Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Sveriges roligaste krogar

Sveriges roligaste krogar

12 mar 2012

 

I WHITE MAGAZINE presenteras 80 garanterat skojiga upplevelser – här kommer ett urval:

BÄSTA SPAN OCH MINGEL:

Goda chanser att bli star struck

Det går nästan inte att värja sig mot Lydmars charm. Med personal i högform, härligt sorlande, mixad publik och en osedvanligt inbjudande inredning à la salong blir man ofrånkomligen på gott humör. Chanserna att bli lite star struck är också goda, under året har såväl Noomi som Rooney siktas bland borden. Och nu talar ju alla om att även Del 2 av den amerikanska Millennietrilogin ska spelas in i stan, så än finns nog chansen.

Lydmar, Södra Blasieholmshamnen 2, Stockholm. Tel 08- 59 88 46 20

Kulturelit på vift

På Bistro Sud hänger många (läs alla) stjärnor från alla möjliga walks of life: Dramaaaaaaten, Schtadsteatern, TV4:a-sfären, tidningsvärlden. Fri entré!

Bistro Sud, Swedenborgsgatan 8, Stockholm. Tel 08-640 41 11.

Familjärt hos Familjen

Familjärt är lyckligtvis det adjektiv som passar bäst in på Familjen. Få ställen välkomnar med större värme. Och i det klimatet blir man lätt hängande; först i baren, sen vid bordet och så vid baren igen. Och ser stan passera.

Familjen, Arkivgatan 7, Göteborg. Tel 031-20 79 79

Välpistat i två plan

Det är där uppe man äter men där nere det hängs. Sedan Dahlbom landade på torget för fem år sedan har det varit fullt drag i stugan. En tur off pist på tu man hand, tar sig inte sällan sin början just här.

Dahlbom på Torget, Årevägen 78, Åre. Tel 0647-508 20.

Pontus flörtar vidare

Det är nattklubbigare nu på Pontus! Röjigare. Musiken i matsalen också. Och gästerna. Ja, han kan tricket Pontus Frithiof, att locka charmigt blandad, chosefri publik. Finansvärldens högdjur och deras arvingar är starkt representerade. Den nya stora barens ovala form är som gjord för att ta goda vänner till – och hitta nya vid.

Pontus!, Brunnsgatan 1, Stockholm. Tel 08-545 27 300.

MAFFIGA MILJÖER:

Hög kopparhalt på Östermalm

Utifrån är det sparsmakat, på gränsen till hemligt, inte ens en skylt på dörren har de. Interiören är stiligt stramt naken i vitt, glasgrönt och koppar. Bara toaletten är värd ett besök; dörren är tjock och tung som på ett gammalt kassavalv och förvisso döljer sig därbakom en förmögenhet i massiv koppar.

Gastrologik, Artillerigatan 14, Stockholm. Tel 08-662 30 60.

Hela Stockholms budoir

Det medeltida källarvalvet är inrett i en stil som skulle göra Maria Montazami lycklig. Kilometervis med råd sammet längs tak och väggar och porriga lampskärmar skapar en varm stämning. Här trivs nykära par och alla andra som behöver en pratstund lite i avskildhet.

Le Rouge, Brunnsgränd 2-4, Stockholm. Tel 08-505 244 30.

På låtsas på riktigt på station

När det klubbats igenom att Uppsala skulle få en ny stationsbyggnad, ställdes genast frågan vad som månde bliva av den gamla. Idén att göra om den till krog kan inte ha suttit långt inne. Men att den skulle bli en sådan publikmagnet var kanske inte alldeles givet. Ända tills det framkom att design- och story-telling-proffsen Stylt skulle stå för interiören. Konceptet tar inte helt otippat avstamp i kända knutpunkter; caféet heter Roma, baren London och brasseriedelen förstås Paris.

Stationen, Olof Palmes Plats 6, Uppsala. Tel 018-153 500.

