Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
"Snart är krogen ingenting utan en egen liten lanthandel till bakficka"

"Snart är krogen ingenting utan en egen liten lanthandel till bakficka"

15 mar 2012

WHITE MAGAZINE: I takt med att råvarorna och deras härkomst namedroppas alltmer på matsedlarna, har intresset vuxit för att även skylta med dem mer bokstavligt. Snart är en krog ingenting utan en egen liten lanthandel till bakficka.

Restaurang Proviant i Stockholm är ett bra exempel på det nya two-in-one-upplägget. I skylten i butiken vägg i vägg hänger mörka skönheter till köttstycken på mörning, på hyllorna trängs frön och mjöl och frukt och grönt – och kylens storsäljare är hemreducerad kalvfond. På Gastrologik, inte långt därifrån, kallar man butiken får Speceriet och knyter med det än hårdare an till farmorstrenden. Även här säljs sånt som lagas också för krogens räkning, som ekfatslagrad ättika och kalvfond men även egenhändigt knådade surdegsbröd och och deras egen nutella. Faktum är att matsedeln på restaurangen har en liknande look med sin råvarucatwalk, ett bord där det som ska användas just för dagen exponeras. Också på Swedish Taste  i Göteborg saluförs valda delar av aktuella rätter, inläggningar, såser och bröd á part i caféet intill.

På fisksidan har Hambergs Fisk  i Uppsala till de gamla favoriterna. Här köas det lunch som kväll i lika stor utsträckning för bord som för stans bästa fisk, skaldjursterriner och quicher att ta med hem. I Stockholm finns B.A.R. som med sina generösa öppettider går att den som är sugen på ostron klockan åtta på morgonen kan vara lugn, även fisk och kött finns för avhämtning. östermalmshallens Lisa och Gerda hör annars till urmödrarna i genren. En lunch i vimlet följs lämpligen upp med en titt i fisk- och skaldjursdisken och att låta krokodilen gäspa... Same, same but very different för Nytorget Urban Deli på Söder som för representera saluhallen av idag. Här är butiken större än restaurangen och publiken större än livet självt. Att man håller sig med eget surdegshotell runt hörnet är här helt naturligt. Klostergatans Vin & Delikatess är så nära man kommer en fransk bistro i Lund. I Delikatessen trängs goda korvar och ostar med brûléer, carameller och mousser – och egen kaffeblandning. 

Till skånska Kåseberga kommer många för havets skull, men nästan lika många för de fantastiska ekologiska bröd, kakor och bullar som säljs vid Vendels Ales Stenar. Ännu en Vendels Organic Bakery hittas i centrala Malmö. Båda har det gemensamt att de också säljer ekologiskt mjöl av högsta kvalitet för den som hellre bakar själv.

På Köttbaren i Stockholm har man inte nöjt sig med en liten kiosk vid sidan av, här är försäljningen av välhängda stycken själva grundidén – som lite otippat parats med cocktailsvarvande på hög nivå. Att man också kan få sig något att äta här är egentligen en bisak, om än vällagad. Och ägarna till restaurang 50 Kvadrat i Visby har helt sonika lierat sig med köttbönderna vid Ejmunds gård ett par mil utanför stan. Den egna gemensamma affären heter Köttbutiken och hittas inne på Coop Forum vid Öster Centrum. Här finns gott om utmärkt kött och korv och annat gött. Det går det även på Oaxen Skafferi som i väntan på att den nya restaurangen ska bli klar på Djurgården, intagit Mariatorget i Stockholm. Den som haft svårt att leva utan deras grishuvud behöver därför inte hänga läpp, med några dagars framförhållning går det att få det confiterat och klart för upphämtning. Rakt över disk köps med fördel kallrök  renhjärta, inlagda gröna tomater, marinader, ättikor och oljor, bland mycket annat, merparten med egen label.

12 krogar med butiker:

Texten är ett utdrag ur White Magazine

 

Mer från förstasidan

  • 12forward – en smak av framtiden

    12forward – en smak av framtiden

    WHITE GUIDE: Den nya digitala guiden 12forward leder dig till världens mest unika, innovativa och banbrytande restauranger – "food-forward". 

    12forward finns för närvarande tillgänglig som app för iOS (app för Android planeras också). Appen är gratis att ladda ner och då ingår också städerna Köpenhamn, Berlin och Tokyo – var och en med våra tolv utvalda restauranger i respektive stad. Vill du läsa om andra städer går det att köpa till innehållet för London, New York, Stockholm och Singapore – nya städer tillkommer hela tiden; inom kort bland annat Paris, Kapstaden, Bangkok och Chicago.

    Restaurangerna bedöms enligt White Guides befintliga poängsystem, men vi berättar också exakt vad som gör restaurangen till en unik och banbrytande plats. 

    Våra recensenter är inte anonyma utan är några av världens ledande matskribenter – samtliga bor också i den stad de har i uppgift att bedöma. 

    Ladda ner appen HÄR!

    Läs mer om 12forward HÄR!


     

  • WHITE GUIDE: Premiär för Table Top Shop

    WHITE GUIDE: Premiär för Table Top Shop

    White Guide samarbetar sedan fyra år tillbaka med Wines & Tables Guides AB vad gäller försäljning och digitala affärslösningar. Vi utökar nu samarbetet med att öppna digitala butiken Table Top Shop, där du finner de smäckraste vinglasen från Riedel, de vassaste japanska kockknivarna, supereffektiva korkskruvar, gedigna pannor och massor av andra topprodukter för kök och matbord.

