Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Stadshuskällaren i ny regi

Stadshuskällaren i ny regi

19 okt 2012

KROGNYTT: Årets Kock 2002, Andreas Hedlund är Gastronomiskt ansvarig på Stadshuskällaren som öppnat i ny regi.

En folklig finrestaurang – är Stadshuskällarens nya ambition. För att nå dit har Jonas Bohlin anlitats för att rita och designa inredningen. Naturligt vackra och svenska material har fått skapa en harmonisk atmosfär.

Samma känsla har fått följa med in i restaurangköket där Andreas Hedlund, Årets Kock 2002, ansvarar.

– Vi vill bjuda våra gäster på modern svensk matlagning med lokal prägel. Vi följer matårets säsonger och i köket lagar vi mycket vilt, fisk och skaldjur, berättar Andreas Hedlund och fortsätter:

– Stadshuset är själva symbolen för Stockholm, därför har våra råvaror också lokalt och regionalt ursprung. Ambitionen är att gynna producenter och odlare, samtidigt som vi får bättre mat och nöjdare gäster.

Sedan i somras drivs Stockholms Stadshus alla restaurang- och bankettverksamheter av det nybildade företaget Stadshusrestauranger Stockholm AB. Företaget ingår i en grupp där bland annat Mässrestauranger AB ingår.

Fler krognyheter hittar du här:

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Både mat och show på Kasai Dinner Club

    KROGNYTT: Både mat och show på Kasai Dinner Club

    KROGNYTT STHLM: Pressinvigning på Kasai Dinner Club i Hotellets gamla lokaler på Östermalm. Men är det inte väldigt mörkt? Och glest möblerat?
    – Belysningen, inredning och annat fastnade i Baltikum men vi fick grejorna precis nu, verkligen fem i tolv, säger en lätt svettig Paulo Fagundez som tillsammans med Jerry Forsberg och Felix Granander ligger bakom den nya restaurangen.

    Det funkar med improvisation och nödköpta pinaler. På den stora utegården blommar körsbärsträden (året om, tänka sig) och chef Danny Elmaleh skickar ut en radda japanskinspirerade trevligheter att dela på, som signaturrätten crispy fried tuna (”den är vi ensamma om i Sverige”) och en het gryta med frikadeller, skaldjur och kimchi. Kimchi? Jo, grunden är en izakaya med sushi- och robatagrillbarer, men det japanska får input från andra asiatiska kök och Kalifornien.


     

  • NYTESTAT: Portal, Stockholm

    NYTESTAT: Portal, Stockholm

    NYTESTAT STOCKHOLM: En Carl Butler 2.0 – med mycket smarr och ambiance

    Att hyllade tävlingskockar öppnar eget är en av det senaste årets tydligaste trender i krog-Stockholm. Nyligen slog Adam/Albin upp dörrarna till sin kultplats för supermums. Och nu är det Klas Lindbergs tur, Årets Kock 2012 och Olympisk Guldmedaljör samma år. Även han sällar sig till den breda krets av toppkockar, som väljer att omsätta sin medaljerade skicklighet i det dynamiska mellansegmentet – han kallar det själv ”bistro” – och där fokusera på mumsighet och välavvägt smarr...

    Var? S:t Eriksgatan 1, Stockholm.

    Läs hela recensionen HÄR.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • KROGNYTT: Premiär för Punk Royale Café

    KROGNYTT: Premiär för Punk Royale Café

    KROGNYTT STHLM: White Guide-hyllade snackis-krogen Punk Royale på Söder öppnar sin nya restaurang Punk Royale Café i dag. Här ska man kunna bara slinka in – eller stanna på en helkväll. 

    – Caféet ligger vägg i vägg med den gamla lokalen men har eget kök. På Punk Royale har vi ju endast avsmakningsmeny, så här tänkte vi först köra à la carte men nu har vi landat i en variant där varje bord gör sin egen meny i ett samtal med servisen. Man får helt enkelt berätta vad man är sugen på och så föreslår vi olika rätter, säger köksmästaren Kalle Nilsson.


     

  • KROGNYTT: Mathias Dahlgren stänger Matsalen – och öppnar nytt 2017

    KROGNYTT: Mathias Dahlgren stänger Matsalen – och öppnar nytt 2017

    KROGNYTT STHLM: Efter snart tio år med Matsalen på Grand Hôtel längtar Mathias Dahlgren efter en nystart. Den 22 december stänger därför Matsalen och Matbordet för att 2017 ge plats åt en helt ny restaurangsatsning.

    – Just nu upplever vi en intressant utveckling av svensk restaurangkultur och jag vill fortsätta vara en aktiv del av den. Men först ska vi under de kommande fyra månaderna se till att vi stänger Matsalen och Matbordet med flaggan i topp, säger Mathias Dahlgren, Sveriges hittills ende vinnare av kock-VM Bocuse d’Or.


     

  • KROGNYTT: Mother gör om konceptet

    KROGNYTT: Mother gör om konceptet

    KROGNYTT STHLM: Det servicelösa konceptet blev inte långvarigt på Mother, nu gör Melker och Danyels om konceptkrogen.
    – Vi har lyssnat på våra kunder och har under sommaren gjort om restaurangen för att passa våra olika målgrupper, berättar Melker Andersson.