Snygg i vitt

Lycklig den som åkt skidor utför taket på Hotell Borgafjäll. Ralph Erskine lät byggnaderna ta upp formen från de omgivande fjällen – så kan man också rita hus! Lika modernt nu som för 60 år sedan när det invigdes. Inomhus mår man särskilt gott på fjällvärldens mest omtalade cognacshylla.

Hotell Borgafjäll, Borgavägen, Borgafjäll. Tel 0942-421 00.

MED HJÄRTAT PÅ RÄTT STÄLLE:

Charmigt hål i väggen med höga ambitioner

Det är trångt om saligheten i stammistäta vinbaren hos skönlockige Peter Bennyson och hans mannar i Gamla stan. Här trakteras du med ett glas från en av stans mest originella och välsorterade vinkällare. Middagen serveras i den lilla matsalen ett snäpp in. En unik och vällagad femrätters skapas varje kväll på förstklassiga råvaror, det mesta ekologiskt. Kaxigt, charmigt och himla trevligt.

19 Glas, Stora Nygatan 19, Stockholm. Tel 08-723 19 19.

Frank, vilken kille…

Det rockar fett i kök och matsal hos Västerås egen favoritkille. Det är livligt, avspänt och fullspikat hos Frank. Här twistar man till gamla klassiker med bravur. Missa inte den mysiga, red velvet-kitchiga baren Cirkus. Ett populärt vattenhål för den unga västeråspubliken. I matsalen en skön åldersmix där alla verkar uppskatta den gemytliga atmosfären.

Frank, Stora Torget 3, Västerås. Tel 021-13 65 00.

Högst förtjusande Mrs Brown

Fanns det fler ädla damer som malmöitiska Mrs Brown i landet, skulle landsbygdsministerns vision om Matlandet vara uppfylld. Här lyckas nämligen den genomsympatiske köksmästaren Jörgen Lloyd med personal få det mesta rätt när man förenar skånska mattraditioner med utsökta ekologiska och nära råvaror, intressanta biodynamiska och naturliga viner, allt med ett mondänt grepp och till en prisvärdhet som gränsar till fynd.

Mrs Brown, Storgatan 26, Malmö. Tel 040-97 22 50

En skön blandning

Ett gammalt garage där alla trivs. En ”skön söndag” sitter tjocka släkten vid ett långbord, barnfamiljen har försett sig med kritor och ritblock, finsmakarna för sitt från en kort men noga genomtänkt meny. Halvportioner är ett smart drag. Le Garage är väl värd en utflykt en bit från Umeås stadskärna.

Bistro Le Garage, Umedalsallén 15, Umeå. Tel 090-316 52.

SKÖNA NYKOMLINGAR:

Rött som kött 

Rejäla köttstycken med rätt patina hänger för allmän beskådan i entrèn. Robust inredning med kakel, blodråd konst och snygg sits på färgstark Lilla Åland. Kött av tveklöst hög kvalitet förstås och bland landets bästa burgare.

M.e.a.t, Kattesund 8, Lund. Tel 046-12 78 65.

Korvmojen som blev bistro

Tommy Myllymäki tog över den lilla grillkiosken på torget i hemstaden och förvandlade den till en liten men naggande god bistro. Denna pärla är väl värd att ta tåget till. Ligger bara ett stenkast från järnvägsstationen.

Stortorget, Stortorget 4, Katrineholm. Tel 0150-519 10.

Sibiriens nya chérie

Alldeles nära Roslagstull i Vasastan ligger en ny liten pärla. Snyggt robust och franskinspirerat från inredning till meny. En ombonad hemtrevlighet har snabbt lockat stora skaror till det som stockholmarna kallar Sibirien.

Chez Betty, Roslagsgatan 43, Stockholm. Tel 08-29 22 93.

MED SMAKER FRÅN ASIEN:

Stockholms bästa kinakrog heter China!

En garanterat annorlunda resa till Kinas stora smakregioner. Menyn är en saga av mustiga berättelser om rätternas mytologi och ursprung. Men det är inte bara gimmick. Det är gott också. Boka bord får här trängs redan kändisarna. Och boka menyn. Mänga av rätterna måste beställas i förväg.

