Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

Nyöppnade Babette – Vasastans hemliga krogpärla

Nyöppnade Babette – Vasastans hemliga krogpärla
29 jan 2015

KROGNYTT STHLM: I det tysta öppnade för drygt två veckor sedan restaurang Babette. Restaurangen – som ligger i en gammal pizzeria – har lyft pizzan till finrummet och serverar den tillsammans med utvalda viner som byts varje dag.

Det är en anmärkningsvärt kompetent krögarkvartett som öppnat i Sibirien i Vasastan. Förväntningarna var således höga men informationen har varit hemlighetsfull. In i det längsta var det oklart vad restaurangen skulle heta, vilken typ av mat som skulle serveras och vilka viner skulle korkas upp. Det enda som var klart var att hjärnorna bakom den nya restaurangen var meriterade sommeliererna Fredrik Lundberg, Jon Lacotte och Johan Agrell, alla senast från Frantzéns vinbar Gaston, och köksmästare Olle T Cellton, från restaurang Niklas.

Den 19e januari slog Babette upp sina dörrar och nu står det klart att här finns 20 sittplatser plus ytterligare ett par i baren. Det serveras en meny bestående av pizza och snacks, fem till sju förrätter, två varmrätter, ost och dessert. Menyn är levande och byts dagligen men grundkonceptet med pizza, snacks och à la carte, är det samma.

Tanken var aldrig att vara särskilt hemlighetsfull – ägarkvartetten ville helt enkelt inte stressa fram konceptet utan låta restaurangen växa organiskt. Grundidén, enligt ägarna, är att varje gästmöte skall formas utifrån gästens eget behov.:

– Och det har gått jättebra! Det har varit fantastiskt roligt och härligt. Vi har fått ett fint gehör fort. Det är svårt att säga hur det kommer att se ut om två månader eftersom vi växer med det. Vi gillar inte koncept utan vill göra någonting vi själva tror på och vi tror att gästen skall vara en del i utvecklingen av en restaurang. Vi tror på att ta hand om gästerna, ha roligt och vara lyhörda men samtidigt väga in vår egen yrkesstolthet. Vi ville göra en tillgänglig krog, öppen för alla, där vinet är i fokus eftersom det är det vi själva brinner för, berättar Fredrik Lundberg.

Vinlistan håller samma filosofi som menyn och byts därför dagligen. Den kommer att bestå av cirka 100 viner, varav ungefär 50 vita respektive röda. Varje vin köps in i små kvantiteter om max 24 flaskor och de flesta viner tar slut samma kväll.

– Eftersom vi har en tydlig begräsning i det fysiska utrymmet har vi bestämt att ha så många viner vi har plats för i vinkylen. Vi vill ha djup och bredd och vi hoppas att det är viner som tilltalar många. Det skall löna sig att köpa dyrt. Utmaningen ligger i att sätta en intressant lista och tilltalande vinlista varje dag – när någonting tar slut får vi ersätta med någonting nytt, berättar Fredrik Lundberg.

I nuläget har Babette öppet från klockan 17 veckans alla dagar och bordsbokningar tas med en kvarts intervall mellan 17:00 och 18:00 – därefter gäller drop in. På sikt planerar de att utöka öppettiderna och även börja med take out-lunch.

– Det är en vision! Nu måste vi bara landa innan vi tar allt ett steg längre, avslutar Fredrik.

Mer info på babette.se

Fler krognyheter hittar du HÄR

Tillbaka

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Nytt tapaspalats i Karlstad när Barón flyttar

    KROGNYTT: Nytt tapaspalats i Karlstad när Barón flyttar

    KROGNYTT KARLSTAD: Barón har tagit över efter Banque i Wermlandsbankens pampiga lokaler. Med plats för över 300 gäster hoppas man kunna släcka Karlstadbornas sug på tapas.

    Den populära restaurangen flyttar till en anrik adress i Wermlandsbankens gamla valv, där Banque Bistro & Bar tidigare huserade. Förhoppningen är att nyöppningen ska ske tidigt nästa år.

    – Vi ska flytta hela konceptet. Den nya lokalen är godkänd för 360 personer så där finns flera rum för större sällskap samt en bokningsdel med ungefär 170 sittplatser, säger Aram Gomah som är ägare och vd på Barón.

