Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

KROGNYTT: Fäviken får två av sju nya Michelinstjärnor i Sverige

KROGNYTT: Fäviken får två av sju nya Michelinstjärnor i Sverige
24 feb 2016

KROGNYTT SVERIGE: När Guide Michelins nya nordiska guide lanserades idag fick Norden sina första trestjärniga krogar: Geranium i Köpenhamn och Maaemo i Oslo. Noma blev därmed inte först. I Sverige belönades för första gången restauranger utanför storstäderna vilket gav Fäviken Magasinet i Järpen två stjärnor.

Det jublades på många håll idag när Sverige fick sju nya Michelinstjärnor. Gladast är Magnus NilssonFäviken Magasinet utanför Åre. Hans jämtländska fäbodkök fick omedelbart två stjärnor av Michelintestarna när guiden i år utvidgade sina nordiska tester utanför storstäderna.

– Fäviken Magasinet erbjuder en unik matupplevelse i en idyllisk miljö i ett avlägset område. Matlagningen är mycket säker och har ett tydligt ursprung i sin omgivning, förklarar Rebecca Burr på Guide Michelin.

Magnus Nilsson själv tar uppståndelsen med ro eftersom han aldrig egentligen funderat på att få några stjärnor:

– I och med vårt läge har vi aldrig varit med och tävlat om att få stjärnor men när de nu kommer är det självklart fantastiskt, fast trots allt har vi ju hållit på i åtta år och klarat oss bra utan dessa utmärkelser. Vi har ju faktiskt vunnit det mesta annat, inte minst från White Guide, förklarar Magnus Nilsson.

I Borgholm, Växjö och Skåne Tranås står glädjen extra högt i tak när Hotell Borgholm, PM & Vänner och Daniel Berlin på respektive ort fick varsin stjärna. Även om just det resultatet var väntat är det ingen som tog något för givet. Guide Michelin har inte varit kända för att slösa med stjärnorna.

Även Stockholm och Göteborg fick varsin ny stjärnkrog. I Stockholm handlar det om den hajpade lilla sushikrogen Sushi Sho på Upplandsgatan i Vasastan. I Göteborg fick lyxiga Upper House i Gothia Towers en efterlängtad stjärna. I övrigt var det status quo bland stjärnorna i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Sverige har därmed fyra tvåstjärniga krogar: Mathias Dahlgren Matsalen, Restaurant Frantzén, Oaxen Krog och nya Fäviken Magasinet. De enstjärniga krogarna uppgår till 20 stycken varav sju vardera i Stockholm och Göteborg.

De nya stjärnorna som går till restauranger utanför storstäderna kommer att innebära mycket för svensk restaurangnäring. En Michelinstjärna ger eko i världen och det är allt fler människor som reser enbart för att prova dessa stjärnbeströdda krogar var de än befinner sig.

Magnus Nilssons Fäviken är redan nu ett stort mål för gourmeter, liksom Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås. Men för Karin Fransson på Hotell Borgholm och Per Bengtsson på PM & Vänner i Växjö kommer stjärnan att att få en avgörande betydelse för att locka utländska gäster till deras verksamhet året runt. Både dessa restauranger har också ess i rockärmen som gourmetdestinationer med tillhörande hotell. PM & Vänner invigde sitt eget hotell så sent som 2014.

När White Guide når Per Bengtsson på PM & Vänner i Växjö är han fortfarande i ett lyckorus:

– Jag är överlycklig, detta betyder enormt mycket för hela vår verksamhet och det är en bekräftelse på att jag och vårt team som jobbat ihop i femton år gör något som är rätt, säger Per Bengtsson, som också passar på att tacka White Guide som var de första att lyfta fram hans prestationer i Växjö.

– Utan White Guide hade vi inte stått där vi står idag.

