Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Sveriges roligaste krogar

Sveriges roligaste krogar

12 mar 2012

 

I WHITE MAGAZINE presenteras 80 garanterat skojiga upplevelser – här kommer ett urval:

BÄSTA SPAN OCH MINGEL:

Goda chanser att bli star struck

Det går nästan inte att värja sig mot Lydmars charm. Med personal i högform, härligt sorlande, mixad publik och en osedvanligt inbjudande inredning à la salong blir man ofrånkomligen på gott humör. Chanserna att bli lite star struck är också goda, under året har såväl Noomi som Rooney siktas bland borden. Och nu talar ju alla om att även Del 2 av den amerikanska Millennietrilogin ska spelas in i stan, så än finns nog chansen.

Lydmar, Södra Blasieholmshamnen 2, Stockholm. Tel 08- 59 88 46 20

Kulturelit på vift

På Bistro Sud hänger många (läs alla) stjärnor från alla möjliga walks of life: Dramaaaaaaten, Schtadsteatern, TV4:a-sfären, tidningsvärlden. Fri entré!

Bistro Sud, Swedenborgsgatan 8, Stockholm. Tel 08-640 41 11.

Familjärt hos Familjen

Familjärt är lyckligtvis det adjektiv som passar bäst in på Familjen. Få ställen välkomnar med större värme. Och i det klimatet blir man lätt hängande; först i baren, sen vid bordet och så vid baren igen. Och ser stan passera.

Familjen, Arkivgatan 7, Göteborg. Tel 031-20 79 79

Välpistat i två plan

Det är där uppe man äter men där nere det hängs. Sedan Dahlbom landade på torget för fem år sedan har det varit fullt drag i stugan. En tur off pist på tu man hand, tar sig inte sällan sin början just här.

Dahlbom på Torget, Årevägen 78, Åre. Tel 0647-508 20.

Pontus flörtar vidare

Det är nattklubbigare nu på Pontus! Röjigare. Musiken i matsalen också. Och gästerna. Ja, han kan tricket Pontus Frithiof, att locka charmigt blandad, chosefri publik. Finansvärldens högdjur och deras arvingar är starkt representerade. Den nya stora barens ovala form är som gjord för att ta goda vänner till – och hitta nya vid.

Pontus!, Brunnsgatan 1, Stockholm. Tel 08-545 27 300.

MAFFIGA MILJÖER:

Hög kopparhalt på Östermalm

Utifrån är det sparsmakat, på gränsen till hemligt, inte ens en skylt på dörren har de. Interiören är stiligt stramt naken i vitt, glasgrönt och koppar. Bara toaletten är värd ett besök; dörren är tjock och tung som på ett gammalt kassavalv och förvisso döljer sig därbakom en förmögenhet i massiv koppar.

Gastrologik, Artillerigatan 14, Stockholm. Tel 08-662 30 60.

Hela Stockholms budoir

Det medeltida källarvalvet är inrett i en stil som skulle göra Maria Montazami lycklig. Kilometervis med råd sammet längs tak och väggar och porriga lampskärmar skapar en varm stämning. Här trivs nykära par och alla andra som behöver en pratstund lite i avskildhet.

Le Rouge, Brunnsgränd 2-4, Stockholm. Tel 08-505 244 30.

På låtsas på riktigt på station

När det klubbats igenom att Uppsala skulle få en ny stationsbyggnad, ställdes genast frågan vad som månde bliva av den gamla. Idén att göra om den till krog kan inte ha suttit långt inne. Men att den skulle bli en sådan publikmagnet var kanske inte alldeles givet. Ända tills det framkom att design- och story-telling-proffsen Stylt skulle stå för interiören. Konceptet tar inte helt otippat avstamp i kända knutpunkter; caféet heter Roma, baren London och brasseriedelen förstås Paris.

Stationen, Olof Palmes Plats 6, Uppsala. Tel 018-153 500.

Snygg i vitt

Lycklig den som åkt skidor utför taket på Hotell Borgafjäll. Ralph Erskine lät byggnaderna ta upp formen från de omgivande fjällen – så kan man också rita hus! Lika modernt nu som för 60 år sedan när det invigdes. Inomhus mår man särskilt gott på fjällvärldens mest omtalade cognacshylla.