China!, Ringvägen 110, Stockholm. Tel 08-668 87 71.

Nya djärva grepp hos Miss Voon

Detta är intelligent neo-fusion som mixar skandinaviskt med asiatiskt. Från lunchernas välpackade bentoboxar till en Wanås råbiff serverad med kimchi och sesam. Melker Andersson och Danyel Couet har gjort det igen!

Miss Voon, Sturegatan 22, Stockholm. Tel 08-505 244 70

After ski på japanska

Japanska små läckerbitar hör visst ihop med skidåkning. En trappa upp på Sälens stolta Högfjällshotell görs nigiri och maki på finaste råvaror. Lika underhållande att se dem rullas som att smaka.

SeaFoodBar, Sälens Högfjällshotell, Sälen. Tel 0280-872 00

MORGON, MIDDAG, KVÄLL:

Sen frukost, lång brunch eller en rejäl matbit?

Kombinationen butik, saluhall, bar och restaurang i härnan av Nytorget lockar till ständigt mingel. Det börjar med avspänd och utdragen frukost – nästan som i Berlin – fortsätter med helgdagsbrunch med vännern och kan sluta med en helkväll med allt från hemgjord korv, skaldjur eller en rejäl köttbit. En härlig mix av existenser i alla åldrar gillar det urbana.

Nytorget Urban Deli, Nytorget 4, Stockholm. Tel 08-599 091 80.

Mondänt, modernt och molto italiano

Familjen Catenaccis nytolkning av den allra första krogen, Caina på Söder, är förstås en bit från ursprunget men på denna genuina italienska bastion serveras frukost med ekologiskt svenskt, främst för hotellets gäster, luncher och middagar med excellenta kompositioner med basen i det enkla, traditionella italienska köket men försiktigt uppdaterade och tillredda med den moderne stjärnkockens precision. Slow lunch är långdragna affärsluncher får den som verkligen vill hänge sig åt bordets nöjen.

Caina, Norrmalmstorg 2-4, Stockholm. Tel 08-614 10 00.

 

Mer från förstasidan

  • Nytestat: Eksgården, Färjestaden

    Nytestat: Eksgården, Färjestaden

    NYTESTAT: Livet på landet för lyxsökare

    Eksgården Krog & Rum mitt ute på den öländska landsbygden är Christofer Johanssons nya skaparverkstad. Både miljön och menyn har fått en makeover och friska vindar och idéer har svept in från Christofers tidigare kök, Krakas Krog på Gotland. Eksgårdens standardrätter har bytts mot en mer modern och närproducerad gastronomi. Vi får hembakt bröd i hemsydda brödpåsar. Vi knaprar nyskördade, milt peppriga, plommonstora rädisor till fransk äppelcider. Tre vita sparrisar – inkokta i aningen kraftig vinäger – serveras med en generös klick Kalixlöjrom, hemgjord gräddfil och en tysk blommig Riesling...

    Var? Gårdby 149, Färjestaden.

    Mer om Eksgården HÄR.

    Läs hela recensionen HÄR.


     

  • Nytestat: Adam/Albin, Stockholm

    Nytestat: Adam/Albin, Stockholm

    NYTESTAT: Ystert glädjerus med maxat mums

    "Det är rena kocksläppet. Två av landets mest begåvade kockar är på grönbete bland vanliga kroggäster efter åratal utan egen finkrog. De har dessutom tagit med sig erkänt skickliga profiler på service och vin. Det riktigt sjunger i smakerna. Glada gäster kring de två bastanta långborden i vitbetsad ask låter sig mer än villigt överösas av den ena smakbomben efter den andra. Kläm försiktigt med fingrarna på den chilioljepenslade, varma pilgrimmaren. Doppa i den feta blåmusselmajon och stoppa i munnen. Fingra vidare på den flottiga, friterade briochen som ska toppas med röran på krabbtaska, ägghack och stekt lök ..."

