Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

NYTESTAT: Frantzén, Stockholm

NYTESTAT: Frantzén, Stockholm
23 okt 2017

NYTESTAT: Frantzén rebooted

GLOBAL MÄSTARKLASS 

Stänger man sin tvåstjärniga krog i två år för att ”starta om” med ännu högre ambitioner och en byggbudget på 75 miljoner får man räkna med en och annan förbryllad huvudskakning – och skyhöga förväntningar. En totaluppväxling i en era där begreppet ”avslappnat” är det i särklass mest använda adjektivet när en ny restaurang ska lanseras är detta onekligen både kaxigt och kul – men hur mycket bättre kan det egentligen bli, tänkte nog många. Särskilt som Björn Frantzén själv hela tiden har sagt att matfilosofin skulle förbli oförändrad. Nu vet vi.
      Det bidde 500 luxuösa kvadrat i tre plan, en kock- och servicebrigad som vida överstiger antalet gäster och en kavalkad av klassiska kroglyxråvaror som hummer, kaviar och anklever. Allt detta, och samtidigt … lyckas de på något vis med konststycket att få oss att känna oss mer avslappnade än någonsin på Frantzén.

Men låt oss ta det från början, för detta är en helaftonsföreställning, från det att du hänger av dig jackan i foajén på gatuplan där varje bokat sällskap möts individuellt och får en titt på vad kvällen har att erbjuda av råvaror i den upplysta väggkylen innan en panel ljudlöst glider åt sidan och avslöjar gången till hissen, kantad av en liten ”flod” med flytande orkidéer. Ni fattar.
      Men även om mottagandet, den specialbyggda, extra långsamma hissen med sin stämningsmusik och den grandiosa loungen med både utsikt över Stockholms hustak och sprakande brasa hade blåst oss av stolen på egen hand är det när vi glider ner för den mörka trappan och matsalen öppnar sig för oss som polletten verkligen trillar ner. Vi befinner oss mitt i ett episkt paradigmskifte. The Empire is finally striking back. Nya Frantzén är beviset på att fine dining anno 2017 inte är död. Detta är lyxkäk version 2.0. Varför? Tja, framför allt för att det från början till slut är hejdlöst kul att äta här.

Matsalen domineras av en gigantisk bardisk, mycket bredare och glesare befolkad än standardmodellen förstås, och i mitten av den är det en hektisk aktivitet. Det grillas över öppen eld, avslutas rätter, pincetteras garnityr på desserter och kockas intensivt på alla håll och kanter. En eloge är på sin plats till en yrkesgrupp som sällan hyllas i den här typen av sammanhang: något ventilationsgeni har sett till att man som gäst upplever maximal teatralisk matlagning utan att drabbas av minsta lilla os, varken under middagen eller vid klädsniff morgonen därpå. Vi installerar oss i de sköna polstrade barstolarna och får våra fjäderlätta Zaltoglas fyllda med Junmai Daiginjō-sake medan vår första rätt anländer på en bricka och olika komponenterna placeras framför oss i glas och skålar. En skir ros av rå pilgrimsmussla varvad med lika papperstunna skivor av syrad majrova vackert placerad på krossad is – det är fritt fram att själv hitta sin favoritsmaksättning med hjälp av tillbehör som nobisdressing på pilgrimsmusselrommen, limeklyfta, riven pepparot och örtsalt.

Glöm gamla gastrotempel med dämpad, vördnadsfull konversation mellan rätterna. Frantzén handlar om mat, javisst, men kanske ännu mer om en multisensorisk show. Flera gånger får vi på DIY-vis själva vara med att sätta en liten knorr på rätterna medan andra färdigställs framför våra näsor, komplett med adderade aromatiska bonusar – som när citronzest finrivs över de nygrillade lakritsglaserade kalvbräss-spetten, eller örterna som mortlas till en intensiv pasta som toppar signaturklassikern satio tempestas. Jo, matmässigt känner vi igen oss, men vad den gode Björn än säger har maten också skruvats ett par smarrvarv uppåt. Kanske är det hans asiatiska äventyr (han driver Frantzén’s Kitchen i Hong Kong), eller ren och skär insikt som fått smakerna att lysa lite klarare och rätterna att bli aningen lättare och elegantare, utan att förlora den umamipackade stil som fortfarande är hans signatur. Detta blir tydligt i den närmast absurt finger-licking goda fattiga riddaren som varit på menyn sedan 2008. Krispigt smörstekt bröd toppat med en krämigt umamisalt vacce rosse-kräm, 100-årig vinäger och ohemula mängder finhyvlad australiensisk vintertryffel sig knappast som ”lätt” i smaken – men är tre maxat välbalanserade tuggor. Eller den tonsäkra bakade piggvaren med sin mäktiga sås på fermenterad vit sparris, brynt smör och en rejäl klick av husets Gold Selection oscietra-kaviar.

