Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Lasse Solum ny driftchef på Villa Godthem

Lasse Solum ny driftchef på Villa Godthem

25 sep 2012

KROGNYTT: Efter fem år som chefssommelier på Grand Hôtel går Lasse Solum nya utmaningar till mötes.

I december blir Lasse Solum en del av F12-gruppen. Som ny driftchef på Villa Godthem på Djurgården i Stockholm har han som uppgift att driva och utveckla restaurangen.

– Det känns jättekul. På Grand Hôtel har jag arbetat med min hobby i drygt fem år, vilket varit otroligt roligt. Men jag började bli rastlös och erbjudande kom i rätt tid och passar mig bra, berättar Lasse Solum för White Guide.

Lasse Solum får ett övergripande ansvar över hela restaurangen.
– Det är en stor uppgift som innefattar mycket mer än bara mat och dryck, förklarar Lasse Solum.
I arbetsbeskrivningen står bland annat personal, ekonomi och servicehöjning. 

Lasse Solum slutar på Grand Hôtel i november och går direkt in i heltluften på Villa Godthem.
– Det blir pang på julborden, avslutar han.

Ny chefssommelier på Grand Hôtel är från och med november Johan Lagergren, tidigare chefssommelier på Teatergrillen.

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: The Flying Elk nöjessatsar med ny bar

    KROGNYTT: The Flying Elk nöjessatsar med ny bar

    KROGNYTT STHLM: Gastropuben the Flying Elk presenterar nu det nya konceptet The Flying Elk Back Bar. Här vill man erbjuda Stockholms krogbesökare den bästa mixen av musik, öl och pubmat.

    Back Bar är belägen längst in i The Flying Elk här har man som uttalad ambition att ena alla sorters besökare – det med hjälp av öl, musik och "pub grub". Ansvarig för detta är Frantzéngruppens senaste rekrytering, Chris Thompson.

    – Vi ska locka inbitna hiphopare, headbangande rockers och precis allting däremellan. Och allt det över levande ljus, ett stänk festfeeling och noga utvalda förfriskningar i glasen. Vi serverar helt enkelt förstklassigt barhäng tillsammans med en meny i minst samma klass, berättar Chris själv via The Flying Elks sociala medier.


     

  • KROGNYTT: Restaurang Printz flyttar till nytt superköpcentrum

    KROGNYTT: Restaurang Printz flyttar till nytt superköpcentrum

    KROGNYTT STHLM: Restaurang Printz packar flyttlådor och förbereder för lokalbyte. I juni stängde den gamla verksamheten och flyttlasset går mot nya köpcentret Mall of Scandinavia. Snart slår man upp dörrarna i konceptet förblir: egentillverkade korvar av hög kvalitet.

    Restaurang Printz öppnade för ett drygt år sedan vid Tele 2 Arena i Slakthusområdet i Stockholm. Sedan dess har Printz satsat på tre koncept i ett; den traditionella korvkiosken Grillen, Mathallen och Akademien, med en tydligare restaurangkänsla. Fokus har legat på olika typer av egentillverkade korvar samt bröd från Vallentuna Stenugnsbageri. Till detta erbjuds ettstort ölutbud med 25 sorter på fat och över 300 på flaska. Om det nya konceptet kommer att gå helt i linje med det tidigare vill Printz inte avslöja. Klart är emellertid att restaurangen, precis som tidigare, kommer fortsätta med egentillverkning av korv och charkuterier.


     

  • KROGNYTT: Story Hotel presenterar asiatiskt krogkoncept

    KROGNYTT: Story Hotel presenterar asiatiskt krogkoncept

    KROGNYTT STHLM: Det kinesiska köket står i fokus när Story Hotel öppnar konceptkrogen Ling Long i sina hotellokaler på Riddargatan.

    I veckan var det premiär för Story Hotels nya asiatiska satsning Ling Long. Namnet är taget från en kinesisk modetidning från 30-talet med den ungefärliga översättningen ”Elegant and fine”. Vilket också är det genomgående temat – inriktningen på maten fokuserar på smaker från det kinesiska sichuanköket samt Singapore och Bali.

