Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
The Cube skapar storslagna matupplevelser på Operans tak

The Cube skapar storslagna matupplevelser på Operans tak

20 jul 2012

Electrolux restaurangkoncept The Cube har landat i Stockholm på taket till Kungliga Operan. Fem svenska superkockar och två utländska bjuder på matshower på hög nivå.

Det ser overkligt ut. Men däruppe på Operans tak, mittför Kungliga Slottet, står verkligen en stål och glaskub i tydlig kontrast mot den klassiska arkitekturen. Ett mindre kök, en matsal, en terrass och en toalett – det är allt.
Utsikten är obetalbar med Nationalmuseum och Grand Hotel till vänster och Slottet till höger. Mycket stiligare än här blir inte Stockholm på sommaren.

Det finns två The Cube som turnerar runt i Världen. Den andra står just nu i London uppe på Royal Festival Hall under sommar-OS. Stockholmskuben ska finnas kvar fram till den 17 oktober.
De arton platser har hittills varit uppbokade både för lunch och middag. De tre första veckorna i juli stod Årets Kock Klas Lindberg bakom Electrolux-maskinerna. Han bjöd på en underhållande show med bland annat pinfärska havskräftor direkt ur stekpannan. Hans vinnarrätt från Årets Kocktävlingen – hällstekt biff med nordisk hetta och rökt märgsmör – fanns naturligtvis också på menyn.

Här är alla tider för de olika kockarna:
2-22 juli  – Klas Lindberg (Årets Kock 2012)
23-29 juli – Chef Sat Bains (Restaurang Sat Bains with Rooms i Nottingham)
10-19 augusti, 14-27 september – Johan Jureskog (Restaurang AG och Rolfs Kök)
5-7 september, 9-13 september, 28 september-17 oktober – Magnus Ek (Oaxen)
20-26 augusti – Mathias Dahlgren (Matbaren och Matsalen, Grand Hôtel)
27 augusti-4 september, 8 september – Stefano Catenacci (Operakällaren)
(Den andra utländske kocken Bruno Oger, från Majestic Hotel i Cannes, har redan haft sin föreställning.)

All information finns på:
http://www.electrolux.se/Cube/Stockholm/

 

Fler krognyheter

  • KROGNYTT: Katja Palmdahl flyttar in i Botaniska Trädgården

    KROGNYTT: Katja Palmdahl flyttar in i Botaniska Trädgården

    KROGNYTT GBG: Lördagen den 28 maj öppnar Katja och Patrick Palmdahl restaurang AnyDay i Botaniska Trädgården. Det blir fullt fart redan från start för att förse Botaniska Trädgårdens 600.000 årliga gäster med mat, dryck och fika.

    – Vi hinner nog inte stanna upp förrän till hösten, på grund av Botaniskas höga besökstryck. Då får vi hinna fira öppningen, och gå in i en lite lugnare höst- och vinterfas med kortare öppettider, lunch och mysig vinterfika, säger Katja Palmdahl.

    Serveringen i Botaniska Trädgården har varit stängd under en längre tid på grund av renovering, och nu när paret Palmdahl tar över är det med höga ambitioner. Målet på sikt är att bli KRAV-certifierade och att servera det godaste från regionen, i samarbete med Smaka på Västsverige. Till nästa sommar hoppas man kunna utnyttja läget mitt i parken med odling på egna lotter i anslutning till restaurangen.

    – Menyn är fokuserad på grönt, med protein som tillbehör. Vad vi än gör så blir det mycket grönsaker och frukt, med riktigt trädgårdskänsla, och utbud efter säsong, säger Katja Palmdahl.

    Katja och Patrick Palmdahl driver även Lilla Spinneriet i Lindome utanför Göteborg, och Katja Palmdahl har jobbat på en rad välkända Göteborgskrogar samt gett ut flera kokböcker. Namnet är väl valt – under sommarsäsongen kommer AnyDay att ha öppet 10-21 alla dagar, och den enda dagen på året restaurangen inte har öppet alls är julafton.


