Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

NYTESTAT: Frantzén, Stockholm

NYTESTAT: Frantzén, Stockholm
23 okt 2017

NYTESTAT: Frantzén rebooted

GLOBAL MÄSTARKLASS 

Stänger man sin tvåstjärniga krog i två år för att ”starta om” med ännu högre ambitioner och en byggbudget på 75 miljoner får man räkna med en och annan förbryllad huvudskakning – och skyhöga förväntningar. En totaluppväxling i en era där begreppet ”avslappnat” är det i särklass mest använda adjektivet när en ny restaurang ska lanseras är detta onekligen både kaxigt och kul – men hur mycket bättre kan det egentligen bli, tänkte nog många. Särskilt som Björn Frantzén själv hela tiden har sagt att matfilosofin skulle förbli oförändrad. Nu vet vi.
      Det bidde 500 luxuösa kvadrat i tre plan, en kock- och servicebrigad som vida överstiger antalet gäster och en kavalkad av klassiska kroglyxråvaror som hummer, kaviar och anklever. Allt detta, och samtidigt … lyckas de på något vis med konststycket att få oss att känna oss mer avslappnade än någonsin på Frantzén.

Men låt oss ta det från början, för detta är en helaftonsföreställning, från det att du hänger av dig jackan i foajén på gatuplan där varje bokat sällskap möts individuellt och får en titt på vad kvällen har att erbjuda av råvaror i den upplysta väggkylen innan en panel ljudlöst glider åt sidan och avslöjar gången till hissen, kantad av en liten ”flod” med flytande orkidéer. Ni fattar.
      Men även om mottagandet, den specialbyggda, extra långsamma hissen med sin stämningsmusik och den grandiosa loungen med både utsikt över Stockholms hustak och sprakande brasa hade blåst oss av stolen på egen hand är det när vi glider ner för den mörka trappan och matsalen öppnar sig för oss som polletten verkligen trillar ner. Vi befinner oss mitt i ett episkt paradigmskifte. The Empire is finally striking back. Nya Frantzén är beviset på att fine dining anno 2017 inte är död. Detta är lyxkäk version 2.0. Varför? Tja, framför allt för att det från början till slut är hejdlöst kul att äta här.

Matsalen domineras av en gigantisk bardisk, mycket bredare och glesare befolkad än standardmodellen förstås, och i mitten av den är det en hektisk aktivitet. Det grillas över öppen eld, avslutas rätter, pincetteras garnityr på desserter och kockas intensivt på alla håll och kanter. En eloge är på sin plats till en yrkesgrupp som sällan hyllas i den här typen av sammanhang: något ventilationsgeni har sett till att man som gäst upplever maximal teatralisk matlagning utan att drabbas av minsta lilla os, varken under middagen eller vid klädsniff morgonen därpå. Vi installerar oss i de sköna polstrade barstolarna och får våra fjäderlätta Zaltoglas fyllda med Junmai Daiginjō-sake medan vår första rätt anländer på en bricka och olika komponenterna placeras framför oss i glas och skålar. En skir ros av rå pilgrimsmussla varvad med lika papperstunna skivor av syrad majrova vackert placerad på krossad is – det är fritt fram att själv hitta sin favoritsmaksättning med hjälp av tillbehör som nobisdressing på pilgrimsmusselrommen, limeklyfta, riven pepparot och örtsalt.

Glöm gamla gastrotempel med dämpad, vördnadsfull konversation mellan rätterna. Frantzén handlar om mat, javisst, men kanske ännu mer om en multisensorisk show. Flera gånger får vi på DIY-vis själva vara med att sätta en liten knorr på rätterna medan andra färdigställs framför våra näsor, komplett med adderade aromatiska bonusar – som när citronzest finrivs över de nygrillade lakritsglaserade kalvbräss-spetten, eller örterna som mortlas till en intensiv pasta som toppar signaturklassikern satio tempestas. Jo, matmässigt känner vi igen oss, men vad den gode Björn än säger har maten också skruvats ett par smarrvarv uppåt. Kanske är det hans asiatiska äventyr (han driver Frantzén’s Kitchen i Hong Kong), eller ren och skär insikt som fått smakerna att lysa lite klarare och rätterna att bli aningen lättare och elegantare, utan att förlora den umamipackade stil som fortfarande är hans signatur. Detta blir tydligt i den närmast absurt finger-licking goda fattiga riddaren som varit på menyn sedan 2008. Krispigt smörstekt bröd toppat med en krämigt umamisalt vacce rosse-kräm, 100-årig vinäger och ohemula mängder finhyvlad australiensisk vintertryffel sig knappast som ”lätt” i smaken – men är tre maxat välbalanserade tuggor. Eller den tonsäkra bakade piggvaren med sin mäktiga sås på fermenterad vit sparris, brynt smör och en rejäl klick av husets Gold Selection oscietra-kaviar.

