Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Tjoget – en upplevelse i tre delar

Tjoget – en upplevelse i tre delar

14 sep 2012

KROGNYTT: Misstag är charmigt – speciellt om de blandas med det elektriskt franska och urbana New York, så beskriver krögare Mathias Krigh, utseendet och känslan på den nyöppnade och tredelade handelsplatsen Tjoget.

Stockholm har fått ett nytt krogmecka, en handelsplats där hantverket står i fokus. På Hornbruksgatan 24 erbjuder Tjoget en helhetslösning i tre delar:

Restaurang Linje 10, med rötterna i södra Europa där kontinental mat serveras i en bar, matsal och chambre separéer. I rummet intill ligger patisseriet Bisou Bisou med egna bakverk och många olika champagner. Slutligen står Tjogets barberare på Roy & Son redo med traditionella rakningar och klippningar på menyn.

– Det som binder samman de tre delarna är fokus på hantverket. Våra verksamheter möts under samma tak, men besvarar olika agendor och ambitionen är erbjuda en unik produkt med internationell känsla, förklarar Mathias Krigh och fortsätter:

– Vi öppnar tidigt på morgonen och stänger sent på natten. Bakverk och champagne i Bisou Bisou, klippning eller rakning ackompanjerat med dry martini från drinkvagnen hos Roy & Son, som övergår i fler drinkar, vin, middag och fest på Linje Tio.

Tjoget drivs av Mathias Krigh, Linje Tio av Joel Söderbäck och Andreas Bergman, Roy & Son av Peter Mannerstål och slutligen Bisou Bisou av Yukiko Koide.

Öppettider under september mån-fre 11-01 och lördag 12-01, från och med oktober mån-ons 11-01, tor-lör 11-02 och söndag 12-01.

För mer information besök tjoget.com

Fler krognyheter hittar du här:

 

 

Fler krognyheter

  • NYTESTAT: TAK, Stockholm

    NYTESTAT: TAK, Stockholm

    NYTESTAT: Modern mix på hög nivå

    På Brunkebergsåsen växer Stockholms nya nöjeskvarter fram under namnet Urban Escape. Högst upp i byggnaden ligger Tak, en av de senaste årens mest omtalade restaurangöppningar. Anledningen är den meriterade och medaljerade Frida Ronge, bland annat White Guides Rising Star 2013. Hennes nordicnippon-kök har nu fått ett eget hem i huvudstaden.

    Det är en sympatisk och finurlig mix av svenska och japanska råvaror, smaker och tekniker som presenteras. Jakten på de perfekta komponenterna är central, merparten produceras på ett hållbart sätt. Den egna ”algpotatisen” (odlad 25 meter från havet och således täckt av alger vilket ger en fastare konsistens och näringsirikare potatis) är ett sådant exempel. Den serveras tillsammans med arenkha-kaviar (sillrom), syrad grädde och sill med milt rökig smak. Omisskännligt svenskt men med en havssmakande japansk ton.

    Läs hela recensionen HÄR!


     

  • KROGNYTT: Senaste nytt på Andra Långgatan är Tvinky

    KROGNYTT: Senaste nytt på Andra Långgatan är Tvinky

    KROGNYTT GBG: Rykande färsk är Andra Långgatans senaste krog. Tvinky, som slog upp dörrarna i torsdags, bjuder på vin, avslappnat häng och ett koncept där alla rätter kan fås som hel- eller halvportion.

    Det är Jon Axelsson, Fredrik Lundberg och Marie Lundberg som tillsammans startat den nya krogen. Tidigare drev de Vink på samma gata, med liknande men lite enklare koncept. Där handlade det också om vin, men nu är utrymmet betydligt större och menyn likaså. Stora glasfönster har satts in mot gatan i lokalen som tidigare var ett gammalt garage. Man serverar klassiker som moules frites och råbiff, men även vegetariska variationer på blomkål och svamp. Alla rätter kan fås som hel- eller halvportion, vilket tillåter gästerna att själva välja konceptet – mycket eller lite, förrätt och huvudrätt eller mellanrätter. På helgerna finns också brunch. På dryckessidan ligger fokuset på vin i alla prisklasser.


     

  • KROGNYTT: Whiskyavstickare med Agrikultur

    KROGNYTT: Whiskyavstickare med Agrikultur

    KROGNYTT STHLM: Middag i det fria när Filip Fastén och Joel Åhlin i ett samarbete med whiskyn Talisker Skye öppnar restaurang för att uppmärksamma äventyrsanda och det den skandinaviska naturen har att erbjuda.

