Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Nu boomar barerna

Nu boomar barerna

31 mar 2012

WHITE MAGAZINE: För andra året betygsätts även barer i White Guide. Det sker en ständig utveckling på barscenen där bartendrar tar sin roll på större allvar samtidigt som bargäster lär sig uppskatta välgjorda cocktails. Vi har oerhört skickliga bartendrar i toppen, men det finns fortfarande saker att putsa på.

Av Per Styregård.

Den klassiska drinken fortsätter att regera. Det blandas Sidecar, Manhattan, Daiquiri, Aviation, Negroni och The Last Word som aldrig förr. För några år sedan var det glest mellan renodlade klassiker som Sazerac eller Old Fashioned. Att s.ga att Old Fashioned blivit drinkarnas falukorv är att gå till överdrift, men vardagsmat är det. Det går också att en del barer har den på drinklistan fast de inte riktigt behärskar att göra drinken väl.

För ett par år sedan började framsynta barchefer göra show av isen. Det sågades och höggs i stora isblock för att kunna servera Old Fashioned och Negroni i tumblers med stora, vackra, solida isklossar. Idag har isarbetet förfinats. Sågandet och hackandet fortsätter, ibland med bågsågar och motorsågar inför förbluffade gäster. Många barer lägger ner mer pengar och ansträngning för att hitta rätt ismaskin som levererar vid rätt temperatur. Is är inte bara is. Det är krossad is, is att skaka med, is formgiven för att passa speciella cocktailglas. Eller som en bartender nyktert uttryckte istrenden: ”Att kapa en riktigt bra ismaskin istället för en billig ismaskin har blivit vanligare”.

Inte bara isen är pimpad och utvecklad, råvarorna och dryckerna håller högre klass och finns i bredare urval. Stora spritföretag och mindre importörer ser till att svenska barer har ett internationellt gångbart sortiment av spritsorter, starkviner, bitters, drinkblandare och juicer. Framförallt finns det fler märken och stilar av vermouth och bitters att välja bland. Och det är något som är till nytta för bargästerna. Rätt vald vermouth eller bitter påverkar karaktären på drinken förbluffande mycket. Idag finns i de flesta barer en lång rad högkvalitativa vermouthar – vid sidan av trotjänarna Martini och Cinzano stör den rödvinslika Carpano Antica Formula, komplexa Punt e Mes, klassiska Noilly Prat och eleganta Dolin. Samtidigt har kvalitetstänkande gjort att starkvinerna oftast inte får stå kvar i barhyllan, utan åker ner i kylfacket. Med bara 15-18 procent alkohol håller sig inte en öppnad flaska många dagar i rumstemperatur.

Och aldrig förr har det funnit så många bra svenska äppeljuicer på marknaden, ofta gjorda på en enda äppelsort. Vem gillar inte en lite grumlig juice på svensk syrlig Signe Tillisch, aromatisk Ingrid Marie eller smakrik Belle de Boskoop? Juicetrenden backas upp av ett större urval importerade juicer, framförallt från Danmark och Storbritannien. Alkoholfria dryckespaket till avsmakningsmenyerna med mestadels juice finns att beställa på många framsynta krogar. Riktigt bra, färska juicer har också gjort entré i baren och kommer att fortsätta vinna mark. Dels får att vi har så mycket bra juice i Sverige, dels för att både traditionella drinkar och alkoholfria cocktails blir så mycket godare.

Startenders på gång

Bartendern är precis på väg att brejka, men har ännu inte riktigt lyckats bli framsidesstoff i annat än specialiserad branschmedia. Det är fortfarande en liten skara bargäster som kan namnet på barchefen i sin favoritbar, och som lojalt skulle följa efter om denne bytte arbetsgivare. Landets bästa bartendrar är ännu så länge bara stjärnor bland kollegor och cocktailnördar, men snart blir det ändring på det.

