Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
"Snart är krogen ingenting utan en egen liten lanthandel till bakficka"

"Snart är krogen ingenting utan en egen liten lanthandel till bakficka"

15 mar 2012

WHITE MAGAZINE: I takt med att råvarorna och deras härkomst namedroppas alltmer på matsedlarna, har intresset vuxit för att även skylta med dem mer bokstavligt. Snart är en krog ingenting utan en egen liten lanthandel till bakficka.

Restaurang Proviant i Stockholm är ett bra exempel på det nya two-in-one-upplägget. I skylten i butiken vägg i vägg hänger mörka skönheter till köttstycken på mörning, på hyllorna trängs frön och mjöl och frukt och grönt – och kylens storsäljare är hemreducerad kalvfond. På Gastrologik, inte långt därifrån, kallar man butiken får Speceriet och knyter med det än hårdare an till farmorstrenden. Även här säljs sånt som lagas också för krogens räkning, som ekfatslagrad ättika och kalvfond men även egenhändigt knådade surdegsbröd och och deras egen nutella. Faktum är att matsedeln på restaurangen har en liknande look med sin råvarucatwalk, ett bord där det som ska användas just för dagen exponeras. Också på Swedish Taste  i Göteborg saluförs valda delar av aktuella rätter, inläggningar, såser och bröd á part i caféet intill.

På fisksidan har Hambergs Fisk  i Uppsala till de gamla favoriterna. Här köas det lunch som kväll i lika stor utsträckning för bord som för stans bästa fisk, skaldjursterriner och quicher att ta med hem. I Stockholm finns B.A.R. som med sina generösa öppettider går att den som är sugen på ostron klockan åtta på morgonen kan vara lugn, även fisk och kött finns för avhämtning. östermalmshallens Lisa och Gerda hör annars till urmödrarna i genren. En lunch i vimlet följs lämpligen upp med en titt i fisk- och skaldjursdisken och att låta krokodilen gäspa... Same, same but very different för Nytorget Urban Deli på Söder som för representera saluhallen av idag. Här är butiken större än restaurangen och publiken större än livet självt. Att man håller sig med eget surdegshotell runt hörnet är här helt naturligt. Klostergatans Vin & Delikatess är så nära man kommer en fransk bistro i Lund. I Delikatessen trängs goda korvar och ostar med brûléer, carameller och mousser – och egen kaffeblandning. 

Till skånska Kåseberga kommer många för havets skull, men nästan lika många för de fantastiska ekologiska bröd, kakor och bullar som säljs vid Vendels Ales Stenar. Ännu en Vendels Organic Bakery hittas i centrala Malmö. Båda har det gemensamt att de också säljer ekologiskt mjöl av högsta kvalitet för den som hellre bakar själv.

På Köttbaren i Stockholm har man inte nöjt sig med en liten kiosk vid sidan av, här är försäljningen av välhängda stycken själva grundidén – som lite otippat parats med cocktailsvarvande på hög nivå. Att man också kan få sig något att äta här är egentligen en bisak, om än vällagad. Och ägarna till restaurang 50 Kvadrat i Visby har helt sonika lierat sig med köttbönderna vid Ejmunds gård ett par mil utanför stan. Den egna gemensamma affären heter Köttbutiken och hittas inne på Coop Forum vid Öster Centrum. Här finns gott om utmärkt kött och korv och annat gött. Det går det även på Oaxen Skafferi som i väntan på att den nya restaurangen ska bli klar på Djurgården, intagit Mariatorget i Stockholm. Den som haft svårt att leva utan deras grishuvud behöver därför inte hänga läpp, med några dagars framförhållning går det att få det confiterat och klart för upphämtning. Rakt över disk köps med fördel kallrök  renhjärta, inlagda gröna tomater, marinader, ättikor och oljor, bland mycket annat, merparten med egen label.

12 krogar med butiker:

Texten är ett utdrag ur White Magazine

 

Mer från förstasidan

  • KROGNYTT: Bockholmsgruppen tar över Le Rouge

    KROGNYTT: Bockholmsgruppen tar över Le Rouge

    KROGNYTT STHLM: Redan den 1 oktober tar Bockholmsgruppen över de anrika lokalerna i Gamla Stan. Le Bar förvandlas då till en kvarterskrog á la Nytorget 6 och Le Rouge till ett stimmigt brasserie med lax och entrecôte på menyn.

    Bockholmsgruppen växer så det knakar, nästa etablering blir i Gamla Stan då gruppen nyligen förvärvade Le Rouge från PDF Brasserie Group.

