Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
The Cube skapar storslagna matupplevelser på Operans tak

The Cube skapar storslagna matupplevelser på Operans tak

20 jul 2012

Electrolux restaurangkoncept The Cube har landat i Stockholm på taket till Kungliga Operan. Fem svenska superkockar och två utländska bjuder på matshower på hög nivå.

Det ser overkligt ut. Men däruppe på Operans tak, mittför Kungliga Slottet, står verkligen en stål och glaskub i tydlig kontrast mot den klassiska arkitekturen. Ett mindre kök, en matsal, en terrass och en toalett – det är allt.
Utsikten är obetalbar med Nationalmuseum och Grand Hotel till vänster och Slottet till höger. Mycket stiligare än här blir inte Stockholm på sommaren.

Det finns två The Cube som turnerar runt i Världen. Den andra står just nu i London uppe på Royal Festival Hall under sommar-OS. Stockholmskuben ska finnas kvar fram till den 17 oktober.
De arton platser har hittills varit uppbokade både för lunch och middag. De tre första veckorna i juli stod Årets Kock Klas Lindberg bakom Electrolux-maskinerna. Han bjöd på en underhållande show med bland annat pinfärska havskräftor direkt ur stekpannan. Hans vinnarrätt från Årets Kocktävlingen – hällstekt biff med nordisk hetta och rökt märgsmör – fanns naturligtvis också på menyn.

Här är alla tider för de olika kockarna:
2-22 juli  – Klas Lindberg (Årets Kock 2012)
23-29 juli – Chef Sat Bains (Restaurang Sat Bains with Rooms i Nottingham)
10-19 augusti, 14-27 september – Johan Jureskog (Restaurang AG och Rolfs Kök)
5-7 september, 9-13 september, 28 september-17 oktober – Magnus Ek (Oaxen)
20-26 augusti – Mathias Dahlgren (Matbaren och Matsalen, Grand Hôtel)
27 augusti-4 september, 8 september – Stefano Catenacci (Operakällaren)
(Den andra utländske kocken Bruno Oger, från Majestic Hotel i Cannes, har redan haft sin föreställning.)

All information finns på:
http://www.electrolux.se/Cube/Stockholm/

 

Fler krognyheter

 • KROGNYTT: Från Österlen till Västergatan

  KROGNYTT: Från Österlen till Västergatan

  KROGNYTT MALMÖ: Olle Ahnberg och Sophie Andersson, som senast har drivit sommarkrogen Östangård på Österlen, startar i september nya restaurang Västergatan.

  Det är lokalen där nyligen stängda Tryne till Knorr huserade som nu får nya ägare, namn och karaktär. Olle Ahnberg, tidigare kökschef på Leif Mannerströms Sjömagasinet och Kometen i Göteborg, lovar mycket fisk och skaldjur på menyn, men även kött och lamm från sambon Sophie Anderssons lammuppfödning. Även hon har Sjömagasinet på meritlistan, samt restaurang Vollmers i Malmö.

  Den lilla lokalen, med cirka 25 sittplatser, ska bli en kvarterskrog med ambitioner. En bardel med sex platser som inte går att boka kommer också att finnas, där man kan slinka in på en bit mat, vin eller öl.


   

 • NYTESTAT: Trattoria Maglia, Göteborg

  NYTESTAT: Trattoria Maglia, Göteborg

   NYTESTAT: Maglias trivsamhet sprider sig

  "Ett gäng unga har intagit det runda magnifika bordet. Vid det längre sitter en stor familj. Kärleksparet njuter Pasta al ragú och skålar i rött. Damer med grå tinningars charm skrattar nöjt. Maglia har åter igen skapat en rustik kvarterskrog med hemmakänsla. Det är lätt att trivas – en känsla vi känner igen från systerkrogen Enoteca Maglia i Majorna..."

  Var?

  Holländareplatsen 4, Göteborg

  Mer om Trattoria Maglia HÄR

  Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide restaurangapp. Du hittar den under "Mina Guider" och "Nytestat" i appmenyn.