Hemma-hos-reportage hos kända kockar har nästan blivit för vanligt, inte bara i mattidningar, utan vilka månadstidningar och dagstidnings helgbilagor som helst. Många är de ljusa, fräscha köken med välputsade spishällar och gnistrande leenden. Kanske kan reportagen hos svenska bartendrar stå för lite omväxling?

Sommelierer och vinexperter har gått i kockarnas fotspår och får numera stor medial uppmärksamhet. Det pratas vin inte bara i TV4, utan även den statliga televisionen har accepterat vintipsandet på bästa morgontid. Frågan är när bartenderiet blir tillräckligt rumsrent för att det ska skakas drinkar på morgon-tv.

Socialt finputseri

Svenska bartendrar behöver putsa pa den sociala sidan. Bartenderrollen som omtänksam vård, amatörpsykolog och jourhavande medmänniska är inte lätt. Och det är verkligen inte bara svenska bartendrar som har brister på området. Det behövs inte bara en social fingertoppskänslighet, det kräver att man släpper drinkblandandet med blicken och sinnet, och fokuserar på individerna i baren. Alltför ofta klamrar sig bartendrar fast vid mixerglas, spritflaskor och storytelling kring drinkarnas ursprung. Den kända japanska bartendern Ueno Hidetsugo på besök i Stockholm i november 2011 uttryckte det på sitt sätt: ”Mitt jobb är inte att blanda drinkar. Det är att ta hand om bargäster”.

Men visst har det blivit bättre. På nyöppnade Köttbaren i Stockholm kommer ofta en bartender ut och möter gästerna på golvet direkt innanför entrén och frågar vilken drink man önskar och om man vill ha bord. Sedan Guldbaren på Nobis Hotel öppnade har table tending varit en del av konceptet, med bartendrar som rör sig ute bland borden på ett föredömligt sätt. Och även när bartendrarna i svenska barer stannar bakom disken, lyfter de idag oftare blicken mot lokalen, konverserar gästerna, och är allmänt utåtriktade.

På överraskande många barer missar man att servera drinkarna till ett och samma sällskap samtidigt. Även om en grupp gäster beställer olika drinkar, ska de serveras samtidigt. Det är lika självklart som att alla gäster vid samma bord får sin mat samtidigt. Det ställer visserligen högre krav på bararbetet att göra flera olika drinkar samtidigt, men det är enda lösningen för att alla ska få fräscha drinkar samtidigt.

Mot den kreativa framtiden

Vad händer när den starka klassikertrenden blåser över? Sveriges spjutspetsbarer har redan gått vidare. De har inte slängt ut klassikerna, men förfinat och utvecklat. De går egna frukt-, bär- och örtsocker, fryser egen is, gör egna bitters, kokar in bär och frukter, gör infusioner och dekokter – ja, allt utom spriten görs från scratch i de mest ambitiösa barerna. 

Den utvecklingen kommer att fortsätta. Det banar ocks. väg för trenden att inlemma säsongens olika bär, frukter, örter och kryddor i drinkarna. Det är inget nytt, men sättet på vilket det sker är mer och mer sofistikerat. Det som förut var lite yxiga drinkar med blåbär, hjorton, punsch, akvavit, rödbetor eller citronverbena har nu utvecklats till mer eleganta cocktails som börjar kunna mäta sig med klassiska recept som förfinats under många årtionden.

Här finns också en utmaning och möjlighet för de mest taggade svenska bartendrarna. Att föra ut drinkrecept med nordiska smaker på den internationella barscenen. Det vore ett sätt för barerna att dra nytta av den uppmärksamhet som världens enade gastronomiska media just nu ägnar det nordiska köket.

Flera barer sätter upp mindre vanliga drinktyper på listan. Cobbler är en klassisk drink ursprungligen baserad på vin, socker och färsk frukt. Idag ingår ofta en spritsort. Med alla våra nordiska bär och frukter i världsklass, borde den här typen av läskande och c-vitaminstinna drinkar bli en stor framgång, särskilt på sommaren och hösten. En annan drinktyp är daisy, som förenklat skapas genom att pytsa i lite sodavatten i en sour (som i sin tur består av sprit, citrus och sötma). Daisy finns i en mängd olika versioner, men alla är iskalla, läskande och garnerade med säsongens frukter eller bär.

