Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Tempoökning på F/L

Tempoökning på F/L

14 jun 2012

KROGNYTT: Björn Frantzén och Daniel Lindeberg skruvar upp redan ambitiösa ambitioner med nytt kök och fler kockar.

Trots semester för det hårt arbetande teamet på Frantzén/Lindeberg råder i sommar full aktivitet i restaurangens köket. En ”Kitchen Upgade” med budskapet att ”skruva upp ambitionerna ytterligare” står för dörren. 

– Som kock känns det nästan overkligt. Det är en dröm att få laga mat under dessa nya förutsättningar, säger Björn Frantzén.

De nya förutsättningarna innebär ett nytt kök med konditori, rotisserie, öppen grill, rökugn samt tork- och köttkyl. Dessutom ska de levande havskräftorna få ett eget akvarium.

Större köksytor möjliggör också fler kockar och krögarna kommer till sensommaren anställa ytterligare tre, vilket ger ett köksteam på totalt elva personer. Det nya köket är dock på bekostnad av åtta gästplatser, eftersom det byggs i den angränsande lilla matsalen och vinkällaren. Som en liten kompensation öppnar restaurangen i höst upp för lördagsluncher.

– Planerna har funnits en längre tid, men det är först nu som vi tagit oss tid till förändringsarbetet i praktiken, fortsätter Björn Frantzén.

De uppskruvade ambitionerna är en direkt följd av den fina utmärkelsen och 20:e platsen på listan ”The World’s 50 Best Restaurants”.

– Jag har ett favorituttryck som gällt under de år vi har haft öppet. Jag säger det igen – nu kör vi, av slutar Björn Frantzén.

Ombyggnaden beräknas pågår mellan den 14 juli och 16 augusti.

 

Fler krognyheter

 • NYTESTAT: Le Nom, Stockholm

  NYTESTAT: Le Nom, Stockholm

  NYTESTAT: Smakbombardemang på Bar Nombres nya lillebror

  "Pjuh! Roslagsgatan 6 är en fortsatt god adress. Vår, och säkert många andras oro, kommer sig av att populära DeVille tidigare i höstas lämnat den lilla och gemytliga kroglokalen. Ny krogvärd är sedan ett par veckor det rutinerade krögargänget bakom spanieninfluerade Bar Nombre och det första besöket på Le Nom ger oss mersmak. Lokalen har fått en lätt uppdatering med varma, rosa detaljer och öppet kök. Precis som på systerkrogen blåser här varma medelhavsvindar..."

  Var? Roslagsgatan 6, Stockholm

  Mer om Le Nom HÄR

  Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide restaurangapp. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.


   

 • KROGNYTT: Daniel Crespi gör The Burgundy till food court

  KROGNYTT: Daniel Crespi gör The Burgundy till food court

  KROGNYTT STHLM: Vinbaren The Burgundy har sedan starten varit ett hommage till vinregionen Bourgogne. Nu görs konceptet om till The Burgundy Mini Bistro Food Court & Oenophilia med ett än tydligare fokus på mat och dryck.

  Gamla Stans mest föränderliga kvarter presenterar i mitten på november nytt krogkoncept. Under ledning av kögare Daniel Crespi, som också står bakom krogarna Djuret, Pubologi, Tweed och nyöppnade Omakase Köttslöjd, görs nu vinbaren The Burgundy om till egen food court.

  – Den här idén har grott under pannloben under flera år men den var ju inte riktigt genomförbar förrän Omakase Köttslöjd öppnade. Fyra restauranger kändes som ett minimum för att genomföra idén helt enkelt, berättar Daniel Crespi.


   

 • KROGNYTT: Ciderbar öppnar i Vasastan

  KROGNYTT: Ciderbar öppnar i Vasastan

  KROGNYTT STHLM: Stockholms ciderentusiaster får snart en ny mötesplats då Comptoir du Cidre öppnar på övervåningen till crêperiet Byn i Vasastan. Målet är tydligt: att hylla ciderns lov i Stockholm.

  Bakom satsningen står ägarna till Byn Crêperie & Ciderie; Anna-Lie Penneby-Norte och Bruno Norte. Medan Byn håller till i lokalens nedervåning, där det serveras franska galetter och crêpes under lunchtid, håller den nya verksamheten på att ta form en trappa upp.

