Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

Sveriges Bästa Caféer korade – White Guide Café 2015 är här!

Sveriges Bästa Caféer korade  – White Guide Café 2015 är här!
7 jun 2015

WHITE GUIDE CAFÉ: Vid en prisutdelning på Eric Ericsonhallen i Stockholm idag presenterades White Guide Café 2015. Efter de två senaste årens succélanseringar var intresset större än någonsin. I närvaro av över 300 personer från caféer, branschorganisationer och media hyllades också åtta vinnande caféer i olika kategorier.

Årets bästa café enligt White Guide Café finns i Göteborg: da Matteo Magasinsgatan. Årets Kaffebar heter för andra året i rad Drop Coffee – en kaffepionjär på Södermalm i Stockholm. Det främsta konditoriet är en trendsättare i Stockholm: Tössebageriet. Det mest hållbara caféet är Strandnära Ekocafé i Mörbylånga på Öland. Årets Stjärnskott heter Uggla kaffebar & café i Malmö. Även Årets Värt en Resa finns i Skåne – Bäckdalens Café Orangeriet väster om Båstad. Årets Fikaställe ligger i Mariefred: Annas Hembageri. Det nya priset Årets Bageri går till Green Rabbit Rågbrödsbageriet – en nykomling i Stockholm.

Totalt i White Guide Café 2015 rankas 317 caféer av närmare 400 testade över hela Sverige. I boken redovisas också trender och notiser från kaffets och konditoriernas värld. Alla caféer finns även på webben och i vår app.

Det händer extremt mycket både på kaffe- och bakverksfronten just nu. Det känns som om konditorierna har fått en nytändning och allt fler går utanför ramarna för det ”klassiska” hantverket för att skapa nya intressanta bakverk. På kaffebarerna står det baristor i världsklass och publiken börjar bli mogen för att förutom ursprung även prata kaffe i säsong. Bryggkaffe är fortfarande den stora trenden, men även hantverksläsk och blandade drycker kommer starkt. Caféerna har tagit upp kampen med hälso- och juicebarerna och fler än någonsin serverar färskpressade juicer och smoothies vilket har breddat utbudet enormt, säger Lena Ilkjær, chefredaktör för White Guide Café.

– Sällan har vi upplevt en bransch som är så full av liv och framåtanda. Den  svenska café- och konditorikulturen växer i hela landet – det är inte bara storstäderna som tar för sig. Det är därför med glädje vi konstaterar att hela 317 caféer har tagit plats i guiden i år – och fler kommer vi att publicera under sommar och höst. Länge leve det svenska fikat!, säger Mikael Mölstad, en av grundarna till White Guide.

Läs pressmeddelandet i sin helhet HÄR

Mästarklasslistan 2015 finns HÄR

White Guide Café – årets pristagare 2015

White Guide Café premierar de caféer som presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga. Vi delar ut priser i åtta olika klasser. Begreppet café är i denna guide det sammanfattande namnet på alla typer av inrättningar med kaffeservering – caféer, konditorier och kaffebarer.
Årets Bästa Café

  • Da Matteo Magasinsgatan, Göteborg
    För att ha skapat en mötesplats för alla med både hjärta, expertis och hög servicenivå, där både det egenrostade kaffet och bakverken från det egna bageriet håller extremt hög kvalitet.

Årets Konditori – i samarbete med Arla Foods

  • Tössebageriet, Stockholm
    För att ha lyckats med bedriften att utveckla en klassisk tradition genom nytänkande och innovation, utan att ge avkall på vare sig smak, hantverkskunskap eller gästbemötande.

Årets Kaffebar – i samarbete med Lavazza

  • Drop Coffee, Stockholm
    För att ständigt flytta fram gränserna för vad en kaffebar är och ska vara med stor känsla för service, nytänkande, produktutveckling och gästbemötande i varje led.

Årets Stjärnskott

  • Uggla kaffebar & café, Malmö
    För att ha skapat en unik stämningsfull mötesplats där gäster i alla åldrar är i fokus likaväl som kaffet, de goda smörgåsarna och kakorna bakade med kärlek och humor.