Flera av Frantzéns kockkollegor, som kreative chefen Viktor Westerlind och den relativt nyanställde och välmeriterade Marcus Jernmark får också kliva fram och ta plats, för det är genomgående kockarna som serverar maten här. Det bidrar, liksom den medvetet lite ”för” höga upptempomusiken, till en actionpackad kväll som varvas ner igen tillbaka i loungen, framför brasan, med handbryggt kaffe i en Phoenix70-tratt (v60 är SÅ 2016) och ett enormt urval av praliner, kolor och makroner. Som en tröst mitt i perfektionen finns den envist bevarade (och väldigt svårälskade) svarta vitlökskolan kvar – vi återser den kanske inte glatt men med viss nostalgi.

För en fine dining-scen som kämpar för att hitta fotfästet i en värld av casual dining kommer nya Frantzén in som en frisk fläkt. Och även om investerarna knappast förväntar sig återbetalning på den här sidan 2030 så är prislappen hög: detta är Stockholms hittills dyraste krogupplevelse med en meny som utan dryck kostar 3000 kr per person.

VAR: Klara Norra kyrkogata 26
FOTO: Martin Botvidson

Poäng anges ej för Nytestat, endast klass. Restauranger testas om för nästa utgåva av White Guide inklusive poäng.

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Frantzén flyttar in på Astoria

    KROGNYTT: Frantzén flyttar in på Astoria

    KROGNYTT STHLM: Björn Frantzén satsar brett med internationell bistro i anslutning till Humlegården. 2020 sker öppningen i det anrika Astoriahuset, som först ska genomgå omfattande renovering.

    Förra året nyöppnade restaurang Frantzén med buller och bång – det blev direkt kritikersuccé, med första trestjärniga svenska restaurangen någonsin och förstaplatsen även i årets White Guide. Nu kommer en bredare satsning, när Frantzén Group flyttar in i lokalerna där anrika Astoriabiografen tidigare låg för att öppna "livfull och internationell" bistro. Storleken, hela 1200 kvadratmeter fördelat på två våningar, möjliggör plats för 150-180 gäster plus uteservering mot Nybrogatan sommartid. 


     

  • KROGNYTT: Panasiatiskt på Elitehotellets nya krogsatsning Quan

    KROGNYTT: Panasiatiskt på Elitehotellets nya krogsatsning Quan

    KROGNYTT MALMÖ: I dagarna öppnar den panasiatiska krogen Quan på Elite Hotel Adlon på krogtäta Mäster Johansgatan i Malmö. Små rätter från Asien utlovas.

    Vad quan exakt betyder är enligt krögaren, Henrik Siebert, själv lite oklart, men ordet dyker upp både här och där över hela Asien. 
    – Jag har rötter från Japan. Quan i japansk skrift innehåller tecknet för att äta, så tyckte vi det passade. Vi kommer att servera smårätter som man kan dela på vid bordet. Maten kommer först och främst komma från det japanska, kinesiska och koreanska köket, säger Henrik Siebert som är ansvarig för restaurangverksamheten på nya Elite Hotel Adlon, tidigare Renaissance.


     

  • KROGNYTT: Äkta och nära på Slagthuset MMX

    KROGNYTT: Äkta och nära på Slagthuset MMX

    KROGNYTT MALMÖ: Nina Christensson från Bastard och Smak flyttar nu in i det gamla kommunala Slagthuset från 1904 i Malmö. Till att börja med blir det lunch och kvällsöppet vid konserter och evenemang.

    Verksamheten är redan i full gång på det nyöppnade nöjeshuset med det nygamla namnet SlagthusetMMX där MMX står för beteckningen för Malmö som flygdestination. Den nya permanenta krogen beräknas öppna snart, någon gång i mitten av oktober.