     

  • KROGNYTT: Svenska Brasserier övergår till biogas

    KROGNYTT: Svenska Brasserier övergår till biogas

    KROGNYTT STHLM: Svenska Brasseriers restauranger, där bland annat Sturehof och Riche ingår, går över till att laga mat på förnyelsebar energi. Krogarna har tecknat ett avtal med Stockholm Gas som kommer att leverera 100 procent biogas.

    Stockholmskrogarna Sturehof, Riche, Teatergrillen, Taverna Brillo och Luzette tar steget och börjar tillaga maten med 100 procent grön gas. Ekologiskt och närodlat har under en tid varit en tydlig samhällstrend. Nu vävs råvaran och djurhållningen ihop med personalpolitik och energifrågor. 

    Biogasen tar just nu en huvudroll hos de medvetna restaurangerna, vilket även uppmärksammas av White Guide med en ny märkning*.

    – Det känns självklart att våra restauranger nu övergår till att tillaga mat av förnybar energi. Att utveckla hållbarheten är en fråga som jag drivit länge vilket gör det extra spännande då vi med biogasen tar ett större ansvar för miljön, säger Pg Nilsson, Svenska Brasseriers grundare och huvudägare.


     

  • KROGNYTT: Sommarpremiär för EAT BAO

    KROGNYTT: Sommarpremiär för EAT BAO

    KROGNYTT STHLM: Imorgon den 25 maj är det premiär för EATs sommarrestaurang EAT BAO, belägen på “hemlig” terrass i MOOD Stockholm. På menyn står Gua Bao, taiwanesisk streetfoodklassiker – och party, med DJ-spelningar varje kväll.

    – Efterfrågan har varit stor och när vi nu öppnar upp igen är det med ny spännande meny, nytt kök och förlängda öppettider. Min egen favorit är vår nya Vegan Bao - tofu panerad med kimchirostade sesamfrön, säger Henrik Norström, kreativ ledare på Restaurang EAT.

    Henrik Norström & co driver även Lux Dag för Dag på Lilla Essingen och Restaurang B.A.R. på Blasieholmen. EAT serverar smaker från Kinas alla regioner och med EAT BAO vill man gärna locka de som är på jakt efter både god mat och och partystämning. Man håller öppet onsdag–fredag mellan 16 och 23 hela sommaren in i september och står även rustade inför mer typiskt svenskt sommarväder – med utfällbart tak och värmare.

    Läs mer HÄR


     

  • KROGNYTT: Babette + Teatern = Galinas

    KROGNYTT: Babette + Teatern = Galinas

    KROGNYTT STHLM: Igår fick Teatern i Ringens Köpcentrum sitt senaste tillskott – en pizzeria. Den heter Galinas och bakom står delar av gänget från Babette på Roslagsgatan.

    På Babette, som ligger i en gammal pizzeria, serveras det betydligt mer än bara pizzor, men de har ändå blivit en publikfavorit. Nu kan man alltså få mer av dem på Galinas, som på den nuvarande menyn har åtta olika pizzor samt bland annat ett urval av charkuterier, oliver och ostar. Mellan 11-14 kan man få pizza a libretto, vilket i Neapel brukar betyda en mindre del av pizzan som viks för att kunna ätas på språng – en pizzaslice, alltså. På menyn finns alltifrån klassisk pizza med tomatsås, mozzarella och oregano till en variant med gorgonzola, hasselnöt och svartkål. Öppettiderna är samma som för resten av Teatern.

    galinaspizza.se
     


     

  • Nytestat: Restaurang Galleriet, Görvälns Slott

    Nytestat: Restaurang Galleriet, Görvälns Slott

    NYTESTAT: Utflykt med extra allt

    "Det är med viss ansträngning vi når toppen. Grusgången och trapporna dit upp är osedvanligt branta. Men det är uppenbart varför Elsa Elisabeth Brahe 1659 var sugen på att bygga just här, utsikten över Görvälnsviken är hänförande. Och så château det är, ur den öppna försommardörren letar sig softa hits, en hotellanställd vattnar makligt olivträden i kvällssolen och vi ångrar att vi inte kom tidigare och hann ta en aperitif.

