Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Saltimporten Canteen nyöppnar

Saltimporten Canteen nyöppnar

26 feb 2013

KROGNYTT MALMÖ: Malmökockarna och Trio-duon Ola Rudin och Sebastian Persson har öppnat sitt Saltimporten Canteen i nya, större lokaler.
– Stammisar från Trio kommer att känna igen sig, lovar Ola Rudin.

Under våren 2011 splittrades trion bakom den framgångsrika restaurangen Trio i Malmö. En av de tre krögarna, Erik Berne flyttade till Lund och blev vinkällaransvarig på Grand Hotel. De kvarvarande två; Ola Rudin och Sebastian Persson öppnade nytt på den yttersta spetsen av Malmös hamninlopp, Saltimporten. I snart ett år har de drivit sin restaurang ”Saltimporten Canteen” i små och tillfälliga lokaler.

I förra veckan fick de äntligen tillgång till sin ”riktiga” restauranglokal. I samband med nyöppningen breddar krögarna konceptet.

– Saltimporten Canteen är en lunchrestaurang måndag till fredag men även en kreativ mötesplats för regionens matälskare. Vi kommer att hålla evenemang och middagar på kvällar och helger samt göra olika caterings, berättar Ola Rudin.

Fokus är fortsatt högkvalitativ lunch – rakt och ärligt, kryddat med kärlek.

– Stammisar från Trio kommer att känna igen sig, men här nere i hamnen har vi under året lyckats samla många andra gäster som inte hittade till oss tidigare, fortsätter Ola Rudin.

Trots de tillfälliga lokalerna har Saltimporten Canteen lämnat avtryck. I den amerikanska mattidningen Bon Appétit utnämndes luncherna till ”världens godaste”.

– Vi är jätteglada att våra grytor på udda porslinstallrikar och vårt eget surdegsbröd har gått hem hos Malmöpubliken, avslutar Ola Rudin.

För mer information besök saltimporten.com

Fler krognyheter hittar du här:

Foto: Per-Anders Jörgensen

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Ärligt och enkelt på Boo Natur

    KROGNYTT: Ärligt och enkelt på Boo Natur

    KROGNYTT ÖREBRO: Joe Devine har flertalet Michelinkrogar i bagaget, i Sverige och England. Efter flytten till Örebro, och känslan av att aldrig känna sig hemma i stadens matvärld, tar han nu saken i egna händer och startar eget.

    – Jag upptäckte alla fantastiska producenter i området men inga restauranger använde sig av dem! Så jag gör vad alla kockar gör - hittar bra råvaror och lagar mat på dem, säger Joe Devine.

    Restaurangen ligger i just Boo, några mil utanför Örebro, och rymmer 23 gäster. Joe Devine har tidigare arbetat på bland annat Frantzén/Lindeberg, Midsummer House i Cambridge och Gidleigh Park utanför Chagford i England. Nu vill han visa gästerna vad trakterna runt Boo har att bjuda på. Menyn kommer att helt baseras på vad som finns tillgängligt hos de producenter han lärt känna i närområdet. Den kan komma att ändras tre gånger en vecka eller varannan vecka – helt beroende på råvarorna.


     

  • CAFÉNYTT: Högt i tak på Bullar&Bröd Stenugnsbageri

    CAFÉNYTT: Högt i tak på Bullar&Bröd Stenugnsbageri

    CAFÉNYTT STHLM: Med stor passion och många års erfarenhet i branschen var det dags för Linda Aving och Gabriel di Grado att öppna något tillsammans. Den perfekta lokalen dök upp på Valhallavägen, med 5 meter i takhöjd. All bakning kommer ske inför öppen ridå – mycket i den enorma stenugnen som tronar mitt i lokalen.

    – Något vi tyckte saknades i den här delen av stan var ett riktigt bra bageri, men det här kommer dessutom bli mycket mer än så! Det blir servering, butik, produktion och bakning - allt under samma tak och i en riktigt häftig lokal, säger Linda Aving.