    Den största anledningen till flytten är att tapasrestaurangen har haft svårt att få in alla bokningar på den gamla adressen.


     

  • KROGNYTT: Brewers öppnar nytt – och startar egen importfirma

    KROGNYTT: Brewers öppnar nytt – och startar egen importfirma

    KROGNYTT GBG: Runt årsskiftet får Brewers på Tredje Långgatan ett syskon på en annan göteborgsk kroggata. Med dubbelt så många kranar att fylla ser ägarna chansen att lyfta stadens ölutbud ännu en nivå.

    När Brewers tog över Stearins lokaler för några år sedan var Tredje Långgatan inte en lika självklar del av Göteborgs utescen som idag. Läget för den kommande baren är mer väletablerat – i Loulous gamla lokal på Magasinsgatan ska 14 ölkranar samsas med pizza. Konceptet blir med andra ord sig likt, även om man också ska servera hantverkskebab.

    – På samma sätt som den pizza vi serverar inte är en svettig hawaii kommer det inte bli en svettig kebab. Däremot kör vi mycket vegetariska pizzor och det fortsätter vi med trots kebaben, säger Victor Dahlberg, en av delägarna.


     

  • KROGNYTT: Koizen vill höja sushistandarden i Göteborg

    KROGNYTT: Koizen vill höja sushistandarden i Göteborg

    KROGNYTT GBG: I det krogtäta kvarteret på Aschebergsgatan öppnade i oktober hål i väggen-resturangen Koizen. Där vill Alven Chu ändra göteborgarnas syn på sushi med hjälp av omakase.

    Efter flera år i USA, bland annat på sushiskola i Kalifornien och på hyllade restaurangen Sushi Zo, är Alven Chu tillbaka i sin hemstad. På sin första egna restaurang med 14 platser vill han servera sin tolkning av sushi genom omakase – som fritt översatt betyder att man lämnar över alla val till kocken.

    – Det är tråkigt att sushi har blivit snabbmat här i Sverige när det klassas som finmat i Japan. Jag har många gäster som är besvikna på svensk sushi och har kommit till mig istället. Det är roligt att folk vill uppleva något nytt, säger Alven Chu.


     

  • KROGNYTT: Lallerstedt flyttar in på Kungsholmen

    KROGNYTT: Lallerstedt flyttar in på Kungsholmen

    KROGNYTT STHLM: Frukost, lunch, middag och bar när Eriks Restauranger öppnar i nya kvarteret Basaren på Hantverkargatan i vår. 

    Nyproduktionen på Kungsholmen har ritats av Wingårdh arkitekter och väntas stå klart tidigt nästa år. Eriks Restauranger är en av de första klara hyresgästerna och kommer att flytta in i en lokal om 460 kvadratmeter på bottenplan.

    – Det är en jättesatsning som känns både spännande och läskig. Vi har inte öppnat nytt på länge så detta är en rolig injektion för hela företaget, berättar Anna Lallerstedt.

    Den stora, äggformade lokalen kommer att delas upp i två, med en morgonpigg och takeaway-vänlig delibar samt en större restaurang med cirka 90 platser.


     

  • KROGNYTT: Haga Bottega är Stockholm Krogbolags nya satsning

    KROGNYTT: Haga Bottega är Stockholm Krogbolags nya satsning

    KROGNYTT STHLM: Italienskt står på menyn när ägarna till Vassa Eggen och Tennstopet slår upp dörrarna i Hagastaden.

    Kristofer Sandström och Christian Olssons krogkoncern Stockholm Krogbolag är redan väletablerade i huvudstaden. Nu tar ägarna till Tennstopet, Kommendören, Vassa Eggen och senast Tako steget in i nya stadsdelen Hagastaden tillsammans med delägaren Niklas Odin. I anslutning till Elite Hotels nya storsatsning Carolina Tower öppnar nu Haga Bottega


     

  • CAFÉNYTT: Johan & Nyström öppnar i Göteborg

    CAFÉNYTT: Johan & Nyström öppnar i Göteborg

    CAFÉNYTT GBG: Det välkända kafferosteriet tar över lokaler från cafékedjan Condeco. Innan årsskiftet öppnar Johan & Nyström tre kaffebarer i Göteborg.