Årets Hållbara Café – i samarbete med KRAV

  • Strandnära Ekocafé, Mörbylånga
    För att ha utvecklat en ekologisk caféupplevelse där omsorgen om miljön är lika stor som smakerna på ölandssnurrorna bakade på lokalodlat Ölandsvete.

Årets Värt en Resa

  • Bäckdalens Café Orangeriet, Båstad
    För att ha skapat ett unikt café bland gröna rum och växthus där lekfullhet och kreativitet gör varje besök till en lustfylld upplevelse.

Årets Fikaställe

  • Annas Hembageri, Mariefred
    För att med entusiasm och stort hantverkskunnade ha skapat ett hemma-hos-café i den röda stugan där gott kaffe och egna bakverk lockar fikagäster från när och fjärran.

Årets Bageri – ny utmärkelse

  • Green Rabbit Rågbrödsbageriet, Stockholm
    För att lyckas med konststycket att kombinera respekten för gamla, nästan bortglömda, spannmålssorter med sprudlande kreativitet och nyskaparanda när det gäller utvecklingen av nya bröd och bakverk.

 

Mer från förstasidan

  • NYTESTAT: Rutabaga, Stockholm

    NYTESTAT: Rutabaga, Stockholm

    NYTESTAT: Pang på rödbetan

    Chili, lime och koriander! Avokado och mango! Nej, komponenterna i Mathias Dahlgrens naturliga kök har aldrig känts mer långväga. Med nysatsningen Rutabaga – ”en vegetarisk restaurang i världsklass” – stakar han ut en helt ny riktning. Bryter den i övrigt så dominerande närodlade-råvaror-i-säsongstrenden och bjuder oss istället på en upplevelse med smaker och råvaror från hela världen. Dahlgren själv rycker på axlarna och konstaterar att det inte går att driva en året runt-öppen vegetarisk restaurang i Sverige på annat sätt. ”Det fanns nog inte så många vegetarianer i Sverige innan de importerade grönsakernas tid”.
    Garden är onekligen sänkt, ja den är kanske helt nere.


     

  • Program White PAPER Merroir Trend Seminar 2017

    Program White PAPER Merroir Trend Seminar 2017

    WHITE GUIDE: Nu är programmet till årets trendseminarium i samband med White Guide Gala 2017 här. På förmiddagen serveras det diskussioner om innovationer och trender, intressanta föredrag – och alger och råräkor. Allt inom årets tema – Merroir. 

    Moderator för dagen är Lena Ilkjaer, chefredaktör för White PAPER, och dagens föredragshållare är bland andra Lars Peder Hedberg, medgrundare av White Guide, Ingrid Undeland, bitr professor på Avdelningen för Livsmedelsvetenskap, Chalmers Tekniska Högskola, och Kristina Snuttan Sundell, professor i zoofysiologi, Vattenbrukscentrum Väst. Det blir också en paneldiskussion med två kockar och två algjägare från Bohuslän – Paul Svensson, Fotografiskas Restaurang i Stockholm, Sofia B. Olsson, vRÅ i Göteborg samt Linnea Sjögren och Jonas Pettersson från Catxalot.

    Att deltaga på seminariet kostar 900 kr inkl moms och då ingår även en Merroir-lunch lagad av Sofia B Olsson. 

    Läs programmet i sin helhet HÄR!

    Anmäl dig till seminariet HÄR!


     

  • Merroir Award 2017 går till Oaxen Krog

    Merroir Award 2017 går till Oaxen Krog

    White Guide i samarbete med Norges Sjømatsråd ger i år utmärkelsen Årets Merroir Award till Oaxen Krog i Stockholm. Merroir Award premierar en restaurangrörelse som förnyat och eller fördjupat förhållningssättet till marina råvaror, i synnerhet med hänsyn till hållbarhet, smakkvalitet och ursprung. Samma fisk från olika vatten kan uppvisa lika stora skillnader i arom och smak som samma druva från olika terroirer.

