Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Sveriges roligaste krogar

Sveriges roligaste krogar

12 mar 2012

 

I WHITE MAGAZINE presenteras 80 garanterat skojiga upplevelser – här kommer ett urval:

BÄSTA SPAN OCH MINGEL:

Goda chanser att bli star struck

Det går nästan inte att värja sig mot Lydmars charm. Med personal i högform, härligt sorlande, mixad publik och en osedvanligt inbjudande inredning à la salong blir man ofrånkomligen på gott humör. Chanserna att bli lite star struck är också goda, under året har såväl Noomi som Rooney siktas bland borden. Och nu talar ju alla om att även Del 2 av den amerikanska Millennietrilogin ska spelas in i stan, så än finns nog chansen.

Lydmar, Södra Blasieholmshamnen 2, Stockholm. Tel 08- 59 88 46 20

Kulturelit på vift

På Bistro Sud hänger många (läs alla) stjärnor från alla möjliga walks of life: Dramaaaaaaten, Schtadsteatern, TV4:a-sfären, tidningsvärlden. Fri entré!

Bistro Sud, Swedenborgsgatan 8, Stockholm. Tel 08-640 41 11.

Familjärt hos Familjen

Familjärt är lyckligtvis det adjektiv som passar bäst in på Familjen. Få ställen välkomnar med större värme. Och i det klimatet blir man lätt hängande; först i baren, sen vid bordet och så vid baren igen. Och ser stan passera.

Familjen, Arkivgatan 7, Göteborg. Tel 031-20 79 79

Välpistat i två plan

Det är där uppe man äter men där nere det hängs. Sedan Dahlbom landade på torget för fem år sedan har det varit fullt drag i stugan. En tur off pist på tu man hand, tar sig inte sällan sin början just här.

Dahlbom på Torget, Årevägen 78, Åre. Tel 0647-508 20.

Pontus flörtar vidare

Det är nattklubbigare nu på Pontus! Röjigare. Musiken i matsalen också. Och gästerna. Ja, han kan tricket Pontus Frithiof, att locka charmigt blandad, chosefri publik. Finansvärldens högdjur och deras arvingar är starkt representerade. Den nya stora barens ovala form är som gjord för att ta goda vänner till – och hitta nya vid.

Pontus!, Brunnsgatan 1, Stockholm. Tel 08-545 27 300.

MAFFIGA MILJÖER:

Hög kopparhalt på Östermalm

Utifrån är det sparsmakat, på gränsen till hemligt, inte ens en skylt på dörren har de. Interiören är stiligt stramt naken i vitt, glasgrönt och koppar. Bara toaletten är värd ett besök; dörren är tjock och tung som på ett gammalt kassavalv och förvisso döljer sig därbakom en förmögenhet i massiv koppar.

Gastrologik, Artillerigatan 14, Stockholm. Tel 08-662 30 60.

Hela Stockholms budoir

Det medeltida källarvalvet är inrett i en stil som skulle göra Maria Montazami lycklig. Kilometervis med råd sammet längs tak och väggar och porriga lampskärmar skapar en varm stämning. Här trivs nykära par och alla andra som behöver en pratstund lite i avskildhet.

Le Rouge, Brunnsgränd 2-4, Stockholm. Tel 08-505 244 30.

På låtsas på riktigt på station

När det klubbats igenom att Uppsala skulle få en ny stationsbyggnad, ställdes genast frågan vad som månde bliva av den gamla. Idén att göra om den till krog kan inte ha suttit långt inne. Men att den skulle bli en sådan publikmagnet var kanske inte alldeles givet. Ända tills det framkom att design- och story-telling-proffsen Stylt skulle stå för interiören. Konceptet tar inte helt otippat avstamp i kända knutpunkter; caféet heter Roma, baren London och brasseriedelen förstås Paris.

Stationen, Olof Palmes Plats 6, Uppsala. Tel 018-153 500.

Snygg i vitt

Lycklig den som åkt skidor utför taket på Hotell Borgafjäll. Ralph Erskine lät byggnaderna ta upp formen från de omgivande fjällen – så kan man också rita hus! Lika modernt nu som för 60 år sedan när det invigdes. Inomhus mår man särskilt gott på fjällvärldens mest omtalade cognacshylla.

Hotell Borgafjäll, Borgavägen, Borgafjäll. Tel 0942-421 00.

