Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
"Snart är krogen ingenting utan en egen liten lanthandel till bakficka"

"Snart är krogen ingenting utan en egen liten lanthandel till bakficka"

15 mar 2012

WHITE MAGAZINE: I takt med att råvarorna och deras härkomst namedroppas alltmer på matsedlarna, har intresset vuxit för att även skylta med dem mer bokstavligt. Snart är en krog ingenting utan en egen liten lanthandel till bakficka.

Restaurang Proviant i Stockholm är ett bra exempel på det nya two-in-one-upplägget. I skylten i butiken vägg i vägg hänger mörka skönheter till köttstycken på mörning, på hyllorna trängs frön och mjöl och frukt och grönt – och kylens storsäljare är hemreducerad kalvfond. På Gastrologik, inte långt därifrån, kallar man butiken får Speceriet och knyter med det än hårdare an till farmorstrenden. Även här säljs sånt som lagas också för krogens räkning, som ekfatslagrad ättika och kalvfond men även egenhändigt knådade surdegsbröd och och deras egen nutella. Faktum är att matsedeln på restaurangen har en liknande look med sin råvarucatwalk, ett bord där det som ska användas just för dagen exponeras. Också på Swedish Taste  i Göteborg saluförs valda delar av aktuella rätter, inläggningar, såser och bröd á part i caféet intill.

På fisksidan har Hambergs Fisk  i Uppsala till de gamla favoriterna. Här köas det lunch som kväll i lika stor utsträckning för bord som för stans bästa fisk, skaldjursterriner och quicher att ta med hem. I Stockholm finns B.A.R. som med sina generösa öppettider går att den som är sugen på ostron klockan åtta på morgonen kan vara lugn, även fisk och kött finns för avhämtning. östermalmshallens Lisa och Gerda hör annars till urmödrarna i genren. En lunch i vimlet följs lämpligen upp med en titt i fisk- och skaldjursdisken och att låta krokodilen gäspa... Same, same but very different för Nytorget Urban Deli på Söder som för representera saluhallen av idag. Här är butiken större än restaurangen och publiken större än livet självt. Att man håller sig med eget surdegshotell runt hörnet är här helt naturligt. Klostergatans Vin & Delikatess är så nära man kommer en fransk bistro i Lund. I Delikatessen trängs goda korvar och ostar med brûléer, carameller och mousser – och egen kaffeblandning. 

Till skånska Kåseberga kommer många för havets skull, men nästan lika många för de fantastiska ekologiska bröd, kakor och bullar som säljs vid Vendels Ales Stenar. Ännu en Vendels Organic Bakery hittas i centrala Malmö. Båda har det gemensamt att de också säljer ekologiskt mjöl av högsta kvalitet för den som hellre bakar själv.

På Köttbaren i Stockholm har man inte nöjt sig med en liten kiosk vid sidan av, här är försäljningen av välhängda stycken själva grundidén – som lite otippat parats med cocktailsvarvande på hög nivå. Att man också kan få sig något att äta här är egentligen en bisak, om än vällagad. Och ägarna till restaurang 50 Kvadrat i Visby har helt sonika lierat sig med köttbönderna vid Ejmunds gård ett par mil utanför stan. Den egna gemensamma affären heter Köttbutiken och hittas inne på Coop Forum vid Öster Centrum. Här finns gott om utmärkt kött och korv och annat gött. Det går det även på Oaxen Skafferi som i väntan på att den nya restaurangen ska bli klar på Djurgården, intagit Mariatorget i Stockholm. Den som haft svårt att leva utan deras grishuvud behöver därför inte hänga läpp, med några dagars framförhållning går det att få det confiterat och klart för upphämtning. Rakt över disk köps med fördel kallrök  renhjärta, inlagda gröna tomater, marinader, ättikor och oljor, bland mycket annat, merparten med egen label.

12 krogar med butiker:

Texten är ett utdrag ur White Magazine

 

Mer från förstasidan

  • Sveriges 100 bästa sommarkrogar

    Sveriges 100 bästa sommarkrogar

    WHITE GUIDE: På väg ut i sommarsverige? Låt White Guide guida dig till landets och sommarens bästa krogupplevelser.

    Bryggservering med havet som granne, pinfärsk fisk, skaldjursplatåer, grillbuffér, nyskördade primörer och svala sommarviner. Detta, och mycket mer, finns att njuta i hela landet. Nedan har vi listat våra hundra bästa sommarfavoriter. Restaurangerna är uppdelade på landskap och sorterade i bokstavsordningKlicka på varje krognamn för att läsa om den. 