Att introducera nya typer av drinkar är en process. Bartendrar lär sig fort, för bargäster tar det längre tid. De flesta har nog någon sour, fizz och collins på repertoaren som de brukar beställa. Men det kommer dröja innan svenska bargäster i allmänhet frågar efter drinktyper som fix, flip, shrub eller crusta.

Vart jag mig i världen vänder, möter mig en glad bartender

På den internationella scenen fortsätter bartendrar att hämta inspiration på olika höll för att utveckla sig. Att bartendern och kocken byter idéer med varandra är inget nytt. Men bartendrar hämtar även influenser från vinets värld. Metoden att lagra cocktails en tid för att skapa harmoni mellan beståndsdelarna – och i vissa fall addera ekfatskaraktär – har funnits några år, även i Sverige. På The US Grant Hotel i San Diego serverar barchefen en mule (vodka, ginger beer, lime) som han först lagrat på buteljer med färsk humle och champagnejäst för att göra den lätt mousserande. Och på heta Worship Street Whistling Shop i London finns Champagne Gin Fizz på helbutelj på drinklistan gjort på gin, citron, socker och champagnejäst.

I somras utmanade den legendariska cocktailskribenten på San Francisco Chronicle, Gary Regan, stans bartendrar att skapa drinkar uppkallade efter någon av San Franciscos stadsdelar. Det gjorde han efter att avundsjukt ha sneglat på New York, med klassiker som Manhattan, Red Hook, The Bronx Cocktail och The Brooklyn Cocktail. I reglerna ingick att ingredienserna på ett eller annat sätt skulle spegla stadsdelens karaktär. Såsom en skvätt italiensk Stregalikör i drinken Little Italy. Eller drinken The Mission gjord på tequilabas. Det här är något för svenska bartendra att plocka upp. Varför inte krydda romantiserandet av den amerikanska cocktailkulturen med egna traditioner, influenser och namn på drinkar? Förslag på namn? Möllan? Avenyn? Eller kanske Nya Slussen?

Den närmaste framtiden för svenska barer och bartendrar kommer att handla om att välja spår. Att tro på sig själv och skapa något unikt, att låta bli att kopiera andra. Är det något vi fortfarande saknar i landet är det barer där hela konceptet med inredning och drinkar utgår från bartendrarna. Kort sagt, kvaliteten sitter, nu vill vi att personligheterna kliver upp på scen.

Läs om Sveriges Bästa Barer 2012:

 

Mer från förstasidan

  • Sveriges Bästa Caféer avslöjas snart – här är alla nomineringar

    Sveriges Bästa Caféer avslöjas snart – här är alla nomineringar

    WHITE GUIDE CAFÉ: För tredje året kan vi med stolthet presentera White Guide Café som hjälper dig att hitta rätt bland alla caféer i Sverige. Guiden har gjort succé vilket visar att  behovet av vägledning är stor.

    I White Guide Café finns de bästa samlade: från klassiska konditorier och sommarfik till storstadscaféer och de senaste kaffebarerna. Vi presenterar också trender, tips och speciella fynd.

    Här finns också årets vinnare i olika kategorier samt omdömen och fakta om alla caféer. Av över 400 testade caféer presenterar vi i år 316 över hela landet.

    Boken lanseras med en prisutdelning den 8 juni i Eric Ericsonhallen (Skeppsholmskyrkan), Skeppsholmen, Stockholm. De bästa caféerna inom åtta olika kategorier avslöjas.


     

  • NYTESTAT: BORD 13, Malmö

    NYTESTAT: BORD 13, Malmö

    NYTESTAT: Excentriska rätter som rockar

    "De första ryktena som började surra om B.A.Rs nya ”lillebror” var att Malmö skulle få en ny vinbar. Och visst, här finns ett naturvinsutbud som inte matchas någonstans på denna sida sundet, allt erbjuds dessutom på glas. Men någon renodlad bar eller enkel bakficka är det knappast tal om här. Snarare är det en fullfjädrad..."