    – Personalen är anställd och peppad, köket är klart, men nu väntar fortfarande på lite grejer. Lokalen är oerhört vacker med det gamla stengolvet och tegelväggarna. Gammalt och ändå supermodernt, säger Nina Christensson.


     

  • KROGNYTT: Frukost och lunch på Plant Magic’s Kitchen

    KROGNYTT: Frukost och lunch på Plant Magic’s Kitchen

    KROGNYTT MALMÖ: I 12 år jobbade Andrew Eves med Tareq Taylors. Nu har han och Johanna Haak öppnat Plantmagic’s Kitchen på Storgatan 41 i Malmö. Här gäller frukost och lunch med mycket grönt.

    Allt fler forskare är överens om att vi borde äta mycket på frukosten, lite lättare till lunch och knappt någon middag alls för att vi ska hålla oss i form. För alla som vill följa dessa råd är Plantmagic’s Kitchen ett alternativ. Det är engelsmannen och Andrew Eves och hans flickvän Johanna Haak som nu ska servera frukost och lunch till malmöborna. De båda träffades på Slottsträdgårdens kafé.

    Till frukost blir det hemlagad müsli och tre varianter av smörgås: en vegetarisk, en vegansk och en med kött/fisk.

    – Det kan vara matiga pålägg som avokado och kikärtspuré eller bacon med persiljemajonnäs. Till lunch blir det fyra rätter; en vegetariskt, en vegansk, ett fisk- eller köttalternativ och dessutom en vegetarisk soppa, säger Johanna Haak.


     

  • KROGNYTT: Bistro Berns är återigen Calle P

    KROGNYTT: Bistro Berns är återigen Calle P

    KROGNYTT STHLM: Calle P har återuppstått i Berzeliipark i Stockholm. Nya krögare är trion från Sixten & Frans: Anton Surtell, Axel Ohlson och Simon Ramn-Alenius.

    Glaspaviljongen som tidigare inhyste Bistro Berns har renoverats och tagit tillbaka det gamla namnet Calle P, som krogen hette för 20 år sedan. Vem denne Calle P egentligen var, råder delade meningar om, men kanske kommer namnet från en pjäs som spelades på den intilliggande Chinateatern på 1960-talet. Nu har i alla fall trion bakom den stängda Kungsholmskrogen Sixten & Frans tagit över etablissemanget.

    – Det verkar ha varit ett populärt ställe som serverade asiatiskt och italiensk, men det kommer vi inte göra. Vi kommer att laga modern europeisk mat i säsong. Den enda rätt vi tar med oss från Sixten & Frans är råbiffen för den var så otroligt populär, berättar en av de tre Anton Surtell.


     

  • KROGNYTT: Utökade öppettider och större bar på Grand Öl & Mat

    KROGNYTT: Utökade öppettider och större bar på Grand Öl & Mat

    KROGNYTT MALMÖ: Efter en renovering raffinerar och breddar Grand Öl & Mat sitt koncept på Monbijougatan 17 i Malmö. En ny bar ska skapa fler möten.

    I mitten av september slog Grand Öl & Mat åter upp dörrarna efter en make-over och den här gången med en helt ny bar mitt i lokalen.

    – Tidigare hade vi två barer. Nu har vi en där man också kan sitta och äta. Vi vill göra stället mer socialt, få mer liv hela dagen och öppna upp för fler möten mellan gästerna, berättar Jonas Letelier, en av restaurangens sex ägare.

    För att göra detta har Grand Öl & Mat förlängt öppettiderna. Nu kan man äta kravmärkt lunch och à la carte under lunchtid för att sedan äta lite enklare rätter som till exempel en räkmacka i baren under eftermiddagen tills middagsmenyn tar vid.


     

  • KROGNYTT: Soyokase öppnar filial i Blåsut

    KROGNYTT: Soyokase öppnar filial i Blåsut

    KROGNYTT STHLM: Sushikrogen Soyokaze får ett syskon intill Blåsuts tunnelbanestation i Enskede. Där blir det billigare, större och bokningsbart. 

    När Soyokaze har stängt, kommer Soyokafe att hålla öppet. Sushikocken Batjargal Orchilbat, kommer att pendla mellan city och förorten och därmed jobba sju dagar i veckan.

    – Vi är unga, vi orkar. Så kommer det bli i alla fall den första tiden. Soyokaze har ju bara 12 platser. Nu får vi 30, baren inkluderad. Det kommer att bli en enklare och folkligare variant av Soyokaze. Och fortfarande sushi med ris helt utan socker. De flesta sushiställen med sushi för 80-90 kronor har kilovis med socker i riset, säger Batjargal Orchilbat.