    Var? Rådmansgatan 16, Stockholm.

    Mer om Adam/Albin HÄR.

    Läs hela recensionen HÄR!


     

  • Sveriges 100+ bästa sommarkrogar

    Sveriges 100+ bästa sommarkrogar

    WHITE GUIDE: På väg ut i sommarsverige? Låt White Guide guida dig till landets och sommarens bästa krogupplevelser.

    Bryggservering med havet som granne, pinfärsk fisk, skaldjursplatåer, grillbuffér, nyskördade primörer och svala sommarviner. Detta, och mycket mer, finns att njuta i hela landet. Nedan har vi listat våra hundra bästa sommarfavoriter. Restaurangerna är uppdelade på landskap och sorterade i bokstavsordningKlicka på varje krognamn för att läsa om den. 

    I år tipsar vi även om gästspel, nya krogar och annat aktuellt sommaren 2016. Dessa är ej testade.

    Registrera dig som Guiding Guest och du får tillgång till kompletta recensioner och poäng. restauranger finns också tillgängliga i White Guide App. Guiden kan också köpas som bok HÄR.

    Glad sommar önskar White Guide-redaktionen!

    Hela sommarkrogslistan finns HÄR!


     

  • Nytestat: Restaurang Derelict, Stockholm

    Nytestat: Restaurang Derelict, Stockholm

    NYTESTAT: Mer förföriskt än förfallet

    "Ingen som passerat Pelles Bakficka vid Norra Stationsgatan hade drömt om att öppna krog här. Tio meter från ytterdörren dundrar trafiken fram mot nybygget vid Norrtull. För kocken Erik Löth var både läget och lokalen perfekt. Hit skulle hans kroggäster bara ta sig för att de verkligen ville. Inga spontanbesök – vilket underlättas av att stället inte ens har en skylt. De invigda hittar dörren tack vare några klisterlappar på ett elskåp. Lokalen har fått en rå, industriaktig design med tegelväggar, plåt och kopparrör ..."

    Var? Norra Stationsgatan 51, Stockholm.

    Mer om Restaurang Derelict HÄR.

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • Nytestat: Restaurang Tullhuset, Kalmar

    Nytestat: Restaurang Tullhuset, Kalmar

    NYTESTAT: Stilkrockar och snygga vinmatchningar

    "Jonas Åhman, hyllad krögare på Trädgårdsgatan 26, har slagit upp portarna för sin nya krog i det tjusiga Tullhuset, byggt 1886, mitt i Kalmar hamn. Pyttekrogen i Borgholm har klättrat upp till kategorin mycket god klass men förväntningarna på storslagen trollflöjtsk smakmagi kommer lite på skam här hos Kalmarfilialen. Stilen är mer rustik än ekvilibristisk. Visst finns finliret och fräschören i råvarorna, som i sashimin på pilgrimsmussla och laxloin, och nog känns det avskalade konceptet med få rätter på menyn trovärdigt. Ändå blir vår smarriga trerättersmeny aldrig riktigt någon föreställning."

    Var? Ölandsgatan 30, Kalmar.

    Mer om Restaurang Tullhuset HÄR.

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • White Paper #2 2016 – i handeln nu

    White Paper #2 2016 – i handeln nu

    WHITE PAPER: Välkommen till nya White PAPER – i nytt, läsvänligt format men fullspäckad med mer läsning än någonsin. I det nya numret har vi rest till Mongoliet, Ryssland, Marocko och Panama, provat heta trender och nya krogar, funderat över vad hållbarhet egentligen innebär och häpnat över företaget som kan frysa din sallad och tina den igen – utan att det märks. Vårt nya format innebär också en indelning i fyra perspektiv att se på gastronomin; INSIDE, OUTSIDE, FORWARD och BEYOND.

    Läs mer om nya White PAPER.


     

  • Sveriges Bästa Caféer korade – White Guide Café 2016 är här!

    Sveriges Bästa Caféer korade – White Guide Café 2016 är här!