MED HJÄRTAT PÅ RÄTT STÄLLE:

Charmigt hål i väggen med höga ambitioner

Det är trångt om saligheten i stammistäta vinbaren hos skönlockige Peter Bennyson och hans mannar i Gamla stan. Här trakteras du med ett glas från en av stans mest originella och välsorterade vinkällare. Middagen serveras i den lilla matsalen ett snäpp in. En unik och vällagad femrätters skapas varje kväll på förstklassiga råvaror, det mesta ekologiskt. Kaxigt, charmigt och himla trevligt.

19 Glas, Stora Nygatan 19, Stockholm. Tel 08-723 19 19.

Frank, vilken kille…

Det rockar fett i kök och matsal hos Västerås egen favoritkille. Det är livligt, avspänt och fullspikat hos Frank. Här twistar man till gamla klassiker med bravur. Missa inte den mysiga, red velvet-kitchiga baren Cirkus. Ett populärt vattenhål för den unga västeråspubliken. I matsalen en skön åldersmix där alla verkar uppskatta den gemytliga atmosfären.

Frank, Stora Torget 3, Västerås. Tel 021-13 65 00.

Högst förtjusande Mrs Brown

Fanns det fler ädla damer som malmöitiska Mrs Brown i landet, skulle landsbygdsministerns vision om Matlandet vara uppfylld. Här lyckas nämligen den genomsympatiske köksmästaren Jörgen Lloyd med personal få det mesta rätt när man förenar skånska mattraditioner med utsökta ekologiska och nära råvaror, intressanta biodynamiska och naturliga viner, allt med ett mondänt grepp och till en prisvärdhet som gränsar till fynd.

Mrs Brown, Storgatan 26, Malmö. Tel 040-97 22 50

En skön blandning

Ett gammalt garage där alla trivs. En ”skön söndag” sitter tjocka släkten vid ett långbord, barnfamiljen har försett sig med kritor och ritblock, finsmakarna för sitt från en kort men noga genomtänkt meny. Halvportioner är ett smart drag. Le Garage är väl värd en utflykt en bit från Umeås stadskärna.

Bistro Le Garage, Umedalsallén 15, Umeå. Tel 090-316 52.

SKÖNA NYKOMLINGAR:

Rött som kött 

Rejäla köttstycken med rätt patina hänger för allmän beskådan i entrèn. Robust inredning med kakel, blodråd konst och snygg sits på färgstark Lilla Åland. Kött av tveklöst hög kvalitet förstås och bland landets bästa burgare.

M.e.a.t, Kattesund 8, Lund. Tel 046-12 78 65.

Korvmojen som blev bistro

Tommy Myllymäki tog över den lilla grillkiosken på torget i hemstaden och förvandlade den till en liten men naggande god bistro. Denna pärla är väl värd att ta tåget till. Ligger bara ett stenkast från järnvägsstationen.

Stortorget, Stortorget 4, Katrineholm. Tel 0150-519 10.

Sibiriens nya chérie

Alldeles nära Roslagstull i Vasastan ligger en ny liten pärla. Snyggt robust och franskinspirerat från inredning till meny. En ombonad hemtrevlighet har snabbt lockat stora skaror till det som stockholmarna kallar Sibirien.

Chez Betty, Roslagsgatan 43, Stockholm. Tel 08-29 22 93.

MED SMAKER FRÅN ASIEN:

Stockholms bästa kinakrog heter China!

En garanterat annorlunda resa till Kinas stora smakregioner. Menyn är en saga av mustiga berättelser om rätternas mytologi och ursprung. Men det är inte bara gimmick. Det är gott också. Boka bord får här trängs redan kändisarna. Och boka menyn. Mänga av rätterna måste beställas i förväg.

China!, Ringvägen 110, Stockholm. Tel 08-668 87 71.

Nya djärva grepp hos Miss Voon

Detta är intelligent neo-fusion som mixar skandinaviskt med asiatiskt. Från lunchernas välpackade bentoboxar till en Wanås råbiff serverad med kimchi och sesam. Melker Andersson och Danyel Couet har gjort det igen!

Miss Voon, Sturegatan 22, Stockholm. Tel 08-505 244 70

After ski på japanska

Japanska små läckerbitar hör visst ihop med skidåkning. En trappa upp på Sälens stolta Högfjällshotell görs nigiri och maki på finaste råvaror. Lika underhållande att se dem rullas som att smaka.

