Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

NYTESTAT: Portal, Stockholm

NYTESTAT: Portal, Stockholm
27 aug 2016

NYTESTAT STOCKHOLM: En Carl Butler 2.0 – med mycket smarr och ambiance

Att hyllade tävlingskockar öppnar eget är en av det senaste årets tydligaste trender i krog-Stockholm. Nyligen slog Adam/Albin upp dörrarna till sin kultplats för supermums. Och nu är det Klas Lindbergs tur, Årets Kock 2012 och Olympisk Guldmedaljör samma år. Även han sällar sig till den breda krets av toppkockar, som väljer att omsätta sin medaljerade skicklighet i det dynamiska mellansegmentet – han kallar det själv ”bistro” – och där fokusera på mumsighet och välavvägt smarr. Platsen är S:t Eriksplan, en del av Vasastan som inte precis dignar av intressanta restaurangupplevelser. Det är ju ett tag sedan Rörstrandsgatan var som hippast.
Nu är inte Klas Lindberg ensam Årets Kock i trakten. På Lilla Ego på Västmannagatan huserar tre stycken med Tom Sjöstedt och Daniel Räms i spetsen. På Roslagsgatan Filip Fastén med sitt Agrikultur. Alla har satsat – men ingen så ambitiöst som Klas Lindberg med Portal. Stället är inbjudande med stora fönster ut mot S:t Eriksplan och den magnifika portalen ner mot Atlasområdet, som gett namn åt krogen. Inredningen är sparsmakad men påkostad: marmor, ljusa trämöbler och bröstpaneler i grått – allt med gediget småländskt ursprung, liksom krögaren själv, och även en hel del gäster verkar det som. Längs den långa bardisken skorras nästan lika mycket som på Smålands nation i Uppsala, när det unga gardet av vältatuerade kockar och servicepersonal tar ett glas, eller gärna tre. Stämningen är hög, redan innan en av de anställda som också är jazzpianist sätter sig ner vid det gamla svarta upright-pianot i ena hörnet och jammar iväg.

De flesta bordsplatser finns på gatuplanet längs baren, med ännu en matsal en halvtrappa upp. ”Vinkällaren” ligger ytterligare en halvtrappa upp med panoramafönster och utsikt över hela krogen, en signal om att dryck är viktig här. Dryckeslistan, signerad stjärnsommelieren Totte Steneby, är inte så omfattande men väl genomtänkt med ganska klassiskt fokus. Detta skulle också kunna vara en karaktäristik av matsedeln.

Ett glas före maten – med sherry på framskjutande plats – kan ackompanjeras av små ”bites”, som minispett med sotad biff eller lätt kallrökt färsk torskrom, en hemmagjord Kalles. Förrätterna bjuder på toppnummer som kungskrabbabenet, gratinerat i sitt skal till hög umaminivå med hjälp av Skabramost från Jokkmokk. Samma ost dyker upp i rätten som helt enkelt kallas Sallad; en ssämrätt, där salladsbladet viks runt en kombo på öringrom, ostkräm, picklad morot, kantarell och friterad krondill. Rika smaker och texturer i god kontrast. Råbiffen blandas vid bordet med saltbakad rödbeta, äggula och syrlig lök och skedas upp till en lödig kräm på betan. Krögarens egen favorit, ”love stew”, på färskpotatis, äggkräm och Kalixlöjrom, serveras i gullig gjutjärnspanna, och i en helt vegetarisk version med sommartryffel.

