Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Smörgåstårtans återkomst

Smörgåstårtans återkomst

4 jun 2012

KROGNYTT: Dalagatan 42 är stockholmsadressen där smörgåstårtan spelar huvudrollen.

I en modern presentation och med nya smakkombinationer flyttar den svenska klassikern, Smörgåstårtan, från dop och bröllop till restaurangbordet. I april öppnade Smörgåstårteriet på Dalagatan i Stockholm och restaurangens grundare, Claes Björling, menar att smörgåstårtan hör hemma också vid enklare sammanhang.

– Vi tycker smörgåstårtan ska kunna ätas i hemmen en måndag, likväl som på en enklare bjudning en fredagskväll, förklarar han.

På den nyöppnade restaurangen spelar den klassiska tårtan en central roll och serveras varje kväll i två tappningar.

– Våra kreationer består till störta delen av svenska råvaror tillagade från grunden, såväl närproducerat som ekologiskt. Med bröd från lokala bagerier och klippta över från Ekerö vill vi skapa en än mer kulinarisk upplevelse, säger Claes Björling.

Förutom smörgåstårta, som också finns för avhämtning, serveras mindre rätter baserade på klassiska svenska smaker.

För mer information besök smorgastarteriet.se.

 

 

Fler krognyheter

 • Pontus Frithiof siktar högt när han utökar cateringverksamheten

  Pontus Frithiof siktar högt när han utökar cateringverksamheten

  KROGNYTT STHLM: På DN-skrapans 23:e våning öppnar snart Pontusgruppen en festvåningslokal med 360 graders utsikt. Konceptet är ännu under utveckling, men gästerna utlovas redan nu en exklusiv och unik upplevelse i en svindlande vacker omgivning.

  Storkrögaren och entreprenören Pontus Frithiof driver sedan fjorton år tillbaka cateringfirman Från Pontus tillsammans med Andreas Wadlund. Verksamheten har tidigare främst fokuserat på att erbjuda fest- och möteslokaler genom olika samarbeten. Nu utökar man verksamheten genom att addera Våning 23 till konceptet.

  Våning 23 ligger, som namnet antyder, på 23:e våningsplanet i DN-skrapan. I den nya lokalen kommer Frithiof och Wadlund att erbjuda festvåning, ’show kitchen’, möteslokaler och mindre kryp-in som passar såväl bröllopsgäster, modevisningar, föreläsningar, styrelsemöten och kick-offer. Allting sker i en lokal med utsikt och balkonger med 360 graders vy.


   

 • Mvseet-gänget öppnar nytt tillsammans med kändiskrögare

  Mvseet-gänget öppnar nytt tillsammans med kändiskrögare

  KROGNYTT STHLM: I en kontorsfastighet på Söder öppnade nyligen en välfriserad krögartrio nytt. Restaurang Usine utlovar ett helhetskoncept med både frukost, lunch och middag.

  Krögarduon från, Tim Karlsson och Michael Andreasson, är numera partners med kändiskrögaren Nicola Perrelli. Tillsammans öppnar de restaurang Usine (fabrik på franska) i kontorsfastigheten FatburenSöder, där drygt 3 500 personer arbetar varje dag. För design och smarta lösningar står arkitekt Richard Lindvall. Själva kallar de nu projektet för en superkrog:

  – Dagens kroggäst förväntar sig mer än bara bra mat och dryck i trevlig miljö, man vill ha en totalupplevelse, 360 grader, säger Nicola Perrelli och fortsätter:


   

 • Krögarduo öppnar sydeuropeisk bistro på Kungsholmen

  Krögarduo öppnar sydeuropeisk bistro på Kungsholmen

  KROGNYTT STHLM: Gänget bakom populära Pastis i Gamla Stan öppnar nytt. I mitten på april hade Johan De Mander och köksmästare Cristoper Gustavsson premiär för krogen Styrelsen Bar & Bistro.

  Krögarduon från Gamla Stan har vidgat sina vyer och öppnat nytt och eget på Kungsholmstorg. Precis som på Pastis låter man sig inspireras av sydeuropa, även om Styrelsen, suddat ut landsgränserna något.

  – Som gäst hos oss kan vänta sig vällagad mat, goda viner och välblandade klassiska cocktails. Känslan är rustik kärlek – en osvensk sydeuropeisk bistro med gästen i fokus. Ett ord som passar oss är opretentiös och vi jobbar väldigt enkelt men med finess och låter råvaran vara i fokus, berättar restaurangchefen Johan De Mander.


   

 • NYTESTAT: PUNK ROYALE

  NYTESTAT: PUNK ROYALE

  NYTESTAT: Galet gott

  "Ska man vara lite rädd här? Jocke Almqvist och Kalle Nilsson från Ölbaren i Åre, med skandalomsusad mellanlandning på Niklas Ekstedts Kåken, har en minst sagt kaxig programförklaring. 15 rätter – allt eller inget – ska vi igenom..."

  Var?
  Punk Royale
  Folkungagatan 128, Stockholm
  punkroyale.se

  Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide restaurangapp. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.


   

 • Malmö Live och Eatery Social öppnar

  Malmö Live och Eatery Social öppnar

  KROGNYTT MALMÖ: Klockan 00.01 den 2 maj slår Malmö Live upp dörrarna. Det helt nya kvarteret rymmer kontor, bostäder, ny konsert- och kongressanläggning, hotell och inte minst två nya restauranger. Operativ Head Chef för båda är skånska Frida Nilsson, som kan skriva såväl arbete på Gastrologik, kökschef för Clarion The Edge i Tromsö samt finalplats i Kockarnas Kamp på resumén.