Stockholm fick också en ny Bib Gourmand-restaurang: Nook på Södermalm. Bib Gourmand indikerar en krog som serverar vällagad mat till ett rimligt pris. De övriga Bib Gourmand i Stockholm är Brasserie Bobonne, Den Gyldene Freden, EAT, Lilla Ego, Oaxen Slip, Proviant, Rolfs Kök och Ulla Winbladh. I Göteborg har nu två krogar Bib Gourmand: Familjen och nya Somm. I Malmö finns också två: Sture och Bastard.

Fakta: Michelin Nordic Guide 2016
Stjärnkrogar i Sverige

Stockholm

 • 2 stjärnor – Mathias Dahlgren Matsalen, Restaurant Frantzén, Oaxen Krog
 • 1 stjärna – Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren Matbaren, Operakällaren. Sushi Sho (Ny), Volt

Göteborg

 • 1 stjärna – 28+, Bhoga, Koka, SK Mat & Människor, Sjömagasinet, Thörnströms Kök, Upper House (Ny)

Malmö

 • 1 stjärna – Ambiance à Vindåkra, Bloom in the Park, Vollmers 

Järpen

 • 2 stjärnor – Fäviken Magasinet (Ny)

Borgholm

 • 1 stjärna – Hotell Borgholm (Ny)

Skåne Tranås

 • 1 stjärna – Daniel Berlin (Ny)

Växjö

 • 1 stjärna – PM & Vänner (Ny)

 

Fler krognyheter

 • KROGNYTT: Isak Oldenburg blir köksmästare hos Sebastien på Söder

  KROGNYTT: Isak Oldenburg blir köksmästare hos Sebastien på Söder

  KROGNYTT STHLM: Sebastien Boudets pop-up-bageri i Söderhallarna blir allt mer permanent. Nu är kontraktet förlängt och Sebastien har anställt en köksmästare för att utveckla matutbudet.

  – Jag blir första bageriet med egen köksmästare, säger Sebastien Boudet stolt och ropar på franska efter sin nya kollega:

  – Isak pratar flytande franska och kan det franska köket, det här är en drömrekrytering, förklarar han.

  Och det är nyligen hemkomna Isak Oldenburg som fått jobbet. I åtta har han bott i Nice, där han framgångsrikt drivit en egen restaurang.


   

 • KROGNYTT: Ny krögare på Pumphuset

  KROGNYTT: Ny krögare på Pumphuset

  KROGNYTT LANDSKRONA: Efter tio år lämnar Niclas Lundblad över rodret på Pumphuset i Borstahusen, strax utanför Landskrona, till Niclas Robertsson. Restaurangen nyöppnar i början av april.

  Pumphuset, som förutom krog också hyser museum och konsthall, ligger nästintill i Öresund. En kort färjetur bort ligger ön Ven och det är också därifrån som den nye ägaren Niclas Robertsson tar sig till Pumphuset. Där driver han idag restaurang/café/bar Bread on Wine. Tidigare basade han över Pio Country Club, strax utanför Halmstad.


   

 • KROGNYTT: Omstart på Aloë

  KROGNYTT: Omstart på Aloë

  KROGNYTT STHLM: Prisbelönta och stjärnprydda Aloë i Älvsjö öppnar igen den 12 april efter några månaders stängning. Mer glädje, mer umgänge och ännu mer förfinad gastronomi utlovas av Daniel Höglander och Niclas Jönsson.

  Länge har gastronomi i toppklass varit synonymt med perfektion i minsta detalj, ofta med en viss dos stelbenthet där gästerna sitter högtidligt vid borden och låter maten tysta mun. Detta vill Daniel Höglander och Niclas JönssonAloë förändra.

  – Vi öppnar i en ny tappning där vi har förfinat vår produkt och samtidigt vill vi vara mer sociala, att våra gäster ska mötas och ha roligt. Vi har nu ett mycket större och bokningsbart community table med plats för tio personer. Till bordet kommer man en halvtimme före alla andra gäster och kan då mingla en stund och kanske lära känna nya människor, berättar Niclas Jönsson.


