Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

Nytestat: Nybrogatan 38 i Stockholm

Nytestat: Nybrogatan 38 i Stockholm
25 maj 2012

Nybrogatan 38
Nybrogatan 38, Stockholm
Tel 08-662 33 22 Webb: nybrogatan38.com 

Restaurang Nybrogatan 38
Gästerna strömmar in via den långa, välutrustade cocktailbaren med samma intensitet som servisen tassar upp och ner för de sju nötta trappstegen upp mot matluckan till köket, som tronar knappt 2 meter högre över havet än plankgolvet. Matsalen är charmigt stimmig och ackompanjeras av högljudda samtal som smattrar i barkaklet intill. Gästerna är typiska för en kvarterskrog på burgna Östermalm – skrattande tjej- och killgäng blandet med clubblazerrisslade herrar, välklädda damer och en och annan småromantisk parmiddag, alla lika totalt avslappnade. Hit går rutinerade kroggäster – kan när som helst öppna en konversation mellan borden.

Det duktiga gänget bakom restaurang Bockholmen och Djurgårdsbrunns värdshus har kommit till stan och ynglat av sig eller snarare änglat av sig en älskvärd och distinkt oprettig matdestination, uppkallad efter adressen. Här bjuds gedigna måltidsupplevelser som stilmässigt hamnar någonstans mellan modernt finbrasseri och ambitiös kvartersbistro; menyn är skapad med lika delar fantasi, kaxighet och hjärta och står med hela vänsterfoten i traditionellt kök medan högerdojan svävar befriande fritt. Allt i denna nya matföreställning sitter inte perfekt ännu men många av rätterna är redan ytterst njutbara och har både snygg råvarufokus och lagom kulfaktor. 

Bland ”små serveringar” är det dött lopp mellan favoriterna rostad rökt tuppvinge med dragonaioli och miniburgaren på rådjur och kantareller med tranbärsketchup; vingarna är så sagolikt spröda och makalöst smakrika i ytan att man längtar in till det saftiga fågelköttet, som är bra kontrasterat med en maffig dragonaioli, lika generöst rund som en fettstinn bearnaise. Den lilla burgaren är ytterst väl sammansatt med allehanda smakinslag inklusive vilttoner från rådjuret, syra från den hemgjorda ketchupen och skogskänsla från svampen. De frasiga grodlåren med spansk cidermajonnäs är också värda att smaka (även om de saknar lite sting) liksom ett spänstigt rökt renhjärta med syltade kantareller och pepparrot som bjuder på snygg kryddighet och fina syrabalanser.

Bland ”kalla och varma förrätter” finns en generös och prydlig tallrik med 5 sorters bakade tomater med rödlök, getost och basilika, en lätt fräsch och snäll rätt där alla ingredienserna gör ett bra jobb till en väsmakande helhet. Den skummiga hummersoppan med ramslök och grönssparris är stiligt skaldjursprofilerad, lite lättare än en bisque och därmed elegantare och mycket njutbar. Den grovmalda kalvleverpastejen med karamelliserad gul lök, krispigt bacon, portvinsgelé och cornichoner uppträder i grynigt krämig stil med en lätt överdosering av ansjovisspad som en liten skönhetsfläck.

Bland huvudrätterna står ett brässerat lammlägg ut med sin sötsyrliga dillsås, morötter, purjolök och potatispuré, en snygg uppvisning i traddigt långkok med fin distinkt smakhöjd och en liten pikant damm av monterad fond mitt i den lena purén. Den krämiga hummerspagettin med skogschampinjoner och lagrad parmesanost är vackert färgrik med distinkta smaker och en syrlig spets som motverkar övergräddiga toner.

Efterrättsmenyn bjuder på minst två smarriga vinnare, en gammeldags ostkaka med blåbärssylt och vispad grädde, en turbomumsig men finstämt elegant upplevelse med rustikt ursprung; ljummen och finessig med ett uns sälta och blyg sötma. Den frasiga smördegen med mandelkräm, äpple och kanelglass är nästan lika bra med tunt skuret tuggigt grönt äpple på frasig flarnbotten toppad med len, lätt fluffig glas med tydlig kanelprofil.

Passande vinnjutningar går att hämta ur en lagom stor, lite sparsmakad lista med medveten inriktning på viner som passar till bredden i menyn. Det bjuds på sympatiska och inbjudande priser och finner de flesta prislägen alltifrån den förträfflige mineralpackade 2010 Kimmeridgien från Jean Marc Brocard, finfin budget Bourgogne för 375 kr eller 95 kr per glas, till den supernygga 1999:an Delamotte Blanc de Blancs, en fullmogen syra-spänstig champagne för 1.250 kr. Och däremellan finns en riktigt bra stilren 2009 la Brancaia för bussiga 490 kr och 125 kr på glas!

I summering är 38:an ett attraktivt tillskott till huvudstadens rikliga krogutbud och adressen är ju lätt att komma ihåg …

 

White Guide Presentkort