Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Smörgåstårtans återkomst

Smörgåstårtans återkomst

4 jun 2012

KROGNYTT: Dalagatan 42 är stockholmsadressen där smörgåstårtan spelar huvudrollen.

I en modern presentation och med nya smakkombinationer flyttar den svenska klassikern, Smörgåstårtan, från dop och bröllop till restaurangbordet. I april öppnade Smörgåstårteriet på Dalagatan i Stockholm och restaurangens grundare, Claes Björling, menar att smörgåstårtan hör hemma också vid enklare sammanhang.

– Vi tycker smörgåstårtan ska kunna ätas i hemmen en måndag, likväl som på en enklare bjudning en fredagskväll, förklarar han.

På den nyöppnade restaurangen spelar den klassiska tårtan en central roll och serveras varje kväll i två tappningar.

– Våra kreationer består till störta delen av svenska råvaror tillagade från grunden, såväl närproducerat som ekologiskt. Med bröd från lokala bagerier och klippta över från Ekerö vill vi skapa en än mer kulinarisk upplevelse, säger Claes Björling.

Förutom smörgåstårta, som också finns för avhämtning, serveras mindre rätter baserade på klassiska svenska smaker.

För mer information besök smorgastarteriet.se.

 

 

Fler krognyheter

 • KROGNYTT: Lidl rekryterar Titti Qvarnström

  KROGNYTT: Lidl rekryterar Titti Qvarnström

  KROGNYTT SVERIGE: Lidl gjorde stora rubriker för två år sedan när det avslöjades att det var de som låg bakom popup-restaurangen Dill. Till sin tredje popup har kedjan rekryterat stjärnkocken Titti Qvarnström.

  Titti Qvarnström äger och driver Bloom in the Park in Malmö, Mästarklass i White Guide och med en stjärna i Guide Michelin. Det är med andra ord ännu en högprofilrekrytering Lidl har gjort. På de tidigare popup-projekten har de brittiska kockarna Michael Wignall respektive Angela Hartnett lagat maten. Tanken är, precis som innan, att all mat ska lagas uteslutande på råvaror från vilken som helst av lågpriskedjans butiker, varav 169 i Sverige.

  – För mig är råvarorna det allra viktigaste. När jag fick frågan trodde jag att det kunde bli en utmaning att endast använda Lidls produkter, men efter att ha provlagat känner jag mig lugn. Jag ser fram emot att få komma igång på riktigt med att laga mat på Lidls råvaror, säger Titti Qvarnström.


   

 • KROGNYTT: Två nordiska deltagare i Global Sushi Challenge

  KROGNYTT: Två nordiska deltagare i Global Sushi Challenge

  KROGNYTT NORDEN: Den 25 november gick finalen i Global Sushi Challenge, världens hittills största sushiskapartävling, av stapeln i Tokyo. Även om Japan tog hem förstaplatsen stod Sveriges och Norges representanter för fina prestationer.

  Global Sushi Challenge anordnades av World Sushi Skills Institute i samarbete med Norska Sjömatsrådet, med norsk lax som främsta ingrediens när sushi skulle skapas i två olika kategorier: Edomae och “kreativ”. De 14 deltagarna representerade lika många länder, efter att ha vunnit semifinalen i respektive land. När tävlingen var över stod Jun Jibiki från Japan som vinnare. De nordiska deltagarna lovordades för sina insatser, även om det inte räckte till prispallen. Mark Jayson Subia tävlade för Norge, och Magnus Wallin för Sverige.


   

 • KROGNYTT: Frida Ronge i toppen på At Six

  KROGNYTT: Frida Ronge i toppen på At Six

  KROGNYTT STHLM: I dagarna blev det klart att stjärnkocken Frida Ronge värvats till Petter Stordalens nya hotellprojekt At Six, som öppnar på Brunkebergstorg i mars 2017.

  De senaste tre åren har Frida Ronge drivit prisbelönta vRÅ, från början precis just en vrå av baren som sedan växte till en något större sushirestaurang på Clarion Post i Göteborg. I Stockholm blir det betydligt mer än en vrå – närmare bestämt en två våningar stor restaurang, bar och takterrass på toppen av prestigebygget och “livstilshotellet” At Six, med 343 rum. Där kommer hon att skapa mat under sitt signum, modernt skandinaviskt influerat av japanska tillagningsmetoder och smaker.

