Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide

SVERIGES BÄSTA HOTELL 2019 – SÖDRA SVERIGE

SVERIGES BÄSTA HOTELL 2019 – SÖDRA SVERIGE
3 dec 2018

SVERIGES BÄSTA HOTELL 2019 – SÖDRA SVERIGE

Bild: Wanås Hotel

Listan är sorterad efter stad och bokstavsordning.

–––––––––––––––––––

STRAND HOTELL Fab!

GOD NIVÅ
60 / Boende 22
Storavägen 42, 263 73 Arild
042-34 61 00
strand-arild.se

Doft av hav och sommar året om
Änkan Troedsson byggde hotellet 1904 i ilska efter att ha förlorat en tvist och sedan dess har detta charmiga badhotell ägts av kvinnor tills kocken Björn Palmgren med familj tog över. De har låtit hotellet i stort sett vara, vilket är unikt i renoveringshysterins tidevarv. Trägolven knarrar ännu i den ljusa matsalen med glasverandor, tunna gardiner som fladdrar i vinden, böjd sliten ledstång i trappan som trampats av många kändisar som t ex den danske kompositören Carl Nielsen. Rummen är varsamt moderniserade med garanterat skönare sängar än då det begav sig. Ingen tv. Men vem behöver tv när man har en vidunderlig utsikt över Skälderviken? Vilken njutning att se solens första strålar lysa över hav och halmtaksklädda fiskarstugor och schweizervillor som klättrar uppför Kullabergets norrsida. Under 1940-talet blev Strand en matdestination tack vare franska kockar. Björn som arbetat som kock i Uzès förvaltar arvet väl och jobbar med Kullens allra bästa råvaror. Om man har tur serveras egengjord gåsleverpastej till frukost.

–––––––––––––––––––

BRÖSARP GÄSTGIFVERI & SPA

MYCKET GOD NIVÅ
73 / Boende 31
Albovägen 21, 273 50 Brösarp
0414-736 80
gastis.se

Familjärt gästis granne med Brösarps berömda backar
På tröskeln till Österlen ligger det flera hundra år gamla gästgiveriet bland böljande kullar, äppelträd och betande Bregott-kor. Rummen är kompakta men trivsamma och möblerade med skånsk allmoge, liksom frukostmatsalen. Det finns flera paket med eller utan spa och konferensdeltagarna har sitt utrymme i konsthallen tvärs över gatan. Badrockar finns till låns för den korta promenaden till spaet, som har behandlingar (även för par) förutom relax, bastu och varma källor. Efteråt kan man spela ett parti boule ute i trädgården. Paradrätterna i den väldiplomerade matsalen är så pass självklara att en av dem är lösenord till internet. Gissa vilken. Vänliga ganymeder sprider trivsel och tipsar mer än gärna om vad som händer i omgivningarna. I den lilla baren är även vovven välkommen och glöm inte att be att få gå ner i vinkällaren, som är mer än välförsedd. Till frukost serveras, förutom en väldigt genomtänkt buffé med lokala och ekologiska alternativ, även äggakaka med fläsk och lingon, vilket är en bra grund om man ska vandra uppför Brösarps berömda backar, som ligger på lagom promenadavstånd.

–––––––––––––––––––

HOTEL SKANSEN

MYCKET GOD NIVÅ
67 / Boende 29
Kyrkogatan 2, 269 33 Båstad
0431-55 81 00
hotelskansen.se

Somna till vågorna
I princip på stranden i lilla charmiga tennisstaden Båstad ligger hotell Skansen, delvis inrymt i en gammal magasinsbyggnad från 1877. Det historiska har fått sätta tonen på inredningen med gedigna material som sten, trä och järn. Under intensiva sommarveckor hyser hotellet tennisstjärnor och vem som helst kan dyka upp i restaurang Sand som är en populär mötesplats under hela året med god och vällagad mat. Resten av året består gästerna av turister, konferensgäster, spabesökare och kärlekspar. Här finns allt man kan önska sig när det gäller spa, träning, pool och missa inte ett besök i kallbadhuset med bastu och havsbad. Allt tillgängligt iklädd badrock. Båstad är en jättemysig stad att upptäcka med kvalitetsbio, bokhandel, fler krogar (helgöppna) och helt ljuvliga vandringar längs Skåneleden och stränderna. Kolla också Hotell Riviera som ingår i samma koncern, också på stranden, en bit bort.

