Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Pontus lämnar Gotland

Pontus lämnar Gotland

2 okt 2012

KROGNYTT: Efter fem år på Förösunds fästning tar Pontus-teamet färjan tillbaka till Stockholm, där nya projekt väntar.

Fårösunds Fästning by Pontus har de senaste fem åren varit ett uppskattat gastronomiskt tillhåll på Gotland. Nu har dock sommarsagan nått sitt slut och den 15 september serverades fästningens sista gäster i Pontus regi.

– Vad som händer med verksamheten i framtiden är inget vi känner till, det är upp till ägaren Björn Gustafsson, berättar Pontus Frithiof.

Samtidigt påbörjas ett nytt projekt i Stockholm. Pontuskoncernen tar från årsskiftet över driften av TV4:s personalrestaurang.

– Vi har arbetat med detta projekt i 14 månader och det känns roligt att äntligen ha projektet i hamn. Vi ser det som en spännande utmaning att förse TV4 med luncher, affärsluncher, catering och take away, avslutar Pontus Frithiof.

Ansvariga för den nya restaurangen blir Andreas Wadlund, vd på cateringverksamheten Från Pontus tillsammans med ny platschef Agnes Adolfsson Lindberg, som precis kommit hem från Gotland.

För mer information besök pontusfrithiof.com

Fler krognyheter hittar du här:

 

Fler krognyheter

 • KROGNYTT: Babette + Teatern = Galinas

  KROGNYTT: Babette + Teatern = Galinas

  KROGNYTT STHLM: Igår fick Teatern i Ringens Köpcentrum sitt senaste tillskott – en pizzeria. Den heter Galinas och bakom står delar av gänget från Babette på Roslagsgatan.

  På Babette, som ligger i en gammal pizzeria, serveras det betydligt mer än bara pizzor, men de har ändå blivit en publikfavorit. Nu kan man alltså få mer av dem på Galinas, som på den nuvarande menyn har åtta olika pizzor samt bland annat ett urval av charkuterier, oliver och ostar. Mellan 11-14 kan man få pizza a libretto, vilket i Neapel brukar betyda en mindre del av pizzan som viks för att kunna ätas på språng – en pizzaslice, alltså. På menyn finns alltifrån klassisk pizza med tomatsås, mozzarella och oregano till en variant med gorgonzola, hasselnöt och svartkål. Öppettiderna är samma som för resten av Teatern.

  galinaspizza.se
   


   

 • Nytestat: Restaurang Galleriet, Görvälns Slott

  Nytestat: Restaurang Galleriet, Görvälns Slott

  NYTESTAT: Utflykt med extra allt

  "Det är med viss ansträngning vi når toppen. Grusgången och trapporna dit upp är osedvanligt branta. Men det är uppenbart varför Elsa Elisabeth Brahe 1659 var sugen på att bygga just här, utsikten över Görvälnsviken är hänförande. Och så château det är, ur den öppna försommardörren letar sig softa hits, en hotellanställd vattnar makligt olivträden i kvällssolen och vi ångrar att vi inte kom tidigare och hann ta en aperitif.

  ”Hur är läget?” Den tatuerade ynglingen möter på tröskeln till den lilla matsalen..."

  Var? Görvälns Slott, Järfälla.

  Mer om Galleriet HÄR

  Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

  I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

  Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


   

 • KROGNYTT: Hantverket i centrum på nya Antibarbarus

  KROGNYTT: Hantverket i centrum på nya Antibarbarus

  KROGNYTT GBG: Den 28 maj öppnar restaurang Antibarbarus i Kvillebäcken i Göteborg. Krögarna Kristian Hedborg och Jonathan Skatz hämtar inspiration från streetfood världen över och fokuserar på hantverk, hållbarhet – och kaffedrinkar.

  Några få meter från Antibarbarus ligger prisade kaffebaren Alkemisten, som även den drivs av Kristian Hedborg, men då tillsammans med systern Mikaela Hedborg. Hon är bartender i grunden och ansvarar för kaffedrinkarna på Antibarbarus. Ribban är högt satt för både mat och kaffe – helst till att delta i kaffedrinks-VM som första svenska representant.

  – Antibarbarus är också en skrift av August Strindberg som berör alkemi, så vi spinner vidare på det temat och restaurangen ska ha samma stil som caféet. Hållbarhetstänket är viktigt för oss, och att ha en relation med våra leverantörer. Det blir streetfoodinspirerat men inte hamburgare direkt utan lite roligare saker – kanske ramen, kinesiska steamed buns och så vidare. Menyn kommer att ändras ofta för att ha en levande restaurang, säger Kristian Hedborg.


   

 • KROGNYTT: Ulriksdals Wärdshus köps av Svenska Brasserier

  KROGNYTT: Ulriksdals Wärdshus köps av Svenska Brasserier

  KROGNYTT STHLM: Anrika Ulriksdals Wärdshus övergår från och med den 1 september i Svenska Brasseriers ägo. Det blir ett annorlunda men välkommet tillskott i krogkoncernens utbud.