Hotell Borgafjäll, Borgavägen, Borgafjäll. Tel 0942-421 00.

MED HJÄRTAT PÅ RÄTT STÄLLE:

Charmigt hål i väggen med höga ambitioner

Det är trångt om saligheten i stammistäta vinbaren hos skönlockige Peter Bennyson och hans mannar i Gamla stan. Här trakteras du med ett glas från en av stans mest originella och välsorterade vinkällare. Middagen serveras i den lilla matsalen ett snäpp in. En unik och vällagad femrätters skapas varje kväll på förstklassiga råvaror, det mesta ekologiskt. Kaxigt, charmigt och himla trevligt.

19 Glas, Stora Nygatan 19, Stockholm. Tel 08-723 19 19.

Frank, vilken kille…

Det rockar fett i kök och matsal hos Västerås egen favoritkille. Det är livligt, avspänt och fullspikat hos Frank. Här twistar man till gamla klassiker med bravur. Missa inte den mysiga, red velvet-kitchiga baren Cirkus. Ett populärt vattenhål för den unga västeråspubliken. I matsalen en skön åldersmix där alla verkar uppskatta den gemytliga atmosfären.

Frank, Stora Torget 3, Västerås. Tel 021-13 65 00.

Högst förtjusande Mrs Brown

Fanns det fler ädla damer som malmöitiska Mrs Brown i landet, skulle landsbygdsministerns vision om Matlandet vara uppfylld. Här lyckas nämligen den genomsympatiske köksmästaren Jörgen Lloyd med personal få det mesta rätt när man förenar skånska mattraditioner med utsökta ekologiska och nära råvaror, intressanta biodynamiska och naturliga viner, allt med ett mondänt grepp och till en prisvärdhet som gränsar till fynd.

Mrs Brown, Storgatan 26, Malmö. Tel 040-97 22 50

En skön blandning

Ett gammalt garage där alla trivs. En ”skön söndag” sitter tjocka släkten vid ett långbord, barnfamiljen har försett sig med kritor och ritblock, finsmakarna för sitt från en kort men noga genomtänkt meny. Halvportioner är ett smart drag. Le Garage är väl värd en utflykt en bit från Umeås stadskärna.

Bistro Le Garage, Umedalsallén 15, Umeå. Tel 090-316 52.

SKÖNA NYKOMLINGAR:

Rött som kött 

Rejäla köttstycken med rätt patina hänger för allmän beskådan i entrèn. Robust inredning med kakel, blodråd konst och snygg sits på färgstark Lilla Åland. Kött av tveklöst hög kvalitet förstås och bland landets bästa burgare.

M.e.a.t, Kattesund 8, Lund. Tel 046-12 78 65.

Korvmojen som blev bistro

Tommy Myllymäki tog över den lilla grillkiosken på torget i hemstaden och förvandlade den till en liten men naggande god bistro. Denna pärla är väl värd att ta tåget till. Ligger bara ett stenkast från järnvägsstationen.

Stortorget, Stortorget 4, Katrineholm. Tel 0150-519 10.

Sibiriens nya chérie

Alldeles nära Roslagstull i Vasastan ligger en ny liten pärla. Snyggt robust och franskinspirerat från inredning till meny. En ombonad hemtrevlighet har snabbt lockat stora skaror till det som stockholmarna kallar Sibirien.

Chez Betty, Roslagsgatan 43, Stockholm. Tel 08-29 22 93.

MED SMAKER FRÅN ASIEN:

Stockholms bästa kinakrog heter China!

En garanterat annorlunda resa till Kinas stora smakregioner. Menyn är en saga av mustiga berättelser om rätternas mytologi och ursprung. Men det är inte bara gimmick. Det är gott också. Boka bord får här trängs redan kändisarna. Och boka menyn. Mänga av rätterna måste beställas i förväg.

China!, Ringvägen 110, Stockholm. Tel 08-668 87 71.

Nya djärva grepp hos Miss Voon

Detta är intelligent neo-fusion som mixar skandinaviskt med asiatiskt. Från lunchernas välpackade bentoboxar till en Wanås råbiff serverad med kimchi och sesam. Melker Andersson och Danyel Couet har gjort det igen!

