Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

Påsk i fjällen?

Påsk i fjällen?
26 mar 2018

WHITE GUIDE: Fjällsemester i påsk? Nu ligger sprillans nya recensioner ute på alla våra "vinterkrogar".

Använd dig gärna av vårt avancerade sök för en mer specifik sökning. Välj ”vinterkrog” under övrigt.

Dalarna

Härjedalen

Jämtland

Lappland

Med önskan om en riktigt god påsk,

White Guide

 

Mer från förstasidan

  • KROGNYTT: Farväl Esperanto

    KROGNYTT: Farväl Esperanto

    KROGNYTT STHLM: En av Sveriges bästa krogar stänger dörrarna idag. Beskedet om att företaget bakom Esperanto, Imouto och Shibumi har gått i konkurs kom via ett pressmeddelande idag.

    Esperanto har legat i toppen av Stockholms krogelit ända sedan öppningen för 13 år sedan. 2006 fick Esperanto utmärkelsen Årets stjärnskott av White Guide och systerkrogen Imouto fick samma utmärkelse 2016. Esperanto har toppat White Guides mästarklasslista inte mindre än fem gånger. Esperanto är till dags dato den enda restaurang i White Guides historia som fått maximala 40 matpoäng av 40 möjliga.

    Orsaken till konkursen meddelas vara en ojämn beläggning som inte har täckt företagets kostnader. Esperanto, Imouto och Shibumi håller stängt från och med idag. De planerade sommarrestaurangerna, “Sommarsalongen” och ’Shibumis Backyard BBQ’, som skulle ha öppnat tisdag 26 juni, kommer inte heller att vara öppna under sommaren.


     

  • NYTESTAT: Bella på Österlen, Skillinge

    NYTESTAT: Bella på Österlen, Skillinge

    NYTESTAT: Mat för alla som älskar Italien

    MYCKET GOD KLASS

    Bella på Österlen
    Östangård B&B
    Kvarnby 1303
    bellapaosterlen.se

    FÖRRA ÅRET BYTTE ISABELLA MORRONE kockandet på ett par av huvudstadens bästa italienska krogar mot ett betydligt mer intimt och småskaligt hemma hos-koncept på Österlen. Nu till sommaren får fler chansen att prova på hennes italienska kök i och med öppningen av Bellas på Österlen i Östangårds B&B strax utanför det gamla fiskeläget Skillinge.

    OMGIVNINGARNA KUNGE NÄSTAN INTE vara mer romantiska - en vacker skånegård från 1800-talet med tillhörande trädgård och i matsalen är det många meter upp till det vackra trätaket och generöst ljusinsläpp. Maten är förstås övervägande italiensk, precis som Morrones rötter och schlagern i högtalarna, och den är en manifestation av både den italienska råvarufanatismen och enkelhetsprincipen.


     

  • WHITE PAPER: Rädda en skrumpen morot – och samtidigt världen?

    WHITE PAPER: Rädda en skrumpen morot – och samtidigt världen?

    WHITE PAPER #2 2018: Allt fler kockar och krögare intresserar sig för hållbarhetsfrågor. Men går det att skala upp svinnjakten från inspirerande exempel på kvarterskrogsnivå till något som sätter ett stort positivt klimatavtryck?

    Text: Jon Hansson
    Foto: Carin Josdal Stenbeck

    PAUL SVENSSON ÄR EN av the usual suspects när det gäller hållbarhet på krogen. I vintras lanserade han och Fotografiskas kökschef Elvira Lindqvist en semla gjord av bullrester – och sedan något år står en kompostmaskin på restaurangen och förvandlar matrester till prima matjord.
          Nu i maj är det dags för ett nytt steg. Då kommer hans restaurang ReTaste att poppa upp på Södermalm i Stockholm två dagar i veckan under fem månader.
          Återsmakandet i namnet syftar på att kockarna bara kommer att använda råvaror som annars skulle blivit avfall.
          ”Jag har fnulat länge på hur man skulle kunna hjälpa dagligvaruhandeln att få användning för råvaror som nått bäst före-datum”, säger han.


     

  • NYTESTAT: Allegrine, Stockholm

    NYTESTAT: Allegrine, Stockholm

    NYTESTAT: Lantlig fransk kärlek

    MYCKET GOD KLASS

    Allegrine
    Kammakargatan 22
    allegrine.se

    PÅ TORGET SOM UPPSTÅTT PÅ Kammakargatan breder stora uteserveringar ut sig i försommarvärmen. Doftande lavendel i blomlådor, grova linneservetter och matta silverbestick hjälper våra sinnen att förflytta sig söderut - närmare bestämt till Frankrike där Danyel Couet hämtat sin inspiration till Allegrine, döpt efter hans parisiska farmor.