    – Vi hade egentligen siktet inställt på deVille, men tappade restaurangen precis i slutförhandlingarna. Vi har letat efter nya lokaler länge och vill växa, även om växandet i sig inte är det viktigaste. Att ta över Le Rouge känns helt rätt för oss, berättar Mathias Pihlblad för White Guide.

    Om mindre än en månad, den 1 oktober, får gruppen tillgång till restauranger och kommer då att hålla stängt, som längst, i 14 dagar innan dörrarna öppnas under Bockholmens flagg.


     

  • White Guide Junior har korat årets bästa skolrestauranger

    White Guide Junior har korat årets bästa skolrestauranger

    WHITE GUIDE JUNIOR: Lina Gundskola i Södertälje är Årets Skolrestaurang. Det stod klart när White Guide Junior idag lanserade sin tredje guide. I år har över 300 restauranger testats, de främsta finns representerade i 2015 års upplaga.

    Över 500 personer var på plats vid Malmö Live när White Guide Junior 2015 lanserades. I publiken fanns några av landets främsta kockar, politiker och branschföreträdare som arbetar för att lyfta den offentliga gastronomin. Bland prisutdelarna märktes bland annat Leif Mannerström och Tommy Myllymäki samt politikerna Anna Kinberg Batra och Anna Maria Corazza Bildt.

    Under arbetet med White Guide Junior har juryn ätit på drygt 300 offentliga restauranger över hela Sverige. De bästa presenteras med betyg och recension i den guide som nu kan beställas på whiteguidejunior.comRedan nu är det också möjligt att lämna in nomineringar till nästa års upplaga av guiden, där bland annat seniormåltiderna kommer att få en ännu större betydelse.


     

  • NYTESTAT: Lokal Izakaya, Stockholm

    NYTESTAT: Lokal Izakaya, Stockholm

     NYTESTAT: Kul finess på ny avslappnad izakaya

    "Det är många krogar som byter koncept, men långt ifrån alla som lyckas. Krögarna på restaurang Lokal hade trend- och känselspröten på rätt plats när de (äntligen) gjorde slag i saken. Lokal har gått från en drinkdestination där maten, à la fransk bistro, spelat andrafiol – till en elegant izakaya med maten högt på piedestal. Och Izakaya, vad är då det? Herrn vid grannbordet är den tredje som ställer samma fråga..."

    Var? Scheelegatan 8, Stockholm

    Mer om Lokal Izakaya HÄR


     

  • Föreslå din kandidat till Årets Smakutvecklare i Livsmedelsbranschen

    Föreslå din kandidat till Årets Smakutvecklare i Livsmedelsbranschen

    WHITE GUIDE: Vilken livsmedelsproducent – stor eller liten – anser du förtjänar utmärkelsen Årets Smakutvecklare i Livsmedelsbranschen 2016?

    Livsmedelsföretagen och White Guide lanserade för två år sedan det gemensamma priset Årets Smakutvecklare i livsmedelsbranschen 2016. Utmärkelsen gick 2015 till Wapnö Gård och 2014 till Findus.

    Nu letar vi efter möjliga kandidater till 2016 års vinnare. Det kan handla om allt från mindre hantverksmässig till storskalig industriell produktion, som möter våra kriterier: 

Med utmärkelsen premieras ”en livsmedelsproducent som presterat en viktig innovation när det gäller smak och upplevd kvalitet och därmed bidragit till gastronomins utveckling och spridning – antingen under året som gått eller under längre tid, utan att det uppmärksammats efter förtjänst”.


     

  • NYTESTAT: Aloë, Stockholm

    NYTESTAT: Aloë, Stockholm

     NYTESTAT: Sensationell mästarklass ute i villaträsk

    "Programförklaringen var kaxig; här ska man inte behöva ”käka gran och skit”. Daniel Höglander och Niclas Jönsson hade hittat rätt ögonblick att markera mot de rådande nynordiska trenderna och koryféerna som fått oss att begapa just ”gran och skit”. Vad som skulle erbjudas istället var ingalunda klart, man anade något slags back to classics – men med tanke på att Aloë skulle öppna i sömniga söderförorten Älvsjö föreställde man sig gärna något kantinartat med en modern twist på husmanskost...."

    Var?
    Svartlösavägen 52, Stockholm


     

  • Sveriges 100 bästa sommarkrogar

    Sveriges 100 bästa sommarkrogar

    WHITE GUIDE: På väg ut i sommarsverige? Låt White Guide guida dig till landets och sommarens bästa krogupplevelser.

