Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Sveriges roligaste krogar

Sveriges roligaste krogar

12 mar 2012

 

I WHITE MAGAZINE presenteras 80 garanterat skojiga upplevelser – här kommer ett urval:

BÄSTA SPAN OCH MINGEL:

Goda chanser att bli star struck

Det går nästan inte att värja sig mot Lydmars charm. Med personal i högform, härligt sorlande, mixad publik och en osedvanligt inbjudande inredning à la salong blir man ofrånkomligen på gott humör. Chanserna att bli lite star struck är också goda, under året har såväl Noomi som Rooney siktas bland borden. Och nu talar ju alla om att även Del 2 av den amerikanska Millennietrilogin ska spelas in i stan, så än finns nog chansen.

Lydmar, Södra Blasieholmshamnen 2, Stockholm. Tel 08- 59 88 46 20

Kulturelit på vift

På Bistro Sud hänger många (läs alla) stjärnor från alla möjliga walks of life: Dramaaaaaaten, Schtadsteatern, TV4:a-sfären, tidningsvärlden. Fri entré!

Bistro Sud, Swedenborgsgatan 8, Stockholm. Tel 08-640 41 11.

Familjärt hos Familjen

Familjärt är lyckligtvis det adjektiv som passar bäst in på Familjen. Få ställen välkomnar med större värme. Och i det klimatet blir man lätt hängande; först i baren, sen vid bordet och så vid baren igen. Och ser stan passera.

Familjen, Arkivgatan 7, Göteborg. Tel 031-20 79 79

Välpistat i två plan

Det är där uppe man äter men där nere det hängs. Sedan Dahlbom landade på torget för fem år sedan har det varit fullt drag i stugan. En tur off pist på tu man hand, tar sig inte sällan sin början just här.

Dahlbom på Torget, Årevägen 78, Åre. Tel 0647-508 20.

Pontus flörtar vidare

Det är nattklubbigare nu på Pontus! Röjigare. Musiken i matsalen också. Och gästerna. Ja, han kan tricket Pontus Frithiof, att locka charmigt blandad, chosefri publik. Finansvärldens högdjur och deras arvingar är starkt representerade. Den nya stora barens ovala form är som gjord för att ta goda vänner till – och hitta nya vid.

Pontus!, Brunnsgatan 1, Stockholm. Tel 08-545 27 300.

MAFFIGA MILJÖER:

Hög kopparhalt på Östermalm

Utifrån är det sparsmakat, på gränsen till hemligt, inte ens en skylt på dörren har de. Interiören är stiligt stramt naken i vitt, glasgrönt och koppar. Bara toaletten är värd ett besök; dörren är tjock och tung som på ett gammalt kassavalv och förvisso döljer sig därbakom en förmögenhet i massiv koppar.

Gastrologik, Artillerigatan 14, Stockholm. Tel 08-662 30 60.

Hela Stockholms budoir

Det medeltida källarvalvet är inrett i en stil som skulle göra Maria Montazami lycklig. Kilometervis med råd sammet längs tak och väggar och porriga lampskärmar skapar en varm stämning. Här trivs nykära par och alla andra som behöver en pratstund lite i avskildhet.

Le Rouge, Brunnsgränd 2-4, Stockholm. Tel 08-505 244 30.

På låtsas på riktigt på station

När det klubbats igenom att Uppsala skulle få en ny stationsbyggnad, ställdes genast frågan vad som månde bliva av den gamla. Idén att göra om den till krog kan inte ha suttit långt inne. Men att den skulle bli en sådan publikmagnet var kanske inte alldeles givet. Ända tills det framkom att design- och story-telling-proffsen Stylt skulle stå för interiören. Konceptet tar inte helt otippat avstamp i kända knutpunkter; caféet heter Roma, baren London och brasseriedelen förstås Paris.

Stationen, Olof Palmes Plats 6, Uppsala. Tel 018-153 500.

Snygg i vitt

Lycklig den som åkt skidor utför taket på Hotell Borgafjäll. Ralph Erskine lät byggnaderna ta upp formen från de omgivande fjällen – så kan man också rita hus! Lika modernt nu som för 60 år sedan när det invigdes. Inomhus mår man särskilt gott på fjällvärldens mest omtalade cognacshylla.

Hotell Borgafjäll, Borgavägen, Borgafjäll. Tel 0942-421 00.

MED HJÄRTAT PÅ RÄTT STÄLLE:

Charmigt hål i väggen med höga ambitioner

Det är trångt om saligheten i stammistäta vinbaren hos skönlockige Peter Bennyson och hans mannar i Gamla stan. Här trakteras du med ett glas från en av stans mest originella och välsorterade vinkällare. Middagen serveras i den lilla matsalen ett snäpp in. En unik och vällagad femrätters skapas varje kväll på förstklassiga råvaror, det mesta ekologiskt. Kaxigt, charmigt och himla trevligt.