    Som Guiding Guest på whiteguide.se erhåller du en rabatt om 8%. Rabatten får du när du med din e-mail adress aktiverar ditt konto. Gäller endast om du registrerat dig som Guiding Guest-medlem före mars 2017.


     

  • White PAPER: En bubblas liv

    Det är bubblorna som gör champagne till något extra. De är inte bara pigga och festliga, de fraktar doft och smak till ytan av våra glas. Följ med en bubbla – från vaggan till nyårsfesten.

    Text: Jon Hansson
    Foto: Gérard Liger-Belair / Shutterstock
    llustration: Anders Wieslander

    Publicerad i White PAPER #4 2016

    Läs hela artikeln HÄR.


     

  • White PAPER: Fem minuter med Heikki Nikula

    White PAPER: Fem minuter med Heikki Nikula

    White PAPER: Fem minuter... med Heikki Nikulasom äger och driver hotell Inarin Kultahovi tillsammans med systern Kaisu. Han är kökschef på hotellets restaurang Aanaar, en bra bit norr om polcirkeln, som placerade sig i White Guide Nordic för första gången i senaste upplagan.

    Vad gör Inari så speciellt?
    “Åh, det är mycket. Jag är född här och tillhör den andra generationen som driver hotellet –min mamma var hotellets manager och senare köpte min pappa det. Själv jobbade jag i hotellets kök redan från ung ålder. Jag har bott på andra ställen, främst södra Finland, och studerat och arbetat som jazzmusiker. Men efter att ha läst till kökschef i Helsingfors kom jag tillbaka för tolv år sedan, och sedan tog jag och Kaisu över verksamheten. Naturen är helt otrolig, ren och frisk, såväl luft som vatten som skog. När jag flyttade hit igen kände jag direkt att jag ville använda allt som finns här i hotellets kök.”

    I nya formatet Fem minuter... gör vi korta intervjuer med intressanta personer i mat- och forskningsvärlden. Läs hela intervjun HÄR


     

  • ÅTERBESÖK: Wedholms Fisk, Stockholm

    ÅTERBESÖK: Wedholms Fisk, Stockholm

    ÅTERBESÖK: Man kommer för såsen, gammelfirren och stämningen

    "Fisk av grannaste slag? Förvisso, men viktigare - här bjudes en magnifik tidsresa, närmre bestämt till mitten av 1980-talet. Knappt en dillkvist, ja märkvärdigt lite har krökts på hjässan till Bengt Wedholms huvudnummer på krogen som krönte hans livsgärning. Den mäktiga biten grillad piggvar har nästan samma höjd, spänst och saftighet och hollandaisen till har samma fina syrabett, rundad med sötman från schalottenlök..."

    Läs hela recensionen HÄR


     

  • Nominerad till Årets Smakutvecklare: Sorunda Korvfabrik

    Nominerad till Årets Smakutvecklare: Sorunda Korvfabrik

    ”Det viktigaste är färska, rena smaker”

    Kreativt smaksatta korvar på svenska råvaror. Sorunda Korvfabrik nomineras till priset Årets Smakutvecklare i Livsmedelsbranschen 2017 i samarbete med Livsmedelsföretagen. 


     

  • Nominerad till Årets Smakutvecklare: Paulúns

    Nominerad till Årets Smakutvecklare: Paulúns

    ”Vi ger aldrig avkall på smak till förmån för nyttighet”

    Paulúns frukostprodukter vinner medvetna konsumenters hjärtan tack vare sin kombination av välsmak och hälsofokus. Paulúns nomineras till priset Årets Smakutvecklare i Livsmedelsbranschen 2017 i samarbete med Livsmedelsföretagen.


     

  • Nominerad till Årets Smakutvecklare: Bloomy Drinks

    Nominerad till Årets Smakutvecklare: Bloomy Drinks

    ”Vi har verkligen slitit med smakerna”

    Urgammal örtmedicin möter nya hälsotrender i läckert förpackade drycker. Bloomy Drinks nomineras till priset Årets Smakutvecklare i Livsmedelsbranschen 2017 i samarbete med Livsmedelsföretagen. 


     

  • Nominerad till Årets Smakutvecklare: Lily & Hanna’s Rawfood Ice Dream

    Nominerad till Årets Smakutvecklare: Lily & Hanna’s Rawfood Ice Dream

    ”Vår glass ska vara ännu godare än den vanliga”

    Rawfood-glassen som smakar allt annat än trist hälsokost har tagit Sverige med storm. Lily & Hanna’s Rawfood Ice Dream nomineras till priset Årets Smakutvecklare i Livsmedelsbranschen 2017 i samarbete med Livsmedelsföretagen. 


     

  • White PAPER: ”Varför ska man prata så mycket jämt?”

    Sveriges sämsta intervjuare möter Sveriges mest svårintervjuade kock. Det låter som ett vinnande koncept, tänkte vi, och gav Lisa Förare Winbladh fria händer (och spaltutrymme) att porträttera Sayan Isaksson. Följ med in i bubblan.

    Text: Lisa Förare Winbladh
    Foto: Anders Wieslander
    Publicerad i White PAPER #4 2016

    Läs hela artikeln HÄR.


     

White Guide Presentkort