Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Norsk stjärnglans på Jonas

Norsk stjärnglans på Jonas

15 okt 2012

GÄSTSPEL: Den 7 november får stockholmarna chans att smaka norska stjärnor – då oslorestaurangen Maaemo gästspelar Jonas.

Den norska restaurangen Maaemo och kökschef Espen Holmboe Bang blev kända över en natt när de 14 månader efter öppningen 2010 tilldelades två nya stjärnor i Guide Michelin. Nu kommer Espen med sitt restaurangteam till Stockholm för ett exklusivt gästspel.

– Maaemos kökschef Espen Holmboe Bang har en speciell stil som bygger på det nya och innovativa nordiska köket, berättar Jonas Lundgren, krögare på Restaurang Jonas.

Under kvällen serveras en fem-rättersmeny med speciellt utvalda drycker.

För mer information och bokning maila markus.welin@restaurangjonas.se eller henrik.ringbom@restaurangjonas.se

Fler krognyheter hittar du här:

 

Fler krognyheter

  • Nytestat: Eksgården, Färjestaden

    Nytestat: Eksgården, Färjestaden

    NYTESTAT: Livet på landet för lyxsökare

    Eksgården Krog & Rum mitt ute på den öländska landsbygden är Christofer Johanssons nya skaparverkstad. Både miljön och menyn har fått en makeover och friska vindar och idéer har svept in från Christofers tidigare kök, Krakas Krog på Gotland. Eksgårdens standardrätter har bytts mot en mer modern och närproducerad gastronomi. Vi får hembakt bröd i hemsydda brödpåsar. Vi knaprar nyskördade, milt peppriga, plommonstora rädisor till fransk äppelcider. Tre vita sparrisar – inkokta i aningen kraftig vinäger – serveras med en generös klick Kalixlöjrom, hemgjord gräddfil och en tysk blommig Riesling...

    Var? Gårdby 149, Färjestaden.

    Mer om Eksgården HÄR.

    Läs hela recensionen HÄR.


     

  • KROGNYTT: NM i Food Truck avgörs i Sverige

    KROGNYTT: NM i Food Truck avgörs i Sverige

    KROGNYTT MARIEFRED: För andra året i rad står Sverige och Mariefred värd för NM i food truck. Förra året kom hela 12000 besökare och såg vinnare koras i flera olika kategorier, bland annat bästa design och bästa vegorätt.

    Den 22-23 juli avgörs NM i Food Truck i Mariefred. Förra året deltog 23 truckar, och i år är antalet nästan det dubbla – 40 stycken. Inträdet är gratis och arrangörerna hoppas på många hungriga besökare även i år. Förra årets besökarantal gjorde mästerskapet till Nordens i särklass största festival för streetfood och food trucks. Vill man prova på så många olika truckars mat som möjligt serveras smakportioner för endast 20 kr, och utbudet sträcker sig från tacos till crêpes, japanskt, koreanskt och mängder av lokala godsaker från åker och skog.

    En jury korar vinnare i kategorierna Kött, Vego, Fisk samt Dessert, tillsammans med pris för bästa kreativa rätt och bästa truckdesign. Folkets pris delas också ut med hjälp av SMS-röstning. Juryn består av Niklas Ekstedt, Mattias Kroon, Fredrik Åström från Svenska Kulturpärlor, kommunalrådet Jacob Högfeldt, Bie Siepel och kocken Robert Schweitz från Annas Hembageri som nyligen fick utnämningen Årets Bästa Café av White Guide.

    Läs mer HÄR.


     

  • KROGNYTT: Pontus Frithiof lyfter unga kocktalanger

    KROGNYTT: Pontus Frithiof lyfter unga kocktalanger

    KROGNYTT STHLM: Den 22 augusti är det säsongspremiär för The Dinner Club på Atelier 23. Under hösten kommer åtta unga gästkockar bjuda på unika måltidsupplevelser på hög höjd för totalt 24 gäster åt gången.

    I våras lanserades middagskonceptet The Dinner Club på Atelier 23 med syftet att skapa ett forum för unga och oetablerade kocktalanger. Efter en lyckad första säsong fortsätter projektet även till hösten, då det kommer att arrangeras två gästspel i månaden fördelat på åtta tillfällen.

    – Vi har otroligt många nya kocktalanger i Sverige och ambitionen är att lyfta dem. The Dinner Club ger dem en egen scen för en kväll, där de får visa sina färdigheter och prova nya djärva kombinationer samtidigt som våra gäster får minnesvärda upplevelser, säger Pontus Frithiof.