Miss Voon, Sturegatan 22, Stockholm. Tel 08-505 244 70

After ski på japanska

Japanska små läckerbitar hör visst ihop med skidåkning. En trappa upp på Sälens stolta Högfjällshotell görs nigiri och maki på finaste råvaror. Lika underhållande att se dem rullas som att smaka.

SeaFoodBar, Sälens Högfjällshotell, Sälen. Tel 0280-872 00

MORGON, MIDDAG, KVÄLL:

Sen frukost, lång brunch eller en rejäl matbit?

Kombinationen butik, saluhall, bar och restaurang i härnan av Nytorget lockar till ständigt mingel. Det börjar med avspänd och utdragen frukost – nästan som i Berlin – fortsätter med helgdagsbrunch med vännern och kan sluta med en helkväll med allt från hemgjord korv, skaldjur eller en rejäl köttbit. En härlig mix av existenser i alla åldrar gillar det urbana.

Nytorget Urban Deli, Nytorget 4, Stockholm. Tel 08-599 091 80.

Mondänt, modernt och molto italiano

Familjen Catenaccis nytolkning av den allra första krogen, Caina på Söder, är förstås en bit från ursprunget men på denna genuina italienska bastion serveras frukost med ekologiskt svenskt, främst för hotellets gäster, luncher och middagar med excellenta kompositioner med basen i det enkla, traditionella italienska köket men försiktigt uppdaterade och tillredda med den moderne stjärnkockens precision. Slow lunch är långdragna affärsluncher får den som verkligen vill hänge sig åt bordets nöjen.

Caina, Norrmalmstorg 2-4, Stockholm. Tel 08-614 10 00.

 

Mer från förstasidan

  • White PAPER #1 2017 – i handeln nu

    White PAPER #1 2017 – i handeln nu

    WHITE PAPER: I det nya numret firar vi utgivningen av White Guide 2017-18 och funderar på hur framtidens mat kommer att smaka. Vi äter kött utan djur, dricker sprit utan alkohol och 3D-printar mat. Dessutom: En sista måltid på Noma – åtminstone på Strandgade – och en första på Enigma, Albert Adriàs nya restaurang i Barcelona. Vi spenderar fem minuter med världens bästa kokboksförläggare och bjuder på recensioner av helt nya restauranger ur årets guide.

    Ett urval av vad som går att läsa i det senaste numret:

    INNOVATION, REVOLUTION OCH EVOLUTION. På matfronten mycket nytt.
    LÄGET? Det våras för krogarna – och den gröna gastronomin.
    NYTESTAT. Rutabaga.
    NYKOMLINGAR. Tar plats i årets White Guide.
    ALGER, TÅNG OCH SJÖGRÄS. Det gröna från det blå. 
    MAGNUS EK. Mottagare av Årets Merroir Award med Oaxen Krog.
    TORRLAGD. Senaste partytricket? Dricka sprit utan alkohol.
    MYCELMAGI. Vi vänder oss till svampen för att må bra.
    SÖDER MÖTER SÖDER. Titti Qvarnström bjöd in Antonella Scatigna för att gästspela i Malmö.
    PROTEINSKIFTE PÅ GÅNG. Sexbent, odlad i labb eller från UV-belyst svamp – och EU-förordningarna som hämmar experimentlustan.
    MAT I 3D. Är matprintern den nya micron?

    Läs chefredaktör Lena Ilkjaers ledare HÄR
    Prenumerera? Det gör du HÄR.


     

  • Sveriges bästa restauranger korade – White Guide 2017 är här!

    Sveriges bästa restauranger korade – White Guide 2017 är här!

    WHITE GUIDE: Över 700 personer jublade när vinnarna presenterades från Kongresshallens scen på Svenska Mässan i Göteborg under White Guide Gala idag den 6 mars. På galan korades årets bästa restauranger i olika kategorier och de största restaurang­upplevelserna i landet hyllades. Av närmare 800 testade restauranger kvalificerade sig i år 600 restauranger i just utkomna upplagan av White Guide.