   

 • KROGNYTT: Esperanto presenterar sommarsalong och nytt sushikoncept

  KROGNYTT: Esperanto presenterar sommarsalong och nytt sushikoncept

  KROGNYTT STHLM: Under sommaren stänger Esperanto sin vanliga matsal och flyttar ut serveringen till den lounge de kallar för Sommarsalongen. Framtoningen på maten är fransk och man kommer endast att ta emot ett fåtal gäster per sittning. Samtidigt förbereds ett nytt projekt inne i Esperantos matsal.

  Mellan den 27 juni och 7 augusti ersätts Esperantos vanliga middagsservice med en särskilt framtagen sommarservering. I stället för att sitta i matsalen tas totalt 16 gäster emot vid ett gemensamt långbord i restaurangens lounge.

  Matens framtoning är fransk och serveras i mellanrätter – allting noggrant komponerat utifrån Esperantos filosofi med respekt och tillgång till råvaran; såväl djur som natur. Utöver de små rätterna av olika karaktär serveras också två huvudrätter som man delar med sitt sällskap. Till detta väljer chefssommelier Sören Polonius ut ett särskilt urval viner från Esperantos vinkällare:


   

 • KROGNYTT: Nordens bästa food trucks koras i helgen

  KROGNYTT: Nordens bästa food trucks koras i helgen

  KROGNYTT NORDEN: Food truck-vågen fortsätter att svepa över Sverige. Den 17-18 juli tas fenomenet till en helt ny nivå, när de rullande köken både serverar mat och tävlar om att bli nordiska mästare i Mariefred.

  En jury ska kora vinnare i kategorierna bästa vegorätt, bästa kötträtt samt bästa kreativa rätt. Utöver dessa utses även bäst designade food truck. Juryn består bland annat av Leila Lindholm, Fredrik Åström, Mattias Kroon och Jakob Högfeldt. Företagarföreningen i Mariefred, som är initiativtagare, räknar med över 7000 besökare som kommer kunna njuta av hel- och halvportioner på Munkhagsgärdet där festivalen äger rum. Food trucks som deltar är bland annat Smooth Cow, Streetsoup ‘n Stuff och Vegan Soul Train.

  Läs mer: nmfoodtruck.se


   

 • KROGNYTT: Tryne till Knorr stänger

  KROGNYTT: Tryne till Knorr stänger

  KROGNYTT MALMÖ: Ägarna Agnes Klintenberg och Robin Eriksson stänger ner Tryne till Knorr. Krogen som blev snabbt en favorit hos både matrecensenter och Malmöbor hann ha öppet i drygt två år. Sista ordinarie kvällen blir den 18 juli, och några specialarrangemang väntar både innan och efter dess.

  Därefter blir det en paus och vad som händer sedan – det vet inte ens krögarparet själva.

  – Vi har faktiskt ingen aning! Men det ska bli skönt med en paus. Vi bestämde redan innan vi öppnade att vi inte skulle hålla på och harva i flera år, utan gå vidare när det var dags. Vi har jobbat stenhårt med vår första krog, och nu vet vi vad som funkar och inte. Jag är väldigt stolt över vad vi har åstadkommit, vi har blivit bättre och bättre hela tiden och haft ett fantastiskt samarbete med många producenter, säger Agnes Klintenberg.


   

 • KROGNYTT: Filip Fastén driver sommarkök på Furillen

  KROGNYTT: Filip Fastén driver sommarkök på Furillen

  KROGNYTT GOTLAND: Till hösten öppnar Filip Fastén, Årets Kock 2014, krog tillsammans med Joel Åhlin. Tiden fram till dess blir emellertid inte lugn – i sommar hittar vi Filip i uteköket på Fabriken Furillens på Gotland. 

  Under hela juli intas norra Gotland av Filip Fastén. Hotellet Fabriken Furillen drivs sedan 1999 av Johan Hellström och från och med i år går också hans döttrar Johanna och Elisabeth in i verksamheten. Det är de, som med hjälp av Filips matlagning, kommer att sköta driften under sommaren.

  Menyn baseras på råvaror från Gotland och varierar dagligen. Ett stort fokus ligger på grönsaker och mycket av maten lagas i vedugn. Filip själv kallar filosofin för ”god och enkel” i en intervju med Besöksliv.