    VI SITTER FRANSKT PÅ UTESERVERINGEN och betraktar Couet presentera en enorm griffeltavla med meny för gästerna på Bar Étable – Allegrines bakficka på andra sidan torget. På Allegrines meny går det franska temat igen. Förrätten ”färsklök” med confiterad pärlhöna är ingen fröjd för ögat med bara bruna nyanser, men bjuder på idel smarr: krispighet från den milda löken, umamisalt kycklingskinn och syrlig sås. Ett glas elegant ekad bourgogne matchar rättens smörighet. Till förrätten med picklat ägg är vinrekommendationer däremot omöjliga - servisens råd är att välja sin favorit. Vinlistan är av det kortare slaget och uppdelad i franska och icke-franska viner.


     

  • NYTESTAT: Noi, Stockholm

    NYTESTAT: Noi, Stockholm

    NYTESTAT: Italienare goes global

    GOD KLASS

    Noi
    Norrmalmstorg 4
    111 46 Stockholm
    nobishotel.se/noi

    NÄR ITALIENSKA VINDAR BLÅSER genom Stockholm går Nobis i motvind – den tidigare italienska restaurangen Caina har under våren nyöppnat som NOI med betydligt mindre pasta på menyn. En trappa ner från Norrmalmstorg och den eleganta hotellobbyn öppnar en stimmig, snygg matsal upp sig. Färgerna är dova och materialvalen lyxiga, hela omgivningen är dynamisk med sittgrupper i olika storlekar och välvda soffor. Klientelet består av hotellgäster, välklädda Östermalmsbor, unniga helgfirare och under vårt besök även kungligheter och Hollywoodkändisar.


     

  • Hållbara matbutiker korade av White Guide Green

    Hållbara matbutiker korade av White Guide Green

    WHITE GUIDE GREEN: I ett nytt initiativ att prisa hållbar dagligvaruhandel lanserades igår den första upplagan av nya guiden White Guide Green. 

    Cirka 350 matbutiker testades runt om i landet, från Haparanda i norr till Trelleborg i söder, varav 50 nominerades i huvudkategorin Årets Hållbara Matbutik. Kriterierna för bedömningen av butikerna är framtagna tillsammans med Världsnaturfonden WWF och tittar till exempel på hur butikerna arbetar med sitt utbud, utbildningen av personalen, matsvinn och avfall till energiförbrukning och hållbarhetskommunikation ut mot kunderna. Under eftermiddagen den 30 maj delades pris ut i tio olika kategorier under ledning av konferenciererna Sébastien Boudet och Sandra Mastio.

    Läs mer på whiteguidegreen.se
    Läs pressmeddelandet i sin helhet HÄR


     

  • WHITE GUIDE: GDPR

    WHITE GUIDE: GDPR

    Du har kontrollen.

    Idag den 25 maj 2018 börjar GDPR att gälla som lag i EU:s medlemsländer. Förordningen medför stärkta rättigheter för den enskilde när det gäller personlig integritet och samtidigt utökade skyldigheter för företag när det gäller hantering av personuppgifter.

    Dataskyddspolicyn är relevant för den som har lämnat nödvändiga personuppgifter till White Guides AB i samband med att ha registrerat sig som Guiding Guest och/eller signat upp för vårt nyhetsbrev. Den nya lagstiftningen kan verka krånglig och svår att förstå. Vi på White Guide jobbar därför med att förbättra och uppdatera våra tjänster för att kunna följa nya lagstadgar. Högre krav kommer ställas på oss som företag och vi välkomnar självklart denna utveckling då vi tar integritetsskyddsfrågor på stort allvar.

    Vi har alltid strävat efter att ge dig tydlig och enkel information om personuppgifter vi samlar in och använder och om hur vi skyddar dina personuppgifter i vår sekretesspolicy. Inom kort uppdateras vår officiella sekretesspolicy som förtydligar och ger ytterligare information om:
    * dina sekretessrättigheter och hur du åberopar dem
    * hur vi samlar in, använder, delar och skyddar dina personliga data och
    * de rättsliga grunderna vi förlitar oss på när vi bearbetar dina personuppgifter.