    Förutom sin prisade rosteriverksamhet har Johan & Nyström ett antal kaffebarer i Stockholmsområdet. Nu tar de kaffemanifestet till Göteborg. 

    ”Vi öppnar tre konceptbutiker i Göteborg där alla har olika personligheter med förhoppningen om att de ska komplettera varandra och utmana idén om vad en kaffebar kan och ska vara,” lovar Johan & Nyström.


     

  • NYTESTAT: Boo Natur, Örebro

    NYTESTAT: Boo Natur, Örebro

    NYTESTAT: Toklokal mat i absolut säsong

    MYCKET GOD KLASS

    Det är inte varje decennium det öppnar en restaurang i Närke med målsättningen att få en stjärna i Guide Michelin. Men det är vad Joe Devine med meriter från bland annat Frantzén/Lindeberg föresatt sig. Det gör oss såklart nyfikna. Vi siktar på Boo Slott och åker längs allt mindre vägar i sydöstraste delarna av landskapet. När både vi och gps:en på riktigt undrar om det här verkligen kan stämma öppnar sig skogen. Pampiga, mörkrosa Boo Slott tornar upp sig och i det lilla nyputsade huset intill finns krogen. I huset, som tidigare rymde arbetarbostäder finns nu plats för 23 matgäster och några i baren. Tolv serveringar utlovas, med mestadels råvaror från ägorna, odlare i grannskapet och örter ärligt stulna från slottsträdgården. Matsalen är vitputsad och varmt naturlig med ljusa träslag. Slottsfrun arbetar som stylist och har nog ett finger med i de vackra bordsdekorationerna med sädesax och fasanfjädrar.


     

  • KROGNYTT: Mastio började som ett experiment i trädgården

    KROGNYTT: Mastio började som ett experiment i trädgården

    KROGNYTT MALMÖ: Sandra Mastio och hennes man byggde en pizzaugn i trädgården och körde pop-up. Ur glöden växte tanken om en permanent restaurang fram – nu tar den form i Limhamn.

    De senaste åren har vinnaren av Sveriges mästerkock 2015 arbetat som frilansande kock och författare. Nu är Sandra Maastio redo att öppna eget tillsammans med sin man.

    – I grund och botten har jag faktiskt känt att jag vill ha något stabilt att stå på och landa lite. Vi brukar säga att den här restaurangen är vår tredje bebis, säger Sandra Mastio.


     

  • KROGNYTT: Naturligt bräjk i Björnrikes backar

    KROGNYTT: Naturligt bräjk i Björnrikes backar

    KROGNYTT VEMDALEN: Med ett från grunden hållbart tänk vill Pernilla Johnsson och Joel Sjelin skapa en gastronomisk topp-upplevelse mitt i skidbacken. I november öppnar paret Bräjks Matbar i Vemdalen.

    När Bräjks Matbar öppnar är ambitionen att lyfta det gastronomiska utbudet i den alpina världen till en helt ny nivå.

    – Krogbygget är en supersatsning, där det ekologiska tänket går enda in i byggmaterialet, konstaterar Pernilla Johnsson.

    Hon och Joel Sjelin som ligger bakom Bräjks ("paus" på Härjedalska) har gedigna bakgrund både som kockar, i matsal och som ”säsongare”. När de fick möjlighet att köpa en tomt i backen slog de till.


     

  • KROGNYTT: Ny sorts hetta i Göteborg när Totale öppnar

    KROGNYTT: Ny sorts hetta i Göteborg när Totale öppnar

    KROGNYTT GBG: Krogfamiljen bakom Natur och Bord 27 har fler krogöppningar på agendan – nästa steg blir Totale i Vasastan. Där ska maten lagas med eldbord och vedugn – och naturvinet serveras direkt från boxen.

    Peter Orrmyr med familj har gjort succé med välbesökta Bord 27 och Restaurang Natur. Nu vill de höja mysfaktorn och gastronomin med en större, folkligare restaurang.

    – Både Natur och Bord 27 ligger på gator som är lite off och det gör Totale också. Vi vill ha ett ganska stort spann av gäster. Du ska kunna komma dit i jeans och t-shirt samtidigt som bordet bredvid har en uppstyrd middag, säger Peter Orrmyr.


     

White Guide Presentkort