    Linda Aving har tidigare arbetat med marknadsföring och projektledning på Sveriges Bagare & Konditorer. Gabriel di Gradi blev Årets Bagare 2015 och har i femton år drivit Spånga Konditori och Bullar&Bröd Hornsberg.


     

  • KROGNYTT: Izakaya Moshi får bakficka i höst

    KROGNYTT: Izakaya Moshi får bakficka i höst

    KROGNYTT JÖNKÖPING: Izakaya Moshi har haft fullt sedan öppningen i i juli, även under semestern. I höst öppnar man bakficka med japansk junk food och hantverksöl.

    Tom Jallow har lämnat jobbet som kökschef på Vox Hotel, men fortsätter med den asiatiska inriktningen på Izakaya Moshi som öppnade den 12 juli i en av centrums mer anrika byggnader. Han är även delägare tillsammans med Sandra Bertilsson och Daniel Djurvall som sedan tidigare driver Izakaya Moshi i Växjö (Djurvall driver dessutom Moshi Moshi och gastropuben Chapter House).

    —Självklart kommer den största inspirationen från Japan, men vi plockar även från Korea, Vietnam och Kina. Allt filtreras genom mig och mina erfarenheter. Izakayorna här och i Växjö skiljer sig ganska mycket åt, men de har samma DNA, berättar Tom Jallow.


     

  • KROGNYTT: Knarrholmen – skärgårdskrog med historia

    KROGNYTT: Knarrholmen – skärgårdskrog med historia

    KROGNYTT GBG: På midsommardagen i år öppnade Knarrholmens Restaurang, som vill knyta an till ön Knarrholmens historia med gemenskap, återhämtning och njutning av havsnära miljö.

    I Göteborgs södra skärgård ligger ön Knarrholmen som i mitten av 1900-talet var en plats för varvsarbetarna på Götaverken att vila upp sig på med sina familjer. Trion bakom den för sommaren nyöppnade restaurangen heter Johan Kylfält, restaurangchef som fram tills nu varit kökschef på Avalon, Patrik Robertsson, som drivit både golfrestaurang och Gamla Ullevigruppen, och Henrik Berntsson, vars meritlista inkluderar Sjömagasinet, Kometen, Hotel Post och Trädgår’n.

    Öns koppling till varvsindustrin återspeglas i den industriella inredningen med drivved, gamla kopparskyltar och detaljer från förr. Menyn är västkustinspirerad med både fisk- och skaldjursrätter och tiotalet mellanrätter. Upplägget med mellanrätter ska lämna flexibilitet till gästen som antingen kan komma in på en hel middag, eller bara ett glas vin och en rätt.


     

  • KROGNYTT: Grönt och hållbart på Kitchen & Table Norrmalm

    KROGNYTT: Grönt och hållbart på Kitchen & Table Norrmalm

    KROGNYTT STHLM: Clarions Hotel Signs Kitchen & Table-restaurang har under sommaren genomgått renovering av både lokal och meny. Nu satsar man på grönt och klimatsmart.

    En ny köksmästare har också rekryterats: Tal Borenshtein, tidigare köksmästare inom F12-gruppen, kommer till Kitchen & Table Norrmalm med bred erfarenhet från internationella kök från bland annat Mellanöstern, Nord- och Latinamerika.

    – I takt med att vår publik blir allt mer medveten om matens påverkan på oss och vår miljö vill vi med den nya generationens Kitchen & Table erbjuda gästen möjligheten att att välja hälsosammare alternativ. Vi brinner för ‘Green Nudging’ och det är i relationen med våra lokala leverantörer som utveckling och förflyttning sker. Det är här vi hämtar inspiration, säger Marcus Samuelsson, kreativ ledare.


     

  • KROGNYTT: Folii satsar på maten

    KROGNYTT: Folii satsar på maten

    KROGNYTT STHLM: Intima vinbaren Folii på Erstagatan har hittills lagt tyngdpunkten på just dryck, men till hösten satsar man extra även på maten i och med nyrekryteringen av Sebastian Bjernalt.

