Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

Sveriges Bästa Caféer korade – White Guide Café 2015 är här!

Sveriges Bästa Caféer korade  – White Guide Café 2015 är här!
7 jun 2015

WHITE GUIDE CAFÉ: Vid en prisutdelning på Eric Ericsonhallen i Stockholm idag presenterades White Guide Café 2015. Efter de två senaste årens succélanseringar var intresset större än någonsin. I närvaro av över 300 personer från caféer, branschorganisationer och media hyllades också åtta vinnande caféer i olika kategorier.

Årets bästa café enligt White Guide Café finns i Göteborg: da Matteo Magasinsgatan. Årets Kaffebar heter för andra året i rad Drop Coffee – en kaffepionjär på Södermalm i Stockholm. Det främsta konditoriet är en trendsättare i Stockholm: Tössebageriet. Det mest hållbara caféet är Strandnära Ekocafé i Mörbylånga på Öland. Årets Stjärnskott heter Uggla kaffebar & café i Malmö. Även Årets Värt en Resa finns i Skåne – Bäckdalens Café Orangeriet väster om Båstad. Årets Fikaställe ligger i Mariefred: Annas Hembageri. Det nya priset Årets Bageri går till Green Rabbit Rågbrödsbageriet – en nykomling i Stockholm.

Totalt i White Guide Café 2015 rankas 317 caféer av närmare 400 testade över hela Sverige. I boken redovisas också trender och notiser från kaffets och konditoriernas värld. Alla caféer finns även på webben och i vår app.

Det händer extremt mycket både på kaffe- och bakverksfronten just nu. Det känns som om konditorierna har fått en nytändning och allt fler går utanför ramarna för det ”klassiska” hantverket för att skapa nya intressanta bakverk. På kaffebarerna står det baristor i världsklass och publiken börjar bli mogen för att förutom ursprung även prata kaffe i säsong. Bryggkaffe är fortfarande den stora trenden, men även hantverksläsk och blandade drycker kommer starkt. Caféerna har tagit upp kampen med hälso- och juicebarerna och fler än någonsin serverar färskpressade juicer och smoothies vilket har breddat utbudet enormt, säger Lena Ilkjær, chefredaktör för White Guide Café.

– Sällan har vi upplevt en bransch som är så full av liv och framåtanda. Den  svenska café- och konditorikulturen växer i hela landet – det är inte bara storstäderna som tar för sig. Det är därför med glädje vi konstaterar att hela 317 caféer har tagit plats i guiden i år – och fler kommer vi att publicera under sommar och höst. Länge leve det svenska fikat!, säger Mikael Mölstad, en av grundarna till White Guide.

Läs pressmeddelandet i sin helhet HÄR

Mästarklasslistan 2015 finns HÄR

White Guide Café – årets pristagare 2015

White Guide Café premierar de caféer som presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga. Vi delar ut priser i åtta olika klasser. Begreppet café är i denna guide det sammanfattande namnet på alla typer av inrättningar med kaffeservering – caféer, konditorier och kaffebarer.
Årets Bästa Café

  • Da Matteo Magasinsgatan, Göteborg
    För att ha skapat en mötesplats för alla med både hjärta, expertis och hög servicenivå, där både det egenrostade kaffet och bakverken från det egna bageriet håller extremt hög kvalitet.

Årets Konditori – i samarbete med Arla Foods

  • Tössebageriet, Stockholm
    För att ha lyckats med bedriften att utveckla en klassisk tradition genom nytänkande och innovation, utan att ge avkall på vare sig smak, hantverkskunskap eller gästbemötande.

Årets Kaffebar – i samarbete med Lavazza

  • Drop Coffee, Stockholm
    För att ständigt flytta fram gränserna för vad en kaffebar är och ska vara med stor känsla för service, nytänkande, produktutveckling och gästbemötande i varje led.

Årets Stjärnskott

  • Uggla kaffebar & café, Malmö
    För att ha skapat en unik stämningsfull mötesplats där gäster i alla åldrar är i fokus likaväl som kaffet, de goda smörgåsarna och kakorna bakade med kärlek och humor.

