Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Stadshuskällaren i ny regi

Stadshuskällaren i ny regi

19 okt 2012

KROGNYTT: Årets Kock 2002, Andreas Hedlund är Gastronomiskt ansvarig på Stadshuskällaren som öppnat i ny regi.

En folklig finrestaurang – är Stadshuskällarens nya ambition. För att nå dit har Jonas Bohlin anlitats för att rita och designa inredningen. Naturligt vackra och svenska material har fått skapa en harmonisk atmosfär.

Samma känsla har fått följa med in i restaurangköket där Andreas Hedlund, Årets Kock 2002, ansvarar.

– Vi vill bjuda våra gäster på modern svensk matlagning med lokal prägel. Vi följer matårets säsonger och i köket lagar vi mycket vilt, fisk och skaldjur, berättar Andreas Hedlund och fortsätter:

– Stadshuset är själva symbolen för Stockholm, därför har våra råvaror också lokalt och regionalt ursprung. Ambitionen är att gynna producenter och odlare, samtidigt som vi får bättre mat och nöjdare gäster.

Sedan i somras drivs Stockholms Stadshus alla restaurang- och bankettverksamheter av det nybildade företaget Stadshusrestauranger Stockholm AB. Företaget ingår i en grupp där bland annat Mässrestauranger AB ingår.

Fler krognyheter hittar du här:

 

Fler krognyheter

 • KROGNYTT: Lilla Ego-trio i kockfinal

  KROGNYTT: Lilla Ego-trio i kockfinal

  KROGNYTT SVERIGE: Aldrig förr har tre kockar från en och samma restaurang varit i finalen av Årets Kock. Men i år dominerar Lilla Ego startfältet, med tre av åtta finalplatser.

  Från Lilla Ego kommer finalisterna Jimmi Eriksson, Jonathan Kasche och Manfred Nilsson. Därmed har samtliga av Lilla Egos fem nuvarande kockar tagit sig till final i tävlingen: Ägarna Tom Sjöstedt vann titeln 2008, och Daniel Räms vann 2013.

  – Vi tycker det är jättekul att de tävlar, även om det såklart inte är något tvång att göra det. Det ger bra surr i restaurangen, fokus på maten, experimenterande med nya rätter och så vidare, säger Tom Sjöstedt.

  – Jag och Daniel vill inte ta åt oss av äran, utan det är tack vare jobbet här på restaurangen där de lagar ungefär samma sorts mat de nu lagat i tävlingen, jäkligt god och någorlunda genomtänkt mat helt enkelt, dag ut och dag in. Sen är finalen annorlunda än det vi gör på Lilla Ego. Där är det fokus på huvudråvaran på ett helt annat sätt än i semifinalen, där råvaran var valfri.


   

 • KROGNYTT: Ny supertrio öppnar kvarterskrog på Kungsholmen

  KROGNYTT: Ny supertrio öppnar kvarterskrog på Kungsholmen

  KROGNYTT STHLM: I början av december öppnar restaurang Agnes på Kungsholmen. Bakom satsningen står en erfaren krögartrio i form av Emelie Svensson, Michael Björkman och Theodor Siesage.

  Emelie Svensson kommer närmast från arbetet som restaurangchef på Tranan, och har bland annat drivit deVille. Michael Björkman har arbetat och drivit köket på flera välkända krogar både i Stockholm, London och Spanien såsom Lux, Nobu och Asia de Cuba. Han har också varit med och öppnat flera andra krogar i Stockholm, bland annat Boqueria och restaurang GQ. Theodor Siesage äger och driver La Vecchia Signora på Södermalm i Stockholm. Tillsammans har de över 60 års erfarenhet av krogbranschen, som nu resulterar i krogen på Norra AgnegatanKungsholmen.

  – Vi vill att Agnes ska vara det självklara valet på Kungsholmen, oavsett om man vill ta en öl efter jobbet, äta en enkel familjemiddag eller gå all in på en helkväll med riktigt goda viner, säger trion.


   

 • KROGNYTT: Brunchtrend sveper in över Stockholm

  KROGNYTT: Brunchtrend sveper in över Stockholm

  KROGNYTT STHLM: Den svenska brunchtrenden är på stark frammarsch och det syns inte minst på antalet caféer som specialiserat sig på det i Stockholm. Nyöppnade Sthlm Brunch Club är ett av dessa och erbjuder Vasastansborna riktig engelsk brunch.