    Merroir Award 2017: Oaxen Krog, Stockholm

    Motivering: För att ständigt utforska våra vatten, bryn och stränder efter det oupptäckta och det underutnyttjade, som bjuder på stora smakupplevelser och god näring utan att känsliga bestånd och sköra vattenmiljöer hotas.


     

  • White Guide Rising Star till Rod Pérez

    White Guide Rising Star till Rod Pérez

    White Guide ger i år utmärkelsen White Guide Rising Star till Rodrigo ”Rod” Pérez, köksmästare på Ekstedt i Stockholm. Med utmärkelsen Rising Star vill vi uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter. Mottagaren av utmärkelsen ska vara 30 år eller yngre.

    White Guide Rising Star 2017:
    Rodrigo ”Rod” Pérez, Ekstedt, Stockholm.

    Motivering: För att med stor ambition och begåvning ha styrt två av Sveriges mest komplexa kök och samtidigt med kunskap och närvaro flätat samman kök och matsal på ett imponerande gästvänligt sätt.

    Prisutdelningen äger rum måndagen den 6 mars under White Guide Gala på stora scenen på Kongresshallen, Svenska Mässan i Göteborg.


     

  • Ulf Wagner hyllas för långtida gastronomisk gärning

    Ulf Wagner hyllas för långtida gastronomisk gärning

    WHITE GUIDE: White Guide och Visita – Svensk Besöksnäring, hyllar Ulf Wagner för en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning. Mottagaren är någon som under många år utvecklat en tydlig linje i sin gastronomi och därmed bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.

    Ulf Wagner, Sjömagasinet, Göteborg

    Motivering: För att med fingertoppskänsla för alla de detaljer som gör ett restaurangbesök till en storartad upplevelse genom åren ha skapat flera mattempel som gett eko långt utanför Sveriges gränser, samt varit en entusiastisk pionjär inom vinmatchningens ädla konst.

    Prisutdelningen äger rum måndagen den 6 mars under White Guide Gala på stora scenen på Kongresshallen, Svenska Mässan i Göteborg.


     

  • 12forward – en smak av framtiden

    12forward – en smak av framtiden

    WHITE GUIDE: Den nya digitala guiden 12forward leder dig till världens mest unika, innovativa och banbrytande restauranger – "food-forward". 

    12forward tillgänglig som app för både iOS och Android. Appen är gratis att ladda ner och då ingår också städerna Köpenhamn, Berlin och Tokyo – var och en med våra tolv utvalda restauranger i respektive stad. Vill du läsa om andra städer går det att köpa till innehållet för London, New York, Stockholm och Singapore – nya städer tillkommer hela tiden; inom kort bland annat Paris, Kapstaden, Bangkok och Chicago.

    Restaurangerna bedöms enligt White Guides befintliga poängsystem, men vi berättar också exakt vad som gör restaurangen till en unik och banbrytande plats. 

    Våra recensenter är inte anonyma utan är några av världens ledande matskribenter – samtliga bor också i den stad de har i uppgift att bedöma. 

    Ladda ner appen för iOS HÄR!

    Nyhet! Nu finns 12forward även som app för Android – ladda ner gratis i februari HÄR!

    Läs mer om 12forward HÄR!


     

  • Nominerade till Merroir Award 2017

    Nominerade till Merroir Award 2017

    WHITE GUIDE: Vi presenterar de nominerade till Årets Merroir Award 2017, i samarbete med Norges Sjømatråd. 

    White Guide premierar för tredje året i rad hållbarhet och ursprung ur haven. Merroir Award premierar en restaurangrörelse som förnyat och eller fördjupat förhållningssättet till marina råvaror, i synnerhet med hänsyn till hållbarhet, smakkvalitet och ursprung. Samma fisk från olika vatten kan uppvisa lika stora skillnader i arom och smak som samma druva från olika terroirer.

    Priset delas ut i samarbete med Norges Sjømatråd på White Guide Gala den 6 mars på Svenska Mässan, Göteborg.

    Nominerade till Merroir Award 2017:

    Tidigare vinnare av Årets Merroir Award har varit: Sturehof, 2016, Stockholm; och Hoze, 2015, Göteborg.