  – Ulriksdals Wärdshus är en fin och välskött restaurang i en fantastisk miljö. Det är med stolthet vi tar över ansvaret för verksamheten och, precis som vi har gjort med Sturehof och Riche, varsamt fortsätter att förädla en traditionsrik verksamhet. Med en 148-årig historia blir Ulriksdals Wärdshus vår äldsta restaurang, säger Niklas Nordin, vd för Svenska Brasserier.

  Förutom Sturehof och Riche ingår även Stockholms Matmarknad, Teatergrillen, Taverna Brillo, Brillobox och Luzette i Stockholm i krogkoncernens utbud. Man har också en helt ny krog på gång – nästa år är det premiär för Tommy Myllymäkis Kvarnbacken, som White Guide tidigare rapporterat.

  Med förvärvet av Ulriksdals Wärdshus kompletterar Svenska Brasserier sitt erbjudande med konferensverksamhet, bröllop, julbord och får större möjligheter att ta emot stora sällskap samt anordna catering. I köpet av Ulriksdals Wärdshus ingår även 1.5 hektar arrendemark framför värdshuset ner mot Edsviken.

  ulriksdalswardshus.se


   

 • KROGNYTT: Brons till Sverige i Bocuse D’Or Europe

  KROGNYTT: Brons till Sverige i Bocuse D’Or Europe

  KROGNYTT SVERIGE: Ikväll avgjordes Bocuse D’Or Europe 2016, kock-EM, i Budapest. Det blev ett svenskt brons till Alexander Sjögren och Sverige är nu kvalificerade till kock-VM 2017 med råge. Guld respektive silver gick till värdnationen Ungern och Norge.

  I Bocuse d’Or Europe tävlar tjugo kockar mot varandra i två dagar. De främsta elva tar sig vidare till VM-finalen i Lyon i januari 2017. Varje team består av en kock, en commis (köksassistent), en coach och en president. För Sveriges del bestod teamet förutom Alexander Sjögren av Hampus Risberg, commis, Jonas Lundgren, coach och Henrik Norström, president. Under tävlingen har kock och commis har fem timmar och 35 minuter på sig att tillaga en fisk- och en kötträtt från grunden och servera det till juryn.

  Alexander Sjögren har haft en lång och intensiv uppladdning inför tävlingen, som White Guide tidigare rapporterat om. Och det lönade sig alltså med en pallplats. I år var det odlad stör respektive kronhjortskalv som tillagades. Alexander Sjögrens kronhjort, som presenterades på silvertallrik, hade arrangerats med bland annat speglar för att likna en svensk skog med vatten och grönska. Hampus Risberg vann också pris som tävlingens bäste commis. Det gick också bra för resten av Norden – förutom tidigare nämnda Norge på en andraplats så kvalificerade sig även Island, Finland och Danmark till VM 2017.

  Läs mer HÄR.


   

 • KROGNYTT: Restaurang Frantzén stänger – och öppnar på ny adress

  KROGNYTT: Restaurang Frantzén stänger – och öppnar på ny adress

  KROGNYTT STHLM: Den 9 juli serverar kocken och krögaren Björn Frantzén sista menyn på Restaurang Frantzén i Gamla Stan. I början av 2017 återuppstår restaurangen i helt ny skepnad.

  Efter åtta år på Lilla Nygatan i Gamla Stan flyttar Restaurang Frantzén till större lokaler. Nysatsningen innebär inte bara ny adress i Stockholm utan även en totalförändring av helhetsupplevelsen. 

  – Det tog oss flera tusen rätter att komma dit vi är idag. Men vårt nära decennium i lokalen på Lilla Nygatan var en uppvärmning. Det är nu dags för nästa stora steg, att få skapa den totalupplevelse som vi alltid har drömt om, säger Björn Frantzén.

  Nya Restaurang Frantzén beräknas öppna i februari 2017, belägen i ett townhouse i flera våningar som ägs av Antonia Ax:son Johnsons bolag Axfast, och kommer drivas av Björn Frantzén samt den nuvarande köksmästaren Marcus Jernmark. Trots att den nya restaurangen blir hela 500 kvadratmeter stor väljer man att behålla antal sittplatser och satsar även fortsättningsvis på en intim middagsupplevelse för totalt 22 gäster.


   

 • KROGNYTT: Premiär för nya Scandic Haymarket

  KROGNYTT: Premiär för nya Scandic Haymarket

  KROGNYTT STHLM: Idag den 10 maj slår Scandic Haymarket upp dörrarna. Hotellet blir Scandickedjans första signatursatsning men också en av de största någonsin på mat och dryck.