    För gratis tillgång till guiderna på whiteguide.se och för att kunna skicka nyhetsbrev registrerar vi e-postadress för Guiding Guest och/eller i det det nyhetsbrevtjänst (Mailchimp) vi använder. Vi gör aldrig personlig information tillgänglig för en tredje part. Endast de personer som behöver behandla personuppgifter av ovanstående skäl har tillgång till din personliga information. Vi respekterar våra användares integritet och kommer alltid att se till att personuppgifter hålls säkra. Alla personuppgifter behandlas i enlighet med gällande lagstiftning om dataskydd. Personliga information sparas för detta ändamål så länge användaren vill behålla Guiding Guest-tjänsten och/eller få vårt nyhetsbrev. Användare kan bestämma sig för att avbryta tjänsten och/eller prenumerationen när som helst, och om det händer upphör vi att behandla dennes uppgifter av ovanstående skäl, slutar skicka ut nyhetsbrev och tar bort personlig information från vårt register.

    HÄR registrerar du dig som Guiding Guest.
    HÄR avregistrerar du dig som Guiding Guest.


     

  • NYTESTAT: Noma, Köpenhamn

    NYTESTAT: Noma, Köpenhamn

    NYTESTAT: HAJPEN HÅLLER

    GLOBAL MÄSTARKLASS – 40/98

    NOMA
    Refshalevej 96
    Köpenhamn, Danmark
    noma.dk

    Snacka om press. Att ha utnämnts till världens bästa restaurang tre gånger, och sedan stänga för att utlova en ännu bättre krog. Men Noma 2.0 levererar.

    Text: Lena Ilkjaer Foto: Jason Loucas

    DET ÄR LITE SOM ETT RACERLOPP där alla förare startar på samma linje. Så växlar en av deltagarna upp, kör ut från stadion, flatskrattar åt reglerna, ger fingret åt klabbet och skapar sig en egen bana. Knaggligare, kurvigare och brantare än de andras, men jäkligt mycket roligare. Det där med mållinjen kan de andra joxa med bäst de vill. För om det är något som präglar Nomas matlagning så är det känslan av att det är vägen fram till målet som är intressant, inte det som väntar därefter. Om finkrogar i allmänhet handlar om att maxa njutningen just nu – carpe diem – så är Nomas kamprop snarare ”panta rei”. Och i en värld där allt flyter är det smartaste (och roligaste) man kan göra att surfa ovanpå vågorna och inte viljelöst låta sig svepas med.


     

  • White PAPER #2 2018 i butik nu

    White PAPER #2 2018 i butik nu

    WHITE PAPER: Sommartid är fikatid och den 14 maj släpptes årets upplaga av White Guide Café. I White PAPER har vi därför grävt ner oss i olika aspekter av de olika cafétrender vi har noterat på våra testrundor runt om i landet – vi skriver om färskmalet mjöl, fermenteringsmetoder för kaffe, instavänliga bakverk och besöker världens (?) bästa croissantbagare.

    Ett axplock ur innehållet i #2:

    • LÄGET? Nyöppnings-tempot är fortsatt högt
    • Nykomlingarna. Vi listar de bästa nya fiken 2018
    • Nytestat. MESTIZA, NOI och Soi 29
    • Stjärnskott. Möt konditorn Frida Leijon
    • Wagashi? Yogashi? Vi reder ut begreppen kring japanska bakverk
    • Färskvara. Nu vill vi ha mjölet nymalet
    • Ögongodis. Därför gillar vi regnbågar
    • Svinnfritt. Nu öppnar återvinningskrogarna
    • Kaffe. Nästa smaknyckel i kaffevärlden kan handla om jäsning
    • Noma 2.0. Så smakar framtiden
    • Kockkvinnor. Nu skapar de sina egna nätverk
    • Labbet. Där croissanten utforskas
    • Gaggan. Startar tofukrog i Thailand
    • Vespertine. Los Angeles knasigaste krog
    • Ljudet. Som får oss att fly krogen
    • Socker. En sliskig historia

    Prenumerera? Det gör du HÄR.


     

  • PM Bröd & Sovel är Sveriges bästa café 2018

    PM Bröd & Sovel är Sveriges bästa café 2018

    WHITE GUIDE CAFÉ: Måndag den 14 maj, på White Guide Café - Kalaset på Stora Teatern i Göteborg, korades åtta värdiga vinnare av White Guides priser. Samtidigt presenterades den nya guiden, dit hela 338 caféer har kvalificerat sig.

    Närmare 300 caféägare, journalister och branschfolk minglade och hyllade vinnarna av årets cafépriser under releasen av årets upplaga av White Guide Café på Stora Teatern i Göteborg.

    Totalt kvalificerade sig 338 caféer till årets guide. Under året har White Guides anonyma testare besökt närmare 450 caféer för att sålla fram de allra bästa.

    ÅRETS PRISTAGARE läs vidare HÄR

    ÅRETS MÄSTARKLASSLISTA läs vidare HÄR

    Pressmeddelandet i sin helhet HÄR


     

White Guide Presentkort