19 Glas, Stora Nygatan 19, Stockholm. Tel 08-723 19 19.

Frank, vilken kille…

Det rockar fett i kök och matsal hos Västerås egen favoritkille. Det är livligt, avspänt och fullspikat hos Frank. Här twistar man till gamla klassiker med bravur. Missa inte den mysiga, red velvet-kitchiga baren Cirkus. Ett populärt vattenhål för den unga västeråspubliken. I matsalen en skön åldersmix där alla verkar uppskatta den gemytliga atmosfären.

Frank, Stora Torget 3, Västerås. Tel 021-13 65 00.

Högst förtjusande Mrs Brown

Fanns det fler ädla damer som malmöitiska Mrs Brown i landet, skulle landsbygdsministerns vision om Matlandet vara uppfylld. Här lyckas nämligen den genomsympatiske köksmästaren Jörgen Lloyd med personal få det mesta rätt när man förenar skånska mattraditioner med utsökta ekologiska och nära råvaror, intressanta biodynamiska och naturliga viner, allt med ett mondänt grepp och till en prisvärdhet som gränsar till fynd.

Mrs Brown, Storgatan 26, Malmö. Tel 040-97 22 50

En skön blandning

Ett gammalt garage där alla trivs. En ”skön söndag” sitter tjocka släkten vid ett långbord, barnfamiljen har försett sig med kritor och ritblock, finsmakarna för sitt från en kort men noga genomtänkt meny. Halvportioner är ett smart drag. Le Garage är väl värd en utflykt en bit från Umeås stadskärna.

Bistro Le Garage, Umedalsallén 15, Umeå. Tel 090-316 52.

SKÖNA NYKOMLINGAR:

Rött som kött 

Rejäla köttstycken med rätt patina hänger för allmän beskådan i entrèn. Robust inredning med kakel, blodråd konst och snygg sits på färgstark Lilla Åland. Kött av tveklöst hög kvalitet förstås och bland landets bästa burgare.

M.e.a.t, Kattesund 8, Lund. Tel 046-12 78 65.

Korvmojen som blev bistro

Tommy Myllymäki tog över den lilla grillkiosken på torget i hemstaden och förvandlade den till en liten men naggande god bistro. Denna pärla är väl värd att ta tåget till. Ligger bara ett stenkast från järnvägsstationen.

Stortorget, Stortorget 4, Katrineholm. Tel 0150-519 10.

Sibiriens nya chérie

Alldeles nära Roslagstull i Vasastan ligger en ny liten pärla. Snyggt robust och franskinspirerat från inredning till meny. En ombonad hemtrevlighet har snabbt lockat stora skaror till det som stockholmarna kallar Sibirien.

Chez Betty, Roslagsgatan 43, Stockholm. Tel 08-29 22 93.

MED SMAKER FRÅN ASIEN:

Stockholms bästa kinakrog heter China!

En garanterat annorlunda resa till Kinas stora smakregioner. Menyn är en saga av mustiga berättelser om rätternas mytologi och ursprung. Men det är inte bara gimmick. Det är gott också. Boka bord får här trängs redan kändisarna. Och boka menyn. Mänga av rätterna måste beställas i förväg.

China!, Ringvägen 110, Stockholm. Tel 08-668 87 71.

Nya djärva grepp hos Miss Voon

Detta är intelligent neo-fusion som mixar skandinaviskt med asiatiskt. Från lunchernas välpackade bentoboxar till en Wanås råbiff serverad med kimchi och sesam. Melker Andersson och Danyel Couet har gjort det igen!

Miss Voon, Sturegatan 22, Stockholm. Tel 08-505 244 70

After ski på japanska

Japanska små läckerbitar hör visst ihop med skidåkning. En trappa upp på Sälens stolta Högfjällshotell görs nigiri och maki på finaste råvaror. Lika underhållande att se dem rullas som att smaka.

SeaFoodBar, Sälens Högfjällshotell, Sälen. Tel 0280-872 00

MORGON, MIDDAG, KVÄLL:

Sen frukost, lång brunch eller en rejäl matbit?

Kombinationen butik, saluhall, bar och restaurang i härnan av Nytorget lockar till ständigt mingel. Det börjar med avspänd och utdragen frukost – nästan som i Berlin – fortsätter med helgdagsbrunch med vännern och kan sluta med en helkväll med allt från hemgjord korv, skaldjur eller en rejäl köttbit. En härlig mix av existenser i alla åldrar gillar det urbana.