  – För mig är det viktigt att tillvarata råvaran på olika sätt, till exempel genom att röka, grava, rimma, pickla och torka. Jag arbetar alltid främst med råvaror som är i säsong, både för att kunna hålla bästa kvalitet på maten och för att det är bättre hushållning med resurser, berättar Frida Ronge.


   

 • KROGNYTT: Lilla Ego-trio i kockfinal

  KROGNYTT: Lilla Ego-trio i kockfinal

  KROGNYTT SVERIGE: Aldrig förr har tre kockar från en och samma restaurang varit i finalen av Årets Kock. Men i år dominerar Lilla Ego startfältet, med tre av åtta finalplatser.

  Från Lilla Ego kommer finalisterna Jimmi Eriksson, Jonathan Kasche och Manfred Nilsson. Därmed har samtliga av Lilla Egos fem nuvarande kockar tagit sig till final i tävlingen: Ägarna Tom Sjöstedt vann titeln 2008, och Daniel Räms vann 2013.

  – Vi tycker det är jättekul att de tävlar, även om det såklart inte är något tvång att göra det. Det ger bra surr i restaurangen, fokus på maten, experimenterande med nya rätter och så vidare, säger Tom Sjöstedt.

  – Jag och Daniel vill inte ta åt oss av äran, utan det är tack vare jobbet här på restaurangen där de lagar ungefär samma sorts mat de nu lagat i tävlingen, jäkligt god och någorlunda genomtänkt mat helt enkelt, dag ut och dag in. Sen är finalen annorlunda än det vi gör på Lilla Ego. Där är det fokus på huvudråvaran på ett helt annat sätt än i semifinalen, där råvaran var valfri.


   

 • KROGNYTT: Ny supertrio öppnar kvarterskrog på Kungsholmen

  KROGNYTT: Ny supertrio öppnar kvarterskrog på Kungsholmen

  KROGNYTT STHLM: I början av december öppnar restaurang Agnes på Kungsholmen. Bakom satsningen står en erfaren krögartrio i form av Emelie Svensson, Michael Björkman och Theodor Siesage.

  Emelie Svensson kommer närmast från arbetet som restaurangchef på Tranan, och har bland annat drivit deVille. Michael Björkman har arbetat och drivit köket på flera välkända krogar både i Stockholm, London och Spanien såsom Lux, Nobu och Asia de Cuba. Han har också varit med och öppnat flera andra krogar i Stockholm, bland annat Boqueria och restaurang GQ. Theodor Siesage äger och driver La Vecchia Signora på Södermalm i Stockholm. Tillsammans har de över 60 års erfarenhet av krogbranschen, som nu resulterar i krogen på Norra AgnegatanKungsholmen.

  – Vi vill att Agnes ska vara det självklara valet på Kungsholmen, oavsett om man vill ta en öl efter jobbet, äta en enkel familjemiddag eller gå all in på en helkväll med riktigt goda viner, säger trion.


   

 • KROGNYTT: Brunchtrend sveper in över Stockholm

  KROGNYTT: Brunchtrend sveper in över Stockholm

  KROGNYTT STHLM: Den svenska brunchtrenden är på stark frammarsch och det syns inte minst på antalet caféer som specialiserat sig på det i Stockholm. Nyöppnade Sthlm Brunch Club är ett av dessa och erbjuder Vasastansborna riktig engelsk brunch.

  Att äta en ordentlig och vällagad frukost har blivit allt mer populärt. På de brunchcaféer som öppnat runt om i Stockholm erbjuds bland annat klassisk English breakfast, eggs Benedict och nypressad apelsinjuice. Men för att vara säker på att få en plats gäller det att komma i tid – många tar inte reservationer utan använder sig av väntelistor för att inrymma frukostsugna Stockholmare.

  Ett tidigt exempel var Greasy Spoon på Södermalm och nyligen öppnade också Sthlm Brunch Club i Vasastan. Caféerna drivs av samboparet Lisa Vogel och Jason Berridge. Lisa har under åren bott i både England och Sydafrika, mycket av hennes inspiration kommer därifrån.