    Registrera dig som Guiding Guest och du får tillgång till kompletta recensioner och poäng. restauranger finns också tillgängliga i White Guide App. Guiden kan också köpas som bok HÄR.

    Glad sommar,

    Önskar White Guide-redaktionen


     

  • Svenska caféer allt hållbarare och allt mer ekologiska

    Svenska caféer allt hållbarare och allt mer ekologiska

    WHITE GUDIE CAFÉ: Trenden att satsa på hållbarhet och ekologi på svenska caféer ökar starkt. Dessutom är cafébranschen den del av hela restaurangbranschen som växer mest.

    Trenden med att driva sin verksamhet med mer hållbarhet och ekologi växer i hela restaurangbranschen. I cafébranschen är den mycket tydlig. När KRAV och White Guide Café listade caféer med ekologisk inriktning var ökningen markant. I år finns sjutton caféer med mer än 25 procent KRAV-märkta råvaror i sin verksamhet. En ökning med sjuttio procent från 2014.

    Tydligast är ökningen bland dem som satsar allra hårdast på ekologi och hållbarhet. 2015 finns fem caféer i Sverige som har mer än nittio procent KRAV-certifierade råvaror. 2014 fanns endast ett café på denna nivå.

    – Det är en fantastisk utveckling att antalet KRAV-märkta caféer i White Guide Café ökar så snabbt och att det samtidigt är allt fler som köper in mer än nittio procent KRAV-godkända produkter, förklarar Johan Cejie, försäljningchef på KRAV.


     

  • NYTESTAT: Eatery Social Taqueria, Malmö

    NYTESTAT: Eatery Social Taqueria, Malmö

    NYTESTAT: Mexikansk berg och dalbana

    "’Mucho mas que una taqueria’ proklamerar Marcus Samuelsson-signerade Eatery Social i bottenvåningen på Malmös nyöppnade Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Äkta mexikansk mat är en het trend över hela världen just nu, och tanken här är enligt restaurangens hemsida att ”transportera människor i Malmö till gatorna i Mexico, New York och LA”. Det går sådär...."

    Var?
    Dag Hammarskjölds torg 2, Malmö
    eaterysocial.se

    Mer om Eatery Social Taqueria HÄR

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide restaurangapp. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.


     

  • White PAPER #2 2015 – i handeln nu!

    White PAPER #2 2015 – i handeln nu!

    WHITE PAPER: Årets andra nummer av White PAPER är också det godaste – fullmatat med det senaste från cafésverige. Förutom att vi presenterar årets bästa caféer så rapporterar Lena Ilkjaer om de senaste trenderna. Vi har kollat smör vs margarin-status med bagarna, åkt hela vägen till Tokyo för att kolla kommande kaffetrender och njutit cocktails till kakor i New York. Dessutom…

    • LÄGET? Sommarens uppdaterade krogscen.
    • SALADE GAULOISES – VAD ÄR DET? Vi kopplar greppet på brasserie-Stockholm.
    • GRUNDSMAKSJAKTEN Blir det fett, kalcium eller kokumi som blir den sjätte?
    • DANMARKS BÄSTA SEMESTERKROGAR Häng med till Skagen och Bornholm.
    • FROM NOSE TO FISH TAIL Våga prova mjölke, hjärta och skinn.
    • MIDDAGSBJUDNING Ferran Adrià och elBulliFoundation utforskar gastronomins gränser.

     

  • Fler caféer i våra digitala kanaler

    Fler caféer i våra digitala kanaler

    WHITE GUIDE CAFÉ: White Guide Café 2015 såg dagens ljus i förra veckan. 317 caféer fick så högt betyg att de kapade åt sig en plats i boken, men vi har givetvis testat många, många fler.

    De caféer som inte kom med i boken ligger alla i kategorin ”ett bra café” vilket innebär att våra testare anser att de är värda ett besök, även om de inte kommer upp i tillräckligt höga poäng i de olika delarna av upplevelsen vi bedömer.

    Nu har vi samlat de 23 bästa av dessa caféer och beslutat oss för att publicera dem på webb och i app:en. Vi vill så här inför sommaren ge en extra present till våra läsare av digitala medier – eftersom många av caféerna ligger längs semesterrutterna.


     

  • Sveriges Bästa Caféer korade – White Guide Café 2015 är här!

    Sveriges Bästa Caféer korade  – White Guide Café 2015 är här!

    WHITE GUIDE CAFÉ: Vid en prisutdelning på Eric Ericsonhallen i Stockholm idag presenterades White Guide Café 2015. Efter de två senaste årens succélanseringar var intresset större än någonsin. I närvaro av över 300 personer från caféer, branschorganisationer och media hyllades också åtta vinnande caféer i olika kategorier.