  På 25:e våningen flyttar Marcus Samuelssons koncept Kitchen & Table in, med amerikanska smaker i köket och Malmös efterlängtade första skybar. På bottenvåningen huserar helt nya Eatery Social. Här blir det mexikanskt som tagit en omväg via Kalifornien för att landa med fötterna stadigt i den skånska myllan. Även om utsikten inte är densamma som från skybaren blir det minst lika mycket att titta på.

  – Vi har tre våningar och stor uteservering precis vid kanalen, och så har vi importerat massor av inredningsdetaljer och möbler direkt från Mexiko. Allt från ett flipperspel från 70-talet till piñatas. Men även keramik från Höganäs, berättar Frida Nilsson.


   

 • Matupplevelse till sjöss på anrikt ångfartyg

  Matupplevelse till sjöss på anrikt ångfartyg

  KROGNYTT STHLM: Under sommarmånaderna vidgar Strömma Kanalbolag sin repertoar med  klassiska middagskryssningar. Kombinera en färd på ett ångfartyg tillsammans med en matupplevelse i i Stockholms skärgårdsmiljö. 

  För kroggäster som inte är några landkrabbor sjösätter Strömma Kanalbolag sommarsäsongens naturnära matupplevelser i Stockholms skärgård. Under perioden maj till september avgår middagskryssningar med ångfartyget S/S Drottningholm tur och retur till Drottningholm längs Mälaren.

  Under kryssningen serveras en meny signerad fartygskocken Peter Karlsson. Fokus ligger på den traditionella svenska matkulturen, men Peter Karlsson utlovar också en och annan twist. Under resan kommer gästerna att få ta del av berättelser om skutans anrika historia.


   

 • Produktionsbolag bakom nyöppnade Indio Kitchen

  Produktionsbolag bakom nyöppnade Indio Kitchen

  KROGNYTT STHLM: Japansk-peruanskt på menyn när produktionsbolag öppnar söderkrog. Menyn bjuder bland annat sushi och ceviche.

  Produktionsbolaget Indio har utökat sin verksamhet, i slutet av april hade de smygpremiär för sin nya restaurang med samma namn. Indio Kitchen har legat på idéstadiet under en längre tid och initiativtagarna har hållit en låg profil – fram tills nu.

  Mattias Montero jobbar till vardags på produktionsbolaget med kan numera också titulera sig som krögare. I köket kommer Gian Luca Montero, senast från East, att komponera en meny som är inspirerad av Japan och Peru.


   

 • Krögarpar öppnar Borrwalls Kök

  Krögarpar öppnar Borrwalls Kök

  KROGNYTT STHLM: Nyöppnade Borrwalls Kök drivs av krögarparet Lena och Lennart Borrwall – som utlovar mat lagad från grunden, tillredd av en kunnig hand och serverad i familjär miljö.

  Lena och Lennart Borrwall har tidigare drivit restauranger och värdshus både i och utanför Stockholm. Nu har de landat på Tjärhovsgatan där de i början av april öppnade Borrwalls Kök – en liten restaurang med endast 32 sittplatser och en dynamisk meny. Delar av menyn kommer att bytas kontinuerligt medan en del rätter förväntas bli stående husfavoriter.

  Borrwalls Kök har öppet både lunch och kväll. På nuvarande menyn syns såväl älgköttbullar som färsk sparris. Inspirationen hämtar krögarparet i sin långa branscherfarenhet, resor världen över och en aldrig sinande entusiasm för krögarlivet:


   

 • Färgstarkt när Grill Del Mundo nyöppnar

  Färgstarkt när Grill Del Mundo nyöppnar

  KROGNYTT GBG: Göteborgs restaurangen Grill Del Mundo öppnar på nytt efter fem års frånvaro. Krögaren Miki Ingber utlovar ett gränslöst, smakfullt och surrealistiskt kök där man tar ut svängarna mer än tidigare.

  Det blir en ny – men samtidigt bekant tappning när restaurang Grill Del Mundo på nytt öppnar upp sin verksamhet.

  – Eftersom konceptet är oerhört dynamiskt och organiskt så går det aldrig ur tiden – utan kan anpassas. Vi frågade oss hur ett Grill Del Mundo skulle se ut nu, och kom fram till att det fanns en spänning i att tolka vårt gamla skötebarn år 2015, berättar Miki Ingber.

  Planerna för nyöppningen inleddes för nästan två år sedan och har under tiden utvecklats och förfinats fram till sista stund. Miki Ingbers tanke är nu att ständigt ändra och finslipa för att ta ut svängarna där man minst anar. Men huvudfokuset förblir – att skapa en mötesplats för alla.


   

 • NYTESTAT: Woodstockholm Matbar

  NYTESTAT: Woodstockholm Matbar

  NYTESTAT: Möbelproducent ger Mosebacke gastronomiskt liv

  "Känslan som infinner sig när man sätter sig på formgivare Lars Stensös snygga stolar är - bekväm! Vi syftar då både på stolens ergonomi och..."

  Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide App. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.

  I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.


   

WHITE GUIDE GALA FILM 2015