    Foliis kökschef Viktor Gilck, som både drivit eget och arbetat för Daniel Berlin i Skåne Tranås, får sällskap av Sebastian Bjernalt. Han har i sin tur arbetat på Fäviken Magasinet, Aska i New York och senast som kökschef på Spritmuseum.


     

  • CAFÉNYTT: Anders Oskarsson får internationellt konditorpris

    CAFÉNYTT: Anders Oskarsson får internationellt konditorpris

    CAFÉNYTT SVERIGE: Anders Oskarsson kröner 20 års tävlingskarriär med en riktig hedersutmärkelse: Årets Konditor – i hela världen. Detta enligt en jury bestående av representanter från 56 länder.

    Anders Oskarsson driver till vardags Nilssons Konditori i Oskarshamn. Men vid sidan av caféverksamheten har han också tävlat i olika konditortävlingar i mer än 20 år. Tävlandet har varit framgångsrikt, med bland annat guldmedalj i Årets Konditor 2015.


     

  • KROGNYTT: Råkultur inte längre restaurang

    KROGNYTT: Råkultur inte längre restaurang

    KROGNYTT STHLM: Råkultur avslutar restaurangverksamheten och övergår till takeaway och catering, samt andra gastronomiska aktiviteter.

    – Det har varit åtta fantastiskt roliga och kreativa år med Råkultur där vi har provat det mesta i sushiväg med skandinaviska fiskar och spännande inslag som kolsyreis och popcorn, säger Sayan Isaksson, kock och delägare av restaurangerna inom Esperanto Group.

    Mellan den 21 augusti och den 31 augusti har man chansen att boka bord och äta på Råkultur i sin nuvarande form, sedan stänger restaurangen och övergår till aktiviteter som sommelierledda provningar av mat och dryck, samt möjligheter till lunch, middag och mingel för något större sällskap. Även takeaway och catering kommer finnas i Råkulturs nya utbud.

    rakultur.se


     

  • KROGNYTT: Gothia Towers påbörjar italiensk smakresa

    KROGNYTT: Gothia Towers påbörjar italiensk smakresa

    KROGNYTT GBG: I går morse bar det av när Ristoria öppnade i Gothia Towers. Den nya italienaren är en stor pjäs med 330 platser fördelade på kafé, pizzeria, osteria, birreria, enoteca, restaurang och en mercato med butik och matbar.

    Resan kommer att gå till så vitt skilda destinationer som Aostadalen i norra delen av stöveln till Sicilien nere i söder. Men helitalienskt blir det, med pizzor, risotto, kalvfrikadeller och tiramisu på menyerna.

    – Ristoria är mer än en restaurang, det är en kärleksförklaring till det italienska köket. Vi började planera den här smakresan i februari och vi är lite stolta över att vi faktiskt hann bygga om Incontros gamla lokaler på bara en månad, säger Malin Franck, restaurangdirektör på Gothia Towers.


     

  • KROGNYTT: Portal expanderar med två nya lokaler

    KROGNYTT: Portal expanderar med två nya lokaler

    KROGNYTT STHLM: Klas Lindbergs Portal firar ett år med besked – genom att ta över två grannlokaler och bland annat öppna bar, separat matsal och studiokök.

    – När möjligheten uppstod att få förfoga över båda sidorna om portalen restaurangen är döpt efter, så var det svårt att låta bli. Att kunna sitta och mysa inuti passagen med en trevlig krog på ena sidan och en mysig bar på den andra med ett gott glas i handen blir helt unikt, menar Klas Lindberg.

    Lindberg, som vann Årets Kock 2012, planerade länge för öppningen av Portal, som blivit en framgång med utmärkelser som bland annat Årets Affärskrog 2016 enligt Dagens Industri. När man nu expanderar är det främst för gästernas skull, men även för arbetet bakom kulisserna, då man bland annat får ett större kök som möjliggör catering. Då de nya lokalerna använts i annat syfte väntar omfattande renoveringar och man hoppas på öppning lagom till julen 2017.


     

White Guide Presentkort