Flera av Frantzéns kockkollegor, som kreative chefen Viktor Westerlind och den relativt nyanställde och välmeriterade Marcus Jernmark får också kliva fram och ta plats, för det är genomgående kockarna som serverar maten här. Det bidrar, liksom den medvetet lite ”för” höga upptempomusiken, till en actionpackad kväll som varvas ner igen tillbaka i loungen, framför brasan, med handbryggt kaffe i en Phoenix70-tratt (v60 är SÅ 2016) och ett enormt urval av praliner, kolor och makroner. Som en tröst mitt i perfektionen finns den envist bevarade (och väldigt svårälskade) svarta vitlökskolan kvar – vi återser den kanske inte glatt men med viss nostalgi.

För en fine dining-scen som kämpar för att hitta fotfästet i en värld av casual dining kommer nya Frantzén in som en frisk fläkt. Och även om investerarna knappast förväntar sig återbetalning på den här sidan 2030 så är prislappen hög: detta är Stockholms hittills dyraste krogupplevelse med en meny som utan dryck kostar 3000 kr per person.

VAR: Klara Norra kyrkogata 26
FOTO: Martin Botvidson

Poäng anges ej för Nytestat, endast klass. Restauranger testas om för nästa utgåva av White Guide inklusive poäng.

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Kvarterskrog en halv trappa ner på LIVS

    KROGNYTT: Kvarterskrog en halv trappa ner på LIVS

    KROGNYTT STHLM: Konstnären och barmästaren Martin Ljungqvist har med Göran Vestin som kökschef öppnat bistron LIVS på Bjurholmsgatan 18 på Söder i Stockholm.

    Martin Ljungqvist som bor i området hade länge haft span på den ganska ruffa, men precis lagom stora, lokalen på en bakgata med bra läge. Den 10 oktober öppnade han LIVS tillsammans med kocken Göran Vestin.

    – Jag och Göran har precis samma tänk när det gäller kvalitet. Vi jobbar säsongsbaserat och råvarudrivet, med råvaror från små producenter. Min familj har en gård utanför Linköping och därifrån får vi lamm bland annat, berättar Martin Ljungqvist som tidigare arbetade som barchef på Babajan.

    Kökschefen Göran Vestin jobbade tidigare på Saturne i Paris och nu senast på Spritmuseum och Sushi Sho.


     

  • KROGNYTT: Nya krögare på En gaffel kort

    KROGNYTT: Nya krögare på En gaffel kort

    KROGNYTT SIMRISHAMN: Efter sex år tar Linda och Linus Persson av sig krögarrocken på En gaffel kort – och överräcker den till en taggad trio som redan är varma i kläderna.

    Det är Ystads Allehanda som rapporterar att Jonas Peterson, Daniel Malm och Oscar Mårtensson nu tar över En gaffel kort på Maritim, vilket gäller såväl krogen som hotellverksamheten och uthyrningen av Skeppet på Marint centrum. Kvarterskrogen med maten som är stans godaste enligt senaste upplagan av White Guide ska drivas vidare i samma anda av trion som pluggat tillsammans i Grythyttan. 

    För tre år sedan flyttade krogen in på Hotell Maritim och utökade då verksamheten med lunch, och frukost till hotellets gäster. Krögarparet Persson kände till sist att krogens popularitet gjorde att de kom alltför långt från närkontakten med gästerna. Nu väntar nya äventyr – ännu är det dock oklart vad.