    Var?
    Engelbrektsgatan 13, Malmö
    bord13.se

    Mer om Bord 13 HÄR

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide restaurangapp. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.


     

  • Hela 316 caféer listas i White Guide Café 2015

    Hela 316 caféer listas i White Guide Café 2015

    WHITE GUIDE CAFÉ: Den 8 juni avhålls White Guide Café Gala på Skeppsholmen i Stockholm. Men redan nu kan vi presentera alla de caféer som kommer att ta plats i den nya White Guide Café 2015-16, där 72 är helt nya.

    Den svenska kafé- och konditorikulturen växer i hela landet – det är inte bara storstäderna som tar för sig. Därför har vi på på White Guide Café både breddat och fördjupat vår bevakning. Mer än 400 caféer har testats inför årets upplaga. Hela 316 har lyckats kvalificera sig till en plats i den kommande boken. Fler än någonsin. Av dessa är hela 72 nya i guiden. Detta är också ett gott bevis på att många caféer har skruvat upp ambitionerna ytterligare.

    Den 8 juni avslöjas poäng och klassificeringar – i bok, webb och app. På cafégalan hyllas dessutom vinnare i olika klasser där Årets Bästa Café är höjdpunkten. De övriga priserna är Årets Konditori, Årets Kaffebar, Årets Värt en Resa, Årets Fikaställe, Årets Hållbara Café, Årets Stjärnskott samt Årets Bageri. Dessutom publiceras samtidigt recensioner och trendrapporter kring cafébranschen i restaurang- och matmagasinet White PAPER.


     

  • WHITE PAPER #1: Ut i det okända

    WHITE PAPER #1: Ut i det okända

    WHITE PAPER: Han står på karriärens allra översta topp – och stänger krogen. Magnus Nilsson har bestämt sig för att ta fyra månaders paus och tillsammans med hela sin personal utforska nya vägar som kan leda till en bättre restaurangupplevelse. Men först ska han ta emot White Guides Global Gastronomy Award i Stockholm.

    Text: Mikael Mölstad Foto: Sandra Lee Pettersson

    VAD ÄR DET SOM DRIVER Magnus Nilsson på Fäviken? De flesta av världens gourmeter tror att det handlar om att skapa ett världsrykte för ett nordiskt kök på en närmast omöjlig plats i världen. För Magnus Nilsson handlar det om något helt annat. Han är en utforskare av de kreativa gränserna för hur råvaror och tillagning kan upplevas och smaka. Ett led i detta är nu att stänga ner restaurangverksamheten i fyra månader.
          Planen är att låta sex av medarbetarna resa iväg för att hitta nya referenser som kan bidra till utvecklingen av Fäviken. Allt som kan göra Fäviken till en bättre restaurang i något avseende är intressant. Och enligt Magnus Nilsson kan detta vara helt irrelevanta saker som inte uppenbart kan appliceras på verksamheten. Själv tänker han vara kvar i Jämtland och följa sina adepter, få tid att tänka och träffa människor som kan stilla hans stora nyfikenhet.
          ”Jag vill skapa en modern gruppdynamik i den kreativa processen – och det är där resandet för kockarna kommer in”, menar Magnus Nilsson.


     

  • White Guide Junior lanseras för tredje gången

    White Guide Junior lanseras för tredje gången

    WHITE GUIDE JUNIOR: I september lanseras den tredje utgåvan av White Guide Junior – i år har vi besökt över 250 skolrestauranger från Trelleborg i söder till Luleå i norr.

    White Guide Junior är White Guides motsvarighet för att bedöma och belöna skolmatsalar. Testarna har i år besökt mer än 250 skolor i Sverige för att avgöra hur deras kvalitet är i jämförelse med andra skolor. Sammantaget bedöms totalupplevelsen med smak, näring, måltidsmiljö, service, pedagogiskt samarbete och andra parametrar som bidrar till att höja måltidsupplevelsen för eleverna. I år är skolorna bättre än någonsin.