   

 • KROGNYTT: Livejazz och cocktails på Bar 115

  KROGNYTT: Livejazz och cocktails på Bar 115

  KROGNYTT STHLM: Nyligen blev Vasastan i Stockholm en jazz- och cocktailbar rikare. Bar 115 på Sankt Eriksgatan 115 vill erbjuda den perfekta AW:n. 

  Bar 115, som ligger i fyrstjärniga Elite Palace Hotel, fokuserar på hållbarhet, livejazz och lyxig plockmat. Här finns gott om plats för större sällskap, med runt 100 platser.

  Drinklistan kommer vara säsongsbetonad. Välkomponerade signaturdrinkar som den fräscha Charente Fizz, med smak av grape och blodapelsin, varvas med Manhattan och varianter på Martini i en hommage till de mytomspunna klassiker som idag ofta hamnar i skymundan. Här serveras och drinken "A drink called Ove". 

  – Vi torkar överbliven frukt från hotellet och använder som garnityr, tar till vara på överblivet vin till sockerlag, har nedbrytbara servetter och undviker sugrör, säger barmästare Eric ”Esset” Sandberg (tidigare Mister French, Nosh and Chow).


   

 • KROGNYTT: Lilla Slottskrogen öppnar på Näsby Slott

  KROGNYTT: Lilla Slottskrogen öppnar på Näsby Slott

  KROGNYTT STHLM: I maj öppnar Näsby Slott i Täby en egen krog, Lilla Slottskrogen. En kvarterskrog med närproducerad säsongsbaserad mat på menyn i maffig historisk miljö med anor från 1200-talet.

  Länge har Näsby Slott lockat både nära och fjärran gäster för konferenser, fester och bröllop. Nu satsar Stockholm Meeting Selection, som driver inte bara Näsby Slott och ytterligare tio verksamheter med både hotell och slott, på att också locka matintresserade. Lilla Slottskrogen, belägen inne i slottet, beräknas öppna kring den åttonde maj.

  – Vi vill att fler Täbybor ska äta här ofta och känna sig som hemma. Det blir inte fine dining, snarare bistromat med hög kvalitet, berättar Vanja Vilbern, marknads- och kommunikationsansvarig på Stockholm Meeting Selection.


   

 • KROGNYTT: Nytt kinesiskt mikrobryggeri på Kungsholmen

  KROGNYTT: Nytt kinesiskt mikrobryggeri på Kungsholmen

  KROGNYTT STHLM: I krogen Proviants gamla lokaler på Arbetargatan på Kungsholmen har nu restaurang China flyttat in. Det är krögarens Peter Lius nionde restaurang i Stockholm och här serveras traditionell och autentisk kinesisk mat med specialbryggt öl.

  Lokalen har sedan tidigare utrustning för att brygga öl och det var just mikrobryggeriet som lockade krögaren att etablera sig just här, rapporterar Vårt Kungsholmen. När Peter Liu tog över kontraktet fanns redan fem 200-literstankar på plats.

  Gästerna kan till att börja med välja mellan tre fatöl: en folköl, en mellanöl och en starkare pale ale som man kallar China Pale Ale. Planer finns på att utöka med fler ölsorter och även sälja på flaska. Ambitionen är att ölen ska skräddarsys till maten.

  restaurantchina.se/kungsholmen


   

 • KROGNYTT: Lilla Napoli gräddar vidare

  KROGNYTT: Lilla Napoli gräddar vidare

  KROGNYTT FALKENBERG: I december kom nyheten att Lilla Napoli lägger ner verksamheten efter en uppsägning av hyreskontraktet då en ny fastighetsägare köpt lokalen. Nu visar det sig att det fanns felaktigheter i uppsägningen och att Lilla Napoli kan grädda vidare – tills vidare.

