Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
KROGNYTT: Fira för fem riksdaler på Tennstopet

KROGNYTT: Fira för fem riksdaler på Tennstopet

6 sep 2017

KROGNYTT STHLM: Stans mest långlivade restaurang? Inte många etablissemang får fira sin 150-årsdag. Men det är just vad Tennstopet gör i slutet av september – med både mat och priser från förr.

De senaste 150 åren har Tennstopet funnits i Stockholm i någon form, om än på olika platser, och de senaste 50 åren har man till och med legat på samma gathörn. När det extraordinära jubileumet nu firas är det med dåtidens mat till dåtidens priser. Den 25–29 september kan man äta exempelvis doppsko, kolbulle eller lerpottasill för fem kronor, och desserter som filbunke och sjuskinnsgröt för tre kronor (drycker säljs dock till ordinarie priser). Menyn är skapad av köksmästare Micke Schedin.

– Sedan vi förvärvade Tennstopet för fem år sedan har vi i viss mån satt vår prägel på restaurangen men vårt mål har alltid varit att bevara den tidskapsel som Tennstopet är. Vi håller hårt i Tennstopets traditioner och klassiska teman såsom surströmming, kräftskiva, vilt och kråka. Nu när vi firar 150 år vill vi skapa något speciellt som speglar Tennstopets och Sveriges kulturella matarv, säger Christian Olsson, som äger Tennstopet tillsammans med Kristofer Sandström
   
Jubileumsmenyn serveras dagligen mellan 14.00 och 16.30.

tennstopet.se

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Mer grönt på menyn när Edsbacka Wärdshus nyöppnar

    KROGNYTT: Mer grönt på menyn när Edsbacka Wärdshus nyöppnar

    KROGNYTT STHLM: Den 29:e januari öppnar Edsbacka Wärdshus igen. Ingen fine dining, mer modern kvarterskrog.

    Legendariska Edsbacka som varit värdshus sedan 1600-talet slår nu åter upp dörrarna. Den här gången är det kockarna Emil Törnqvist och Alexander Olausson som tar hand om köket.

    – Vi kommer att satsa mycket på grönt. Inte bara en vegetarisk rätt på menyn utan flera förrätter och flera varmrätter. Det ligger i tiden och det känns inte särskilt kul att gynna fisk- och köttindustrin längre, säger Emil Törnqvist.

    Veganer kommer inte att bli besvikna när köket ”moderniseras”. Inte kött- och fiskvänner heller, men råvarorna kommer att väljas medvetet och noggrant och helst vara både närproducerade och ekologiska. Även klassiker som schnitzel och entrecôte kommer att finnas på menyn men ackompanjerat av mer grönt.


     

  • KROGNYTT: Rawbata: japansk grillbar med spontanitet

    KROGNYTT: Rawbata: japansk grillbar med spontanitet

    KROGNYTT STHLM: Xokos gamla lokaler på Rörstrandsgatan har förvandlats till japansk Robata-bar.

    Krögaren Nino Armoni driver redan RAW Sushi & Grill, Levinsky’s Burger och Teheran Grill på Rörstrandsgatan. Nu är han aktuell med den fjärde krogen på samma gata, Rawbata, ett koncept som han har utvecklat tillsammans med kocken och konditorn Gustaf Mabrouk med mångårig erfarenhet från bland annat New York. Köksmästare är Bayanbat Tumenbileg.

    – Eftersom grillen är central på flera av Ninos andra krogar tyckte jag att den tillagningsformen var ett bra ställe att börja. Så grunden är den japanska grilltekniken robatayaki som bland annat bygger på att man använder en speciell slags kol som håller glöden länge och inte ger ifrån sig mindre rök. Sedan har vi en grundsås, tare på mirin, soja och socker, som allt som ska på grillen glaseras med innan det läggs på glöden. Vi grillar allt från grönsaker till kött och hela fiskar, säger Gustaf Mabrouk.


