Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

NYTESTAT: Hantverket Mat & Bar, Stockholm

NYTESTAT: Hantverket Mat & Bar, Stockholm
29 mar 2017

NYTESTAT: Kreativt mathantverk på förnäm adress

I entrén möter en stor, klädsamt sliten snickarbänk i kontrast till den i övrigt så modernt inredda lokalen och fastigheten på Sturegatan 15, som ovanför krogen även rymmer ett större konferenscenter. Till vänster ligger den spatiösa baren med bekväma fåtöljer att mellanlanda i på väg till middagsbordet. Eller förlägg hela kvällen till Spritbordet, där bartendrarna skräddarsyr paket av drinkar och maträtter för grupper om åtta. Frågan är om det är klassiker som Mai tai, Singapore Sling och Champs Elysées man förväntar sig i baren, när matmenyn genomsyras av till största delen nordiska råvaror och smaker? Till höger ligger det generöst tilltagna, öppna köket med flertalet bokningsbara barplatser som ger nära uppsikt över det hårt arbetande kockgänget.

Tiden då rutinerade krogrävar kunde beställa efter eget huvud är för längesen förbi. Idag berättar menyn bara en del av historien. Den inledande frågan vid bordet ”har ni varit här förut?”, står egentligen för ”om ni inte varit här förut vet ni inte hur man beställer, så det ska jag berätta för er nu!” På Hantverket får vi instruktionen att sätta sprätt på aptiten med något eller några tilltugg, för att sedan sikta på två till tre av de totalt knappa 20-talet rätterna per person. Tilltuggen består av miniatyrpariservåffla med en klick vispad kycklinglever och portvinslök, små hasselbackspotäter med löjrom och syrad grädde, eller japansk äggomelett – tamago – med en bit skreitorsk, västerbottenost och picklesmajonnäs. I brödkorgen ligger ångande het tuttul – tunnbröd med ursprung från Siljanstrakten bakat med pressad potatis. Till brödet hör en miniatyrgryta full med saftig, mycket karaktärsfull slarvsylta. Fläsklägget är så sönderfallande långkokt och inkluderar så generösa mängder tillika sönderkokt lök och smör, att den feta vätskan rinner mellan fingrarna och ner i knät när man försöker äta rätten taco-style.

Ingefärskryddad, sotad lax serveras med inlagd avokado, syrligt äpple och lite väl smakintensiv currykräm. Rätten ”Nästan rå strömming med akvavit, böckling, potatiskrutonger och störkaviar” kan låta avskräckande för personer rädda för överdriven ”fiskighet”, men är i själva verket en väl avvägd upplevelse med milda, friska och fräscha sjösmaker som får ett litet angenämt sting från akvaviten. Tunt skuren rå biff kommer från Lövsta Kött utanför Uppsala, och serveras framgångsrikt med jordärtskocka, gruyèreost och smakintensiva, rostade hasselnötter. Kvällens fish’n’chips-standin består av friterad piggvar med rotselleri – strimlad och uppvänd med distinkt tryffelmajonnäs – med citron och vattenkrasse.

Vinlistan är inte överdrivet lång, men innehåller ett väl valt sortiment med både bredd och djup som drar åt det naturliga och ekologiska hållet. Fokus är på Europa med små avstickare till sommelierens favoritgårdar i Oceanien, Nord- och Sydamerika. Företrädesvis kommer vinerna från mindre producenter kända för sina karaktärsfulla drycker. Bland desserterna framstår änglamaten som vinnare med syrliga, kärva lingon, smulade drömmar, len vaniljglass och kletig kolasås.

Det är fortfarande något spretigt över helheten med barkoncept, den mathantverksmässiga köksprofilen och de många, kreativa serveringarna. Men det har blivit avsevärt bättre sedan köket nyligen togs över av Stefan Ekengren – populär bloggare och tidigare kökschef på Görvälns slott i Järfälla norr om Stockholm. Ge honom och teamet några månader till så kanske allt sitter som ett smäck.

Var? Sturegatan 15, Stockholm.

Läs mer om Hantverket HÄR och HÄR.

Läs recensionen inklusive poäng i betalversionen av White Guide app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Gården från förorten med smak av skärgård

    KROGNYTT: Gården från förorten med smak av skärgård

    KROGNYTT GBG: Efter nio år på Biscotti går Patrik Ivanovski från café till restaurang, men tar med sig kaffet. Hiphop i högtalarna och något litet grafitti-inslag utlovas.

    I Vasastan öppnar Gården - en modern nordisk bistro fördelad på tre rum. I ett av rummen finns ett Chef’s Table och i de andra två rummen blir det vinbar med mellanrätter och snacks.