Egenodlade grönsaker och skaldjur har en framträdande roll i köket. Varma havskräftstjärtar i sitt skal, tio bamsingar på silverbricka, med skaldjurets hela spänst och fina sötma kvar i köttet, kommer med grillade citroner och brutna brödbitar att moppa upp skaldjursskyn med vit bourgogne och vitlök. Detta är så nära man kommer en orgie på krogen, och en liten duschkabin borde installeras på handikapptoaletten för gäster som kladdar till det för sig med allt detta umamimums. En högre grad av förfining präglar den fyllda och ovanligt kralliga vakteln med sotad lök, picklad och puréad selleri och en klassiskt reducerad sås på skrovet smaksatt med soja och sesam. Lindberg erkänner att han "stulit" vaktelsåsen från Alain Passard på Arpège, där han kockat i yngre dagar. Inte ofta man får ätbar vaktel i Sverige, och ännu mer sällan med stulen sås. Vackraste varmrätten, men knappast den mest minnesvärda smakmässigt, är hällstekt kalvinnanlår i somriga färger med polkabetor, färskpotatis och kantarell där pepparrot och dragon är välbehövliga pikanta sidekicks. Att råvarorna varierar med säsong märks på den varsamt smörpocherade hjälmaregösen som blivit till en träffsäker augustifest med svensk insjökräfta, krondill och brynt smör. Desserterna hör förstås också till genren ”smarr”, som varm chokladkaka med vispad grädde – eller den verkliga retrorätten glace au four som bränns till läcker fulländning vid bordet.

Stället har varit i stort fullbokat redan från start och det tycks som om inte bara ”vi i Vasastan” har saknat ett ställe som Portal; en bistro med ambitiös men tillgänglig matlagning och en varm, social ambiance, där stämningen snabbt går i taket. Serviceupplägget är informellt men väl genomtänkt och levererat påläst och engagerat. Klas Lindberg bidrar själv med flitig närvaro ute i matsalen. Det är faktiskt till saligen avsomnade Carl Butler på Roslagsgatan som tankarna går, när man ska summera känslan i hela upplevelsen. Några radikala driftskoncept ser man också. Vi tackar för öppet sju dagar i veckan, än så länge bara på kvällar – men luncher lär vara på g. Att stället är kontantfritt kanske däremot inte uppskattas av alla.

Foto: Magnus Skoglöf.

Var? S:t Eriksgatan 1, Stockholm.

Läs recensionen inklusive poäng i betalversionen av White Guide App. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.

 

Fler krognyheter

 • KROGNYTT: Isak Oldenburg blir köksmästare hos Sebastien på Söder

  KROGNYTT: Isak Oldenburg blir köksmästare hos Sebastien på Söder

  KROGNYTT STHLM: Sebastien Boudets pop-up-bageri i Söderhallarna blir allt mer permanent. Nu är kontraktet förlängt och Sebastien har anställt en köksmästare för att utveckla matutbudet.

  – Jag blir första bageriet med egen köksmästare, säger Sebastien Boudet stolt och ropar på franska efter sin nya kollega:

  – Isak pratar flytande franska och kan det franska köket, det här är en drömrekrytering, förklarar han.

  Och det är nyligen hemkomna Isak Oldenburg som fått jobbet. I åtta har han bott i Nice, där han framgångsrikt drivit en egen restaurang.


   

 • KROGNYTT: Ny krögare på Pumphuset

  KROGNYTT: Ny krögare på Pumphuset

  KROGNYTT LANDSKRONA: Efter tio år lämnar Niclas Lundblad över rodret på Pumphuset i Borstahusen, strax utanför Landskrona, till Niclas Robertsson. Restaurangen nyöppnar i början av april.

  Pumphuset, som förutom krog också hyser museum och konsthall, ligger nästintill i Öresund. En kort färjetur bort ligger ön Ven och det är också därifrån som den nye ägaren Niclas Robertsson tar sig till Pumphuset. Där driver han idag restaurang/café/bar Bread on Wine. Tidigare basade han över Pio Country Club, strax utanför Halmstad.


   

 • KROGNYTT: Omstart på Aloë

  KROGNYTT: Omstart på Aloë

  KROGNYTT STHLM: Prisbelönta och stjärnprydda Aloë i Älvsjö öppnar igen den 12 april efter några månaders stängning. Mer glädje, mer umgänge och ännu mer förfinad gastronomi utlovas av Daniel Höglander och Niclas Jönsson.

  Länge har gastronomi i toppklass varit synonymt med perfektion i minsta detalj, ofta med en viss dos stelbenthet där gästerna sitter högtidligt vid borden och låter maten tysta mun. Detta vill Daniel Höglander och Niclas JönssonAloë förändra.

