Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
KROGNYTT: Kött från mjölkkossa på Jureskogs nya hamburgerkedja

KROGNYTT: Kött från mjölkkossa på Jureskogs nya hamburgerkedja

1 feb 2018

KROGNYTT STHLM: Hamburgerkedja med premiumburgare och ekotänk är nästa satsning för Johan Jureskog.

Johan Jureskog har hamburgare på hjärna. På restaurang AG har den i alla år spelat en huvudroll på menyn, han har hjälpt McDonalds att utveckla sina och medverkat i tv-programmet ”Världens bästa burgare”. I år öppnar han sin egen kedja Jureskogs, med premiumhamburgare à la fast food – men med stort ekotänk och kött från svenska mjölkkossor. "Det bästa och mest hållbara", enligt Jureskog själv. Brödet kommer att bakas av det ekologiska bageriet Bakery & Spice.

Första restaurangen kommer att ligga på Jakobsbergsgatan i Stockholm och innan året är slut hoppas Johan att de har öppnat ytterligare två-tre i Stockholm. Inom en 10 års period – föprhoppningsvis 60.

Varför denna fixering på hamburgare?

– Kort: Jag älskar en bra hamburgare. Några av mina bästa matupplevelser har med burgare att göra. Nu vill jag dela med mig av detta på ett bredare plan. De blir inte så tjocka som på AG, men det blir supergoda. Man kommer att kunna välja mellan en ”patty” på 90 gram eller två.  Genom smashtillagningen blir de saftiga och härliga med mycket smak. Och alla kommer känna igen sig när det gäller tillbehören även om det blir en del nyheter från min resor i USA, säger Johan Jureskog och berättar att man också kommer att kunna förvänta sig gästspel från det stora landet i väst.

Johans lillebror Ludvig Jureskog kommer att sköta den operativa verksamheten på Jureskogs. Ludwig arbetade senast som vice vd och källarmästare på Operakällaren.

Med sig på satsningen, som lär vara den största Johan gjort i hela sin karriär, har han fastighetsägarna Oliver Hildebrandt och Erik Thulin. Johan är trots satsning fortsatt krögare tillsammans med Klas Ljungquist både på Rolfs Kök och AG.

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Frantzén flyttar in på Astoria

    KROGNYTT: Frantzén flyttar in på Astoria

    KROGNYTT STHLM: Björn Frantzén satsar brett med internationell bistro i anslutning till Humlegården. 2020 sker öppningen i det anrika Astoriahuset, som först ska genomgå omfattande renovering.

    Förra året nyöppnade restaurang Frantzén med buller och bång – det blev direkt kritikersuccé, med första trestjärniga svenska restaurangen någonsin och förstaplatsen även i årets White Guide. Nu kommer en bredare satsning, när Frantzén Group flyttar in i lokalerna där anrika Astoriabiografen tidigare låg för att öppna "livfull och internationell" bistro. Storleken, hela 1200 kvadratmeter fördelat på två våningar, möjliggör plats för 150-180 gäster plus uteservering mot Nybrogatan sommartid. 


     

  • KROGNYTT: Panasiatiskt på Elitehotellets nya krogsatsning Quan

    KROGNYTT: Panasiatiskt på Elitehotellets nya krogsatsning Quan

    KROGNYTT MALMÖ: I dagarna öppnar den panasiatiska krogen Quan på Elite Hotel Adlon på krogtäta Mäster Johansgatan i Malmö. Små rätter från Asien utlovas.

    Vad quan exakt betyder är enligt krögaren, Henrik Siebert, själv lite oklart, men ordet dyker upp både här och där över hela Asien. 
    – Jag har rötter från Japan. Quan i japansk skrift innehåller tecknet för att äta, så tyckte vi det passade. Vi kommer att servera smårätter som man kan dela på vid bordet. Maten kommer först och främst komma från det japanska, kinesiska och koreanska köket, säger Henrik Siebert som är ansvarig för restaurangverksamheten på nya Elite Hotel Adlon, tidigare Renaissance.


     

  • KROGNYTT: Äkta och nära på Slagthuset MMX

    KROGNYTT: Äkta och nära på Slagthuset MMX

    KROGNYTT MALMÖ: Nina Christensson från Bastard och Smak flyttar nu in i det gamla kommunala Slagthuset från 1904 i Malmö. Till att börja med blir det lunch och kvällsöppet vid konserter och evenemang.