–––––––––––––––––––

V HOTEL

GOD NIVÅ
60 / Boende 23
Fågelsångsgatan 1, 252 20 Helsingborg
042 - 14 44 20
vhotel.se

Hotell ohoj
Vackra Helsingborg, som förlorat en del av sin intensitet och tydliga kärna sedan Öresundsbron sjösattes, stoltserar fortfarande nedanför just Kärnan med flera anrika hotell som Mollberg och Grand (jodå, en mördad älskarinna lär fortfarande spöka på femte våningen där). Mest särpräglad karaktär och nöjsam atmosfär finns dock några kvarter bort på det gamla sjöfartshotellet som numera heter V, en vinkning till de tidigare namnen Vega och Viking. På sjömännens tid – från 1929 – låg toaletterna i korridoren och efter omgörningen kanske inte just badrummen är de bäst disponerade. Men för övrigt skapar dåtid och nutid en godlynt hotellmiljö och mötesplats. I loungen hörs en engelsman diskutera med receptionisten huruvida han bott här 20 eller 21 nätter och vi förstår att det är fler än vi som trivs. Helsingborg har stark after work-prägel, så trekrogskorsningen med hotellets bistro, restaurangen Bara Vara och ölkrogen Barski ger oss all den nära puls vi behöver.

–––––––––––––––––––

VITEMÖLLA BADHOTELL Fab!

GOD NIVÅ
71 / Boende 27
Lejegatan 60 , 277 32 Kivik
0414-700 00
badhotell.com

Badhotell på det gamla goda viset
Vitemölla är ett klassiskt, havsnära och älskat badhotell från förra sekelskiftet. Här har tiden stått lite still, vilket bidrar till charmen. Det är ibland svårt att anpassa gamla trähus till moderna tider, så hiss saknas. I en separat länga finns dock familjelägenheter i markplan. Rummen är generösa och somriga och vissa har havsutsikt. Bruno Mathssons stol Eva finns i både rummen och allmänna utrymmen. På övervåningen kan man försjunka i det lokala biblioteket med coffee-table böcker om Österlen. På den sirliga verandan, eller ute på terrassen, med utsikt över konferens-paviljongen och sanddynerna, serveras frukost och middag. Restaurangen har med all rätt gott renommé. Det känns helt naturligt att ta på sig badrock och strosa över vägen och ta ett morgondopp för att sedan ta del av frukostbuffén, som i möjligaste mån består av närproducerat. Det är bara en kort promenad till hamnen i Kivik där det finns både glass och delikatesser.

–––––––––––––––––––

WANÅS RESTAURANT HOTEL Fwd! Fab!

GLOBAL EXCEPTIONELL NIVÅ
91 / Boende 36
Vanås, 289 90 Knislinge
044-253 15 81
wanas.se

Nytänd stjärna med snille och smak
När det enda fel vi hittar är att det bara finns en ostkniv till tre dessert-ostar, är vi helt ense med internationell press. Wanås har omskrivits som ett av världens bästa nyöppnade hotell. I två kulturbyggnader från 1700-talet har två eldsjälar kombinerat sina passioner för konst och gastronomi till en säker mix av snille och smak i dess rätta bemärkelse. Både kropp och själ får sitt. Harmonin infinner sig så fort du öppnar dörren till hotellrummet, som är rofyllt och genomtänkt och där 1700-tal möter nutid. Du sover gott i underbara sängkläder från Amet och allt andas omtanke och kvalitet. I loungen på bottenvåningen väcker travar med böcker om både det intilliggande slottet och konsten din läslust. Du gör ditt eget te eller kaffe framför brasan och noterar det du tar ur baren. Frukostbuffén gör rätt för begreppet från jord till bord, liksom både lunch och avsmakningsmeny. Missa inte en fantastisk vandring i den berömda skulpturparken som inleds med Yoko Onos önsketräd. Är det dåligt väder får du låna regnkläder och gummistövlar vid receptionen. Shopen i anslutning till konsthallen säljer fin design och i delin finns lokala läckerheter.