  Att äta en ordentlig och vällagad frukost har blivit allt mer populärt. På de brunchcaféer som öppnat runt om i Stockholm erbjuds bland annat klassisk English breakfast, eggs Benedict och nypressad apelsinjuice. Men för att vara säker på att få en plats gäller det att komma i tid – många tar inte reservationer utan använder sig av väntelistor för att inrymma frukostsugna Stockholmare.

  Ett tidigt exempel var Greasy Spoon på Södermalm och nyligen öppnade också Sthlm Brunch Club i Vasastan. Caféerna drivs av samboparet Lisa Vogel och Jason Berridge. Lisa har under åren bott i både England och Sydafrika, mycket av hennes inspiration kommer därifrån.

  – För mig har det här varit en idé i bakhuvudet i drygt 10 år och på ett mer seriöst plan i cirka 2 år. Jag har alltid saknat ett bra frukostställe som erbjuder något annat än en inplastad macka, fabriksbakad muffin och separerad yoghurtsmoothie, berättar Lisa och fortsätter:


   

 • KROGNYTT: Paret Bonér tillbaka på Karlaby Kro

  KROGNYTT: Paret Bonér tillbaka på Karlaby Kro

  KROGNYTT ÖSTERLEN: Sophie Bonér Hindmarsh och Per Bonér är sedan några veckor tillbaka på hotellet Karlaby Kro i Tommarp. Nu ska mat- och servicenivå höjas med en nysatsning på lokalt.

  Paret Bonér ägde och drev Karlaby Kro mellan 2002 och 2011. Sedan lockade äventyret på andra sidan Atlanten i form av hotellet c/o The Maidstone i East Hampton på Long Island. Nu har de återvänt till Sverige och sitt Karlaby Kro.

  – Vårt mål är att återigen höja mat- och servicenivå och verkligen fokusera på grönsaker, lokala produkter och leverantörer, samt låta även det helt vegetariska ta plats. Vi vill också ha en helt ekologisk frukost, berättar Sophie Bonér Hindmarsh.


   

 • KROGNYTT: Kalmar får nytt nöjespalats

  KROGNYTT: Kalmar får nytt nöjespalats

  KROGNYTT KALMAR: Anrika Byttan i Kalmar Stadspark byter i ny regi namn till “upplevelserestaurangen” Park Hermina. Bakom satsningen ligger Kalmarkrögaren Anders Hansson samt komikerna Robert Gustafsson och Vicky von der Lancken.

  Trion är väl bekanta efter åtta års samarbete med sommaruppsättningarna på Krusenstiernska Teatern, som ligger i Krusenstiernska Gården, döpt efter Hermina von Krusenstierna som köpte gården 1874. Nu har hon även fått ge namn åt närliggande Park Hermina. Där blir det, förutom restaurang och nattklubben KLUBB03, även revyer, konserter och andra uppträdanden. Inbokade artister hittills är bland annat Adolphson och Falk samt Wille Crafoord.

  Park Hermina öppnar den 24 november, och håller öppet alla dagar i veckan. Lunch på vardagar samt à la carte från klockan 17 på vardagar och från klockan 14 lördag och söndag.


   

 • KROGNYTT: Tennstopet fyller 50, firar med bok

  KROGNYTT: Tennstopet fyller 50, firar med bok

  KROGNYTT STHLM: Det är inte alla restauranger som hinner fylla 50. Folkkära Tennstopet i Vasastan har gjort just det, vilket uppmärksammas i en ny bok.

  Författare Gösta Arvidsson har skrivit Vi ses på Stopet! En berättelse om Tennstopets historia. I boken berättas det om den klassiska krogens, ägarnas, huvudstadens och inte minst gästernas historia. De senaste 50 åren har Tennstopet legat på samma gathörn, men krogen och namnet har rötter ända tillbaka till 1860-talet och låg under många år i de nu rivna kulturkvarteren Klara.

  Kanske kan en del av framgången förklaras med att restaurangen nu som då serverar klassisk husmanskost. Bland annat har surströmmingspremiären varit ett konstant inslag under krogens alla år.

  – Vår förhoppning är att göra de kommande 50 åren på Stopet lika underhållande som de föregående 50, säger Kristofer Sandström, delägare av Tennstopet.


   

 • KROGNYTT: Filip Fastén och Joel Åhlin redo att öppna Agrikultur

  KROGNYTT: Filip Fastén och Joel Åhlin redo att öppna Agrikultur

  KROGNYTT STHLM: Hållbart med god mat och personalvård i fokus när Filip Fastén, Årets Kock 2014, öppnar krog tillsammans med Joel Åhlin från Tjoget. I dagarna avslöjades namnet: Agrikultur.

