Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
KROGNYTT: Restaurangvärlden enas i kampen mot flyktingkatastrofen

KROGNYTT: Restaurangvärlden enas i kampen mot flyktingkatastrofen

8 sep 2015

KROGNYTT STHLM: Sedan nyheterna om den förvärrade flyktingkatastrofen fått en allt allt intensivare bevakning i medierna går nu flera krogar ut med stödinsatser till olika hjälporganisationer. Kroginitiativen innefattar såväl krögare som personal och frivilliga gäster – alla med det gemensamma målet: Att hjälpa de tusentals flyktingar som riskerar sina liv i flykten över medelhavet till Europa.

Att gå på krogen kan vara ett sätt att hjälpa alla de flyktingar som nu rör sig mot säkrare mark. Här listar vi restaurangernas egna initiativ. Listan uppdateras löpande. Tipsa oss gärna om fler initiativ i kommentarsflödena på Facebook, instagram eller twitter.

 • Restaurang Bleck
  Södermalmsbaserade Restaurang Bleck valde under söndagen den 6 september att låta hälften av all försäljning och dricks gå till flyktingkatastrofens offer.
  Var: Restaurang Bleck ligger på Katarina Bangata 68.
  När: Den 6 september
 • Café Pascal
  Whiteguidebelönade Café Pascal på Odenplan skänkte alla intäkter till behövande i flyktingkatastrofen under måndagen den 7e september. Dessutom låter de sina gäster att själva skänka ett valfritt belopp.
  Var: Café Pascal ligger på Norrtullsgatan 4.
  När: Den 7 september
 • Taverna Brillo
  Taverna Brillo låter under en obestämd framtid sina gäster att frivilligt addera 100 kronor på sin nota. Dessa pengar går oavkortat till UNHCR. Dessutom skänker Taverna Brillo själva 100 kronor per anställd till föreningen.
  Var: Taverna Brillo ligger på Humlegårdsgatan 19.
 • K-Märkt Garnisonen
  Den 7e september skänker alla anställda på K-Märkt hela sin lön till de drabbade i medelhavet. Dessutom uppmanas gästerna att lägga på en ytterligare tyng på sin tallrik och på så sätt skänka ytterligare 27 kr / hg och sten.
 • Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog
  Skänkte hela sin matförsäljning och dricks den 6e september.
 • Adam & Albins Matstudio
  Den 8e september har hyllade kockarna Adam Dahlberg och Albin Wessman skapat eventet Ät nudlar till förmån för Syriens flyktingar, där alla dagens intäkter oavkortat går till Röda Korset. Nudellunchen har öppet 11.30-14.00 och kvällen till ära öppnar man dessutom upp matsalen.
  Var: Adam och Albins Matstudio ligger på Rådmansgatan 16.
  När: Den 8 september
 • Bockholmsgruppen
  De anställda på Bockholmsgruppen i Solna har valt att mellan kl 20.00 till 21.00 skänka sin lön till förmån för flyktingkatastrofens offer den 11:e september i hjälpprojektet ”En timme för flyktingkatastrofen”. Ägarna till restaurangen har utöver detta lovat att fyrdubbla det insamlade värdet och restaurangens gäster ges möjligheten att köpa ”en vatten för 50 kronor” där de insamlade pengar går oavkortat till insamlingen. Tillsammans har de valt att skänka sina insamlade pengar till UNHCR. I Bockholmsgruppen ingår: Bockholmen Hav och Restaurang, Nybrogatan 38, Nytorget 6, Meatballs, Djurgårdsbrunn och Fågelbro Krog.
  När: Den 11 september
 • Bra mat för en bra sak
  Ett allt igenom kvinnligt initiativ har startats av ett gäng vänner, tillika restaurangmänniskor i from av kockar och matsalsmänniskor. Projektet "Bra mat för en bra sak" är ett endags event där tjejerna i en food truck på Östermalmstorg serverar lunch mellan 11.30 och 13.30. Sponsorer bidrar med råvaror och alla intäkter går uteslutande till UNHCR. Ett lunchpaket kostar 150 kronor (enbart kontant betalning) och kan även förbeställas av doroteamalmegard@gmail.com. Bakom projektet står vännerna Dorotea Malmegård, Lina Ahlin, Linn Söderström, Cecilia Kvist, Daniella Lundh Egenäs, Sally Voltaire, Isabella Morrone, Siri Barje, Ewa Dabrowski, Sofia Hortlund, Sara Aasum Hultberg och Tove Wedin som alla jobbar i restaurangbranschen i Stockholm.
 • Johan & Nyström
  Kafferosteriet och konceptbutiken Johan och Nyström har tagit initiativet till Barista Aid tillsammans med ett flertal internationella kaffeaktörer. På den internationella kaffedagen den 1 oktober kommer de, precis som vanligt, att servera kaffe i sin konceptbutik på Swedenborgsgatan 7. Skillnaden denna dag är att alla gäster själva får välja vad de skall betala för kaffet och att alla intäkter kommer att gå till hjälp för flyktingarna i Medelhavet.
 • Pontus Group
  Pountus Group med krögaren Pontus Frithiof i spetsen bidrar genom att skänka en hydda i Aschbergs livesändning Hjälp oss att hjälpa på TV3. Dessutom bidrar de med lunchen till Titti Schultz och Farao Groths Traderaauktion där pengarna går till Unicef Sverige. Den som vinner auktionen kommer att få två heldagsupplevelser i Stockholm med hotell, goodie bags, mat och underhållning. Pontus Frithiof lovat dessutom att skänka en lika stor summa som auktionen drar in.

