nu. Både mat och dryck serveras rakt över disk till de åtta sittplatserna.


     

  • NYTESTAT: Restaurang Rot, Gotland

    NYTESTAT: Restaurang Rot, Gotland

    NYTESTAT: Mycket smak även utan eld

    GOD KLASS

    Restaurang Rot
    Norrlanda Mangsarve 169
    622 50 Romakloster, Gotland
    restaurangrot.se

    ”ALDRIG I MANNAMINNE HADE TORKAN drabbat landet så svårt. Utfallet från åker och jord var knappa. Därtill hade stränga bud utgått att ingen fick värma sin mat över elden. Minsta gnista kunde sätta hela socknen i brand. Bekymrade stodo de och undrade hur det skulle gå med maten.

    NU ÄR DET INTE KARL-OSKAR OCH KRISTINA som står med magarna kurrande, ej heller befinner vi oss i Småland, utan på Gotland, i Norrlanda socken. En skock fastlänningar, bligar en smula fåraktigt på ynglingen som berättar att dagens middag inte går att laga som sig bör. Eldningsförbudet gör inte undantag ens för hyllade krögare och tillresta turister. Restaurang Rot får inte tända sin tjusiga Kamadogrill. Normalt sett lagas allt på den här restaurangen, just där. Det är liksom själva grejen. Ynglingen tittar medlidsamt på oss medan vi stirrar på den kalla grillen. Kanske kunde vi informerats om detta i förväg? Hur som helst så får vi helt enkelt lita på att Luqaz Ottosons team fixar biffen ändå. Eller grönsakerna. Ty där inne i ladan, i köket som just håller på att byggas, finns en liten induktionsplatta och en ugn, som blir kvällens värmekällor.


     

  • KROGNYTT: Bio och Bistro Capitol har nyöppnat i Vasastan

    KROGNYTT: Bio och Bistro Capitol har nyöppnat i Vasastan

    KROGNYTT STHLM: 1926 öppnade den första versionen av Bio Capitol i Vasastan. 1985 stängdes den igen och efter en crowdfundingkampanj öppnar den äntligen återigen, men denna gång med en uppskattad uppgradering. Jämfört med orginalbiografen innehåller lokalerna även restaurangen Bistro Capitol, en ambitiös krog med råvaran i fokus.
     
    2016 påbörjades projektet som innebar omfattande renovering, modernisering och ombyggnation av Bio Capitols lokaler. Nu är Vasastans kvartersbio klar med två nybyggda salonger, en intim bistro och en tjugotalsinspirerad bar. Så många detaljer som möjligt finns bevarade och Art Déco-stilen är genomgående.

    Bistroansvarig är Anna Viola Edman som tidigare var en av ägarna av Ling Long, Halv trappa plus gård, Boqueria, Fotografiska och Nobilis. Menyn i bistron byts ut i takt med säsongerna och består av små- och mellarätter från hela världen. Hos Bistro Capitol står råvaran och rena smaker i fokus, ledorden är enkelhet, kvalitet och kontinuitet.


     

White Guide Presentkort