  Bland rekryteringarna finns bland annat Lina Ahlin Olofsson, också hon från Frantzén, som blev Årets White Guide Rising Star 2015. I Chez Bettys gamla lokaler, med vedugnen som lokalens hjärta, ska Filip Fastén och Joel Åhlin servera middag som är både god och hållbar – på fler sätt än ett, berättar Filip Fastén.

  – Vi vill minska på proteinet och höja upp grönsakerna och rotfrukterna som det intressanta på tallriken. Jobba med schyssta producenter, stödja svenska lantbruk och inte stora grossister, vilket krogens namn anspelar på. Sist men inte minst kommer vi att satsa på personalvård och fortbildning.


   

 • KROGNYTT: Snart premiär för Teatern

  KROGNYTT: Snart premiär för Teatern

  KROGNYTT STHLM: Snart öppnar köpcentrumet Ringens nya restaurangtorg Teatern, och urvalet blir något utöver det vanliga. Matsatsningen i Skanstull omfattar nio kök med olika matinriktningar varav ett patisserie, samt några av Sveriges mest hyllade krögare.

  Några av aktörerna är fortfarande hemliga, men bland de som utannonserats hittills finns Fävikens Magnus Nilsson, som öppnar en korvkiosk, konditorn Daniel Roos, Restaurang Nook som kommer att satsa på olika sorters bánh mì och steam buns, Adam och Albins Matstudio som kommer att servera ramen, Mikael Gröndal och Linus Ahlstedt med det sydfranska snabbmatskonceptet Snackbar, och så Maximillian Lundin med Sveriges första ekologiska och veganska snabbmatsrestaurang The Plant. Lundin håller sedan tidigare kurser i vegansk matlagning på Restaurangakademin. Under hösten har han också synts i tv-rutan som huskock i SVT:s Go’kväll.

  – Det håller definitivt på att hända något med vegansk mat i Sverige, det är jättekul. Många restauranger som också serverar blandkost hör av sig och vill ha råd om hur de ska tänka runt helvegetariskt. Min ambition är att fler ska se sig som veganer som äter kött ibland, istället för tvärtom, säger han.


   

 • KROGNYTT: Pappa Grappa till Linköping

  KROGNYTT: Pappa Grappa till Linköping

  KROGNYTT LINKÖPING: Populära kvarterskrogen Pappa Grappa i Norrköping expanderar till grannstaden. På Hospitalstorget i Linköping öppnar den 300 kvadratmeter stora filialen i slutet av mars.

  Mat från Medelhavet, och främst Italien, står på menyn. I Norrköping är Pappa Grappa uppdelad i en restaurang och en pizzeria. På Hospitalstorget blir det uteslutande restaurang enligt samma koncept. Linköpings minsta torg genomgår för närvarande en rejäl renovering som ska förvandla det från parkeringsplats till “grön oas”. Det blir uteserveringar på sommaren och skridskobana på vintern.

  – Vi vill bidra till att torget ska kännas som en italiensk piazza, säger Ronnie Eriksson, som är delägare tillsammans med Majed Lahdo.


   

 • KROGNYTT: Jonas Åhman flyttar in i Tullhuset

  KROGNYTT: Jonas Åhman flyttar in i Tullhuset

  KROGNYTT KALMAR: Jonas Åhman, krögaren på hyllade Trädgårdsgatan 26 i Borgholm, öppnar nytt på andra sidan Ölandsbron. I Tullhuset, med anor från 1886, blir det till våren för första gången restaurang.

  Jonas Åhman återvände 2013 till Borgholm efter att ha serverat mat i maktens korridorer i Bryssel, där han var residenschef åt CEUMC Håkan Syrén i tre år. Efter hemkomsten tog Trädgårdsgatan 26 plats bland de 250 bästa restaurangerna i Norden enligt White Guides rankning. Det enda minuset enligt recensenten då var att den lilla restaurangen bara har öppet sommartid samt till jul. Det blir det ändring på med Tullhuset, där man kommer att kunna njuta av Åhmans kokkonster året om. Utrymme för fler blir det också, med totalt 40 platser och inga fasta sittningar. Jonas Åhman driver vidare Trädgårdsgatan 26 som vanligt, men i lägger i vår energin på uppstarten av Tullhuset.

  – Jag fortsätter med mitt ganska avskalade koncept med få rätter, men ser fram emot att få utvecklas under andra förutsättningar. Bland annat med tillgången till fler råvaror med öppet året om, berättar Jonas Åhman.


   

White Guide Presentkort WHITE GUIDE GALA FILM 2015