Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Marcus Samuelsson är tillbaka på Clarion Sign

Marcus Samuelsson är tillbaka på Clarion Sign

15 aug 2012

KROGNYTT: Amerikanskt brasserie när Clarion Sign återupptar samarbetet med Marcus Samuelsson.

I juni serverade Aquavit Grill & Raw Bar sin sista tallrik. Redan då stod det klart att Marcus Samuelsson blir nygammal profil på stockholmshotellet.

Den nya restaurangen öppnar i oktober upp i samma lokal, men under namnet ”American Table Brasserie and Bar”. Det blir ett amerikanskt brasserie med inspiration hämtat från hela USA.

Ansvarig i köket är köksmästare Magnus Nilsson.

Marcus Samuelsson var en av profilerna när Aquavit Grill & Raw Bar öppnade i Stockholm 2008, men samarbetet upphörde i samband som Marcus slutade på Aquavit i New York. Redan förra året var han tillbaka i Sverige, då med restaurangen Norda Bar & Grill på Clarion Post i Göteborg.

Mer information kommer löpandes att presenteras på: americantablebrasserie.se

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Krögarbyte och nysatsning på Galtström

    KROGNYTT: Krögarbyte och nysatsning på Galtström

    KROGNYTT SUNDSVALL: På Medelpads före detta järnbruk Galtströms Bruk, har café och restaurang i den historiska miljön tagits över av Tommy Forsgren och sonen Michael, som driver vidare med nysatsning på norrländsk känsla och det lokala i såväl leverantörer som smaker.

    Galtströms Bruk erbjuder även fungerande ånglok, historisk kyrka, ruiner och vandring. Galtströms café och restaurang satsar nu på norrländska smaker med ingredienser som strömming, ren och kantareller, och lokala leverantörer, såväl för smakernas skull som för miljöns och för att främja det lokala näringslivet.

    – Vi vill ta vara på och bevara känslan här ute. Vi vill behålla den familjära miljön som finns här. Det gamla hederliga finns kvar, men på ett fräscht och modernt sätt och med en norrländsk känsla, berättar Michael Forsgren för Sundsvalls Tidning.

    Galtströms café och restaurang har sommaröppet alla dagar 12-21. Läs mer HÄR.


     

  • KROGNYTT: Woodstockholm öppnar vinbar över sommaren

    KROGNYTT: Woodstockholm öppnar vinbar över sommaren

    KROGNYTT STHLM: Matbar, showroom och kiosk – Woodstockholm växer och frodas på Mosebacke Torg. Nu är det dags för nästa projekt: under sommaren förvandlas Woodstockholms showroom till en vinbar.

    Woodstockholms showroom fungerar vanligtvis som möbelbutik om dagarna och chambre separée om kvällarna. I lokalen, som ligger vägg i vägg med matbaren, erbjuds avsmakningsmenyer för privata middagssällskap om max 14 gäster. Under sommaren går nu den privata middagsverksamheten i dvala och lokalen öppnas upp för allmänheten i form av en vinbar.

    – Det är en fantastisk lokal och vi kände att vi ville fylla den med roligt innehåll även under sommarmånaderna. Om det är någon som vill boka en privat middag säger vi såklart inte nej, men i huvudsak kommer vi köra vinbar med skönt häng hela sommaren, säger sommelieren Gustav Hyllienmark.


     

  • Nytestat: Restaurang Derelict, Stockholm

    Nytestat: Restaurang Derelict, Stockholm

    NYTESTAT: Mer förföriskt än förfallet

    "Ingen som passerat Pelles Bakficka vid Norra Stationsgatan hade drömt om att öppna krog här. Tio meter från ytterdörren dundrar trafiken fram mot nybygget vid Norrtull. För kocken Erik Löth var både läget och lokalen perfekt. Hit skulle hans kroggäster bara ta sig för att de verkligen ville. Inga spontanbesök – vilket underlättas av att stället inte ens har en skylt. De invigda hittar dörren tack vare några klisterlappar på ett elskåp. Lokalen har fått en rå, industriaktig design med tegelväggar, plåt och kopparrör ..."

    Var? Norra Stationsgatan 51, Stockholm.

    Mer om Restaurang Derelict HÄR.

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • CAFÉNYTT: Ekologiskt på Svalnässtranden

    CAFÉNYTT: Ekologiskt på Svalnässtranden

    CAFÉNYTT LIDKÖPING: Mia Jonson, bonde och grönsaksodlare på Lilla Labäck, tar i år över serveringen på Svalnässtranden. I naturskön miljö på Vänerns Riviera kommer man att kunna njuta ekologisk mat och bakverk, främst baserade på utbud från den egna gården.