  Via Instagram meddelar krögarna att det varit en jobbig period med oviss framtid sedan uppsägningen i december. Helt säker är framtiden fortfarande inte för pizzerian som huserar i den lilla före detta kiosken, men efter juridisk granskning av uppsägningsavtalet står det klart att Lilla Napoli fortsätter med verksamheten tills vidare. 

  – Vi har fått kämpa för att gå till jobbet under de här fyra månaderna, men nu är det nya tider och jakten på den perfekta Pizza Napoletanan är igång igen, ett tag till i varje fall, skriver krögarna.

  Då krogen fortsätter att hålla öppet har White Guide beslutat att publicera recensionen som i och med beskedet om stängning hastigt tog bort från årets lansering – läs den HÄR eller i White Guide App. 


   

 • KROGNYTT: San Greal vill vara vardagslyxig champagnebar

  KROGNYTT: San Greal vill vara vardagslyxig champagnebar

  KROGNYTT MALMÖ: I maj öppnar champagnebaren San Greal i S:t Gertruds kulturkvarter. Ledorden är ”ditt dekadenta vardagsrum”.

  Det är Sydsvenskan som rapporterar om den blivande champagnebaren, som ersätter en pub kvarteret med anor från 1500-talet. Projektledaren Camilla Berglund menar att mousserande passar till allt, och att menyn kommer att bestå av smårätter i vardagsrumskänsla.

  – Om man ska dricka ett glas champagne en vanlig onsdagskväll i Malmö idag måste man antingen ha något att fira eller så får man skämmas. Vi vill ändra på det och ta ner champagnen och andra mousserande viner till en vardagslyxnivå. Man ska kunna dricka champagne oavsett veckodag, säger San Greals projektledare Camilla Berglund till Sydsvenskan.


   

 • KROGNYTT: Paul Svensson öppnar gatukök med nytt slooow food-koncept

  KROGNYTT: Paul Svensson öppnar gatukök med nytt slooow food-koncept

  KROGNYTT STHLM: Beställ den 4:e april och ät ett halvår senare när grönsakerna är redo att tillagas.

  Den 4:e april öppnar det tillfälliga gatuköket för beställningar och först när maten är beställd läggs fröerna i jorden. Maten beräknas att serveras cirka sex månader senare.

  - Ett halvår är den tiden det tar att plantera, odla och skörda råvarorna till maten som serveras. Generellt sett så odlas det idag betydligt mycket mer råvaror i världen än vi faktiskt behöver, framförallt eftersom att vi sällan tar vara på hela råvaran. Därför är antalet rätter som serveras begränsat och styrs av den tillgängliga odlingsytan på Rosendal, säger Paul Svensson. 


   

 • KROGNYTT: 34B – en trappa ner på Nabo

  KROGNYTT: 34B – en trappa ner på Nabo

  KROGNYTT STHLM: Restaurang Nabo vid Tegnérlunden i Stockholm öppnar under kommande helg nya baren 34B. Enkelhet och transparens i både drinklista och barmeny utlovas.

  Lokalen ligger en trappa ner från Nabo och har även en egen ingång från just Tegnérgatan 34B. Inför öppningen har källarlokalen fått en ordentlig makeover. Taket har höjts, golvet sänkts, och innerväggar rivits vilket ger plats för 55 sittande gäster. Baren kommer att fokusera på cocktails och öl.

  – Våra hus-cocktails kommer alla att kosta 110 kronor, vilket ligger rejält under snittet i Stockholm. Vi vill göra det så enkelt som möjligt och ha en klassisk inriktning som kombinerar komplexitet och enkelhet. Vi drar ned på antalet spritsorter och alla drinkar serveras dessutom i samma typ av glas, berättar Måns Borg, barchef på 34B med ett förflutet på GuldbarenNobis hotel.


   

White Guide Presentkort Stockholm Gas iZettle

Sidan har flyttat

Se innehållet på vår nya hemsida.
eller vänta kvar så skickas du vidare..