Nytorget Urban Deli, Nytorget 4, Stockholm. Tel 08-599 091 80.

Mondänt, modernt och molto italiano

Familjen Catenaccis nytolkning av den allra första krogen, Caina på Söder, är förstås en bit från ursprunget men på denna genuina italienska bastion serveras frukost med ekologiskt svenskt, främst för hotellets gäster, luncher och middagar med excellenta kompositioner med basen i det enkla, traditionella italienska köket men försiktigt uppdaterade och tillredda med den moderne stjärnkockens precision. Slow lunch är långdragna affärsluncher får den som verkligen vill hänge sig åt bordets nöjen.

Caina, Norrmalmstorg 2-4, Stockholm. Tel 08-614 10 00.

 

Mer från förstasidan

  • KROGNYTT: Kvinnliga kockar på Sverigeturné

    KROGNYTT: Kvinnliga kockar på Sverigeturné

    KROGNYTT SVERIGE: Nätverket TakeOver tar över köket på några av Sveriges bästa restauranger. Med fyra olika nedslag i Sveriges tre största städer under sommaren och hösten bjuds gäster på kockarnas tolkningar av restaurangernas olika matfilosofier.

    TakeOver består av 50 yrkesverksamma kockar inom den högre gastronomin – som alla är kvinnor. Efter ett fullbokat och lovprisat gästspel på 19 Glas förra året föddes idén till en turné. Den drivs och projektleds av Linn Söderström, känd som “Kock-Linn” på P3 och frilansande privatkock, samt Lisa Lönner Pulkkinen som driver restaurangen Husmor Lisa Fine Home Dining och är kock på Pontusgruppen. Det första gästspelet sker den 9 maj, på Restaurang Ekstedt i Stockholm. De sju kockarna ser mycket fram emot att få ta över Ekstedts kök, där all mat lagas med hjälp av eld och traditionella metoder.

    – Själv gör jag en Ekstedt-tolkning av min rätt från Årets Kock-tävlingen förra året, med svensk anka. Vi kommer att nyttja olika rökmetoder mycket och det blir nog något rökt element i varje rätt. Jag gillar själv att röka på äppelträ, det blir en subtil röksmak och det är ett typiskt svenskt träslag och en restprodukt vi borde använda mer av, säger Lisa Lönner Pulkkinen.


     

  • Nytestat: Food Village, Stockholm

    Nytestat: Food Village, Stockholm

    NYTESTAT: Mästarklassvittring i saluhallen 

    "Abborre på benet? Fasiken så jobbigt - en mardröm av ilsket retsamma småben. Men masochisten i oss säger förstås - det ska vi ha!  

        Det visar sig vara en magnifik firre som uppenbarar sig på serveringsbrickan av trä - eller två firrar rättare sagt, för på Food Village beställer man en eller två av allt, om inte per 100 gram. Hjälmar-abborren serveras skinnad hel med magen mot brickan, stjärten glatt på svaj och den knepiga ryggfenan med alla sina småben ersatt med en glittrande frisk sikromstopping. Filéerna, packade med milt aromatisk köttsaft, faller snyggt av till vänster och höger efter blott en beröring av kniven. Klickar av brynt smör adderar sötma och en tillköpt kronärtsskocka barigoule syra och lite beska. Det är smaker och flavörer i väldigt god balans.

       Gustav Otterberg, en av Sveriges mest begåvade matkreatörer, tröttnade på att bränna vid käket på Ekstedt, där han senast agerade köksmästare...."

    Var? Virkesvägen 3C, Stockholm.

    Mer om Food Village HÄR.

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket. Appen kan behöva startas om för att nya restauranger ska dyka upp – vi jobbar på en lösning.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • White Guide tilldelas välrenommerat journalistdiplom

    White Guide tilldelas välrenommerat journalistdiplom

    WHITE GUIDE: ​White Guide och White PAPER fick i måndags motta diplom från Lilla Sällskapet för sin journalistiska gärning inom svensk matkultur. Lilla Sällskapet är Sveriges äldsta gastronomiska sällskap grundat redan 1814. Deras journalistdiplom har sedan 1980-talet tilldelats gastronomiska skribenter för att uppmuntra kvalitet och nyskapande.

    Årets mottagare av journalistdiplomet är White Guide med magasinet White PAPER. I motiveringen hette det bland annat ”för en lekamlig och grävande journalistik med pennan i ena handen och gaffeln i den andra”. Juryn, den 21-hövdade medlemsskaran i Lilla Sällskapet, påpekar också White Guides roll i att visa vägen till ”gastronomins högborgar och lyfta det svenska köket till en rättmätig och årligen uppdaterad piedestal”.