    Årets bästa restaurang är enligt White Guide 2017 Esperanto i Stockholm. Årets Stjärnskott blev Adam/Albin, Stockholm, medan Årets Banbrytare tilldelades TakeOver, pop-up-konceptet med enbart kvinnliga kockar. Årets Serviceupplevelse finns hos Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås.

    Årets Merroir Award tilldelades Oaxen Krog, Stockholm och Terroir Award gick till
    Fotografiskas Restaurang, Stockholm. Årets Hållbara Gastronomi stod Volt i Stockholm
    för. Göteborgskrogen Bhoga fick pris för Årets Ölupplevelse medan Årets Vinupplevelse gick
    till Krakas Krog på Gotland. Den sydskånska krogen Hörte Brygga blev Årets Värt en Resa

    Läs hela nyheten HÄR!

    Alla vinnare och motiveringar finns i pressmeddelandet HÄR


     

  • 2017 års priser och utnämningar

    2017 års priser och utnämningar

    WHITE GUIDE: White Guide hyllar de restauranger, företag och personer som presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga under året. Med våra upplevelsepriser vill vi också hylla alla trogna restauranggäster vilka är White Guides egentliga uppdragsgivare. Utan gäster vore alla ansträngningar i kök, vinkällare och matsalar förgäves. Och vår guide utan mening.

    Se alla priser och utnämningar HÄR!


     

  • White Guide Rising Star till Rod Pérez

    White Guide Rising Star till Rod Pérez

    White Guide ger i år utmärkelsen White Guide Rising Star till Rodrigo ”Rod” Pérez, köksmästare på Ekstedt i Stockholm. Med utmärkelsen Rising Star vill vi uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter. Mottagaren av utmärkelsen ska vara 30 år eller yngre.

    White Guide Rising Star 2017:
    Rodrigo ”Rod” Pérez, Ekstedt, Stockholm.

    Motivering: För att med stor ambition och begåvning ha styrt två av Sveriges mest komplexa kök och samtidigt med kunskap och närvaro flätat samman kök och matsal på ett imponerande gästvänligt sätt.

    Prisutdelningen äger rum måndagen den 6 mars under White Guide Gala på stora scenen på Kongresshallen, Svenska Mässan i Göteborg.


     

  • Merroir Award 2017 går till Oaxen Krog

    Merroir Award 2017 går till Oaxen Krog

    White Guide i samarbete med Norges Sjømatsråd ger i år utmärkelsen Årets Merroir Award till Oaxen Krog i Stockholm. Merroir Award premierar en restaurangrörelse som förnyat och eller fördjupat förhållningssättet till marina råvaror, i synnerhet med hänsyn till hållbarhet, smakkvalitet och ursprung. Samma fisk från olika vatten kan uppvisa lika stora skillnader i arom och smak som samma druva från olika terroirer.

    Merroir Award 2017: Oaxen Krog, Stockholm

    Motivering: För att ständigt utforska våra vatten, bryn och stränder efter det oupptäckta och det underutnyttjade, som bjuder på stora smakupplevelser och god näring utan att känsliga bestånd och sköra vattenmiljöer hotas.


     

  • Ulf Wagner hyllas för långtida gastronomisk gärning

    Ulf Wagner hyllas för långtida gastronomisk gärning

    WHITE GUIDE: White Guide och Visita – Svensk Besöksnäring, hyllar Ulf Wagner för en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning. Mottagaren är någon som under många år utvecklat en tydlig linje i sin gastronomi och därmed bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.

    Ulf Wagner, Sjömagasinet, Göteborg

    Motivering: För att med fingertoppskänsla för alla de detaljer som gör ett restaurangbesök till en storartad upplevelse genom åren ha skapat flera mattempel som gett eko långt utanför Sveriges gränser, samt varit en entusiastisk pionjär inom vinmatchningens ädla konst.

    Prisutdelningen äger rum måndagen den 6 mars under White Guide Gala på stora scenen på Kongresshallen, Svenska Mässan i Göteborg.


     

  • Fem minuter med Ulf Wagner

    Fem minuter med Ulf Wagner

    Fem minuter med… Ulf Wagner, vinnare av 2017 års Hyllning av en Långtida Gastronomisk Gärning.