 

Fler krognyheter

 • KROGNYTT: Isak Oldenburg blir köksmästare hos Sebastien på Söder

  KROGNYTT: Isak Oldenburg blir köksmästare hos Sebastien på Söder

  KROGNYTT STHLM: Sebastien Boudets pop-up-bageri i Söderhallarna blir allt mer permanent. Nu är kontraktet förlängt och Sebastien har anställt en köksmästare för att utveckla matutbudet.

  – Jag blir första bageriet med egen köksmästare, säger Sebastien Boudet stolt och ropar på franska efter sin nya kollega:

  – Isak pratar flytande franska och kan det franska köket, det här är en drömrekrytering, förklarar han.

  Och det är nyligen hemkomna Isak Oldenburg som fått jobbet. I åtta har han bott i Nice, där han framgångsrikt drivit en egen restaurang.


   

 • KROGNYTT: Ny krögare på Pumphuset

  KROGNYTT: Ny krögare på Pumphuset

  KROGNYTT LANDSKRONA: Efter tio år lämnar Niclas Lundblad över rodret på Pumphuset i Borstahusen, strax utanför Landskrona, till Niclas Robertsson. Restaurangen nyöppnar i början av april.

  Pumphuset, som förutom krog också hyser museum och konsthall, ligger nästintill i Öresund. En kort färjetur bort ligger ön Ven och det är också därifrån som den nye ägaren Niclas Robertsson tar sig till Pumphuset. Där driver han idag restaurang/café/bar Bread on Wine. Tidigare basade han över Pio Country Club, strax utanför Halmstad.


   

 • KROGNYTT: Omstart på Aloë

  KROGNYTT: Omstart på Aloë

  KROGNYTT STHLM: Prisbelönta och stjärnprydda Aloë i Älvsjö öppnar igen den 12 april efter några månaders stängning. Mer glädje, mer umgänge och ännu mer förfinad gastronomi utlovas av Daniel Höglander och Niclas Jönsson.

  Länge har gastronomi i toppklass varit synonymt med perfektion i minsta detalj, ofta med en viss dos stelbenthet där gästerna sitter högtidligt vid borden och låter maten tysta mun. Detta vill Daniel Höglander och Niclas JönssonAloë förändra.