    På plats på Villa Godthem i Stockholm för att ta emot diplomet fanns White Guides Mikael Mölstad. På bilden tillsammans med de två övriga diplomerade: PG Nilsson på Svenska Brasserier som fick Lilla Sällskapets Smaksked samt Berit Wahlgren på järnvägsrestaurangen Östra Station i Stockholm som erhöll Lilla Sällskapets Diplom.

    Läs pressmeddelandet i sin helhet HÄR

    För ytterligare information:

    Mikael Mölstad
    070-727 21 22
    mikael.molstad@whiteguide.se

    lillasallskapet.se

    Foto: Björn Lindberg


     

  • Nytestat: BELLE, Malmö

    Nytestat: BELLE, Malmö

    NYTESTAT: Trångt bland mellanrätterna - men Belle får plats

    "Belle har droppat tillägget 'Epoque' från namnet och bytt både inredning och inriktning. Det är inte utan att man sörjer det förtjusande enkla koncept som därmed försvunnit: en kött, en fisk, en veg. Istället har Belle drabbats av den veritabla flodvåg som svept över landet och lämnat efter sig ett hav av mellanrätter - som gjorda för att delas. Faktiskt delas det ända in i dryckeslistan, och då pratar vi inte en pava rött, utan gin- och bourbonbaserade blandningar serverade i fontän eller punschskål. Vi nöjer oss med varsin drink och konstaterar att de, som alltid varit Belles forte, är bättre än någonsin..."

    Var? Södra Skolgatan 43, Malmö

    Mer om BELLE HÄR

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • Nytt hållbarhetspris för restauranger

    Nytt hållbarhetspris för restauranger

    WHITE GUIDE: På initiativ av White Guide och Stockholm Gas instiftas ett nytt hållbarhetspris. Priset ”100 % cirkulärt” går till den restaurang som har det mest ambitiösa och heltäckande hållbarhetsarbetet. Råvaror och tillagning är en självklar del men lösningar för cirkulär hushållning är en viktig del i bedömningskriterierna.

    Det första priset kommer att delas ut till en Stockholmsrestaurang i början av september under White Guides temadagar ”Lokal/Global gastronomi – Lokalt/Globalt ansvar”.

    – Vi vill verkligen uppmuntra branschen att arbeta mer hållbart. God mat får ännu bättre eftersmak om den tillagas på ett hållbart sätt. Priset är ett bra initiativ för att uppmärksamma de som kommit längst och kan vara förebilder för andra säger Mikael Mölstad, en av grundarna till White Guide.


     

  • App 3.0 – aldrig har det varit enklare att ha koll på restaurangscenen!

    App 3.0 – aldrig har det varit enklare att ha koll på restaurangscenen!

    WHITE GUIDE: I samband med lanseringen av White Guide Sverige 2016-17 är det premiär för White Guide App 3.0, som förutom Sverige nu också innefattar Danmark, Norden och den svenska caféguiden. Som användare kan du enkelt förflytta dig mellan de olika guiderna och få tillgång till kompletta recensionstexter och tillhörande restaurangnyheter. Med vår nya interaktiva kartfunktion blir det ännu enklare att hitta rätt.

    Med appen är du alltid uppdaterad på de senaste nyheterna och recensionerna och kan enkelt navigera till de bästa krogarna just där du befinner dig. Varje restaurang och café presenteras med kompletta fakta, poäng, karta, recensionstext och direktkontakt till webb och bokning. Du kan kommentera och dela informationen via exempelvis Facebook och Twitter.

    Exklusivt för våra svenska och danska användare är att vi regelbundet testar nyöppnade restauranger, vars recensioner under en tid endast finns tillgängliga i appen.


     

  • WHITE PAPER #3: Mår vi bättre utan gluten?

    WHITE PAPER #3: Mår vi bättre utan gluten?

    WHITE PAPER: Är skepsisen mot gluten symtom på en ny folksjukdomsepidemi eller masspsykos? Oavsett så är glutenfritt en av västvärldens snabbast växande marknader inom livsmedelsindustrin. Vi tar en närmare titt på varför.