    Mia Jonson och hennes man Janne odlar grönsaker som vanligtvis leveras till exklusiva restauranger – några av kunderna är Volt, Fotografiska och Fäviken Magasinet. Men nu kommer man att kunna njuta dem även på Svalnässtranden.

    – Jag ser mig själv först och främst som bonde, och det är fantastiskt att arbeta med restauranger som värdesätter grönsaker på samma sätt som jag själv gör. I år har vi till exempel leverat glasrabarber till Björn Frantzén. Men det händer också att vi får grönsaker över – nu ser jag den perfekta möjligheten att kunna ta till vara på allt och få servera riktigt bra ekologisk mat i egen regi. Även mat “to go” ska vara riktigt bra, säger Mia Jonson.

    Svalnässtranden har hittills bara haft en enklare kioskverksamhet, nu ska den i lagom tempo utvecklas mot café. För att kunna servera mat av rätt kvalitet har ett kök skapats på Lilla Labäcks gård, där mat bereds och kakor och bullar bakas. Så småningom är ambitionen att även ha fullständiga rättigheter.

    Läs mer HÄR.


     

  • KROGNYTT: Brasserie Lipp bjuder alla barn på ostron

    KROGNYTT: Brasserie Lipp bjuder alla barn på ostron

    KROGNYTT GBG: Med en ny kampanj vill Brasserie Lipp på Avenyn lyfta fram ostron som ett hållbart, hälsosamt och festligt livsmedel – för alla generationer. I sommar får alla yngre gäster testa ostron helt gratis.

    I dagarna lanserade Brasserie Lipp Youtube-filmen The Greatest Oyster Challenge in the History of Mankind, där en testpanel bestående av barn mellan 3 och 9 år får testa ostron för första gången. I filmen får barnen smaka både råa ostron och ”oyster nuggets” – efter recept speciellt framtaget av Ola Andersson, kökschef på Brasserie Lipp.

    – Vi vet att ostron gör mindre avtryck på klimatet än köttbullar. Många tänker kanske att det bara kan ätas rått, men det är ett livsmedel med stora möjligheter om man släpper loss fantasin, berättar Ola Andersson.

    Samtidigt meddelar restaurangen att de bjuder alla barn, vars föräldrar också beställer in delikatesser på gratis ostron under hela sommaren. Jens Odén, delägare på Brasserie Lipp summerar kampanjen:

    – För oss kombinerar den flera saker. Vi vill sporra föräldrar att utmana sin veckomatsedel och visa på möjligheterna i ett livsmedel som har oerhört många fördelar ur både hälso- och klimatsynpunkt, och vi vill fostra en ny generation ostronälskare!

    Se barnen testa ostron för första gången HÄR.

    brasserielipp.se


     

  • KROGNYTT: Sture får Ambiance

    KROGNYTT: Sture får Ambiance

    KROGNYTT MALMÖ: I helgen serveras sista middagen på Sture – men inte för gott. När Anders Vendel tackar för sig tar istället tar en av Malmös mest hyllade krögare över: Karim Khouani, från Ambiance à Vindåkra. Namnet på den nya krogen blir Ambiance at Sture.

    Inflytten på Adelgatan innebär att Karim Khouani överger de tidigare planerna på en vinbar på Davidshall för att fokusera på de båda Ambiance-krogarna. Ambitionerna är höga: Ambiance at Sture ska bli ännu bättre än Ambiance à Vindåkra, som redan har en Michelinstjärna. För Sydsvenskan berättar han också att lokalen kommer att behållas i stort sett orörd, med den klassiska träinredningen som får tankarna att gå till arvet som en av Malmös bättre restauranger, både som Sture och innan dess Sturehof.

    Den sista middagen blir inte vilken som helst: Efter tio års verksamhet i lokalerna har Anders Vendel på lördagen den 18 juni bjudit in Stures alla köksmästare genom tiderna för att laga en alldeles speciell meny under rubriken “The last waltz”. Kockarna inkluderar Alexander Sjögren, nybliven bronsmedaljör i Bocuse d’Or Europe som tävlar om världsmästartiteln nästa år. De lyckliga som får ta del av måltiden är främst Stures alla stammisar.

    Efter den sista middagen blir det uppehåll ett tag innan restaurangen öppnar i Khouanis regi runt den 1 september. Man kommer då att hålla öppet för både lunch och middag.


     

  • KROGNYTT: Ny restaurang på klassisk nattklubbsadress

    KROGNYTT: Ny restaurang på klassisk nattklubbsadress

    KROGNYTT STHLM: Krögarkvartetten bakom nattklubben Collage Stockholm utvecklar verksamheten med nytt restaurangkoncept.  I höst öppnar nya Restaurang Bardot på Ingemar Bergmans gata.