   

 • KROGNYTT: Söder får ny vinbar

  KROGNYTT: Söder får ny vinbar

  KROGNYTT STHLM: Nyligen såg hotellkonceptet NoFo Hotell dagens ljus. Förutom hotellverksamheten vill ägarna skapa en modern vinbar med fokus att skapa överraskande kombinationer mellan mat och vin.

  I början av juni öppnade NoFo Hotell på en innergård strax norr om Folkungagatan. Tanken är att skapa ett hotell med en modern vinbar där ägarna Marie och Glenn Tammemägi delar sina samlade intryck från resor världen över. Samt att skapa en plats för nya intryck i en eklektisk miljö.

  Den nya vinbaren kommer att servera gaffelmat och ambitionen är att alla rätter ska ha en naturlig koppling till drycken. Maten blir en sorts svensk tapas och varje rätt får en matchning i en passande dryck.

  – Vi lyfter fram de svenska smakerna. Istället för att utgå från vinländernas gastronomi så arbetar vi med svenska maträtter i mötet med vinet, berättar Erik Lindström, sommelier på NoFo Vinbar.


   

 • Sveriges 100 bästa sommarkrogar

  Sveriges 100 bästa sommarkrogar

  WHITE GUIDE: På väg ut i sommarsverige? Låt White Guide guida dig till landets och sommarens bästa krogupplevelser.

  Bryggservering med havet som granne, pinfärsk fisk, skaldjursplatåer, grillbuffér, nyskördade primörer och svala sommarviner. Detta, och mycket mer, finns att njuta i hela landet. Nedan har vi listat våra hundra bästa sommarfavoriter. Restaurangerna är uppdelade på landskap och sorterade i bokstavsordningKlicka på varje krognamn för att läsa om den. 

  Registrera dig som Guiding Guest och du får tillgång till kompletta recensioner och poäng. restauranger finns också tillgängliga i White Guide App. Guiden kan också köpas som bok HÄR.

  Glad sommar,

  Önskar White Guide-redaktionen


   

 • KROGNYTT: Stor konceptrestaurang öppnar i Uppsala

  KROGNYTT: Stor konceptrestaurang öppnar i Uppsala

  KROGNYTT UPPSALA: Inom kort kommer restauranggäster i Uppsala att kunna välja mellan spansk, amerikansk och argentinsk mat under ett och samma tak. Det när teamet bakom Villa Anna öppnar sin nya konceptrestaurangen La Parilla.

  Krögartrion Rafael Löfstedt, Markus E. Arkevid och Linn Arkevid, som även driver Villa Anna, öppnar snart en nytt på Vaksalagatan i Uppsala. Krogen kommer att heta La Parilla, och även om det mesta i nuläget är hemlig, kan trion avslöja att inspirationen bakom maten hämtas i New York, Mendoza och spanska matmekkat San Sebastian.

  – Det kommer bli en urban och folklig mötesplats med mycket storstadskänsla. Det folkliga "urban deli" från New York, grillkulturen från Mendoza och pintxos, tapas och tilltugg från San Sebastian, säger Rafael Löfstedt till Uppsala Nya Tidning.


   

 • KROGNYTT: Het pop up när stockholmskrog gästar Österlen

  KROGNYTT: Het pop up när stockholmskrog gästar Österlen

  KROGNYTT ÖSTERLEN: I sommar går det hett till då restaurang Svartengrens slår sina påsar samman med Söderberg & Sara för en kväll i eldens tecken. Den 18 juli serveras en avsmakningsmeny om 9 rätter.

  Pop up-restaurangen har döpts till Eld, Kött & Kärlek och menyn kommer att ha en tydlig koppling till grill, eld och rök. Och det blir svårt att fuska då det inte finns någon el i orangeriet där middagen serveras. Till detta bjuds ett naturligt vinpaket med fokus på italienskt & franskt.

  Kvällen sker i samarbete med Wine Trade och kostar 995 kronor för mat samt 595 kronor för vin.


   

White Guide Presentkort WHITE GUIDE GALA FILM 2015