    Text: Lisa Förare Winbladh
    Illustration: Anders Wieslander

     
    ”VARFÖR ÄR BRÖDET GLUTENFRITT”, undrar en gäst på restaurang Yolo i Stockholm.
    ”Vi vill inte att någon ska känna sig exkluderad”, förklarar servitören.
          Det är lätt att falla i fniss. Ska inbillningssjuka sätta menyn numera? Vad är nästa steg? Triggervarningar på menyer som innehåller animaliska produkter? Genuscertifierad prinsesstårta? Men fnisset fastnar lätt i halsen om du tittar närmare på fenomenet glutenfritt. Enligt en undersökning av United Minds undviker runt tio procent av svenskarna gluten. I vissa amerikanska undersökningar hamnar siffran på uppåt trettio procent. Den amerikanska marknaden av glutenfria produkter är värd åtta miljarder och får gratis draghjälp av en drös kändisar som Lady Gaga och Miley Cyrus. Även i Sverige har försäljningen av glutenfria produkter skjutit i höjden; på ICA ökade försäljningen med hisnande 25 procent förra året.


     

  • White PAPER #1 2016 – i handeln nu

    White PAPER #1 2016 – i handeln nu

    WHITE PAPER: Årets första nummer av White PAPER går förstås i krogtrendernas tecken. White Guide är släppt och i tidningen bjuder vi på smakprover från årets bästa, och hetaste krogar, analyserar vad som händer i köken och går på upptäcktsfärd bland de råvaror som kockarna just nu svärmar för, exempelvis den svarta kaviaren som åter tågat in i krogköken. Dessutom…

    • Trender i toppen, mitten och i glasen – häng med!
    • Fem i topp Läs recensionerna av Sveriges fem bästa krogar.
    • Nykomlingarna Tio utvalda krogar det kommer att snackas om i år.
    • Björn Persson Intervju med götets krogkung som prisas för Långtida Gastronomisk gärning.
    • Buljongkungen Scandinavian Organics är Årets Smaksättare i Livsmedelsbranschen.
    • Alkoholfritt 3.0 De är inte många, men de finns. Möt krogarna som satsar på alkoholfritt.
    • Dan Barber Vi har hälsat på hos matvärldens Indiana Jones, som belönats med årets Global Gastronomy Award.
    • Framtidens fisk Vad väntar runt hörnet när vi har lärt oss att odla hållbart?

     

  • Dan Barber tilldelas Global Gastronomy Award 2016

    Dan Barber tilldelas Global Gastronomy Award 2016

    WHITE GUIDE: Global Gastronomy Award delas ut för tionde året i rad, sedan 2010 i ett samarbete mellan White Guide och Electrolux. Utmärkelsen går till en internationell matkreatör eller annan gastronomisk personlighet, som fortfarande är aktiv och som blivit en förebild och inspirationskälla i den samtida gastronomin. Priset delas ut vid ett gästspel med Dan Barber på Fotografiska i början av september 2016.

    Dan Barber awarded White Guide Global Gastronomy Award 2014. Read more HERE

    • Global Gastronomy Award 2016 – i samarbete med Electrolux
          Dan Barber, Blue Hill, New York, USA

    För sin enastående klarsyn om våra utmaningar när det gäller framtidens livsmedelsförsörjning och gastronomi – och inte minst hur vi återskapar förlorade smakvärldar. Hyllad som fadern till ”farm-to-table” har han insett att det lokala greppet inte räcker för att säkra liv, hälsa och välbefinnande, för oss eller planeten. Vi måste ställa om hela vårt förhållningssätt till mat, där vi förstår och bygger på naturens egna lagar och kretslopp. Det handlar inte om nostalgi, utan om vetenskap.”


     

  • Sveriges bästa restauranger korade – White Guide 2016 är här!

    Sveriges bästa restauranger korade – White Guide 2016 är här!

    WHITE GUIDE: Närmare 800 personer jublade när vinnarna presenterades från scenen på Kungliga Operan under White Guide Gala idag den 7 mars. På galan korades årets bästa restauranger i olika kategorier och de största restaurangupplevelserna i landet hyllades. Av närmare 800 testade restauranger kvalificerade sig i år 600 restauranger i just utkomna upplagan av White Guide. Det är fler än någonsin tidigare.

    Årets bästa restaurang är enligt White Guide 2016 Fäviken Magasinet utanför Järpen i Jämtland. Årets bästa gastronomi stod Stockholmsrestaurangen Esperanto för. Årets Stjärnskott blev den lilla sushikrogen Imouto, i samma lokal som Esperanto, medan Årets banbrytare ligger i Gamla Stan och heter Omakase Köttslöjd. Årets Serviceupplevelse finns på Djurgården hos Spritmuseum.

    Årets Merroir Award gick till Sturehof i Stockholm och Daniel Berlin i Skåne Tranås hedrades med Årets Terroir Award. Även Årets Hållbara Gastronomi, Vin- och ölupplevelsen liksom Värt en resa gick i år till restauranger utanför huvudstaden.


     

White Guide Presentkort