Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Mistral stänger och nyöppnar i Frankrike

Mistral stänger och nyöppnar i Frankrike

10 jul 2012

KROGNYTT: Vid årsskiftet byter Mistral Barnvagnsfabriken mot franska Pyrenéerna.

När Mistral 2003 öppnade i Gamla Stan liknade restaurangen ingen annan. Den pyttelilla krogen var en av de första i Sverige med ett ekologiskt helhetstänkande. 2007 lämnade de lokalerna för att nyöppna med samma inriktning i gamla Barnvagnsfabriken i Enskede, 2009.
Nu är det dags för nästa flytt – denna gång till betydligt sydligare breddgrader.
Krögare Fredrik Andersson berättar:

— Namnet Mistral tog vi från den vind som blåser i södra Frankrike. Nu tar vi vår matlagning dit. Till ett liv i ett varmare klimat med längre odlingssäsong. Där, från franska Pyrenéerna, ska vi fortsätta inspirera och brinna för det nära och äkta. Det kan inga gränser i världen ändra på.

Mistral har öppet som vanligt fram till sista december i år.

 

Fler krognyheter

  • Magnus Nilsson tillägnas avsnitt i hyllad Netflixserie

    KROGNYTT JÄRPEN: Prisbelönte stjärnkocken Magnus Nilsson från Fäviken Magasinet tillägnas ett helt avsnitt i nya hyllade Netflixserien Chef’s Table. Se trailern här.

    Första säsongen av David Gelbs nya tv-serie Chef’s Table har haft premiär på filmtjänsten Netflix. Serien följer sex av världens främsta kockar och matskapare med syfte att ge en unik inblick i hur våra mest ansedda kulinariska begåvningar lever och arbetar. 


     

  • Boqueria flyttar ut baren till ny uteservering

    Boqueria flyttar ut baren till ny uteservering

    KROGNYTT STHLM: Tapaskrogen Boqueria har byggt en ny utebar och flyttar ut barverksamheten under sommaren. Baren kommer att fokusera på cocktails och sherry och kommer även att erbjuda klubbspelningar och DJ’s.

    Med start förra veckan och hela augusti ut kommer kroggäster på Boquerian att kunna beställa sina drinkar under bar himmel. Boquerians två befintliga barer, matsalsbaren och klubbaren Torget, flyttar under sommaren ut sin verksamhet till uteserveringen som vetter mot Jakobsbergsgatan. Ansvariga för den nya baren är Per Thörngren och David Kringlund som till vardags är barchefer inne i matsalen respektive Torget.

    Uteserveringen rymmer cirka 150 personer där 30 platser är vigda åt matsalens gäster och resterande yta vigs åt bargästerna. I bardelen finns möjlighet att beställa mat från hela tapasmenyn och drinklistan består av genomarbetade cocktails.


     

  • Bistroteket senaste tillskottet på Nytorget

    Bistroteket senaste tillskottet på Nytorget

    KROGNYTT STHLM: Nytorget på Söder får ett nytt restaurangtillskott då Bistroteket öppnar för frukost-, lunch-, och middagsgäster. Krögarduon bakom Bistroteket berättar att det är ett drömprojekt som äntligen gått i uppfyllelse.

    I Sonjas Greks gamla lokaler på Bondegatan 54 har det en tid varit igenbommat med en skylt som deklarerat att ”Renovering pågår”. Den 27 maj är det dags för invigning av lokalens nya verksamhet och Bistroteket slår för första gången upp sina dörrar.

    Bakom Bistroteket står kocken Anders Berglund, tidigare Villa Godthem, Tures Brasserie och Eriks restauranger, och Makis Batsoulis som senast kommer från Jimmys Steakhouse och Jimmys Marina.


     

  • NYTESTAT: BORD 13, Malmö

    NYTESTAT: BORD 13, Malmö

    NYTESTAT: Excentriska rätter som rockar

    "De första ryktena som började surra om B.A.Rs nya ”lillebror” var att Malmö skulle få en ny vinbar. Och visst, här finns ett naturvinsutbud som inte matchas någonstans på denna sida sundet, allt erbjuds dessutom på glas. Men någon renodlad bar eller enkel bakficka är det knappast tal om här. Snarare är det en fullfjädrad..."

    Var?
    Engelbrektsgatan 13, Malmö
    bord13.se

    Mer om Bord 13 HÄR

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide restaurangapp. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.


     

  • Malmökrogar i konkurs

    Malmökrogar i konkurs

    KROGNYTT MALMÖ: På en vecka har två restauranger i Malmö försatts i konkurs. Det rör sig om Myteri, startad av Martin Rosengren och Martin Wugk som även legat bakom restaurang Rebell, samt Fabriken, ursprungligen startad av Anders Vendel och bara ett halvår efter den förra konkursen.

    Fabriken, inhyst på och invigd samtidigt som det nyupprustade köpcentrat Mobilia, har därmed gått i konkurs två gånger. Sedan förra konkursen har restaurangen drivits av före detta chefskocken Jonathan Luck. Nu eftersöks någon som vill ta över verksamheten.

    Myteri startades 2013, då som fiskrestaurang som genast tog plats i White Guide. Men publiken runt Lilla Torg tog inte till sig konceptet, som ändrades för att bli bredare och mer folkligt. Det visade sig dock inte räcka och restaurangen stänger nu ner. Sedan nyår har Martin Wugk drivit båda restaurangerna själv, och kommer nu att fortsätta satsa på Rebell på Friisgatan. Martin Wugk och konkursförvaltare Ola Sellert säger till Sydsvenskan att det råder en överetablering av krogar i Malmö för tillfället, som har sett en våg av nya restauranger öppna under det senaste året.