  – Vi öppnar i en ny tappning där vi har förfinat vår produkt och samtidigt vill vi vara mer sociala, att våra gäster ska mötas och ha roligt. Vi har nu ett mycket större och bokningsbart community table med plats för tio personer. Till bordet kommer man en halvtimme före alla andra gäster och kan då mingla en stund och kanske lära känna nya människor, berättar Niclas Jönsson.


   

 • KROGNYTT: Livejazz och cocktails på Bar 115

  KROGNYTT: Livejazz och cocktails på Bar 115

  KROGNYTT STHLM: Nyligen blev Vasastan i Stockholm en jazz- och cocktailbar rikare. Bar 115 på Sankt Eriksgatan 115 vill erbjuda den perfekta AW:n. 

  Bar 115, som ligger i fyrstjärniga Elite Palace Hotel, fokuserar på hållbarhet, livejazz och lyxig plockmat. Här finns gott om plats för större sällskap, med runt 100 platser.

  Drinklistan kommer vara säsongsbetonad. Välkomponerade signaturdrinkar som den fräscha Charente Fizz, med smak av grape och blodapelsin, varvas med Manhattan och varianter på Martini i en hommage till de mytomspunna klassiker som idag ofta hamnar i skymundan. Här serveras och drinken "A drink called Ove". 

  – Vi torkar överbliven frukt från hotellet och använder som garnityr, tar till vara på överblivet vin till sockerlag, har nedbrytbara servetter och undviker sugrör, säger barmästare Eric ”Esset” Sandberg (tidigare Mister French, Nosh and Chow).


   

 • KROGNYTT: Lilla Slottskrogen öppnar på Näsby Slott

  KROGNYTT: Lilla Slottskrogen öppnar på Näsby Slott

  KROGNYTT STHLM: I maj öppnar Näsby Slott i Täby en egen krog, Lilla Slottskrogen. En kvarterskrog med närproducerad säsongsbaserad mat på menyn i maffig historisk miljö med anor från 1200-talet.

  Länge har Näsby Slott lockat både nära och fjärran gäster för konferenser, fester och bröllop. Nu satsar Stockholm Meeting Selection, som driver inte bara Näsby Slott och ytterligare tio verksamheter med både hotell och slott, på att också locka matintresserade. Lilla Slottskrogen, belägen inne i slottet, beräknas öppna kring den åttonde maj.

  – Vi vill att fler Täbybor ska äta här ofta och känna sig som hemma. Det blir inte fine dining, snarare bistromat med hög kvalitet, berättar Vanja Vilbern, marknads- och kommunikationsansvarig på Stockholm Meeting Selection.


   

 • KROGNYTT: Nytt kinesiskt mikrobryggeri på Kungsholmen

  KROGNYTT: Nytt kinesiskt mikrobryggeri på Kungsholmen

  KROGNYTT STHLM: I krogen Proviants gamla lokaler på Arbetargatan på Kungsholmen har nu restaurang China flyttat in. Det är krögarens Peter Lius nionde restaurang i Stockholm och här serveras traditionell och autentisk kinesisk mat med specialbryggt öl.

  Lokalen har sedan tidigare utrustning för att brygga öl och det var just mikrobryggeriet som lockade krögaren att etablera sig just här, rapporterar Vårt Kungsholmen. När Peter Liu tog över kontraktet fanns redan fem 200-literstankar på plats.

  Gästerna kan till att börja med välja mellan tre fatöl: en folköl, en mellanöl och en starkare pale ale som man kallar China Pale Ale. Planer finns på att utöka med fler ölsorter och även sälja på flaska. Ambitionen är att ölen ska skräddarsys till maten.

  restaurantchina.se/kungsholmen


   

 • KROGNYTT: Lilla Napoli gräddar vidare

  KROGNYTT: Lilla Napoli gräddar vidare

  KROGNYTT FALKENBERG: I december kom nyheten att Lilla Napoli lägger ner verksamheten efter en uppsägning av hyreskontraktet då en ny fastighetsägare köpt lokalen. Nu visar det sig att det fanns felaktigheter i uppsägningen och att Lilla Napoli kan grädda vidare – tills vidare.