    Hur minns du höjdpunkterna i karriären som tagit dig hit?
    “Höjdpunkterna och minnena är många. Det började redan med min mamma, som lärde mig att ‘hellre en färsk abborrfilé en fryst sjötunga’. Det blev grunden för hur jag har tänkt i hela min karriär, som har bestått av många intressanta möten inom gastronomin. Som första gången jag jobbade med Leif Mannerström på 80-talet, och all kunskap som jag sög i mig då. Eller vinintresset som jag fick av min egen pappa och hos Carl Jan Granqvist. Eller när vi efter mycket hårt jobb med The Place blev först i Göteborg med en stjärna. Men framgång formas inte bara av höjdpunkter – tvärtom. Som när jag som 28-åring kom till Göteborg och Park Aveny. Jag hade blivit anställd särskilt för att genomföra stora förändringar, och skulle basa över 55 kockar, varav många äldre än jag själv. Det blev helt fel, och slutade med att jag slängdes ut. Men det var en erfarenhet jag lärde mig mycket av.”

    Läs hela intervjun HÄR!


     

  • 12forward – en smak av framtiden

    12forward – en smak av framtiden

    WHITE GUIDE: Den nya digitala guiden 12forward leder dig till världens mest unika, innovativa och banbrytande restauranger – "food-forward". 

    12forward tillgänglig som app för både iOS och Android. Appen är gratis att ladda ner och då ingår också städerna Köpenhamn, Berlin och Tokyo – var och en med våra tolv utvalda restauranger i respektive stad. Vill du läsa om andra städer går det att köpa till innehållet för London, New York, Stockholm och Singapore – nya städer tillkommer hela tiden; inom kort bland annat Paris, Kapstaden, Bangkok och Chicago.

    Restaurangerna bedöms enligt White Guides befintliga poängsystem, men vi berättar också exakt vad som gör restaurangen till en unik och banbrytande plats. 

    Våra recensenter är inte anonyma utan är några av världens ledande matskribenter – samtliga bor också i den stad de har i uppgift att bedöma. 

    Ladda ner appen för iOS HÄR!

    Nyhet! Nu finns 12forward även som app för Android – ladda ner gratis i februari HÄR!

    Läs mer om 12forward HÄR!


     

  • NYTESTAT: Rutabaga, Stockholm

    NYTESTAT: Rutabaga, Stockholm

    NYTESTAT: Pang på rödbetan

    Chili, lime och koriander! Avokado och mango! Nej, komponenterna i Mathias Dahlgrens naturliga kök har aldrig känts mer långväga. Med nysatsningen Rutabaga – ”en vegetarisk restaurang i världsklass” – stakar han ut en helt ny riktning. Bryter den i övrigt så dominerande närodlade-råvaror-i-säsongstrenden och bjuder oss istället på en upplevelse med smaker och råvaror från hela världen. Dahlgren själv rycker på axlarna och konstaterar att det inte går att driva en året runt-öppen vegetarisk restaurang i Sverige på annat sätt. ”Det fanns nog inte så många vegetarianer i Sverige innan de importerade grönsakernas tid”.
    Garden är onekligen sänkt, ja den är kanske helt nere.


     

  • NYTESTAT: SAV, Tygelsjö

    NYTESTAT: SAV, Tygelsjö

    NYTESTAT: Au revoir la France – bienvenue la Scandinavie

    "Den lilla gården på åkern utanför Tygelsjö som tidigare huserade Ambiance à Vindåkra transformerades i december 2016 till en av Malmös mest uttalat nynordiska krogar. I spetsen står den dansk-svenska dynamiska duon Sven Jensen och Alexander Fohlin som bägge tidigare har arbetat med nynordiska ikoner som Thomas Drejing och Claus Meyer. Konceptet passar som handen i handsken för den lilla gården med sina träbjälkar och vitmenade väggar – och vi välkomnas av ett hav av ljuslyktor i träden, entusiastiska kockar i det öppna köket och en sprakande brasa i matsalen..."

    Läs hela recensionen HÄR!


     

White Guide Presentkort