    Årets bästa café enligt White Guide Café finns i Göteborg: da Matteo Magasinsgatan. Årets Kaffebar heter för andra året i rad Drop Coffee – en kaffepionjär på Södermalm i Stockholm. Det främsta konditoriet är en trendsättare i Stockholm: Tössebageriet. Det mest hållbara caféet är Strandnära Ekocafé i Mörbylånga på Öland. Årets Stjärnskott heter Uggla kaffebar & café i Malmö. Även Årets Värt en Resa finns i Skåne – Bäckdalens Café Orangeriet väster om Båstad. Årets Fikaställe ligger i Mariefred: Annas Hembageri. Det nya priset Årets Bageri går till Green Rabbit Rågbrödsbageriet – en nykomling i Stockholm.


     

  • Sveriges Bästa Caféer avslöjas snart – här är alla nomineringar

    Sveriges Bästa Caféer avslöjas snart – här är alla nomineringar

    WHITE GUIDE CAFÉ: För tredje året kan vi med stolthet presentera White Guide Café som hjälper dig att hitta rätt bland alla caféer i Sverige. Guiden har gjort succé vilket visar att  behovet av vägledning är stor.

    I White Guide Café finns de bästa samlade: från klassiska konditorier och sommarfik till storstadscaféer och de senaste kaffebarerna. Vi presenterar också trender, tips och speciella fynd.

    Här finns också årets vinnare i olika kategorier samt omdömen och fakta om alla caféer. Av över 400 testade caféer presenterar vi i år 316 över hela landet.

    Boken lanseras med en prisutdelning den 8 juni i Eric Ericsonhallen (Skeppsholmskyrkan), Skeppsholmen, Stockholm. De bästa caféerna inom åtta olika kategorier avslöjas.


     

  • NYTESTAT: Bouchon, Malmö

    NYTESTAT: Bouchon, Malmö

    NYTESTAT: Franskt "by the book" på nya Bouchon

    "På 1600- och 1700-talet var det flätade buntar av halmstrån – bouchons – som visade vägen till de enklare krogarna i Lyon. Nu, 400 år senare har Sverige fått sitt första egna Bouchon..."

    Var?
    Andréelundsvägen 5, Malmö
    bouchon.se

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide restaurangapp. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    White Guide App finns att ladda ner både för iPhone och Android.


     

  • NYTESTAT: BORD 13, Malmö

    NYTESTAT: BORD 13, Malmö

    NYTESTAT: Excentriska rätter som rockar

    "De första ryktena som började surra om B.A.Rs nya ”lillebror” var att Malmö skulle få en ny vinbar. Och visst, här finns ett naturvinsutbud som inte matchas någonstans på denna sida sundet, allt erbjuds dessutom på glas. Men någon renodlad bar eller enkel bakficka är det knappast tal om här. Snarare är det en fullfjädrad..."

    Var?
    Engelbrektsgatan 13, Malmö
    bord13.se

    Mer om Bord 13 HÄR

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide restaurangapp. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.


     

  • Hela 316 caféer listas i White Guide Café 2015

    Hela 316 caféer listas i White Guide Café 2015

    WHITE GUIDE CAFÉ: Den 8 juni avhålls White Guide Café Gala på Skeppsholmen i Stockholm. Men redan nu kan vi presentera alla de caféer som kommer att ta plats i den nya White Guide Café 2015-16, där 72 är helt nya.

    Den svenska kafé- och konditorikulturen växer i hela landet – det är inte bara storstäderna som tar för sig. Därför har vi på på White Guide Café både breddat och fördjupat vår bevakning. Mer än 400 caféer har testats inför årets upplaga. Hela 316 har lyckats kvalificera sig till en plats i den kommande boken. Fler än någonsin. Av dessa är hela 72 nya i guiden. Detta är också ett gott bevis på att många caféer har skruvat upp ambitionerna ytterligare.

    Den 8 juni avslöjas poäng och klassificeringar – i bok, webb och app. På cafégalan hyllas dessutom vinnare i olika klasser där Årets Bästa Café är höjdpunkten. De övriga priserna är Årets Konditori, Årets Kaffebar, Årets Värt en Resa, Årets Fikaställe, Årets Hållbara Café, Årets Stjärnskott samt Årets Bageri. Dessutom publiceras samtidigt recensioner och trendrapporter kring cafébranschen i restaurang- och matmagasinet White PAPER.


     

White Guide Presentkort WHITE GUIDE GALA FILM 2015