  – Vi öppnar i en ny tappning där vi har förfinat vår produkt och samtidigt vill vi vara mer sociala, att våra gäster ska mötas och ha roligt. Vi har nu ett mycket större och bokningsbart community table med plats för tio personer. Till bordet kommer man en halvtimme före alla andra gäster och kan då mingla en stund och kanske lära känna nya människor, berättar Niclas Jönsson.


   

 • KROGNYTT: Livejazz och cocktails på Bar 115

  KROGNYTT: Livejazz och cocktails på Bar 115

  KROGNYTT STHLM: Nyligen blev Vasastan i Stockholm en jazz- och cocktailbar rikare. Bar 115 på Sankt Eriksgatan 115 vill erbjuda den perfekta AW:n. 

  Bar 115, som ligger i fyrstjärniga Elite Palace Hotel, fokuserar på hållbarhet, livejazz och lyxig plockmat. Här finns gott om plats för större sällskap, med runt 100 platser.

  Drinklistan kommer vara säsongsbetonad. Välkomponerade signaturdrinkar som den fräscha Charente Fizz, med smak av grape och blodapelsin, varvas med Manhattan och varianter på Martini i en hommage till de mytomspunna klassiker som idag ofta hamnar i skymundan. Här serveras och drinken "A drink called Ove". 

  – Vi torkar överbliven frukt från hotellet och använder som garnityr, tar till vara på överblivet vin till sockerlag, har nedbrytbara servetter och undviker sugrör, säger barmästare Eric ”Esset” Sandberg (tidigare Mister French, Nosh and Chow).


   

 • KROGNYTT: Lilla Slottskrogen öppnar på Näsby Slott

  KROGNYTT: Lilla Slottskrogen öppnar på Näsby Slott

  KROGNYTT STHLM: I maj öppnar Näsby Slott i Täby en egen krog, Lilla Slottskrogen. En kvarterskrog med närproducerad säsongsbaserad mat på menyn i maffig historisk miljö med anor från 1200-talet.

  Länge har Näsby Slott lockat både nära och fjärran gäster för konferenser, fester och bröllop. Nu satsar Stockholm Meeting Selection, som driver inte bara Näsby Slott och ytterligare tio verksamheter med både hotell och slott, på att också locka matintresserade. Lilla Slottskrogen, belägen inne i slottet, beräknas öppna kring den åttonde maj.

  – Vi vill att fler Täbybor ska äta här ofta och känna sig som hemma. Det blir inte fine dining, snarare bistromat med hög kvalitet, berättar Vanja Vilbern, marknads- och kommunikationsansvarig på Stockholm Meeting Selection.


   

 • KROGNYTT: Nytt kinesiskt mikrobryggeri på Kungsholmen

  KROGNYTT: Nytt kinesiskt mikrobryggeri på Kungsholmen

  KROGNYTT STHLM: I krogen Proviants gamla lokaler på Arbetargatan på Kungsholmen har nu restaurang China flyttat in. Det är krögarens Peter Lius nionde restaurang i Stockholm och här serveras traditionell och autentisk kinesisk mat med specialbryggt öl.

  Lokalen har sedan tidigare utrustning för att brygga öl och det var just mikrobryggeriet som lockade krögaren att etablera sig just här, rapporterar Vårt Kungsholmen. När Peter Liu tog över kontraktet fanns redan fem 200-literstankar på plats.

  Gästerna kan till att börja med välja mellan tre fatöl: en folköl, en mellanöl och en starkare pale ale som man kallar China Pale Ale. Planer finns på att utöka med fler ölsorter och även sälja på flaska. Ambitionen är att ölen ska skräddarsys till maten.

  restaurantchina.se/kungsholmen


   

 • KROGNYTT: Lilla Napoli gräddar vidare

  KROGNYTT: Lilla Napoli gräddar vidare

  KROGNYTT FALKENBERG: I december kom nyheten att Lilla Napoli lägger ner verksamheten efter en uppsägning av hyreskontraktet då en ny fastighetsägare köpt lokalen. Nu visar det sig att det fanns felaktigheter i uppsägningen och att Lilla Napoli kan grädda vidare – tills vidare.