Årets Hållbara Café – i samarbete med KRAV

  • Strandnära Ekocafé, Mörbylånga
    För att ha utvecklat en ekologisk caféupplevelse där omsorgen om miljön är lika stor som smakerna på ölandssnurrorna bakade på lokalodlat Ölandsvete.

Årets Värt en Resa

  • Bäckdalens Café Orangeriet, Båstad
    För att ha skapat ett unikt café bland gröna rum och växthus där lekfullhet och kreativitet gör varje besök till en lustfylld upplevelse.

Årets Fikaställe

  • Annas Hembageri, Mariefred
    För att med entusiasm och stort hantverkskunnade ha skapat ett hemma-hos-café i den röda stugan där gott kaffe och egna bakverk lockar fikagäster från när och fjärran.

Årets Bageri – ny utmärkelse

  • Green Rabbit Rågbrödsbageriet, Stockholm
    För att lyckas med konststycket att kombinera respekten för gamla, nästan bortglömda, spannmålssorter med sprudlande kreativitet och nyskaparanda när det gäller utvecklingen av nya bröd och bakverk.

 

Mer från förstasidan

  • Sveriges bästa caféer avslöjas snart – här är alla nomineringar!

    Sveriges bästa caféer avslöjas snart – här är alla nomineringar!

    WHITE GUIDE: För femte året kan kan vi med stolthet presentera en ny upplaga av White Guide Café, guiden som hjälper dig att hitta rätt bland alla caféer i Sverige.

    Att fika är en svensk folksport och utbudet av caféer har aldrig varit så stort. Vare sig du är ute efter en kopp brygg och en klassisk prinsesstårta eller veganska semlor och en gurkmejalatte finns vägledning att hämta i årets upplaga av White Guide Café. Vi presenterar också trender, tips och speciella fynd.

    Under året har vår hemliga testpanel besökt över 400 caféer och i guiden presenteras de 351 som vi anser förtjänar en plats bland Sveriges bästa caféer.

    Guiden lanseras med kalas den 8 maj i Eric Ericsonhallen, Skeppsholmen, Stockholm. Då avslöjar vi de bästa caféerna inom åtta olika kategorier.

    Läs hela nyheten och pressmeddelandet HÄR!


     

  • NYTESTAT: TAK, Stockholm

    NYTESTAT: TAK, Stockholm

    NYTESTAT: Modern mix på hög nivå

    På Brunkebergsåsen växer Stockholms nya nöjeskvarter fram under namnet Urban Escape. Högst upp i byggnaden ligger Tak, en av de senaste årens mest omtalade restaurangöppningar. Anledningen är den meriterade och medaljerade Frida Ronge, bland annat White Guides Rising Star 2013. Hennes nordicnippon-kök har nu fått ett eget hem i huvudstaden.

    Det är en sympatisk och finurlig mix av svenska och japanska råvaror, smaker och tekniker som presenteras. Jakten på de perfekta komponenterna är central, merparten produceras på ett hållbart sätt. Den egna ”algpotatisen” (odlad 25 meter från havet och således täckt av alger vilket ger en fastare konsistens och näringsirikare potatis) är ett sådant exempel. Den serveras tillsammans med arenkha-kaviar (sillrom), syrad grädde och sill med milt rökig smak. Omisskännligt svenskt men med en havssmakande japansk ton.

    Läs hela recensionen HÄR!


     

  • White Guide söker nya testare

    White Guide söker nya testare

    WHITE GUIDE: Har du starka egna idéer om hur det ska smaka och vara på krogen?
    Då kanske du ska tänka två gånger innan du söker som krogtestare hos oss.

    Det finns många missuppfattningar om krogtestare och krogtester. Att det skulle vara glamoröst är en av dem. Att testa krogar är ett tufft jobb som kräver sin man och kvinna. Därför söker vi nu nya testare över hela Sverige – men särskilt dig utanför storstäderna.