SeaFoodBar, Sälens Högfjällshotell, Sälen. Tel 0280-872 00

MORGON, MIDDAG, KVÄLL:

Sen frukost, lång brunch eller en rejäl matbit?

Kombinationen butik, saluhall, bar och restaurang i härnan av Nytorget lockar till ständigt mingel. Det börjar med avspänd och utdragen frukost – nästan som i Berlin – fortsätter med helgdagsbrunch med vännern och kan sluta med en helkväll med allt från hemgjord korv, skaldjur eller en rejäl köttbit. En härlig mix av existenser i alla åldrar gillar det urbana.

Nytorget Urban Deli, Nytorget 4, Stockholm. Tel 08-599 091 80.

Mondänt, modernt och molto italiano

Familjen Catenaccis nytolkning av den allra första krogen, Caina på Söder, är förstås en bit från ursprunget men på denna genuina italienska bastion serveras frukost med ekologiskt svenskt, främst för hotellets gäster, luncher och middagar med excellenta kompositioner med basen i det enkla, traditionella italienska köket men försiktigt uppdaterade och tillredda med den moderne stjärnkockens precision. Slow lunch är långdragna affärsluncher får den som verkligen vill hänge sig åt bordets nöjen.

Caina, Norrmalmstorg 2-4, Stockholm. Tel 08-614 10 00.

 

Mer från förstasidan

  • Produktionsbolag bakom nyöppnade Indio Kitchen

    Produktionsbolag bakom nyöppnade Indio Kitchen

    KROGNYTT STHLM: Japansk-peruanskt på menyn när produktionsbolag öppnar söderkrog. Menyn bjuder bland annat sushi och ceviche.

    Produktionsbolaget Indio har utökat sin verksamhet, i slutet av april hade de smygpremiär för sin nya restaurang med samma namn. Indio Kitchen har legat på idéstadiet under en längre tid och initiativtagarna har hållit en låg profil – fram tills nu.

    Mattias Montero jobbar till vardags på produktionsbolaget med kan numera också titulera sig som krögare. I köket kommer Gian Luca Montero, senast från East, att komponera en meny som är inspirerad av Japan och Peru.


     

  • NYTESTAT: Woodstockholm Matbar

    NYTESTAT: Woodstockholm Matbar

    NYTESTAT: Möbelproducent ger Mosebacke gastronomiskt liv

    "Känslan som infinner sig när man sätter sig på formgivare Lars Stensös snygga stolar är - bekväm! Vi syftar då både på stolens ergonomi och..."

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide App. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.


     

  • NYTESTAT: Magnus & Magnus

    NYTESTAT: Magnus & Magnus

    NYTESTAT: A touch of magic

    "På ett hörn av den krogtätaste delen av hippa Magasinsgatan ligger sedan 1998 det populära Magnus & Magnus – som nyligen haft premiär i delvis ny..."

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide App. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    White Guide App finns att ladda ner både för iPhone och Android.


     

  • WHITE PAPER #1: ”Jag vill se hur de gör för att hålla en så hög nivå"

    WHITE PAPER #1: ”Jag vill se hur de gör för att hålla en så hög nivå"

    WHITE PAPER: Lina Ahlin vet vad hon vill: köra trestjärnigt. Nu får hon chansen: hos Massimo Bottura i Modena.

    Vi är på hennes arbetsplats, tvåstjärniga Frantzén i Stockholm, och under våren ska stipendiet från White Guide på 50.000 kronor omvandlas till en tremånaders praktikplats på trestjärniga Osteria Francescana i Modena.

    Text: Jon Hansson Bild: Camilla Lindqvist

    Den gula moroten är på väg att omvandlas till en av ingredienserna i den frantzénska signaturrätten satio tempestas – ”tillfredställande mättnad efter säsong och årstid” på kökslatin.
          ”Under vintern har jag ansvaret för den. Det blir mycket rotrukter som exempelvis svedjerova och olika morötter. Den här ska jag rosta långsamt i stekpanna. Min personliga favorit är annars jordärtskocka. Som slät kräm eller rostad.”
          Frantzéns eventuella tredje stjärna har varit en snackis i branschen under flera år. SVT har gjort en dokumentär om jakten på den. En presskonferens i Stockholm ifjol med Michelinguidens chef Michael Ellis fick pinsam pyspunka när det stod klart att det inte var stjärna nummer tre som skulle kommuniceras. Men nu bär det alltså snart av till Massimo Botturas Osteria Francescana som ståtar med just en trio.