–––––––––––––––––––

ANNAS HOTELL

GOD NIVÅ
67 / Boende 27
Näsbychaussén 35, 291 35 Kristianstad
044-21 22 12
annashotell.se

Känn dig som hemma hos Anna
Annas hotell ligger i en gul mangårdsbyggnad i Näsby, en bit utanför Kristianstads centrum. Den gamla åkermarken har blivit modernt bostadsområde. Anna har samlat sina erfarenheter från hotellbranschen och skapat sitt eget drömkoncept. Och tänkt på det lilla extra har hon gjort; elkontakterna sitter högt, nattlampa i badrummet, fläkt och vattenkokare på rummet. De fräscha rummen ligger under taknocken och i korridoren finns bokhylla, ställ för tidskrifter och broschyrer. Gillar man sängkläderna finns de att köpa liksom porslinet man äter på. Mot avgift kan man få tvättat, struket och skorna putsade, samt hyra cykel. Buss går in till city utanför dörren. Middag och lunchlåda kan beställas i förväg, annars ligger några pizzerior i närheten. Nere i loungen kan man beställa en öl eller ett glas vin. Frukostmatsalen går i vitt och på sommaren kan man sitta ute på terrassen, som dock har insyn från bostadshusen. Det är mycket hemkänsla och Anna finns hela tiden där med tips på restauranger och evenemang.

–––––––––––––––––––

GRAND HOTEL I LUND Fab!

MYCKET GOD NIVÅ
67 / Boende 28
Bantorget 1, 221 04 Lund
046-280 61 00
grandilund.se

Tradition som består
”A Grande Dame Hotel” brukar man kalla ett hotell som är och förblir ett landmärke, det mest berömda i sin stad, gärna med en romantisk prägel. I maskulin form blir det till ”a Grand Hotel” – som anrika Grand i Lund. Stela klassiska möbler, kristallkronor, pressade dukar i matsalen och traditionellt strikt service (barn får inte beställa från bistromenyn, utan bara ta köttbullar). Man måste nypa sig i armen. Är det snart 2020-tal? Eller är det 1920? Ändå är det delvis också detta som är det fantastiska här, att man håller på traditionerna. Och Grand är ingen ”grumpy old man”. Större lundaherrsällskap och uppklädda frimurare på väg till logen blandas med livfulla studentgäng som bekräftar att vi ändå är här och nu. På våningsplanen leder magnifika konstsmyckade korridorer till de skiftande rummen, de flesta nyrenoverade utan större åthävor men behagliga och lugna i uttryck. Inte ens Sten Broman spökar. Bufféfrukosten är vackert presenterad och informerar om vad som är närodlat, och av vem.

–––––––––––––––––––

EN GAFFEL KORT PÅ MARITIM Fun!

MYCKET GOD NIVÅ
79 / Boende 29
Hamngatan 31, 272 31 Simrishamn
0414-41 13 60
engaffelkort.se

Skånskt gemyt i hamnen
Varför tänker man alltid på danskt gemyt när man ska beskriva skånska begivenheter? Det är ”hygge” och ”dejligt” och ”kro”, som om freden i Roskilde aldrig ägt rum. Hotellet med krogen En gaffel kort faller under denna kategori. Hotellet ligger i hamnen och antingen bor man i huvudbyggnaden, eller i det gamla tullhuset en bit bort. Rummen med utsikt över hamnen kan störas lite av trafiken på kullerstenarna. Rummen i huvudbyggnaden är döpta efter olika fiskar och har modern inredning. De i tullhuset är något större med högt i tak och där vaknar man till måsars skrin. I korridorerna hänger tavlor av Madeleine Pyk och självklart doftar duschkrämen äpple. Personalen är väldigt tillmötesgående och tipsar gärna om vad som händer och sker i bygden. Frukostmenyn beskriver varifrån maten på buffén kommer, allt serverat på vackert porslin. I fönstersmygarna ligger böcker om skånska sevärdheter, kokböcker och dagens tidningar. Herr och fru Persson står för mathållningen. Missa varken Dagens eller Kvällens som båda är mer än prisvärda. Spättan står dock alltid i centrum och kan sommartid avnjutas på verandan.

–––––––––––––––––––

ERIKSBERG HOTEL & NATURE RESERVE Fwd!