    I sommar genomgår nedervåningen på nattklubben Collage en totalförvandling och byggs om till fullfjädrad restaurang. På nya Restaurang Bardot kommer det erbjudas en à la carte meny med sydeuropeiska influenser och ansvarig i köket blir kocken Frans Schubert, tidigare köksmästare på Le Rouge i Gamla Stan. Restaurangchef blir Helena Ung, tidigare Riche samt Teatergrillen och barchef blir Simon Swedin, senast från Noppes.

    – På Restaurang Bardot kommer vi ta ett ta ett tydligt steg bort från den rådande bistrotrenden. Vi kommer erbjuda en varm och ombonad middagsupplevelse i en miljö med lyxig vardagsrumskänsla, långt ifrån vitt kakel och marmor, säger Frans Schubert.

    Till en början kommer restaurangen vara öppen för middag men i framtiden planeras även frukost- och lunchservering.

    – En typisk gäst kommer nog vara i åldern trettio plus med tanke på klientelet som verkar i närområdet, men det kommer vara en restaurang tillgänglig för alla och det ska vara mysigt att hänga här hela dagen, säger Frans Schubert.

    Restaurang Bardot kommer erbjuda 80 sittplatser, en bar med 20 sittplatser samt en året-runt-öppen uteservering. Öppning sker i början av september på Ingmar Bergmans gata 2.


     

  • KROGNYTT: Massimo Bottura överst på World’s 50 Best-listan

    KROGNYTT: Massimo Bottura överst på World’s 50 Best-listan

    KROGNYTT: Massimo Bottura och hans Osteria Francescana i italienska Modena hamnade överst på listan när World’s 50 Best Restaurants tillkännagavs i går. Noma, som tagit hem titeln flera år i rad, hamnade på plats 5.

    Det var mestadels europeiskt bland de översta tio restaurangerna, men även USA, Peru och Japan tog hem topplaceringar. Vad gäller Norden återfinns ytterligare tre restauranger bland de översta 50: danska Geranium och Relæ samt Fäviken Magasinet. Frantzén, som annars med stor sannolikhet hade varit med på listan, är det inte i år, på grund av att man stänger och återöppnar 2017, som White Guide tidigare berättat om. Daniel Berlin hamnar på plats 93 (listans namn till trots tillkännages faktiskt 100 placeringar). Högsta nykomling blev The Clove Club i London, som nyligen gästspelade hos Oaxen Krog, på nummer 26.


     

  • Nytestat: Restaurang Tullhuset, Kalmar

    Nytestat: Restaurang Tullhuset, Kalmar

    NYTESTAT: Stilkrockar och snygga vinmatchningar

    "Jonas Åhman, hyllad krögare på Trädgårdsgatan 26, har slagit upp portarna för sin nya krog i det tjusiga Tullhuset, byggt 1886, mitt i Kalmar hamn. Pyttekrogen i Borgholm har klättrat upp till kategorin mycket god klass men förväntningarna på storslagen trollflöjtsk smakmagi kommer lite på skam här hos Kalmarfilialen. Stilen är mer rustik än ekvilibristisk. Visst finns finliret och fräschören i råvarorna, som i sashimin på pilgrimsmussla och laxloin, och nog känns det avskalade konceptet med få rätter på menyn trovärdigt. Ändå blir vår smarriga trerättersmeny aldrig riktigt någon föreställning."

    Var? Ölandsgatan 30, Kalmar.

    Mer om Restaurang Tullhuset HÄR.

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • KROGNYTT: Spanskt tema på Esperantos Sommarsalong

    KROGNYTT: Spanskt tema på Esperantos Sommarsalong

    KROGNYTT STHLM: När den vanliga verksamheten går i vila över sommaren dukas det upp till sommarservering i restaurangens lounge. I år bjuder Sayan Isaksson med personal på tapas på Esperantos vis.

    Mellan den 28 juni och 3 augusti skalar Esperanto ner och bjuder in till en avslappnad middagsupplevelse i Sommarsalongen som är belägen precis utanför restaurangens matsal. 

    – Tanken med Sommarsalongen är är att vi ska göra något som är så långt ifrån vanliga Esperanto som möjligt för att få stimulans och utveckling. I år blir det Esperantos naiva tolkning av tapas, säger Sayan Isaksson.

    I Sommarsalongen finns det två långbord med plats för 16 gäster per sittning och årets meny kommer bestå av 10-12 rätter i tapasformat. Teknik och uttryck kommer härstamma från Spanien medan de flesta råvaror hämtas från närområdet.

    – Det blir somrigt, härligt och kul utan att tumma på Esperantos ledord när det kommer till servicenivå, elegans och råvarufilosofi, säger Sayan Isaksson.

    Spanska Sommarsalongen kommer vara öppen tisdag-lördag 18-23.

    esperantogroup.se


     

White Guide Presentkort ekologiskakryddor.se