    Tillsammans med några av Sveriges, Norges och Danmarks främsta äventyrare såsom Emma Svensson, Mikael Lindnord, Tonje Blomseth och Jakob Gjerluff Ager, har whiskydestilleriet identifierat några av Skandinaviens mest spektakulära naturscener samt rutter för att ta sig till dessa platser. Och på två av dessa platser – en i Sverige, en i Danmark – kommer man alltså kunna dinera i sommar.


     

  • KROGNYTT: Gula Hönan kläcker Picanteria

    KROGNYTT: Gula Hönan kläcker Picanteria

    KROGNYTT GOTLAND: Gula Hönan i Hemse har förutom sin hyllade avsmakningsmeny serverat barmeny i ett par år. Efterfrågan har varit såpass stor att man i år lanserar ett nytt koncept: Picanteria.

    – I år separerar vi köken helt och Picanteria kommer bestå av ett mobilt kök med hembyggd kolgrill och kycklingrotisserie, säger kökschef Marc Enderborg.

    Picanteria kommer att hålla öppet för lunch och middag måndag till lördag, och satsningen innebär att man gör plats för ytterligare 20-30 gäster per kväll för skönt barhäng med loungekänsla. Menymässigt tar man ut svängarna med att som innan ha sin bas i det peruanska köket med bland annat ceviche, men även med inslag av exempelvis asiatiskt och satsning på drinkar.

    Vad gäller huvudrestaurangen Gula Hönan fortsätter verksamheten som vanligt, men med nyheten att trädgårdsvandringen ingår i båda lilla och stora menyn. 

    – Vi kommer att experimentera oss fram med formen för lunchservering på 'picanterian' men fortsätter som alltid att utgå från vårt eget trädgårdsland. Vi renoverar för tillfället och öppnar när det är klart, men senast måndagen efter midsommar, berättar Marc Enderborg. 

    theyellowhen.se


     

  • KROGNYTT: Little Brewpub serverar på-plats-bryggd öl i Viken

    KROGNYTT: Little Brewpub serverar på-plats-bryggd öl i Viken

    KROGNYTT SKÅNE: I Viken Hamnkrogs källare flyttar en pub med eget bryggeri in till våren. Projektledare för puben, Jeff Lindt, hoppas att öldrickarna i Viken ska våga sig ifrån den klassiska stora starka, upptäcka nya smaker och kanske även lära sig lite om andra typer av öl.

    – Ägaren till Viken Hamnkrog tyckte vi skulle rusta upp den gamla puben som finns i källaren men jag tyckte vi skulle gå steget längre – varför inte göra vår egen öl? frågade sig Jeff Lindt som är projektledare för Little Brewpub.

    Jeff har själv ingen erfarenhet av ölbryggning, men i bekantskapskretsen finns många vänner med mikrobryggerier. Tanken är att ta in bra hantverksöl från närområdet och såklart servera den egna husölen. Andreas Seger är bryggmästare för Little Brewpub.

    – På sikt vill vi kanske servera cider också. Jag har märkt att utbudet av ciderbarer i Skåne är lite skralt, däremot finns en del lokala producenter. Men jag skulle verkligen älska att servera egen cider, fortsätter Jeff.


     

  • KROGNYTT: Grönt och lokalt inspirerat på Hobo

    KROGNYTT: Grönt och lokalt inspirerat på Hobo

    KROGNYTT STHLM: Hobo, systerhotell till At Six och en del av nya kvarteret Urban Escape, debuterar även en restaurang med generösa öppettider, lokalt och grönt tänk med egen hydroponisk odling.

    Hobo består av en öppen mix av lobby, restaurang, två barer, en scen och pop-up-ytor, sträcker sig över två våningar och är byggd för att vara en lika självklar destination för frukost som sena festkvällar. Frukosten serveras à la carte och för övrigt ända fram till 17.00, både på vardagar och på helger. Brunch, lunch och middag är andra alternativ. I lobbyn odlas örter i ett hydroponiskt system och hamnar sedan i mat och drinkar.

    Den varierande och säsongsbetonade menyn kommer att vara i ständig förändring, men hålls genomgående kort och låter grönsaker ta en stor plats. Hobos ambition om att stödja hållbara, småskaliga odlare och leverantörer gör att man i högsta möjliga mån arbetar med lokala råvaror, både när det gäller mat & dryck. Alla viner är europeiska och alla öl svenska. Bland de första signaturrätterna på menyn hittar man grön sparris stekt i blåmusselgrädde med persilja & frasig vitlök och bakad råmjölk med lingon, mjölkskinn och lingonsorbet.


