Registrera dig eller logga in här!

 

Som registrerad gäst på White Guide, Guiding guest, kan du läsa hela restaurang- och caférecensioner. Dessutom har du möjlighet att själva bedöma och lämna egna recensioner.

White Guide
Tjoget – en upplevelse i tre delar

Tjoget – en upplevelse i tre delar

14 sep 2012

KROGNYTT: Misstag är charmigt – speciellt om de blandas med det elektriskt franska och urbana New York, så beskriver krögare Mathias Krigh, utseendet och känslan på den nyöppnade och tredelade handelsplatsen Tjoget.

Stockholm har fått ett nytt krogmecka, en handelsplats där hantverket står i fokus. På Hornbruksgatan 24 erbjuder Tjoget en helhetslösning i tre delar:

Restaurang Linje 10, med rötterna i södra Europa där kontinental mat serveras i en bar, matsal och chambre separéer. I rummet intill ligger patisseriet Bisou Bisou med egna bakverk och många olika champagner. Slutligen står Tjogets barberare på Roy & Son redo med traditionella rakningar och klippningar på menyn.

– Det som binder samman de tre delarna är fokus på hantverket. Våra verksamheter möts under samma tak, men besvarar olika agendor och ambitionen är erbjuda en unik produkt med internationell känsla, förklarar Mathias Krigh och fortsätter:

– Vi öppnar tidigt på morgonen och stänger sent på natten. Bakverk och champagne i Bisou Bisou, klippning eller rakning ackompanjerat med dry martini från drinkvagnen hos Roy & Son, som övergår i fler drinkar, vin, middag och fest på Linje Tio.

Tjoget drivs av Mathias Krigh, Linje Tio av Joel Söderbäck och Andreas Bergman, Roy & Son av Peter Mannerstål och slutligen Bisou Bisou av Yukiko Koide.

Öppettider under september mån-fre 11-01 och lördag 12-01, från och med oktober mån-ons 11-01, tor-lör 11-02 och söndag 12-01.

För mer information besök tjoget.com

Fler krognyheter hittar du här:

 

 

Fler krognyheter

  • NYTESTAT: Lokal Izakaya, Stockholm

    NYTESTAT: Lokal Izakaya, Stockholm

     NYTESTAT: Kul finess på ny avslappnad izakaya

    "Det är många krogar som byter koncept, men långt ifrån alla som lyckas. Krögarna på restaurang Lokal hade trend- och känselspröten på rätt plats när de (äntligen) gjorde slag i saken. Lokal har gått från en drinkdestination där maten, à la fransk bistro, spelat andrafiol – till en elegant izakaya med maten högt på piedestal. Och Izakaya, vad är då det? Herrn vid grannbordet är den tredje som ställer samma fråga..."

    Var? Scheelegatan 8, Stockholm

    Mer om Lokal Izakaya HÄR


     

  • KROGNYTT: Erfaren krögartrio öppnar nytt i Naglos gamla lokaler

    KROGNYTT: Erfaren krögartrio öppnar nytt i Naglos gamla lokaler

    KROGNYTT STHLM: När krögarbröderna Lukas och Robin Moderato återförenas med barndomsvännen Christopher Ellertsson i nya satsningen Carousel är målet tydligt – att styra bort kroggästerna från den stimmiga Stureplan till de vackra stråken runt Operan.

    Under det senaste året har bröderna Robin och Lukas Moderato båda två lämnat sina gamla projekt. I juni stängde Lukas ner Restaurang deVille och Robin har lämnat Vassa Eggen och Boqueria. Nu förenas bröderna på nytt då de tillsammans med vännen Christopher Ellertsson tagit över Naglos gamla lokaler vid Gustaf Adolfs torg.

    Valet av plats är ingen slump. Det var här Christopher och Lukas vägar korsades när de båda för mer än 20 år sedan jobbade i köket på den dåvarande restaurangen Parlamentet. Och sedan dess har de följts åt. I början av 2000-talet drev de the Dining Club och därefter har de alla drivit ett flertal uppskattade stockholmskrogar på egna håll. Nu förenas de alltså på nytt i ett gemensamt drömprojekt:


     

  • KROGNYTT: BrewDog öppnar ölbar på söder

    KROGNYTT: BrewDog öppnar ölbar på söder

    KROGNYTT: Södermalmsborna har blivit med en ny ölbar då BrewDog Bar nyligen slog upp sina dörrar. Här satsar man på hantverksmässig craft beer i en energisk miljö där alla skall känna sig välkomna.