     

  • KROGNYTT: Gula Hönan öppnar Tuppens Krog i Visby

    KROGNYTT: Gula Hönan öppnar Tuppens Krog i Visby

    KROGNYTT VISBY: Anrikt, hjärtligt och stimmigt – för dig som är nyfiken på mat, är ambitionen när Gula Hönan öppnar syskonkrog i centrala Visby.

    Klart hönan behöver en tupp! Till våren öppnar krögarsyskonen Josefin Qwiberg och Marc Enderborg Tuppens Krog i centrala Visby. Lokalen, som ligger på Adelsgatan 38, är från sent 1700-tal och har i snart hundra år varit ett bageri.

    – Det sitter mycket historia i väggarna och det är väldigt rustikt med gamla knarriga trägolv och öppen eld. Riktigt hög mysfaktor, konstaterar Josefin Qwiberg.

    Krögarfamiljen från Gotland har drivit mästarklassrestaurangen Gula Hönan i Hemse i sju år men har länge letat efter en lämplig lokal att driva restaurang i året runt. Tuppens Krog blir precis det och ambitionen är att öppna en tillgänglig matkrog. Fortfarande är menykonceptet på idéstadiet men klart är att grönsakerna som mamma Tina-Marie Qwiberg odlar får följa med till Visby.


     

  • KROGNYTT: Karl Ljung bakom nysatsningen av Metropolpalatset

    KROGNYTT: Karl Ljung bakom nysatsningen av Metropolpalatset

    KROGNYTT STHLM: I slutet av januari öppnas åter dörrarna till anrika Metropol Palais i hörnan Sveavägen/Odengatan. Den här gången är det Karl Ljung som satsar italienskt.

    Metropolpalatset öppnades redan 1927 och inrymde på den tiden både den lyxiga biografen Lyran och en restaurang där dåtidens etablissemang samlades över biffstekar och groggar. Ambitionerna var mycket höga både när det gällde inredning och mat och förhoppningarna var då att restaurangen skulle bli Vasastans första guldkrog. Hur det gick är en annan historia. Men L’Avventuras, eller L’Avventura Grand Italian, som restaurangen nu heter verkar ha minst lika höga ambitioner.

    Nysatsningen signeras Stureplansgruppen och frontas av koncernprofilen Karl Ljung, Årets Kock 1999 som också driver restaurang Hillenberg. På menyn blir det italienskt och ett av Stockholms mest påkostade servicekök utlovas till kockar en jobbannons. Krogen ligger i biografens delvis k-märkta lokaler.


     

  • KROGNYTT: Filip Fastén till Krusmyntagården

    KROGNYTT: Filip Fastén till Krusmyntagården

    KROGNYTT GOTLAND: När Krusmyntagården går in på sin 50:e säsong är det åretskockvinnaren 2014 som tar över grytorna.

    Alldeles intill havet, precis norr om Visby ligger en idyllisk gård som lockat barnfamiljer och turister i decennier. Här finns trädgård, restaurang, butik och kafé. I sommar är det Filip Fastén som tar över grytorna. 2015 sommarjobbade han på Furillen på Gotlands ostkust och det gav mersmak.

    – Gotland är fantastiskt, men jag lämnar absolut inte Agrikultur. När det är som intensivast på Gotland har ju vi ändå stängt, berättar Filip.

    Krusmyntagårdens egen örtagård har över 200 växter; kryddor, läkeörter och trollväxter som lär kunna bota både det ena och det andra.


     

  • KROGNYTT: Myllymäkis matstudio blir kvarterskrog

    KROGNYTT: Myllymäkis matstudio blir kvarterskrog

    KROGNYTT JÖNKÖPING: Matlagningsstudion där hundratals matlagningsprogram har spelats in omvandlades nyligen till kvarterskrog. Krögaren är Joaquin Zalazar, tidigare medarbetare till Tommy Myllymäki.

    Argentinaren Joaquin Zalazar var professionell rugbyspelare innan han sadlade om till kock i Italien. Därefter har han arbetat i bland annat Frankrike och England innan kärleken tog honom till Sverige, Jönköping och kretsen runt Tommy Myllymäki. I slutet av året fick han möjlighet att öppna restaurang i matlagningsstudion, som ligger i källaren till familjen Myllymäkis hus.