    Grundkravet på våra testare är att de verkligen förstår sig på mat, dryck och restaurangkultur, har krogvana och kan beskriva sina upplevelser väl, sakligt korrekt men också med de där små observationerna som får andra att känna att de också var där – och ta ställning till om de vill dit eller inte. 

    Den största och farligaste missuppfattningen om krogrecensioner är att det bara handlar om att tycka och gilla. Vi tycker alla olika och vi gillar alla olika. Som testare för White Guide måste man hålla sitt eget gillande och tyckande i schack. Vi är ute efter är korrekta och målande beskrivningar av hur mat, dryck, service och ambiance kan upplevas som gäst. Den bästa recensionen är mycket sparsam med värdeord, men lyckas ändå förmedla upplevelsen i sin fulla rika bredd – för varje läsare att själv bedöma; gilla eller inte. Vår värdering uttrycks i poäng och klassificering. Det ska förstås ge vägledning.


     

  • Hela 351 caféer listas i White Guide Café 2017 – inklusive 42 nya

    Hela 351 caféer listas i White Guide Café 2017 – inklusive 42 nya

    Den 8 maj hålls White Guide Cafés releasefest Kalaset i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen i Stockholm. Men redan nu kan vi presentera alla de caféer som kommer att ta plats i den nya White Guide Café 2017-18.

    Årets guide innehåller hela 351 caféer jämfört med förra årets 336. 42 nya caféer har kvalificerat sig till guiden. Under året har White Guides anonyma testare besökt över 400 caféer runt om i hela Sverige.

    – I år ser vi bland annat att konditorerna vågar ta ut svängarna med ett utbud som varierar efter säsong och där både ursvenska och mer exotiska nya smaker används. Te är också äntligen på väg att få upprättelse som dryck och banar väg för nya, nördiga tebarer med minst lika avancerade tekniker som baristornas. Superfoods präglar annars många dryckesmenyer med juicer och smoothies på ingredienser som fytoplankton och pulver på asiatiska ’mirakelsvampar’, säger caféredaktör Lena Ilkjær.

    Läs hela nyheten och pressmeddelandet HÄR!


     

  • White PAPER: Sista måltiden på Noma

    Noma has left the building – och för första och sista gången publicerar White PAPER en recension av en stängd restaurang.

    Text: Lena Ilkjær och Linda Dahl
    Publicerad i White PAPER #1 2017

    DET VILAR EN KÄNSLA AV UPPSLUPPEN OTÅLIGHET över matsalen, stegen är lätta och varenda medarbetare tycks brinna av lust att berätta om vad som finns på tallriken. Vi är på Noma, den sista månaden som den världsberömda krogen håller öppet, och det är plattan i mattan hela vägen in i kaklet. Vi hade inte förväntat oss mindre.

    Läs hela texten HÄR.


     

  • White PAPER #1 2017 – i handeln nu

    White PAPER #1 2017 – i handeln nu

    WHITE PAPER: I det nya numret firar vi utgivningen av White Guide 2017-18 och funderar på hur framtidens mat kommer att smaka. Vi äter kött utan djur, dricker sprit utan alkohol och 3D-printar mat. Dessutom: En sista måltid på Noma – åtminstone på Strandgade – och en första på Enigma, Albert Adriàs nya restaurang i Barcelona. Vi spenderar fem minuter med världens bästa kokboksförläggare och bjuder på recensioner av helt nya restauranger ur årets guide.

    Ett urval av vad som går att läsa i det senaste numret:

    INNOVATION, REVOLUTION OCH EVOLUTION. På matfronten mycket nytt.
    LÄGET? Det våras för krogarna – och den gröna gastronomin.
    NYTESTAT. Rutabaga.
    NYKOMLINGAR. Tar plats i årets White Guide.
    ALGER, TÅNG OCH SJÖGRÄS. Det gröna från det blå. 
    MAGNUS EK. Mottagare av Årets Merroir Award med Oaxen Krog.
    TORRLAGD. Senaste partytricket? Dricka sprit utan alkohol.
    MYCELMAGI. Vi vänder oss till svampen för att må bra.
    SÖDER MÖTER SÖDER. Titti Qvarnström bjöd in Antonella Scatigna för att gästspela i Malmö.
    PROTEINSKIFTE PÅ GÅNG. Sexbent, odlad i labb eller från UV-belyst svamp – och EU-förordningarna som hämmar experimentlustan.
    MAT I 3D. Är matprintern den nya micron?

