Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Ost- und Nostalgie Szene

Ost- und Nostalgie Szene

6 sep 2014

Det finns många Café Einstein i Berlin men det finns bara ett Stammhaus och det ligger i en vacker villa i Tiergarten. Perfekt för en sen Wiener eller Pariser Frühstück i trädgården. Men det är insidan som drar; i den tungt boaserade miljön med klockren sekelskiftesstämning läser man gärna sin tidning. Wienerschnitzel och Tafelspitz är storsäljare i detta wienercafé. Öppet från tidig morgon till sen kväll.
      Diener Tattersall är en inrökt och insutten klassiker och blev en mötesplats för Västberlins bohemer när den legendariske tungviktsboxaren Franz Diener tog över 1954. Han gjorde stället till en oumbärlig tummelplats för konstnärer och journalister. Den som är sugen på tysk husmanskost utan besvärande modern twist blir inte besviken. Om dessa väggar kunde tala, och det kan de i viss mån via fotografier och teckningar…

Den ursprungliga vinhandeln Lutter & Wegner från 1811 har återskapats i full glans vid Gendermenmarkt efter att ha bombats sönder och samman under 2:a världskriget. Det finns flera delar; den stora restaurangen, en mindre Weinstube och die Weinhandlung, som är de flestas favorit. Väggarna klädda med vinhyllor, några småbord och ett långbord lämpat för större sällskap. Mestadels tyskt och österrikiskt på tallrikarna. Och var så säker, något gott i glasen. Kanske ett glas Sekt, det var här som bubblet fick sitt namn.
      Mitt bland nyputsade fasader och hippa caféer, heta gallerier och smarta designers på Auguststrasse ligger Clärchens Ballhaus, detta drygt hundraåriga danshak med lätt flagnad fasad och sönderdansad parkett. Balsalen är dekadent magnifik men det dansas som aldrig förr. Tango, cha cha, salsa. Fortfarande använder man den affisch som Otto Dix en gång gjorde. I Spiegelsaal blir det Gipsy Restaurant vissa kvällar och då liras det gipsy swing. Bered er på en helkväll. Man kommer inte för maten, dock.

Vill du äta din Schweinshaxe vid samma stambord som Napoleon hade, för att inte tala om att slita ändalykten på hans ”tron” i sirligt kakel, så står de här, precis innanför dörren på Zur Letzen Instanz, Berlins äldsta krog som delvis är sammanbyggd med den gamla stadsmuren från 1200-talet. Avfärda det inte som en turistfälla; köket presterar förvånansvärt bra och har lyckats lätta upp de stora klassikerna. Många kommer för husets varierande Tagessuppe, som räcker gott som lunch för en ringa penning.
     ”Lob des Kommunismus!” OK, det är en väldigt glamouriserad och modern variant av en östtysk krog, men vi kan lova att det är mer njutbart än originalen. På DDR Restaurant Domklause, intill DDR-museet i Mitte, arbetar man med klassiska DDR-recept, som Ketwurst och Griletta, det senare östtyskarnas namn på hamburgare (Hamburg var en stad man inte gärna ville kännas vid). Eller varför inte pröva Walter Ulbrichts favoriträtt, broiler Kurt Drummer, ute på terrassen mot Spree.
      Är det trots allt en mer äkta DDR-upplevelse du är ute efter, miljö- och matmässigt, så gäller istället Osseria. Här kan man äta en riktig soljanka, rysk köttsoppa, eller en Hackbraten falscher Hase, en grå köttlimpa som givetvis ska serveras med grå burkgrönsaker.

Café Einstein Stammhaus
Kurfürstenstrasse 58, Tiergarten. Tel +49 30 263 919 18. www.cafeeinstein.com
Diener Tattersall
Grolmanstrasse 47, Charlottenburg. Tel +49 30 881 53 29. www.diener-tattersall.de
Lutter & Wegner
Charlottenstrasse 56, Mitte. Tel +49 30 202 954 15. www.l-w-berlin.de
Clärchens Ballhaus
Auguststrasse 24, Mitte. Tel +49 30 282 92 95. www.ballhaus.de
Zur Letzen Instanz
Waisenstrasse 14-16, Mitte. Tel +49 30 242 55 28. www.zurletzteninstanz.com
DDR Restaurant Domklause
Karl-Liebknecht Strasse 1, Mitte. Tel +49 30 847 123 737 www.ddr-restaurant.de
Osseria
Langhansstrasse 103, Weissensee (nordost om Prenzlauer Berg). Tel +49 30 960 685 25. www.osseria.de

Tillbaka

 

White Guide Presentkort Stockholm Gas iZettle

Sidan har flyttat

Se innehållet på vår nya hemsida.
eller vänta kvar så skickas du vidare..