  Hotellet ligger i gamla PUB-huset på – förstås – Hötorget. Man har hämtat inspiration från både dåtid och nutid, med inredning som för tankarna till 1920-talet, ett årtionde man vill ha med sig “dekadensen” ifrån. Man har såväl bevarat som återskapat inredning, och presenterar inte mindre än tre olika restauranger under samma tak: Paul’s, ett amerikanskt brasseri med egen dessertmästare, klassisk atmosfär och “sensuell” mat som är både europeisk och amerikansk; Americain, en cocktailbar influerad av filmen Casablanca och med karibiska inslag, där maten hämtas från Paul’s, och så Gretas, ett hela-dagen-café där dagen börjar med en kaffe och avslutas med champgan eoch ostron. Paul’s är förstås döpt efter PUBs grundare Paul U. Bergström, och Gretas efter varuhusets genom åren mest kända expedit: Greta Garbo, som fick arbete på hattavdelningen 1920.

  Läs mer HÄR.


   

 • KROGNYTT: Lilla Kafferosteriet kompletterar med restaurang och bar

  KROGNYTT: Lilla Kafferosteriet kompletterar med restaurang och bar

  KROGNYTT MALMÖ: Hyllade caféet Lilla Kafferosteriet öppnar restaurang och bar. Från och med den 2 juni kan man äta och dricka även på kvällstid – inte minst kaffedrinkar.

  Inrymt i Claus Mortensens hus med anor från 1600-talet är Lilla Kafferosteriet redan en given destination för fika, med kaffe från det egna rosteriet och bakverk från Olof Viktors och St Jakobs stenugnsbageri. När caféet vanligtvis skulle stängt för dagen byter man nu skepnad till restaurang och bar.

  – Vi vill helst inte “blanda” café och restaurang utan vi väljer att göra så här istället, med separata öppettider och koncept, säger Filip Åkerblom, ägare och grundare av Lilla Kafferosteriet.

  Lilla Kafferosteriet levererar specialrostat kaffe till ett flertal caféer och restauranger och givetvis satsar man nu lite särskilt på kaffe i den nya baren.


   

 • KROGNYTT: Käk öppnar i Örebro saluhall

  KROGNYTT: Käk öppnar i Örebro saluhall

  KROGNYTT ÖREBRO: När Käk öppnar sin första restaurang utanför Stockholm faller valet på Örebro. Men om man får tro krögarna Petter Askergren, Oskar Jakobsson och Dimitris "Dimman" Anastasopoulos, är det bara början.

  De sistnämnda drev fram till januari i år även krogen Judit & Bertil, där Käk också startade som en popuprestaurang. Den första egna restaurangen, i Hornstull, öppnade för tre år sedan och den andra förra året i Sundbyberg. Käks ambition är att servera street food av hög kvalitet från hela världen. För det mesta har det inneburit hamburgare, men experimentlustan är påtaglig.

  – Vi filar alltid på konceptet och vi är absolut öppna för att göra om allt om vi skulle känna för det. Vi är öppna för förändring - det viktiga för oss är intressant och gott käk, säger Petter Askergren.

  – Vi har tittat på var vi skulle kunna öppna utanför Stockholm ett tag. Jag har ju spelat och turnerat mycket i Sverige och hade en känsla för var det skulle kunna funka bra. Dessutom är det bra reseavstånd från Stockholm, för vi är väldigt involverade och på plats hela tiden. Vi är glada att det blev just saluhallen, det känns som ett ödmjukt sätt att komma in i en stad, att få vara med och bidra till något. Men vi har planer på fler ställen i Sverige så småningom.

  Kvalitetstänket sträcker sig även till personalens villkor. Gänget tittar på en modell där varje anställd ska ha fast lön, möjlighet att påverka sina egna arbetstider och att utvecklas tillsammans.

  Käk öppnar i Örebro Saluhall lördagen den 7 maj. På kvällen spelar Petter Askegren – musiker såväl som vinskribent och krögare – på nattklubben Ritz.

  käk.se


   

 • KROGNYTT: Streetfood i skärgårdsmiljö på Waxholms Hotell

  KROGNYTT: Streetfood i skärgårdsmiljö på Waxholms Hotell

  KROGNYTT STHLM: Nattklubben och restaurangen Kabyssen på Waxholms Hotell har fått nytt liv som Restaurang Lilla Strand. Hotellet satsar nu på en ungdomligare meny och slopar nattklubbskonceptet.

  Under vinterhalvåret har Waxholms Hotell genomgått en omfattande renovering. I fredags öppnade Restaurang Lilla Strand i före detta Kabyssens lokaler. Det nya restaurangkonceptet erbjuder en meny inspirerad av streetfood med smaker från hela världen. Ansvarig för kökets kreativa utveckling blir kocken Thomas Xanazzi, vinnare av SM i streetfood 2014.

  Samtidigt går nattklubbskonceptet i graven och hotellet satsar istället på en loungemiljö med stort fokus på både bardel och musikutbud i form av DJs och livespelningar.

  När Waxholms Hotell renoverades genomfördes även en nyrenovering av hotellets huvudrestaurang Matsalen samt den anslutande baren, Augustas bar. Dessvärre brandskadades lokalerna i förra vecka och en nyöppning planeras nu istället till hösten.

  Restaurang Lilla Strand ligger i bottenplan på Hotell Waxholm och erbjuder en stor uteservering med utsikt mot havet.

  Läs mer HÄR.


   

White Guide Presentkort ekologiskakryddor.se