    ”Hur är läget?” Den tatuerade ynglingen möter på tröskeln till den lilla matsalen..."

    Var? Görvälns Slott, Järfälla.

    Mer om Galleriet HÄR

    Läs hela recensionen, komplett med poäng, i betalversionen av White Guide Restaurang-app. Du hittar recensionen i det vanliga restaurangsöket.

    I White Guide App kommer vi regelbundet att testa nyöppnade restauranger. Dessa kommer senare att testas om för nästa utgåva av White Guide.

    Nya White Guide App finns att ladda ner för iPhone och iPad. Mer info HÄR.


     

  • KROGNYTT: Hantverket i centrum på nya Antibarbarus

    KROGNYTT: Hantverket i centrum på nya Antibarbarus

    KROGNYTT GBG: Den 28 maj öppnar restaurang Antibarbarus i Kvillebäcken i Göteborg. Krögarna Kristian Hedborg och Jonathan Skatz hämtar inspiration från streetfood världen över och fokuserar på hantverk, hållbarhet – och kaffedrinkar.

    Några få meter från Antibarbarus ligger prisade kaffebaren Alkemisten, som även den drivs av Kristian Hedborg, men då tillsammans med systern Mikaela Hedborg. Hon är bartender i grunden och ansvarar för kaffedrinkarna på Antibarbarus. Ribban är högt satt för både mat och kaffe – helst till att delta i kaffedrinks-VM som första svenska representant.

    – Antibarbarus är också en skrift av August Strindberg som berör alkemi, så vi spinner vidare på det temat och restaurangen ska ha samma stil som caféet. Hållbarhetstänket är viktigt för oss, och att ha en relation med våra leverantörer. Det blir streetfoodinspirerat men inte hamburgare direkt utan lite roligare saker – kanske ramen, kinesiska steamed buns och så vidare. Menyn kommer att ändras ofta för att ha en levande restaurang, säger Kristian Hedborg.


     

  • KROGNYTT: Ulriksdals Wärdshus köps av Svenska Brasserier

    KROGNYTT: Ulriksdals Wärdshus köps av Svenska Brasserier

    KROGNYTT STHLM: Anrika Ulriksdals Wärdshus övergår från och med den 1 september i Svenska Brasseriers ägo. Det blir ett annorlunda men välkommet tillskott i krogkoncernens utbud.

    – Ulriksdals Wärdshus är en fin och välskött restaurang i en fantastisk miljö. Det är med stolthet vi tar över ansvaret för verksamheten och, precis som vi har gjort med Sturehof och Riche, varsamt fortsätter att förädla en traditionsrik verksamhet. Med en 148-årig historia blir Ulriksdals Wärdshus vår äldsta restaurang, säger Niklas Nordin, vd för Svenska Brasserier.

    Förutom Sturehof och Riche ingår även Stockholms Matmarknad, Teatergrillen, Taverna Brillo, Brillobox och Luzette i Stockholm i krogkoncernens utbud. Man har också en helt ny krog på gång – nästa år är det premiär för Tommy Myllymäkis Kvarnbacken, som White Guide tidigare rapporterat.

    Med förvärvet av Ulriksdals Wärdshus kompletterar Svenska Brasserier sitt erbjudande med konferensverksamhet, bröllop, julbord och får större möjligheter att ta emot stora sällskap samt anordna catering. I köpet av Ulriksdals Wärdshus ingår även 1.5 hektar arrendemark framför värdshuset ner mot Edsviken.

    ulriksdalswardshus.se


     

  • KROGNYTT: Brons till Sverige i Bocuse D’Or Europe

    KROGNYTT: Brons till Sverige i Bocuse D’Or Europe

    KROGNYTT SVERIGE: Ikväll avgjordes Bocuse D’Or Europe 2016, kock-EM, i Budapest. Det blev ett svenskt brons till Alexander Sjögren och Sverige är nu kvalificerade till kock-VM 2017 med råge. Guld respektive silver gick till värdnationen Ungern och Norge.