    Läs chefredaktör Lena Ilkjaers ledare HÄR
    Prenumerera? Det gör du HÄR.


     

  • NYTESTAT: Hantverket Mat & Bar, Stockholm

    NYTESTAT: Hantverket Mat & Bar, Stockholm

    NYTESTAT: Kreativt mathantverk på förnäm adress

    "I entrén möter en stor, klädsamt sliten snickarbänk i kontrast till den i övrigt så modernt inredda lokalen och fastigheten på Sturegatan 15, som ovanför krogen även rymmer ett större konferenscenter. Till vänster ligger den spatiösa baren med bekväma fåtöljer att mellanlanda i på väg till middagsbordet. Eller förlägg hela kvällen till Spritbordet, där bartendrarna skräddarsyr paket av drinkar och maträtter för grupper om åtta...."

    Läs hela recensionen HÄR!


     

  • Sveriges bästa restauranger korade – White Guide 2017 är här!

    Sveriges bästa restauranger korade – White Guide 2017 är här!

    WHITE GUIDE: Över 700 personer jublade när vinnarna presenterades från Kongresshallens scen på Svenska Mässan i Göteborg under White Guide Gala idag den 6 mars. På galan korades årets bästa restauranger i olika kategorier och de största restaurang­upplevelserna i landet hyllades. Av närmare 800 testade restauranger kvalificerade sig i år 600 restauranger i just utkomna upplagan av White Guide.

    Årets bästa restaurang är enligt White Guide 2017 Esperanto i Stockholm. Årets Stjärnskott blev Adam/Albin, Stockholm, medan Årets Banbrytare tilldelades TakeOver, pop-up-konceptet med enbart kvinnliga kockar. Årets Serviceupplevelse finns hos Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås.

    Årets Merroir Award tilldelades Oaxen Krog, Stockholm och Terroir Award gick till
    Fotografiskas Restaurang, Stockholm. Årets Hållbara Gastronomi stod Volt i Stockholm
    för. Göteborgskrogen Bhoga fick pris för Årets Ölupplevelse medan Årets Vinupplevelse gick
    till Krakas Krog på Gotland. Den sydskånska krogen Hörte Brygga blev Årets Värt en Resa

    Läs hela nyheten HÄR!

    Alla vinnare och motiveringar finns i pressmeddelandet HÄR


     

  • 2017 års priser och utnämningar

    2017 års priser och utnämningar

    WHITE GUIDE: White Guide hyllar de restauranger, företag och personer som presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga under året. Med våra upplevelsepriser vill vi också hylla alla trogna restauranggäster vilka är White Guides egentliga uppdragsgivare. Utan gäster vore alla ansträngningar i kök, vinkällare och matsalar förgäves. Och vår guide utan mening.

    Se alla priser och utnämningar HÄR!


     

  • White Guide Rising Star till Rod Pérez

    White Guide Rising Star till Rod Pérez

    White Guide ger i år utmärkelsen White Guide Rising Star till Rodrigo ”Rod” Pérez, köksmästare på Ekstedt i Stockholm. Med utmärkelsen Rising Star vill vi uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter. Mottagaren av utmärkelsen ska vara 30 år eller yngre.

    White Guide Rising Star 2017:
    Rodrigo ”Rod” Pérez, Ekstedt, Stockholm.

    Motivering: För att med stor ambition och begåvning ha styrt två av Sveriges mest komplexa kök och samtidigt med kunskap och närvaro flätat samman kök och matsal på ett imponerande gästvänligt sätt.

    Prisutdelningen äger rum måndagen den 6 mars under White Guide Gala på stora scenen på Kongresshallen, Svenska Mässan i Göteborg.


     

White Guide Presentkort