    Läs pressmeddelandet i sin helhet HÄR


     

  • White PAPER: Meny i P1 och prenumerationserbjudande

    WHITE GUIDE: I förra numret av White PAPER (#3 2016) skrev Linda Dahl en lång artikel om Syriens hotade matkultur – vi besökte bland annat fyra syriska restauranger i Malmö.

    HÄR kan den populära artikeln läsas i sin helhet. Nu har den fått ringar på vattnet och är föremål för ett helt program i Sveriges Radios P1 där bland annat Malmö-krögaren Salma Afash och White PAPERs Linda Dahl medverkar och bland annat pratar om hemligheterna bakom kebbeh från Aleppo och ökentryffeln som vaknar till liv få gånger om året vid kraftiga åsk- och regnväder.
    Dessutom fick vår artikel om genbanken på Svalbard utrymme i programmet, och professor Roland von Bothmer berättar om hur man bevarar utsmugglade fröer från genbanken i Aleppo djupt ner i de iskalla valven - så att Syriens matkultur en gång skulle kunna återuppstå.

    Vi rekommenderar varmt att du lyssnar på programmet och får en känsla av djupet och mångfalden i en matkultur som hotas av undergång. Är du intresserad av den här typen av frågor rekommenderar vi också att du prenumererar på White PAPER - så är du alltid uppdaterad om det som händer i matvärlden:

    Läs mer om vad du får vid en prenumeration på White PAPER HÄR!

    Lyssna på avsnittet av Meny i P1 HÄR!


     

  • Sveriges bästa restauranger avslöjas snart – här är nomineringarna!

    WHITE GUIDE: På White Guide Gala den 6 mars lanseras den trettonde upplagan av White Guide. Sveriges bästa restauranger koras och landets största restaurangupplevelser hyllas genom priser i olika kategorier. Nya och etablerade kockstjärnor från hela landet kommer att lysa från scenen, för första gången i Göteborg. Av närmare 800 testade restauranger presenterar vi i 600 restauranger i årets upplaga av White Guide.

    Här är årets kategorier:

    Årets Restaurang
    • Årets Banbrytare
    • Årets Stjärnskott
    • Årets Serviceupplevelse
    • Årets Vinupplevelse
    • Årets Ölupplevelse
    • Årets Merroir Award
    – Nominerade presenteras 13 februari
    Årets Terroir Award
    • Årets Hållbara Gastronomi
    • Årets Värt en Resa
    • Årets Hjärtekrog
    • Årets Smakutvecklare i Livsmedelsbranschen

    Dessutom delas följande två personliga priser ut:

    Årets Hyllning av Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning
      i samarbete med Visita – Svensk Besöksnäring

    Årets Rising Star

    Läs vilka de nominerade är i alla kategorier HÄR!


     

  • WHITE GUIDE: 600 restauranger listas i White Guide 2017 – inklusive 80 nya

    WHITE GUIDE: 600 restauranger listas i White Guide 2017 – inklusive 80 nya

    Den 6 mars är det premiär för White Guide Gala i en ny stad: Göteborg. Galan äger rum på Svenska Mässan. Men redan nu kan vi avslöja hela listan på de restauranger som kommer att ta plats i White Guide 2017. Det händer mycket i krog-Sverige och till årets White Guide har vi testat och bedömt rekordmånga restauranger - cirka 800, varav 600 tar plats i guiden.

    Av dessa 600 är 80 nya - de flesta nya krogetableringar sedan förra guiden, samt sju restauranger som gjort comeback. Av förra årets 600 restauranger var 106 nya. Föryngringen i branschen och den höga takten i nyöppnandet fortsätter med andra ord. Vi konstaterar också att kvaliteten på årets urval av krogar är högre än någonsin tidigare. Dessvärre ökar då risken för att restauranger som inte hängt med i kvalitetsutvecklingen hamnar utanför de 600 som får plats - eller rör sig nedåt i placeringsordningen. Med andra ord: de krogar som nu inte finns med behöver inte ha blivit sämre, konkurrensen har blivit hårdare.

    Läs hela nyheten


     

White Guide Presentkort