EXCEPTIONELL NIVÅ
82 / Boende 35
Guöviksvägen 353, 374 96 Trensum
0454-56 43 30
eriksberg.se

Viltpark med storslaget boende
Vägen till hotellet går genom en del av den viltpark som är den största i sitt slag i Norden. Här lever bland annat visenter, mufflonfår och hjortar. Hotellet utgörs av en enastående vacker gårdsmiljö med anor från 1600-talet. Den nuvarande ägaren har renoverat och byggt till, år 2012 invigdes hela komplexet av Kung Carl Gustaf.  Allt håller yppersta klass och den röda tråden är jakt och vilt. Den märks i alltifrån personalens kläder – smårutiga skjortor och skogsgröna byxor – den exklusiva inredningen med många skinndetaljer till det lufttorkade vildsvinsköttet som inleder kvällens middag. Känslan av att vi befinner oss på en sydafrikansk jaktlounge blir tydlig när vi ser en grupp vildsvin springa över den blekingska savannen från vårt upphöjda läge i bubbelbadkaret på terrassen. Middagen serveras i restaurang Havsörnen – en art som räddades av ornitologen Bengt Berg som var en av gårdens tidigare ägare. Personalen är vänlig och korrekt men servicenivån varierar något, det bästa bemötandet får vi vid frukostbuffén. Den är härlig med bland annat nybakat bröd och charkuterier på gårdens kött. En guidad tur i viltparken rekommenderas under den tid på året som det är möjligt.

–––––––––––––––––––

VILLA STRANDVÄGEN Fab!

GLOBAL EXCEPTIONELL NIVÅ
90 / Boende 36
Strandvägen 1, 271 60 Ystad
0411-23 73 00
villastrandvagen.se

Lyxigt, relaxat hemma-hos på sydkusten
Tänk New England, krydda med lite Kennedy i Hyannis Port och Den store Gatsby på Long Island. Sedan strosar man ner till havet och Salt Creek Spa iförd Villans badrock och halmhatt. Ett stopp på Shuffle Bar på dit- eller hemvägen är aldrig fel efter att ha relaxat med havsutsikt eller värmt sig i någon av de varma källorna. Man känner sig nästan som en av de stiliga badpojkarna och flickorna som pryder väggarna inne på hotellet. Som i alla gamla hus är trapporna branta. Icke så rörliga personer bor lämpligen på nedre botten. Utomhus finns även en hemtrevlig terrass och en liten uppvärmd pool. Ett hotells standard avgörs ofta i badrummet och här är det en diskret orgie i lejontassar, porslin, marmor och krom. Rummen går i blått och vitt, med kretong och stoppade möbler. Man känner sig lite hemma-hos, vilket går igen i biblioteket, där man tar en drink, eller i matsalen där även frukosten serveras. Den vinröda Molteni-spisen är rummets pièce de résistance och där produceras bl a en utmärkt äggröra, förutom Daniel Müllerns läckra anrättningar.

–––––––––––––––––––

BEST WESTERN PLUS HUS 57  Fwd! Fun!

MYCKET GOD NIVÅ
73 / Boende 34
Östergatan 57, 262 31 Ängelholm
0431-57 57 00
hus57.se

Modernt, trivsamt och hållbart
På en av Ängelholms mindre charmiga gator ligger stadens läckraste och nyaste hotell. Detta har folk upptäckt snabbt för det är fullt av gäster en vanlig torsdag. Folk från andra delar av världen och lokalbor trängs i restaurang och bar. Hus 57 är framför allt ett ställe för businessgäster men också för turister som inte bryr sig om utsikten. På Hus 57 finns konferenslokaler, spa och inte minst lekrum för både vuxna och barn i källaren med pingisbord och spel. Rummen är vackra, moderna, mysigt inredda och med hög kvalitet, precis som de gemensamma lokalerna. För inredningen står Spik Studios. Hus 57 genomsyras av hållbarhet, vilket bland annat ligger bakom valet att inte ha vattenflaskor på rummen. Frukostbufféborden dignar av närproducerat och äggen är eko. Supertrevlig och hjälpsam personal. Det är detaljerna som gör det, sägs det. En devis som Hus 57 helt klart har anammat med stor kvalitetsmedvetenhet. Inte långt bort ligger fina promenader längs Rönne å. Varför inte gå ut till havet?

Fler recensioner HÄR

 

White Guide Presentkort Stockholm Gas iZettle

Sidan har flyttat

Se innehållet på vår nya hemsida.
eller vänta kvar så skickas du vidare..