    Bryggservering med havet som granne, pinfärsk fisk, skaldjursplatåer, grillbuffér, nyskördade primörer och svala sommarviner. Detta, och mycket mer, finns att njuta i hela landet. Nedan har vi listat våra hundra bästa sommarfavoriter. Restaurangerna är uppdelade på landskap och sorterade i bokstavsordningKlicka på varje krognamn för att läsa om den. 

    Registrera dig som Guiding Guest och du får tillgång till kompletta recensioner och poäng. restauranger finns också tillgängliga i White Guide App. Guiden kan också köpas som bok HÄR.

    Glad sommar,

    Önskar White Guide-redaktionen


     

  • NYTESTAT: Trattoria Maglia, Göteborg

    NYTESTAT: Trattoria Maglia, Göteborg

     NYTESTAT: Maglias trivsamhet sprider sig

    "Ett gäng unga har intagit det runda magnifika bordet. Vid det längre sitter en stor familj. Kärleksparet njuter Pasta al ragú och skålar i rött. Damer med grå tinningars charm skrattar nöjt. Maglia har åter igen skapat en rustik kvarterskrog med hemmakänsla. Det är lätt att trivas – en känsla vi känner igen från systerkrogen Enoteca Maglia i Majorna..."

    Var?

    Holländareplatsen 4, Göteborg

    Mer om Trattoria Maglia HÄR

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide restaurangapp. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.


     

  • Svenska caféer allt hållbarare och allt mer ekologiska

    Svenska caféer allt hållbarare och allt mer ekologiska

    WHITE GUDIE CAFÉ: Trenden att satsa på hållbarhet och ekologi på svenska caféer ökar starkt. Dessutom är cafébranschen den del av hela restaurangbranschen som växer mest.

    Trenden med att driva sin verksamhet med mer hållbarhet och ekologi växer i hela restaurangbranschen. I cafébranschen är den mycket tydlig. När KRAV och White Guide Café listade caféer med ekologisk inriktning var ökningen markant. I år finns sjutton caféer med mer än 25 procent KRAV-märkta råvaror i sin verksamhet. En ökning med sjuttio procent från 2014.

    Tydligast är ökningen bland dem som satsar allra hårdast på ekologi och hållbarhet. 2015 finns fem caféer i Sverige som har mer än nittio procent KRAV-certifierade råvaror. 2014 fanns endast ett café på denna nivå.

    – Det är en fantastisk utveckling att antalet KRAV-märkta caféer i White Guide Café ökar så snabbt och att det samtidigt är allt fler som köper in mer än nittio procent KRAV-godkända produkter, förklarar Johan Cejie, försäljningchef på KRAV.


     

  • NYTESTAT: Eatery Social Taqueria, Malmö

    NYTESTAT: Eatery Social Taqueria, Malmö

    NYTESTAT: Mexikansk berg och dalbana

    "’Mucho mas que una taqueria’ proklamerar Marcus Samuelsson-signerade Eatery Social i bottenvåningen på Malmös nyöppnade Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Äkta mexikansk mat är en het trend över hela världen just nu, och tanken här är enligt restaurangens hemsida att ”transportera människor i Malmö till gatorna i Mexico, New York och LA”. Det går sådär...."

    Var?
    Dag Hammarskjölds torg 2, Malmö
    eaterysocial.se

    Mer om Eatery Social Taqueria HÄR

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide restaurangapp. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.


     

  • White PAPER #2 2015 – i handeln nu!

    White PAPER #2 2015 – i handeln nu!

    WHITE PAPER: Årets andra nummer av White PAPER är också det godaste – fullmatat med det senaste från cafésverige. Förutom att vi presenterar årets bästa caféer så rapporterar Lena Ilkjaer om de senaste trenderna. Vi har kollat smör vs margarin-status med bagarna, åkt hela vägen till Tokyo för att kolla kommande kaffetrender och njutit cocktails till kakor i New York. Dessutom…

    • LÄGET? Sommarens uppdaterade krogscen.
    • SALADE GAULOISES – VAD ÄR DET? Vi kopplar greppet på brasserie-Stockholm.
    • GRUNDSMAKSJAKTEN Blir det fett, kalcium eller kokumi som blir den sjätte?
    • DANMARKS BÄSTA SEMESTERKROGAR Häng med till Skagen och Bornholm.
    • FROM NOSE TO FISH TAIL Våga prova mjölke, hjärta och skinn.
    • MIDDAGSBJUDNING Ferran Adrià och elBulliFoundation utforskar gastronomins gränser.

     

White Guide Presentkort WHITE GUIDE GALA FILM 2015