    – Det blir första gången som jag och Linda står till arbetsmarknadens förfogande, säger Linus Persson till Ystads Allehanda. 


     

  • KROGNYTT: Dubbelt så mycket Ai Ramen

    KROGNYTT: Dubbelt så mycket Ai Ramen

    KROGNYTT STHLM: Ai Ramen expanderar med ytterligare en restaurang, denna gång i de gamla Klarakvarteren. Dessutom blir det bar.

    De senaste åren har flera ramen-ställen poppat upp i Stockholm, men Ai Ramen var först enligt grundarna själva. Nu blir det dubbelt så mycket nudelsoppa när man öppnat ytterligare en restaurang på Söder – förutom den befintliga på Erstagatan 22 finns Ai Ramen nu även på Brogatan 27, där man förutom restaurang även öppnar bar. Bar Pitch har döpts efter skivaffären Pitch Control, som en gång låg på samma adress.

    – Vi tycker det känns otroligt roligt att få möjligheten att göra något i de gamla Klarakvarteren. Vi har alla en relation med Gamla Brogatan då den var en spännande plats i city. Vi hoppas kunna bidra med att göra gatan till en levande mötesplats igen. Ett eko från fornstora dagar som penetrerar den själlösa plats som kommersiella intressen byggt upp, säger grundaren Erik Rehnby till Nöjesguiden.

    airamen.se


     

  • KROGNYTT: Nyöppning för Uppsalas anrika saluhall

    KROGNYTT: Nyöppning för Uppsalas anrika saluhall

    KROGNYTT UPPSALA: Uppsala saluhall med anor tillbaka till 1909 har nyöppnat efter en omfattande renovering. Konceptet är att kombinera mathandel med restauranger och kafé.

    Saluhallen köptes för fem år sedan av Svenssons Krogar som har flera restauranger i staden och som drivit verksamheter i byggnaden sedan 1997. I den nya saluhallen kan man köpa fisk, kött, ost, delikatesser samt välja från ett mindre utbud av frukt, grönsaker och blommor. Här finns också restaurangplatser och ett kafé.

    – Vi skapar en mötesplats för både uppsalabor och turister. Förutom att göra sina inköp i saluhallen kan våra gäster komma hit från morgon till kväll för frukost, brunch, lunch och middag, säger David Åström, vd för Svenssons Krogar.


     

  • White PAPER #4 2018 i butik nu

    White PAPER #4 2018 i butik nu

    WHITE PAPER: White Guide har lanserat en ny guide helt ägnad åt Sveriges hotell och barer. Det uppmärksammar vi förstås i det nya numret av White PAPER där vi bland annat djupdyker i hotellens hållbarhetstänk och tittar in bakom kulisserna hos prisvinnande MJ’s i Malmö och Omnipollo i Stockholm. På trendsidan testar vi att göra bean to bar-choklad i ett hemmakök, ryser av äckel på ett nytt matmuseum och undersöker om high tech i matsalen är något som är här för att stanna på krogen.

    Ett axplock ur innehållet i #4:


     

  • KROGNYTT: Fler och mer tar plats på nya Upper House

    KROGNYTT: Fler och mer tar plats på nya Upper House

    KROGNYTT GBG: Upper House i toppen av Gothia Towers har delats i två. En mindre, intimare och lyxigare fine dining-del och en öppnare casual dining-del. I helt ny vinbar serveras ostron och champagne.

    Nu kan ännu fler ta del av Upper Houses kokkonst. Den stora restaurangen har delats upp i två. En lite mer intim, där upp till 25 gäster vid endast sju bord serveras minst 20 smaker under fyra och en halv timme. Och för fler gäster som kanske vill äta affärsmiddag eller något gott före eller efter en föreställning.

    – Vi märkte att många ville äta hos oss, men under lite enklare förhållanden. Därför beslöt vi att gå våra gäster till mötes. Vi har byggt om och smugit igång vårt nya koncept. Det har blivit en succé, vilket är mycket roligt, berättar Gothia Hotels Food and beverage manager Johan Jansson.