     

  • KROGNYTT: World’s 50 Best-listan här

    KROGNYTT: World’s 50 Best-listan här

    KROGNYTT: Idag offentliggjordes den årliga World’s 50 Best Restaurants-listan i Melbourne i Australien. Alla världsdelar finns representerade på listan men i toppen ligger för första gången Eleven Madison Park, New York.

    Sex av de tio översta restaurangerna ligger i Europa, men två av dem finns i Lima, Peru: Central (plats fem) och Maido (plats åtta). Högst placerade asiatiska restaurang blev Gaggan i Bangkok, som serverar modern indisk mat. Topplatsen kneps dock av New York och Eleven Madison Park, som funnits på listan sedan 2010. Som väntat fanns ingen svensk restaurang med i topp 50, men Danmark finns representerat som enda nordiska land med restaurangerna Geranium (plats 19) och Relæ (plats 39). Förra årets vinnare Osteria Francescana hamnade på andra plats. 

    En rad andra utmärkelser delades också ut, såsom “Highest Climber” (Blue Hill at Stone Barns), “World’s Best Pastry Chef 2017” (Dominique Ansel, skapare av cronuten) och “World’s Best Female Chef 2017” (Ana Roš på restaurangen Hiša Franko i Slovenien).

    Hela listan finns HÄR.


     

  • KROGNYTT: Matnatten expanderar i och utanför Skåne

    KROGNYTT: Matnatten expanderar i och utanför Skåne

    KROGNYTT SKÅNE: 2014 var första året som Matnatten, en populär och folklig krogsafari, ägde rum i Malmö. Under en kväll får deltagarna utforska en stads kulinariska värld genom att ge sig ut på ett smakäventyr bland stadens krogar. Förra året bröt eventet ny mark i Lund och i år expanderar konceptet till inte mindre än fyra nya städer.

    Det är Malmöbaserade Taste Events som arrangerar Matnatten. Deltagaren köper en biljett för krogrunda innehållande 10 ställen som var och en serverar en smakportion av sin signaturrätt.

    – Skåningarna har verkligen tagit Matnatten till sitt hjärta, i höstas sålde biljetterna slut i ett nafs och vi fick lägga till fler krogar för att möta efterfrågan, säger Björn Lindell på Taste Events.

    Nytt för 2017 är att konceptet växer med fyra städer både i och utanför Skåne - Helsingborg, Kalmar, Växjö och Jönköping.


     

  • KROGNYTT: Nuet – en pop-up för alla sinnen men inte mobilen

    KROGNYTT: Nuet – en pop-up för alla sinnen men inte mobilen

    KROGNYTT: Gå på krogen utan att plåta maten, kolla insta och facebook? Det kan väl inte funka? Jo, det hoppas i alla fall kocken Edin Dzemat och bartendern Jonas Brandenborg Andersen, som nu drar på mobilfri pop-up-turné med sin restaurang Nuet till tre svenska städer. Premiär på Lydmar i Stockholm 5 april.

    Namnet anspelar på att vara i ”Nuet”, att vara fullt närvarande och att fokusera på måltidsupplevelsen med alla sinnen. Därför kommer alla digitala enheter att vara förbjudna på restaurangen. Förutfattade meningar ska heller inte få störa. Därför kommer inte den exakta menyn att avslöjas förrän efter Sverigeturnén med Nuet.

    – Jag jobbar ofta med 'irritationer', vilket innebär oväntade kombinationer och ingredienser som kanske inte är helt uppenbara för gästerna. Att inte avslöja exakt vad som ligger på tallriken leder till att gästerna tvingas fundera över maten och involvera alla sina sinnen, säger Edin Dzemat i ett pressmeddelande.


     

  • NYTESTAT: Hantverket Mat & Bar, Stockholm

    NYTESTAT: Hantverket Mat & Bar, Stockholm

    NYTESTAT: Kreativt mathantverk på förnäm adress

    "I entrén möter en stor, klädsamt sliten snickarbänk i kontrast till den i övrigt så modernt inredda lokalen och fastigheten på Sturegatan 15, som ovanför krogen även rymmer ett större konferenscenter. Till vänster ligger den spatiösa baren med bekväma fåtöljer att mellanlanda i på väg till middagsbordet. Eller förlägg hela kvällen till Spritbordet, där bartendrarna skräddarsyr paket av drinkar och maträtter för grupper om åtta...."

    Läs hela recensionen HÄR!


     

White Guide Presentkort