Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Sommarsalong på Esperanto

Sommarsalong på Esperanto

4 jul 2012

 

NYTESTAT: Sayan Isaksson och hans team på Esperanto och Råkultur tycker om att överraska. När övriga stjärnkrögare stänger för sommaren gör de likaledes men öppnar samtidigt upp den övre trapphallen utanför restaurangen och skapar ”Esperantos sommarsalong”. En liten somrig bagatell med tolv platser. I distinkt oprettig kostym serveras lagom slarvig ”kvar-i-stan-lyx” för de som inte kan vara utan spännande och stimulerande måltider.

Njutningen kan börja med en lätt och fräsch komposition på förlorade primörägg som trängs framgångsrikt i en liten balja med sotbakad gös, stenbitsrom och brynt citronsmör med support av färsk sparris som för en gångs skull inte slår ihjäl alla andra kompisar på tallriken. En utsökt, bra dimensionerad rätt med tydlig råvarukänsla i alla delar. En mjukt prydlig brioche med finfin mild råskuren fransk kalv och snyggt sammansatt rökt musselemulsion samt tunna rotselleriskivor andas ren och självklar enkelhet. Kunde kallas macka med skrapbiff och fick sällskap av ett robust och ursprungstypiskt Nahe-vin; 2010 Emrich Schönleber Riesling Mineral med stadiga syror som krockar snällt med emulsionen.
Vinet passar också utmärkt till nästa kreation, en korv av svensk Wagyu, lättrökt i ask vid bordet och försedd med en lagom syrlig picklad sommarkål samt tryffel och köttmajo med tillsats av knapriga surdegskrutonger, tryffelströssel och torkad lardo från Wagyun. En rolig och spännande kombo gjord med brasa vid bordet detta år då varje krog med eldig ambition ska ha en sådan. Årets bästa vurre!
Alternativvinet föreslogs här av pricksäker sommelier: 2010 Anne Gros Bourgogne Rouge, en lysande klockren kryddig kommunbourgogne från begåvad vinmakare.

En genialt sammansatt dessert med rik, mättad och lätt vispad lantgrädde i basen, frisk studsig sorbet på rödbeta ovanpå, lite frasiga smulor av smördeg smaksatt med lakrits samt strödda spänstiga röda bär ger en både bullrig och elegant smakkick.

Med de här något överraskande rätterna tar Esperanto helt enkelt semester från Esperanto och bjuder in till lätta ljusa lite rockiga upplevelser, så åk tillbaks till stan alla sommarfirare och ta en svängom i tamburen på gamla Jarlateatern!

 

White Guide Presentkort