     

  • KROGNYTT: Österlen möter Asien på Östangård

    KROGNYTT: Österlen möter Asien på Östangård

    KROGNYTT ÖSTERLEN: Elin Dahn Gellerfelt och Janne Häggemo har på kort tid hunnit skaffa sig två krogar på Österlen. I påskas nyöppnade Skillinge Hamnkrog i parets regi, och sedan en vecka driver Elin Dahn Gellerfelt även restaurangen Mat på Östangård, där hon serverar sin egen favoritmat – japanska smaker på lokala råvaror, med fokus på fisk och grönt.

    När paret flyttade till en gård utanför Borrby var planen att öppna restaurang hemma, men ödet ville annorlunda och de erbjöds istället chansen att köpa populära Skillinge Hamnkrog. När Carina och Jocke Wahlsten, som äger Östangård, hade ätit på hamnkrogen ledde det i sin tur till en förfrågan om inte Elin Dahn Gellerfelt även kunde ta över restaurangen på Östangård, med instruktionen “gör vad du vill”! Det hon ville var att servera smakerna som trollbundit henne ända sedan 7-årsåldern, då hon upptäckte sushi för första gången och experimenterade med en tub wasabi till mellis. Det har lett till en karriär med stort fokus på havet – bland annat som sushiansvarig på Melker Anderssons Restaurang Kungsholmen och köksansvarig på Restaurang Pontus seafood/rawbar.


     

  • KROGNYTT: Erika Lindström lämnar Spritmuseum

    KROGNYTT: Erika Lindström lämnar Spritmuseum

    KROGNYTT STHLM: Efter närmare tre år som restaurangchef på Spritmuseum är Erika Lindström redo för nytt spännande uppdrag. I augusti går flyttlasset till Köpenhamn och nya jobbet på Admiralgade 26.

    För två veckor sedan öppnade krögarna bakom Ved Stranden 10 den nya restaurangen Admiralgade 26. I höst får restaurangen förstärkning i form av den rutinerade matsalspersonligheten Erika Lindström som gör sitt sista arbetspass på Spritmuseum i slutet av veckan.

    – Det är mycket känslor just nu, mycket nostalgi och såklart nyfikenhet på vad som komma skall. Det ska bli fantastiskt roligt med nya kollegor och att upptäcka en ny stad, säger Erika Lindström.


     

  • Nytestat: Adam/Albin, Stockholm

    Nytestat: Adam/Albin, Stockholm

    NYTESTAT: Ystert glädjerus med maxat mums

    "Det är rena kocksläppet. Två av landets mest begåvade kockar är på grönbete bland vanliga kroggäster efter åratal utan egen finkrog. De har dessutom tagit med sig erkänt skickliga profiler på service och vin. Det riktigt sjunger i smakerna. Glada gäster kring de två bastanta långborden i vitbetsad ask låter sig mer än villigt överösas av den ena smakbomben efter den andra. Kläm försiktigt med fingrarna på den chilioljepenslade, varma pilgrimmaren. Doppa i den feta blåmusselmajon och stoppa i munnen. Fingra vidare på den flottiga, friterade briochen som ska toppas med röran på krabbtaska, ägghack och stekt lök ..."

    Var? Rådmansgatan 16, Stockholm.

    Mer om Adam/Albin HÄR.

    Läs hela recensionen HÄR!


     

  • Sveriges 100+ bästa sommarkrogar

    Sveriges 100+ bästa sommarkrogar

    WHITE GUIDE: På väg ut i sommarsverige? Låt White Guide guida dig till landets och sommarens bästa krogupplevelser.

    Bryggservering med havet som granne, pinfärsk fisk, skaldjursplatåer, grillbuffér, nyskördade primörer och svala sommarviner. Detta, och mycket mer, finns att njuta i hela landet. Nedan har vi listat våra hundra bästa sommarfavoriter. Restaurangerna är uppdelade på landskap och sorterade i bokstavsordningKlicka på varje krognamn för att läsa om den. 

    I år tipsar vi även om gästspel, nya krogar och annat aktuellt sommaren 2016. Dessa är ej testade.

    Registrera dig som Guiding Guest och du får tillgång till kompletta recensioner och poäng. restauranger finns också tillgängliga i White Guide App. Guiden kan också köpas som bok HÄR.