  Via Instagram meddelar krögarna att det varit en jobbig period med oviss framtid sedan uppsägningen i december. Helt säker är framtiden fortfarande inte för pizzerian som huserar i den lilla före detta kiosken, men efter juridisk granskning av uppsägningsavtalet står det klart att Lilla Napoli fortsätter med verksamheten tills vidare. 

  – Vi har fått kämpa för att gå till jobbet under de här fyra månaderna, men nu är det nya tider och jakten på den perfekta Pizza Napoletanan är igång igen, ett tag till i varje fall, skriver krögarna.

  Då krogen fortsätter att hålla öppet har White Guide beslutat att publicera recensionen som i och med beskedet om stängning hastigt tog bort från årets lansering – läs den HÄR eller i White Guide App. 


   

 • KROGNYTT: San Greal vill vara vardagslyxig champagnebar

  KROGNYTT: San Greal vill vara vardagslyxig champagnebar

  KROGNYTT MALMÖ: I maj öppnar champagnebaren San Greal i S:t Gertruds kulturkvarter. Ledorden är ”ditt dekadenta vardagsrum”.

  Det är Sydsvenskan som rapporterar om den blivande champagnebaren, som ersätter en pub kvarteret med anor från 1500-talet. Projektledaren Camilla Berglund menar att mousserande passar till allt, och att menyn kommer att bestå av smårätter i vardagsrumskänsla.

  – Om man ska dricka ett glas champagne en vanlig onsdagskväll i Malmö idag måste man antingen ha något att fira eller så får man skämmas. Vi vill ändra på det och ta ner champagnen och andra mousserande viner till en vardagslyxnivå. Man ska kunna dricka champagne oavsett veckodag, säger San Greals projektledare Camilla Berglund till Sydsvenskan.


   

 • KROGNYTT: Paul Svensson öppnar gatukök med nytt slooow food-koncept

  KROGNYTT: Paul Svensson öppnar gatukök med nytt slooow food-koncept

  KROGNYTT STHLM: Beställ den 4:e april och ät ett halvår senare när grönsakerna är redo att tillagas.

  Den 4:e april öppnar det tillfälliga gatuköket för beställningar och först när maten är beställd läggs fröerna i jorden. Maten beräknas att serveras cirka sex månader senare.

  - Ett halvår är den tiden det tar att plantera, odla och skörda råvarorna till maten som serveras. Generellt sett så odlas det idag betydligt mycket mer råvaror i världen än vi faktiskt behöver, framförallt eftersom att vi sällan tar vara på hela råvaran. Därför är antalet rätter som serveras begränsat och styrs av den tillgängliga odlingsytan på Rosendal, säger Paul Svensson. 


   

 • KROGNYTT: 34B – en trappa ner på Nabo

  KROGNYTT: 34B – en trappa ner på Nabo

  KROGNYTT STHLM: Restaurang Nabo vid Tegnérlunden i Stockholm öppnar under kommande helg nya baren 34B. Enkelhet och transparens i både drinklista och barmeny utlovas.

  Lokalen ligger en trappa ner från Nabo och har även en egen ingång från just Tegnérgatan 34B. Inför öppningen har källarlokalen fått en ordentlig makeover. Taket har höjts, golvet sänkts, och innerväggar rivits vilket ger plats för 55 sittande gäster. Baren kommer att fokusera på cocktails och öl.

  – Våra hus-cocktails kommer alla att kosta 110 kronor, vilket ligger rejält under snittet i Stockholm. Vi vill göra det så enkelt som möjligt och ha en klassisk inriktning som kombinerar komplexitet och enkelhet. Vi drar ned på antalet spritsorter och alla drinkar serveras dessutom i samma typ av glas, berättar Måns Borg, barchef på 34B med ett förflutet på GuldbarenNobis hotel.


   

White Guide Presentkort Stockholm Gas iZettle

Sidan har flyttat

Se innehållet på vår nya hemsida.
eller vänta kvar så skickas du vidare..