     

  • NYTESTAT: Bobergs Matsal

    NYTESTAT: Bobergs Matsal

    NYTESTAT: Hundraåringen som klev ut…ur malpåsen

    "1915 öppnade Bobergs Matsal, en lunchrestaurang i stram blond Jugend. Hundra år senare återöppnar den i Björn Frantzéns regi. Byst från första dagen..."

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide App. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    White Guide App finns att ladda ner både för iPhone och Android.


     

  • Bästa fjällkrogarna i påsk

    Bästa fjällkrogarna i påsk

    WHITE GUIDE: Påskfirande och lov i fjällen? Låt oss guida dig till landets bästa fjällkrogar – från Abisko i norr till Sälen i söder.

    Närmare 30 vinterkrogar finns listade i årets upplaga av White Guide. På vår webb kan du under avancerat sök enkelt söka efter de bästa restaurangerna i just ditt område. Registrera dig som Guiding Guest och du får dessutom tillgång till kompletta recensioner och poäng. 

    Restaurangerna finns också tillgängliga i White Guide App.

    Glad påsk,

    Önskar White Guide-redaktionen


     

  • NYTESTAT: Kvarteret Åkern

    NYTESTAT: Kvarteret Åkern

    NYTESTAT: En skönt grön kvarterskrog

    "På "fel"-sida av Nobelvägen, några kvarter från Möllevångstorget, har Ivan Jurman från Bastard öppnat områdets grönaste kvarterskrog. I det öppna köket serveras rustika..."

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide App. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.


     

  • Noma är Danmarks bästa restaurang

    Noma är Danmarks bästa restaurang

    WHITE GUIDE DANMARK: Danmarks största restaurangguide har lanserats – White Guide 2015/16. Den innehåller 330 recensioner av nytestade krogar runt om i Danmark. Hela 40 krogar har kvalificerat sig till Internationell Mästarklass och Mästarklass, varav 17 återfinns utanför köpenhamnsområdet.

    Mellan juli 2014 och mars 2015 har White Guides danska testare finkammat landet för att hitta de bästa krogarna från norr till söder. I samband med lanseringen av guiden delades tio priser ut till restaruanger som går i bräschen för utvecklingen i branschen just nu.

    Det är andra gången som White Guide kommer ut i Danmark. I den nya boken har 85 restauranger tillkommit sedan förra året. Precis som i den svenska guiden återbesöks samtliga restauranger varje år och ges nya recensioner och poäng.


     

  • NYTESTAT: Vedertagna Ingredienser, Spritmuseum

    NYTESTAT: Vedertagna Ingredienser, Spritmuseum

    NYTESTAT STHLM: Hisnande matlagning i Spritmuseums kök

    Det är högt i tak i de båda galärskjulen från 1700-talet som då var förvaringsplats för krigsskepp och som nu hyser Spritmuseum. Det är ännu högre höjd på...

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide App. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i menyn (i vissa fall krävs det att du startar om appen).

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    White Guide App finns att ladda ner både för iPhone och Android.


     

  • Fäviken Magasinet är Sveriges Bästa Restaurang 2015

    Fäviken Magasinet är Sveriges Bästa Restaurang 2015

    WHITE GUIDE: Över 1000 personer jublade när vinnarna presenterades på White Guide Gala i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm idag den 9 mars. På galan korades årets bästa restauranger i olika kategorier och de största restaurangupplevelserna i landet hyllades. Av närmare 800 testade restauranger presenterar vi i år 598 restauranger i årets upplaga av White Guide. Fler än någonsin och bäst av alla är Fäviken Magasinet, utanför Järpen i Jämtland.

    Årets bästa restaurang är enligt White Guide 2015 Fäviken Magasinet utanför Järpen i Jämtland. Och det blev full pott för restaurangen som också tilldelades Servicepriset och krögare Magnus Nilsson Årets Global Gastronomy Award.

    För att ha skapat en fullfjädrad gastronomisk tidsmaskin, som inte bara tar oss tillbaka till det bästa av där och då, över det mest njutbara här och nu till det som håller också i ett utmanande framöver – och för att med sällsamt snille lyckas slå en brygga mellan dåtid, nutid och framtid i en förtrollande paketering i yppersta världsklass, löd motiveringen.


     

WHITE GUIDE GALA FILM 2015