    Verksamheten är redan i full gång på det nyöppnade nöjeshuset med det nygamla namnet SlagthusetMMX där MMX står för beteckningen för Malmö som flygdestination. Den nya permanenta krogen beräknas öppna snart, någon gång i mitten av oktober.

    – Personalen är anställd och peppad, köket är klart, men nu väntar fortfarande på lite grejer. Lokalen är oerhört vacker med det gamla stengolvet och tegelväggarna. Gammalt och ändå supermodernt, säger Nina Christensson.


     

  • KROGNYTT: Frukost och lunch på Plant Magic’s Kitchen

    KROGNYTT: Frukost och lunch på Plant Magic’s Kitchen

    KROGNYTT MALMÖ: I 12 år jobbade Andrew Eves med Tareq Taylors. Nu har han och Johanna Haak öppnat Plantmagic’s Kitchen på Storgatan 41 i Malmö. Här gäller frukost och lunch med mycket grönt.

    Allt fler forskare är överens om att vi borde äta mycket på frukosten, lite lättare till lunch och knappt någon middag alls för att vi ska hålla oss i form. För alla som vill följa dessa råd är Plantmagic’s Kitchen ett alternativ. Det är engelsmannen och Andrew Eves och hans flickvän Johanna Haak som nu ska servera frukost och lunch till malmöborna. De båda träffades på Slottsträdgårdens kafé.

    Till frukost blir det hemlagad müsli och tre varianter av smörgås: en vegetarisk, en vegansk och en med kött/fisk.

    – Det kan vara matiga pålägg som avokado och kikärtspuré eller bacon med persiljemajonnäs. Till lunch blir det fyra rätter; en vegetariskt, en vegansk, ett fisk- eller köttalternativ och dessutom en vegetarisk soppa, säger Johanna Haak.


     

  • KROGNYTT: Bistro Berns är återigen Calle P

    KROGNYTT: Bistro Berns är återigen Calle P

    KROGNYTT STHLM: Calle P har återuppstått i Berzeliipark i Stockholm. Nya krögare är trion från Sixten & Frans: Anton Surtell, Axel Ohlson och Simon Ramn-Alenius.

    Glaspaviljongen som tidigare inhyste Bistro Berns har renoverats och tagit tillbaka det gamla namnet Calle P, som krogen hette för 20 år sedan. Vem denne Calle P egentligen var, råder delade meningar om, men kanske kommer namnet från en pjäs som spelades på den intilliggande Chinateatern på 1960-talet. Nu har i alla fall trion bakom den stängda Kungsholmskrogen Sixten & Frans tagit över etablissemanget.

    – Det verkar ha varit ett populärt ställe som serverade asiatiskt och italiensk, men det kommer vi inte göra. Vi kommer att laga modern europeisk mat i säsong. Den enda rätt vi tar med oss från Sixten & Frans är råbiffen för den var så otroligt populär, berättar en av de tre Anton Surtell.


     

  • KROGNYTT: Utökade öppettider och större bar på Grand Öl & Mat

    KROGNYTT: Utökade öppettider och större bar på Grand Öl & Mat

    KROGNYTT MALMÖ: Efter en renovering raffinerar och breddar Grand Öl & Mat sitt koncept på Monbijougatan 17 i Malmö. En ny bar ska skapa fler möten.

    I mitten av september slog Grand Öl & Mat åter upp dörrarna efter en make-over och den här gången med en helt ny bar mitt i lokalen.

    – Tidigare hade vi två barer. Nu har vi en där man också kan sitta och äta. Vi vill göra stället mer socialt, få mer liv hela dagen och öppna upp för fler möten mellan gästerna, berättar Jonas Letelier, en av restaurangens sex ägare.

    För att göra detta har Grand Öl & Mat förlängt öppettiderna. Nu kan man äta kravmärkt lunch och à la carte under lunchtid för att sedan äta lite enklare rätter som till exempel en räkmacka i baren under eftermiddagen tills middagsmenyn tar vid.


     

  • KROGNYTT: Soyokase öppnar filial i Blåsut

    KROGNYTT: Soyokase öppnar filial i Blåsut

    KROGNYTT STHLM: Sushikrogen Soyokaze får ett syskon intill Blåsuts tunnelbanestation i Enskede. Där blir det billigare, större och bokningsbart. 

    När Soyokaze har stängt, kommer Soyokafe att hålla öppet. Sushikocken Batjargal Orchilbat, kommer att pendla mellan city och förorten och därmed jobba sju dagar i veckan.