    – Vi ser en helt annan fokusering – skolköken använder White Guide Juniors kriterier för att vässa sig själva. Det har resulterat i de högsta betygen någonsin – och det är ju hela syftet med White Guide Junior så vi är mycket glada, berättar Pär Bergkvist, initiativtagare White Guide Junior.


     

  • NYTESTAT: POSTGATAN, Kalmar

    NYTESTAT: POSTGATAN, Kalmar

    NYTESTAT: Retrochic Smålandskick

    "Postgatan är stället dit du vågar ta både mormor och kollegan från New York. Det är sympatiskt men i en egen kalmaritisk klass. Krögartrion som är hemvändare med ursprung i Kalmar levererar en femrätters Smålandskick med precis lagom mycket överraskningar. En nätt tartar på sotad kviga med prästostkräm gör..."

    Var?
    Postgatan 5, Kalmar
    postgatan.nu

    Mer om Postgatan HÄR

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide restaurangapp. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.


     

  • Premiär för White Guide Skåne

    Premiär för White Guide Skåne

    WHITE GUIDE SKÅNE: Det är aldrig långt till en god måltid i Skåne. När White Guide nu debuterar med sin första tryckta, regionala guide är det ingen tillfällighet att det är Skåne som blir premiärlandskapet. 
I Skåneutgåvan har vi samlat områdets 141 bästa restauranger och caféer, samt en ”guide i guiden” över andra upplevelser du inte får missa.

    Få regioner i Sverige kan skryta med den bördighet och mattradition som är Skånes signum. Sedan White Guide började ges ut 2005 har antalet listade restauranger i Skåneregionen stadigt ökat – inte minst i toppen där Daniel Berlin i Skåne Tranås i år rankades som Sveriges näst bästa restaurang.

    Restaurangbedömningarna i White Guide Skåne består av ett särtryck ur White Guides sverigeutgåva för 2015 som utkom i mars, och cafétipsen bygger på vår bok White Guide Café som kommer ut i juni varje år. Vi har kompletterat med några nyöppnade caféer och restauranger för att skapa en så aktuell produkt som möjligt.


     

  • NYTESTAT: GRILL DEL MUNDO, Göteborg

    NYTESTAT: GRILL DEL MUNDO, Göteborg

    NYTESTAT: Färgsprakande oas med extra allt

    "Baren är knallgul, djungelrummet illgrönt – temariktigt dekorerat med bananstatyer. Anatomiplanscher klär väggarna och hörnen dansar i neon. Det är närmast chockartat att kliva innanför den cerise entrén till återuppstånde Grill del Mundo..."

    Var?
    Grill del Mundo
    Kungsportsplatsen 1, Göteborg
    grilldelmundo.se


     

  • NYTESTAT: PUNK ROYALE

    NYTESTAT: PUNK ROYALE

    NYTESTAT: Galet gott

    "Ska man vara lite rädd här? Jocke Almqvist och Kalle Nilsson från Ölbaren i Åre, med skandalomsusad mellanlandning på Niklas Ekstedts Kåken, har en minst sagt kaxig programförklaring. 15 rätter – allt eller inget – ska vi igenom..."

    Var?
    Punk Royale
    Folkungagatan 128, Stockholm
    punkroyale.se

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide restaurangapp. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.


     

  • White Guide POP UP 2015 — Fäviken Magasinet


    WHITE GUIDE: Så här såg det ut den när Magnus Nilsson, vinnare av White Guides Global Gastronomy Award 2015 tog sin restaurang, Fäviken Magasinet, till Stockholm och Kungsträdgården. Under kvällen bjöds dussinet serveringar och allmänheten kunde njuta av korvar från Magnus korvkiosk som samtidigt poppade upp i Kungsträdgården.


     

WHITE GUIDE GALA FILM 2015