     

  • KROGNYTT: Smakrikt på nya Palett

    KROGNYTT: Smakrikt på nya Palett

    KROGNYTT STHLM: Även innan har man kunnat äta på klassiska biljardhaket JoLo & Co i Vasastan, men nu uppgraderas matsalsdelen betydligt och byter samtidigt namn till Palett.

    På Jolo & Co står biljardborden på rad. Stället ägs och drivs av Anders Bohman, Michael Juhlin och Ann-Sofie Löfgren. Den sistnämnda är såväl förbundskapten i Svenska Biljardförbundet som SM- och EM-medaljör i samma sport. 

    – Vi har funderat länge på hur vi ska kunna bevara biljarddelen av JoLo & Co, som ligger oss varmt om hjärtat, och samtidigt driva restaurangdelen på ett modernt och sofistikerat sätt som passar innerstaden med sin medvetna och kunniga restaurangpublik, säger Ann-Sofie Löfgren.


     

  • White Guide har korat Sveriges bästa hotell och barer 2019

    White Guide har korat Sveriges bästa hotell och barer 2019

    WHITE GUIDE GLOBAL: Sveriges bästa hotellupplevelse finns i Växjö, men Sveriges bästa bar ligger i Stockholm. Idag, den 3 december, korade White Guide Sveriges bästa hotell och barer.

    Sverige är känt för sin vassa restaurang- och cafékultur, där man kan hitta stora upplevelser över hela landet. En våg av nya och omstöpta hotell matchar denna framkantsposition allt bättre, liksom allt fler och mer intressanta cocktail-, öl- och vinbarer.

    – White Guide har hjälpt passionerade gäster att hitta rätt bord i femton år. Nu ska vi hjälpa dem att hitta rätt säng och rätt barstol. Framför allt vill vi lyfta fram de stora personligheterna, hotell och barer som bjuder på nytänkande, härlig stämning eller unika upplevelser av något slag, Lars Peder Hedberg, White Guides publisher.

    Med White Guide Global AB som utgivare görs den på både engelska och svenska och får en bred internationell spridning. Ett urval av de svenska hotellen och barerna kommer också att presenteras i nya White Guide Nordic, som publiceras inför sommarsäsongen 2019.

    Allt om Sveriges BÄSTA HOTELL hittar du HÄR

    Allt om Sveriges BÄSTA BARER hittar du HÄR


     

  • HÄR ÄR SVERIGES BÄSTA BARER 2019

    HÄR ÄR SVERIGES BÄSTA BARER 2019

    WHITE GUIDE GLOBAL: Från bivax-is i norr till ”beer mojito” i väst, naturvin på tapp i syd och barstolsbokning i öst – det kreativa bar-Sverige är på väg att hinna ikapp krog-Sverige.

    Innovativt, superkul och stundtals fabulöst härligt – vi kallar det forward, fun och fab. Den svenska barscenen har utvecklats explosivt de senaste åren. Glasen glimrar av spännande öl, intressanta viner och välgjorda nytänkta drinkar.

    Vi har testat närmare 100 barer över hela landet: vin-, öl- och cocktailbarer – varav 65 har kvalificerat sig för full listning. De tre storstäderna dominerar, men 14 barer håller glasen högt ute i landet.

    BARVINNARNA 2019: 


     

  • HÄR ÄR SVERIGES BÄSTA HOTELL 2019

    HÄR ÄR SVERIGES BÄSTA HOTELL 2019

    WHITE GUIDE GLOBAL: Från spektakulära destinationshotell till nytänkande och särskilt rekommendabla hotellerbjudanden i myllrande storstad. Totalt har vi testat mer än 150 hotell över hela landet, hundra listas i nya White Guide Hotel + Bar 2019.

    Hotellen har bedömts, poängsätts, klassificeras, rankas och beskrivs med fokus på det som gör dem värda att besöka. En del kommer att få märkningen ”forward” (nytänkande), ”fun” (toppstämning) och ”fab” (spektakulärt i något avseende, wow!-faktor).

    HOTELLVINNARE 2019:

    Tio hotell nominerades för toppriset – och vinnare blev:

    Sveriges bästa hotellupplevelse 2019:


     

White Guide Presentkort