  Via Instagram meddelar krögarna att det varit en jobbig period med oviss framtid sedan uppsägningen i december. Helt säker är framtiden fortfarande inte för pizzerian som huserar i den lilla före detta kiosken, men efter juridisk granskning av uppsägningsavtalet står det klart att Lilla Napoli fortsätter med verksamheten tills vidare. 

  – Vi har fått kämpa för att gå till jobbet under de här fyra månaderna, men nu är det nya tider och jakten på den perfekta Pizza Napoletanan är igång igen, ett tag till i varje fall, skriver krögarna.

  Då krogen fortsätter att hålla öppet har White Guide beslutat att publicera recensionen som i och med beskedet om stängning hastigt tog bort från årets lansering – läs den HÄR eller i White Guide App. 


   

 • KROGNYTT: San Greal vill vara vardagslyxig champagnebar

  KROGNYTT: San Greal vill vara vardagslyxig champagnebar

  KROGNYTT MALMÖ: I maj öppnar champagnebaren San Greal i S:t Gertruds kulturkvarter. Ledorden är ”ditt dekadenta vardagsrum”.

  Det är Sydsvenskan som rapporterar om den blivande champagnebaren, som ersätter en pub kvarteret med anor från 1500-talet. Projektledaren Camilla Berglund menar att mousserande passar till allt, och att menyn kommer att bestå av smårätter i vardagsrumskänsla.

  – Om man ska dricka ett glas champagne en vanlig onsdagskväll i Malmö idag måste man antingen ha något att fira eller så får man skämmas. Vi vill ändra på det och ta ner champagnen och andra mousserande viner till en vardagslyxnivå. Man ska kunna dricka champagne oavsett veckodag, säger San Greals projektledare Camilla Berglund till Sydsvenskan.


   

 • KROGNYTT: Paul Svensson öppnar gatukök med nytt slooow food-koncept

  KROGNYTT: Paul Svensson öppnar gatukök med nytt slooow food-koncept

  KROGNYTT STHLM: Beställ den 4:e april och ät ett halvår senare när grönsakerna är redo att tillagas.

  Den 4:e april öppnar det tillfälliga gatuköket för beställningar och först när maten är beställd läggs fröerna i jorden. Maten beräknas att serveras cirka sex månader senare.

  - Ett halvår är den tiden det tar att plantera, odla och skörda råvarorna till maten som serveras. Generellt sett så odlas det idag betydligt mycket mer råvaror i världen än vi faktiskt behöver, framförallt eftersom att vi sällan tar vara på hela råvaran. Därför är antalet rätter som serveras begränsat och styrs av den tillgängliga odlingsytan på Rosendal, säger Paul Svensson. 


   

 • KROGNYTT: 34B – en trappa ner på Nabo

  KROGNYTT: 34B – en trappa ner på Nabo

  KROGNYTT STHLM: Restaurang Nabo vid Tegnérlunden i Stockholm öppnar under kommande helg nya baren 34B. Enkelhet och transparens i både drinklista och barmeny utlovas.

  Lokalen ligger en trappa ner från Nabo och har även en egen ingång från just Tegnérgatan 34B. Inför öppningen har källarlokalen fått en ordentlig makeover. Taket har höjts, golvet sänkts, och innerväggar rivits vilket ger plats för 55 sittande gäster. Baren kommer att fokusera på cocktails och öl.

  – Våra hus-cocktails kommer alla att kosta 110 kronor, vilket ligger rejält under snittet i Stockholm. Vi vill göra det så enkelt som möjligt och ha en klassisk inriktning som kombinerar komplexitet och enkelhet. Vi drar ned på antalet spritsorter och alla drinkar serveras dessutom i samma typ av glas, berättar Måns Borg, barchef på 34B med ett förflutet på GuldbarenNobis hotel.


   

White Guide Presentkort Stockholm Gas iZettle

Sidan har flyttat

Se innehållet på vår nya hemsida.
eller vänta kvar så skickas du vidare..