    Ansiktena bakom Ling Long är Umur Telmen, Anna Viola Edman och Alex Sehlstedt som möttes på Halv grek plus turk. Menyn som serveras består såväl av en lunchmeny med olika sorter bibimbap och sallader, en barmeny samt en à la carte-meny som delats in i kategorierna Kall och rå, Grillat och krispigt, Ångad och Brässerat. Till detta tillkommer en egenkomponerad drinklista med tydlig asiatisk inspiration.


     

  • KROGNYTT: Lokal har nyöppnat som Izakaya

    KROGNYTT: Lokal har nyöppnat som Izakaya

    KROGNYTT STHLM: Restaurang Lokal har gått från en franskinspirerad bistro till en fullbordad Izakaya. Numera står det asiatiska köket i fokus och gästerna uppmanas att dela på rätterna.

    Kungsholmsbaserade Restaurang Lokal har bytt namn till Lokal Izakaya och i samband med det har man ändrat inriktning på sin meny.

    En Izakaya är en form av informell Japansk pub som serverar smårätter till drinkar. Namnet är en sammanslagning av ”I” (att stanna) och ”Sakaya” (Sake shop) vilket indikerar att ursprungsbetydelsen var sakeförsäljare med sittplatser där gästerna kunde slå sig ner på ett glas. Precis som på en traditionell Izakaya fokuserar Lokal numera på just smårätter. Nya menyn är uppdelad på mellanrätter, maki, gunkan, combo samt helportioner och tanken är att  dela på maten:


     

  • KROGNYTT: Thörnströms Kök öppnar Kockbaren

    KROGNYTT: Thörnströms Kök öppnar Kockbaren

    KROGNYTT GBG: Med ny färgsättning och utvecklad bar blir hösten en nystart för Thörnströms Kök.

    I samband med att Thörnströms Kök öppnar för höstsäsongen presenterar krögarparet Håkan och Anne Thörnström en ny matsalssatsning. Restaurangen har genomgående fått nya, ljusare färgval och den befintliga baren har byggts om till ett öppet serveringskök som fått namnet Kockbaren.

    – Kockbaren kommer framför allt att vara ett avslutningskök, där vi kan lägga sista handen på anrättningarna precis före servering. Men här ska vi också kunna fresta med ostron och champagne och självklart kommer gästerna att hälsas välkomna i baren precis som vanligt, berättar Anne och Håkan Thörnström.

    Tanken är att nysatsningen skall ge ny inspiration för restaurangen som varit öppen sedan 1997 och fick en stjärna i Guide Michelin 2011. Håkan och Anne avslutar:


     

  • KROGNYTT: Jonas Lundgren lämnar YOLO

    KROGNYTT: Jonas Lundgren lämnar YOLO

    KROGNYTT STHLM: Prisbelönte kocken Jonas Lundberg meddelar att han och Restaurang YOLO nu går skilda vägar. YOLO fortsätter sin verksamhet i egen regi medan Lundgren istället går vidare till nya projekt.

    Restaurang YOLO öppnade på Djursholm för drygt ett år sedan med Jonas Lundgren, silvermedaljör i Bocuse d’Or 2009, som kreativ ledare. YOLO har sedan dess blivit en uppskattad kvarterskrog och ett självklart inslag i centrala Djursholm.

    Nu meddelar Jonas Lundgren att han lämnar YOLO till förmån för nya projekt – något som han också förtydligar, alltid har varit planen. Redan i samband med öppningen av YOLO i augusti 2014 berättade Jonas att tanken var att hjälpa YOLO vid uppstarten och därefter söka en ny lokal för att öppna upp Restaurang Jonas på nytt. Restaurang Jonas som låg på Kungsholmen öppnade 2011 och satsade påexklusiv fine dining. Restaurangen stängde 2014 och sedan dess har Jonas varit på jakt efter nya och bättre lokaler. Om det är dessa lokaler som nu har dykt upp och i vilken form Jonas Lundgren kommer att gå vidare är fortfarande hemligt.