    I Bocuse d’Or Europe tävlar tjugo kockar mot varandra i två dagar. De främsta elva tar sig vidare till VM-finalen i Lyon i januari 2017. Varje team består av en kock, en commis (köksassistent), en coach och en president. För Sveriges del bestod teamet förutom Alexander Sjögren av Hampus Risberg, commis, Jonas Lundgren, coach och Henrik Norström, president. Under tävlingen har kock och commis har fem timmar och 35 minuter på sig att tillaga en fisk- och en kötträtt från grunden och servera det till juryn.

    Alexander Sjögren har haft en lång och intensiv uppladdning inför tävlingen, som White Guide tidigare rapporterat om. Och det lönade sig alltså med en pallplats. I år var det odlad stör respektive kronhjortskalv som tillagades. Alexander Sjögrens kronhjort, som presenterades på silvertallrik, hade arrangerats med bland annat speglar för att likna en svensk skog med vatten och grönska. Hampus Risberg vann också pris som tävlingens bäste commis. Det gick också bra för resten av Norden – förutom tidigare nämnda Norge på en andraplats så kvalificerade sig även Island, Finland och Danmark till VM 2017.

    Läs mer HÄR.


     

  • KROGNYTT: Restaurang Frantzén stänger – och öppnar på ny adress

    KROGNYTT: Restaurang Frantzén stänger – och öppnar på ny adress

    KROGNYTT STHLM: Den 9 juli serverar kocken och krögaren Björn Frantzén sista menyn på Restaurang Frantzén i Gamla Stan. I början av 2017 återuppstår restaurangen i helt ny skepnad.

    Efter åtta år på Lilla Nygatan i Gamla Stan flyttar Restaurang Frantzén till större lokaler. Nysatsningen innebär inte bara ny adress i Stockholm utan även en totalförändring av helhetsupplevelsen. 

    – Det tog oss flera tusen rätter att komma dit vi är idag. Men vårt nära decennium i lokalen på Lilla Nygatan var en uppvärmning. Det är nu dags för nästa stora steg, att få skapa den totalupplevelse som vi alltid har drömt om, säger Björn Frantzén.

    Nya Restaurang Frantzén beräknas öppna i februari 2017, belägen i ett townhouse i flera våningar som ägs av Antonia Ax:son Johnsons bolag Axfast, och kommer drivas av Björn Frantzén samt den nuvarande köksmästaren Marcus Jernmark. Trots att den nya restaurangen blir hela 500 kvadratmeter stor väljer man att behålla antal sittplatser och satsar även fortsättningsvis på en intim middagsupplevelse för totalt 22 gäster.


     

  • KROGNYTT: Premiär för nya Scandic Haymarket

    KROGNYTT: Premiär för nya Scandic Haymarket

    KROGNYTT STHLM: Idag den 10 maj slår Scandic Haymarket upp dörrarna. Hotellet blir Scandickedjans första signatursatsning men också en av de största någonsin på mat och dryck.

    Hotellet ligger i gamla PUB-huset på – förstås – Hötorget. Man har hämtat inspiration från både dåtid och nutid, med inredning som för tankarna till 1920-talet, ett årtionde man vill ha med sig “dekadensen” ifrån. Man har såväl bevarat som återskapat inredning, och presenterar inte mindre än tre olika restauranger under samma tak: Paul’s, ett amerikanskt brasseri med egen dessertmästare, klassisk atmosfär och “sensuell” mat som är både europeisk och amerikansk; Americain, en cocktailbar influerad av filmen Casablanca och med karibiska inslag, där maten hämtas från Paul’s, och så Gretas, ett hela-dagen-café där dagen börjar med en kaffe och avslutas med champgan eoch ostron. Paul’s är förstås döpt efter PUBs grundare Paul U. Bergström, och Gretas efter varuhusets genom åren mest kända expedit: Greta Garbo, som fick arbete på hattavdelningen 1920.

    Läs mer HÄR.


     

White Guide Presentkort ekologiskakryddor.se