     

  • KROGNYTT: Naturvin och mellanrätter på Sälfjällets nya Frö

    KROGNYTT: Naturvin och mellanrätter på Sälfjällets nya Frö

    KROGNYTT SÄLEN: Lagom till högsäsongen öppnar restaurangen Frö i Sälen. Det blir närproducerat och folkligt i den timrade gamla våffelstugan strax intill backarna i Hundfjället. Bakom satsningen står Malin Flygar, köksmästare, och Emma Ramírez, restaurangchef.

    Krognamnet – Frö, Mathantverk från grunden – skvallrar om krogens ambition och upplägg. Det blir svensk mat efter säsong och tillgång, bland annat med råvaror de själva samlat på sig i naturen. 

    —Vi vill hålla hög standard på mat och meny, men med en folklig och lättsam känsla, förklarar Emma Ramírez.


     

  • NYTESTAT: Mutantur, Malmö

    NYTESTAT: Mutantur, Malmö

    NYTESTAT: Urban gastrobar levererar

    Denna publicering ligger för nära lanseringen av White Guide 2018, varför vi inte avslöjar klass och poäng här.

    Foto: Markus Crépin Sundström

    Ska ni till det där nya stället? Vad hette det nu? Muttan … nånting? Tja – att plocka sitt krognamn ur ett latinskt citat om att tiderna förändras och vi med dem är inte alls en dum tanke i dagens minst sagt föränderliga krogvärld. Men frågan är om Alexander Sjögren och co verkligen hade provkört uttalet (på skånska) innan de tryckte visitkorten. MUtantur, MuTANtur eller kanske MutanTUR? Efter ett par googlingar inser vi att korrekt uttal enligt latinkunniga är något i stil med ”motantoor”, vilket känns tveksamt om Malmös krogpublik någonsin kommer att anamma. Men det spelar heller ingen som helst roll eftersom de flesta redan verkar ha hittat hit.


     

  • KROGNYTT: Samtida smaker när Teatergatan flyttar in i nöjespalatset från 1886

    KROGNYTT: Samtida smaker när Teatergatan flyttar in i nöjespalatset från 1886

    KROGNYTT GBG: I Valandhuset har göteborgare flockats i över ett århundrande för att dansa, dricka och äta. Nu har ledningen tryckt på uppdateringsknappen och låtit ett internationellt brasserie flytta in åt – just det – Teatergatan till.

    Under hösten har Teatergatan, parallellgata till Avenyn i Vasastaden, fått flera nya tillskott. Den populära sidogatan är sedan tidigare hem till bland andra Juan Font vinbar och Sassi caffé enoteca. Nu har också franska restaurangen Isabelle och Teatergatan Restaurang & Bar slagit sig ned. Valandhusets nya satsning tar den anrika byggnaden i en ny riktning.


     

  • KROGNYTT: Thörnström assisterar när Dramatenbaren öppnar för bistro, cocktails och konserter

    KROGNYTT: Thörnström assisterar när Dramatenbaren öppnar för bistro, cocktails och konserter

    KROGNYTT STHLM: I de anrika lokalerna inne på Dramatens biljettkontor ska mat blandas med musik. Stämningen förstärks av inredningen, som består av gammal teaterrekvisita.

    Göteborgskrögaren Håkan Thörnström har fått i uppdrag att bygga en meny med mellanrätter tillsammans med kocken Oscar Fernandez Selg. Restaurangchef blir Jeanette Simon, senast på Grand Hotel, som berättar att Dramatenbaren har kreativa ambitioner.

    – Dramatenbaren ska bli en mötesplats som kompletterar dagens utbud i närområdet. En oas där musik möter scenkonst och konstnär, tillresta jazzälskare eller spontana gäster som kommer för god mat eller en välgjord cocktail. Programmet, liksom maten, kommer att variera och överraska, säger Jeanette Simon.


     

White Guide Presentkort