  – Tanken bakom Comptoir du Cidre har vuxit fram under de 15 år vi drivit Byn Crêperie & Ciderie. Vår ambition från början var att ta den enkla och vardagliga franska traditionen av galette och crêpe till något helt eget, lite mer arbetat och lite lyxigare, berättar Anne-Lie Penneby-Norte.


   

 • KROGNYTT: Över 500 på väntelista för Berlins gästspel hos Frantzén

  KROGNYTT: Över 500 på väntelista för Berlins gästspel hos Frantzén

  KROGNYTT STHLM: En måndagskväll i slutet av oktober kommer två av Sveriges bästa kockar, Björn Frantzén och Daniel Berlin, att stå sida vid sida i ett unikt gästspel. Och det gäller att vara snabb på bollen – över 500 personer har anmält sitt intresse.

  Gästspelet, som kommer att äga rum den 26 oktober, blir en uppvisning av det bästa från Gamla Stan i Stockholm och Österlen i Skåne. Hyllade Daniel Berlin driver till vardags Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås där han prisats för sitt säsongsanpassade mathantverk. Tvåstjärniga kocken Björn Frantzén har under denna unika kväll bjudit in Daniel för ett gästspel. Antalet sittplatser är begränsade till 20 personer och det blev huggsexa om platserna direkt:

  – Platserna sålde slut på 12 minuter och vi har över 500 personer på vår väntelista, berättar Björn Frantzén och fortsätter:


   

 • KROGNYTT: Enkel mat från grunden på nyöppnade Ett Kvarter i Växjö

  KROGNYTT: Enkel mat från grunden på nyöppnade Ett Kvarter i Växjö

  KROGNYTT VÄXJÖ: Sedan drygt en månad kan Växjöborna glädjas åt en ny spännande restaurang söder om stan. På nyöppnade Ett Kvarter är matlagningsfilosofin okomplicerat men med hög ambitionsnivå.

  Den nyöppnade restaurangen, som ligger i samma lokaler som Hemma Hos tidigare låg, drivs av vännerna Malin Olsson och Karin Malm. Medan Malin i grunden är Art Director med snart 10 års erfarenhet från restaurangbranschen har Karin sin bakgrund som affärsutvecklare inom turismnäring, hotell och konferens. Tillsammans ska de nu driva Ett Kvarter och till sin hjälp har de anställt 21-åriga stjärnskottet Matilda Bergmark som köksmästare. Trots sin unga ålder är Matilda en lovande talang på restauranghimlen – på hennes CV finns prestigefyllda PM & Vänner, ett guld från Gymnasie-SM, ett guld från NM för Unga kockar, samt ett silver från Unga Eko-kockar.

  Efter något som ägarduon beskriver som en 28 dagar lång dygnet runt-renovering öppnade Ett Kvarter den 1 september. På de 36 sittplatserna på restaurangen erbjuds såväl lunch, kvällsmeny, barverksamhet och en logi-verksamhet med fyra rum.


   

 • NYTESTAT: Yolo, Stockholm

  NYTESTAT: Yolo, Stockholm

  NYTESTAT: Välgjort och elegant i lyxigt förortscentrum

  "Jonas Lagerström har ersatt Jonas Lundgren som kreativ ledare på Yolo. Nye Jonas har arbetat under gamle Jonas ledning i Yolos kök, har även erfarenheter från Noma och The fat duck samt är medlem i det svenska kocklandslaget. Yolo ligger mitt på den gata som utgör Djursholms centrum och i den hemtrevliga och eleganta matsalen träffas välklädda familjer och medelålders par. Det finns även en bardel med enklare meny..."

  Var? Vendevägen 14, Djursholm

  Mer om Yolo HÄR

  Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide restaurangapp. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.


   

 • KROGNYTT: Vinet nummer ett på nya The Winery Hotel

  KROGNYTT: Vinet nummer ett på nya The Winery Hotel

  KROGNYTT STHLM: I januari öppnar det storslagna projektet The Winery Hotel i Solna. Förutom själva hotellverksamheten satsas det stort på restaurang, vinutbildningar och ett eget vineri – allt i syfte att låta vinet genomsyra hotellets alla delar.