    Sedan han öppnade Soyokaze 2016 har det varit trångt vid borden och man har inte kunna boka bord för att äta hans omakase i världsklass. Boka kommer man däremot att kunna göra på Soyokafe och beställa från en meny.


     

  • KROGNYTT: Filip Fastén har tagit över Gyldene Freden

    KROGNYTT: Filip Fastén har tagit över Gyldene Freden

    KROGNYTT STHLM: Modern husmanskost när Filip Fastén nu tar över kastrullerna på Stockholms äldsta krog, Gyldene Freden.

    Denna kulturinstitution från 1722 har i alla tider varit ett vattenhål för trubadurer, skådespelare, artister och konstnärer som Bellman, Jussi Björling, Evert Taube och Cornelis Vreswijk. Nu har ATV släppt taget om krogen i Gamla stan och ny krögare är Filip Fastén som tar över tillsammans med investerarna Karl Törngren och Joachim Kuylenstierna.

    – Ända sedan jag var liten har jag älskat svensk husmanskost. Mina första smakminnen kommer från mormor och morfar; kåldolmar, sotad sill… Det ska bli otroligt roligt att nu få hänge sig till det fullt ut. Det är den mat jag alltid själv längtar efter när jag går ut och äter, berättar Filip Fastén.


     

  • NYTESTAT: Västra Station Restaurang & Bar, Malmö

    NYTESTAT: Västra Station Restaurang & Bar, Malmö

    NYTESTAT: Trivsamt och rustikt i gamla stationen

    GOD KLASS

    Västra Station Restaurang & Bar
    Dag Hammarskjölds torg
    Malmö
    vastrastation.se

    DET BÖRJAR OTROLIGT BRA. Den knalliga tricolor-förrätten på ginrimmad laxöring ger precis så mycket mersmak som en förrätt ska. Den fräscha fisken spelar texturmässigt mot rostad svartrot och kapris och smakmässigt mot en brynt smörhollandaise med syrligt sting och en aning hetta.

    VÄSTRA STATION, SOM ÖPPNADE i maj, ligger ett stenkast från nya Malmö Live och Saluhallen – i den del av Malmö som växer mest just nu. Men om kvarteren runt omkring känns nybyggda och lite stela är det fullt av liv här i den gamla stationsbyggnaden från 1897 där interiören domineras av en stor välkomnande bar dekorerad med resväsksfrontar för att anknyta till kåkens historia. Det är högt i tak, schackrutigt golv och pampiga takkronor – en väldigt lyckad tidlös blandning som skapar en trivsam och avslappnad atmosfär. Det trafikfria Dag Hammarskjölds torg är med sin fontän och den stora knallröda lekvänliga skulpturen ”Passage” av Maha Mustafa en formlig magnet för barn – och får man en plats på uteserveringen eller vid ett fönsterbord är underhållningsfrågan för de mest springglada gästerna omedelbart löst.


     

  • KROGNYTT: Kalf & Hansen har öppnat på Rörstrandsgatan

    KROGNYTT: Kalf & Hansen har öppnat på Rörstrandsgatan

    KROGNYTT SHLM: Få kockar har tagit strid för ekologiska råvaror som kocken Rune Kalf-Hansen gjort. Och sonen Fabian följer i hans fotspår. Den 26e september öppnar de nu sitt tredje Kalf & Hansen, den här gången på Rörstrandsgatan 3 i Stockholm.

    Alla bekanta med Rune Kalf-Hansen vet hur otroligt envis han kan vara. En gång lär han ha sagt att han hellre dör än äter jordgubbar i december. Detta var långt innan andra kockar ens kunde stava till närproducerat, säsong eller kravmärkt. Envisheten har gått i arv. 2014 öppnade Rune sitt Kalf & Hansen tillsammans med sonen Fabian, också utbildad kock. Där serverar de snabbmat i slowfoodtappning och fokuserar på nordiska frikadeller; veganska, fisk och av kött. Hos Kalf-Hansen är allt från bordskivor till målarfärg och köttfärsen i bullarna ekologiskt. Allt är i säsong och det mesta närproducerat så långt det går. Inga konstiga tillsatser, inget genmodifierat.


     

White Guide Presentkort