    Efter en tuff start nyöppnar nu Mother med tre olika koncept. Restaurangen delas upp i delarna Market, Lounge och Restaurang. Market blir enkelt, snabbt och tillgängligt – ett café och juicebar öppet från morgon till kväll. Lounge är namnet på den gamla cafédelen som nu omvandlats till just en lounge med soffor och fåtöljer. Paddorna med menyer finns kvar, men beställningarna sker via personal. Restaurangen blir den tredje delen med en meny om femton halvportioner, tre huvudrätter samt en femrättersmeny.


     

  • NYTESTAT: Villa Strandvägen, Ystad

    NYTESTAT: Villa Strandvägen, Ystad

    NYTESTAT SKÅNE: En villa värd att vänta på

    Målarfärgen har knappt hunnit torka efter renoveringen av Sandskogens värdshus – numera omdöpt till Villa Strandvägen, med flerfaldige Årets Kock-finalisten Daniel Müllern i spetsen. Tillsammans med Ystad Saltsjöbad har han sett till att stadsarkitekt Peter Boisens vackra trävilla från 1899 fått ett påkostat ansiktslyft. Öppningen har skjutits fram i ett antal gånger – men resultatet är värt att vänta på...

    Läs hela recensionen HÄR.

    Var? Strandvägen 1, Ystad.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • KROGNYTT: Snabbare sushi med Saikō Express

    KROGNYTT: Snabbare sushi med Saikō Express

    KROGNYTT MALMÖ: Saikō, Malmös mest ansedda sushirestaurang med skånsk-japansk fusion, expanderar. I Slottstaden blir det först pop-up i en gammal blomsterbutik med något enklare sushi under namnet Saikō Express – och sedan ett nytt projekt.

    In en intervju med Sydsvenskan berättar Pontus Johansson, den prisade sushikocken bakom Saikō, att planen efter pop-upen är att starta ett projekt vars detaljer ännu är okända, tillsammans med Jonas Klasén, tidigare bakom bland annat finkrogen Trappaner som han drev tillsammans med Tareq Taylor. Under Malmöfestivalen deltar Saikō också med ett mattält på Davidshallsbron, där man kan äta friterad maiko eller grissida.

    saiko.se


     

  • NYTESTAT: Lundgrens Garage, Borgholm

    NYTESTAT: Lundgrens Garage, Borgholm

    Nytestat: Barbecue och pratmat i garaget

    På Lundgrens Garage är man lika välkommen i mjukisbyxor som i kostym och finklänning. Här flirtas det i baren och kompisgäng i blandade åldrar från 20+ till pensionärer umgås kring ordentliga middagar i matsalen och utomhus under bar himmel. Barbecue och pratmat är garagets specialitet... 

    Läs hela recensionen HÄR.

    Var? Köpmangatan 18, Borgholm.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • KROGNYTT: Smakfull pop-up med Marcus Samuelsson

    KROGNYTT: Smakfull pop-up med Marcus Samuelsson

    KROGNYTT STHLM: Den 20-21 augusti kommer Marcus Samuelsson till Sverige och Umami Park för en pop-up som ska kombinera smakerna från hans restauranger Red Rooster och Eatery Social. Förutom mat och dryck fylls kvällen med konst och musik.

    Umami Park är en blivande stadsdel med bostäder och lokaler i Hallonbergen/Sundbyberg. Medan projektet växer fram har man under tiden haft en rad olika kulturevent: bland annat konstutställningar, konserter och loppmarknad. Och nu är det matens tur, när Samuelsson under en helg i augusti med middag på lördagen och lunch på söndagen serverar en trerättersmeny inspirerad av egna restaurangerna – Red Rooster i Harlem och Eatery Social i Skanstull och Malmö. Det blir ceviche, tacos, rostad kyckling, mac ‘n’ cheese och mer av maten som har kommit att bli Samuelssons signum.

    Hela menyn kostar 385 kr och kan bokas via hemsidan. 

    popup.umamipark.se


     

  • NYTESTAT: Eksgården, Färjestaden

    NYTESTAT: Eksgården, Färjestaden

    NYTESTAT: Livet på landet för lyxsökare

    Eksgården Krog & Rum mitt ute på den öländska landsbygden är Christofer Johanssons nya skaparverkstad. Både miljön och menyn har fått en makeover och friska vindar och idéer har svept in från Christofers tidigare kök, Krakas Krog på Gotland. Eksgårdens standardrätter har bytts mot en mer modern och närproducerad gastronomi. Vi får hembakt bröd i hemsydda brödpåsar. Vi knaprar nyskördade, milt peppriga, plommonstora rädisor till fransk äppelcider. Tre vita sparrisar – inkokta i aningen kraftig vinäger – serveras med en generös klick Kalixlöjrom, hemgjord gräddfil och en tysk blommig Riesling...

    Var? Gårdby 149, Färjestaden.

    Mer om Eksgården HÄR.

    Läs hela recensionen HÄR.


     

White Guide Presentkort