    Namnet BrewDog är kanske för de flesta förknippade med ett bryggeri och ölsorter men företaget satsar även på ölbarer runt om i världen. Sedan tidigare har de en bar på Kungsholmen i Stockholm och en i Göteborg. Nu är det alltså dags för premiären av den tredje svenska ölbaren i kedjan. Denna gång blir adressen Ringvägen i Stockholm.

    I den nya baren serveras 18 ölsorter på fat där fokus främst ligger på BrewDogs egna nya alster. Vissa av ölsorterna är dessutom särskilt framtagna till att endast serveras i de svenska BrewDog-barerna. Som ett komplement finns också ett stort utbud av gästande ölsorter, många från nordiska hantverksbryggerier.


     

  • KROGNYTT: The Flying Elk nöjessatsar med ny bar

    KROGNYTT: The Flying Elk nöjessatsar med ny bar

    KROGNYTT STHLM: Gastropuben the Flying Elk presenterar nu det nya konceptet The Flying Elk Back Bar. Här vill man erbjuda Stockholms krogbesökare den bästa mixen av musik, öl och pubmat.

    Back Bar är belägen längst in i The Flying Elk här har man som uttalad ambition att ena alla sorters besökare – det med hjälp av öl, musik och "pub grub". Ansvarig för detta är Frantzéngruppens senaste rekrytering, Chris Thompson.

    – Vi ska locka inbitna hiphopare, headbangande rockers och precis allting däremellan. Och allt det över levande ljus, ett stänk festfeeling och noga utvalda förfriskningar i glasen. Vi serverar helt enkelt förstklassigt barhäng tillsammans med en meny i minst samma klass, berättar Chris själv via The Flying Elks sociala medier.


     

  • KROGNYTT: Restaurang Printz flyttar till nytt superköpcentrum

    KROGNYTT: Restaurang Printz flyttar till nytt superköpcentrum

    KROGNYTT STHLM: Restaurang Printz packar flyttlådor och förbereder för lokalbyte. I juni stängde den gamla verksamheten och flyttlasset går mot nya köpcentret Mall of Scandinavia. Snart slår man upp dörrarna i konceptet förblir: egentillverkade korvar av hög kvalitet.

    Restaurang Printz öppnade för ett drygt år sedan vid Tele 2 Arena i Slakthusområdet i Stockholm. Sedan dess har Printz satsat på tre koncept i ett; den traditionella korvkiosken Grillen, Mathallen och Akademien, med en tydligare restaurangkänsla. Fokus har legat på olika typer av egentillverkade korvar samt bröd från Vallentuna Stenugnsbageri. Till detta erbjuds ettstort ölutbud med 25 sorter på fat och över 300 på flaska. Om det nya konceptet kommer att gå helt i linje med det tidigare vill Printz inte avslöja. Klart är emellertid att restaurangen, precis som tidigare, kommer fortsätta med egentillverkning av korv och charkuterier.


     

  • KROGNYTT: Story Hotel presenterar asiatiskt krogkoncept

    KROGNYTT: Story Hotel presenterar asiatiskt krogkoncept

    KROGNYTT STHLM: Det kinesiska köket står i fokus när Story Hotel öppnar konceptkrogen Ling Long i sina hotellokaler på Riddargatan.

    I veckan var det premiär för Story Hotels nya asiatiska satsning Ling Long. Namnet är taget från en kinesisk modetidning från 30-talet med den ungefärliga översättningen ”Elegant and fine”. Vilket också är det genomgående temat – inriktningen på maten fokuserar på smaker från det kinesiska sichuanköket samt Singapore och Bali.

    Ansiktena bakom Ling Long är Umur Telmen, Anna Viola Edman och Alex Sehlstedt som möttes på Halv grek plus turk. Menyn som serveras består såväl av en lunchmeny med olika sorter bibimbap och sallader, en barmeny samt en à la carte-meny som delats in i kategorierna Kall och rå, Grillat och krispigt, Ångad och Brässerat. Till detta tillkommer en egenkomponerad drinklista med tydlig asiatisk inspiration.


     

  • KROGNYTT: Lokal har nyöppnat som Izakaya

    KROGNYTT: Lokal har nyöppnat som Izakaya

    KROGNYTT STHLM: Restaurang Lokal har gått från en franskinspirerad bistro till en fullbordad Izakaya. Numera står det asiatiska köket i fokus och gästerna uppmanas att dela på rätterna.