     

  • Fullspäckad matfestival i Skanör

    Fullspäckad matfestival i Skanör

    KROGNYTT SKÅNE: Den 29-31 maj är det återigen dags för går Skanör Falsterbo Matfestival. I år är festivalen utökad med en extra dag, och gästas av bland andra Daniel Berlin, Tareq Taylor och Helmut Prössel.

    Bland det stora utbudet märks gatumat från Malmös Nordic Street Food, med nordiska smaker, och Casual Street Food, som serverar hamburgare. Dessutom kommer Fävikens Magnus Nilsson, som i sommar rullar sin korvvagn landet runt och serverar korvar och charkuterier, alla producerade av Nilssons nystartade charkuteri Undersåkers. I kontrast till charkuterierna gästspelar Daniel Berlin ihop med Olle T Celton och vinimportören Emil Broomé på fredagkvällen med en sexrätters vegetarisk middag på restaurang Gässlingen.

    Det blir också bondemarknad, hantverksöl, smaksafari och mycket annat. Skanör och Falsterbos alla restauranger håller öppet som vanligt, med en mängd olika gästspel från kockar från när och fjärran. Festivalen sker i år i samarbete med välgörenhetsorganisationen Hungerprojektet, dit cirka 10% av festivalens omsättning går. Att besöka festivalen är gratis, men gissningsvis kommer det att spenderas en och annan krona på mat.


     

  • Bhoga nyöppnar med skandinavisk design

    Bhoga nyöppnar med skandinavisk design

    KROGNYTT GBG: Stjärnrestaurang Bhoga nyöppnar i uppdaterad kostym. Efter veckor av renovering ska inredningskonceptet nu gå hand i hand med matfilosofin.

    Restaurang Bhoga öppnade för tre år sedan och har sedan dess tilldelats både stjärna i Michelinguiden och mottagit flera priser från White Guide. Redan från början etablerade sig Bhoga som en restaurang som hyllar det nynordiska köket. På menyerna, som består av antingen fyra, sex eller åtta rätter, syns resultatet av ett nära samarbete med lokala producenter och råvaror som är i säsong.

    Genom en renovering tar de nu inredningskonceptet närmare matfilosofin. Den nya interiören är inspirerad av skandinavisk design, med naturmaterial i en nutida tolkning. Färgskalan är dov och ledordet har varit att skapa en harmoni i matsalen där maten ska få tala och fortsätta vara i centrum för upplevelsen.


     

  • Hallwylska Museet öppnar krogverksamhet på innergården

    Hallwylska Museet öppnar krogverksamhet på innergården

    KROGNYTT STHLM: Undangömda stockholmspärlan Hallwylska Museet öppnar för första gången en permanent krog- och barverksamhet på sin innergård. Där kommer man erbjuda på såväl lunch-, kafé- som middagsservering.

    I slutet av maj öppnas de historiska portarna till Hallwylskas mat- och dryckessatsning. Bakom projektet står Robert Hållstrand, som också driver Rose och Fou.  Han utlovar menyer och vinlistor inspirerade av byggnadens historia. Innergården kommer att ha öppet alla dagar mellan klockan 10.00–02.00. Robert är dock noga med att poängtera att den nya satsningen inte är någon nattklubb:

    – Vi kommer att DJ:s som spelar flera dagar i veckan, men det är mer en bar med musik än en klubb. Tanken är att våra gäster ska kunna sitta och njuta av sommaren på Stockholms vackraste innergård. Dessutom kommer vi att ha en mindre uteservering mot Hamngatan där solen skiner hela dagarna.


     

  • NYTESTAT: POSTGATAN, Kalmar

    NYTESTAT: POSTGATAN, Kalmar

    NYTESTAT: Retrochic Smålandskick

    "Postgatan är stället dit du vågar ta både mormor och kollegan från New York. Det är sympatiskt men i en egen kalmaritisk klass. Krögartrion som är hemvändare med ursprung i Kalmar levererar en femrätters Smålandskick med precis lagom mycket överraskningar. En nätt tartar på sotad kviga med prästostkräm gör..."

    Var?
    Postgatan 5, Kalmar
    postgatan.nu

    Mer om Postgatan HÄR

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide restaurangapp. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.


     

  • Krögartrio köper ytterligare en klassisk Gotlandskrog

    Krögartrio köper ytterligare en klassisk Gotlandskrog

    KROGNYTT VISBY: Sedan Gotländske krögaren Lars-Gunnar "Linkan" Lindqvist hastigt gick bort i september 2014 har Visbys krogscen varit rullning. Lindqvists restaurang Lindgården köptes tidigare i år av Sonny Gustafsson, Joachim Kuylenstierna och Frida Domnauer. I dagarna blev det klart att samma trio också tar över Bosse Nilssons livsverk, Donners Brunn.

    Visbys krogscen är i rörelse. Donners Brunn har fått nya ägare och samtidigt tar krogens tidigare ägare, Bosse Nilsson, över som köksmästare på Lars-Gunnar "Linkan" Lindqvist gamla restaurang, Lindgården – som sedan ett par veckor tillbaka ägs av den samma krögartrio Sonny Gustafsson, Joachim Kuylenstierna och Frida Domnauer. För tidningen Hela Gotland berättar Sonny:

    – Det ska bli fantastiskt roligt att få jobba med Bosse och hans personal på Lindgården. Vår målsättning är att göra Lindgården till en året runt-restaurang med Bosses kunskap om svensk mattradition och julbord.


     

WHITE GUIDE GALA FILM 2015