    – Matlagningen inspireras av Göteborg och Bohuslän. Vi vill arbeta organiskt och i perioder kommer vi erbjuda en avsmakningsmeny till vårt Chef’s Table - när vi tycker att vi fått ihop bra rätter. Menyn ska rulla med säsongerna, säger Patrik.


     

  • KROGNYTT: Efter bara några månader: Frantzén tilldelas tre Michelinstjärnor

    KROGNYTT: Efter bara några månader: Frantzén tilldelas tre Michelinstjärnor

    KROGNYTT SVERIGE: När 2018:s nordiska Michelinstjärnor igår presenterades i Köpenhamn tilldelades Björn Frantzén sina efterlängtade tre. Daniel Berlin belönades med ytterligare en.

    Stjärnfall över Sverige när den nordiska upplagan av Guide Michelin igår presenterades. För första gången i Michelinguidens historia har en svensk restaurang belönats med tre stjärnor, guidens högsta möjliga gastronomiska utmärkelse. Juryns motivering löd:

    "Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker. Björn Frantzéns gastronomiska uttryck är verkligen värt resan och är en gustatorisk upplevelse som ingen annan”.


     

  • KROGNYTT: Tranan växer med vinbar och chambre séparée

    KROGNYTT: Tranan växer med vinbar och chambre séparée

    KROGNYTT STHLM: Klassiska Stockholmskrogen Tranan öppnar ny vinbar i vår och förutom hantverksmässigt vin står mat i säsong och musik på menyn.

    I åtta år har Tranan suktat efter lokalen precis ovanför den befintliga baren. Sedan en tid tillbaka är den deras och i april beräknas lokalen ha omvandlats till vinbar med tillhörande chambre séparée. Vinbaren kommer att rymma cirka 25 sittplatser där hälften kommer att kunna bokas. Resten av platserna ska vara öppna för spontanbesök för de som bara vill slinka in och få ett glas vin och något att äta. Här blir det ingen fast meny utan en svart tavla med några rätter lagade på råvaror i säsong.

    – Vinmässigt kommer baren att vara ett mellanting på systerkrogarna Tranan och Brasserie La Colline med hantverksviner mestadels från familjeägda gårdar där omsorgen om jorden och druvan är i fokus och terroiren får tala istället för olika modifieringar och jäststammar, berättar Anna Mellfors, chefsommelier för gruppen, och fortsätter:


     

  • KROGNYTT: Höga ambitioner när matfamiljen Thunholm öppnar Köksbaren Hybris

    KROGNYTT: Höga ambitioner när matfamiljen Thunholm öppnar Köksbaren Hybris

    KROGNYTT SUNDSVALL: Att bli en av Norrlands bättre krogar är förhoppningen när far och son Thunholm nu öppnar Köksbaren Hybris. Receptet? Att laga mat de själva gillar.

    Det är inget blygsamt namn de har valt för sin nya restaurang på Sjögatan 7 i Sundsvall. Hybris kommer från grekiskan och betyder ungefär att överträffa gudarna. Familjen Thunholm har en diger matbakgrund. Pappa Mikael som har hand om köket har tidigare bland annat drivit restaurang Grankotten i Sundsvall. Sonen Filip har arbetat på nästan alla bättre krogar i staden.

    – Vi kommer från Sundsvall och hela familjen håller på med mat. Min bror Hampus jobbar på Fäviken och mamma Katarina är också kock. Hon kommer också att hjälpa till, men i en lite mindre omfattning, berättar Filip Thunholm.


     

  • KROGNYTT: Nu kommer Eataly till Stockholm

    KROGNYTT: Nu kommer Eataly till Stockholm

    KROGNYTT STHLM: På lördag öppnar Eataly, en 3 000 kvadratmeter stor saluhall i Röda Kvarns gamla lokaler på Biblioteksgatan. Det blir ett matmecka med det bästa Italien har att erbjuda.

    Eataly Stockholm blir den 40:e saluhallen och Sverige 13:e landet i världen som får detta italienska mattempel. Tidigare finns konceptet bland annat i Tokyo, Boston, Köpenhamn, Rom… Till och med på kryssningsfartyg. Eataly skapades av entreprenören Oscar Farinetti med bakgrund inom elekotronikbranschen. Att han sedan satsade sin själ inom matvärlden beror kanske på att han är uppvuxen i slowfood- och tryffelstaden Alba i Piemonte i Italien. En nedlagd vermuthfabrik utanför Turin gav honom inspiration att 2007 öppna en saluhall av idag, dignande av de färskaste bästa italienska råvarorna men också med restauranger, caféer och barer. Nu har konceptet kommit till Stockholm.


     

  • KROGNYTT: Svenskmexikanska smaker när Hjerta nyöppnar

    KROGNYTT: Svenskmexikanska smaker när Hjerta nyöppnar

    KROGNYTT STHLM: Kajsa Åkerblom låter Mexico kommer ännu närmare Sverige när Hjerta nyöppnar i april.