     

  • KROGNYTT: Myllymäki byter koncept på Sjön

    KROGNYTT: Myllymäki byter koncept på Sjön

    KROGNYTT JÖNKÖPING: Efter sommaren delar Tommy Myllymäki sin Jönköpingsbaserade restaurang Sjön i två delar delar.

    Restaurang Sjön har varit öppet sedan december 2012 och drivs av prisbelönte kocken Tommy Myllymäki, senast aktuell som bronsmedaljör i Bocuse d’Or 2015. Sedan starten har restaurangen under sommartid bytt skepnad. Sjön blir Sjönt – en enklare sommarbistro med stor uteservering. När höstsäsongen nu drar igång blir Sjön ett mellanting av dessa. Matsalen delas upp i två delar där Sjönt lever vidare året om och den andra delen kommer att servera avsmakningsmenyer bestående av antingen fyra eller sex rätter. 

    Tommy Myllymäki själv berättar på sitt instagram att förändringen är viktig och nödvändig för att restaurangen skall fortsätta att utvecklas. Menyerna kommer att bestå av råvaror i säsong och efter tillgång.


     

  • KROGNYTT: Unik köttupplevele utlovas på Crespis nya krogsatsning

    KROGNYTT: Unik köttupplevele utlovas på Crespis nya krogsatsning

    KROGNYTT STHLM: Med en kapacitet på knappt 60 gäster i veckan öppnar nu krögare Daniel Crespi en av Sveriges minsta restauranger. Som gäst på Omakase Köttslöjd får du luta dig tillbaka – här är det kockarna som styr och serverar dagsunika rätter.

    Efter år av planering är det dags för den till nu, hemliga restaurangsatsningen, Omakase Köttslöjd, att öppna. Bakom restaurangen står krögare Daniel Crespi med sitt växande Gamla Stan-team.

    – ÄNTLIGEN! Jag har ett lite begränsat mått tålamod och det här projektet har både varit tid- och tålamodskrävande. En mise en place på tre till fyra år lite mer än vad man är van vid helt enkelt, berättar Daniel Crespi.

    Krögaren som sedan tidigare driver krogarna Djuret, Pubologi, The Burgundy, Tweed, den sommaröppna innergårdsgrillen Svinet och pop up-konceptet Leijontornet 12x8, presenterar nu ytterligare konceptrestaurang – en exklusiv satsning med små, hantverksmässigt gjorda rätter med inspiration från det japanska köket.


     

  • NYTESTAT: Aloë, Stockholm

    NYTESTAT: Aloë, Stockholm

     NYTESTAT: Sensationell mästarklass ute i villaträsk

    "Programförklaringen var kaxig; här ska man inte behöva ”käka gran och skit”. Daniel Höglander och Niclas Jönsson hade hittat rätt ögonblick att markera mot de rådande nynordiska trenderna och koryféerna som fått oss att begapa just ”gran och skit”. Vad som skulle erbjudas istället var ingalunda klart, man anade något slags back to classics – men med tanke på att Aloë skulle öppna i sömniga söderförorten Älvsjö föreställde man sig gärna något kantinartat med en modern twist på husmanskost...."

    Var?
    Svartlösavägen 52, Stockholm


     

  • KROGNYTT: Food trucks på hög höjd

    KROGNYTT: Food trucks på hög höjd

    KROGNYTT STHLM: För 40 år sedan vandaliserades Hötorgsterrassen och har sedan dess varit stängd för allmänheten. Nu öppnar de på nytt och satsar då helhjärtat på food trucks.

    Hötorgsterrassen har under sommaren bjudit på en ny citypark. Den nya parken, som vetter mot Konserthuset, är i första steget i ett test att se om det går att utveckla ett koncept som omfatta samtliga Hötorgsterrasser.

    – Vi ser att det finns många spännande platser i staden som skulle kunna utnyttjas bättre och på så sätt vitalisera staden, säger Anna Nyberg, affärsområdeschef Stockholm City, till Fastighetstidningen.


     

White Guide Presentkort WHITE GUIDE GALA FILM 2015