    – Vi är unga, vi orkar. Så kommer det bli i alla fall den första tiden. Soyokaze har ju bara 12 platser. Nu får vi 30, baren inkluderad. Det kommer att bli en enklare och folkligare variant av Soyokaze. Och fortfarande sushi med ris helt utan socker. De flesta sushiställen med sushi för 80-90 kronor har kilovis med socker i riset, säger Batjargal Orchilbat.

    Sedan han öppnade Soyokaze 2016 har det varit trångt vid borden och man har inte kunna boka bord för att äta hans omakase i världsklass. Boka kommer man däremot att kunna göra på Soyokafe och beställa från en meny.


     

  • KROGNYTT: Filip Fastén har tagit över Gyldene Freden

    KROGNYTT: Filip Fastén har tagit över Gyldene Freden

    KROGNYTT STHLM: Modern husmanskost när Filip Fastén nu tar över kastrullerna på Stockholms äldsta krog, Gyldene Freden.

    Denna kulturinstitution från 1722 har i alla tider varit ett vattenhål för trubadurer, skådespelare, artister och konstnärer som Bellman, Jussi Björling, Evert Taube och Cornelis Vreswijk. Nu har ATV släppt taget om krogen i Gamla stan och ny krögare är Filip Fastén som tar över tillsammans med investerarna Karl Törngren och Joachim Kuylenstierna.

    – Ända sedan jag var liten har jag älskat svensk husmanskost. Mina första smakminnen kommer från mormor och morfar; kåldolmar, sotad sill… Det ska bli otroligt roligt att nu få hänge sig till det fullt ut. Det är den mat jag alltid själv längtar efter när jag går ut och äter, berättar Filip Fastén.


     

  • NYTESTAT: Västra Station Restaurang & Bar, Malmö

    NYTESTAT: Västra Station Restaurang & Bar, Malmö

    NYTESTAT: Trivsamt och rustikt i gamla stationen

    GOD KLASS

    Västra Station Restaurang & Bar
    Dag Hammarskjölds torg
    Malmö
    vastrastation.se

    DET BÖRJAR OTROLIGT BRA. Den knalliga tricolor-förrätten på ginrimmad laxöring ger precis så mycket mersmak som en förrätt ska. Den fräscha fisken spelar texturmässigt mot rostad svartrot och kapris och smakmässigt mot en brynt smörhollandaise med syrligt sting och en aning hetta.

    VÄSTRA STATION, SOM ÖPPNADE i maj, ligger ett stenkast från nya Malmö Live och Saluhallen – i den del av Malmö som växer mest just nu. Men om kvarteren runt omkring känns nybyggda och lite stela är det fullt av liv här i den gamla stationsbyggnaden från 1897 där interiören domineras av en stor välkomnande bar dekorerad med resväsksfrontar för att anknyta till kåkens historia. Det är högt i tak, schackrutigt golv och pampiga takkronor – en väldigt lyckad tidlös blandning som skapar en trivsam och avslappnad atmosfär. Det trafikfria Dag Hammarskjölds torg är med sin fontän och den stora knallröda lekvänliga skulpturen ”Passage” av Maha Mustafa en formlig magnet för barn – och får man en plats på uteserveringen eller vid ett fönsterbord är underhållningsfrågan för de mest springglada gästerna omedelbart löst.


     

  • KROGNYTT: Kalf & Hansen har öppnat på Rörstrandsgatan

    KROGNYTT: Kalf & Hansen har öppnat på Rörstrandsgatan

    KROGNYTT SHLM: Få kockar har tagit strid för ekologiska råvaror som kocken Rune Kalf-Hansen gjort. Och sonen Fabian följer i hans fotspår. Den 26e september öppnar de nu sitt tredje Kalf & Hansen, den här gången på Rörstrandsgatan 3 i Stockholm.

    Alla bekanta med Rune Kalf-Hansen vet hur otroligt envis han kan vara. En gång lär han ha sagt att han hellre dör än äter jordgubbar i december. Detta var långt innan andra kockar ens kunde stava till närproducerat, säsong eller kravmärkt. Envisheten har gått i arv. 2014 öppnade Rune sitt Kalf & Hansen tillsammans med sonen Fabian, också utbildad kock. Där serverar de snabbmat i slowfoodtappning och fokuserar på nordiska frikadeller; veganska, fisk och av kött. Hos Kalf-Hansen är allt från bordskivor till målarfärg och köttfärsen i bullarna ekologiskt. Allt är i säsong och det mesta närproducerat så långt det går. Inga konstiga tillsatser, inget genmodifierat.


     

White Guide Presentkort