  The Winery Hotel ligger bara ett stenkast från Brunnsviken och Hagaparkens natursköna omgivningar och att detta är en satsning som är unik för Sverige står redan nu klart. När dörrarna öppnas i januari 2016 kommer man – förutom de 184 hotellrummen, att erbjuda en takterrass, vinotek, en restaurang med plats för 160 ätande gäster också att satsa på egen vintillverkning. I hotellets lobby kommer nämligen ett helt eget vineri att se dagens ljus.

  Bakom projektet står ägarfamiljerna Östlundh, Söder och Ruhne, alla med en gemensam passion för vin. Medan familjerna Östlundh och Söder tar med sig gedigna erfarenheter från hotellbranschen bidrar familjen Ruhne med vinkunskapen. Sedan 80-talet driver de vingården Terreno i Toscana och producerar både vin och olivolja. Dottern Sofia Ruhne ansvarar för vinmakningen på familjegården.


   

 • KROGNYTT: Saori Ichihara gästar Restaurang vRÅ

  KROGNYTT: Saori Ichihara gästar Restaurang vRÅ

  KROGNYTT GBG: Hyllade krögaren Frida Ronge vill slå ett slag för duktiga kvinnliga kockar, och bjuder som ett led i detta, Saori Ichihara för ett två dagar långt gästspel på sin restaurang vRÅ.

  Frida Ronge har gjort sig till ett namn inom den japansksvenska-matlagningsvågen efter att bland annat ha drivit restaurang Yasuragi, startat upp Restaurang Råkultur och knipit andraplatsen på Seven Sushi Samurai i London. Nu driver hon krogen vRÅ på hemmaplan i Göteborg och det är hit hon har bjudit in stjärnskottet Saori Ichihara för ett gästspel.

  Saori Ichihara flyttade från Japan till Sverige för två år sedan och har redan knipit en bronsmedalj Årets Kock 2015. Saori arbetade tidigare på Shibumi men är sedan en tid tillbaka fast stationerad i köket på tvåstjärniga Oaxen Krog.


   

 • KROGNYTT: Vietnamesisk street food i Vasastan

  KROGNYTT: Vietnamesisk street food i Vasastan

  KROGNYTT STHLM: Alldeles intill Vasaparken ligger en nyöppnad vietnamesisk restaurang som trots obefintlig marknadsföring ändå drar fullsatt hus. Här serveras enkel men högklassig vietnamesisk street food som för tankarna till Hanoi.

  Sedan en tid tillbaka driver kokboksförfattarinnan Minh Du Alneng den vietnamesiska bistron Minh Mat i Vasastan i Stockholm. Med såväl lunch- som kvällsmeny fokuserar hon på det vietnamesiska kökets kulinariska mångfald, i kombination med råvaror från svenska gårdar. Rätterna är traditionellt vietnamesiska inriktad på asiatisk street foodkultur samt med en stor mycket veganska rätter – allt under devisen att Minh mat är din mat.

  Råvarorna är ekologiska och Minh använder varken natriumglutamat (MSG) eller odlade tigerräkor. Inför höstens meny utlovas bland annat vegansk bánh bèo - ångkokta risplättar med shiitake, yuba sticks och breadcrumbs med kimchi. Till detta serveras ett utvalt utbud av ekologiska ölsorter.


   

 • NYTESTAT: Imouto, Stockholm

  NYTESTAT: Imouto, Stockholm

  NYTESTAT: Så nära havet det går att komma

  "Det har alltid legat något sakralt över att träda in i Esperantos matsal. Kanske för den unika ambiancen i den gamla teatern? Eller för att man har högt ställda förväntningar på matupplevelsen? Ändå är något lite annorlunda nu. Kaffe- och testationen till vänster innanför dörrarna har ersatts av en fullfjädrad, nio-platsers sushibar. Framför de för byggnaden så typiska gamla rockkrokarna längs väggen, har överstekock Sayan Isaksson med sedvanlig detaljfetish skapat..."

  Var? Kungstensgatan 2, Stockholm

  Mer om Imouto HÄR

  Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide restaurangapp. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.


   

White Guide Presentkort WHITE GUIDE GALA FILM 2015