    Det är  svensk-mexikanska smaker som tagit över i köket på Hjerta. Ny krögare efter Malin Söderström är Kajsa Åkerblom.

    – Kajsa har bott och jobbat i Mexico och förälskat sig i det mexikanska köket. Att förena svenska högkvalitativa råvaror med mexikanska kryddor och matlagningssätt fungerar alldeles utmärkt. En hjortstek blir betydligt mer spännande med en het salsa istället för rödvinssås, säger krogens marknadschef Josephine Woll.


     

  • KROGNYTT: Arvids tar världens gastronomi till Kalix

    KROGNYTT: Arvids tar världens gastronomi till Kalix

    KROGNYTT KALIX: Arivds Steakhouse har nyöppnat som Arvids Place och på menyn står rätter Kalixborna aldrig har hört talas om.

    Arvids öppnade 2015 med konceptet att erbjuda det Kalixborna efterfrågade – ett steakhouse med klassiska rätter. En framgångssaga som nu gett råg i ryggen att starta den verksamheten krögarparet alltid drömt om. 

    – Allt eftersom tiden har gått har vi smugit in mer och mer av det vi verkligen vill laga. Nu kändes det som om det var dags att våga ta steget fullt ut, säger Tania Nilsson, som gör allt på Arvids Place, förutom att laga mat.


     

  • KROGNYTT: Här är 2018 års gulddrakevinnare

    KROGNYTT: Här är 2018 års gulddrakevinnare

    KROGNYTT STHLM: Opretentiös, nördig enkelhet med stor kvalitet var temat när Dagens Nyheter igår utsåg Stockholms bästa näringsställen. Årets vinnare av Guldraken 2018 är: Soyokaze, Kagges, Brisket and friends, Folii och Fosch artisan pâtisserie.

    Här är det ”less is more” som gäller. Avskalat, intimt, pyttelitet och sublimt. Här får man som gäst en unik upplevelse där råvaran står i centrum medan man bjuds på en enastående enmansshow.” Så lyder motivering för årets vinnare i kategorin Lyxkrog: Soyokaze på Frejgatan där Batjargal Ochirbat har bjudit på sushi efter eget huvud sedan 2016.

    Mellankrogsdraken kammades hem av Kalle Lindborg och Douglas Tjärnhammar-AlmKagges i Gamla stan. De sätter också fokus på kvalitet och säsongens råvaror med lusten i centrum. ”Här serveras vi vacker, vällagad och ekologiskt medveten mat på lokala, ofta gröna råvaror och vi längtar ständigt tillbaka.


     

  • KROGNYTT: Mellqvist Kaffebar växer med pinxtos

    KROGNYTT: Mellqvist Kaffebar växer med pinxtos

    KROGNYTT STHLM: I 20 år har Mellqvist Kaffebar livat upp Rörstrandsgatan med stammiskompatibel stämning, året runt-uppvärmd uteservering, kaffe och fikabröd direkt från vagn. Nu är kaffebaren för redo för nästa steg.

    Också på Rörstrandsgatan, bara ett stenkast från kaffebaren har Mellqvist tagit över en frisörsalong och en rökelsebutik. Till sommaren öppnar de sin första egna krog.

    – Vi kommer helt klart ta med oss stämningen och känslan från Mellqvist Kaffebar och även några detaljer i inredning, som golvet till exempel. Men matmässigt blir det något helt annat, säger Andreas Rosenstam som går in som ägare i en ny restaurang tillsammans med Erik Mellqvist och Patrik Asplund, dagens ägare av Mellqvist Kaffebar.


     

  • KROGNYTT: Kött från mjölkkossa på Jureskogs nya hamburgerkedja

    KROGNYTT: Kött från mjölkkossa på Jureskogs nya hamburgerkedja

    KROGNYTT STHLM: Hamburgerkedja med premiumburgare och ekotänk är nästa satsning för Johan Jureskog.

    Johan Jureskog har hamburgare på hjärna. På restaurang AG har den i alla år spelat en huvudroll på menyn, han har hjälpt McDonalds att utveckla sina och medverkat i tv-programmet ”Världens bästa burgare”. I år öppnar han sin egen kedja Jureskogs, med premiumhamburgare à la fast food – men med stort ekotänk och kött från svenska mjölkkossor. "Det bästa och mest hållbara", enligt Jureskog själv. Brödet kommer att bakas av det ekologiska bageriet Bakery & Spice.

    Första restaurangen kommer att ligga på Jakobsbergsgatan i Stockholm och innan året är slut hoppas Johan att de har öppnat ytterligare två-tre i Stockholm. Inom en 10 års period – föprhoppningsvis 60.


     

White Guide Presentkort