    Kungsholmsbaserade Restaurang Lokal har bytt namn till Lokal Izakaya och i samband med det har man ändrat inriktning på sin meny.

    En Izakaya är en form av informell Japansk pub som serverar smårätter till drinkar. Namnet är en sammanslagning av ”I” (att stanna) och ”Sakaya” (Sake shop) vilket indikerar att ursprungsbetydelsen var sakeförsäljare med sittplatser där gästerna kunde slå sig ner på ett glas. Precis som på en traditionell Izakaya fokuserar Lokal numera på just smårätter. Nya menyn är uppdelad på mellanrätter, maki, gunkan, combo samt helportioner och tanken är att  dela på maten:


     

  • KROGNYTT: Thörnströms Kök öppnar Kockbaren

    KROGNYTT: Thörnströms Kök öppnar Kockbaren

    KROGNYTT GBG: Med ny färgsättning och utvecklad bar blir hösten en nystart för Thörnströms Kök.

    I samband med att Thörnströms Kök öppnar för höstsäsongen presenterar krögarparet Håkan och Anne Thörnström en ny matsalssatsning. Restaurangen har genomgående fått nya, ljusare färgval och den befintliga baren har byggts om till ett öppet serveringskök som fått namnet Kockbaren.

    – Kockbaren kommer framför allt att vara ett avslutningskök, där vi kan lägga sista handen på anrättningarna precis före servering. Men här ska vi också kunna fresta med ostron och champagne och självklart kommer gästerna att hälsas välkomna i baren precis som vanligt, berättar Anne och Håkan Thörnström.

    Tanken är att nysatsningen skall ge ny inspiration för restaurangen som varit öppen sedan 1997 och fick en stjärna i Guide Michelin 2011. Håkan och Anne avslutar:


     

  • KROGNYTT: Jonas Lundgren lämnar YOLO

    KROGNYTT: Jonas Lundgren lämnar YOLO

    KROGNYTT STHLM: Prisbelönte kocken Jonas Lundberg meddelar att han och Restaurang YOLO nu går skilda vägar. YOLO fortsätter sin verksamhet i egen regi medan Lundgren istället går vidare till nya projekt.

    Restaurang YOLO öppnade på Djursholm för drygt ett år sedan med Jonas Lundgren, silvermedaljör i Bocuse d’Or 2009, som kreativ ledare. YOLO har sedan dess blivit en uppskattad kvarterskrog och ett självklart inslag i centrala Djursholm.

    Nu meddelar Jonas Lundgren att han lämnar YOLO till förmån för nya projekt – något som han också förtydligar, alltid har varit planen. Redan i samband med öppningen av YOLO i augusti 2014 berättade Jonas att tanken var att hjälpa YOLO vid uppstarten och därefter söka en ny lokal för att öppna upp Restaurang Jonas på nytt. Restaurang Jonas som låg på Kungsholmen öppnade 2011 och satsade påexklusiv fine dining. Restaurangen stängde 2014 och sedan dess har Jonas varit på jakt efter nya och bättre lokaler. Om det är dessa lokaler som nu har dykt upp och i vilken form Jonas Lundgren kommer att gå vidare är fortfarande hemligt.


     

  • KROGNYTT: Myllymäki byter koncept på Sjön

    KROGNYTT: Myllymäki byter koncept på Sjön

    KROGNYTT JÖNKÖPING: Efter sommaren delar Tommy Myllymäki sin Jönköpingsbaserade restaurang Sjön i två delar delar.

    Restaurang Sjön har varit öppet sedan december 2012 och drivs av prisbelönte kocken Tommy Myllymäki, senast aktuell som bronsmedaljör i Bocuse d’Or 2015. Sedan starten har restaurangen under sommartid bytt skepnad. Sjön blir Sjönt – en enklare sommarbistro med stor uteservering. När höstsäsongen nu drar igång blir Sjön ett mellanting av dessa. Matsalen delas upp i två delar där Sjönt lever vidare året om och den andra delen kommer att servera avsmakningsmenyer bestående av antingen fyra eller sex rätter. 

    Tommy Myllymäki själv berättar på sitt instagram att förändringen är viktig och nödvändig för att restaurangen skall fortsätta att utvecklas. Menyerna kommer att bestå av råvaror i säsong och efter tillgång.


     

White Guide Presentkort WHITE GUIDE GALA FILM 2015