  – För mig har det här varit en idé i bakhuvudet i drygt 10 år och på ett mer seriöst plan i cirka 2 år. Jag har alltid saknat ett bra frukostställe som erbjuder något annat än en inplastad macka, fabriksbakad muffin och separerad yoghurtsmoothie, berättar Lisa och fortsätter:


   

 • KROGNYTT: Paret Bonér tillbaka på Karlaby Kro

  KROGNYTT: Paret Bonér tillbaka på Karlaby Kro

  KROGNYTT ÖSTERLEN: Sophie Bonér Hindmarsh och Per Bonér är sedan några veckor tillbaka på hotellet Karlaby Kro i Tommarp. Nu ska mat- och servicenivå höjas med en nysatsning på lokalt.

  Paret Bonér ägde och drev Karlaby Kro mellan 2002 och 2011. Sedan lockade äventyret på andra sidan Atlanten i form av hotellet c/o The Maidstone i East Hampton på Long Island. Nu har de återvänt till Sverige och sitt Karlaby Kro.

  – Vårt mål är att återigen höja mat- och servicenivå och verkligen fokusera på grönsaker, lokala produkter och leverantörer, samt låta även det helt vegetariska ta plats. Vi vill också ha en helt ekologisk frukost, berättar Sophie Bonér Hindmarsh.


   

 • KROGNYTT: Kalmar får nytt nöjespalats

  KROGNYTT: Kalmar får nytt nöjespalats

  KROGNYTT KALMAR: Anrika Byttan i Kalmar Stadspark byter i ny regi namn till “upplevelserestaurangen” Park Hermina. Bakom satsningen ligger Kalmarkrögaren Anders Hansson samt komikerna Robert Gustafsson och Vicky von der Lancken.

  Trion är väl bekanta efter åtta års samarbete med sommaruppsättningarna på Krusenstiernska Teatern, som ligger i Krusenstiernska Gården, döpt efter Hermina von Krusenstierna som köpte gården 1874. Nu har hon även fått ge namn åt närliggande Park Hermina. Där blir det, förutom restaurang och nattklubben KLUBB03, även revyer, konserter och andra uppträdanden. Inbokade artister hittills är bland annat Adolphson och Falk samt Wille Crafoord.

  Park Hermina öppnar den 24 november, och håller öppet alla dagar i veckan. Lunch på vardagar samt à la carte från klockan 17 på vardagar och från klockan 14 lördag och söndag.


   

 • KROGNYTT: Tennstopet fyller 50, firar med bok

  KROGNYTT: Tennstopet fyller 50, firar med bok

  KROGNYTT STHLM: Det är inte alla restauranger som hinner fylla 50. Folkkära Tennstopet i Vasastan har gjort just det, vilket uppmärksammas i en ny bok.

  Författare Gösta Arvidsson har skrivit Vi ses på Stopet! En berättelse om Tennstopets historia. I boken berättas det om den klassiska krogens, ägarnas, huvudstadens och inte minst gästernas historia. De senaste 50 åren har Tennstopet legat på samma gathörn, men krogen och namnet har rötter ända tillbaka till 1860-talet och låg under många år i de nu rivna kulturkvarteren Klara.

  Kanske kan en del av framgången förklaras med att restaurangen nu som då serverar klassisk husmanskost. Bland annat har surströmmingspremiären varit ett konstant inslag under krogens alla år.

  – Vår förhoppning är att göra de kommande 50 åren på Stopet lika underhållande som de föregående 50, säger Kristofer Sandström, delägare av Tennstopet.


   

 • KROGNYTT: Filip Fastén och Joel Åhlin redo att öppna Agrikultur

  KROGNYTT: Filip Fastén och Joel Åhlin redo att öppna Agrikultur

  KROGNYTT STHLM: Hållbart med god mat och personalvård i fokus när Filip Fastén, Årets Kock 2014, öppnar krog tillsammans med Joel Åhlin från Tjoget. I dagarna avslöjades namnet: Agrikultur.

  Bland rekryteringarna finns bland annat Lina Ahlin Olofsson, också hon från Frantzén, som blev Årets White Guide Rising Star 2015. I Chez Bettys gamla lokaler, med vedugnen som lokalens hjärta, ska Filip Fastén och Joel Åhlin servera middag som är både god och hållbar – på fler sätt än ett, berättar Filip Fastén.

  – Vi vill minska på proteinet och höja upp grönsakerna och rotfrukterna som det intressanta på tallriken. Jobba med schyssta producenter, stödja svenska lantbruk och inte stora grossister, vilket krogens namn anspelar på. Sist men inte minst kommer vi att satsa på personalvård och fortbildning.


   

White Guide Presentkort WHITE GUIDE GALA FILM 2015