    Glad sommar önskar White Guide-redaktionen!

    Hela sommarkrogslistan finns HÄR!


     

  • KROGNYTT: Gin och öl från källan på Folkungagatan 136

    KROGNYTT: Gin och öl från källan på Folkungagatan 136

    KROGNYTT STHLM: Inom kort blir det möjligt att provsmaka gin och öl direkt från källan på Södermalm. I ny lokal om 240 kvadratmeter öppnar Modernist Brewery och Stockholms Bränneri tillsammans bryggeri och destilleri med tillhörande bar.

    Visionen om att skapa en mötesplats för småskalig dryck nära konsumenten ledde till en gemensam jakt efter lokal i centrala Stockholm. I höst flyttar Modernist Brewery och Stockholm Bränneri produktionen till samma adress och bjuder samtidigt in allmänheten att ta del av hantverksprocessen.

    – Vi har längtat efter det här så länge. I de nya lokalerna kommer vi äntligen att kunna ta emot våra kunder och ge dem en större inblick i vårt arbete. Förr i tiden låg det flera destillerier och bryggerier på Södermalm, och med det här projektet vill vi ta tillbaka en del av den fina hantverkstraditionen till innerstaden, säger Jonas Rundqvist från Modernist Brewery.

    I anslutning till det nya bryggeriet och destilleriet kommer det att byggas en bar med plats för 20-30 gäster där regelbundna provningar ska anordnas. Till en början erbjuds provsmakning av öl, och på sikt tillkommer även utbudet från Stockholms Bränneri, som därmed blir det första småskaliga gindestilleriet i Stockholm att erbjuda provsmakning av sina produkter.

    – Vår ambition är att skapa en riktigt bra gin med nordiska influenser och vi siktar på att ha en färdig produkt till årsskiftet. Det känns otroligt roligt att våra gäster kommer kunna följa hela processen fram till färdig produkt, och vi ser fram emot att kunna servera vår första gin på plats, säger Anna Röhsman från Stockholms Bränneri.

    Modernist Brewery och Stockholm Bränneri flyttar in på Folkungagatan 136 den 1 september. Baren slår upp portarna senare under hösten och planeras vara öppen för provningar en dag i veckan.

    modernistbrewery.com
    @stockholmsbranneri


     

  • KROGNYTT: Cirkus när Anders Vendel tar över The More Bistro

    KROGNYTT: Cirkus när Anders Vendel tar över The More Bistro

    KROGNYTT MALMÖ: Anders Vendel tar från och med september över The More Bistro, som får namnet Cirkus. Med en enklare, bredare meny ska restaurangen i Mazettis gamla chokladfabrik bli mer folklig.

    Rockaden i Malmös och Lunds krogliv fortsätter. Under de senaste veckorna har vi rapporterat att Bantorget 9 har rekryterat Daniel Lindgren från The More Bistro samt att Anders Vendel lämnar över Sture till Ambiance à Vindåkras Karim Khouani – och nu står det klart att den som ersätter Daniel Lindgren blir just Anders Vendel. Han har en diger meritlista av skånska toppkrogar bakom sig, och driver sedan 2013 även restaurangen Vendels Matrum på The More Hotel i Lund.


     

  • KROGNYTT: Krögarbyte och nysatsning på Galtström

    KROGNYTT: Krögarbyte och nysatsning på Galtström

    KROGNYTT SUNDSVALL: På Medelpads före detta järnbruk Galtströms Bruk, har café och restaurang i den historiska miljön tagits över av Tommy Forsgren och sonen Michael, som driver vidare med nysatsning på norrländsk känsla och det lokala i såväl leverantörer som smaker.

    Galtströms Bruk erbjuder även fungerande ånglok, historisk kyrka, ruiner och vandring. Galtströms café och restaurang satsar nu på norrländska smaker med ingredienser som strömming, ren och kantareller, och lokala leverantörer, såväl för smakernas skull som för miljöns och för att främja det lokala näringslivet.

    – Vi vill ta vara på och bevara känslan här ute. Vi vill behålla den familjära miljön som finns här. Det gamla hederliga finns kvar, men på ett fräscht och modernt sätt och med en norrländsk känsla, berättar Michael Forsgren för Sundsvalls Tidning.

    Galtströms café och restaurang har sommaröppet alla dagar 12-21. Läs mer HÄR.


     

White Guide Presentkort