    WHITE GUIDE: Den 30 maj, på White Guide Café-Kalaset på Skeppsholmen, korades åtta värdiga vinnare av White Guides priser. Samtidigt presenterades den nya guiden, där hela 336 caféer har kvalificerat sig.

    Över 300 caféägare, journalister och branschfolk minglade och ­hyllade vinnarna av årets cafépriser under releasen av årets upplaga av White Guide Café på Skeppsholmen i Stockholm.

    Hela 336 caféer (jämfört med 316 förra året) har kvalificerat sig till årets guide. Under året har White Guides anonyma testare besökt över 400 caféer för att sålla fram de allra bästa.

    Läs hela artikeln HÄR.


     

  • Idag lanseras White Guide Café 2016-17

    Idag lanseras White Guide Café 2016-17

    WHITE GUIDE: Idag lanseras White Guide Café 2016 på Skeppsholmen i Stockholm. För fjärde året kan vi med stolthet presentera guiden som hjälper dig att hitta rätt bland alla caféer i Sverige.

    Sedan premiären för tre år sedan har vi gjort succé vilket visar att det finns ett stort behov av vägledning i denna växande bransch. I White Guide Café presenteras de bästa caféerna: från härliga sommaroaser och klassiska kondis till hippa kaffebarer och veganfik. Vi presenterar också trender, tips och analyser.

    Här presenteras också årets vinnare i olika kategorier samt omdömen och fakta om alla caféer. Av över 400 testade caféer presenterar vi i år 336 över hela landet.

    Läs hela artikeln HÄR.


     

  • Noma är Danmarks bästa restaurang för tredje året i rad

    Noma är Danmarks bästa restaurang för tredje året i rad

    WHITE GUIDE DANMARK: Bistronomi, från fine till fun och folkligt – White Guide Danmark 2016/17 är här. Den innehåller 331 recensioner av nytestade krogar runt om i Danmark, varav 99 nya. Hela 47 krogar har kvalificerat sig till Internationell Mästarklass och Mästarklass. Även krogar från Grönland och Färöarna finns med.

    Det är tredje gången som White Guide kommer ut i Danmark.  Precis som i den svenska guiden återbesöks samtliga restauranger varje år och ges nya recensioner och poäng. I samband med lanseringen av guiden delades tio priser ut till restauranger – se listan nedan.

    "Rörelsen från fine till fun och folklig dining har pågått i flera år, men inte förrän vid utgivningen av förra årets guide noterade vi det verkliga genombrottet för genren vi kallar 'bistronomi' – originell och modig gastronomi i medvetet informell miljö. Det finns inte längre någon motsättning mellan riktigt bra mat och en festlig upplevelse, vilket kan sägas vara en av de sista spikarna i kistan för uppfattningen att toppgastronomi bara är till för de rika, eller riktigt hängivna. Det finns inget elitistiskt hos gästerna på Hærværk i Århus eller Eldorado i Köpenhamn, även om båda är bland de restauranger som för restaurangkultur och gastronomi framåt i snabb takt", sammanfattar redaktör Rasmus Holmgård temat för årets guide.

    Läs hela artikeln HÄR.


     

  • Snart släpps White Guide Danmark – med 331 restauranger

    Snart släpps White Guide Danmark – med 331 restauranger

    WHITE GUIDE DANMARK: På måndag den 23 maj släpps årets White Guide för Danmark. Det blir mingel, prisceremoni och lanseringsmiddag på Skuespilhuset i Köpenhamn i samband med släppet. 331 restauranger finns i årets guide, varav 99 helt nya.

    – Det tekniska och estetiska självförtroendet hos Danmarks bästa restauranger är vid det här laget väl befäst, och till stor del präglas årets trender mer av en mognad än att uppfinna hjulet på nytt . Kanske kan man till och med hävda att på de högre gastronomiska höjderna pågår det lika mycket en avveckling som en utveckling, säger Rasmus Holmgård, redaktör för den danska guiden.

    Läs hela artikeln HÄR.


     

White Guide Presentkort